Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 28. junij 2012 Poletni urnik knjižnice (julij - avgust 2012)

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica v juliju in avgustu 2012 odprta:

PON od 8. do 12. ure
TOR od 8. do 12. ure ter od 13. do 16. ure
SRE od 8. do 12. ure
ČET od 8. do 12. ure
PET od 8. do 12. ure

 

Hvala za razumevaje.


sreda, 20. junij 2012 FAMNITov diplomant prejel Trimovo raziskovalno nagrado za najboljša diplomska dela

Na natečaju najbolj inovativnih in kreativnih diplomskih, specialističnih in magistrskih nalog ter doktorskih disertacij mladih raziskovalcev iz 15-ih evropskih držav, se je naš študent Irman Abdić uvrstil med najboljše. Med vsemi raziskovalnimi deli, ki upoštevajo najsodobnejše dosežke znanosti ter nove pristope in rešitve, je njegovo zaključno delo, pripravljeno v okviru dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika, z naslovom "Izvedba postopka za sprotno prikazovanje spektrograma v odprtokodnem sistemu Sphinx-4", pod mentorstvom doc. dr. Janeza Žiberta, prejelo nagrado za najboljše diplomsko delo.

Trimo, ki že več kot 50 let v okviru svojega delovanja raziskuje in razvija nove poslovne modele, procese, storitve, proizvode, tehnologije in trge, posebno pozornost posveča razvoju mladih in spodbujanju njihovih inovativnih idej.

Kreativne zamisli in pristope posameznikov in študentov, tako doma kot tudi v tujini, spodbujajo v okviru številnih projektov in natečajev, med katerimi je še posebej prepoznaven in priznan natečaj Trimove raziskovalne nagrade.  Na natečaj se namreč lahko prijavijo študentje iz Slovenije, in drugih evropskih držav – Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne Gore, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Poljske, Slovaške, Srbije, Španije Turčije in Velike Britanije, s prijavo zaključnih in znanstvenih del s področij arhitekture, industrijskega oblikovanja, gradbeništva, strojništva, kemije, prava, informatike, ekonomije in menedžmenta, elektrotehnike in razvoja zaposlenih.

UP FAMNIT študentu, diplomantu Irmanu Abdiću in njegovemu mentorju doc. dr. Janezu Žibertu, za dosežen izjemen rezultat iskreno čestita.

http://www.trimo.si/aktualno/natecaji/48-nagrajencev-iz-petih-evropskih-drzav-je-prejelo-trimove-raziskovalne-nagrade-za-najsodobnejse-dos/


torek, 19. junij 2012 Uspešna delavnica računanja ogljičnega odtisa z dr. Andrejo Kutnar

Dr. Andreja Kutnar, priznana strokovnjakinja s področja vrednotenja vplivov na okolje, je v organizaciji Univerze na Primorskem 18. 6. 2012 uspešno izpeljala zanimivo delavnico o računanju ogljičnega odtisa* izdelkov po standardu PAS2050 in ogljičnega odtisa organizacij po standardu ISO14064. 

Delavnice, ki je bila namenjena širši javnosti, so se poleg raziskovalcev Univerze udeležili tudi predstavniki iz gospodarstva.

Predavateljica dr. Andreja Kutnar, ki se na Inštitutu Andrej Marušič ukvarja s področjem vrednotenja vplivov na okolje, je udeležencem predstavila pomen trajnostnega razvoja v sodobni družbi in smernice na področju vrednotenja vplivov izdelkov in storitev na okolje ter orodja, ki se uporabljajo za objektivno vrednotenje.

Ogljični odtis je predstavila z vidika vse bolj zaželene ali celo nujne informacije v Evropi ter povzela  dinamični razvoj standardizacije na področju ogljičnega odtisa, pravne okvire, smernice, metodologije, koncepte ter poslovne priložnosti. Udeleženci so podrobneje obravnavali tudi Standarda PAS 2050 za izdelke in ISO14064 za organizacije. S primerom ogljičnega odtisa pa so se srečali tudi konkretno, saj so izračunali ogljični odtis na primeru sedežne garniture.

"Udeležba predstavnikov gospodarstva na delavnici dokazuje, da se podjetja v Sloveniji zavedajo bodočih obveznosti v odnosu do okoljevarstva," je po koncu delavnice povedala dr. Kutnarjeva.

Če vas tematika zanima, ali pa bi želeli izračun ogljičnega odtisa tudi za vašo organizacijo ali podjetje, se za več informacij lahko obrnete na naslednji kontaktni naslov: szrrd@upr.si.

Nekaj utrinkov z delavnice:

*****

*Ogljični odtis je mera vpliva aktivnosti na okolje in se računa tudi posredno skozi porabo energije, potrebne pri izdelavi, uporabi ter recikliranju proizvodov oz. storitev, in nevtraliziranju negativnih vplivov na okolje. Za uspeh v boju proti podnebnim spremembam in za samo doseganje trajnostnega razvoja moramo znižati ogljični odtis celotne družbe, kar pomeni, da moramo izboljšati energetsko učinkovitost, znižati ogljični odtis izdelkov in storitev, ter fosilna goriva nadomestiti z obnovljivimi viri energije.

Tematiko ogljičnega odtisa, ki je v Sloveniji vse bolj aktualna, je Univerza na Primorskem prepoznala kot ključno in  nujno usmeritev z vidika vzdržnosti tako glede virov kot tudi ekonomske odgovornosti družbe in njenega trajnostnega razvoja.


petek, 15. junij 2012 Predstavitev UP FAMNIT na prireditvi ZOTKINI TALENTI 2012

V nedeljo 10. junija 2012, se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odvijala Slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v šolskem letu 2011/2012 v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije, poimenovana ZOTKINI TALENTI, na kateri se je UP FAMNIT uspešno predstavila mladim nagrajencem in njihovim mentorjem.  

Z zanimivimi interaktivnimi vsebinami , nagradnimi igrami in s pestrim promocijskim materialom so predstavniki fakultete privabili številne mlade, bodoče naravoslovce.  Za mlade udeležence so bili zanimivi predvsem  dodiplomski študijski programi  Matematika, Računalništvo in informatika, Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo, Matematika v ekonomiji in financah, Bioinformatika in Biopsihologija ter možnost nadaljevanja študija na podiplomskih magistrskih študijskih programih. 

Nekaj utrinkov  s prireditve:

 

UP FAMNIT na Zotkinih talentih

UP FAMNIT

UP FAMNIT interaktivne vsebine

UP FAMNIT nagradna igra 1

UP FAMNIT nagradna igra 2

 


četrtek, 14. junij 2012 Slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT 2012

V torek 12. junija 2012 je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem podelila diplome svojim 18 diplomantom dodiplomskih in podiplomskih magistrskih študijskih programov.

Letos smo prvič podelili diplome tudi diplomantom študijskega programa Biodiverziteta.

Z diplomanti je fakulteta obogatila lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomirani varstveni biologi,  diplomiranimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike ter magistri matematike.

V študijskem letu 2011/2012 bodo študij zaključili tudi prvi diplomanti dodiplomskega študijskega programa  Sredozemsko kmetijstvo, v prihodnjih letih pa tudi študenti programov Matematika v ekonomiji in financah, Bioinformatika, Biopsihologija in Aplikativna kineziologija.

 

Diplomske listine so na letošnji podelitvi prejeli:

  • DODIPLOMSKI študijski program Biodiverziteta (strokovni naslov: diplomirani varstveni biolog/diplomirana varstvena biologinja): Manica Balant, Špela Božič, Mojca Kodre;
  • DODIPLOMSKI študijski program Matematika (strokovni naslov: diplomirani matematik/diplomirana matematičarka): Nastja Cepak, Marija Jurkovič, Vida Maksimović, Maruša Pajk;
  • DODIPLOMSKI študijski program Računalništvo in informatika (strokovni naslov: diplomirani inženir računalništva in informatike): Irman Abdić, Andrej Cimperšek, Dejan Ljubič, Aleš Kocjančič, Boštjan Markežič, Simon Mezgec, Duško Topić, Aleksandar Tošić, Gregor Zebec;
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Matematične znanosti (strokovni naslov: magister/magistrica matematike): Saša Jacqaline Benedik, Anže Germovšek;

 

V sklopu podelitve je bila posebna pozornosti namenjena našim diplomantom in študentom, ki so bili nagrajeni na različnih mednarodnih tekmovanjih in natečajih iz znanja. Nagrajeni diplomanti in študenti UP FAMNIT so:

Irman Abdić, diplomant dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika je v zaključni nalogi, pod mentorstvom doc. dr. Janeza Žiberta, razvil orodje za časovno-frekvenčno analizo zvočnih signalov v stvarnem času, ki bo vključeno v naslednje izdaje programskega orodja Sphinx4. Na Trimovem natečaju za raziskovalne nagrade je z omenjeno zaključno nalogo dosegel drugo mesto. Na letošnjem natečaju »Podjetna Primorska« je s projektom iSound osvojil prvo nagrado za najboljši poslovni načrt.

Nastja Cepak, diplomantka dodiplomskega študijskega programa Matematika je pod mentorstvom doc. dr. Klavdije Kutnar prejela je nagrado Srečko Kosovel za študente UP (v študijskem letu 2010/11) za zaključno nalogo z naslovom »Rubikova kocka«. Pod mentorstvom doc. dr. Klavdije Kutnar je dosegla tudi 1. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2012 (iz področja matematike), 1. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2011 (iz področja aplikativne matematike) in 1. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2010 (iz področja matematike).

Marko Grgurović, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa  Računalništvo in informatika je pod mentorstvom prof. dr. Andreja Brodnika prejel nagrado Srečko Kosovel za študente UP (v študijskem letu 2010/11) za  zaključno nalogo z naslovom »Povzporejanje metahevristik na GPE«, ter po dveh kolih trenutno zaseda 3. mesto na Univerzitetnem programerskem maratonu 11/12.

Marija Jurkovič, diplomantka dodiplomskega študijskega programa Matematika je pod mentorstvom doc. dr. Klavdije Kutnar dosegla 1. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2012 (iz področja matematike), 1. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2011 (iz področja teoretične matematike) in 2. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2010 (iz področja matematike). Bila je finalistka na študentskem natečaju University Award, ki ga je organizirala Banka Koper.

Tomaž Korenika, študent  2. letnika dodiplomskega študijskega programa  Računalništvo in informatika,  je finalist na študentskem natečaju University Award, ki ga je organizirala Banka Koper.

Vida Maksimović, diplomantka dodiplomskega študijskega programa  Matematika je pod mentorstvom doc. dr. Klavdije Kutnar dosegla 1. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2011 (iz področja teoretične matematike) in 2. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2010 (iz področja matematike).

Simon Mezgec, diplomant dodiplomskega študijskega programa  Računalništvo in informatika po dveh kolih trenutno zaseda 3. mesto na Univerzitetnem programerskem maratonu 11/12.

Peter Muršič, študent 2. letnika magistrskega študijskega programa Matematične znanosti je bil sprejet na doktorski študij na univerzo Rutgers (New Brunswick, NJ, ZDA). Na osnovi njegovih dosedanjih dosežkov so mu ponudili plačilo šolnine in štipendijo (Excellence Fellowship).

Maruša Pajk, diplomantka dodiplomskega študijskega programa Matematika je finalistka na študentskem natečaju University Award, ki ga je organizirala Banka Koper.

Miha Šaberl, študent 2. letnika dodiplomskega študijskega programa  Bioinformatika je avtor zmagovalnega projekta na natečaju Banke koper z naslovom "Customer Satisfaction University Award" v tematski kategoriji »Inovacija«. Njegova skupina je zmagala s projektom vpeljave tehnologije prepoznavanja prstnih žil v poslovanje.

Duško Topić, diplomant dodiplomskega študijskega programa  Računalništvo in informatika je pod mentorstvom asist. mag. Jerneja Vičiča dosegel 1. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2011 (iz področja računalništva) in 2. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2010 (iz področja računalništva).

Aleksandar Tošić, diplomant dodiplomskega študijskega programa  Računalništvo in informatika je pod mentorstvom doc. dr. Petra Korošca dosegel 1. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2012 (iz področja informatike s programiranjem),  pod mentorstvom asist. mag. Jerneja Vičiča  dosegel 2. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2011 ter 2. mesto na mednarodnem študentskem tekmovanju Primatijada 2010 (iz področja računalništva), uvrstil se je v finale nacionalnega izbora tekmovanja Imagine Cup (Microsoft) in po dveh kolih trenutno zaseda 3. mesto na Univerzitetnem programerskem maratonu 11/12.

Miha Vidic, študent 3. letnika dodiplomskega študijskega programa  Matematika v ekonomiji in financah je avtor zmagovalnega projekta na natečaju Banke koper z naslovom "Customer Satisfaction University Award" v tematski kategoriji »Implementacija«, kjer so študenti predlagali rešitve, po katerih bi se banka ločila od konkurence in bi jo komitenti priporočali svojim znancem in prijateljem.

Nekaj utrinkov s podelitve (foto: Pavel Fičur):

Diplomanti

Diplomanti

Nagrajenci


četrtek, 14. junij 2012 Urnik knjižnice TeMeNa med 18.6. in 22.6.2012

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica med 18.6 in 22.6.2012 odprta le od ponedeljka 18.6.2012 do četrtka 21.6.2012 med 13. in 16. uro. V petek 22.6.2012 bo knjižnica zaprta.

Hvala za razumevanje.


četrtek, 7. junij 2012 Knjižnica TeMeNa v sredo, 13.6.2012 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica v sredo, 13.6.2012 zaprta.

Hvala za razumevanje.


sreda, 6. junij 2012 Obisk predstavnikov oddelka za matematiko iz Univerze v Trstu

V ponedeljek, 11. junija 2012., bo v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, (Glagoljaška 8, 6000 Koper) organiziran obisk predstavnikov oddelka za matematiko iz Univerze v Trstu (http://www.dmi.units.it/).
 
Ob 14. uri bodo v Mali Predavalnici na Famnitu, gosti iz Trsta predstavili svoj oddelek, potem pa bo organiziran matematični seminar. Predavatelj je Prof. Luca Rondi (University of Trieste, Italy).
 
Vljudno vabljeni.

Title: Inverse problems and free-discontinuity problems: the inverse crack or cavity problem

Abstract: Many techniques developed for free-discontinuity problems, arising for example in imaging or in fracture mechanics, may be successfully applied to reconstruction methods for inverse problems whose unknowns may be characterized by discontinuous functions.
As an example we consider the inverse problem of determining insulating cracks or cavities by performing few electrostatic measurements on the boundary. We show the validity of this approach both from the theoretical point of view, by a convergence analysis, and from the numerical point of view.

sreda, 6. junij 2012 Študent UP FAMNIT Irman Abdič je zmagovalec letošnje Podjetne Primorske s projektom iSound

Irman Abdić, študent UP FAMNIT, je s projektom s področja IKT tehnologije iSound prejel prvo nagrado na letošnjem natečaju za najboljši poslovni načrt Podjetna Primorska. Nagrade prvim trem izmed 13 finalistov natečaja, ki ga Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) organizira šestič zapored, so v torek zvečer podelili v portoroškem Avditoriju.

iSOUND je strokovno komisijo prepričal z inovativno idejo, ki temelji na nizu programov za analizo zvočnih signalov na področju živalskih zvokov in izgovorjave, izdelave samodejnih razpoznalnikov in iskalnikov zvokov. Programi bodo služili kot pripomoček strokovnim delavcem in osebam s slušnimi težavami za analizo izgovorjave ter za zaznavanje in razpoznavanje zvokov med delom za računalnikom. Za osebe z motnjami sluha predstavlja ta pripomoček inovativno rešitev pri reševanju njihovih vsakodnevnih težav pri delu z računalnikom, kot so opozarjanje na zvoke zvonjenja, trkanja na vratih, ipd. Avtor poslovnega načrta je Irman Abdič.

Zmagovalec je prejel 6000 evrov nagrade, poleg tega pa se je tudi neposredno uvrstil v čezmejni natečaj za najboljši poslovni načrt Primorske »Interino Bizplan Contest« v okviru projekta Interino.

Iskrene čestitke.

 


torek, 5. junij 2012 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2012

Univerza na Primorskem na podlagi 12. člena Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti (Ur. l. RS, št.  22/2006–UPB1, 112/2007, 9/2011)  in  102.  člena  Pravilnika  o  postopkih  (so)financiranja, ocenjevanja in spremljanju izvajanja raziskovalne dejavnosti (Ur. l. RS, št. 4/2011, 72/2011) objavlja

JAVNI RAZPIS ZA KANDIDATKE IN KANDIDATE ZA MLADE RAZISKOVALCE V LETU 2012

Kandidati morajo vloge oddati do vključno petka, 6. julija 2012.

***

Več o javnem razpisu.


sobota, 2. junij 2012 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 4. junija 2012., bo v seminarski sobi v Galebu (Ketejeva 1, Koper) potekal raziskovalni matematični seminar.
Tokrat bomo imeli dva predavanji v terminih ob 10:00 in 11:00. Predavatelji so dr. Adam Paweł Wojda (AGH University of Science and Techology, Poland) in dr. Jakub Przybylo ( AGH University of Science and Technology, Poland).
Vljudno vabljeni.
 
10:00-11:00 Lecturer: Adam Paweł Wojda
Title: Cyclic q-partitions of comlete uniform, and non-uniform hypergraphs.
 
11:00-12:00 Lecturer: Jakub Przybylo
Title: Proper edge colourings with distinct colour pallets of adjacent vertices - algorithms based on Combinatorial Nullstellensatz.