Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 14. februar 2011 VABILO NA ŠESTO PREDAVANJE CIKLA FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE

VABILO NA ŠESTO PREDAVANJE CIKLA

FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE

 

Predavanje bo v petek, 18. februarja 2011, ob 18. uri v Veliki predavalnici

Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper

(UP FAMNIT), Glagoljaška 8, Koper.

 

Po uspešnih in dobro obiskanih lanskih predavanjih tudi v letošnjem šolskem letu organiziramo cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, imenovan »FAMNIT-ovi Izleti v matematično vesolje« (več o tem http://izleti.famnit.upr.si/). V obliki krajših zaključenih celot izleti na preprost in laikom razumljiv način predstavljajo zanimive matematične probleme, delo raziskovalcev in uporabo matematike ne le na različnih področjih znanosti ter tehnologije temveč predvsem v vsakdanjem življenju.

 

Na predzadnjem predavanju v letošnjem ciklu bo dr. István Kovács (UP FAMNIT, UP PINT) predstavil Zgodbo s srečnim koncem. Dr. István Kovács je doktoriral na Univerzi v Szegedu (Madžarska) leta 2003, od leta 2004 pa je zaposlen na Univerzi na Primorskem. Raziskovalno se ukvarja z algebraično teorijo grafov in končnimi geometrijami.

 

Zamislite si pet točk v ravnini, tako da nobene tri ne ležijo na isti premici. Ali lahko med njimi vselej izberemo štiri točke, ki tvorijo oglišča konveksnega štirikotnika? Leta 1933 je Eszter Klein to nalogo posplošila tako, da je definirala število N(n) kot najmanjše število točk v splošni ravninski legi, izmed katerih lahko vselej izberemo oglišča konveksnega n-kotnika. Pál Erdős in György Szekeres sta dve leti kasneje dokazala, da število N(n) obstaja za vsako celo število n, večje od 2. Zgodba se je končala s poroko med Kleinovo in Szekeresom leta 1937, zato  je Erdős to nalogo poimenoval „problem s srečnim koncem.“ Števila N(n) pa zanimajo matematike tudi danes. Še tik pred svojo smrtjo leta 1996 je tako Erdős zapisal, da bi z veseljem plačal 500 $ za dokaz, da je N(n)=2n−2+1. Vas zanima, zakaj?