Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 17. januar 2011 Peto predavanje cikla Famnitovi izleti v matematično vesolje

Po uspešnih in dobro obiskanih lanskih predavanjih tudi v letošnjem šolskem letu organiziramo cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, imenovan »FAMNIT-ovi Izleti v matematično vesolje« (več o tem http://izleti.famnit.upr.si/). V obliki krajših zaključenih celot izleti na preprost in laikom razumljiv način predstavljajo zanimive matematične probleme, delo raziskovalcev in uporabo matematike ne le na različnih področjih znanosti ter tehnologije temveč predvsem v vsakdanjem življenju.

 
Na prvem predavanju v letošnjem koledarskem letu bo dr. Mihael Perman (UL Fakulteta za strojništvo, UP FAMNIT) predstavil Pomen nadzora ruletnih cilindrov. Dr. Mihael Perman je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz matematike (1983), na University of California (Berkeley) pa doktoriral iz statističnih znanosti (1990). V letih 1993-1994 je predaval na University of Southern California (ZDA) in na Univerzi v Cambridgeu (Velika Britanija), v letih 1995-2006 pa kot izredni profesor na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2007 je direktor Agencije za zavarovalni nadzor, zadnji dve leti predava tudi verjetnost in statistiko na UP FAMNIT. Raziskovalno se ukvarja z verjetnostnim računom, statističnim modeliranjem, aktuarstvom in zavarovalništvom.
 
Ruletni cilinder je generator slučajnih števil in s tem posredno generator dobitkov na francoski ter ameriški ruleti. Številni primeri iz igralniške zgodovine pričajo, da se lahko verjetnosti posameznih izidov občutno razlikujejo od pričakovanih. Razlogi za to so lahko bodisi mehanske narave (slabo izdelan ali slabo montiran cilinder) bodisi nevešči krupjeji, lahko pa gre tudi za namerno manipulacijo. Z metodami verjetnostnega računa sicer lahko dokažemo, da za idealen cilinder ne more obstajati strategija, ki bi igralcem dosledno prinašala dobiček, vendar pa se igralniške hiše ne morejo zanesti na ta matematični rezultat, ker velja le za primer idealnega cilindra. Dejanski cilindri pa niso idealni, zato lahko igralci s primernimi metodami izkoristijo pristranske cilindre. Zaščita pred matematično podkovanimi igralci, ki bi znali sistematično slediti izidom in uporabljali zapletene strategije, ali igralci, ki bi z običajno igro naključno stavili na favorizirane številke, ni edini razlog za nadzor. Razlogi so še zakonske narave, pa tudi želja po korektnem obravnavanju gostov, ki od igralniške hiše pričakujejo "kvalitetno" ponudbo v smislu "fair-playa". Nadzor velikega števila cilindrov, ki so hkrati v obratovanju, ni preprosta naloga, saj vključuje precej raznolike vidike - statistična metodologija je ena od pomembnih komponent nadzora.
 
Predavanje bo v petek, 21. januarja 2011, ob 18. uri v Veliki predavalnici
Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper
(UP FAMNIT), Glagoljaška 8, Koper.
 
Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!