Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 10. marec 2012 Vabljeni na predavanje dr. Janeza Žiberta: "Računalnik, ki sliši in govori slovensko" (sreda, 14.3.2012 ob 18:00)

 

Tokratno predavanje doc. dr. Janeza Žiberta z naslovom Računalnik, ki sliši in govori slovensko bo potekalo

 

v sredo 14. marca 2012 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Govor je najbolj naravno sredstvo sporazumevanja med ljudmi. Zakaj ga ne bi uporabljali tudi pri sporazumevanju s stroji? Računalnik se da naučiti samodejno razpoznavati in tvoriti človeški govor. Pri tem poskušamo posnemati in modelirati procese, ki jih izvaja človek, pri prepoznavanju in tvorjenju govora. Na predavanju bodo predstavljeni postopki, kako govorni signal pretvorimo v zaporedje akustičnih dogodkov, kako to zaporedje modeliramo z akustičnimi modeli, ki pretvarjajo signale v glasove in naprej v besede in kako lahko takšne modele uporabljamo tudi za tvorjenje govora. Spoznali se bomo z vrsto praktičnih aplikacij, ki na poljuden način prikazujejo posamezne faze pri gradnji in uporabi sistemov za razpoznavanje govora. Tako bomo z glasom vodili čebelico s cveta na cvet. V mikrofon bomo izgovarjali poljubno slovensko besedilo, računalnik pa bo glasove samodejno razpoznal, jih izpisal na zaslon in izgovoril, kar je razpoznal. Poslušali bomo Levstikovo povest Martin Krpan, ki jo bo bral računalnik, in ugotavljali, zakaj je govor človeku tako naraven, računalniku pa še vedno tako tuj.

 

O predavatelju: dr. Janez Žibert je diplomiral leta 1998 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na smeri Uporabna matematika. Leta 1998 se je kot mladi raziskovalec zaposlil na Fakulteti za elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom prof. dr. Franceta Miheliča leta 2001 magistriral z delom s področja obdelave govornih signalov in leta 2006 doktoriral z delom s področja samodejnega razpoznavanja slovenskega govora. V letih 2006-2008 je bil zaposlen na Fakulteti za elektrotehniko kot raziskovalec, leta 2008 pa se je zaposlil kot visokošolski učitelj in raziskovalec na UP FAMNIT. Raziskovalno delo dr. Žiberta je usmerjeno v področja statistike in statističnega modeliranja, obdelave in analize signalov in razpoznavanja vzorcev ter v raziskovanje na področju biometričnih in govornih tehnologij.

 

Več o ciklu na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si. Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

 

doc. dr. Martin Milanič                                                             doc. dr. Klavdija Kutnar

koordinator cikla                                                                      v. d. dekana UP FAMNIT