Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 16. november 2009 Z metanjem igel na kockast parket dobimo π

V petek 13. novembra se je v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem odvijalo tretje predavanje cikla FAMNITovi Izleti v matematično vesolje.

V predavanju z naslovom Zakaj je π = 4 (in druge zgodbe o razdaljah) je mag. Boštjan Kuzman z Univerze v Ljubljani udeležence najprej popeljal skozi večtisočletno zgodovino metod za računanje približkov znamenitega števila π, ki označuje razmerje med obsegom in premerom krožnice.

Da je to razmerje konstantno in malo večje od 3, so vedeli že antični geometri. Sledili so številni vse boljši približki za vrednost števila π; svoj čas je rekord v številu izračunanih decimalk tega števila pripadal tudi slovenskemu matematiku Juriju Vegi. Zmogljivi računalniki lahko dandanes v trenutku naračunajo število π izjemno natančno, nekateri najučinkovitejši postopki za take izračune pa temeljijo na neverjetnih formulah, ki jih je na začetku 20. stoletja odkril Ramanujan.

Malo manj slavna kot ta indijski matematični čudež pa je anekdota iz ameriške zvezne države Indiana, kjer bi leta 1897 na pobudo nekega zdravnika in ljubiteljskega matematika skorajda sprejeli zakon, da je število π enako 3,2. In le kdo bi si mislil, da lahko število π približno izračunamo z vztrajnim metanjem primerno dolgih igel na kockast parket.

V drugem delu predavanja je mag. Kuzman s pomočjo zgodbe o taksistih na Manhattnu in premikanja šahovskih figur po šahovnici ponazoril, kako lahko vsakdanji pojem razdalje definiramo na veliko možnih, presenetljivih načinov. Način, ki je najbolj domač taksistom v newyorški četrti, pokaže, zakaj je število π lahko enako 4 in s tem tudi odgovori na naslovno vprašanje predavanja. Predavanje je mag. Kuzman sklenil z naslednjo mislijo: "Odgovori na vprašanja so v matematiki velikokrat nepomembni; pomembna so vprašanja sama in pot, ki jo ob njihovem reševanju prehodimo."

Cilj cikla  je na poljuden način predstaviti zanimive matematične probleme in s tem prispevati k širjenju kulture poljudnoznanstvene komunikacije na Primorskem.

Naslednje predavanje bo 11. decembra ob 18h na UP FAMNIT. Doc. dr. Primož Šparl s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani bo imel predavanje z naslovom "Na kratko o teoriji števil", v katerem si bomo pogledali nekaj drobcev bogate teorije števil.

 

Foto: Martin Milanič

Več fotografij z dogodka v fotogaleriji.