Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 29. marec 2012 Biološki večeri: »Okoljski dejavniki in makrofiti v kalih na Krasu«

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKI VEČER, ki bo v ponedeljek, 2.4.2012, ob 20:00 v Mali predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8.

Tokratno predavanje z naslovom  »Okoljski dejavniki in makrofiti v kalih na Krasu« bo imela gostja iz Biotehniške fakultete, uni.dipl. biol. Mateja Potisek.

Predavateljica nam bo predstavila kale- antropogena vodna telesa na kraškem območju, njihovo vlogo v preteklosti in recentno izgubo njihovega prvotnega namena. Danes je namreč večina kalov v procesu zaraščanja, razen redkih, ki so jih pred leti obnovili. Za te vodne ekosisteme je značilna visoka diverziteta rastlin in živali, ki so vezane na vodno okolje.  V kalih so svoj dom našle tudi mnoge redke in ogrožene rastlinske in živalske vrste. Na predavanju bodo predstavljeni izsledki diplomske naloge z naslovom Okoljski dejavniki in makrofiti v kalih na Krasu, kjer je bil namen diplomskega dela popisati makrofite v kalih ter ugotoviti vpliv izbranih fizikalnih, kemijskih in biokemijskih dejavnikov ter značilnosti kalov in prispevnega območja na pojavljanje, vrstno pestrost, pogostost in razporeditev makrofitov v kalih na Krasu.

  

O predavatelju: Mateja Potisek je leta 2011 diplomirala na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, kjer je pridobila naziv diplomirana biologinja in profesorica biologije. Njeno področje raziskovanja je ekologija in sistematika rastlin. Zaposlena je na Katedri za ekologijo in varstvo okolja na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, kjer trenutno opravlja delo asistentke in raziskovalke za področje ekologije rastlin. 

Vljudno vabljeni!