Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 21. februar 2011 Vabilo na predavanje dr. Diega De Lea

Predavanje z naslovom »What is the real role of psychiatric disorders in suicide?« dr. Diega De Lea bo potekalo v petek, 25.2.2011 ob 10:00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

 
Prof. dr. Diega De Lea mednarodni strokovni in znanstveni krogi na področju preučevanja suicidologije uvrščajo med enega največjih priznanih strokovnjakov. Profesor psihiatrije Diego De Leo predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji, je direktor Centra za raziskovanje in preprečevanje samomora na omenjeni univerzi, predava pa o kulturnih vidikih samomorilnega vedenja (naslov predavanja: Cultural Aspects of the Suicidal Behaviour).
 
Prof. De Leo je pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dneva za preprečevanje samomora, ki ga je po večletnih prizadevanjih osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Svetovnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil prvič organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, od takrat pa obeležujemo po vsem svetu.
 
Prof. Diego de Leo je med drugim glavni svetovalec Globalne mreže za preprečevanje samomora pri Svetovni zdravstveni organizaciji, član uredniškega odbora uglednih strokovnih revij (Behavioral Medicine, Crisis, Archives of Suicide Research, Suicide & Life-Threatening Behavior, Aging Clinical and Experimental Research, Journal of Affective Disorders, Advancing Suicide Prevention); v svoji karieri je bil recenzent 25 svetovnih strokovnih revij s področja psihiatrije, medicine, javnega in duševnega zdravja ter samomora (med njimi British Journal of Psychiatry, International Journal of Psychiatry in Medicine ter Archives of Suicide Research) in založniškim hišam v Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji ter na Nizozemskem. 
 
Predavanje bo izvedeno v angleškem jeziku v okviru znanstveno raziskovalnega sodelovanja na UP FAMNIT in UP PINT (program uveljavljenih raziskovalcev iz tujine, ki ga sofinancira ARRS).
 
 
 
Vljudno vabljeni!