Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 22. september 2009 Začenjajo se FAMNITovi izleti v matematično vesolje

V petek, 25. septembra ob 18h, se s predavanjem dekana UP FAMNIT prof. Dragana Marušiča "Matematika: od zapletene simbolnosti do preproste vsakdanjosti"  začne cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu, imenovan FAMNITovi Izleti v matematično vesolje.

Vsa predavanja potekajo ob petkih ob 18h v Centru eksperimentov Koper, DMFA Koper, Kidričeva ulica 17. Raven predavanj je primerna za srednješolce ter vse, ki jih zanimajo kompleksna matematična vprašanja, predstavljena na poljuden, atraktiven in nekonvencionalen način. Predavanja so odprta za širšo javnost, obisk je brezplačen.

Več o ciklu ter o vsebini posameznih predavanj na spletni strani Famnitovih Izletov v matematično vesolje in v programski knjižici.

Vljudno vabljeni!

 

Vsebina petkovega predavanja:

prof. Dragan Marušič "Matematika: od zapletene simbolnosti do preproste vsakdanjosti" 

Čeprav so nekateri matematični izsledki v ozadju nemotenega delovanja naše civilizacije, se matematika v vsakdanjem življenju večine posa­meznikov ustavi že pred banalno uporabo štirih osnovnih računskih operacij. In na celi črti pogrne ob preprostih pravilih logičnega sklepanja. Povedano še nekoliko drugače: čeprav je matematika poleg materinega jezika edini predmet, ki se poučuje vse od prvega razreda pa do mature, pri marsikom vzbuja neugodje in odpor.  Namen tega predavanja je ob izbranih primerih pokazati, da matematika - eden redkih univerzalnih jezikov, ki jih človeštvo premore - navkljub uporabi zapletenega simbolnega jezika (ali prav zaradi njega) posega tudi v prostor preproste vsakdanjosti.

O predavatelju: Dragan Marušič velja za vodilnega slovenskega raziskovalca na področju algebrske teorije grafov. Doktoriral je leta 1981 na Univerzi v Readingu (Velika Britanija) pri znamenitem prof. Nash-Williamsu. Poučeval je nauni verzah Minnesota in California (ZDA), na Univerzi v Ljubljani, od leta 2004 dalje pa tudi na Univerzi na Primorskem. Je avtor številnih znanstvenih člankov, član uredniških odborov uglednih mednarodnih revij in vodja projektov raziskovalnega sodelovanja z J. Korejo, Kitajsko, ZDA, Madžarsko, Izraelom, Avstralijo in drugimi državami. Leta 2002 je prejel tudi Zoisovo nagrado, najvišjo slovensko državno nagrado za znanstveno raziskovalno delo.

 

Program cikla:

Program cikla 2009/10

25. september 2009

Matematika: od zapletene simbolnosti do preproste vsakdanjosti

Dr. Dragan Marušič, UP FAMNIT

16. oktober 2009

Teorija iger: matematika strateškega odločanja
Dr. Aljaž Ule, Univerza v Amsterdamu in UP FAMNIT

13. november 2009

Zakaj je π=4 in druge zgodbe o razdaljah 

Mag. Boštjan Kuzman, UL PeF

11. december 2009

Na kratko o teoriji števil

Dr. Primož Šparl, UL PeF

15. januar 2010

Vam je všeč brokoli?

Dr. Štefko Miklavič, UP FAMNIT

12. februar 2010

Donos in tveganje: matematikove finančne dileme

Mag. Rado Pezdir, UP FAMNIT

12. marec 2010

Iskanje filogenetskih dreves: smo matematiki in opice v sorodu?

 Dr. Martin Milanič, UP FAMNIT

9. april 2010

O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija

Dr. Klavdija Kutnar, UP FAMNIT

7. maj 2010

Od matrik do barvanja grafov

Dr. Bojan Kuzma, UP FAMNIT