Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 24. november 2012 Izr. prof. dr. Štefko Miklavič je prejel prestižno Zoisovo priznanje

Z iskrenim veseljem vam sporočamo, da je naš sodelavec in prorektor za znanstveno-raziskovalno delo Univerze na Primorskem izr. prof. dr. Štefko Miklavič prejel prestižno Zoisovo priznanje, in sicer za znanstvene dosežke v matematiki. Gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju navajamo kratko utemeljitev priznanja.

Raziskovalno delo izrednega profesorja dr. Štefka Miklaviča spada na področje teorije grafov oziroma v vsakdanjem jeziku povedano, dr. Štefko Miklavič raziskuje omrežja. Omrežja vseh vrst močno zaznamujejo naše vsakdanje življenje: svetovni splet je omrežje, molekularne strukture so omrežja, socialne združbe so omrežja. Iz znanstvenega dela dr. Štefka Miklaviča sledi, da so učinkovitejša, uspešnejša, tudi bolj dolgoživa tista omrežja, katerih vozlišča – njegovi deli – so čim bolj uravnoteženo povezana med seboj. V strokovnem jeziku povedano, je težišče raziskovanja dr. Štefka Miklaviča algebraična teorija grafov, predvsem Terwilligerjeve algebre razdaljnoregularnih grafov, Q-polinomski razdaljnoregularni grafi, krovi grafov in strukture simetričnih grafov. Na teh področjih je rešil več do takrat odprtih raziskovalnih problemov.

V zadnjih sedmih letih je prof. dr. Štefko Miklavič objavil 27 izvirnih člankov, vse v uglednih matematičnih revijah s faktorjem vpliva, osem kot edini avtor, druge pa kot soavtor. Njegova dela so vzbudila pozornost v Sloveniji in širši mednarodni javnosti. Njegovi znanstveni dosežki so inovativni in imajo tudi k uporabi naravnano vrednost.

Slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovih priznanj je potekala v petek, 23. novembra ob 20. uri v dvorani SNG Nova Gorica. Več informacij o podelitvi je dostopnih tukaj.

Našemu sodelavcu Štefku Miklaviču iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov in izzivov na njegovi raziskovalni in pedagoški poti!