Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

nedelja, 18. oktober 2009 Kako racionalne egoiste pripraviti k sodelovanju

Naslovno vprašanje je eden pomembnih in temeljnih problemov v teoriji iger, mladega področja matematike, ki opisuje in analizira odločanje v okoljih, kjer odločitve sprejema več posameznikov hkrati. Odločanje v takšnih "strateških okoljih" ni preprosto, saj mora vsak posameznik predvideti, kako se bodo odločali njegovi nasprotniki. Kljub tej kompleksnosti pa je mogoče z enostavnimi matematičnimi postopki določiti odločanje vseh udeležencev. Za to presenetljivo ugotovitev je John Nash leta 1994 prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. 

V petek, 16. oktobra je na UP FAMNIT o tem predaval dr. Aljaž Ule, docent na Univerzi v Amsterdamu in na Univerzi na Primorskem, UP FAMNIT. V predavanju z naslovom "Teorija iger: matematika strateškega odločanja" je na poljuden način prikazal osnove teorije iger, predstavil nekaj osnovnih pojmov teorije iger ter enostavne modele pogajanja, tekmovanja, konfliktov, sodelovanja in investiranja. Med drugim je s primeri ponazoril, zakaj skupinske naložbe niso enostavne in prikazal zahtevnost problema delitve skupnih dobrin. Za dosežke na slednjem področju je letos Elinor Ostrom postala prva ženska dobitnica Nobelova nagrade za ekonomijo.

Predavanje, ki je pritegnilo veliko pozornost slušateljev, je potekalo v okviru cikla poljudnih matematičnih predavanj Famnitovi izleti v matematično vesolje, ki enkrat mesečno ob petkih poteka na UP FAMNIT. Cikel se je začel 25. septembra s predavanjem dekana UP FAMNIT prof. Dragana Marušiča, in bo trajal vse do maja.

Naslednje predavanje bo 13. novembra ob 18. uri (velika predavalnica UP FAMNIT), predaval pa bo mag. Boštjan Kuzman, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani.

V predavanju z naslovom Zakaj je π=4 in druge zgodbe o razdaljah, bo govoril o pojmu razdalje, ki nas v vsakdanjem življenju spremlja na vsakem koraku in ki predstavlja enega temeljnih konceptov v matematiki. Ob matematičnem raziskovanju različnih vrst razdalj - na sprehodu po mestu, pri povezovanju v omrežja, pri premikanju figur po šahovnici - pa hitro na letimo na oglate krožnice ter druga presenetljiva in hkrati zabavna geo metrijska odkritja. Mnoga od njih matematika takoj pritegnejo, da o njih še natančneje razmisli, po drugi strani pa predstavljajo tudi podlago za številne sodobne tehnološke dosežke. 

Več o ciklu predavanj tu.

Vabljeni!

 

Dr. Ule med predavanjem. (Foto: Pavel Fičur)

Več posnetkov s predavanja v galeriji.