Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 29. marec 2012 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 2. aprila 2012., bo v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Martin Mačaj (Comenius University, Slovakia and UP FAMNIT).

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: Nonorientable regular maps over linear fractional groups

Abstract: It is well known that for any given hyperbolic pair (k,m) there exist infinitely many regular maps of valence k and face length m on an orientable surface, with automorphism group isomorphic to a linear fractional group. A nonorientable analogue of this result was known to be
true for all pairs (k,m) as above with at least one even entry. In this talk we establish the existence of such regular maps on nonorientable surfaces for all hyperbolic pairs.
This is a joint work with Gareth A. Jones and Jozef Širan.

 


četrtek, 29. marec 2012 Biološki večeri: »Okoljski dejavniki in makrofiti v kalih na Krasu«

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKI VEČER, ki bo v ponedeljek, 2.4.2012, ob 20:00 v Mali predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8.

Tokratno predavanje z naslovom  »Okoljski dejavniki in makrofiti v kalih na Krasu« bo imela gostja iz Biotehniške fakultete, uni.dipl. biol. Mateja Potisek.

Predavateljica nam bo predstavila kale- antropogena vodna telesa na kraškem območju, njihovo vlogo v preteklosti in recentno izgubo njihovega prvotnega namena. Danes je namreč večina kalov v procesu zaraščanja, razen redkih, ki so jih pred leti obnovili. Za te vodne ekosisteme je značilna visoka diverziteta rastlin in živali, ki so vezane na vodno okolje.  V kalih so svoj dom našle tudi mnoge redke in ogrožene rastlinske in živalske vrste. Na predavanju bodo predstavljeni izsledki diplomske naloge z naslovom Okoljski dejavniki in makrofiti v kalih na Krasu, kjer je bil namen diplomskega dela popisati makrofite v kalih ter ugotoviti vpliv izbranih fizikalnih, kemijskih in biokemijskih dejavnikov ter značilnosti kalov in prispevnega območja na pojavljanje, vrstno pestrost, pogostost in razporeditev makrofitov v kalih na Krasu.

  

O predavatelju: Mateja Potisek je leta 2011 diplomirala na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, kjer je pridobila naziv diplomirana biologinja in profesorica biologije. Njeno področje raziskovanja je ekologija in sistematika rastlin. Zaposlena je na Katedri za ekologijo in varstvo okolja na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, kjer trenutno opravlja delo asistentke in raziskovalke za področje ekologije rastlin. 

Vljudno vabljeni!


sreda, 28. marec 2012 Utrinki iz 12. državnega tekmovanja iz biologije za srednješolce (24.3.2012, UP FAMNIT)

V soboto, 24. marca 2012 je v skupni organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), UP FAMNIT in Gimnazije Koper potekalo srednješolsko državno tekmovanje iz biologije za Proteusovo nagrado.

V prostorih UP FAMNIT in Gimnazije Koper se je zbralo več kot 300 dijakov in njihovih mentorjev iz različnih delov Slovenija. Medtem ko so dijaki izkazovali svoje znanje, ki so ga pridno pridobivali v okviru pouka biologije, so učitelji pridobivali nova znanja o Biodiverziteti v slovenskem morju. Predaval je prof. dr. Lovrenc Lipej z Morske biološke postaje nacionalnega inštituta za biologijo, ki poučuje tudi na UP FAMNIT.

Nekaj utrinkov s tekmovanja je dostopnih tukaj.


torek, 20. marec 2012 UP FAMNIT bo gostila 12. državno tekmovanje iz znanja biologije za dijake in dijakinje za Proteusovo nagrado

V soboto, 24. marca 2012 bo UP FAMNIT v sodelovanju z Gimnazijo Koper gostila 12. državno tekmovanje iz znanja biologije za dijake in dijakinje za Proteusovo nagrado, ki poteka v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije ter ob sodelovanju Prirodoslovnega društva Slovenije. 

Na državnem tekmovanju se bo za srebrne in zlate Proteusove nagrade in naslove državnih prvakov v posameznih skupinah pomerilo 284 dijakov in dijakinj, ki so si udeležbo na državnem tekmovanju zagotovili na šolskih tekmovanjih v začetku februarja letos, kjer je sodelovalo 2.279 dijakov in dijakinj iz 62 srednjih šol po Sloveniji.

Tekmovanje iz znanja biologije je le ena od številnih dejavnosti Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Skupaj s Prirodoslovnim društvom Slovenije v sklopu tekmovanja uresničujemo cilje, kot so: popularizacija biologije, spodbujanje mladih k širjenju in poglabljanju znanja biologije ter uporabe le tega v praksi, odkrivanje in spodbujanje nadarjenih za biologijo, ozaveščanje dijakov o pomenu razumevanja narave, njenih procesov in zakonitosti ter varovanja narave in naravne dediščine itd.


četrtek, 15. marec 2012 Uspeh diplomanta Računalništva in informatike UP FAMNIT

Irman Abdič, diplomant študijskega programa Računalništvo in informatika na UP FAMNIT, je pod mentorstvom doc. dr. Janeza Žiberta v svojem diplomskem delu razvil orodje za časovno-frekvenčno analizo zvočnih signalov v stvarnem času.

Orodje je izjemno uporabno pri razvoju sistemov za razpoznavanje in tvorjenje govora in je narejeno v programskem okolju Sphinx4, ki so ga razvili na Carnegie Mellon University v ZDA. Univerza je trenutno uvrščena na 55. mesto pa Shanghajski lestvici in med prvih 10 med tehniškimi univerzami.

V sodelovanju z avtorji programskega orodja Sphinx4 je Irmanu Abdiću uspelo doseči vključitev tega orodja v naslednje izdaje programskega orodja Sphinx4.

Več informacij je na voljo na spodnji povezavi:

http://cmusphinx.sourceforge.net/


Študentu in mentorju ob dosežku iskreno čestitamo!


četrtek, 15. marec 2012 Priznanja UP: kar šest nagrajencev, ki sta jih predlagali FAMNIT/IAM

V petek, 16. marca 2012 ob 13. uri se bo s Slavnostno akademijo, ki ji bo sledilo še inavguracijsko predavanje maestra dirigenta Antona Nanuta, častnega doktorja UP, zaključil Teden Univerze na Primorskem (UP).

V sklopu Slavnostne akademije bodo podeljena univerzitetna priznanja in nagrade. Tudi letos bodo priznanja prejeli tudi sodelavci UP FAMNIT in UP IAM, in sicer:

  • priznanje Zlata plaketa Univerze na Primorskem bo prejel izr. prof. dr. Bojan Kuzma,
  • nagrado za znanstveno odličnost za leto 2011 bo prejel doc. dr. Martin Milanič,
  • nagradi za pedagoško odličnost za študijsko leto 2010/2011 bosta prejela doc. dr. Branko Kavšek in mag. Boštjan Frelih,
  • nagrado Srečko Kosovel za študente UP za diplomsko delo v študijskem letu 2010/2011 bo prejela Nastja Cepak, diplomantka dodiplomskega študijskega programa Matematika na UP FAMNIT in študentka magistrskega študijskega programa Matematične znanosti UP FAMNIT.

Prav tako bo priznanje Častni doktor Univerze na Primorskem prejel maesto dirigent redni profesor Anton Nanut, ki sta ga predlagali UP FAMNIT in UP IAM.


Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!


sreda, 14. marec 2012 Tradicionalna košarkarska tekma med študenti in zaposlenimi UP FAMNIT (četrtek, 15.3.2012, 20:30)

V sklopu prireditev, ki se bodo zvrstile v Tednu Univerze na Primorskem (12. marec - 16. marec 2012), bo v četrtek, 15. marca 2012 ob 20:30 bo na Osnovni šoli Antona Ukmarja potekala tradicionalna košarkarska tekma med študenti in zaposlenimi UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!

 


sreda, 14. marec 2012 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 19. marca 2012., bo ob 10:00 v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Oliver Schaudt (Universität zu Köln, Germany).

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: The Price of Connectivity for Vertex Cover
 

Abstract: We study a graph parameter called the Price of Connectivity for Vertex Cover (PoC). It was recently introduced by Cardinal et al. and is defined as the ratio of the minimum size of a connected vertex cover and the minimum size of a vertex cover.
We prove some structural results for the PoC. These results concern PoC-critical, PoC-perfect and PoC-near-perfect graphs.
Joint work with E. Camby, J. Cardinal and S. Fiorini.
 
 

sreda, 14. marec 2012 Urnik knjižnice TeMeNa v ponedeljek, 19.3.2012

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo v knjižnica v ponedeljek, 19.3.2012 izjemoma odprta le v dopoldanskem času, t.j od 10. do 12. ure.

Hvala za razumevanje.


ponedeljek, 12. marec 2012 Vabilo na predavanje doc. dr. Bojana Lazarja "Morske želve: tihi pomorščaki Jadranskega morja" (12.3.2012, 17:00)

V sklopu prireditev, ki se bodo zvrstile v Tednu Univerze na Primorskem (12. marec - 16. marec 2012), bo v ponedeljek, 12. marca 2012 ob 17. uri doc. dr. Bojan Lazar izvedel predavanje z naslovom Morske želve: tihi pomorščaki Jadranskega morja/Sea Turtles: Silent Mariners of the Adriatic.

Predavanje bo vključevalo predstavitev globalne ogroženosti morskih želv ter njihovo biologijo in zaščito v Jadranu kot enem od najpomembnejših habitatov v Sredozemlju.

Predavanje bo v slovenščini. Potekalo bo v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, I. nadstropje).


Vljudno vabljeni!


sobota, 10. marec 2012 Vabljeni na dogodke v Tednu UP (12.3. -16.3.2012)

V ponedeljek, 12. marca se začenja teden Univerze na Primorskem, ko se bodo na univerzi zvrstili številni dogodki različnih vsebin, nekaj dogodkov tudi v organizaciji UP FAMNIT.

Teden UP se bo zaključil 16. marca 2012 s Slavnostno akademijo Univerze na Primorskem, na kateri bodo podeljena priznanja in nagrade UP. Tudi letos so med prejemniki kandidati, ki jih je predlagala UP FAMNIT.

Program dogodkov je dostopen tukaj, več informacij pa lahko poiščete na spletni strani univerze.

Vljudno vabljeni k obisku dogodkov!


sobota, 10. marec 2012 Vabljeni na predavanje dr. Janeza Žiberta: "Računalnik, ki sliši in govori slovensko" (sreda, 14.3.2012 ob 18:00)

 

Tokratno predavanje doc. dr. Janeza Žiberta z naslovom Računalnik, ki sliši in govori slovensko bo potekalo

 

v sredo 14. marca 2012 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Govor je najbolj naravno sredstvo sporazumevanja med ljudmi. Zakaj ga ne bi uporabljali tudi pri sporazumevanju s stroji? Računalnik se da naučiti samodejno razpoznavati in tvoriti človeški govor. Pri tem poskušamo posnemati in modelirati procese, ki jih izvaja človek, pri prepoznavanju in tvorjenju govora. Na predavanju bodo predstavljeni postopki, kako govorni signal pretvorimo v zaporedje akustičnih dogodkov, kako to zaporedje modeliramo z akustičnimi modeli, ki pretvarjajo signale v glasove in naprej v besede in kako lahko takšne modele uporabljamo tudi za tvorjenje govora. Spoznali se bomo z vrsto praktičnih aplikacij, ki na poljuden način prikazujejo posamezne faze pri gradnji in uporabi sistemov za razpoznavanje govora. Tako bomo z glasom vodili čebelico s cveta na cvet. V mikrofon bomo izgovarjali poljubno slovensko besedilo, računalnik pa bo glasove samodejno razpoznal, jih izpisal na zaslon in izgovoril, kar je razpoznal. Poslušali bomo Levstikovo povest Martin Krpan, ki jo bo bral računalnik, in ugotavljali, zakaj je govor človeku tako naraven, računalniku pa še vedno tako tuj.

 

O predavatelju: dr. Janez Žibert je diplomiral leta 1998 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na smeri Uporabna matematika. Leta 1998 se je kot mladi raziskovalec zaposlil na Fakulteti za elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom prof. dr. Franceta Miheliča leta 2001 magistriral z delom s področja obdelave govornih signalov in leta 2006 doktoriral z delom s področja samodejnega razpoznavanja slovenskega govora. V letih 2006-2008 je bil zaposlen na Fakulteti za elektrotehniko kot raziskovalec, leta 2008 pa se je zaposlil kot visokošolski učitelj in raziskovalec na UP FAMNIT. Raziskovalno delo dr. Žiberta je usmerjeno v področja statistike in statističnega modeliranja, obdelave in analize signalov in razpoznavanja vzorcev ter v raziskovanje na področju biometričnih in govornih tehnologij.

 

Več o ciklu na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si. Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

 

doc. dr. Martin Milanič                                                             doc. dr. Klavdija Kutnar

koordinator cikla                                                                      v. d. dekana UP FAMNIT


sreda, 7. marec 2012 Rektor je imenoval doc. dr. Klavdijo Kutnar za dekanjo UP FAMNIT za mandatno obdobje štirih let

Rektor Univerze na Primorskem je imenoval doc. dr. Klavdijo Kutnar za dekanjo UP FAMNIT.

Doc. dr. Klavdija Kutnar je štiriletni mandat nastopila v ponedeljek, 5. marca 2012.

Ob imenovanju dekanji iskreno čestitamo in ji želimo uspešen mandat.


sreda, 7. marec 2012 UP FAMNIT in UP IAM ob svetovnem dnevu matematike

World Maths Day ali Svetovni dan matematike se obeležuje z mednarodnim spletnim tekmovanjem že šesto leto. Svetovni dan matematike je tudi odlična priložnost za pogled na dosežke in delo raziskovalcev s področja matematike na Univerzi na Primorskem (v okviru UP FAMNIT in UP IAM).

Konference in sodelovanja v tujini

V juniju 2011 je bila na Bledu s strani UP FAMNIT in UP IAM organizirana mednarodna konferenca iz Teorije grafov 7th Slovenian International Conference on Graph Theory  (http://conferences2.imfm.si/conferenceDisplay.py?confId=1). Gre za največjo konferenco s področja teorije grafov na svetu. Udeležilo se je prek 280 raziskovalcev iz 42 različnih držav. V tednu po konferenci na Bledu so organizirali doktorsko poletno šolo Algebraic Graph Theory Summer School na Rogli, ki je štela prek 80 udeležencev. (http://www.famnit.upr.si/sl/konference/AGT2011).

Raziskovalci se redno udeležujejo mednarodnih konferenc, velikokrat tudi kot vabljeni predavatelji. V letu 2011 se je mednarodnih konferenc kot vabljeni predavatelji udeležilo devet raziskovalcev, štirje so bili vabljeni predavatelji na dveh konferencah na Kitajskem, trije na konferenci na Fieldsovem inštitutu v Kanadi, en konferenci na Bledu in en na konferenci na Češkem. Izpostavimo lahko sodelovanje na osmi evropski konferenci iz matematične in teoretične biologije, ki jo vsake tri leta organizira European Society for Mathematical and Theoretical Biology (od 28. junija do 2. julija v Krakovu na Poljskem).
Letošnja konferenca je bila organizirana skupaj s Society for Mathematical Biology in je bila največja do sedaj, saj se je je udeležilo blizu 1000 matematičnih in teoretičnih biologov iz vsega sveta. (http://www.esmtb.org/) Eno od plenarnih predavanj na konferenci je imela visokošolska učiteljica in raziskovalka UP FAMNIT dr. Barbara Boldin, ki je ob tej priložnosti prevzela nagrado "Lee Segel prize for best student paper".

Seznam tujih institucij, na katerih so raziskovalno gostovali raziskovalci v letu 2011:

  • Beijing Jiaotong University, Peking, Kitajska  (13 raziskovalcev)
  •  University of Wisconsin, Madison, ZDA
  • Sofia University ''St. Kliment Ohridski'', Sofija, Romunija
  • Ohio State University, Columbus, Ohio, ZDA
  • Santa Clara University, Santa Clara, California, ZDA
  • UC Davis, Davis, California, ZDA
  • Fields Institute, Toronto, Kanada
  • University of the Basque Country, Bilbao, Španija
  • Free University Brussels, Belgija
  • Universita degli Studi di Salerno, Salerno, Italija
  • Ariel University Center of Samaria, Ariel, Izrael
  • Plzen, Češka
  • Univerzitet u Tuzli, Bosna in Hercegovina
  • University of Sofia »St. Kliment Ohridski«, Bulgaria
  • POSTECH, Pohang, J. Koreja
  • Netanya Academic College, Izrael

Visok mednarodni ugled matematikov UP FAMNIT in UP IAM, je razviden iz števila citatov njihovih znanstvenih del, iz številnih povabil na različne elitne univerze v tujini kot tudi iz dejstva, da vsako leto gostijo številne znanstvenike iz tujine (v letu 2011 so gostili raziskovalce iz Rusije, Izraela, ZDA, Kanade, Italije, Mehike, Kitajske, Slovaške, Madžarske, Nove Zelandije, Avstralije,…). V letu 2011 je bil en raziskovalec na petmesečnem usposabljanju na University of Wisconsin Medison v ZDA, en raziskovalec pa je zaključil  s petmesečnim Fulbrightovim gostovanjem na Ohio State University.


Projekti

Poleg ARRS programa in projektov, ki potekajo že več let, so bili v letu 2011 pridobljeni še: dva ARRS temeljna projekta, trije podoktorski projekti, 6 novih bilateralnih projektov ter 12 projektov promocije slovenske znanosti v tujini.

Posebno pomembna je pridobitev projekta GReGas – prvega evropskega matematičnega projekta, koordiniranega iz Slovenije. Projekt GReGas (Geometrijske reprezentacije in simetrije grafov, preslikav in drugih diskretnih struktur ter aplikacij v znanosti/ Geometric representations and symmetries of graphs, maps and other discrete structures and applications in science) koordinirata prof. dr. Tomaž Pisanski in prof. dr. Dragan Marušič, izvaja pa se v okviru programa Eurocordes/Eurogiga in vključuje ne le partnerje iz Hrvaške, Nemčije, Slovaške ter Turčije, temveč tudi pridružene partnerje, vrhunske matematike iz Avstrije, Izraela, Nove Zelandije, Velike Britanije in ZDA. (http://www.gregas.eu/)

 

Založniška dejavnost in popularizacija matematike

V oktobru 2011 je bil zgodovinski dogodek slovenske matematike: vstop revije Ars Mathematica Contemporanea na seznam SCI, ki jo izdajata Univerza na Primorskem in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA). Glavna urednika revije sta  dr. Dragan Marušič ter dr. Tomaž Pisanski, v uredništvu revije pa sodelujeta tudi dr. Edward T. Dobson in dr. Aleksander Malnič.  Odgovorni za produkcijo je dr. Vito Vitrih (production editor), s pomočnikoma dr. Borisom Horvatom in dr. Alenom Orbanićem. (http://amc.imfm.si/index.php/amc)

V poletnih mesecih sta bila organizirana poletni matematični tabor »Matematika je kul« (http://tabor.famnit.upr.si/) in poletna šole finančne matematike. Že tretje leto zapored se na UP FAMNIT organizira tudi cikel predavanj Famnitovi izleti v matematično vesolje. (http://izleti.famnit.upr.si/)

V aprilu 2012 bo na Univerzi na Primorskem potekalo državno tekmovanje iz matematike za srednješolce, ki ga soorganizirata UP in DMFA. Priprave na državno tekmovanje so bile ravno tako v soorganizaciji UP in DMFA v oktobru 2011 v prostorih univerze.

V letu 2012 so se na UP FAMNIT in UP IAM 3 mladim raziskovalcem iz področja matematike pridružili še 3 novi. UP FAMNIT  in UP IAM v 2012 gostita 4 podoktorante iz tujine. V drugem semestru študijskega leta 2011/2012 bodo organizirane delavnice »Semester teorije grafov«, ki jih bo izvajalo pet eminentnih profesorjev matematike na svetovni ravni, kateri so bili povabljeni na dvomesečno gostovanje. Ob tem pa UP FAMNIT in UP IAM v letu 2012 pričakujeta še 25 gostujočih profesorjev iz tujine.

Pomembni dosežki svetovne matematike:

Velja omenit tudi nekaj pomembnih dosežkov iz matematike v 21. stoletju:

  • Dokaz Poincarejeve domneve leta 2003, ki je bil odprt problem od leta 1904. Gre za problem kakšno je lahko telo v prostoru, ki se lahko izmuzne iz vsake zanke, ki jo poskušamo zavezati okoli njega. Rešitev je 2003 objavil ruski matematik Perelman, ki je za to bil nagrajen z Fieldsovo medajlo (ekvivalent Nobelove nagrade za področje matematike) in leta 2010 se z nagrado 1 mio USD. Obe nagradi je Perelman odklonil.
  • Prvi matematično korektni dokaz, da  čebele za gradnjo svojega panja porabijo najmanj voska (ker so celice v panju pravilni 6 kotniki). Problem je postavil Pappus iz Alexandrije cca 36 BC in ga je rešil ameriški matematik T. C. Hales leta 2001.
  • Leta 2003  je T. C. Hales tudi rešil Keplerjev problem, kako pakirati enake krogle, da bo prostor čim bolj zapolnjen. Rešitev je sicer znana vsem branjevkam, dokaz, da boljše rešitve ni pa obsega  250 strani in 3 GB računalniškega spomina. Pri tem si je Hales tako močno pomagal z računalnikom, da so ocenjevalci njegov dokaz  ocenili zgolj kot 99 % pravilen, ker niso mogli preveriti, če so vsi računalniški izračuni korektni.

torek, 6. marec 2012 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 12. marca 2012., bo ob 10:00 v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Istvan Kovacs.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: The isomorphism problem for rose window graphs

Abstract: For an integer n ≥ 3, and a, r ∈ {1, 2, ..., n − 1} with r ≠ n/2, the rose window
graph Rn (a, r) is the graph Γ, where V (Γ) = {Ai , Bi | i ∈ {0, 1, ..., n − 1}}, and E(Γ) consists of four types of edges as for every i ∈ {0, 1, ..., n − 1}: {Ai , Ai+1 }, {Ai , Bi }, {Ai+a , Bi } and {Bi , Bi+r},
where addition is taken modulo n. In this talk we consider the following problem:
given a rose window graph Rn (a, r), find all pairs (b, s) ∈ {1, 2, ..., n−1}2 for which
Rn (b, s) is isomorphic to Rn (a, r). We present a solution using a permutation
group theoretical approach.
This is a joint work with E. Dobson and Š. Miklavič.

ponedeljek, 5. marec 2012 Doc. dr. Klavdija Kutnar v Akademskem zboru in Senatu fakultete izvoljena za dekanjo UP FAMNIT

Danes, v ponedeljek, 5. marca 2012 so na UP FAMNIT potekale volitve dekana v Akademskem zboru in v Senatu fakultete.

Na podlagi pozitivnega izida volitev v Akademskem zboru se je o kandidatki na volitvah opredelil tudi Senat, ki je soglasno izvolil doc. dr. Klavdijo Kutnar za dekanjo UP FAMNIT. Dekana imenuje rektor na predlog Senata članice, in sicer za obdobje 4 let.

Doc. dr. Klavdiji Kutnar iskreno čestitamo k izvolitvi!

Podrobnejši podatki o poteku in izidih volitev so dostopni na spletni strani fakultete, na naslovu http://www.famnit.upr.si//sl/volitve-dekana.


četrtek, 1. marec 2012 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 5. marca 2012., bo ob 10:00 v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr.Marko Orel.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: The mathematics in computed tomography (CT)
 
Abstract: In 1979, the Nobel Prize for Medicine and Physiology was awarded jointly to Allan
McLeod Cormack and Godfrey Newbold Hounsfield, the two pioneering scientistengineers
primarily responsible for the development, in the 1960s and early 1970s,
of computerized axial tomography, popularly known as the CAT or CT scan.
At the seminar I will present the mathematics involved in computed tomography.