Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 16. marec 2011 7. predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje

VABILO NA SEDMO PREDAVANJE CIKLA

FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE

 

Spoštovani!

 

Po uspešnih in dobro obiskanih lanskih predavanjih smo tudi v letošnjem šolskem letu organizirali cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, imenovan »FAMNIT-ovi Izleti v matematično vesolje« (več o tem http://izleti.famnit.upr.si/). V obliki krajših zaključenih celot izleti na preprost in laikom razumljiv način pzleti predstavljajo zanimive matematične probleme, delo raziskovalcev in uporabo matematike ne le na različnih področjih znanosti ter tehnologije temveč predvsem v vsakdanjem življenju.

 

Na zadnjem predavanju v letošnjem ciklu bo dr. Dragan Stevanović (Univerza v Nišu, UP FAMNIT, UP PINT) predstavil temo Kompleksni grafi in omrežja. Dr. Dragan Stevanović je matematik, ki ga zanimajo grafi, matrike, spektri in uporaba le-teh v drugih znanostih. Izdal je več kot osemdeset znanstvenih člankov o spektralni teoriji grafov in predaval na raziskovalnih seminarjih na štirih različnih celinah. Na UP FAMNIT je zaposlen od leta 2008, v lanskem letu pa je bil izvoljen tudi v naziv redni profesor.

 

Precej kompleksnih sistemov je moč realizirati kot omrežja, ki povezujejo veliko število posameznih enot: proteine v živih celicah, živčne celice v možganih, računalnike na internetu, ljudi s svojimi znanci na Facebooku. Kljub dejstvu, da ta omrežja izvirajo iz tako raznolikih področij, je bilo ugotovljeno, da imajo veliko skupnih lastnosti - na primer to, da so majhnega premera. Na predavanju bomo tovrstne lastnosti ponazorili na primerih dejanskih omrežij in predstavili doslej predlagane matematične modele za modeliranje ter analizo takih omrežij.

 

Predavanje bo v petek, 18. marca 2011, ob 18. uri v Veliki predavalnici

Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper

(UP FAMNIT), Glagoljaška 8, Koper.

 

Zahvaljujemo se vam udeležbo na letošnjih predavanjih in se veselimo novih popotovanj v matematična vesolja v naslednjem, tretjem ciklu!

 

 

                        Martin Milanič                                                                                prof. dr. Dragan Marušič

Vodja projekta Izleti v matematično vesolje                                                       Dekan UP FAMNIT