Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 16. avgust 2016 Na Šanghajski lestvici najboljših univerz na svetu številni partnerji UP FAMNIT

Neodvisna organizacija Shanghai Ranking Consultancy je objavila lestvico Academic ranking of world universities (ARWU) najboljših svetovnih univerz po akademskih merilih za leto 2016. Na seznamu so tudi visokošolski zavodi na katerih se izobražujejo diplomanti UP FAMNIT, prav tako so med njimi številne ustanove, s katerimi naša fakulteta uspešno sodeluje že več let.

Diplomanti UP FAMNIT so se na primer odločili za študij v naslednjih prestižnih univerzah: University of Copenhagen (30. mesto), University of Edinburg (41.), Technical University Munich (47.), Rutgers, The State University of New Yersey – New Brunswich (96.), University Amsterdam, University Paris Diderot – Paris 7, University of Birmingham, VU University Amsterdam, University of Bonn (vse med 101. in 150. mestom).

Tudi trenutni Famnitovi študenti prihajajo s priznanih univerz (National Autonomous University of Mexico in University of Buenos Aires, obe 151.–200.), v naslednjem študijskem letu pa prihaja na doktorski študij Matematičnih znanosti diplomantka Univerze v Oxfordu (7. mesto).

UP FAMNIT in UP IAM, v okviru bilateralnih projektov, ki jih financira Javna agencija RS za raziskovalno dejavnost, sodelujeta z univerzami, ki so se letos uvrstile med najboljše na svetu. To so na primer: Stanford University (2. mesto), Northwestern University (26.), University of Wisconsin – Madison (28.), University of Helsinki (56.), Vanderbilt University (60.), University of California, Davis (75.), Rutgers (96.), The University of Auckland (151.–200.) in Oregon State University (151.–200.).

Shanghai Ranking Consultancy vsako leto oceni 1.200 univerz, objavi pa le imena prvih 500. Uporabljena merila pri računanju indeksa za posamezno univerzo so: število diplomantov, ki so prejeli Nobelovo nagrado in Fieldsovo medaljo, število največkrat citiranih raziskovalcev v 21 kategorijah, število člankov v revijah Nature in Science, vrednost citiranja po Science Citation Index in Social Sciences Citation Index kot jih računa podjetje Institute of Scientific Information ter akademski dosežki posameznih raziskovalcev.

Zaradi uporabe več meril velja Šanghajska lestvica za eno najvplivnejših na svetu.