Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 22. oktober 2009 Teoretično računalništvo povezalo strokovnjake in študente

 

14. in 15. oktobra je na Univerzi na Primorskem v Kopru potekala 2. Minikonferenca iz teoretičnega računalništva (The Second Mini Conference on Theoretical Computer Science).

Njen namen je bil vzpostaviti okolje za srečevanje med najboljšimi podiplomskimi študenti in strokovnjaki s področja teoretičnega računalništva. Temu je sledila tudi struktura minikonference, ki je bila dvodnevna: prvi dan so bile na sporedu študentski članki in drugi dan znanstveni. 

Minikonferenca je bila letos prvič del multikonference Informacijska družba, ki je od 12. do 16. oktobra potekala v Ljubljani na Institutu Jožef Stefan in ki so jo sestavljale skrbno izbrane konference. 

V sredo so podiplomski študenti UP FAMNIT predstavili svoja dela, ki so jih pripravili za predmeta Izbrana poglavja iz podatkovnih struktur in algoritmov ter Izbrana poglavja iz teoretičnih osnov računalništva. Naslednji dan je konferenca gostila vabljene goste z Univerze v Mariboru in iz tujine. Teme so bile izbrane s področja teoretičnega računalništva, ki imajo uporabo v realnem življenju. Tako so profesorji Gábor Galambos, József Békési ter Miklós Krész z madžarske Univerze v Szegedu predstavili svoje znanstvene dosežke pri klasičnih problemih s teoretičnega računalništva, ki imajo svoje ozadje v stvarnih problemih.

Na letošnji konferenci je bila posebna pozornost posvečena optimizacijskim problemom. Dr. Carlos Kavka s tržaškega podjetja ESTECO SRL je predstavil njihovo programsko opremo modeFRONTIER, ki se uporablja za kompleksno multiobjektno optimizacijo. Ponašajo se s tem, da so njihovi uporabniki največja podjetja z različnih področjih inženirstva. V tem sklopu so bili tudi predstavljeni rezultati raziskave na področju optimizacije razporejanja avtobusov ter voznikov v mestnem potniškem prometu, ki jo skupaj izvajata PINT ter Univerza v Szegedu v okviru bilateralnega projekta med Slovenijo in Madžarsko.

Zadnji dve predavanji sta se dotaknili malce drugačnih vrst optimizacije. Prof. Borut Žalik ter Gregor Smogavec z Univerze v Mariboru sta predstavila svoj aproksimativni algoritem s področja računske geometrije, medtem ko je dr. Janez Žibert z UP PINT prikazal celoten postopek avdio indeksacije kot jo na primer že nudi Google.

 

Več utrinkov s konference v fotogaleriji.