Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 30. oktober 2009 Aleš Dobnikar generalni direktor direktorata za e-upravo

Vlada je za generalnega direktorja direktorata za e-upravo in upravne procese na ministrstvu za javno upravo za dobo petih let imenovala Aleša Dobnikarja. Do danes je opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja tega direktorata, na katero je bil imenovan s 1. septembrom. Do tega datuma pa je bil zaposlen kot vodja službe za mednarodne odnose na ministrstvu za javno upravo.

Dodiplomski in podiplomski študij je končal na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo. Delovne izkušnje si je med drugim pridobil tudi v podjetju Les banka, na Institutu Jožefa Stefana, v nekdanjemu Centru vlade za informatiko ter kot docent na Univerzi na Primorskem.

Aleš Dobnikar predava na študijskem programu Računalništvo in informatika na UP FAMNIT.


četrtek, 29. oktober 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 2.11.2009, bosta ob 16. uri v mali predavalnici (matematika) ter predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

 

Predavalnica Pošta

Predavatelj: Andrej Brodnik

Naslov: Kaj je pravzaprav Računalništvo in informatika?

Povzetek:
Na predavanju si bomo pogledali kaj vse v svetu pomeni računalništvo in informatika (Computer Science). V tem okviru bomo predstavili dva največja strokovna združenja iz tega področja: ACM in IEEE Computer. V zaključku si bomo ogledali kako naj bi delovalo izobraževanje računalništva in informatike od vrtca do konca univerze. Ob tem bosta predstavljeni tudi dve najbolj razširjeni tekmovanji za srednješolce in študente.

 


Mala predavalnica:

Predavatelj: Mojca Preložnik

Naslov: Uvod v grupne kolobarje - Kolobarji in ideali

Povzetek:
V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA  obravnavali vsebino  knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer  Academic Publisher, 2002.
Na tokratnem predavanju bomo obravnavali poglavje o kolobarjih in idealih.

Vabljeni!


četrtek, 22. oktober 2009 Teoretično računalništvo povezalo strokovnjake in študente

 

14. in 15. oktobra je na Univerzi na Primorskem v Kopru potekala 2. Minikonferenca iz teoretičnega računalništva (The Second Mini Conference on Theoretical Computer Science).

Njen namen je bil vzpostaviti okolje za srečevanje med najboljšimi podiplomskimi študenti in strokovnjaki s področja teoretičnega računalništva. Temu je sledila tudi struktura minikonference, ki je bila dvodnevna: prvi dan so bile na sporedu študentski članki in drugi dan znanstveni. 

Minikonferenca je bila letos prvič del multikonference Informacijska družba, ki je od 12. do 16. oktobra potekala v Ljubljani na Institutu Jožef Stefan in ki so jo sestavljale skrbno izbrane konference. 

V sredo so podiplomski študenti UP FAMNIT predstavili svoja dela, ki so jih pripravili za predmeta Izbrana poglavja iz podatkovnih struktur in algoritmov ter Izbrana poglavja iz teoretičnih osnov računalništva. Naslednji dan je konferenca gostila vabljene goste z Univerze v Mariboru in iz tujine. Teme so bile izbrane s področja teoretičnega računalništva, ki imajo uporabo v realnem življenju. Tako so profesorji Gábor Galambos, József Békési ter Miklós Krész z madžarske Univerze v Szegedu predstavili svoje znanstvene dosežke pri klasičnih problemih s teoretičnega računalništva, ki imajo svoje ozadje v stvarnih problemih.

Na letošnji konferenci je bila posebna pozornost posvečena optimizacijskim problemom. Dr. Carlos Kavka s tržaškega podjetja ESTECO SRL je predstavil njihovo programsko opremo modeFRONTIER, ki se uporablja za kompleksno multiobjektno optimizacijo. Ponašajo se s tem, da so njihovi uporabniki največja podjetja z različnih področjih inženirstva. V tem sklopu so bili tudi predstavljeni rezultati raziskave na področju optimizacije razporejanja avtobusov ter voznikov v mestnem potniškem prometu, ki jo skupaj izvajata PINT ter Univerza v Szegedu v okviru bilateralnega projekta med Slovenijo in Madžarsko.

Zadnji dve predavanji sta se dotaknili malce drugačnih vrst optimizacije. Prof. Borut Žalik ter Gregor Smogavec z Univerze v Mariboru sta predstavila svoj aproksimativni algoritem s področja računske geometrije, medtem ko je dr. Janez Žibert z UP PINT prikazal celoten postopek avdio indeksacije kot jo na primer že nudi Google.

 

Več utrinkov s konference v fotogaleriji.

 

 

 


sreda, 21. oktober 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 26.10.2009, bosta ob 16. uri v mali predavalnici (matematika) ter predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta:

Predavatelj: Martin Milanič

Naslov: On the plane-width of graphs

Abstract:
Map the vertices of a graph to (not necessarily distinct) points of the plane so that two adjacent vertices are mapped at least a unit distance apart. The plane-width of a graph is the minimum diameter of the image of the vertex set over all such mappings. The plane-width of complete graphs has previously appeared in the literature in different contexts, for example in packing unit discs in the plane so as to minimize the maximum distance between any two disc centers. In this talk we will present some results about the plane-width of general graphs. We will establish a relation between the plane-width of a graph and its chromatic number. The plane-width of K_4 is known to be sqrt(2); we will show how to extend this result to all odd wheels.
Using the notion of the circular chromatic number, we will discuss how one can construct sequences of k-chromatic graphs whose plane-widths converge to the maximum plane-width of (k-1)-chromatic graphs, for k = 4,5 or 8. We will conclude the talk by investigating how plane-width behaves under various graph operations and by discussing some generalizations. The talk is based on joint work with Marcin Kaminski and Paul Medvedev.



Mala predavalnica:

Predavatelj: Klavdija Kutnar (UP FAMNIT)

Naslov: Uvod v grupne kolobarje, 2. del

Povzetek:
V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002.
Na tokratnem predavanju bomo nadaljevali s pregledom osnovnih lastnosti iz teorije grup, ki jih bomo uporabljali pri kasnejših poglavjih.

Vabljeni!


nedelja, 18. oktober 2009 Kako racionalne egoiste pripraviti k sodelovanju

Naslovno vprašanje je eden pomembnih in temeljnih problemov v teoriji iger, mladega področja matematike, ki opisuje in analizira odločanje v okoljih, kjer odločitve sprejema več posameznikov hkrati. Odločanje v takšnih "strateških okoljih" ni preprosto, saj mora vsak posameznik predvideti, kako se bodo odločali njegovi nasprotniki. Kljub tej kompleksnosti pa je mogoče z enostavnimi matematičnimi postopki določiti odločanje vseh udeležencev. Za to presenetljivo ugotovitev je John Nash leta 1994 prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. 

V petek, 16. oktobra je na UP FAMNIT o tem predaval dr. Aljaž Ule, docent na Univerzi v Amsterdamu in na Univerzi na Primorskem, UP FAMNIT. V predavanju z naslovom "Teorija iger: matematika strateškega odločanja" je na poljuden način prikazal osnove teorije iger, predstavil nekaj osnovnih pojmov teorije iger ter enostavne modele pogajanja, tekmovanja, konfliktov, sodelovanja in investiranja. Med drugim je s primeri ponazoril, zakaj skupinske naložbe niso enostavne in prikazal zahtevnost problema delitve skupnih dobrin. Za dosežke na slednjem področju je letos Elinor Ostrom postala prva ženska dobitnica Nobelova nagrade za ekonomijo.

Predavanje, ki je pritegnilo veliko pozornost slušateljev, je potekalo v okviru cikla poljudnih matematičnih predavanj Famnitovi izleti v matematično vesolje, ki enkrat mesečno ob petkih poteka na UP FAMNIT. Cikel se je začel 25. septembra s predavanjem dekana UP FAMNIT prof. Dragana Marušiča, in bo trajal vse do maja.

Naslednje predavanje bo 13. novembra ob 18. uri (velika predavalnica UP FAMNIT), predaval pa bo mag. Boštjan Kuzman, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani.

V predavanju z naslovom Zakaj je π=4 in druge zgodbe o razdaljah, bo govoril o pojmu razdalje, ki nas v vsakdanjem življenju spremlja na vsakem koraku in ki predstavlja enega temeljnih konceptov v matematiki. Ob matematičnem raziskovanju različnih vrst razdalj - na sprehodu po mestu, pri povezovanju v omrežja, pri premikanju figur po šahovnici - pa hitro na letimo na oglate krožnice ter druga presenetljiva in hkrati zabavna geo metrijska odkritja. Mnoga od njih matematika takoj pritegnejo, da o njih še natančneje razmisli, po drugi strani pa predstavljajo tudi podlago za številne sodobne tehnološke dosežke. 

Več o ciklu predavanj tu.

Vabljeni!

 

Dr. Ule med predavanjem. (Foto: Pavel Fičur)

Več posnetkov s predavanja v galeriji.

 


četrtek, 15. oktober 2009 Vabilo na prireditev Čista desetka! - torek, 20.10.2009

Študente vabimo na tradicionalno prireditev ČISTA DESETKA 2009, ki bo potekala na rektorjev dan v torek, 20.10.2009 od 9. ure dalje v Športni dvorani Bonifika Koper. Igram, pestremu programu in predstavitvi dejavnosti na ŠOUPbazar-ju bo zvečer sledilo tradicionalno brucovanje v Ambasadi Gavioli v Izoli.
Na rektorjev dan odpadejo predavanja in vaje.
Prijave in več informacij na spletni strani ŠOUP.

Vabljeni!
 
Referat za študente UP FAMNIT

sreda, 14. oktober 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 19.10.2009, bosta ob 16. uri v mali predavalnici (matematika) ter predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta: Vabilo je bilo že posredovano študentom.


Mala predavalnica:

Predavatelj: Klavdija Kutnar (UP FAMNIT)

Naslov: Uvod v grupne kolobarje, 1. del

Povzetek:
V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige
C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002.
Na tokratnem predavanju bo predstavljeno prvo poglavje - pregled rezultatov iz teorije grup,
ki jih bomo uporabljali pri kasnejših poglavjih.

Vabljeni


torek, 13. oktober 2009 Predavanje iz teorije iger: matematika strateškega odločanja

V petek, 16. oktobra ob 18. uri bo na UP FAMNIT (Velika predavalnica) dr. Aljaž Ule predaval na temo teorije iger, mladega področja matematike, ki opisuje in analizira odločanje v okoljih, kjer odločitve sprejema več posameznikov hkrati. Odločanje v takšnih "strateških okoljih" ni preprosto, saj mora vsak posameznik predvideti, kako se bodo odločali njegovi nasprotniki. Kljub tej kompleksnosti pa je mogoče z enostavnimi matematičnimi postopki določiti odločanje vseh udeležencev.

Dr. Aljaž Ule je po študiju uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani študij nadaljeval na Nizozemskem, kjer je leta 2005 doktoriral na Fakulteti za ekonomijo in ekonometrijo Univerze v Amsterdamu; tam je sedaj zaposlen kot docent in raziskovalec. Od leta 2007 sodeluje z UP FAMNIT, kjer predava teorijo iger in mikroekonomijo.

Predavanje spada v okvir cikla  Izleti v matematično vesolje, s katerim Famnit razvija kulturo poljudnoznanstvene komunikacije med dijaki, učitelji, intelektualci in splošno javnostjo na Obali.  

Predavanja bodo potekala enkrat na mesec ob petkih in so zaradi velikega zanimanja iz Centra eksperimentov v Kopru prestavljena na UP FAMNIT.

Več o ciklu.

 


četrtek, 8. oktober 2009 2. Minikonferenca iz teoretičnega računalništva

Obveščamo vas, da bo 14. in 15. oktobra na Univerzi na Primorskem v Kopru potekala 2. Minikonferenca iz teoretičnega računalništva (The Second Mini Conference on Theoretical Computer Science).

Njen namen je vzpostaviti okolje za srečevanje med najboljšimi podiplomskimi študenti in strokovnjaki s področja teoretičnega računalništva. Temu sledi tudi struktura minikonference, ki je dvodnevna: prvi dan bodo na sporedu študentski članki in drugi dan znanstveni. 

Minikonferenca je letos prvič del multikonference Informacijska družba, ki bo od 12. do 16. oktobra potekala v Ljubljani na Institutu Jožef Stefan in ki jo sestavljajo skrbno izbrane konference. 

Več v uvodu v zbornik, ki sta ga prispevala prof. Andrej Brodnik, direktor UP PINT in predsednik programskega odbora konference ter mag. David Paš, predsednik organizacijskega odbora.

Podroben program in drugi podatki o konferenci so dostopni na naši spletni strani pod rubriko Konference.

Vabljeni!

 


sreda, 7. oktober 2009 Seminar MARA

V ponedeljek, 12.10.2009, bosta ob 16. uri v mali predavalnici in predavalnici Pošta Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATICNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Dnevni red:

Ura: 16.00


Predavalnica: Pošta

Naslov: On formalization of object model by unifying intensional and extensional representations


Predavatelj: Iztok Savnik

Povzetek:
In this paper we present the consequences of unifying the representation of schema and instance levels of object languages to the formal representation of object model. The uniform representation of schema and instance levels is achieved, as in the frame-based knowledge representation languages, by representing them using a uniform set of modeling constructs. We show that, using such an approach, the structural part of the object model can be described in a clear manner providing the simple means for the description of the main constructs of structural model and the relationships among them. Further, we study the consequences of releasing the boundary between the schema and the instance levels of object model by allowing the definition of objects which include data from both levels. We show that few changes are needed in order to augment the previously presented formal definition of the structural part of object language to represent the extended object model.

Delo je bilo predstavljeno na konferenci:
European-Japanese Conference on Information Modelling and Knowledge Bases, Maribor, 2009.


Predavalnica: MP

Predavatelj: Boštjan Frelih

Naslov: PREDSTAVITEV MAGISTRSKEGA DELA: NE-CAYLEYJEVA ŠTEVILA


Povzetek:
Za graf $\Gamma$ rečemo, da je vozliščno tranzitiven, če je grupa avtomorfizmov grafa $\Gamma$ tranzitivna na množici vozlišč $V(\Gamma)$. Naj bo $G$ končna grupa in $S$ poljubna podmnožica grupe $G$, ki ne vsebuje enote grupe $G$ in ki z vsakim elementom $s\in S$ vsebuje tudi inverzni element $s^{-1}$. Graf $\Gamma$, ki ima množico vozlišč $V(\Gamma)=G$ in množico povezav $E(\Gamma)=\{vu\,|\,uv^{-1}u\ in S\}$, imenujemo Cayleyjev graf grupe $G$ s simbolom $S$. Vsi Cayleyjevi grafi so vozliščno tranzitivni, obstajajo pa tudi vozliščno tranzitivni grafi, ki niso Cayleyjevi. Primer takega grafa je Petersenov graf. Naravno število $n$, za katerega obstaja vozliščno tranzitiven graf na $n$ vozliščih, ki ni Cayleyjev, imenujemo Ne-Cayleyjevo število. Magistrsko delo obravnava problem iskanja Ne-Cayleyjevih števil.


Seminar bo pregledne narave. Poleg teme in ciljev, bodo predstavljeni tudi glavni rezultati magistrskega dela.

Vabljeni!

ponedeljek, 5. oktober 2009 BOVLING ZA VSE ŠTUDENTE IN ZAPOSLENE FAMNITA - VABILO

 Kot smo vas obvestili že na prvi šolski dan, UP FAMNIT organizira:

spoznavno srečanje, namenjeno brucom, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete.

Srečanje bo potekalo naslednji ponedeljek, 12. 10. 2009, v klubu Adria Bowling v Ankaranu.

Zbor bo ob 17.30 v prostorih kluba v Ankaranu. Za študente in zaposlene brez lastnega prevoza bo ob 17.00 organiziran avtobusni prevoz iz Kopra (zbirno mesto je na potniškem terminalu pod fakulteto) do kluba ter v večernih urah nazaj do Kopra. 

Obveznosti na fakulteti (vaje in predavanja) po 17. uri ODPADEJO.

Dobrodošlico vam bodo izrekli dekan fakultete, koordinatorji ter predstavniki študentov, sledilo pa bo 4-urno druženje mešanih ekip (študentov skupaj s predavatelji) na bovlingu. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Za udeležbo so obvezne prijave, ki jih bomo do petka do 12. ure zbirali v prijavnem obrazcu tule (klikni).

Vljudno vabljeni!