Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 18. julij 2013 Prvi diplomanti dodiplomskih študijev Biopsihologije in Bioinformatike na UP FAMNIT

V juliju 2013 so na UP FAMNIT zaključili študij prvi diplomanti interdisciplinarnih dodiplomskih študijskih programov Biopsihologija in Bioinformatika. Diplomirana biopsihologa sta hkrati tudi prva diplomanta Biopsihologije v Sloveniji, saj ta študijski program v Sloveniji izvaja le UP FAMNIT.

Študij Biopsihologije sta v sredo, 17. julija 2013 zaključila Tin Šenija z zaključno nalogo z naslovom »Aplikacija teorije navezanosti na področje organizacij in delovnega okolja«, pod mentorstvom doc. dr. Katarine Babnik in somentorstvom doc. dr. Gregorja Žvelca in Nikolina Jeretič z zaključno nalogo z naslovom »Biologija stresa in posttravmatska stresna motnja«, pod mentorstvom izr. prof. dr. Gorazda Drevenška, študij Bioinformatike pa v četrtek, 4. julija Miha Šaberl z zaključno nalogo z naslovom »Omrežja in dinamika širjenja infekcijskih bolezni«, pod mentorstvom doc. dr. Barbare Boldin.
 

Tin Šenija je na študij v Koper prišel iz Celja. Dodiplomski študij Biopsihologije je bil njegova prva izbira, zanj pa je izvedel iz razpisa, ki vsako leto izide v začetku leta. Ko je nato pridobil več informacij prek spletnih strani fakultete, je bilo njegovo navdušenje nad programom še večje. Po zaključenem zagovoru zaključne naloge v sredo, 17.7.2013, Tin ni skrival zadovoljstva: »Sedaj, ko sem zaključil prvo stopnjo, bom s študijem na tem področju nadaljeval, najverjetneje na magistrskem programu Biopsihologije na Famnitu, saj me je to področje od vedno zanimalo.«  Tin je pohvalil odlično sodelovanje pretežno mladih predavateljev, ki se zaradi svoje mladosti z veliko mero energije posvetijo študentom in skupaj z njimi raziskujejo. Poleg lokacije, pravi, je to tudi ena izmed prednosti UP. Prav tako pomembno pa je, da je študij osnovan na novejših spoznanjih in je zato literatura pretežno v angleškem jeziku, kar mu pa ni predstavljalo težav. Z znanjem, ki ga je in ga še bo pridobil pri študiju Biopsihologije, se bo lahko zaposlil kot asistent, ob nadaljnjem izobraževanju kot psihoterapevt, z odličnimi kompetencami bo lahko nastopil tudi v gospodarstvu, ali pa v, denimo, kadrovskih organizacijah.  Na vprašanje, kaj bo počel čez deset let, je odgovoril: »Raziskovalec bom!«

Nikolina Jeretič, mamica treh otrok iz Pirana, se je za študij Biopsihologije na UP FAMNIT odločila zaradi celovitega vpogleda v področje, ki jo zanima. Po njenem mnenju lahko biološko ozadje psiholoških procesov služi kot most med medicino in psihologijo, zato ima, kot pravi, biopsihologija veliko prihodnost v raziskovanju. Ob tem je Nikolina, ki bo študij Biopsihologije nadaljevala na 2. stopnji, še povedala: »Odnos med profesorji in študenti je oseben, izpostaviti je potrebno tudi neverjetno odzivnost tako profesorjev kot strokovnih služb na fakulteti, ki na ta način študentu omogočijo nemoten potek študija.«

Miha Šaberl je svoje izkušnje strnil z naslednjimi besedami: »Študij Bioinformatike sem izbral zaradi več razlogov. Po eni strani me je navdušila interdisciplinarnost programa, saj je prepletanje različnih področij, po mojem mnenju, ključ do odkrivanja novega znanja. Po drugi pa sem si želel študij, ki posamezniku omogoča dinamično delo, pri katerem se vsakič dela nekaj drugega in pri katerem veš, da se je potrebno ves čas izobraževati in veliko potovati. Že tekom študija sem ugotovil, da je osvojeno znanje mogoče uporabiti na številnih področjih; tako v medicini, kot tudi v agronomiji, genetiki, farmaciji in še marsikje. Menim, da je za uspešen zaključek študija potrebna visoka motiviranost, za katero pa ne stojijo zgolj akademski cilji, pač pa vizija, kaj bi človek v življenju rad dosegel.«  Ker želi Miha svoje strokovno znanje nadgraditi in ga prenesti v lastno visokotehnološko podjetje, ki je, mimogrede, tudi finalist Podjetne Primorske 2013 in prejemnik posebne pohvale UP FAMNIT za odlične študijske dosežke in aktivno sodelovanje pri promociji študijskega programa, se bo jeseni toplo oblekel in mediteransko podnebje zamenjal za skandinavsko. Obiskovati bo začel podiplomski študijski program Biologi-bioteknologi na Univerzi v Kopenhagnu.

Iskreno čestitamo Mihi, Tinu in Nikolini, kakor tudi vsem diplomantom na UP FAMNIT.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov, za več fotografij vabljeni k obisku Fotogalerije.


Tin Šenija, diplomant Biopsihologije, na predstavitvi zaključne naloge.


Nikolina Jeretič, diplomantka Biopsihologije, na predstavitvi zaključne naloge.


Foto: Branko Furlanič
Miha Šaberl, prvi diplomant Bioinformatike, je na letošnji podelitvi diplom UP FAMNIT prejel tudi pohvalo za odlične študijske dosežke in aktivno sodelovanje pri promociji študijskega programa.