Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 23. maj 2011 Obisk predstavnikov LR Kitajske na UP FAMNIT v okviru EU-KITAJSKEGA LETA MLADIH 2011

V nedeljo, 22. maja 2011 je UP FAMNIT obiskala skupina 16 predstavnikov mladinskih združenj in organizacij za mlade iz Kitajske, ki se mudijo v Sloveniji na kratkem študijskem obisku.

Študijski obisk je organiziran v sodelovanju med slovensko in hrvaško nacionalno agencijo EU programa MLADI V AKCIJI (www.movit.si), osredotočen pa je na spoznavanje ureditev in politik za mlade na občinskih ravneh. Sodelovanje kitajske skupine je del aktivnosti v okviru EU – kitajskega leta mladih 2011, ki so ga začrtali voditelji vlad in držav na 12. vrhu EU – Kitajska (novembra 2009) v Nanjingu, kot prvo izmed posameznih let, katerih namen je poglobiti odnose in sodelovanje med Evropsko Unijo in Ljudsko republiko Kitajsko na različnih področjih.

Članici UP – UP FAMNIT in UP PINT že daljše obdobje uspešno sodelujeta s kitajskimi partnerji na področju raziskav. V okviru obiska so predstavniki UP FAMNIT predstavili fakulteto in inštitut UP PINT, dosedanje kitajsko-slovensko sodelovanje na gospodarskem področju ter dosedanje izredno produktivno sodelovanje s kitajskimi raziskovalci na področju algebraične teorije grafov (raziskovalci s Beijing Jiaotong University, Capital Normal University, Peking University, Nankai University, …), začetki katerega segajo v leto 1992. Gosti s Kitajske so predstavili možnosti za nadaljnje kitajsko-slovenske raziskovalne projekte in projekte na področju gospodarstva. Preko video konference se je oglasila tudi naša zadnja doktorandka dr. Cui Zhang, ki prihaja s Kitajske, za doktorski študij pri nas, pa se je odločila zaradi znanstvene odličnosti naših raziskovalcev s področja algebraične teorije grafov.

Nekaj foto utrinkov dogodka si lahko ogledate tukaj: fotogalerija