Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 15. september 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 19. septembra 2011, bosta ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Jakob Bartolj

Naslov: Načrtovanje in kontrola proizvodnje

Povzetek:
Panoge manjšega obsega imajo izziv proizvajati izdelke po gospodarnih cenah. Vključevati morajo principe vodenja v zaokroženih proizvodnih procesih, ki so efektivni za proizvode, ki jih proizvajajo. Vnaprejšnje načrtovanje in preučevanje kritičnih faktorjev proizvodnega procesa ne bo samo pomagalo manjšim podjetnikom, da bodo razumeli korake, ki jih morajo storiti za izbiro najprimernejšega proizvodnega procesa, ampak jim bo to pomagalo prepoznati rizična področja, da se potrebne kontrolne procedure postavijo na mesto. To bo sčasoma pomagalo manjšim podjetnikom eliminirati izgubo in povečati proizvodnjo, produktivnost in dobiček.

 

Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Projekt XPERO - Learning by Experimentation

Povzetek:

Predstavil bom projekt XPERO na katerem sem sodeloval kot raziskovalec Laboratorija za umetno inteligenco (AILAB) na FRI v Ljubljani. XPERO je evropski projekt in spada pod okrilje programa FET (Future and Emerging Technologies).
Cilj projekta je bil razviti utelešen kognitivni sistem (robota), ki bi bil sposoben izvajati eksperimente v realnem svetu z namenom pridobivanja novih znanj o okolici in objektih ter razvoja svojih kognitivnih sposobnosti.
Predstavil bom ideje projekta, sodelujoče partnerje, kako je projekt potekal, kaj smo delali ter predstavil nekatere rezultate, predvsem učenje z eksperimentiranjem, s katerim se je ukvarjala moja raziskovalna skupina.

 

Vabljeni!