Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 9. september 2009 10. september - Svetovni dan preprečevanja samomora

10. september - Svetovni dan preprečevanja samomora - Preprečevanje samomora v različnih kulturah

 
Vsako leto zaradi samomora umre več kot milijon ljudi, kar presega seštevek smrti zaradi vojn in umorov skupaj. Zato samomor predstavlja velik javno zdravstveni problem, ki ne zadeva le strokovnjakov, ki se ukvarjajo z varovanjem duševnega zdravja, ampak tudi ljudi v stiskah, njihove svojce in prijatelje. 
 
Slovenija je v količniku samomorov v svetovnem vrhu, saj že leta sodi med deset samomorilno najbolj ogroženih držav na svetu. Med ljudmi, ki umrejo zaradi samomora, je približno trikrat več moških kot žensk, med rizične skupine pa med drugim sodijo tisti, ki živijo sami (so samski, ovdoveli, ločeni) in starejši.
 
Mednarodno združenje za preprečevanje samomora (IASP) je za letošnji slogan svetovnega dne preprečevanja samomora izbralo geslo Preprečevanje samomora v različnih kulturah. Kulturno ozadje je namreč pomemben dejavnik, ki ga moramo upoštevati pri preprečevanju samomora.
 
Organizacija poziva, da na dan preprečevanja samomora ob 20h zvečer ljudje na svojih oknih prižgejo svečke v podporo preprečevanju samomorov, v spomin tistim, ki so umrli zaradi samomora, in kot upanje za njihove svojce.
 
Več informacij o svetovnem dnevu preprečavanja samomora na spletni strani Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora IASP ter na strani Statističnega urada RS. 
 
S suicidologijo se je ukvarjal tudi psihiater in psiholog dr. Andrej Marušič, ki je sodeloval tudi z Oddelkom za preučevanje zdravja Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede.
 
Več informacij o svetovnem dnevu preprečevanja samomora in druge info: Vita Poštuvan (vita.postuvan@upr.si)
 

Dogodku se lahko pridružite tudi na naši strani socialnega omrežja Facebook in tudi na strani IASP na omrežju Facebook