Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 22. april 2011 Na UP FAMNIT je predaval svetovno uveljavljeni fizik prof. dr. Dušan Petrač

 
V sredo, 20. aprila 2011 je na UP FAMNIT v okviru projekta "Razvoj naravoslovnih kompetenc" predaval svetovno uveljavljeni fizik prof. dr. Dušan Petrač.
 
Prof. dr. Dušan Petrač je višji znanstveni sodelavec Jet Propulsion Laboratory na tehnološkem inštitutu v Pasadeni, Kalifornija, ZDA.
 
Kot fizik, specializiran za razmere, ki vladajo v vesolju (ekstremno nizke temperature, breztežnost), opravlja temeljne in uporabne raziskave predvsem za potrebe civilne vesoljske agencije NASA. Že leta 1973 je neposredno sodeloval pri poskusih v breztežnostnem laboratoriju (v posebnem letalu), pri poskusih z raketami, z vesoljskim taksijem in umetnimi sateliti. Dandanes sodi med vrhunske, mednarodno priznane strokovnjake na področju vesoljske tehnike. Je avtor več kot 30 znanstvenih člankov, aktiven na številnih internih in mednarodnih znanstvenih posvetovanjih v Ameriki, Evropi in na Japonskem. Prejel je več priznanj in nagrad NASA, posebej za eksperimente, izvedene z vesoljskimi taksiji.
 
V svojem predavanju na UP FAMNIT se je dr. Petrač posvetil različnim vidikom in vprašanjem v zvezi z breztežnostjo: od povsem fizikalne razlage tega pojava, pa do vpliva breztežnosti na človekovo telo. Njegove dolgoletne izkušnje, anekdote ter njegova osebna poznanstva z ljudmi, ki so bili dalj časa izpostavljeni breztežnosti (naprimer z ameriško astronavtko slovenskega rodu Sunito Williams) so predavanje še dodatno popestrile. 

Nekaj utrinkov s predavanja 1, 2.