Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 20. maj 2014 Predavanje jungovske terapevtke Margaret Wilkinson

 

Univerza na Primorskem vabi na predavanje Utelešena duševnost: Uporaba spoznanj s področja nevrobiologije v klinični praksi  jungovske terapevtke Margaret Wilkinson.

Predavanje bo potekalo v petek, 23. maja, ob 10:00 v predavalnici Tramontana Fakultete za humanistične študije Koper (Titov trg 5).

 

Margaret Wilkinson je jungovska analitičarka in avtorica več strokovnih besedil. Je članica britanskega Društva za analitično psihologijo, Britanskega psihoanalitičnega sveta, Inštituta za psihoterapijo West Midlands in uredniškega odbora strokovne revije Journal of Analytical Psychology. Na Northern School of Child and Adolescent Psychotherapy v Leedsu in Cambridgeu ter na Institute of Mental Health Univerze v Nottinghamu vodi nevroznanstvene teoretske in klinične seminarje. Je avtorica številnih strokovnih člankov in dveh knjig: Coming into mind. The mind-brain relationship: a Jungian clinical perspective (2006, Routledge) in Changing Minds in Therapy (2010, Norton Interpersonal Neurobiology series). Kot zasebna psihoterapevtka deluje v North Derbyshiru v Angliji. Več let je bila povezovalna oseba med IAAP (Mednarodnim združenjem za analitično psihologijo) in SZAP (Slovenskim združenjem za analitično psihologijo); je tudi častna članica SZAP. Večkrat je predavala tako v okviru SZAP kot v Sloveniji nasploh.

 

Kratek povzetek petkovega predavanja:

Vse od odprave kartezijanskega razcepa se strokovnjaki, ki se ukvarjamo s človeško duševnostjo, soočamo z zdaj že perečim vprašanjem, kako delovati v okviru svoje stroke oziroma usposobljenosti, in pri tem v čim večji meri upoštevati kompleksno in poglobljeno razumevanje treh poglavitnih elementov – duševnosti, možganov in telesa – naše človeškosti. Na kratko, naučiti se moramo, kako ravnati s posameznikom kot celoto. Nekatere stranke so preveč prestrašene, da bi se neposredno soočile z vprašanji, povezanimi s telesom. Kako ravnati s strankami, ki so si za terapevta izbrale nekoga, ki slovi prav po svojem poznavanju duševnosti? Je mogoče uporabiti pristop, pri katerem se celotna osebnost preučuje z vidika duševnosti? V predavanju bomo osvetlili spremembe na področju psihoterapije, ki upoštevajo večplasten odnos med duševnostjo, možgani in telesom. Namen takšne terapevtske obravnave je pomagati strankam, da okreva njihova celotna osebnost.