Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 28. september 2009 Vsakdanje preprosta matematika napolnila predavalnico

V petek, 25. 9., se je s predavanjem dekana UP FAMNIT prof. Dragana Marušiča začel cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, ki bo do maja vsak mesec ob petkih potekal v Centru eksperimentov na Kidričevi 17 v Kopru.

Dogodek je pritegnil slušatelje vseh starosti, ki so do roba napolnili predavalnico in prisluhnili, zakaj je lahko matematika zapleteno simbolna, a obenem vsakdanje preprosta. Prof. Marušič je poudaril prihodnost poklica matematika, saj se je ta profil uvrstil na sam vrh lestvice, ki jo je januarja letos objavil The Wall Street Journal. Na primerih različnih izjav je utemeljil, zakaj je relevantna znanost tista, ki je inovativna, neprazna in netrivialna ter kaj natančno to pomeni, s ponazoritvijo principa delovanja črtnih kod pa razložil, zakaj včasih blagajniški čitalec zapiska. Pokazal je, da imajo številne algebraične identitete lepe slikovne dokaze in z osnovnimi principi teorije iger razložil, zakaj (vsaj v primeru cestnih omrežij) več ni vedno boljše kot manj. Predavanje je sklenil z nekaj primeri iz teorije grafov, s katero se tudi sam raziskovalno ukvarja.

Naslednje predavanje bo potekalo 16. oktobra in bo na temo teorije iger, mladega področja matematike, ki opisuje in analizira odločanje v okoljih, kjer odločitve sprejema več posameznikov hkrati. Odločanje v takšnih "strateških okoljih" ni preprosto, saj mora vsak posameznik predvideti, kako se bodo odločali njegovi nasprotniki. Kljub tej kompleksnosti pa je mogoče z enostavnimi matematičnimi postopki določiti odločanje vseh udeležencev.

Predaval bo dr. Aljaž Ule, ki je po študiju uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani študij nadaljeval na Nizozemskem, kjer je leta 2005 doktoriral na Fakulteti za ekonomijo in ekonometrijo Univerze v Amsterdamu, kjer je sedaj zaposlen kot docent in raziskovalec. Od leta 2007 sodeluje z UP FAMNIT, kjer predava teorijo iger in mikroekonomijo.

S ciklom predavanj Izleti v matematično vesolje Famnit razvija kulturo poljudnoznanstvene komunikacije med dijaki, učitelji, intelektualci in splošno javnostjo na Obali. 

Več o ciklu tule.

Sliki: slušatelji in prof. Marušič "v akciji". (Foto: Pavel Fičur)