Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 28. februar 2014 Uspešen 1. karierni dan na UP FAMNIT

Na UP FAMNIT je v četrtek, 27. 2. 2014, v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center ter v sodelovanju z UIP Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske d.o.o., potekal 1. karierni dan v študijskem letu 2013/2014.

Srečanje v obliki Kariernega dneva je namenjeno povezovanju študentov s potencialnimi delodajalci z namenom lažjega vstopa na trg dela. Na kariernem dnevu je tako omogočena izmenjava informacij ter mreženje in povezovanje študentov z gosti iz družbenega okolja. Z nami so bili trije predstavniki s področja kmetijstva in trije predstavniki varstva okolja in narave, in sicer: JZ Krajinski Park Strunjan, JZ Park Škocjanske jame, DOPPS BirdLife Slovenia, KZ Agraria Koper z.o.o., Vinakoper d.o.o. in KGZ Zavod GO, Kmetijsko svetovalna služba Koper.

Po pozdravnem nagovoru izr. prof. dr. Klavdije Kutnar, dekanje UP Famnit, je sledila kratka predstavitev delodajalcev, predvsem z vidika možnosti sodelovanja s študenti. Sledila je predstavitev Blanke Palčič o dejavnosti Univerzitetnega kariernega centra z napovedjo prihajajočih dogodkov in biltena Karierko. Dogodek je moderiral Andrej Medved, UIP d.o.o, ki je tudi povabil študente, da razmislijo o možnostih samostojne podjetniški poti v obliki ustanovitve start-up podjetja, ki naj temelji na principih trajnosti, internacionalizacije in predvsem inovativnosti.

V drugem delu Kariernega dne so prijavljeni študenti opravili zaposlitvene razgovore z gostujočimi delodajalci. Že pred dogodkom so se morali skrbno pripraviti in napisati svojo osebno predstavitev ter tako razmisliti o tem, kako se bodo najbolje predstavili.

Pogovori z delodajalci po zaključku dogodka kažejo, da so študenti dobro ozaveščeni glede možnosti vstopa na trg dela ter izobraženi na svojem področju študija, potrebujejo pa predvsem veščine iskanja zaposlitve, kot so na primer napotki, kako se pripraviti na zaposlitveni razgovor. Prav te vsebine so ponujene študentom v okviru UP Univerzitetnega kariernega centra, zato bo potrebno nadalje spodbujati študente, da se aktivirajo in vključujejo v njim namenjene delavnice.

UP bo tudi nadalje organizirala predstavitve podjetij na fakultetah v obliki Kariernih dni in neposredne obiske v bodoča delovna okolja. Prav danes je skupina študentov na obisku v podjetju KZ Agraria Koper. Več o dogodkih si lahko preberete na spletnih straneh UP Univerzitetnega kariernega centra.

Načrtovanje karierne poti je v času splošne gospodarske krize še posebej pomembno, saj je vstop na trg dela v teh časih zahtevnejši. Preko skrbnega načrtovanja lastne karierne poti že v času študija bodo študenti in diplomanti lažje premagovali korake vstopanja na trg dela in do prve zaposlitve. Z dogodki, kot so karierni dnevi in obiski v delovna okolja želimo v Univerzitetnem kariernem centru našim študentom in diplomantom omogočiti lažje prehajanje na trg dela, hkrati pa jim dati možnost širjenja lastne socialne mreže. Ne moremo namreč mimo dejstva, da so informacije, ki jih posameznik lahko pridobi znotraj svoje socialne mreže, v današnjem času zelo pomemben faktor na poti iskanja zaposlitve.

Univerzitetni karierni center želi tudi v prihodnje z organizacijo različnih kariernih dogodkov študente, diplomante in druge opremljati z dodatnim znanjem in kompetencami za učinkovit vstop na trg dela. S sodelovanjem z UIP d.o.o. pa želi center ponuditi tudi veščine iskanja lastnih podjetniških idej in samozaposlovanja.

Hkrati Univerzitetni karierni center ponuja uporabnikom tudi individualna svetovanja, na katerih ob pomoči strokovnega spremstva posamezniki osvetlijo lastne karierne cilje ter predvidijo korake za njihovo dosego.

Za več informacij v zvezi z delovanjem UP Univerzitetnega kariernega centra se lahko obrnete na:

Univerza na Primorskem
Karierni center - službe za vseživljenjsko karierno orientacijo

Blanka Palčič, tel.: 05 611 75 08, e-mail: blanka.palcic@upr.si

in

Mariza Škrlj, tel.: 05 611 79 61, e-mail: mariza.skrlj@upr.si