Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 7. marec 2012 UP FAMNIT in UP IAM ob svetovnem dnevu matematike

World Maths Day ali Svetovni dan matematike se obeležuje z mednarodnim spletnim tekmovanjem že šesto leto. Svetovni dan matematike je tudi odlična priložnost za pogled na dosežke in delo raziskovalcev s področja matematike na Univerzi na Primorskem (v okviru UP FAMNIT in UP IAM).

Konference in sodelovanja v tujini

V juniju 2011 je bila na Bledu s strani UP FAMNIT in UP IAM organizirana mednarodna konferenca iz Teorije grafov 7th Slovenian International Conference on Graph Theory  (http://conferences2.imfm.si/conferenceDisplay.py?confId=1). Gre za največjo konferenco s področja teorije grafov na svetu. Udeležilo se je prek 280 raziskovalcev iz 42 različnih držav. V tednu po konferenci na Bledu so organizirali doktorsko poletno šolo Algebraic Graph Theory Summer School na Rogli, ki je štela prek 80 udeležencev. (http://www.famnit.upr.si/sl/konference/AGT2011).

Raziskovalci se redno udeležujejo mednarodnih konferenc, velikokrat tudi kot vabljeni predavatelji. V letu 2011 se je mednarodnih konferenc kot vabljeni predavatelji udeležilo devet raziskovalcev, štirje so bili vabljeni predavatelji na dveh konferencah na Kitajskem, trije na konferenci na Fieldsovem inštitutu v Kanadi, en konferenci na Bledu in en na konferenci na Češkem. Izpostavimo lahko sodelovanje na osmi evropski konferenci iz matematične in teoretične biologije, ki jo vsake tri leta organizira European Society for Mathematical and Theoretical Biology (od 28. junija do 2. julija v Krakovu na Poljskem).
Letošnja konferenca je bila organizirana skupaj s Society for Mathematical Biology in je bila največja do sedaj, saj se je je udeležilo blizu 1000 matematičnih in teoretičnih biologov iz vsega sveta. (http://www.esmtb.org/) Eno od plenarnih predavanj na konferenci je imela visokošolska učiteljica in raziskovalka UP FAMNIT dr. Barbara Boldin, ki je ob tej priložnosti prevzela nagrado "Lee Segel prize for best student paper".

Seznam tujih institucij, na katerih so raziskovalno gostovali raziskovalci v letu 2011:

  • Beijing Jiaotong University, Peking, Kitajska  (13 raziskovalcev)
  •  University of Wisconsin, Madison, ZDA
  • Sofia University ''St. Kliment Ohridski'', Sofija, Romunija
  • Ohio State University, Columbus, Ohio, ZDA
  • Santa Clara University, Santa Clara, California, ZDA
  • UC Davis, Davis, California, ZDA
  • Fields Institute, Toronto, Kanada
  • University of the Basque Country, Bilbao, Španija
  • Free University Brussels, Belgija
  • Universita degli Studi di Salerno, Salerno, Italija
  • Ariel University Center of Samaria, Ariel, Izrael
  • Plzen, Češka
  • Univerzitet u Tuzli, Bosna in Hercegovina
  • University of Sofia »St. Kliment Ohridski«, Bulgaria
  • POSTECH, Pohang, J. Koreja
  • Netanya Academic College, Izrael

Visok mednarodni ugled matematikov UP FAMNIT in UP IAM, je razviden iz števila citatov njihovih znanstvenih del, iz številnih povabil na različne elitne univerze v tujini kot tudi iz dejstva, da vsako leto gostijo številne znanstvenike iz tujine (v letu 2011 so gostili raziskovalce iz Rusije, Izraela, ZDA, Kanade, Italije, Mehike, Kitajske, Slovaške, Madžarske, Nove Zelandije, Avstralije,…). V letu 2011 je bil en raziskovalec na petmesečnem usposabljanju na University of Wisconsin Medison v ZDA, en raziskovalec pa je zaključil  s petmesečnim Fulbrightovim gostovanjem na Ohio State University.


Projekti

Poleg ARRS programa in projektov, ki potekajo že več let, so bili v letu 2011 pridobljeni še: dva ARRS temeljna projekta, trije podoktorski projekti, 6 novih bilateralnih projektov ter 12 projektov promocije slovenske znanosti v tujini.

Posebno pomembna je pridobitev projekta GReGas – prvega evropskega matematičnega projekta, koordiniranega iz Slovenije. Projekt GReGas (Geometrijske reprezentacije in simetrije grafov, preslikav in drugih diskretnih struktur ter aplikacij v znanosti/ Geometric representations and symmetries of graphs, maps and other discrete structures and applications in science) koordinirata prof. dr. Tomaž Pisanski in prof. dr. Dragan Marušič, izvaja pa se v okviru programa Eurocordes/Eurogiga in vključuje ne le partnerje iz Hrvaške, Nemčije, Slovaške ter Turčije, temveč tudi pridružene partnerje, vrhunske matematike iz Avstrije, Izraela, Nove Zelandije, Velike Britanije in ZDA. (http://www.gregas.eu/)

 

Založniška dejavnost in popularizacija matematike

V oktobru 2011 je bil zgodovinski dogodek slovenske matematike: vstop revije Ars Mathematica Contemporanea na seznam SCI, ki jo izdajata Univerza na Primorskem in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA). Glavna urednika revije sta  dr. Dragan Marušič ter dr. Tomaž Pisanski, v uredništvu revije pa sodelujeta tudi dr. Edward T. Dobson in dr. Aleksander Malnič.  Odgovorni za produkcijo je dr. Vito Vitrih (production editor), s pomočnikoma dr. Borisom Horvatom in dr. Alenom Orbanićem. (http://amc.imfm.si/index.php/amc)

V poletnih mesecih sta bila organizirana poletni matematični tabor »Matematika je kul« (http://tabor.famnit.upr.si/) in poletna šole finančne matematike. Že tretje leto zapored se na UP FAMNIT organizira tudi cikel predavanj Famnitovi izleti v matematično vesolje. (http://izleti.famnit.upr.si/)

V aprilu 2012 bo na Univerzi na Primorskem potekalo državno tekmovanje iz matematike za srednješolce, ki ga soorganizirata UP in DMFA. Priprave na državno tekmovanje so bile ravno tako v soorganizaciji UP in DMFA v oktobru 2011 v prostorih univerze.

V letu 2012 so se na UP FAMNIT in UP IAM 3 mladim raziskovalcem iz področja matematike pridružili še 3 novi. UP FAMNIT  in UP IAM v 2012 gostita 4 podoktorante iz tujine. V drugem semestru študijskega leta 2011/2012 bodo organizirane delavnice »Semester teorije grafov«, ki jih bo izvajalo pet eminentnih profesorjev matematike na svetovni ravni, kateri so bili povabljeni na dvomesečno gostovanje. Ob tem pa UP FAMNIT in UP IAM v letu 2012 pričakujeta še 25 gostujočih profesorjev iz tujine.

Pomembni dosežki svetovne matematike:

Velja omenit tudi nekaj pomembnih dosežkov iz matematike v 21. stoletju:

  • Dokaz Poincarejeve domneve leta 2003, ki je bil odprt problem od leta 1904. Gre za problem kakšno je lahko telo v prostoru, ki se lahko izmuzne iz vsake zanke, ki jo poskušamo zavezati okoli njega. Rešitev je 2003 objavil ruski matematik Perelman, ki je za to bil nagrajen z Fieldsovo medajlo (ekvivalent Nobelove nagrade za področje matematike) in leta 2010 se z nagrado 1 mio USD. Obe nagradi je Perelman odklonil.
  • Prvi matematično korektni dokaz, da  čebele za gradnjo svojega panja porabijo najmanj voska (ker so celice v panju pravilni 6 kotniki). Problem je postavil Pappus iz Alexandrije cca 36 BC in ga je rešil ameriški matematik T. C. Hales leta 2001.
  • Leta 2003  je T. C. Hales tudi rešil Keplerjev problem, kako pakirati enake krogle, da bo prostor čim bolj zapolnjen. Rešitev je sicer znana vsem branjevkam, dokaz, da boljše rešitve ni pa obsega  250 strani in 3 GB računalniškega spomina. Pri tem si je Hales tako močno pomagal z računalnikom, da so ocenjevalci njegov dokaz  ocenili zgolj kot 99 % pravilen, ker niso mogli preveriti, če so vsi računalniški izračuni korektni.