Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 7. november 2009 Predavanje prof. Tomaža Pisanskega - Kolokvij UP

KOLOKVIJ  UNIVERZE NA PRIMORSKEM 

V ponedeljek, 16. 11. 2009, bo gost Kolokvija Univerze na Primorskem prof. dr. Tomaž Pisanski, redni profesor Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter eden vodilnih slovenskih matematikov, izjemno priznan in uveljavljen pa je tudi v svetu.
 
Prof. Pisanski bo ob 17. uri v sejni sobi univerzitetne palače Armerija nagovoril obiskovalce s predavanjem »Variacije na temo upodobitve grafov«. Govoril bo o uporabi matematike v drugih vejah znanosti, predvsem v naravoslovju in računalništvu.
 
Predavanje in njegova tema bosta prilagojeni matematično manj poučenim poslušalcem, zato je nanj vabljena tudi širša javnost. 
 
Predavanju bo sledil razgovor s prof. Pisanskim, obiskovalci pa mu bodo lahko postavljali vprašanja.
 
 
Članica odbora Kolokvija UP
Dr. Klavdija Kutnar
                                                      
Predsednik Kolokvija UP
Dr. Andraž Teršek

 
Vsebina predavanja: 
 
Grafi so abstraktne matematične strukture, ki jih običajno rišemo na papirju, tako da vozlišča predstavimo z odebeljenimi pikami, povezave pa s črtami, ki vežejo pare takšnih pik. Pojem risanja grafa lahko formaliziramo. Na ta način dobimo poseben primer upodobitve grafa. Posebno pozornost so vzbudili grafi z enotsko razdaljo in njihove variacije, pri katerih so vse povezave enako dolge. V matematični kemiji so zanimive predvsem trirazsežne upodobitve molekulskih grafov, pri katerih imajo povezave – kemijske vezi – predpisane dolžine. V računalništvu so znane različne metode in algoritmi za avtomatsko risanje grafov in omrežij. Matematična podlaga zanje je teorija upodobitev grafov. Pojem upodobitve grafov lahko smiselno prenesemo na nekatere druge matematične strukture, kakršni so zemljevidi, konfiguracije ali abstraktni politopi. Pri tem si lahko pomagamo z upodobitvami pobarvanih grafov.