Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 29. avgust 2016 6. FAMNITov poletni tabor Matematika je kul

Tudi letos je skupina osnovnošolcev in dijakov izkoristila zadnji teden šolskih počitnic za drugačno spoznavanje sveta matematike. 6. poletnega tabora Matematika je kul se je letos udeležilo kar 28 mladih (13 dijakov in 15 osnovnošolcev), ki so med 21. in 27. avgustom reševali zanimive matematične zanke in probleme ter se ukvarjali z različnimi športnimi in družabnimi aktivnostmi.

Osnovnošolci so z matematičnega vidika obravnavali Rubikovo kocko, se spopadali z matematičnimi ugankami, na zabaven način spoznali teorijo grafov, se z origamijem podali v starodavno umetnost prepogibanja papirja, preštevali objekte na raznorazne načine, preučili kvadratno enačbo in kvadratno funkcijo, se igrali igro SET ter se podali v svet pokra s pomočjo računalniškega programa Python.

Dijaki pa so ugotavljali, kaj se zgodi, ko oživijo krivulje, spoznavali, kakšne vrste matematika je v ozadju igre SET, spoznali teorijo grafov in njeno uporabo v igrah, naredili prve korake v svet interneta stvari, pogledali, kaj vse lahko naredimo z ravnilom in šestilom, ugotavljali, kako bi bilo, če bi se Evklid rodil na Japonskem, razvozlali, kaj vse se skriva za kratico Q.E.D., in se podali v svet matematike – od zapletene simbolnosti, do preproste vsakdanjosti.       

 

 

 

 

 

 

Seveda ni manjkalo niti bolj sproščenih trenutkov, ko so mladi udeleženci uporabnost matematike odkrivali skozi igro po koprskih ulicah ali enostavno uživali na plaži, športnih aktivnostih in družabnih večerih.

Osnovni namen in cilj tabora je popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse. UP FAMNIT želi z organizacijo tabora mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Uspeh tabora pa potrjuje tudi dejstvo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let!