Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

nedelja, 1. november 2020 Nadvse uspešen začetek nove sezone Famnitovih izletov v matematično vesolje

Oktobra se je pričela že 12. sezona Famnitovih izletov v matematično vesolje, katerih cilj je predstaviti sodobne probleme in delo matematika na poljuden in širši jav­nosti do­stopen način. Prvo predavanje je zaradi trenutne situacije potekalo prek aplikacije ZOOM in ta odločitev se je izkazala za pravilno, saj se je predavanja dr. Aleksanda Malniča z naslovom Trije klasični starogrški problemi udeležilo preko 60 udeležencev iz Slovenije in tujine.
Zamudniki si lahko predavanje ogledate na tej povezavi

Naslednje predavanje bo v sredo, 25. novembra 2020, ob 18.00, prek aplikacije ZOOM. Dr. Peter Muršič bo predstavil Klasične zmagovalne tehnike pri miselnih igrah.

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.

O matematičnih izletih 

Živimo v času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb in smo kar nekako ponosni, da nam ni treba nič vedeti o njiho­vem delovanju. Tako zlahka pozabimo na tisočletna odkritja matematikov: filozofov, zvezdogledov, zemljemercev, inženirjev, kozmologov, ekonomistov, računalničarjev in drugih, katerih spoznanja oblikujejo današnji svet.

Ali je sploh še mogoče mladim približati pravo matematiko - ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije – ko pa se zdi, da je za dijake pomembno le še rutinsko reševanje maturitetnih nalog brez kakršnegakoli razumevanja časa in okolja, v ka­terem matematika nastaja? Seveda! Na Izletih v matematično vesolje izbrani predavatelji z najrazličnejšimi temami nagovarjajo tudi tiste, ki o tem dvomijo.