Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 30. maj 2012 Vabljeni na predavanje doc. dr. Enesa Pašalića z naslovom »Uporaba kriptografskih shem: Primeri iz prakse in najpogostejše napake«

Vabimo vas na predavanje doc. dr. Enesa Pašalića,

profesorja kriptografije na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (FAMNIT), z naslovom  

»Practical security and some common flaws of real-life encryption schemes«

(»Uporaba kriptografskih shem: Primeri iz prakse in najpogostejše napake«).

Predavanje bo
v sredo, 6. junija 2012,

ob 16.30 uri,

v mali predavalnici FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper.

Brezplačno predavanje je namenjeno širši javnosti, predvsem pa predstavnikom oddelkov za informatiko v podjetjih s področja bančništva, zavarovalništva, varovanja podatkov, telekomunikacij ter v javnem sektorju.

Predavanje bo v angleškem jeziku.


Vljudno vabljeni!

 

***

 

Povzetek:

V današnjem času je na voljo veliko »že narejenih« kriptografskih rešitev, tako za softverske kot tudi za hardverske aplikacije. Čeprav se večina strokovnjakov za računalniško varnost v podjetjih poslužuje standardnih (preverjenih) kriptografskih rešitev, pa nikakor ne moremo trditi, da uporaba slednjih zagotavlja »varnost« nekega računalniškega sistema. To je še posebej res v primeru slabe implementacije. Prikazali bomo kako lahko sistem, ki je domnevno varen, postane »ranljiv« za dokaj preproste načine kriptoanalize. Poudarek bo na razpršilnih funkcijah in posledično digitalnih podpisih (vključno z digitalnimi certifikati), avtentikacijskih protokolih ter ustrezni uporabi algoritmov v RFID aplikacijah.

Abstract:

Today a great variety of different cryptographic primitives are available  for either software of hardware based cryptographic applications. While the usage of standard (recommended) primitives is always the choice of preference, even though the system cannot be considered "secure" in the case of a poor implementation. We will in a popular level illustrate how easily the system that is supposedly secure may become vulnerable to rather simple cryptanalysis. We focus on hash functions and corresponding digital signatures (including certificates), authentication protocols and the proper usage of algorithms in RFID applications.


torek, 29. maj 2012 UTRINKI S PREDAVANJ DR. EPAMEINONDASA FRITZILASA IN DR. PAULA MEDVEDEVA

V ponedeljek, 21. maja 2012, smo na UP FAMNIT gostili dr. Epameinondasa Fritzilasa in dr. Paula Medvedeva.

Zbrali smo nekaj utrinkov z njunih predavanj o analizi genoma.


nedelja, 27. maj 2012 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 28. maja 2012., bo v seminarski sobi v Galebu, potekal raziskovalni matematični seminar. Predavanja bosta ob 10. in ob 11. uri.
Vljudno vabljeni.
 
10:00-11:00 Lecturer: dr. Wilfried Imrich (University of Leoben, Austria)
Title:The distinguishing and endomorphism distinguishing number of graphs and groups
 
Abstract: The distinguishing number of graphs was introduced by Albertson and Collins 1996, and has spawned a wealth of results on finite and infinite structures. The idea of the distinguishing number is to break symmetries efficiently, where "symmetries" stands or automorphisms. If one also wishes to break endomorphisms, one arrives at the endomorphism distinguishing number. Although endomorphisms are quite untractable, compared to automorphisms, many interesting results for finite and infinite structures immediately generalize from automorphisms to endomorphisms, and many new and interesting problems arise.
 
 
11:00-12:00 Lecturer: dr. Fabio Vlacci (Università degli Studi di Firenze, Italy)
Title: Introduction to  basic properties of a new class of regular functions of (hypercomplex) quaternionic variable

Abstract: The aim of this talk is to give a self-contained introduction to a new theory of regular functions over quaternions and, more in general, over a non commutative algebra. In particular, we'll give a (historic) overview of different possible approaches to a definition of regularity
for quaternionic functions and focus our  attention on the geometric/analytic properties related to the class of functions which are regular according to the recent definition given by Gentili & Struppa in 2007.
We'll also present some applications and results which are in some
cases a generalization of the similar results in Complex Analysis,
in others are quite unexpected and promising for the study of new phenomena. Some related topics will be then considered
in order to show what kind of  difficulties or open problems are still under investigation.

nedelja, 27. maj 2012 Študenta UP FAMNIT med štirimi nagrajenimi študenti na natečaju Banke Koper


V četrtek, 24.5.2012 je Banka Koper štirim zmagovalcem natečaja Customer Satisfaction University Award, ki poteka pod okriljem Banke Koper, podelila potrdilo odličnosti. Med štirimi nagrajenci sta tudi naša dodiplomska študenta Miha Vidic (3. letnik Matematike v ekonomiji in financah) in Miha Šaberl (2. letnik Bioinformatike).

Nagrajenim študentom bo Banka Koper omogočila trimesečno plačano študentsko prakso. Ob tem bodo imeli zmagovalci priložnost tekmovati s katerokoli drugo skupino, ki je bila nagrajena v okviru projekta University Award s strani katerekoli druge mednarodne hčerinske banke skupine Intesa Sanpaolo. Zmagovalna ekipa tega nadaljnjega tekmovanja pa bo nagrajena s pripravništvom na sedežu ISBD ali z udeležbo na poletni šoli na kateri od italijanskih poslovnih šol ali univerz.

Študentoma iskreno čestitamo!

V okviru natečaja Customer Satisfaction University Award se je pomerilo šest dvočlanskih tekmovalnih skupin iz Univerze na Primorskem ter univerz v Ljubljani in Mariboru, ki so bile izbrane v prvi fazi tekmovanja (več: http://www.famnit.upr.si/sl/novice/uspeh-famnitovih-stu in http://www.banka-koper.si/O_Banki_Koper/Novice?nid=755), med katerimi je komisija za ocenjevanje izbrala dve najboljši tekmovalni skupini. Komisijo za ocenjevanje so sestavljali predstavniki iz krogov najvišjega in srednjega vodilnega osebja Banke Koper in ISBD-ja ter predstavnika sodelujočih fakultet.

Več informacij o natečaju je dostopnih na spletnem naslovu Banke Koper: http://www.banka-koper.si/university_award.


četrtek, 24. maj 2012 Biološki večeri: »Ocena izpostavljenosti živemu srebru pri slovenskem prebivalstvu«

UP FAMNIT
vabi na
BIOLOŠKE VEČERE,
ki bodo potekali v veliki predavalnici UP FAMNIT in bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov,
razložen na laikom razumljiv način.

Tokratni biološki večer bo v četrtek, 31.5.2012 ob 19ih, v veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8.
Predavanje z naslovom
Ocena izpostavljenosti živemu srebru pri slovenskem prebivalstvu
bo imela
Ana Miklavčič.

Kratek opis predavanja: Živo srebro se uvršča med najbolj strupene elemente, njegova strupenost pa je odvisna od kemijske zvrsti, odmerka in načina izpostavljenosti. Najbolj občutljiv segment prebivalstva so nosečnice in otroci. Dosedanje epidemiološke študije kažejo na oslabljene psiho-fizične sposobnosti otrok, ki so prenatalno izpostavljeni metil živemu srebru. V predavanju se bomo osredotočili na izpostavljenost ljudi organskemu živemu srebru preko uživanja rib in druge morske hrane. Predstavljeni bodo rezultati povezani z vsebnostjo živega srebra v ribah kupljenih na slovenskem tržišču in rezultati v povezavi z biološkimi kazalci izpostavljenosti kot so koncentracije celokupnega živega srebra ali metil živega srebra v popkovni krvi, laseh in materinem mleku.

 

Ana Miklavčič je diplomirala na Biotehniški fakulteti na oddelku za Živilsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Trenutno je zaposlena kot mlada raziskovalka na Institutu Jožef Stefan na Odseku za znanost o okolju. Pod mentorstvom prof. dr. Milene Hrvat končuje doktorsko disertacijo z  naslovom: »Ocena izpostavljenosti živemu srebru pri slovenskem prebivalstvu«.

Vljudno vabljeni!

 


nedelja, 20. maj 2012 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 21. maja 2012. ob 10:00, bo v seminarski sobi v Galebu, potekal raziskovalni matematični seminar. Predavatelj je dr.Ilya Ponomarenko (V. A. Steklov Institute of Mathematics, Russia).
 
 
Title: Solvability of finite Schur groups
Abstract: Let G be a Schur group, i.e. each Schur ring over G arises from
a suitable permutation group which contains a regular subgroup isomorphic
to G. Then the group G is solvable. This is a joint work with A.Vasiliev.

petek, 18. maj 2012 Akreditiran nov magistrski študijski program Matematika s finančnim inženiringom

Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu je na včerajšnji
seji podelila akreditacijo magistrskemu študijskemu programu 2. stopnje Matematika s
finančnim inženiringom
.

Kratka predstavitev študijskega programa je dostopna tukaj.

 


petek, 18. maj 2012 Vabilo na mednarodno konferenco "Varno in zdravo delovno okolje"

Vljudno vabljeni na mednarodno konferenco z naslovom Varno in zdravo delovno okolje, ki bo potekla v ponedeljek, 21. 5. 2012 in v torek, 22. 5. 2012, v prostorih Hotela Slovenija v Portorožu.

Mednarodna konferenca je organizirana v okviru dveh večjih projektov, ki potekata na Univerzi na Primorskem, in sicer projekta SOS (Stres, Odsotnost, Stiska) in projekta IDO Primorska (Izboljšanje delovnega okolja v ključnih panogah obalno-kraške regije). Oba sta delno financirana iz Evropskega socialnega sklada, osredotočata pa se na promocijo varnega in zdravega delovnega okolja. Obenem z interdisciplinarnim pristopom na teoretski in praktičen način raziskujeta omenjeno problematiko z različnih zornih kotov več znanstvenih disciplin (psihologije, ergonomije, prava, sociologije, kineziologije, managementa človeških virov in drugih). Projekta predstavljata most med univerzitetnim okoljem in gospodarstvom.

K organizaciji konference sta prav tako pristopila tudi UP Fakulteta za ergonomske in kineziološke študije – UP FENIKS (v ustanavljanju) ter Sektor za izobraževanje Univerze na Primorskem, ki sodeluje v okviru projekta Karierno načrtovanje in svetovanje za učinkovit vstop na trg dela.

V priponki vam posredujemo program konference in vas zaradi lažje organizacije vljudno prosimo, da svojo prisotnost najavite Danijelu Bandlju na e-naslov. danijel.bandelj@upr.si.

 

Z lepimi pozdravi!

 

Dear Sir and Madame!

You are kindly invited to attend the international conference Safe and Healthy Working Environment, which is organised in the frame of projects SOS (Stress, Absence, distress) and IDO Primorska (Improving the working environment in key sectors of the coastal - karst region). Both projects are partially funded by the European Social Foud and are focusing on promotion of safe and healthy working environment. At the same time with an interdisciplinary approach they investigate those issues both theoretically as well as and practically from perspectives of several scientific disciplines (psychology, ergonomics, sociology, kinesiology, human resource management and other). Both projects represent the bridge between the academic and business environment.

The  UP Faculty of Ergonomic and Kinesiology Studies (UP FENIKS – in establishment) and Educational Department of University of Primorska, who is partaking in the project “Planning and career counselling for effective entry into the labour market« have also joined in the organization of the conference .

In the attachment you will find the conference programme.. You are kindly invited to confirm your participation to Danijel Bandelj on e-mail: danijel.bandelj@upr.si in order to facilitate the organization.

With kind regards!


četrtek, 17. maj 2012 Urnik knjižnice med 23.5. in 1.6.2012

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica v sledečih dnevih odprta le v dopoldanskem času, t. j. od 10. do 12. ure:

- sreda, 23.5.2012
- petek, 25.5.2012
- ponedeljek, 28.5.2012
- sreda, 30.5.2012
- petek, 1.6.2012.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


ponedeljek, 14. maj 2012 Tudi na drugem kolu odličen razultat študentov UP FAMNIT

V četrtek, 10. maja se je zgodilo drugo kolo računalniškega tekmovanja "Univerzitetni programerski maraton" - UPM (http://tekmovanja.acm.si/upm), ki poteka pod okriljem ACM Slovenija (http://tekmovanja.acm.si).

Ekipa z imenom BogoSort v sestavi Aleksandar Tošić, Simon Mezgec in Marko Grgurović je tudi na tem kolu osvojila odlično 3. mesto. In skupno trenutno zaseda 4. mesto, z istim točkovnim izkupičkom kot drugouvrščena ekipa.

Več na http://tekmovanja.acm.si/upm/2012/05/11/2-kolo-je-%C5%BEe-preme%C5%A1alo-mesta


ponedeljek, 14. maj 2012 Vabilo na predavanji o analizi genoma

V ponedeljek, 21. maja, bosta v Veliki predavalnici na Famnitu  (Glagoljaška 8, Koper) ob

14. in 15. uri bioinformatski predavanji

dr. Epameinondasa Fritzilasa in dr. Paula Medvedeva

o analizi genoma.

 

Vljudno vabljeni!

***

14:00-15:00

Dr. Epameinondas Fritzilas, Illumina Cambridge, Computational Biology Group, United Kingdom

An introduction to Illumina's sequencing technology and the challenges of re-sequencing applications

The so-called "next-generation sequencing" technologies play a key role in modern molecular biology: they open many possibilities for new discoveries and, at the same time, bring biology closer to the quantitative sciences. In this tutorial talk, we will first give an introduction to Illumina's sequencing-by-synthesis technology that makes it possible to generate large volumes of sequence data in a cost-effective way. Then, we will turn our attention towards an important application of high-throughput sequencing: the detection of differences between a sequenced sample genome and a pre-assembled reference genome. We will sketch the necessary steps to achieve that goal and highlight the technological and algorithmic challenges that make this task non-trivial.

***

15:00-16:00

Dr. Paul Medvedev, University of California, San Diego

Algorithms for reconstructing genomes using high-throughput sequencing

Whole-genome shotgun sequencing is an experimental technique used for obtaining information about a genome's sequence, whereby it is broken up into millions of short segments (called reads) whose sequence is then determined. Recent technological advances hold the potential for tremendous bio-medical discovery; however, the challenges posed by the novelty and sheer quantity of the data are increasingly computational. A long-standing problem is how to infer the genomic sequence of an unknown species from its reads, called genome assembly. On the other hand, even within the same species the genomes of two individuals differ, and the problem of detecting such variation has received a lot of attention in the last few years.

In this talk, we will describe algorithms for assembling genomes, discovering structural variants, and correcting errors in the reads. Our methods are based on genome graphs, which capture the structure of a genome even when its sequence is not fully known (as with the case of sequencing data). We show how traditional genome graph models can be extended to capture matepair information  (pairs of reads at a known distance apart), which is crucial for improving the quality of assembly. We also show how genome graphs can be used for detecting structural variation through a method called CNVer which uses a reduction to the bidirected network-flow problem.

 



No prior knowledge of biology or advanced mathematics is required.


petek, 11. maj 2012 Vabilo na delavnico »Računanje ogljičnega odtisa izdelkov po standardu PAS2050 in ogljičnega odtisa organizacij po standardu ISO14064«

Spoštovani!

Vljudno vas vabimo, da se udeležite delavnice z naslovom »Računanje ogljičnega odtisa izdelkov po standardu PAS2050 in ogljičnega odtisa organizacij po standardu ISO14064«,

ki jo organizira Univerza na Primorskem.

***

Delavnica bo potekala na Univerzi na Primorskem, Titov trg 4, 6000 Koper, sejna soba palače Armeria,

v ponedeljek, 18. 6. 2012 od 10:00 do 15:00 ure.

 

Delavnica je namenjena:

- predstavnikom gospodarstva (vodje sistemov kakovosti; strokovnjaki s področja trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti; energetski in okoljski managerji; vodilni delavci in predstavniki vodstva, ki so odgovorni za strateške vidike trajnostnega razvoja);

- lokalnim skupnostim (organi lokalne samouprave; lokalne nevladne organizacije in društva, ki se na lokalni ravni ukvarjajo s problematiko okoljevarstva, itd.);

- lokalnemu in regionalnemu prebivalstvu;

- drugi zainteresirani javnosti.

***

Več o programu in delavnici si preberite v priloženem vabilu.

Prijave sprejemamo preko spletne prijavnice http://www.famnit.upr.si/sl/dogodek/racunanje-ogljicnega%20odtisa

najkasneje do 10.06.2012. Število mest za delavnico je omejeno.

Za dodatna vprašanja smo na voljo na elektronskem naslovu: szrrd@upr.si ali na tel št. 05 61 17 501.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 7. maj 2012 Uspeh FAMNITovih študentov na letošnji Primatijadi

Na letošnji PRIMATIJADI, ki je potekala od 28. aprila do 3. maja 2012 v Bolgariji (Albena) so se Famnitovi študentje odlično odrezali.

Na tekmovanju iz Matematike sta 1. mesto osvojili Nastja Cepak in Marija Jurkovič.

Na tekmovanju iz Informatike s programiranjem sta 1. mesto osvojila Aleksandar Tošić in Aleš Horvat ter 2. mesto Matevž Črnilogar in Saša Nikolić.

Primatijada je tekmovanje iz področij matematike, računalništva, biologije, kemije, fizike ter drugih naravoslovnih ved in v športnih disciplinah, ki se ga vsako leto udeleži med 1500 in 2000 študentov iz vseh držav Balkana.

Našim študentom iskreno čestitamo!


ponedeljek, 7. maj 2012 Zaključna konferenca projekta PROMISE

PROMISE (Promoting Mental Health Minimising Mental Illness and Integration through Education) je mednarodni projekt, katerega glavni cilj je razviti izčrpne smernice za izobraževanje strokovnjakov (medicinskih sester, socialih delavcev, psihiatrov, psihologov itd.) s področja promocije duševnega zdravja in konkretne primere tovrstnih izobraževalnih programov. Naloga Univerze na Primorskem kot sodelujoče članice v projektu je razvoj smernic za področje depresivnosti in samomorilnosti.

Projekt se bo septembra zaključil s konferenco v Londonu, kjer bodo predstavljene najsodobnejše raziskave in prakse s tega področja. Predstavljene bodo tudi nove evropske smernice za usposabljanje ključnih skupin strokovnjakov, ki so bile razvite v okviru projekta.

Več o projektu in konferenci lahko preberete na spletni strani projekta PROMISE.