Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 26. avgust 2009 Bodoči finančniki niso nasedli na čeri

Med 20. in 22. avgustom smo na UP FAMNIT gostili poletno šolo Uvod v matematične finance s provokativnim podnaslovom – "Da ne bi nasedli na finančne čeri".
 
V sproščenem okolju je 35 dijakov in študentov naredilo svoje prve zamahe v finančnih vodah pod taktirko izkušenih krmarjev – Matjaža Gantarja (KD Group), Uroša Martra (Arkas d.o.o.), Petre Sovdat (poslovni časnik Finance), izred. prof. Janeza Šušteršiča (FM) in  Famnitovcev doc. dr. Aljaža Uleta, in asist. mag. Rada Pezdirja, ki sta poletno šolo tudi vodila.
 
Dnevnim delavnicam, ki so temeljile predvsem na teoriji iger, finančni analizi in iskanju povezave med finančnim in političnim trgom, so se pridružila še gostujoča predavanja, ki so v svet matematične in finančne abstrakcije vnesla realne izkušnje in različne poglede na okolje, ki nas obdaja. Vse skupaj pa se je nadaljevalo v dolgih debatah, ki so se potegnile v nočne ure.
 
Poletna šola matematičnih financ, ki bo z naslednjimi leti postala tradicionalna, je torej splavala, pri čemer nihče od udeležencev ni nasedel na finančne čeri.
 
Več o vsebini šole si lahko preberete tu.
 
 
FOTO: Udeleženci poletne šole z obema vodjema, mag. Pezdirjem in dr. Uletom
 
 

 


torek, 25. avgust 2009 Mladi matematiki zavzeli MARS

V soboto, 22. avgusta, se je s predstavitvijo dijaških projektov zaključil raziskovalni tabor MARS (kratica pomeni MAtematično Raziskovalno Srečanje), ki je v organizaciji DMFA Slovenije že četrto leto zapored potekal na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v Kopru.

V pestrem programu je sodelovalo okoli 25 MARSovcev - navdušenih mladih matematikov iz vse Slovenije. V okviru letošnje vodilne teme "Oblika prostora" so sodelovali v delavnicah in pripravili nekaj krajših skupinskih projektov o krivuljah, fraktalih, neevklidski geometriji ter večrazsežnih objektih. Pri izvedbi delavnic so večinoma sodelovali študentje matematike, za dijake pa so krajša predavanja o vlogi matematike v sodobni družbi pripravili tudi štirje ugledni slovenski raziskovalci, prof. dr. Sandi Klavžar, doc. dr. Emil Žagar, doc. dr. Martin Milanič in doc. dr. Aljaž Ule. 

Kot vsako leto je MARSovske strokovne aktivnosti spremljal domiseln družabni program, ki se je začel s spoznavnim večerom, imenovanim Vzlet. Na Olimpijskem večeru so svoje prigode in vtise s tekmovanj predstavili udeleženci štirih letošnjih mednarodnih olimpijad: matematične in lingvistične. Veliko MARSovsko pustolovščino, nenavadno orientacijsko tekmovanje z matematičnimi ugankami, so dijaki začeli s fizikalnimi poskusi v koprskem Centru eksperimentov, zaključili pa na ukrivljeni ploskvi velikega tobogana v vodnem parku. Obiske plaže v prostem času so dijaki popestrili z igrami za utrjevanje moštvenega duha, skoraj vsak večer pa so se pozno v noč zabavali z namiznimi strateškimi igrami od šaha do katancev. Ko so v petek zjutraj zaključili s pripravo projektov, so si za oddih v kinu ogledali še holivudski film o skupini študentov matematike, ki uspešno goljufa velike igralnice.

Po mnenju vodje programa mag. Boštjana Kuzmana se MARSa večinoma udeležujejo dijaki, ki so kot z drugega planeta: ustvarjalni, polni energije, radovednosti, matematičnih idej in zabavnih domislic, med njimi pa je tudi nekaj takih, ki so letos prišli na MARS že četrtič zapored. Dr. Dragan Marušič, dekan Famnita, nam je povedal, da na fakulteti z veseljem podpirajo tovrstne poletne programe in jih ob letošnji noviteti - poletni šoli finančne matematike - v prihodnje načrtujejo še nekaj. Zaključne predstavitve dijaških projektov v soboto so se z zanimanjem udeležili tudi številni starši udeležencev.

SLIKA: Udeleženci MARSa z vodjo mag. Boštjanom Kuzmanom

 


sreda, 19. avgust 2009 Drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe v 2009/10 (20. - 28. avgust 2009)

Obveščamo vas, da se v četrtek, 20. avgusta 2009, pričenja drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe v študijskem letu 2009/10. Kandidati lahko oddajo prijavo od 20. do 28. avgusta 2009 na naslov Prijavno-informacijske službe Univerze v Ljubljani.

UP FAMNIT bo v študijskem letu 2009/10 izvajala šest dodiplomskih univerzitetnih študijskih programov 1. stopnje, in sicer:

- študijski program Matematika,

- študijski program Matematika v ekonomiji in financah (prvič razpisan v študijskem letu 2009/10!),

- študijski program Računalništvo in informatika,

- študijski program Bioinformatika (prvič razpisan v študijskem letu 2009/10!),

- študijski program Biodiverziteta,

- študijski program Sredozemsko kmetijstvo.

Na vseh razpisanih študijskih programih so še prosta vpisna mesta.

Več informacij o študijskih programih ter prijavi in vpisu najdete na spletni strani fakultete, pod rubriko "Za bodoče študente" - "Prijava in vpis 09/10", za individualno svetovanje in informacije pa smo dostopni tudi na tel. št. 05 611 75 75.

 

Vabljeni!

 

 


sreda, 19. avgust 2009 Napoved gostovanja matematika prof. Michaela Muzychuka

Med 11. in 24. septembrom 2009 bo na UP FAMNIT gostoval prof. Michael Muzychuk, v svetovnih strokovnih krogih priznan znanstvenik s področja asociativnih shem.

Na fakulteti bo izvedel vrsto predavanj s področja asociativnih shem in njihove aplikacije v diskretni matematiki.

Natančen urnik predavanj bomo objavili naknadno na spletni strani.

 


ponedeljek, 17. avgust 2009 Vabilo na zagovor magistrske naloge

Vabimo vas na zagovor magistrske naloge z naslovom Hamiltonskost cayleyevih (di)grafov abelskih grup študentke magistrskega študijskega programa 2. stopnje Matematične znanosti Alenke Močnik.

Zagovor bo v ponedeljek, 24. avgusta 2009 ob 14. uri v predavalnici Pošta UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).
 
 
Referat za študente UP FAMNIT

ponedeljek, 3. avgust 2009 Zaključeno 16. mednarodno tekmovanje študentov matematike v Budimpešti

V Budimpešti je med 25. in 30. julijem potekalo že 16. mednarodno tekmovanje študentov matematike, ki se ga je udeležilo 360 študentov iz več kot sto držav, med njimi tudi Slovenije. Več o tekmovanju tu.

Na tekmovanju je poleg študentov ljubljanske Fakultete za matematiko sodeloval tudi študent Peter Muršič z UP FAMNIT, ki je prejel pohvalo, je sporočil asist. dr. Marjan Jerman, ki sodeluje tudi z UP FAMNIT. Čestitamo!