Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 21. november 2012 Vabljeni na tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje

Četrti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje, v obliki krajših zaključenih celot, prinaša predstavitev zanimivih matematičnih problemov, dela raziskovalcev in uporabe matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na tretjem predavanju cikla, prof. dr. Vladimirja Batagelja z naslovom Najkrajše poti in reševanje nalog o prestavljanjih, ki bo potekalo

v petek 23. novembra 2012 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

si bomo ogledali, kako lahko naloge o prestavljanjih, kot je naloga s slike,

Batagelj

izrazimo v jeziku teorije grafov in kako lahko to uporabimo za iskanje rešitev.

Prof. Vladimir Batagelj je zadnje tri razrede gimnazije naredil na koprski gimnaziji. Po magisteriju računalništva in informatike leta 1985 je leto zatem doktoriral iz matematičnih znanosti, oboje na Univerzi v Ljubljani. Je redni profesor za diskretno in računalniško matematiko na FMF UL. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov, algoritmi na grafih in omrežjih, kombinatorično optimizacijo, analizo podatkov in uporabo IT v izobraževanju. Napisal je večje število člankov, objavljenih v mednarodnih revijah in zbornikih konferenc, ter gostoval na univerzah v tujini (ZDA, Nemčija). Z Andrejem Mrvarjem sta avtorja svetovno uveljavljenega programa za analizo velikih omrežij – Pajek. Dobila sta tudi več prvih nagrad na vsakoletnih tekmovanjih iz risanja grafov na konferenci Graph drawing.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!