Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 28. november 2012 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Ademirja Hujdurovića

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Ademirja Hujdurovića, študenta doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT, z naslovom Algebraic Aspects of Graph Theory.

Predstavitev bo potekala v torek, 4.12.2012 ob 12:30 v Mali predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


sobota, 24. november 2012 Izr. prof. dr. Štefko Miklavič je prejel prestižno Zoisovo priznanje

Z iskrenim veseljem vam sporočamo, da je naš sodelavec in prorektor za znanstveno-raziskovalno delo Univerze na Primorskem izr. prof. dr. Štefko Miklavič prejel prestižno Zoisovo priznanje, in sicer za znanstvene dosežke v matematiki. Gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju navajamo kratko utemeljitev priznanja.

Raziskovalno delo izrednega profesorja dr. Štefka Miklaviča spada na področje teorije grafov oziroma v vsakdanjem jeziku povedano, dr. Štefko Miklavič raziskuje omrežja. Omrežja vseh vrst močno zaznamujejo naše vsakdanje življenje: svetovni splet je omrežje, molekularne strukture so omrežja, socialne združbe so omrežja. Iz znanstvenega dela dr. Štefka Miklaviča sledi, da so učinkovitejša, uspešnejša, tudi bolj dolgoživa tista omrežja, katerih vozlišča – njegovi deli – so čim bolj uravnoteženo povezana med seboj. V strokovnem jeziku povedano, je težišče raziskovanja dr. Štefka Miklaviča algebraična teorija grafov, predvsem Terwilligerjeve algebre razdaljnoregularnih grafov, Q-polinomski razdaljnoregularni grafi, krovi grafov in strukture simetričnih grafov. Na teh področjih je rešil več do takrat odprtih raziskovalnih problemov.

V zadnjih sedmih letih je prof. dr. Štefko Miklavič objavil 27 izvirnih člankov, vse v uglednih matematičnih revijah s faktorjem vpliva, osem kot edini avtor, druge pa kot soavtor. Njegova dela so vzbudila pozornost v Sloveniji in širši mednarodni javnosti. Njegovi znanstveni dosežki so inovativni in imajo tudi k uporabi naravnano vrednost.

Slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovih priznanj je potekala v petek, 23. novembra ob 20. uri v dvorani SNG Nova Gorica. Več informacij o podelitvi je dostopnih tukaj.

Našemu sodelavcu Štefku Miklaviču iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov in izzivov na njegovi raziskovalni in pedagoški poti!


petek, 23. november 2012 Prof. dr. Andrej Brodnik je predsednik društva ACM Slovenija

Društvo ACM Slovenija je slovenska podružnica ACM (Association for Computing Machinery), največjega računalniškega združenja na svetu. ACM Slovenija vodi organizacijo državnih računalniških tekmovanj, in sicer mednarodnega tekmovanja v informacijski in računalniški pismenosti Bober, tekmovanja ACM iz računalništva in informatike za srednješolce RTK ter Univerzitetnega programerskega maratona.Prav tako Društvo sodeluje tudi pri mednarodni reviji Informatica ter multikonferenci Information Society. Več o ACM: http://www.acm.si/.

Na letni skupščini, ki je potekala 25. oktobra 2012 v Ljubljani je bil za predsednika izvoljen naš sodelavec prof. dr. Andrej Brodnik. V organe društva so bili izvoljeni še trije naši sodelavci – doc. dr. Janez Žibert in doc. dr. Branko Kavšek (oba v izvršnem odboru društva) in Tine Šukljan (tajnik društva).

Vsem imenovanim iskreno čestitamo, prof. Brodniku pa želimo veliko uspehov pri vodenju društva!

 


četrtek, 22. november 2012 Objavljen je Razpis za Erasmus izmenjave 2012/2013 za zaposlene

V okviru programa Evropske komisije za izmenjavo študentov in zaposlenih ERASMUS Univerza na Primorskem objavlja razpis za izmenjave z namenom izvajanja pedagoških aktivnosti in usposabljanja zaposlenih v študijskem letu 2012/2013.

ROK PRIJAVE: 7. december 2012
Opozorilo: Velja pravilo PREJEMA (pojasnilo in podrobnosti v priloženem besedilu razpisa).

 


sreda, 21. november 2012 Vabljeni na tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje

Četrti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje, v obliki krajših zaključenih celot, prinaša predstavitev zanimivih matematičnih problemov, dela raziskovalcev in uporabe matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na tretjem predavanju cikla, prof. dr. Vladimirja Batagelja z naslovom Najkrajše poti in reševanje nalog o prestavljanjih, ki bo potekalo

v petek 23. novembra 2012 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

si bomo ogledali, kako lahko naloge o prestavljanjih, kot je naloga s slike,

Batagelj

izrazimo v jeziku teorije grafov in kako lahko to uporabimo za iskanje rešitev.

Prof. Vladimir Batagelj je zadnje tri razrede gimnazije naredil na koprski gimnaziji. Po magisteriju računalništva in informatike leta 1985 je leto zatem doktoriral iz matematičnih znanosti, oboje na Univerzi v Ljubljani. Je redni profesor za diskretno in računalniško matematiko na FMF UL. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov, algoritmi na grafih in omrežjih, kombinatorično optimizacijo, analizo podatkov in uporabo IT v izobraževanju. Napisal je večje število člankov, objavljenih v mednarodnih revijah in zbornikih konferenc, ter gostoval na univerzah v tujini (ZDA, Nemčija). Z Andrejem Mrvarjem sta avtorja svetovno uveljavljenega programa za analizo velikih omrežij – Pajek. Dobila sta tudi več prvih nagrad na vsakoletnih tekmovanjih iz risanja grafov na konferenci Graph drawing.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

 

                             


petek, 16. november 2012 Vabilo slovenskim znanstvenikom, ki delujejo v tujini

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) skupaj z Inštitutom Andrej Marušič (UP IAM) trajno vabi k različnim oblikam raziskovalnega in pedagoškega sodelovanja slovenske znanstvenike, ki delujejo v tujini in si želijo sodelovati s slovenskimi akademskimi in raziskovalnimi institucijami oziroma se vrniti v Slovenijo.

UP FAMNIT in UP IAM želita uveljavljenim slovenskim znanstvenikom, ki so priložnost za svoj razvoj dobili v tujini, s to gesto ponuditi možnost, da svoje znanje z omenjenih področij prenesejo tudi v Slovenijo.

Delovna mesta, ki so na voljo, so predvsem s področja Matematike, Matematike v ekonomiji in financah, Računalništva in informatike ter Bioinformatike, Biopsihologije ter naravoslovja.

Zainteresirane vabimo, da svoj interes za sodelovanje pa tudi vsa vprašanja naslovijo na dekanjo UP FAMNIT doc. dr. Klavdijo Kutnar (klavdija.kutnar@upr.si) ali na e-naslov UP IAM info@iam.upr.si, oziroma na naslova fakultete/inštituta:

UP FAMNIT, Glagoljaška 8, 6000 Koper
Tel.: (+386 5) 611-75-70
Fax: (+386 5) 611-75-71

UP IAM, Muzejski trg 2, 6000 Koper

 

Veselimo se sodelovanja z Vami!

 

 


torek, 13. november 2012 Tuji gostujoči profesorji na UP FAMNIT v 2012/13

Mednarodna mobilnost profesorjev in raziskovalcev je že od ustanovitve ena od temeljnih usmeritev fakultete. Tako kot v preteklih letih bo fakulteta tudi v študijskem letu 2012/13 gostila več profesorjev in raziskovalcev z uveljavljenih tujih univerz. Posamezna gostovanja bodo sofinancirana tudi iz sredstev Evropskega socialnega sklada, ki jih je fakulteta pridobila na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.

Več informacij o novih in preteklih gostovanjih tujih profesorjev in raziskovalcev na UP FAMNIT in Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem si lahko ogledate tukaj.


ponedeljek, 5. november 2012 Na FAMNITU se je ponovno zgodila ORADA!

Med krompirjevimi počitnicami, v tednu med 29. oktobrom in 2. novembrom, je potekala računalniška delavnica ORADA. Potekala je pod okriljem oddelka za računalništvo (DIST) na FAMNITu.
 

Delavničarji so z mentorji izdelali zaključene projektne naloge s področja programiranja. Poskusili so programiranje v programskem okolju Alice. Izdelali so aplikacije za mobilni operacijski sistem Android, spopadli z osnovami programiranja mobilnih aplikacij na primeru Windows Phone 7.

Zaključni del delavnice je sodelujoče popeljal v prelepi svet računalniških iger, kjer pa so sodelujoči programirali taktiko bojnih strojev. Tečajniki so sprogramirali tanke, ki so se na zaključni prireditvi spopadli na bojnem polju.
Več o sami bitki si oglejte tukaj.


ponedeljek, 5. november 2012 Tuji gostujoči profesor na UP FAMNIT

                                                  

 

Na UP FAMNIT v jesenskem semestru študijskega leta 2012/13 gostuje prof. dr. Patrick Fowler iz Oddelka za kemijo Univerze Sheffield iz Velike Britanije. Prof. Fowler bo predaval pri predmetih Izbrane teme iz računsko intenzivnih metod v okviru magistrskega študijskega programa druge stopnje Matematične znanosti in Poglobljene matematične vsebine iz računsko intenzivnih metod in aplikacij I v okviru doktorskega študijskega programa tretje stopnje Matematične znanosti.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.