Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 11. november 2009 Zakaj je π=4 in druge zgodbe o razdaljah

13. novembra 2009 ob 18. uri bo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, glagoljaška 8, potekalo 3. predavanje cikla Famnitovi Izleti v matematično vesolje:

Zakaj je π=4 in druge zgodbe o razdaljah. Predaval bo as. mag. Boštjan Kuzman, UL PeF.

 

Vsebina predavanja:

Pojem razdalje, ki nas v vsakdanjem življenju spremlja na vsakem koraku, predstavlja enega temeljnih konceptov v matematiki. Ob matema tičnem raziskovanju različnih vrst razdalj - na sprehodu po mestu, pri povezovanju v omrežja, pri premikanju figur po ša hovnici - pa hitro na letimo na oglate krožnice ter druga presenetljiva in hkrati zabavna geo metrijska odkritja. Mnoga od njih matematika takoj pritegnejo, da o njih še natančneje razmisli, po drugi strani pa predstavljajo tudi podlago za številne sodobne tehnološke dosežke.

O predavatelju:  Boštjan Kuzman je diplomiral in magistriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno deluje na področju algebrske kombinatorike in je zaposlen na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. V re vijah Logika in Presek je objavil vrsto poljudnih matematičnih člankov, od leta 2006 dalje pa vsako leto organizira tudi MARS, poletni matematični raziskoval ni tabor za srednješolce.

O CIKLU:

Raven predavanj je primerna za splošno javnost in srednješolce oziroma vse, ki jih zanimajo kompleksna matematična vprašanja, predstavljena na poljuden, atraktiven in nekonvencionalen način. Predavanja so odprta za širšo javnost , obisk je brezplačen. UP FAMNIT želi s ciklom med dijaki zbuditi zanimanje za drugače predstavljeno matematiko:

"Predstavljati sodobne probleme in delo matematika na poljuden in širši javnosti dostopen način je lahko dandanes svojevrsten izziv tudi za vrhunskega raziskovalca. Živimo namreč v času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb in smo kar nekako ponosni, da nam ni treba nič vedeti o njiho vem delovanju. Tako zlahka pozabimo na tisočletna odkritja matematikov: filozofov, zvezdogledov, zemljemercev, inženirjev, kozmologov, ekonomistov, računalničarjev in drugih, katerih spoznanja oblikujejo današnji svet./ /Ali je sploh še mogoče mladim približati pravo matematiko - ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije – ko pa se zdi, da je za dijake pomembno le še rutinsko reševanje maturitetnih nalog brez kakršnegakoli razumevanja časa in okolja, v ka terem matematika nastaja?"

(iz uvodne besede dekana UP FAMNIT, prof. Dragana Marušiča)

Naslednje predavanje bo potekalo 11. decembra 2009. Ob 18. uri bo predaval dr. Primož Šparl, UL PeF s temo "Na kratko o teoriji števil".

Slika s 1. predavanja:

 

Več slik v fotogaleriji

1. predavanje

2. predavanje

(foto: Pavel Fičur)