Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 28. september 2009 Vsakdanje preprosta matematika napolnila predavalnico

V petek, 25. 9., se je s predavanjem dekana UP FAMNIT prof. Dragana Marušiča začel cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, ki bo do maja vsak mesec ob petkih potekal v Centru eksperimentov na Kidričevi 17 v Kopru.

Dogodek je pritegnil slušatelje vseh starosti, ki so do roba napolnili predavalnico in prisluhnili, zakaj je lahko matematika zapleteno simbolna, a obenem vsakdanje preprosta. Prof. Marušič je poudaril prihodnost poklica matematika, saj se je ta profil uvrstil na sam vrh lestvice, ki jo je januarja letos objavil The Wall Street Journal. Na primerih različnih izjav je utemeljil, zakaj je relevantna znanost tista, ki je inovativna, neprazna in netrivialna ter kaj natančno to pomeni, s ponazoritvijo principa delovanja črtnih kod pa razložil, zakaj včasih blagajniški čitalec zapiska. Pokazal je, da imajo številne algebraične identitete lepe slikovne dokaze in z osnovnimi principi teorije iger razložil, zakaj (vsaj v primeru cestnih omrežij) več ni vedno boljše kot manj. Predavanje je sklenil z nekaj primeri iz teorije grafov, s katero se tudi sam raziskovalno ukvarja.

Naslednje predavanje bo potekalo 16. oktobra in bo na temo teorije iger, mladega področja matematike, ki opisuje in analizira odločanje v okoljih, kjer odločitve sprejema več posameznikov hkrati. Odločanje v takšnih "strateških okoljih" ni preprosto, saj mora vsak posameznik predvideti, kako se bodo odločali njegovi nasprotniki. Kljub tej kompleksnosti pa je mogoče z enostavnimi matematičnimi postopki določiti odločanje vseh udeležencev.

Predaval bo dr. Aljaž Ule, ki je po študiju uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani študij nadaljeval na Nizozemskem, kjer je leta 2005 doktoriral na Fakulteti za ekonomijo in ekonometrijo Univerze v Amsterdamu, kjer je sedaj zaposlen kot docent in raziskovalec. Od leta 2007 sodeluje z UP FAMNIT, kjer predava teorijo iger in mikroekonomijo.

S ciklom predavanj Izleti v matematično vesolje Famnit razvija kulturo poljudnoznanstvene komunikacije med dijaki, učitelji, intelektualci in splošno javnostjo na Obali. 

Več o ciklu tule.

Sliki: slušatelji in prof. Marušič "v akciji". (Foto: Pavel Fičur)


torek, 22. september 2009 Začenjajo se FAMNITovi izleti v matematično vesolje

V petek, 25. septembra ob 18h, se s predavanjem dekana UP FAMNIT prof. Dragana Marušiča "Matematika: od zapletene simbolnosti do preproste vsakdanjosti"  začne cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu, imenovan FAMNITovi Izleti v matematično vesolje.

Vsa predavanja potekajo ob petkih ob 18h v Centru eksperimentov Koper, DMFA Koper, Kidričeva ulica 17. Raven predavanj je primerna za srednješolce ter vse, ki jih zanimajo kompleksna matematična vprašanja, predstavljena na poljuden, atraktiven in nekonvencionalen način. Predavanja so odprta za širšo javnost, obisk je brezplačen.

Več o ciklu ter o vsebini posameznih predavanj na spletni strani Famnitovih Izletov v matematično vesolje in v programski knjižici.

Vljudno vabljeni!

 

Vsebina petkovega predavanja:

prof. Dragan Marušič "Matematika: od zapletene simbolnosti do preproste vsakdanjosti" 

Čeprav so nekateri matematični izsledki v ozadju nemotenega delovanja naše civilizacije, se matematika v vsakdanjem življenju večine posa­meznikov ustavi že pred banalno uporabo štirih osnovnih računskih operacij. In na celi črti pogrne ob preprostih pravilih logičnega sklepanja. Povedano še nekoliko drugače: čeprav je matematika poleg materinega jezika edini predmet, ki se poučuje vse od prvega razreda pa do mature, pri marsikom vzbuja neugodje in odpor.  Namen tega predavanja je ob izbranih primerih pokazati, da matematika - eden redkih univerzalnih jezikov, ki jih človeštvo premore - navkljub uporabi zapletenega simbolnega jezika (ali prav zaradi njega) posega tudi v prostor preproste vsakdanjosti.

O predavatelju: Dragan Marušič velja za vodilnega slovenskega raziskovalca na področju algebrske teorije grafov. Doktoriral je leta 1981 na Univerzi v Readingu (Velika Britanija) pri znamenitem prof. Nash-Williamsu. Poučeval je nauni verzah Minnesota in California (ZDA), na Univerzi v Ljubljani, od leta 2004 dalje pa tudi na Univerzi na Primorskem. Je avtor številnih znanstvenih člankov, član uredniških odborov uglednih mednarodnih revij in vodja projektov raziskovalnega sodelovanja z J. Korejo, Kitajsko, ZDA, Madžarsko, Izraelom, Avstralijo in drugimi državami. Leta 2002 je prejel tudi Zoisovo nagrado, najvišjo slovensko državno nagrado za znanstveno raziskovalno delo.

 

Program cikla:

Program cikla 2009/10

25. september 2009

Matematika: od zapletene simbolnosti do preproste vsakdanjosti

Dr. Dragan Marušič, UP FAMNIT

16. oktober 2009

Teorija iger: matematika strateškega odločanja
Dr. Aljaž Ule, Univerza v Amsterdamu in UP FAMNIT

13. november 2009

Zakaj je π=4 in druge zgodbe o razdaljah 

Mag. Boštjan Kuzman, UL PeF

11. december 2009

Na kratko o teoriji števil

Dr. Primož Šparl, UL PeF

15. januar 2010

Vam je všeč brokoli?

Dr. Štefko Miklavič, UP FAMNIT

12. februar 2010

Donos in tveganje: matematikove finančne dileme

Mag. Rado Pezdir, UP FAMNIT

12. marec 2010

Iskanje filogenetskih dreves: smo matematiki in opice v sorodu?

 Dr. Martin Milanič, UP FAMNIT

9. april 2010

O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija

Dr. Klavdija Kutnar, UP FAMNIT

7. maj 2010

Od matrik do barvanja grafov

Dr. Bojan Kuzma, UP FAMNIT

 

 

 

 


petek, 11. september 2009 Še vedno nas je strah govoriti o samomoru

Osveščenost ljudi o problemu samomora in o znakih, ki nanj opozarjajo, se je v zadnjih letih izboljšala, je pogovoru za STA ob včerajšnjem dnevu preprečevanja samomora povedala psihologinja Saška Roškar, sodelavka UP PINT. Kljub temu pa je po njenih besedah med ljudmi še vedno prisoten strah govoriti o tej temi in se približati osebi, ki je samomorilno ogrožena. Glede na mednarodne podatke o umrljivosti zaradi samomora Slovenija že več desetletij sodi med najbolj ogrožene države, čeprav je v zadnjih letih v Sloveniji opaziti upad samomorilnega količnika, je dejala Saška Roškar, ki se s problematiko samomorilnosti ukvarja na Inštitutu za varovanje zdravja Slovenije (IVZ). 

O neposrednih vzrokih za samomor je po njenih besedah težko govoriti, saj na to odločitev vpliva več dejavnikov. So pa dejavniki, je nadaljevala, ki tveganje za samomor nedvomno povečujejo. Med te sodijo prisotnost duševne bolezni, nezdrav življenjski slog (npr. alkoholizem), starost, osamljenost, slabo socialno omrežje, brezposelnost, slab socialno ekonomski položaj. Tveganje za samomor povečujejo tudi določene značilnosti okolja, gospodarski položaj in tudi značilnost naroda oziroma osebnostne značilnosti. Preprečevanje samomora lahko začne že mnogo prej, preden nastanejo težave, in sicer s promocijskimi programi krepitve duševnega zdravja, krepitve samopodobe, učenja reševanja problemov.

Več o dejavnikih za samomor ter pomoči ljudem v stiski si lahko preberete v članku na spletni strani časnika Dnevnik. Na Inštitutu za varovanje zdravja so skupaj s sodelavci Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede pravkar izdali tudi priročnik Spregovorimo o samomoru med mladimi.


petek, 11. september 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 14.9.2009, bo ob 16. uri v veliki predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATICNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Dnevni red:

16:00 - 17:00

Predavatelj: Jakob Bartolj
 
Naslov: Ocenjevanje avtomobilov glede na koncept zgradbe s pomočjo podatkovnega rudarjenja po izbranih opisnih lastnostih

Povzetek:
Na predavanju bo prikazan primer podatkovnega rudarjenja na že izbranih podatkih -  problem ocenjevanja avtomobilov (pri nakupu) glede na njihov koncept zgradbe.
Vsak avtomobil (njegova zgradba) je opisan z šestimi atributi. S pomočjo podatkovnega rudarjenja želimo poiskati model, s katerim bomo lahko iz opisnih atributov avtomobila ugotovili ali je sprejemljiv za nakup.
Pri iskanju najboljšega modela so uporabljeni naslednji algoritmi: ZeroR, OneR, PART, naivni Bayes in odločitveno drevo J48.

Vabljeni!


četrtek, 10. september 2009 Izšel priročnik Spregovorimo o samomoru med mladimi

Pred Svetovnim dnevom preprečevanja samomorov 2009 so na Inštitutu za varovanje zdravja v sodelovanju s sodelavci Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede izdali priročnik Spregovorimo o samomoru med mladimi. Priročnik je namenjen šolskim svetovalnim delavcem, ki se pogosto soočajo s situacijami, kjer morajo efektivno pomagati mladostnikom v stiski. 

Priročnik bo objavljen tudi na spletni strani IVZ. Trenutno je objavljena starejša verzija priročnika.

Urednice:

Alenka Tančič, Vita Poštuvan, Saška Roškar

Avtorji poglavij: 

dr. Saška Roškar, univ. dipl. psih.

Alenka Tančič, univ. dipl. psih.

Vita Poštuvan, univ. dipl. psih.

Marja Kuzmanić, MPhil, B.A.

mag. Urban Groleger, dr. med.

Recenzentka:

Nuša Konec Juričič, dr. med., spec. soc. med.

 

Recenzija

PRIROČNIKU NA POT

Avtorji so pripravili pregleden in praktičen priročnik, ki obravnava samomor med mladimi – temo, pred katero si mnogi še vedno zatiskajo oči, bodisi zato, ker menijo, da samomora med mladimi ni, bodisi zato, ker ne vedo, kako ukrepati pri mladostniku v stiski in na koga se obrniti po pomoč. V prvem delu priročnika so nanizane značilnosti mladostnika in njegovega okolja, preko katerih lažje razumemo vso paleto dogajanj in odzivov pri mladi osebi, vključno s samomorilnostjo. V drugem delu so uporabna priporočila in nasveti za pedagoške delavce za delo z mladostnikom v stiski. Priročnik bo pomembno učno in oporno gradivo svetovalnim delavcem in učiteljem, ki poleg poučevalne in vzgojne vloge pri vsakodnevnem delu pogosto opravljajo tudi vlogo zaupnika in pomočnika učencem, dijakom in njihovim staršem. Priročnik jim ne nalaga dodatnih nalog in obveznosti, temveč jih opremlja z informacijami in jih opogumlja, da bi v množici dogodkov, situacij in problemov znali prepoznati mladostnika v hudi stiski in mu na ustrezen način stopiti naproti. Priročnik je pomembna dopolnitev v mozaiku gradiv in aktivnosti, ki jih v Sloveniji izvajamo s ciljem preprečevanja in zmanjšanja samomora. Avtorjem čestitam, priročnik pa toplo svetujem v branje tudi drugim strokovnim delavcem in seveda staršem.

Nuša Konec Juričič, dr. med., spec. soc. med.

 

 

 


sreda, 9. september 2009 10. september - Svetovni dan preprečevanja samomora

10. september - Svetovni dan preprečevanja samomora - Preprečevanje samomora v različnih kulturah

 
Vsako leto zaradi samomora umre več kot milijon ljudi, kar presega seštevek smrti zaradi vojn in umorov skupaj. Zato samomor predstavlja velik javno zdravstveni problem, ki ne zadeva le strokovnjakov, ki se ukvarjajo z varovanjem duševnega zdravja, ampak tudi ljudi v stiskah, njihove svojce in prijatelje. 
 
Slovenija je v količniku samomorov v svetovnem vrhu, saj že leta sodi med deset samomorilno najbolj ogroženih držav na svetu. Med ljudmi, ki umrejo zaradi samomora, je približno trikrat več moških kot žensk, med rizične skupine pa med drugim sodijo tisti, ki živijo sami (so samski, ovdoveli, ločeni) in starejši.
 
Mednarodno združenje za preprečevanje samomora (IASP) je za letošnji slogan svetovnega dne preprečevanja samomora izbralo geslo Preprečevanje samomora v različnih kulturah. Kulturno ozadje je namreč pomemben dejavnik, ki ga moramo upoštevati pri preprečevanju samomora.
 
Organizacija poziva, da na dan preprečevanja samomora ob 20h zvečer ljudje na svojih oknih prižgejo svečke v podporo preprečevanju samomorov, v spomin tistim, ki so umrli zaradi samomora, in kot upanje za njihove svojce.
 
Več informacij o svetovnem dnevu preprečavanja samomora na spletni strani Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora IASP ter na strani Statističnega urada RS. 
 
S suicidologijo se je ukvarjal tudi psihiater in psiholog dr. Andrej Marušič, ki je sodeloval tudi z Oddelkom za preučevanje zdravja Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede.
 
Več informacij o svetovnem dnevu preprečevanja samomora in druge info: Vita Poštuvan (vita.postuvan@upr.si)
 

Dogodku se lahko pridružite tudi na naši strani socialnega omrežja Facebook in tudi na strani IASP na omrežju Facebook
 

torek, 8. september 2009 Erasmus izmenjava za zaposlene - razpis

 RAZPIS ZA IZMENJAVE Z NAMENOM IZVAJANJA PEDAGOŠKIH AKTIVNOSTI IN USPOSABLJANJA ZAPOSLENIH V OKVIRU PROGRAMA VŽU/ERASMUS

 

V ŠTUDIJSKEM LETU 2009/10 

V okviru programa Evropske komisije za izmenjavo študentov in zaposlenih ERASMUS, Univerza na Primorskem objavlja

 

razpis za izmenjave z namenom izvajanja pedagoških aktivnosti

in usposabljanja zaposlenih v študijskem letu 2009/10. 

Na razpis se lahko prijavijo zaposleni na Univerzi na Primorskem (UP), ki so: 

1. na UP v delovnem razmerju, ki ustreza Zakonu o delovnih razmerjih (zaposleni za določen/nedoločen čas, polno ali delno) ali

2. delajo na UP, na podlagi podjemne oziroma avtorske pogodbe in niso hkrati v delovnem razmerju na drugem visokošolskem zavodu oziroma višji strokovni šoli in

3. so državljani Republike Slovenije oz. imajo stalno bivališče ali status begunca v Republiki Sloveniji ali eni od držav članic EU. 

Izmenjave zaposlenih se lahko izvajajo v vseh državah članicah EU, Islandiji, Liechtensteinu, Norveški in Turčijina visokošolskih zavodih, s katerimi ima UP ali posamezna članica UP sklenjen bilateralni Erasmus sporazum.

Usposabljanje zaposlenih se lahko izvaja tudi v katerokoli organizaciji oz.  podjetju v navedenih državah, razen v: 

  • evropskih institucijah,
  • organizacijah, ki vodijo EU programe in
  • diplomatskih predstavništvih matične državi v državi destinacije.

 
 

Izmenjava zaposlenih lahko traja najmanj 5 delovnih dni in največ 6 tednov.

V primeru mobilnosti z namenom izvajanja pedagoških aktivnosti mora udeleženec opraviti najmanj 5 ur pedagoških obveznosti v enem tednu izmenjave. 

Izmenjave zaposlenih morajo biti izvedene najkasneje do 30. 9. 2010. 

Število razpisanih mest: 

Mobilnost učnega osebja (TS) 36

Usposabljanje zaposlenih (ST)   6  

Predvideni znesek sofinanciranja stroškov iz programa VŽU/Erasmus:

TS in ST: 500,00 EUR/oseba.

Erasmus sredstva lahko krijejo največ 80% nastalih stroškov. 
 
 

Prijava kandidata mora vsebovati:

 

Za udeležbo na izmenjavi je potrebno aktivno znanje angleškega jezika ali jezika države destinacije.

Prednost pri izbiri bodo imeli kandidati, ki se za izmenjavo prijavljajo prvič. 

Prijave na razpis sprejema Erasmus koordinator na posamezni članici, kjer lahko kandidati dobijo podrobnejše informacije o možnostih za izmenjave in sklenjenih Erasmus sporazumih na UP FAMNIT in UP PINT: 

Free University of Bozen - Bolzano

Universita di Pisa 

Lancaster University 

Szegedi Tudomanyegyetem 

Eotvos Lorand Tudomanyegetem 

University of Aarhus 

University of Lulea 

Charles University in Prague

Marii Curie-Sklodowskey Uni. 

Univerita di Palermo

 

Seznam za usposabljanje zaposlenih. 

Na razpis se lahko prijavijo tudi administrativni sodelavci, zaposleni na raziskovalnih inštitutih (UP PINT). Prijave oddajo v tajništvu članice. Dodatne informacij lahko dobijo v Službi za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje UP.

Zaposleni na rektoratu UP dobijo informacije in oddajo prošnje v Službi za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje UP. 

Rok za oddajo prošenj: 19. oktober 2009 (velja poštni žig za prijave, oddane po pošti oz. osebna oddaja na članici) 
 
 

Kontaktna oseba

Matjaž Kljun

matjaz.kljun@upr.si 
 
 

 

 


torek, 8. september 2009 Terenski vikend - spoznavanje biodiverzitete

Študentje biodiverzitete na FAMNIT-u in člani Sekcije za Ohranjanje Biotske Raznovrstnosti (SOBER) Društva DEDI so v avgustu organizirali terenski vikend v Rakitovcu na temo Spoznavanje biodiverzitete Rakitovca in njegove okolice, ki mu bodo v bodoče sledile še druge podobne dejavnosti.

Za organizacijo terenskega vikenda so se odločili, ker so želeli znanje iz knjig in predavanj izkusiti še v praksi, obenem pa so želeli bodočim študentom biodiverzitete izkazati dobrodošlico in jim pokazati še praktični del bodočega študija. Med potekom terenskega vikenda so bili nastanjeni na bivši osnovni šoli v Rakitovcu.

Delo je bilo organizirano v tri interesne skupine: skupino za botaniko in ptice, skupino za kačje pastirje in skupino za dvoživke in plazilce. Mentorja skupine za botaniko in ptice sta bila Peter Glasnović (botanični del skupine) in Matjaž Premzl (ornitološki del skupine). Urška Ferletič je bila vodja kačjepastirske skupine, herpetološka skupina pa je imela prav tako kot botanično-ptičarska dva mentorja, plazilčarski del je vodil Griša Planinc, dvoživkarski pa Martina Lužnik.
 
Kogar zanima več o tem, kaj vse so udeleženci videli v Rakitovcu, si podrobno poročilo lahko ogleda tukaj. V prihodnosti bodo študenti organizirali še nekaj takih terenskih vikendov in strokovnih predavanj, zato vse zainteresirane vabimo, da spremljate našo spletno stran in tudi spletno stran društva, kjer bodo objavljene vse novičke.
 
 

nedelja, 6. september 2009 Seminar MARA

V sredo, 9.9.2009, bo ob 14. uri v mali predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATICNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Dnevni red

14.00

Predavatelj: Bhalchandra Thatte (University of Oxford)

Title: Reconstructing Population Pedigrees

Abstract: A pedigree is a finite directed acyclic graph in which each vertex has in-degree 0 or 2. Pedigrees arise naturally in population genetics since a pedigree represents ancestral relationships in a population. I will discuss the problem of reconstructing a pedigree from the collection of its sub-pedigrees, where a sub-pedigree is simply a restriction of the pedigree to a subset of the set of sink vertices and their ancestors. This problem seems to have nice connections with the classical reconstruction problems of Ulam and Harary, and in particular a reconstruction result of Lovász and surrounding techniques. I will first present a sketch of a family of pedigrees that cannot be constructed from their sub-pedigrees. I will then go on to discuss a linear algebraic approach to characterising non-reconstructible pedigrees.

 

Vabljeni!


petek, 4. september 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 7.9.2009, bo ob 16. uri v mali predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATICNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Dnevni red

16:00 - 17:00

Predavatelj: Lucas Benedičič


Naslov predavanja: Razvojno ogrodje Android za mobilne naprave

Povzetek:
Predavatelj bo predstavil pregled Google-ovega razvojnega ogrodja Android za mobilne naprave. Poleg razvojnega ogrodja, Androidov vgrajen programski sklad vsebuje še operacijski sistem, nizko nivojske knjiznice (angl. middleware), vmesnik za programiranje in osnovne aplikacije, ki so na voljo v večini sodobnih mobilnih telefonov oz. naprav. Poleg omenjenih funkcionalnosti, ponuja ogrodje Android revolucionaren pristop k odprtokodnemu razvoju za mobilne naprave. Razvijalcem omogoca praktično neomejen dostop do temeljnih komponent platforme, in zagotavlja vsestranski razvoj za različne vrste izdelkov. Na predavanju bo predstavljen tudi demo aplikacije, temelječe na ogrodju Android, ki jo je predavatelj sam izdelal.

17:00 - 18:00


Predavatelji: Lucas Benedičič, Boris Malenšek, Joshua Sango, Mitja Škuver


Naslov predavanja: Aplikacija za Google-ovo razvojno ogrodje Android

Povzetek:
Predavatelji bodo v okviru svojega projektnega seminarja predstavili aplikacijo, razvito s pomočjo ogrodja Android - igrico za mobilne naprave UI. UI je realno-časovna strateška igra za mobilne naprave implementirana v programskem jeziku Java za platformo Android, ki omogoča igranje preko spleta in je namenjena igranju več igralcev hkrati. Ta igra je kombinacija realno-časovne strategije in načina igre ujemi-zastavico. Izračun igralčeve lokacije v igri temelji na koordinatah GPS resničnega sveta. Kar pomeni, da se igralci dejansko premikajo v realnem svetu ter tako odkrivajo nova ozemlja v igri. Celotna igra se dogaja v realnem času, 24 ur na dan, 7 dni na teden. Igralčeve računalniško vodene enote se bojujejo, medtem ko lahko igralci počnejo kaj drugega (npr.: se pogovarjajo po telefonu)

 

Vabljeni!