Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 27. november 2009 Tuji predavanji s področja biodiverzitete - vabilo

V četrtek, 10. decembra 2009, bosta v Veliki predavalnici UP FAMNIT od 12.00 do 13.00 potekali predavanji z naslovom:

Genetic factors affecting the mate choice and reproductive success in the Scarlet Rosefinch - a case study

predavatelj: dr. Joseph Bryja, Department of Population Biology, Institute of Vertebrate Biology, Studenec in Department of Botany and Zoology, Faculty of Science, Masaryk University, Kotlarska, Brno, Češka 

in

House mouse hybrid zone as a model of speciation

predavatelj: dr. Pavel Munclinger, univerza Charles University Prague, Češka

 
Predavanji bosta v angleškem jeziku
 
Udeležba je obvezna za 1. in 2. letnik študijskega programa Biodiverziteta, saj predavanji predstavljata del seminarskih vaj pri predmetih Splošna zoologija (1. letnik) in Sistematska zoologija (2. letnik). 
 
Vabljeni!
 

 


sreda, 25. november 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 30.11.2009, bo ob 16. uri v mali predavalnici (matematika) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Mala predavalnica

Predavatelj: Černejšek Nataša

Naslov: Uvod v grupne kolobarje - Kolobarji in ideali (nadaljevanje)

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo nadaljevali z obravnavo poglavja o kolobarjih in idealih.


Vabljeni


sreda, 18. november 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 23.11.2009, bo ob 16. uri v veliki predavalnici (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Velika predavalnica

Predavatelj: Peter Rogelj

Naslov: Poravnavanje slik

Povzetek
Slike so bogat vir informacij, pa vendarle lahko nekatere informacije iz slik izluščimo le z združevanjem več slik. Tako naprimer iz slik iz dveh različnih pogledov lahko pridobimo podatek o oddaljenosti predmetov, s primerjavo slik iz različnih časovnih obdobij pa sklepamo o dogajanju. Za združevanje informacij več slik je nujno predhodno poravnavanje slik, kjer dve sliki (ali več slik) geometrijsko umestimo v isti prostor. Šele tako poravnane slike lahko primerjamo in združujemo njihovo informacijsko vsebino. Poravnava slik ima poseben pomen pri avtomatski obdelavi slik, kjer se z uporabo različnih slikovnih tehnik odpirajo široke možnosti za pridobivanje dodatnih znanj o slikanih objektih. Posebej pomembno je poravnavanje slik v medicini, kar naprimer omogoča napredno medicinsko diagnostiko, analizo delovanja organov ter nudi podporo operativnim posegom. V predavanju bo predstavljeno poravnavanje slik s poudarkom na poravnavanju slik v medicini. Predstavljene bodo različne vrste (modalnosti) dvodimenzionalnih in trodimenzionalnih medicinskih slik, opisani temeljni postopki in prikazani praktični primeri poravnavanja slik.

 

Vabljeni


torek, 17. november 2009 Preizkusno predavanje

Obveščamo vas, da bo imel dr. Peter Rogelj, kandidat za prvo (1.) izvolitev v naziv visokošolskega učitelja - docenta za področje "Elektrotehnike"

v ponedeljek, 23.11.2009
ob 16.00,

preizkusno predavanje z naslovom

PORAVNANJE SLIK

Predavanje bo na UP Fakulteti za matematiko, naravoslkovje in informacijske tehnologije Koper, Glagoljaška 8, 6000 Koper, v Veliki predavalnici.

 


ponedeljek, 16. november 2009 Z metanjem igel na kockast parket dobimo π

V petek 13. novembra se je v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem odvijalo tretje predavanje cikla FAMNITovi Izleti v matematično vesolje.

V predavanju z naslovom Zakaj je π = 4 (in druge zgodbe o razdaljah) je mag. Boštjan Kuzman z Univerze v Ljubljani udeležence najprej popeljal skozi večtisočletno zgodovino metod za računanje približkov znamenitega števila π, ki označuje razmerje med obsegom in premerom krožnice.

Da je to razmerje konstantno in malo večje od 3, so vedeli že antični geometri. Sledili so številni vse boljši približki za vrednost števila π; svoj čas je rekord v številu izračunanih decimalk tega števila pripadal tudi slovenskemu matematiku Juriju Vegi. Zmogljivi računalniki lahko dandanes v trenutku naračunajo število π izjemno natančno, nekateri najučinkovitejši postopki za take izračune pa temeljijo na neverjetnih formulah, ki jih je na začetku 20. stoletja odkril Ramanujan.

Malo manj slavna kot ta indijski matematični čudež pa je anekdota iz ameriške zvezne države Indiana, kjer bi leta 1897 na pobudo nekega zdravnika in ljubiteljskega matematika skorajda sprejeli zakon, da je število π enako 3,2. In le kdo bi si mislil, da lahko število π približno izračunamo z vztrajnim metanjem primerno dolgih igel na kockast parket.

V drugem delu predavanja je mag. Kuzman s pomočjo zgodbe o taksistih na Manhattnu in premikanja šahovskih figur po šahovnici ponazoril, kako lahko vsakdanji pojem razdalje definiramo na veliko možnih, presenetljivih načinov. Način, ki je najbolj domač taksistom v newyorški četrti, pokaže, zakaj je število π lahko enako 4 in s tem tudi odgovori na naslovno vprašanje predavanja. Predavanje je mag. Kuzman sklenil z naslednjo mislijo: "Odgovori na vprašanja so v matematiki velikokrat nepomembni; pomembna so vprašanja sama in pot, ki jo ob njihovem reševanju prehodimo."

Cilj cikla  je na poljuden način predstaviti zanimive matematične probleme in s tem prispevati k širjenju kulture poljudnoznanstvene komunikacije na Primorskem.

Naslednje predavanje bo 11. decembra ob 18h na UP FAMNIT. Doc. dr. Primož Šparl s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani bo imel predavanje z naslovom "Na kratko o teoriji števil", v katerem si bomo pogledali nekaj drobcev bogate teorije števil.

 

Foto: Martin Milanič

Več fotografij z dogodka v fotogaleriji.


četrtek, 12. november 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 16.11.2009, bo ob 16. uri v mali predavalnici (matematika) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Mala predavalnica

Predavatelj: Robert Jaycay (Indiana State University, USA)

Title: APPLICATIONS OF SKEW-MORPHISMS IN TOPOLOGICAL GRAPH THEORY

Abstract:
The concept of a skew-morphism is a generalization of the groupautomorphism that arose in connection with regular embeddings of Cayleygraphs. We survey results based on the use of this concept intopological graph theory, outline some future projects, and investigateits potential for other areas of discrete mathematic.

 

Študenti podiplomskega in doktorskega študija računalništva in informatike

so v okviru ponedeljkovega računalniškega seminarja vabljeni na Kolokvij UP, kjer bo v ponedeljek 16.11.09 ob 17h imel prof. dr. Tomaž Pisanski predavanje z naslovom "Variacije na temo upodobitve grafov". Povzetek predavanja
se nahaja na naslovu: http://www.famnit.upr.si/sl/novice/predavanje-prof-toma/ .

Vabljeni!


sreda, 11. november 2009 Zakaj je π=4 in druge zgodbe o razdaljah

13. novembra 2009 ob 18. uri bo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, glagoljaška 8, potekalo 3. predavanje cikla Famnitovi Izleti v matematično vesolje:

Zakaj je π=4 in druge zgodbe o razdaljah. Predaval bo as. mag. Boštjan Kuzman, UL PeF.

 

Vsebina predavanja:

Pojem razdalje, ki nas v vsakdanjem življenju spremlja na vsakem koraku, predstavlja enega temeljnih konceptov v matematiki. Ob matema tičnem raziskovanju različnih vrst razdalj - na sprehodu po mestu, pri povezovanju v omrežja, pri premikanju figur po ša hovnici - pa hitro na letimo na oglate krožnice ter druga presenetljiva in hkrati zabavna geo metrijska odkritja. Mnoga od njih matematika takoj pritegnejo, da o njih še natančneje razmisli, po drugi strani pa predstavljajo tudi podlago za številne sodobne tehnološke dosežke.

O predavatelju:  Boštjan Kuzman je diplomiral in magistriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno deluje na področju algebrske kombinatorike in je zaposlen na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. V re vijah Logika in Presek je objavil vrsto poljudnih matematičnih člankov, od leta 2006 dalje pa vsako leto organizira tudi MARS, poletni matematični raziskoval ni tabor za srednješolce.

O CIKLU:

Raven predavanj je primerna za splošno javnost in srednješolce oziroma vse, ki jih zanimajo kompleksna matematična vprašanja, predstavljena na poljuden, atraktiven in nekonvencionalen način. Predavanja so odprta za širšo javnost , obisk je brezplačen. UP FAMNIT želi s ciklom med dijaki zbuditi zanimanje za drugače predstavljeno matematiko:

"Predstavljati sodobne probleme in delo matematika na poljuden in širši javnosti dostopen način je lahko dandanes svojevrsten izziv tudi za vrhunskega raziskovalca. Živimo namreč v času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb in smo kar nekako ponosni, da nam ni treba nič vedeti o njiho vem delovanju. Tako zlahka pozabimo na tisočletna odkritja matematikov: filozofov, zvezdogledov, zemljemercev, inženirjev, kozmologov, ekonomistov, računalničarjev in drugih, katerih spoznanja oblikujejo današnji svet./ /Ali je sploh še mogoče mladim približati pravo matematiko - ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije – ko pa se zdi, da je za dijake pomembno le še rutinsko reševanje maturitetnih nalog brez kakršnegakoli razumevanja časa in okolja, v ka terem matematika nastaja?"

(iz uvodne besede dekana UP FAMNIT, prof. Dragana Marušiča)

Naslednje predavanje bo potekalo 11. decembra 2009. Ob 18. uri bo predaval dr. Primož Šparl, UL PeF s temo "Na kratko o teoriji števil".

Slika s 1. predavanja:

 

Več slik v fotogaleriji

1. predavanje

2. predavanje

(foto: Pavel Fičur)


ponedeljek, 9. november 2009 Košarkaški boj v dobrodelne namene

V nedeljo, 8. novembra so se ob 16. uri na OŠ Antona Ukmarja Koper v košarki pomerile ekipe študentov, profesorjev in ostalih zaposlenih na Univerzi na Primorskem proti ekipi predstavnikov iz gospodarstva. Tekme se je udeležila tudi ekipa UP Famnit skupaj z dekanom prof. Draganom Marušičem.

Dogodek je bil del iniciative »Koper za S.O.S.«, katere namen je zbrati denarna sredstva za nakup novega klicnega sistema za varovance Obalnega doma Upokojencev Koper z omejenimi možnostmi gibanja.

Ekipa Rugi team je bila sestavljena iz treh delov: ŠOUP (študenti), profesorji in ekipa Famnit. 
Začetek tekme je bil kar nadobuden, saj smo ekipa Rugi teama povedli in tudi prednost držali do polčasa, vendar nam je zaradi nekaj napak prednost kopnela. Tako da smo, kljub temu, da mlajši, zgubili. Odmori med četrtinami so bili zapolnjeni z licitacijami dresov naših znanih športnikov ter nastopi gostov - Akrobatske skupine FLIP in pevke Tinkare Kovač.

Vzdušje na tekmi je bilo brez dvoma prijetno.

Več utrinkov s tekme v fotogaleriji.

Foto: Pavel Fičur.


sobota, 7. november 2009 Predavanje prof. Tomaža Pisanskega - Kolokvij UP

KOLOKVIJ  UNIVERZE NA PRIMORSKEM 

V ponedeljek, 16. 11. 2009, bo gost Kolokvija Univerze na Primorskem prof. dr. Tomaž Pisanski, redni profesor Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter eden vodilnih slovenskih matematikov, izjemno priznan in uveljavljen pa je tudi v svetu.
 
Prof. Pisanski bo ob 17. uri v sejni sobi univerzitetne palače Armerija nagovoril obiskovalce s predavanjem »Variacije na temo upodobitve grafov«. Govoril bo o uporabi matematike v drugih vejah znanosti, predvsem v naravoslovju in računalništvu.
 
Predavanje in njegova tema bosta prilagojeni matematično manj poučenim poslušalcem, zato je nanj vabljena tudi širša javnost. 
 
Predavanju bo sledil razgovor s prof. Pisanskim, obiskovalci pa mu bodo lahko postavljali vprašanja.
 
 
Članica odbora Kolokvija UP
Dr. Klavdija Kutnar
                                                      
Predsednik Kolokvija UP
Dr. Andraž Teršek

 
Vsebina predavanja: 
 
Grafi so abstraktne matematične strukture, ki jih običajno rišemo na papirju, tako da vozlišča predstavimo z odebeljenimi pikami, povezave pa s črtami, ki vežejo pare takšnih pik. Pojem risanja grafa lahko formaliziramo. Na ta način dobimo poseben primer upodobitve grafa. Posebno pozornost so vzbudili grafi z enotsko razdaljo in njihove variacije, pri katerih so vse povezave enako dolge. V matematični kemiji so zanimive predvsem trirazsežne upodobitve molekulskih grafov, pri katerih imajo povezave – kemijske vezi – predpisane dolžine. V računalništvu so znane različne metode in algoritmi za avtomatsko risanje grafov in omrežij. Matematična podlaga zanje je teorija upodobitev grafov. Pojem upodobitve grafov lahko smiselno prenesemo na nekatere druge matematične strukture, kakršni so zemljevidi, konfiguracije ali abstraktni politopi. Pri tem si lahko pomagamo z upodobitvami pobarvanih grafov.
 

sreda, 4. november 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 9.11.2009, bo ob 16. uri v predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta

Naslov: Veščinski moduli

Predavatelj: Andrej Kramar

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 UP FAMNIT kot novost na področju  izobraževanja študentov uvaja t.i. Veščinske module. Gre za skupek predmetov s poudarkom na praktičnem delu, ki znatno prispevajo k povečanju uporabnosti znanj in veščin študentov. Hkrati veščinski moduli študentom omogočajo, da z usvojenimi znanji pristopijo k opravljanju izpitov za pridobivanje certifikatov in si že pred zaključkom študija pridobijo konkurenčno prednost pri
zaposlovanju.
Na predavanju si bomo pogledali strukturo Veščinskih modulov po tematskih sklopih in opredelili komplete znanj, ki jih morajo študentje usvojiti za pristop k izpitu za pridobivanje industrijskih certifikatov.

Vabljeni


torek, 3. november 2009 Tankci uspešno prek minskega polja

Med "krompirjevimi" počitnicami je na FAMNITu potekala računalniška delavnica ORADA.
Delavnica je bila namenjena dijakom, ki bi radi nekoliko drugače preživeli del počitnic ter se pri tem še kaj naučili.

Delavnice se je udeležilo 19 slušateljev, med njimi tudi dva osnovnošolca.
V štirih dneh so slušatelji pod nadzorstvom mentorjev izdelali delujoče izdelke pripravljenih projektov različnih računalniških področij:

Robocode: uvod v algoritmično razmišljanje
Programiranje mikrokrmilnikov
Spletna igralnica
Izdelava zabavnih vsebin za Google Android


Končne izdelke ter predstavitve si lahko ogledate na e-učilnici delavnice (prijavite se kot gost):

Dijaki so tankce "naučili" tankce bojevanja na odprtem bojišču, naši sejalci smrti so bili skoraj tako uspešni kot najboljši izdelki. Pripravili smo tudi klasični dvoboj iz starih dobrih westernov, dvobojevala so se naša "pametna" vozila.
Google Android platforma predstavlja pravo revolucijo med mobilnimi telefoni; izdelali smo igro, kjer vozilo vodimo prek minskega polja. Pri vožnji pazimo še na gorivo ter skupno razdaljo - ja, tudi na geometrijo nismo pozabili.
Izdelali smo spletno galerijo slik, tako bodo naši izdelki dostopni celemu svetu. Mikrokrmilnik je poskrbel za prižiganje semaforskih lučk.

Vsi pa smo se strinjali, da nam je bil čas preskromno odmerjen.

Več utrinkov z delavnice v fotogaleriji.