Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 29. december 2014 Vabilo na predavanje dr. Dagmar Radin: Zdravstvena politika

Vabljeni na predavanje izredne profesorice dr. Dagmar Radin, ki bo potekalo v ponedeljek, 12.1.2015 od 13:00 do 14:30 v predavalnici DŠD-2-MP2 (Dijaški dom Koper, Cankarjeva 5), na temo zdravstvene politike v okviru predmeta Javnozdravstvene intervencije: izbrana poglavja.

O predavateljici:

Dr. Dagmar Radin je politologinja, ki je svoje znanje pridobivala in nadgrajevala v ZDA. Po 15-ih letih se je vrnila na Hrvaško, kjer je sedaj zaposlena kot izredna profesorica na Univerzi v Zagrebu na Oddelku za javno politiko, management in razvoj. Dr. Dagmar Rodin je doktorirala iz političnih ved na Teksaški univerzi (University of North Texas). Kot izredna profesorica in raziskovalka je bila zaposlena na Univerzi v Missisipiju (Missisipi State University). Svoje znanje pa od leta 2009 predaja študentom Univerze v Zagrebu. Njeno raziskovalno delo je usmerjeno predvsem na področje zdravstvenih politik, korupcije zdravstva, zdravstvenih reform, ekonomski in politični razvoj, centralna in vzhodna Evropa.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 22. december 2014 Ars Mathematica Contemporanea prva med znanstvenimi revijami v Sloveniji v 2013

Portal SCIMAGO je revijo Ars Mathematica Contemporanea, ki jo Univerza na Primorskem izdaja v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana, uvrstil na prvo mesto med znanstvenimi revijami v Sloveniji v letu 2013. Lestvica je objavljena na tej povezavi.

Uredniški ekipi ob tem dosežku iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo tudi vnaprej!


petek, 19. december 2014 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 24.12.2014

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica v sredo, 24.12.2014, odprta le med 10. in 12. uro.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 19. december 2014 Praznični urnik knjižnice TeMeNa

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica od 29.12.2014 do 02.01.2015 zaprta.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


četrtek, 18. december 2014 Preizkusno predavanje dr. Blaža Mramorja

Dr. Blaž Mramor bo imel v torek, 23. 12. 2014 ob 14:45 uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom Aubry-Matherjeva teorija bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski4, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 17. december 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 22. decembra 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.


ADRIATinn CoWorking prostor  - AKTIVNOSTI

Prvo predavanje/seminar v sklopu ADRIATinn projekta, delovni sklop WP7.1 "Collaborative Workspaces", bo

22.12.2014 ob 16:00 v FAMNIT-1-MP2

Predavatelj: Dr. Alexis ZRIMEC

Naslov:  VITKO INOVIRANJE

Povzetek:
Živimo v času neomejenih priložnosti za inovacije. Ustvarjamo več produktov kot kdajkoli prej, a večina jih propade - ne zato, ker ne bi mogli dokončati tega, kar smo nameravali ustvariti, ampak ker zapravljamo čas in denar ter vlagamo trud v napačen produkt.

Vitko inoviranje je metoda, po kateri sistematično in hitro preverjamo zamisli za produkt in povečamo možnosti za uspeh. Temelji na metodi "Lean Startup" in vnaša znanstveno objektivnost v kaos razvoja novih idej.

Na predavanju bodo na primerih predstavljeni ključni koncepti vitkega inoviranja - s poudarkom na samooceni stopnje tveganja, ki jo že ima zamisel za produkt na poti do uspešne rasti na trgu.

Predavanju bo sledila zakuska in uradna otvoritev CoWorking prostora v sklopu ADRIATinn projekta.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 15. december 2014 Študentski svet UP Famnit za sončne otroške nasmehe med prazniki

Študentski svet UP FAMNIT v sodelovanju z društvom Sladki nasmehi organizira dobrodelno zbiranje igrač, daril in šolskih potrebščin za otroke s cerebralno paralizo v društvu Sonček. 

Verjamemo, da se tudi pri vas najde kakšna malenkost, ki bo otroku podarila občutek topline in nasmeh na obrazu. Igrače in druga darila lahko pustite v dekanatu fakultete (kontaktna oseba je Mateja Nemec, 05/6117 574 ali mateja.nemec@famnit.upr.si) do ponedeljka, 22. decembra 2014 med delovniki med 8. in 16. uro.
Darila bomo otrokom predali v torek, 23. decembra 2014 v popoldanskem času, ob tem pa bo društvo Sladki nasmehi, ki podarja tortice otrokom v stiski (bolnim otrokom, otrokom z motnjami v razvoju in otrokom v socialni stiski), otroke posladkalo z unikatnimi mafini. Otrokom bomo praznično vzdušje pričarali tudi s posebnim programom - krajšo igrico.
Če bi želeli pri samem dogodku sodelovati, lahko kontaktirate Uršo Bernardič na ursa.bernardic@gmail.com.

Lep pozdrav,
ŠS UP FAMNIT


ponedeljek, 15. december 2014 Napoved gostovanja doc. dr. Bojana Hamerja v sklopu programa Varstvo narave

19. decembra 2014 bo pri predmetu Morska ekotoksikologija magistrskega študijskega programa Varstvo narave gostoval doc. dr. Bojan Hamer iz zagrebškega Centra za raziskovanje morja. Gostovanje bo nadaljeval v prvih dveh tednih januarja 2015 (8. - 9. 1. in 12. - 14. 1.). Doc. dr. Hamer na UP FAMNIT gostuje v okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 15. december 2014 Nov doktor znanosti na Oddelku za matematiko

Alexander Vasilyev je danes uspešno zaključil svoj doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom prof. dr. Dragana Stevanovića je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo O Jadranskih indeksih, spektralnih lastnostih Jadranskih matrik in programska oprema za topološke deskriptorje (On Adriatic Indices, Spectral Properties of Adriatic Matrices and Software for Topological Descriptors).

Novopečenemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


četrtek, 11. december 2014 Erasmus študentje na UP FAMNIT

V prvem semestru študijskega leta 2014/2015 na različnih študijskih programih UP FAMNIT gostimo osem Erasmus študentk in študentov, v drugem semestru pa jih pričakujemo še pet. Doslej (od študijskega leta 2008/2009 do vključno 2013/2014) je v sklopu programa Erasmus na UP FAMNIT gostovalo skupno petnajst študentov, torej letošnjih trinajst predstavlja bistven porast zanimanja za izmenjave na naši fakulteti.

Arantxa, Carlotta, Damir, Katarína, Millo, Nicola, Robert in Tómaš, ki so sedaj pri nas že tretji mesec, prihajajo iz Španije, Hrvaške, Italije, Češke, Slovaške in Francije. Na skupnem fotografiranju je manjkal samo eden.


sreda, 10. december 2014 FAMNIT-ovo Brucovanje 2014

 

                                                                                                           

Spoštovane študentke in študentje ter seveda brucke in bruci FAMNIT-a.

Obveščamo vas, da bo v sredo, 10. decembra 2014 ob 23h v Disco Planet Koper potekalo težko pričakovano FAMNIT-ovo Brucovanje 2014 s skupino Dan D.

Bogate nagrade za izbor naj brucke in naj bruca podarja agencija Collegium.

 

Vstop prost za vse!

ŠS UP FAMNIT


ponedeljek, 8. december 2014 Posebna omemba članka dr. Jureta Pražnikarja in prof. dr. Dušana Turka

Znanstveni članek dr. Jureta Pražnikarja in prof. dr. Dušana Turka si je v v znanstveni reviji Acta Crystallographica Section D, Biological Crystallography, ki se na področju kristalografije po faktorju vpliva uvršča na prvo mesto (IF 2013: 7.232), poleg objave prislužil še posebno omembo v rubriki znanstvenih komentarjev, kjer je o njem pisal eden najuglednejših strokovnjakov s tega področja, prof. Alexandre Urzhumtsev.

Avtorjema še enkrat iskreno čestitamo!


sreda, 3. december 2014 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Alexandra Vasilyeva

Alexander Vasilyev, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O Jadranskih indeksih, spektralnih lastnostih Jadranskih matrik in programska oprema za topološke deskriptorje (On Adriatic Indices, Spectral Properties of Adriatic Matrices and Software for Topological Descriptors), pod mentorstvom prof. dr. Dragana Stevanovića.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 15.12.2014 ob 10:00 v Mali predavalnici 1 (FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 27. november 2014 Študent Ratko Darda soavtor članka, objavljenega v SCI reviji

Ratko Darda, študent 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika, je skupaj z asistentom Alexandrom Vasilyevom in prof. Draganom Stevanovićem objavil že svoj drugi znanstveni članek. Članek z naslovom Trees of Given Order and Independence Number with Minimal First Zagreb Index je objavljen v SCI reviji, ki se uvršča v prvo četrtino revij na obravnavanem področju.

Ratku in soavtorjema iskreno čestitamo!


ponedeljek, 24. november 2014 Preizkusno predavanje dr. Jána Karabáša

Dr. Ján Karabáš bo imel v ponedeljek, 24. 11. 2014 ob 17:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom Discrete group actions on orientable surfaces - Essential tool for study of symmetric maps bo potekalo v Mali predavalnici  FAMNIT-MP1 na Glagoljaški ulici 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 24. november 2014 Raziskovalni obisk predstojnice Oddelka za biodiverziteto v Braziliji

Predstojnica Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT, izr. prof. dr. Elena Varljen Bužan, se je vrnila z brazilske univerze Federal University of Mato Grosso, kjer je gostovala v laboratoriju za genetiko in predavala na temo novih pristopov v molekularni ekologiji. Poleg raziskovalnega dela in dela z doktorskimi študenti je s prorektorjem univerze za raziskovanje govorila o nadaljnih oblikah sodelovanja med obema institucijama. O njenem obisku so poročali tudi v tamkajšnjih znanstveno-raziskovalnih krogih.


ponedeljek, 24. november 2014 Študentki Famnita sodelovali na srečanju 2. Rostoharjevi dnevi

Študentki dodiplomskega in magistrskega študijskega programa Biopsihologija Urša Bernardič in Meti Brus sta sodelovali na srečanju 2. Rostoharjevi dnevi, ki je potekalo od 14. do 15. novembra 2014 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Študentki sta sodelovali z referati, in sicer Urša Bernardič s prispevkom z naslovom Pupilometrija intenzivnih čustvenih odzivov na glasbo, Meti Brus pa je predstavila prispevek z naslovom Psihoanalitično razumevanje govorice telesa prek dela Wilhelma Reicha in sodobnih nevropsiholoških spoznanj.

Na srečanju so sodelovali tudi raziskovalci Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) dr. Vita Poštuvan, asist. Tina Podlogar, asist. Urša Mars ter visokošolski učitelj na UP FAMNIT doc. dr. Gregor Žvelc.

Več o prispevkih udeležencev si lahko preberete v Zborniku povzetkov.


ponedeljek, 24. november 2014 Vabljeni na predavanje prof. Diega de Lea o samomorilnem vedenju

Samomorilno vedenje je tako v Sloveniji kot v tujini eden večjih javno-zdravstvenih problemov. Je večdimenzionalen fenomen, h kateremu je potrebno pristopati na več ravneh in ob tem neprestano preverjati učinkovitost izvajanih preventivnih aktivnosti.

Vabljeni na predavanje, v katerem bo prof. Diego De Leo, vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora, ki deluje na UP IAM predstavil poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o samomoru in preventivi samomorilnega vedenja v svetu. Predavanje poteka v okviru predmeta Javnozdravstvene intervencije: izbrana poglavja in je namenjeno študentom Biopsihologije, obenem pa je udeležba odprta za vse zainteresirane.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 4. decembra 2014 od 9:45 do 11:15 ure v Veliki predavalnici na UP FAMNIT.


Vljudno vabljeni!


sobota, 22. november 2014 Objava članka s področja makromolekulske kristalografije v reviji z visokim faktorjem vpliva

Dr. Jure Pražnikar, vodja Oddelka za tehnologijo UP IAM in član Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT je s kolegom prof. dr. Dušanom Turkom iz Inštituta Jožef Štefan objavil članek z naslovom »Free kick instead of cross-validation in maximum-likelihood refinement of macromolecular crystal structures«.

Članek je izšel v znanstveni reviji Acta Crystallographica Section D, Biological Crystallography, ki se na področju kristalografije po faktorju vpliva uvršča na prvo mesto (IF 2013: 7.232).

Avtorjem članka za uspeh iskreno čestitamo!


četrtek, 20. november 2014 Na kratko o Famnitu 2014/15

Na podstrani Na kratko o Famnitu smo objavili osvežene podatke za tekoče študijsko leto, ki omogočajo hiter pregled temeljnih podatkov o fakulteti (študenti, diplomanti, zaposleni, raziskovanje, finance), kot običajno pa smo predstavili tudi najpomembnejše dosežke v letu 2014.

Vabljeni k ogledu!


sreda, 19. november 2014 Nova COST akcija raziskovalcev UP IAM in UP FAMNIT

Raziskovalci Inštituta Andrej Marušič (UP IAM) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem so znova dosegli uspeh pri vključevanju v mednarodne tokove raziskav in izmenjave znanja. Doc. dr. Andreja Kutnar, v.d. vodje Oddelka za tehnologijo  na UP IAM in visokošolska učiteljca na UP FAMNIT, je uspela s prijavo nove Akcije COST »Understanding wood modification through an integrated scientific and environmental impact approach (ModWoodLife)«.

V tej Akciji COST bodo svoje raziskovalno delo koordinirali in si na rednih sestankih izmenjevali izkušnje raziskovalke in raziskovalci iz držav EU in pridruženih članic. Pri vključevanju v raziskave postopkov modifikacije lesa, s katerimi temu okoljsko primernemu materialu ciljno izboljšujemo izbrane kemijske, fizikalne in mehanske lastnosti ter povečujemo odpornost na biotske in abiotske dejavnike razkroja, bodo v vodstvu Akcije še posebno pozornost namenili raziskovalkam in raziskovalcem (enakomerna zastopanost spolov je pomembno vodilo Akcije na vseh ravneh delovanja), ki so še na začetku svoje raziskovalne poti. Vpliv s podporo in v koordinaciji Akcije razvitih postopkov modifikacije na okolje in družbo bodo ocenjevali celostno, saj za razumevanje vključevanja novopridobljenih materialov v tako številna področja gospodarstva in družbe (pridelava in predelava lesa, industrija lesnih izdelkov, gradbeništvo, energetika, otroci in mladina, starostniki, če naštejemo le nekatere), kot jih dosega les v vseh svojih pojavnih oblikah, parcialen pristop že dolgo ne zadošča več.

Prav zato je pomembno, da so za raziskave s področja modifikacije lesa znanstveniki IAM zbrali tako široko paleto mednarodno uveljavljenih sodelavcev različnih strok. Dosežek ima še posebno težo, saj je to v dolgi zgodovini mehanizma COST šele prva Akcija, ki jo s področja gozd-les (Forest Products and Services domain) koordinira slovenska(i) raziskovalka(ec).

Več o COST akcijah, v katerih sodelujejo naši učitelji in raziskovalci, si lahko preberete tukaj.


torek, 18. november 2014 Preizkusno predavanje dr. Jurija Koviča

Dr. Jurij Kovič bo imel v ponedeljek, 24. novembra 2014 ob 10. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom Japonska tempeljska geometrija bo potekalo v učilnici FAMNIT-SEMIN, Kettejeva 1, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 17. november 2014 Gostovanje doc. dr. Anteta Žuljevića pri predmetu Morska botanika

V okviru predmeta Morska botanika (magistrski študijski program Varstvo narave) bomo ta teden (18.11., 20.11. in 21.11.2014) gostili doc. dr. Anteta Žuljevića z Institute of Oceanography and Fisheries, Croatia (Hrvaška).  Predavanja so financirana v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


nedelja, 16. november 2014 Študenti Famnita sodelovali na srednjeevropskem računalniškem tekmovanju iz programiranja na Poljskem

Od 14. do 16. novembra 2014 so se člani Famnitove tekmovalne ekipe v sestavi Vladan Jovičić, Marko Palangetić in Aleksandar Todorović, v spremstvu mentorjev asist. Tineta Šukljana in Tineta Mezgeca, udeležili Srednjeevropskega tekmovanja iz programiranja (Central Europe Regional Contest 2014 - CERC'14) v Krakovu na Poljskem.

Srednjeevropskega tekmovanja se je skupina UP FAMNIT (v različni sestavi) udeležila že šestič. Letos se je tekmovalna ekipa, s tremi rešenimi nalogami, med vsemi sodelujočimi srednjeevropskimi skupinami, uvrstila na 52. mesto med 79 ekipami.

Iskrene čestitke!


nedelja, 16. november 2014 Uspešno zaključena delavnica na Mississippi State University v soorganizaciji UP

V soboto, 15. 11. 2014 in nedeljo, 16. 11. 2014 je na Mississippi State University v Starkvillu v ZDA potekala delavnica 3rd Mississippi Discrete Mathematics, pri organizaciji katere je sodelovala tudi Univerza na Primorskem s finančno pomočjo ARRS.

Paul Balister iz University of Memphis je izvedel vabljeno predavanje z naslovom "Minimal symmetric differences of lines in projective planes". Druga predavanja so bila iz različnih področji diskretne matematike in kombinatorike z mnogimi povezavami s topologijo in algebro.

Več si lahko preberete tukaj.


sreda, 12. november 2014 Študenti magistrskega študija Varstva narave so obiskali Luko Koper

V sredo, 12.11.2014 so študenti magistrskega študija Varstva narave na UP FAMNIT, v okviru predmeta Okoljske tehnologije obiskali Luko Koper.

Po predstavitvi, pri kateri je bila izpostavljena okoljska odgovornost pristanišča, so si študenti ogledali pristanišče in se lahko tudi v živo prepričali o okoljski in družbeni odgovornosti Luke Koper.  Poleg primarnih dejavnosti pristanišča so spoznali tudi njegovo razvojno raziskovalno delo ter identificirali možna sodelovanja v okviru svojih prihodnjih magistrskih nalog, in sicer predvsem na področju spremljanja in obvladovanja vplivov na okolje.


sreda, 12. november 2014 Na tiskovni konferenci UP predstavila rezultate 14 projektov Po kreativni poti do praktičnega znanja

Univerza na Primorskem je danes, v sredo, 12. novembra, predstavila rezultate zaključenih projektov v okviru »Javnega razpisa za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja«, ki so se izvajali letos od aprila do septembra, v sodelovanju s študenti, partnerji iz gospodarstva in pedagoškimi mentorji z univerze.

Med 14 projekti je 9 projektov, ki jih je izvajala UP FAMNIT in v katere je bilo vključenih kar 45 študentov različnih študijskih smeri, 7 podjetij/organizacij in 8 pedagoških mentorjev - visokošolskih učiteljev UP FAMNIT. Predstavitve projektov si lahko ogledate tukaj.

Informacije in fotoutrinki z novinarske konference so dostopni tukaj.

Vsem študentom ter delovnim in pedagoškim mentorjem čestitamo za uspešno izvedbo projektov! 

 


torek, 11. november 2014 Terenske vaje študentov študijskega programa Varstvo narave na Štajerskem

V okviru predmeta Varstvo kopenskih ekosistemov se je 12 študentov drugega letnika  študijskega programa Varstva narave v petek, 24. oktobra 2014, udeležilo terenskih vaj na Štajerskem. Ogledali so si izvajanje aktivnosti projekta LIVEDRAVA, ki ga vodi in izvaja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v okviru Life+ sredstev. Namen projekta je obnova rečnih ekosistemov nižinskega dela reke Drave, ki so bili uničeni z regulacijo vodnega režima in same struge ter spremembami pri tradicionalnem upravljanju s habitati. Predstavljene so jim bile akcije za varstvo navadne čigre na Ptujskem jezeru, akcije odpiranja rečnih rokavov v stari strugi Drave pri Markovcih in renaturacija Ormoških lagun. Spoznali so podrobnosti za ustrezno izvedbo naravovarstvenih ukrepov in pridobili praktične napotke za upravljanje s habitati. Predstavljene so jim bile tudi težave, s katerimi se lahko srečamo pri aktivni izvedbi naravovarstvenih ukrepov, poleg tega pa so dobili veliko namigov za prijavo velikih naravovarstvenih projektov, kot so Life projekti.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov (avtorica fotografij: Tjaša Zagoršek).


petek, 7. november 2014 Sprejem tujih študentov matematike pri rektorju Univerze na Primorskem

Rektor Univerze na Primorskem je v četrtek, 30. oktobra, sprejel perspektivne tuje študente, ki so se v tem študijskem letu prvič vpisali na dodiplomska študijska programa Matematika ter Matematika v ekonomiji in financah.

Daniel Silađi, Nikita  Akulich, Marija Tepegjozova, Miloš Tomić,  Palina Kaliada in Anes Valentić prihajajo iz Srbije, Belorusije, Makedonije ter Bosne in Hercegovine.

Na sprejemu so se jim pridružili še dekanja, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, gostujoči profesor, izr. prof. dr. Francesco Belardo ter doc. dr. Vito Vitrih, direktor UP IAM.

Nekaj utrinkov z dogodka si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.


četrtek, 23. oktober 2014 Vabilo na izpuščanje morskih želv s satelitskimi oddajniki

Partnerji projekta NETCET - Mreža za varstvo kitov, delfinov in morskih želv v Jadranu, vabijo na izpuščanje morskih želv, opremljenih s satelitskimi oddajniki, ki bo v petek, 24. oktobra 2014 ob 12. uri, na plaži pri svetilniku na rtu Savudrija (Hrvaška).

Izpuščene bodo štiri glavate karete, ki so opremljene s satelitskimi oddajniki. Na ta način bodo lahko spremljali njihove premike in skušali določiti njihove migracijske poti.

Več informacij je na voljo na povezavi.

Vljudno vabljeni.


četrtek, 23. oktober 2014 Izšla je nova številka spletnega glasila Karierko

Z veseljem vas obveščamo, da je v uredništvu Univerzitetnega kariernega centra izšla nova številka spletnega glasila Karierko. Tokrat so pri nastajanju glasila sodelovali tudi študenti Univerze na Primorskem, več o tem si lahko preberete v rubriki Študenti študentom.

V drugi številki glasila Karierko si lahko preberete  o pripravah za vstop na trg dela, o načrtovanju kariere v času študija, o aktualnih razpisih usposabljanja za mlade iskalce zaposlitve ter še več zanimivih vsebin, predstavljen pa je tudi projekt UP FAMNIT "Predacija vranov v Krajinskem parku Sečoveljske soline", ki poteka v okviru projektov Po kreativni poti do praktičnega znanja.

Vabljeni k branju glasila Karierko.

Vabljeni tudi k ogledu spletnih strani Univerzitetnega kariernega centra.


torek, 21. oktober 2014 Vabljeni na prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

   

1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

V letošnjem študijskem letu začenjamo z novim, že šestim ciklom poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. V obliki krajših zaključenih celot so predstavljeni zanimivi matematični problemi, delo raziskovalcev in uporaba matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na prvem predavanju z naslovom Matematika v športu, ki bo potekalo

v sredo, 22. oktobra 2014 ob 18h

v veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper)

bo dr. Boštjan Frelih (Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) predaval o tem, kjer vse se nahaja matematika v športu. Že samo štetje in beleženje rezultatov, vodenje lestvic ter raznorazni statistični podatki, ki so prisotni, potrebni in koristni pri različnih športih, govorijo o tem, da je matematika v športu še kako prisotna. V prvem delu predavanja si bomo pogledali še nekatere druge primere uporabe matematike v športu in tudi primer uporabe športa pri poučevanju matematike. V drugem delu predavanja se bomo posvetili različnimi razporeditvam tekem na športnih turnirjih oz. tekmovanjih, kjer nastopa več ekip, in si pogledali, kakšne vrste matematika stoji v ozadju teh razporeditev.

Dr. Boštjan Frelih je diplomiral na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, magistriral na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, leta 2014 pa doktoriral iz matematičnih znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, kjer je kot asistent pri različnih matematičnih predmetih zaposlen od leta 2003. Njegovo področje raziskovanja sta algebraična in kombinatorična teorija grafov. Leta 2012 je prejel nagrado Sklada za pedagoško odličnost, ki jo podeljuje Univerza na Primorskem.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.

 


petek, 17. oktober 2014 Rektor UP promoviral 14 novih doktorjev znanosti

Na slovesni promociji doktorjev znanosti Univerze na Primorskem, ki je potekala v četrtek, 16.oktobra 2014, v Pretorski palači v Kopru, je rektor prof. dr. Dragan Marušič promoviral 14 doktorjev znanosti.

Med novimi doktorji znanosti so tudi naši sodelavci, in sicer:

Novim doktorjem znanosti iskreno čestitamo!

Več informacij o promociji ter utrinki s promocije so dostopni TUKAJ.


četrtek, 16. oktober 2014 Preizkusno predavanje dr. Iztoka Kavklerja

Dr. Iztok Kavkler bo imel v petek, 17. oktobra 2014 ob 14. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Matematika«.

Predavanje z naslovom Zaporedje v metričnih prostorih bo potekalo v učilnici FAMNIT-Muzejski3, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 13. oktober 2014 Vabilo na Jesensko Čisto desetko

Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Univerzitetna športna zveza Primorske vse zaposlene in študente Univerze na Primorskem vabita na Jesensko Čisto desetko, ki bo potekala v sredo, 15. oktobra 2014, s pričetkom ob 9. uri, v Areni Bonifika.

Jesenska Čista desetka je športno-zabavno srečanje študentov, profesorjev ter drugih zaposlenih na Univerzi na Primorskem ob začetku študijskega leta. Gre za tekmovanje, ki spodbuja športno dejavnost in druženje. Tekmovanjem v različnih disciplinah se lahko pridružijo tudi ekipe profesorjev in drugih zaposlenih na Univerzi na Primorskem. Sodelovanje na športnih disciplinah je brezplačno.

Prijave ekip bodo potekale v sredo, 15. oktobra 2014 med 8. in 9. uro na infotočki v Areni Bonifika.

 

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 13. oktober 2014 Na fakulteti se bo odvila mednarodna konferenca Smart Cities

Jutri, 14. 10. 2014, se bo v prostorih UP FAMNIT pod okriljem projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem pričela mednarodna konferenca Smart Cities. Več o programu in vsebini konference, ki je namenjena predvsem izmenjavi znanja in izkušenj s podpročja prehoda današjih mest v t. i. pametna mesta prihodosti, si lahko preberete tukaj.


nedelja, 12. oktober 2014 Dve gostovanji tujih strokovnjakov s področja biopsihologije

V okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem bosta v prihodnjem tednu na UP FAMNIT gostovala dva tuja strokovnjaka s področja biopsihologije.

V ponedeljek, 13. 10. 2014, bo študentom in študentkam dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija v sklopu predmetov Javno duševno zdravje in Kognitivna psihologija predaval dr. Martienu Kooyman, spec. psihiatrije in spec. psihoterapije (International and European Society for Bonding Psychotherapy).

Na magistrskem študijskem programu Biopsihologija bo na temo javnozdravstvenih intervencij predaval izr. prof. dr. David Kerr (Oregon State University, ZDA). Predavanja bodo potekala v ponedeljek, 13. 10., torek, 14. 10., in v četrtek, 16. 10. 2014.


nedelja, 12. oktober 2014 Finale Univerzitetnega Programskega Maratona letos na UP FAMNIT

V soboto, 11.10.2014 se je na UP FAMNIT odvilo finale Univerzitetnega Programskega Maratona (UPM), ki poteka pod okriljem ACM Slovenije. Na tekmovanju ekipe tekmujejo v reševanju programerskih problemov. Zmagovalci posameznih univerz se nato uvrstijo na Evropsko prvenstvo v programiranju.

V finale sta se uvrstili tudi 2 ekipi UP FAMNIT. Ekipa StackOverflow v sestavi Aleksandar Todorović in Marko Tavčar je dosegla zavidljivo 6. mesto v skupnem seštevku. Prvaki naše univerze pa so postali TopCoder v sestavi Vladan Jovičić, Marko Palangetić in Roman Solodukhin.

Rezultati tekmovanja so dostopni na http://tekmovanja.acm.si/upm/rezultati.

Foto utrinki tekmovanja:

 

Vsem udeležencem finala iskrene čestitke!


četrtek, 9. oktober 2014 Na UP FAMNIT se bo odvilo finale Univerzitetnega Programerskega Maratona - UPM

V soboto 11. 10. 2014 se bo na UP FAMNIT zgodilo finale Univerzitetnega Programerskega Maratona - UPM 2014. UPM je odprto univerzitetno prvenstvo v programiranju, kjer študenti (in ostali) v trojkah rešujejo algoritmične probleme v obliki programerskih nalog. Preverjanje pravilnosti poteka prek samodejnega sodniškega sistema.

Na finalu pričakujemo prek 60 tekmovalcev, ki se bodo v skupinah borili s težkimi algoritmičnimi problemi.
Najboljše ekipe bodo tekmovale na regionalnem tekmovanju pod okriljem krovnega svetovnega združenja računalničarjev ACM - Association for Computational machinery - ACM ICPC.


četrtek, 9. oktober 2014 Izšla je knjiga prof. dr. Dragana Stevanovića

Pri ugledni založbi Elsevier je septembra izšla knjiga prof. dr. Dragana Stevanovića z naslovom Spectral Radius of Graphs, posvečena razvoju, dokazom in odprtim problemom na področju spektralne teorije grafov. Podrobneši opis knjige v angleškem jeziku si lahko preberete spodaj.

Spectral Radius of Graphs provides a thorough overview of important results on the spectral radius of adjacency matrix of graphs that have appeared in the literature in the preceding ten years, most of them with proofs, and including some previously unpublished results of the author. The primer begins with a brief classical review, in order to provide the reader with a foundation for the subsequent chapters. Topics covered include spectral decomposition, the Perron-Frobenius theorem, the Rayleigh quotient, the Weyl inequalities, and the Interlacing theorem. From this introduction, the book delves deeper into the properties of the principal eigenvector; a critical subject as many of the results on the spectral radius of graphs rely on the properties of the principal eigenvector for their proofs. A following chapter surveys spectral radius of special graphs, covering multipartite graphs, non-regular graphs, planar graphs, threshold graphs, and others. Finally, the work explores results on the structure of graphs having extreme spectral radius in classes of graphs defined by fixing the value of a particular, integer-valued graph invariant, such as: the diameter, the radius, the domination number, the matching number, the clique number, the independence number, the chromatic number or the sequence of vertex degrees.

Throughout, the text includes the valuable addition of proofs to accompany the majority of presented results. This enables the reader to learn tricks of the trade and easily see if some of the techniques apply to a current research problem, without having to spend time on searching for the original articles. The book also contains a handful of open problems on the topic that might provide initiative for the reader's research.


sreda, 8. oktober 2014 Knjižnica TeMeNa bo v sredo, 15.10.2014 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v sredo, 15.10.2014 zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposoje gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 3. oktober 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 6. oktobra 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Jakob Bartolj

Naslov:  VEČJEDRNI PROCESORJI V MOBILNIH NAPRAVAH

Povzetek:
Zaradi vse večje razpoložljivosti hitrih mobilnih in Wi-Fi omrežji se mobilne naprave uporabljajo za različne intenzivne naloge, ki smo jih prej izvajali s tradicionalnimi osebnimi računalniki. Nova generacija mobilnih naprav opravlja različne naloge, kot so: brskanje po spletu, predvajanje, prenašanje in urejanje visoko ločljivostnega videa, vizuelno bogato igranje iger, kodiranja in prenašanja podatkov, lokacijske storitve in video konference v realnem času.

Kakovost izkušnje na napravah, ki so delovale na osnovi enojedrnih centralno procesnih enot se je hitro zmanjšala s sočasnim izvajanjem aplikacij ali aplikacij, ki zahtevajo večjo procesorsko zmogljivost. Da bi izboljšali zmogljivost centralno procesnih enot so inženirji uporabili različne pristope, kot so: uporaba nanometerskih polprevodniških postopkov, zvišanje delovne frekvence jedra in napetosti, uporaba večjih jeder in uporaba večjih predpomnilnikov na ploščici, kar pa na dolgi rok ni zadovoljilo vse večjih zahtev po zmogljivosti mobilnih aplikacij. Kot rešitev so se pojavili večjedrni procesorji z jedri, ki zahtevajo manj tranzistorjev, delujejo z nižjimi frekvencami, zagotavljajo večjo učinkovitost in porabijo precej manj električne energije kot njihovi enojedrni predhodniki.

Vabljeni!


petek, 3. oktober 2014 Uspešno sodelovanje študentov na natečaju E-click

Študentje 3. letnika Biodiverzitete so v študijskem letu 2013-14 sodelovali na natečaju E-click o kulturni krajini. Študentje so predložili v presojo ideje, ki  temeljijo na uporabi  IKT sredstev in orodij, s pomočjo katerih so morali predstavljati krajine v skladu z načeli Evropske konvencije o krajini. Kar trije študentje so se uvrstili na nacionalno tekmovanje. Na razglasitvi rezultatov 2. oktobra v Naklem je Martin Senič osvojil  1. mesto in se s tem uvrstil na Evropsko tekmovanje v Estoniji. Študentka Martina Tekavec je osvojila 3. mesto, Teja Zakotnik pa 4. mesto.  Vsem trem študentom iskreno čestitamo, Martinu pa želimo veliko uspeha na tekmovanju v Estoniji!
 


petek, 3. oktober 2014 3. nagrada za najboljšo študentsko predstavitev naši študentki

Sara Hočevar, študentka 2. letnika Varstva narave, je na mednarodnem simpoziju 49th European Marine Biology Symposium  v St. Petersburgu v Rusiji prejela 3. nagrado za najboljšo študijsko ustno predstavitev. Nagrade je podelilo združenje Marine Biological Association of the UK.

Študentki iskreno čestitamo, vas pa vabimo da si preberte povzetek njenega prispevka.


petek, 3. oktober 2014 Vabilo na uvodno spoznavno srečanje študentov in zaposlenih

Spoštovani!

Študentski svet UP FAMNIT organizira spoznavno srečanje, namenjeno brucom, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete. 

Srečanje bo v sredo, 8. oktobra 2014, s pričetkom ob 20. uri (do 23. ure)Planetu TUŠ Koper .

Zbor bo ob 19.45 na bowlingu Planet tuša Koper.

Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Dodatne informacije na: studentski-svet@famnit.upr.si

Udeležba je brezplačna.

Vljudno vabljeni!

Študentski pozdrav,
ŠS UP FAMNIT


četrtek, 2. oktober 2014 Zaključile so se letošnje delavnice za bruce

Za lažji vstop v novo študijsko leto smo na UP FAMNIT že peto leto zapored organizirali delavnice za bruce Uvod v študij, ki so namenjene prvim letnikom dodiplomskih študijskih programov. Letos smo z delavnicami pričeli v ponedeljek, 15. septembra 2014 in zaključili v torek, 30. septembra 2014. Bodoči študentje so se lahko udeležili petih delavnic (Osnove programiranja, Uvod v ekonomijo, Osebnostni razvoj v času študija, Naravoslovje in Matematika), kjer so bile predstavljene uporabne informacije s področja študijskih programov UP FAMNIT. Delavnice so vodili predavatelji in asistenti, ki bodo bodoče študente v naslednjih letih spremljali skozi študij, ter študentje višjih letnikov, ki so nedvomno dragocen vir informacij o študijskih in obštudijskih aktivnostih študentov.


sreda, 1. oktober 2014 Sprejem brucev 2014/15

Danes, 1. oktobra 2014 smo na UP FAMNIT sprejeli že osmo generacijo brucev.

V študijskem letu 2014/15 jih bo na dodiplomski študij vpisanih okrog 150 (točni podatki bodo znani po zaključenih vpisih po tretjem prijavnem roku).

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov z današnjega sprejema.


petek, 26. september 2014 Knjižnica TeMeNa bo v petek, 3.10. 2014 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo  v petek, 3.10. 2014 zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposoje gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 26. september 2014 Uradne ure knjižnice TeMeNa od 1. oktobra 2014

Uporabnike knjižnice obveščamo, da bodo uradne ure od 1. oktobra 2014 potekale po sledečem urniku:

ponedeljek: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 15:00
torek: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00
sreda: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 15:00
četrtek: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00
petek: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 15:00.


četrtek, 25. september 2014 Matematične delavnice na OŠ Cerkno

V Cerknem so v sredo, 24. septembra 2014, pričeli z obeleževanjem praznovanja 200. obletnice rojstva cerkljanskega rojaka in slavnega matematika Franca Močnika. V praznovanje so vstopili povsem v matematičnih barvah. Franc Močnik je v svoji poklicni karieri spisal vrsto matematičnih računic, v katere je vključil predvsem praktične primere iz vsakdanjega življenja. Ker se za promocijo in popularizacijo matematike z različnimi prijemi trudimo tudi na naši fakulteti, smo z veseljem predlagali sodelovanje pri praznovanju okrogle obletnice.

Asistentki Ana Zalokar in Karla Ferjančič ter študent Tadej Vodopivec so na Osnovni šoli Cerkno tako izvedli tri matematične delavnice, poimenovane Močnikove delavnice, za zainteresirane učence od 6. do 9. razreda. Dobra udeležba na delavnicah kaže, kako so učenci željni dodatnega znanja. Kar 38 se jih je naučilo, kako si z barvicami pomagamo v matematiki, koliko obrazov ima fleksagon in kaj imajo verige skupnega z verjetnostjo.


sreda, 24. september 2014 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Začetek predavanj št. l. 2014/15, sestanki s koordinatorji

Študente obveščamo, da se študijski proces za podiplomski študij prične v sredo, 1. oktobra 2014, in sicer:

  • študenti magistrskega študija Matematične znanosti (PMA) pričnejo s predavanjem pri predmetu Izbrana poglavja iz teorije števil ob 16. uri. Pred pričetkom predavanj je predviden uvodni sestanek s koordinatorjem programa;
  • študenti magistrskega študija Računalništvo in informatika (PRIN) pričnejo s predavanjem pri predmetu Izbrana poglavja iz informacijskih sistemov ob 13. uri, kot je predvideno na urniku. Uvodni sestanek študentov s koordinatorjem bo potekal ob 16. uri v FAMNIT-Pošta (pred pričetkom predavanj pri predmetu Procesorska arhitektura);
  • študenti magistrskega študija Varstvo narave (PBI) pričnejo s predavanji pri predmetu Okoljske tehnologije, kot je predvideno na urniku. Uvodni sestanek študentov s koordinatorico bo potekal v četrtek, 2. oktobra ob 15. uri v FAMNIT-Muzejski2 (pred pričetkom predavanj pri predmetu Sodobni pristopi k varstveni biologiji);
  • študenti magistrskega študija Biopsihologija (PBP) pričnejo z uvodnim sestankom s koordinatorjem programa ob 14:30 v FAMNIT-VP. Prva predavanja bodo pri predmetu Socialna psihologija v četrtek, 2. oktobra, kot je predvideno na urniku.

Študenti doktorskega študija Matematične znanosti (PMA) pričnejo s podiplomskim seminarjem v ponedeljek, 6. oktobra ob 10. uri v FAMNIT-SEMIN. Seminar je obvezen za vse vpisane študente.

Uvodni sestanek koordinatorja s študenti doktorskega študija Računalništvo in informatika (PRIN) bo potekal v drugi polovici oktobra. Termin bo objavljen v ŠISu.

Uvodni sestanek študentov s koordinatorji študijskih programov je namenjen predvsem vprašanjem študentov ter nekaterim pomembnim informacijam o študiju v študijskem letu 2014/15.

Informacije o pričetku študijskega leta za študente magistrskega in doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija bodo objavljene naknadno.

Za dodatna pojasnila in informacije smo dosegljivi v Referatu (05/611 75 75, referat@famnit.upr.si).

Želimo vam veliko študijskih uspehov v študijskem letu 2014/15!

Referat za študente UP FAMNIT


sreda, 24. september 2014 SPREJEM BRUCK IN BRUCEV V SREDO, 1. OKTOBRA

Pozdravljeni, brucke in bruci!

Še nekaj dni nas loči od 1. oktobra, ko boste vstopili v svoje prvo študijsko leto. Da bi študijsko leto kar najbolje pričeli, vas bomo v sredo, 1. oktobra pričakali s primernim programom, ki vključuje prijazno dobrodošlico in pogovor.

Prvi študijski dan se bo pričel ob 9:30, podrobnejši program je objavljen tukaj.

Veselimo se srečanja z vami!

Učitelji in sodelavci ter študenti UP FAMNIT


ponedeljek, 22. september 2014 Obisk predstavnic fakultete v St. Petersburgu

Doc. dr. Andreja Kutnar in Olga Kaliada sta v okviru bilateralnega projekta ''Environmental performance and impact assessments of paper'' obiskali kolege in kolegice na St. Petersburg State Technological University of Plant Polymers. Ob tej priliki sta se oglasili tudi na univerzi ITMO - St. Petersburg National Research University of Information Technologies, Mechanics & Optics, s katero smo na ravni Univerze na Primorskem pričeli vzpostavljati tesnejše stike za morebitno mednarodno sodelovanje v prihodnosti. 


ponedeljek, 15. september 2014 Začetek novega študijskega leta 2014/15

Vse študente UP FAMNIT obveščamo, da bodo informacije glede pričetka novega študijskega leta 2014/15 (sprejem bruck in brucev, prvi študijski dan za študente) na spletni strani objavljene v zadnjem tednu septembra, zato vas prosimo, da redno spremljate objave na spletni strani.

Urnik jesenskega semestra 2014/15 bo objavljen predvidoma v sredo, 24.9.2014.

Lepo vas pozdravljamo,

Referat za študente UP FAMNIT


petek, 12. september 2014 Univerza na Primorskem danes in jutri - nova predstavitvena publikacija

Založba Univerze na Primorskem je izdala novo, trojezično predstavitveno publikacijo Univerze na Primorskem. Preberete si jo lahko na tej povezavi, dostopna pa je tudi v .pdf obliki in različici za iPad

Lepo vabljeni k branju!


petek, 12. september 2014 Napoved izzida znanstvene monografije s področja lesarstva

Pri mednarodni založbi Springer bo izšla znanstvena monografija z naslovom Contemporary Slovenian Timber Architecture for Sustainability avtoric Manje Kitek Kuzman in Andreje Kutnar.

Monografija zajema 4 poglavja; v uvodnem delu so predstavljeni podatki o Sloveniji in slovenskem gozdu s poudarkom na lesu kot trajnostnem in obnovljivem materialu, s katerim lahko ustvarimo zdravo bivalno okolje, ter evropski in slovenski zakonodaji, ki podpirata trajnostno in leseno gradnjo. V drugem delu so predstavljene vrste in količine primarnih lesnih proizvodov, ki jih proizvedemo v Sloveniji oz. uvozimo iz  tujine. Posebej so obravnavani okoljski vplivi lesa in lesnih proizvodov, ki se uporabljajo v pri leseni gradnji. Tretji del monografije se osredotoča na trajnostno gradnjo in kakovost bivanja, ki jo lahko dosežemo z leseno gradnjo, ter na sisteme certificiranja s katerimi vrednotimo trajnostno gradnjo. V zadnjem, najobsežnejšem delu, so predstavljeni primeri sodobne, trajnostne lesene gradnje v slovenskem prostoru kot delu širšega Alpe Adria okolja s poudarkom na trajnostnih načrtovalskih pristopih slovenskih arhitektov, kakor tudi odslikavo stanja lesene gradnje v Sloveniji, ki sloni na bogati tradiciji preteklih praks. Pregled zajema izvedbo najzanimivejših praks lesene gradnje kot inovativne trajnostne gradnje, ki so nastale po letu 2000: 30 stanovanjskih objektov in 25 javnih objektov.

Monografija obsega 172 barvnih strani, vključuje 218 ilustracij in je že na spletni strani dosegljiva za nakup, izšla pa bo 14. oktobra 2014.

Čestitke obema avtoricama za obsežno in poglobjeno delo!


petek, 12. september 2014 Zasedanje Mednarodne komisije za kitolov v Portorožu

V Portorožu se je te dni pričelo 65. zasedanje Mednarodne komisije za kitolov (International Whaling Commission, IWC), ki ga gosti Republika Slovenija. Zasedanja se kot član delegacije Republike Slovenije udeležuje tudi mag. Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, ki v okviru zasedanja pokriva predvsem delo Varstvenega pod-odbora, v Komisiji pa deluje tudi kot član Znanstvenega odbora. Temeljni namen omenjene komisije je sicer ureditev in ne prepoved kitolova, kljub temu pa so v zadnjih nekaj letih na zasedanjih Komisije vedno bolj pogoste tudi druge teme o varstvu populacij kitov in delfinov, npr. preprečevanje neželenega ulova v ribiško opremo ter trčenj kitov z ladjami, problematika onesnaženja ter druge grožnje kitom in delfinom. Komisija je tako v svetovnem merilu postala eno izmed osrednjih teles za vprašanja raziskovanja in varstva kitov in delfinov, zato smo veseli, da se tovrstnih dogodkov udeležujejo tudi naši raziskovalci.


sreda, 10. september 2014 Raziskovalni dnevi iz matematike na UP FAMNIT

 

V sodelovanju z DMFA Slovenije in UP PEF na UP FAMNIT tudi letos organiziramo raziskovalne dneve iz matematike, ki bodo potekali v Kopru od 22. do 26. septembra 2014. K udeležbi smo povabili najuspešnejše dijake na državnem tekmovanju iz matematike in izbrane dijake primorskih srednjih šol. Dijaki bodo vsak dan poslušali večurna predavanja izbranih poglavij iz matematike, namenjena pripravam na Mednarodno matematično olimpijado in druga matematična tekmovanja. Po predavanjih bodo imeli čas tudi za samostojno reševanje nalog. Predavali bodo študentje in raziskovalci na UP FAMNIT, večinoma bivši udeleženci Mednarodnih matematičnih olimpijad.

Po en raziskovalni dan bo namenjen področjem geometrije (István Estelyi bo predaval o Ptolemejevem izreku) in algebre (Marko Palangetić bo predaval o funkcijskih enačbah), trije raziskovalni dnevi pa področju kombinatorike (Marko Rajković bo predaval o aritmetiki na permutacijah, Anastasiya Tanana o diferenčnih enačbah, dr. Ademir Hujdurović pa o teoriji grafov).


sobota, 6. september 2014 Uspešno zaključen 28. seminar iz teorije grafov Ljubljana-Leoben

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem se je danes na UP FAMNIT uspešno zaključil 28. seminar iz teorije grafov Ljubljana-Leoben (28th Ljubljana - Leoben Graph Theory Seminar).  Gre za mednarodno delavnico v nizu seminarjev, ki tradicionalno povezujejo slovenske in avstrijske raziskovalce na področju teorije grafov. Udeleženci so na predavanjih predstavili aktualne raziskovalne probleme in rezultate z različnih področij teorije grafov.

Program seminarja je dostopen na tej povezavi.


petek, 5. september 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 8. septembra 2014, bodo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanja v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Marko Grgurovič

Naslov: Empirična analiza algoritmov iskanja najkrajših poti

Povzetek: Na seminarju si bomo ogledali nekaj algoritmov iskanja  najkrajših poti med vsemi pari vozlišč v grafu, ter empirično primerjali njihove hitrosti. Primerjali bomo C++ implementacije algoritmov Dijkstra,  Floyd-Warshall, Hidden Paths, Uniform Paths ter Propagation. Za vhod bomo  vzeli naključno generirane grafe, od 1024 do 16384 vozlišč.

Predavatelj: Aleksandar Todorović

Title: An overview of simplicial complexes and the Simplex Tree

Abstract: This article presents an overview in the field of simplices, simplicial complexes and simplicial complexes. The article also gives a brief overview of the most notable and  popular data structures used to represent simplicial  complexes (abstract simplicial complexes). A bigger emphasis is given to the new data structures names the Simplex tree.

Predavatelj: Aleksandar Tošić

Title: Comparison of data structures for cumulative sums

Abstract: We will take a look Binary Indexed Tree (Fenwick Tree) mainly used for efficient retreival of cumulative sums and compare it with Segment Tree. Both data structures were implemented in Java and tested on random Integer data.

Vabljeni!


petek, 5. september 2014 Predstavitev PKP projekta Purisima na 52. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni

Projekt "Po kreativni poti do praktičnega znanja" delno financira Evropka unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, 1. razvojne prioritete Spodbujanje podjetništva in prilagodljivosti ter prednostne usmeritve 1.3. štipendijske sheme, v okviru potrjene operacije Po kreativni poti do praktičnega znanja. 

    

Projekt Proučitev razvojnih možnosti in izdelava idejne rešitve za vzpostavitev delovanja Centra Purisima, ki ga izvajamo na UP FAMNIT v sodelovanju z KZ AGRARIA KOPER, z.o.o. v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 – 2013, so člani projekta 28. 8. 2014 predstavili na 52. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni.

UP FAMNIT v sodelovanju s partnerji iz gospodarstva in javnih zavodov v okviru projekta "Po kreativni poti do praktičnega znanja" izvajala devet projektov. Projekti so se pričeli izvajati v aprilu 2014, zaključili pa se bodo konec septembra 2014. 


sreda, 3. september 2014 UP FAMNIT gosti 28. seminar iz teorije grafov Ljubljana-Leoben

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem se danes v Kopru pričenja 28. seminar iz teorije grafov Ljubljana-Leoben (28th Ljubljana - Leoben Graph Theory Seminar) z visoko mednarodno udeležbo.

Pod okriljem omenjenega projekta bodo na dogodku predavali red. prof. dr Andreas Hinz (The Frame-Stewart Conjecture), dr. Marc Hellmuth (On the Cartesian Skeleton of Hypergraphs and Digraphs), prof. dr. Alexander Ivanov (Revisiting Goldschmidt's Amalgams), izr. prof. dr. Elena Konstantinova (Hamiltonicity of graphs and Gray codes), dr. Florian Lehner (Symmetry breaking in graphs and groups), izr. prof. dr. Romeo Rizzi  (Covering the edges of a graph by matchings of bounded size) in dipl. inž. Nina Haug (The minimum number of subtrees of trees).

Program seminarja je dostopen na tej povezavi.


sreda, 3. september 2014 Prva diplomantka magistrskega študija druge stopnje Varstvo narave na UP FAMNIT

V septembru 2014 je na UP FAMNIT zaključila študij prva diplomantka magistrskega študijskega programa Varstva narave.

Študij Varstva narave je v ponedeljek, 1. septembra 2014 zaključila Tea Knap z magistrskim delom z naslovom »Analiza populacijske strukture oljčne muhe (Bactrocera oleae Gmelin) v Slovenski Istri z mikrosateliti«, pod mentorstvom doc. dr. Dunje Bandelj. Z delom je bila v Sloveniji prvič obravnavana oljčna muha na nivoju molekule DNK, predhodno so bile v svetovnem merilu v znanstvenih revijah s faktorjem vpliva predstavljene le štiri tovrstne študije.

Tea Knap je kot aktivna članica Kajak kanu kluba Žusterna svojo študijsko pot neprestano združevala s športno in kot trener to tudi prenašala na mlajše generacije. Svojo študijsko in športno pot povzema takole: »V kajaku dobri rezultati niso naključni. Poleg trdega dela in samodiscipline športnika je zanje potrebno še veliko znanja in prav tako je tudi s študijem. Na fakulteti vlada odličen in sproščen odnos s profesorji, delala sem na temi, ki me zanima, osvojila nekatere nove poglede. Skratka v vseh teh letih je bilo ogromno znanja posredovanega, sedaj je le potrebno na tej kvalitetni osnovi graditi naprej …«

Iskreno čestitamo Tei kakor tudi vsem diplomantom na UP FAMNIT.


torek, 2. september 2014 Izr. prof. dr. Elena Varljen Bužan vabljena gostujoča predavateljica na brazilski univerzi

Predstojnici Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT, izr. prof. dr. Eleni Varljen Bužan, je ugledna brazilska univerza Federal University of Mato Grosso podelila enomesečno pozicijo gostujoče profesorice v njihovem laboratoriju za genetiko.

Ob tej priložnosti dr. Varljen Bužan iskreno čestitamo!


torek, 2. september 2014 Trije projekti študentov 3. letnika študijskega programa Biodiverziteta med najboljših 10 na natečaju E-clic

Študenti 3. letnika študijskega programa Biodiverziteta so v okviru predmeta Varstvena biologija pod mentorstvom izr. prof. dr. Elene V. Bužan in asistentke Sare Zupan sodelovali na natečaju E-clic Onine Community. Po oceni strokovne komisije so se trije projekti naših študentov uvrstili med najboljših 10 projektov, in sicer:

  • projekt GETexploring - Geocaching učna pot študentke Teje Zakotnik,
  • projekt Re-Vive - Predstavitev Evropske konvencije o krajini in izjemnih slovenskih krajin z oglaševanjem prek krajinske znamke ter podpora lokalnim produktom študenta Martina Seniča in
  • projekt IzKaZ - Izjemne krajine pod zvezdami študentke Martine Tekavec.

Študentom iskreno čestitamo!

Tekom tedna bo omogočeno spletno všečkanje predlogov na strani http://e-clic.ning.com/slovenia-forum/. Predstavljeni bodo vsi prispeli predlogi. S klikom na projekt, boste imeli nad odprtim oknom možnost všečkanja z zvezdico levo zgoraj ali všečkanja preko facebook in G+ računa.

Zmagovalci iz posameznih ciljnih skupin (srednješolci, študentje in širša javnost) bodo predstavljeni na nacionalni CLIC konferenci, ki bo 2. 10. 2014. Po predstavitvi projektov bodo izbrani trije zmagovalni, v vsaki kategoriji eden.

 


sobota, 30. avgust 2014 Uspešno zaključen 4. tabor Matematika je KUL

Danes se je na UP FAMNIT uspešno zaključil četrti poletni matematični tabor, namenjen osnovnošolcem in dijakom, »Matematika je kul«. Med 24. in 30. avgustom 2014 so se mladi ljubitelji matematike s tem področjem spoznavali prek zabavnih ter poučnih vsebin, osnovni namen in cilj tabora je bila popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse.

Osnovnošolci in srednješolci, ki so se letos odločili zadnje dneve poletnih počitnic preživeti ob reševanju zanimivih matematičnih zank in problemov, so se na taboru »Matematika je kul« ukvarjali s temami, kot so: »Računanje verjetnosti, Matematične strategije in borzne peripetije, Kako si lahko z barvicami pomagamo v matematiki, Reševanje treh velikih starogrških problemov, Zlati Fibonacci, Spoznajmo poliedre na igriv način, Zrno peska poveča slovensko obalo, Kako z logiko prepoznamo lažnivca?, Čarovnija ali preprosto... matematika?, Conwayeva igra življenja, Matematične igre v ekonomiji, Kratek vpogled v zgodovino integracije, Inverzija in inverzivna ravnina, Apolonijevi problemi o dotiku krožnic in druge konstrukcije, Hiperbolična geometrija, Poincaréjev model hiperbolične geometrije, Kompleksna števila in geometrija, Strategije pri ruleti«. Da bo tabor udeležencem zagotovo ostal v lepem spominu, so organizatorji poskrbeli z različnimi druženji, športnimi aktivnostmi, spoznavanjem Kopra in družabnimi večeri.

»Z vsakoletno organizacijo tabora želimo mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Letošnja novost tabora je ta, da predavanja prvič potekajo ločeno za osnovnošolce in srednješolce. Tako je letos kar 38 udeležencev, od tega 24 osnovnošolcev in 14 srednješolcev. Prav tako opažamo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let – takih je kar petina. To nam pove, da je tabor resnično zanimiv in da vsako leto dodajamo tematike, ki mlade spodbudijo k drugačnemu razmišljanju o matematiki, predvsem v smer, da je pač kul« je povedal član organizacijskega odbora doc. dr. Vito Vitrih.

Tabor je namenjen učencem 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol ter dijakom srednjih šol, ki jih zanima matematika.

Več o taboru si lahko preberete tukaj.


četrtek, 28. avgust 2014 Famnitove delavnice Uvod v študij: brucke in bruci, vabljeni v čim večjem številu!

Drage brucke, dragi bruci,
glede na odlične izkušnje preteklih let, na UP FAMNIT že peto leto zapored organiziramo brezplačne delavnice za bruce, poimenovane »Uvod v študij«.

Na delavnicah bomo skupaj osvežili nekatera temeljna znanja, ki vam bodo koristila pri študiju, so pa te tudi priložnost, da se še pred začetkom študija seznanite z bodočimi sošolkami in sošolci ter s profesorji in asistenti.

Letošnje delavnice bodo potekale od ponedeljka, 15. septembra, do petka, 19. septembra, ter v ponedeljek, 29. in v torek, 30. septembra 2014.

Delavnice so brezplačne, nanje pa se lahko prijavite kar preko spletne strani UP FAMNIT.

Več informacij o letošnjih delavnicah in obrazec za prijavo so dostopni na:

http://www.famnit.upr.si//sl/bodoci-studenti/delavnice-za-bruce

Veselimo se srečanja z vami!


sreda, 27. avgust 2014 Knjižnica TeMeNa - sprememba uradnih ur

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bodo uradne ure knjižnice od 1. septembra 2014 potekale po sledečem urniku:
PONEDELJEK: 10:00 – 13:00
TOREK: 13:00 – 16:00
SREDA: 10:00 – 13:00
ČETRTEK: 13:00 – 17:00
PETEK: 10:00 – 13:00


sobota, 23. avgust 2014 Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu

Izleti v matematično vesolje kot posodobitveni program

Novost v letu 2014/15 je, da cikel predavanj ponujamo kot enega izmed programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju (objavljeno na spletni strani MIZŠ, str. 78 v katalogu).

Osnovne informacije o programu:

Št. programa: 1
Št. izvajalca: 01026
Št. točk: 0,5
Št. ur: 12 (v več delih) 
Koordinator: Martin Milanič, 05-611-75-84, fax 05-611-75-71, martin [pika] milanic @ upr [pika] si (brez presledkov in s "." namesto "[pika]")

Ciljna skupina: Učitelji matematike v osnovnih in srednjih šolah

Cilji:
Cilj usposabljanja je nadgraditev matematičnih znanj in spoznavanje uporab matematike in matematičnih modelov na različnih področjih sodobnega sveta (ekonomija in finance, računalništvo, zdravstvo, logistika, šport itd.). Vsakemu od šestih predavanj bo sledila diskusija, ki bo udeležencem omogočila zastavljanje vprašanj predavateljem, medsebojno informiranje in izmenjavo izkušenj ter mnenj. Obenem je cilj izpopolnjevanja tudi spoznavanje konkretnih in splošnih matematičnih konceptov, s katerimi si učitelji lahko povečajo samozavest, osvojena znanja pa s pridom uporabijo pri pouku matematike.

Predavatelji, teme in termini:
• 22. oktober 2014 ob 18:00, Matematika v športu - dr. Boštjan Frelih (2 P)
• 19. november 2014 ob 18:00, Napovedovanje finančnih kriz - dr. Arjana Brezigar Masten (2P)
• 14. januar 2015 ob 18:00, Matematika delovanja spletnih iskalnikov - dr. Rok Požar (2P)
• 11. februar 2015 ob 18:00, Naslov bo določen naknadno - dr. Marko Boben (2P)
• 18. marec 2015 ob 18:00, Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave - dr. Marko Orel (2P)
• 15. april 2015 ob 18:00, Matematično ozadje planiranja projektov - dr. Petra Šparl (2P)

Kraj izvedbeUP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper

Obveznosti: Aktivna udeležba na predavanjih, seminarske naloge.

Rok prijave: 10. 10. 2014
Kotizacija: 10,06 EUR
Prijava: preko maila na martin [pika] milanic @ upr [pika] si (brez presledkov in s "." namesto "[pika]")
Več informacij je objavljenih na spletni strani Famnitovih izletov.


petek, 22. avgust 2014 Prosta mesta za drugi prijavni rok za vpis v študijske programe UP FAMNIT v študijskem letu 2014/2015

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) razpisuje v drugem prijavnem roku, ki traja od 22. 8. 2014 do 29. 8. 2014, vpisna mesta na naslednjih univerzitetnih študijskih programih 1. stopnje:

  • 37 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Matematika,
  • 25 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Matematika – izvedba v angleškem jeziku,
  • 27 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Matematika v ekonomiji in financah,
  • 32 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Računalništvo in informatika,
  • 22 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Bioinformatika,
  • 22 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Biodiverziteta,
  • 23 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Sredozemsko kmetijstvo,
  • 2 vpisni mesti za 1. letnik rednega študija na programu Biopsihologija,
  • 1 vpisno mesto za 1. letnik rednega študija na programu Aplikativna kineziologija.

Kandidati za vpis morajo izpolnjevati pogoje za vpis, skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2014/2015.

V 2. prijavnem roku lahko svoje prijave oddajo tisti, ki niso oddali prve prijave in pa tisti, ki s prvo prijavo niso bili sprejeti v nobenega od želenih študijskih programov.

Kandidati svoje prijave oddajo elektronsko preko spletnega portala eVŠ. Več inforamcij je dostopnih v rubriki Bodoči študenti:http://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti


četrtek, 21. avgust 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 25. avgusta 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Marko Grgurovič

Naslov: Tranzitivna ovojnica, dinamični algoritmi in najkrajše poti

Povzetek:

Na seminarju si bomo ogledali kako lahko učinkovito izračunamo  tranzitivno ovojnico grafa. Pri tem bomo uporabili nekaj trikov  iz "word RAM" modela, ter pokazali, kako lahko tovrstne prijeme  prevedemo na bolj splošne modele računanja. Ogledali si bomo tudi  nekaj sodobnih dinamičnih algoritmov za hrambo tranzitivne ovojnice  grafa. Vse skupaj bomo povezali s t.i. problemom "bottleneck shortest  path" in pokazali, da ga je moč reducirati na problem dinamične hrambe  tranzitivne ovojnice.

Vabljeni!


četrtek, 21. avgust 2014 Seminar MARA - vabljeno predavanje

V ponedeljek, 1. septembra 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Prof. Gianfranco Lamperti, Dipartimento di Ingegneria dell'Informazione, Università degli Studi di Brescia

Naslov: Diagnosis of complex active systems

Povzetek:

Preventing major disasters is vital for the safety of society. Automated diagnosis may play an important role in this prevention. Discrete-event systems are a class of dynamic systems that may conveniently represent the behavior of real systems. However, a gap still exists between the complexity of real systems and the effectiveness of state-of-the-art diagnosis techniques. To overcome this gap, a novel class of discrete-event systems, called complex active systems (CASs), is defined. Moreover, a diagnosis technique for CASs is presented. CASs are structured hierarchically in several cohabiting subsystems, accommodated at different abstraction levels, each one living its own life, as happens in living beings. The communication between subsystems at different levels relies on complex events, occurring when specific patterns of transitions are matched. Diagnosis of CASs is scalable, context-sensitive, and, in a way, intelligent.

Vabljeni!


torek, 19. avgust 2014 Vabilo k akciji »Prekolesarimo svet«

Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora UP IAM, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Združenje OZARA Slovenija, ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora pripravljajo akcijo »Prekolesarimo svet«.

Število življenj, ki jih družba vsako leto izgubi zaradi samomora, presega skupno število smrti v vojnah in število umorov. Po podatkih, ki jih navaja Svetovna zdravstvena organizacija, zaradi samomora vsako leto umre okrog 800 000 ljudi. Prizadevanja, da bi zmanjšali število samomorov sicer potekajo skozi celo leto, od leta 2003 pa se dodatno obeležujejo na 10. september – Svetovni dan preprečevanja samomora. Geslo letošnje obeležitve je »Preprečevanje samomora – ves svet povezan« in odraža, kako pomembne so povezave na različnih nivojih za uspešno preprečevanje samomora, npr. povezanost na področju kliničnih strok (sodelovanje strokovnjakov za uspešno obravnavo ogroženih), povezovanje in sodelovanje med različnimi akterji in resorji (šolstvo, sociala, zdravstvo, znanost), povezanost na nacionalni in mednarodni ravni ter mogoče ključno, povezanost med ljudmi. Slednja je še posebej pomembna za ogrožene posameznike, saj lahko osamljenost poveča tveganje za samomor, nasprotno pa trdne vezi med ljudmi lahko delujejo varovalno.

Prekolesarimo 40 075 kilometrov in povežimo svet

Z namenom zbliževati in povezati ljudi ter hkrati povečevati ozaveščenost o pomembnosti preprečevanja samomora letos v sklopu Svetovnega dneva preprečevanja samomora poteka simbolična aktivnost z naslovom »Prekolesarimo svet«. Pobudnika aktivnosti sta Mednarodna zveza za preprečevanje samomora in Svetovna zdravstvena organizacija. Izziv, ki sta si ga organizaciji zadali, je, da bi v akciji skupno (udeleženci iz celega sveta) prekolesarili 40 075 km, kolikor znaša obseg zemlje (kar simbolizira povezanost celega sveta), in da bi pri tem sodelovali udeleženci iz vseh celin in čim več držav.

V Sloveniji smo se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Slovenskem centru za raziskovanje samomora (UP IAM), Združenju OZARA in Slovenskem združenju za preprečevanje samomora odločili, da se izzivu odzovemo in zato vabimo vse, da se akciji pridružijo.

Sodelovanje je brezplačno, sodelujoči potrebuje le kolo, lahko tudi sobno, kolesari pa lahko doma ali na prostem, v naravi, sam ali v družbi. Aktivnost bo pri nas potekala od 11. avgusta 2014 do 10. septembra 2014, ko uradno obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili uradne etikete (lahko se pripnejo na oblačila ali kolo) in potrdilo o sodelovanju, ki ga bodo udeleženci prejeli ob koncu akcije.    

Več o tem, kako pridobiti uradno etiketo za sodelovanje in potrdilo, je na voljo na katerikoli izmed naslednjih spletnih strani (poiščite logotip s kolesom):  www.nijz.si, www.zivziv.si, www.ozara.org, www.posvet.org.

Če imate možnost, lahko informacijo o akciji razširite tudi preko družbenih omrežij, sicer pa lahko k sodelovanju povabite vse svoje znance in bližnje. Pridružite se aktivnosti in bodite del zgodbe o povezanosti pri preprečevanju samomora.

Kontakti za pomoč v stiski:

01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)

116 123 – Zaupna Telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan; klici so brezplačni)

080 12 34 – TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro) 


četrtek, 14. avgust 2014 Uspešna promocija Univerze na Primorskem na Kitajskem

Častni naziv »Advisory Professor of Beijing Jiaotong University« podeljen rektorju Univerze na Primorskem
Aktivna udeležba šestih raziskovalcev Univerze na Primorskem na satelitski konferenci svetovnega matematičnega kongresa 2014
Uradni sprejem predstavnikov Univerze na Primorskem pri vodstvu Hanbana, glavnega sedeža Konfucijevih inštitutov v svetu

Začenši z letom 1994 je prof. Yan-Quan Feng, preko podoktorskih usposabljanj in kasnejših raziskovalnih izobraževanj pri prof. dr. Draganu Marušiču, ustvaril raziskovalni center za kombinatoriko in optimizacijo v okviru Akademije za fundamentalne in interdisciplinarne znanosti na Beijing Jiaotong University v Beijingu. Raziskovalni center se je razvil do te mere, da je od 8. do 12. avgusta 2014 gostil satelitsko znanstveno konferenco svetovnega matematičnega kongresa »ICM 2014 - International Congress of Mathematicians« (ICCG, http://iccg.bjtu.edu.cn/) s 350 udeleženci.

Ob otvoritvi konference je zato predsednik Beijing Jiaotong University, prof. Ning Bin, zaradi ključne vloge pri razvoju tega raziskovalnega centra na njihovi univerzi profesorju Marušiču podelil častni naziv »Advisory Professor of Beijing Jiaotong University«. Gre za najvišjo nagrado, ki jo avtonomno podeljuje Beijing Jiaotong University, ena izmed vodilnih kitajskih državnih univerz na področju elektrotehnike.

Omenjene mednarodne konference se je poleg prof. Marušiča, ki je bil na konferenci vabljeni predavatelj, z znanstvenimi prispevki udeležilo še pet drugih raziskovalcev z Univerze na Primorskem, Istvan Kovacs, Klavdija Kutnar, Pawel Petecki, Gabriel Verret in Cui Zhang.



Uspešen raziskovalni obisk na Kitajskem so predstavniki Univerze na Primorskem ob skorajšnjem odprtju Konfucijeve učilnice na Univerzi na Primorskem (CC Koper) zaključili s sprejemom pri vodstvu Hanban inštituta, glavnega sedeža Konfucijevih inštitutov v svetu. Na sprejemu je bil dosežen dogovor o okrepitvi sodelovanja na širšem področju, ne le na področju kitajskega jezika in kulture, kar daje Univerzi na Primorskem, lokalnemu okolju in širši regiji možnost, da postane eden ključnih dejavnikov pri povezovanju Kitajske in Evrope na področju kulture, znanosti in gospodarstva.

Konfucijeva učilnica Koper bo ponujala učenje kitajskega jezika in kulture na osnovnošolski, srednješolski in visokošolski ravni, kurze kitajskega jezika (in kulture) za podjetnike in gospodarstvenike, popotnike in širše zainteresirano prebivalstvo obalno-kraške regije, z ambicijo, da sčasoma iz Konfucijeve učilnice preraste v Konfucijev inštitut.


nedelja, 10. avgust 2014 Prof. dr. Draganu Marušiču podeljen častni naziv »Advisory professor of Beijing Jiaotong University«

Predsednik Beijing Jiaotong University, prof. Ning Bin je zaradi ključne vloge pri razvoju njihovega raziskovalnega centra za kombinatoriko in optimizacijo prof. dr. Draganu Marušiču podelil častni naziv »Advisory professor of Beijing Jiaotong University«, najvišjo nagrado, ki jo avtonomno podeluje Beijing Jiaotong University.

Več: FB Famnit

Prof. dr. Draganu Marušiču iskreno čestitamo!


sreda, 6. avgust 2014 Delavnica na temo invazivnih tujerodnih vrst

 

Vabilo na delavnico na temo invazivnih tujerodnih vrst

Koper, 22. avgust 2014
Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
(velika predavalnica)

    

PROGRAM

10.10 - 10.20       Kratka predstavitev vsebine projekta »Izdelava strokovnih podlag za pripravo ukrepov vezanih na ravnanje z invazivnimi tujerodnimi vrstami in osveščanje« (dr. Zdenka Mazej Grudnik)

10.00 - 10.10       Pozdrav prisotnim s strani vodje projekta (dr. Zdenka Mazej Grudnik (ERICo) in gostitelja (izr. prof. dr. Elena Varljen Bužan (UP FAMNIT))

10.20 - 10.50       Predstavitev problematike invazivnih tujerodnih vrst in obveznosti Slovenije v povezavi s preprečevanjem in obvladovanjem njihovega vnosa in širjenja (dr. Zdenka Mazej Grudnik)

10.50 - 11.20       Predavanje o tigrastem komarju (Katja Kalan, asist.)

11.20 - 11.35       Odmor

11.35 - 11.50       Primeri poskusov odstranjevanja in zatiranja invazivnih tujerodnih vrst iz Slovenije in tujine - problematika ravnanja z odstranjenim rastlinskim materialom (Melita Šešerko)

11.50 - 12.10       Problematika invazivnih tujerodnih vrst z zdravstvenega vidika (dr. Peter Kopač, Klinika Golnik)

12.10 - 12.30       Predstavitev projekta DIVA-Sanacija divjih odlagališč in ozaveščanje prebivalstva o njihovi škodljivosti; financiranega znotraj Operativnega programa IPA Slovenija-Hrvaška 2007-2013

12.30 - 13.30       Razprava

13.30 - 15.00    Ogled invazivnih tujerodnih vrst na terenu (vodi mag. Živa Fišer Pečnikar)

 

Na delavnici bo priložnost za podajanje komentarjev in izmenjavo izkušenj na področju problematike invazivnih tujerodnih vrst. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do 19. avgusta po elektronski pošti na naslov: zdenka.mazej@erico.si.

 

 

NA KRATKO O PROBLEMATIKI IN DELAVNICAH

Invazivne tujerodne vrste (ITV) so ena ključnih groženj biotski raznovrstnosti, povzročajo lahko tudi gospodarsko škodo (v kmetijstvu, na infrastrukturi, javnih površinah), nekatere škodujejo zdravju (npr. močno alergena pelinolistna ambrozija in orjaški dežen).  ITV postajajo vse bolj resen problem tudi v Sloveniji, po ocenah strokovnjakov je pri nas naseljenih že 800 tujerodnih vrst, od tega se ocenjuje, da je invazivnih več kot 50 vrst rastlin in 40 vrst živali, njihovo pojavljanje pa narašča. 

Z namenom osveščanja o problematiki ITV ter preprečevanja njihovega vnosa in širjenja bo v Sloveniji v enem letu izveden ciklus delavnic za slovenske občine ter javna podjetja. Na delavnicah bo izvedena predstavitev najbolj problematičnih tujerodnih invazivnih vrst, njihov negativni  vpliv ter možnost njihovega omejevanja ali celo izkoreninjenja. Eno predavanje bo namenjeno tigrastemu komarju. Prestavljena bo tudi trenutna zakonodaja s tega področja ter zdravstveni vidik oz. možne posledice nepravilnega rokovanja z določenimi invazivnimi vrstami. V okviru delavnice bo izveden tudi terenski ogled nekaterih tujerodnih  invazivnih rastlinskih vrst v naravi. Delavnice bodo potekale v okviru projekta »Izdelava strokovnih podlag za pripravo ukrepov vezanih na ravnanje z invazivnimi tujerodnimi vrstami in osveščanje«, ki ga financira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Cilj projekta je poleg osveščanja še izdelava strokovnih podlag za ukrepe upravljanja z izbranimi invazivnimi tujerodnimi vrstami in potmi vnosa ter širjenja.

 


nedelja, 3. avgust 2014 Študenti UP FAMNIT tudi letos uspešni na mednarodnem matematičnem tekmovanju IMC v Bolgariji

Med 29. julijem in 4. avgustom 2014 je v Blagoevgradu v Bolgariji potekala 21. izvedba mednarodnega študentskega matematičnega tekmovanja International Mathematics Competition for University Students 2014. Barve FAMNITa in Univerze na Primorskem so zastopali trije dodiplomski študenti. Iz prvega letnika sta se tekmovanja udeležila Marko Rajković in Marko Palangetić, iz drugega letnika pa Anastasiya Tanana.

Vsi trije študenti se vračajo z nagrado: Anastasiya Tanana je prejela prvo nagrado, Marko Rajković in Marko Palangetić pa sta prejela tretjo nagrado.

Naloge, ki so jih reševali, si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja http://www.imc-math.org/.

Študentom iskreno čestitamo!


ponedeljek, 28. julij 2014 Preizkusno predavanje dr. Primoža Škrabe

Dr. Primož Škraba bo imel v torek, 29.7.2014 ob 12:00 preizkzusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Računalništvo in informatika«.
Predavanje z naslovom Vzorčenje prostorov bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


torek, 15. julij 2014 Gostovanje tujih raziskovalcev s področja matematike na UP IAM in UP FAMNIT

V tednu od 7. do 11. julija 2014 sta Oddelka za matematiko UP IAM in UP FAMNIT gostila priznane raziskovalce s področja algebraične teorije grafov.

V Kopru so raziskovali ter poglabljali že tako uspešno sodelovanje s slovenskimi matematiki sledeči gostje:
Yan-Quan Feng, Da-Wei Yang in Jian-Bing Liu iz Beijing Jiaotong University na Kitajskem; Paul Terwilliger, Gabriel Pretel in Alison Gordon Lynch iz University of Wisconsin-Madison v ZDA ter Joy Morris in Dave Witte Morris iz University of Lethbridge v Kanadi.

UP IAM in UP FAMNIT tako ponovno dokazujeta svojo močno vpetost v mednarodni matematični prostor.

Goste sta v družbi direktorja UP IAM doc. dr. Vita Vitriha in dekanje UP FAMNIT izr. prof. dr. Klavdije Kutnar, sprejela tudi rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič ter prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo izr. prof. dr. Štefko Miklavič.


sreda, 9. julij 2014 Odličen ekipni uspeh naših tekmovalcev na mednarodni internetni olimpijadi 2014

Po podatkih organizatorjev Mednarodne internetne olimpijade je imela Univerza na Primorskem na letošnji izvedbi tekmovanja največ nagrajenih študentov med vsemi sodelujočimi univerzami in je tako dosegla najboljši ekipni rezultat. Na tej povezavi si lahko pogledate seznam naših letošnjih tekmovalcev, ki jim še enkrat iskreno čestitamo za dosežen uspeh.


sreda, 9. julij 2014 Uspešno zaključeni poletna šola in mednarodna konferenca s področja matematike na Rogli

Konec prejšnjega tedna sta se na Rogli uspešno zaključila dva poletna dogodka v organizaciji UP FAMNIT in UP IAM s sodelovanjem Centra za diskretno matematiko UL PEF - četrta Mednarodna konferenca »Simetrije grafov in omrežij« (SYGN IV Workshop) ter Mednarodna poletna šola diskretne matematike (2014 PhD Summer School in Discrete Mathematics).

 

V okviru poletne šole so bila obravnavana štiri področja matematike, ki služijo kot orodje za raziskave v algebraični teoriji grafov: konstrikcijske tehnike za vložitve grafov, kombinatorični načrti, končne grupe in kriptografija s simetričnimi načrti. Izvedeni sta bili tudi dve vabljeni predavanji o algebraični teoriji grafov. Predavatelji na poletni šoli so bili vrhunski mednarodni strokovnjaki za omenjena področja:

• Mark Ellingham (Vanderbilt University, USA),

• Mariusz Meszka (AGH University of Science and Technology, Poland),

• Dave Witte Morris (University of Lethbridge, Canada),

• Joy Morris (University of Lethbridge, Canada),

• Primož Moravec, Univerza v Ljubljani,

• Enes Pasalic, UP.

Mednarodna konferenca SYGN IV nam je omogočila okrepitev vezi s sorodnimi ustanovami in vrhunskimi raziskovalnimi skupinami po svetu ter povečala ugled slovenske matematike v mednarodnem prostoru. Vabljeni predavatelji na konferenci:

• Marston Conder (University of Auckland, New Zealand),

• Shaofei Du (Capital Normal University, China),

• Yan Quan Feng (Beijing Jiaotong University, China),

• Michael Giudici (University of Western Australia, Australia),

• Isabel Hubard (IMATE-UNAM, Mexico),

• György Kiss (Eötvös Loránd University, Hungary),

• Young Soo Kwon (Yeungnam University, South Korea),

• Luis Martínez Fernández (University of the Basque Country, Spain),

• Paul Terwilliger (University of Wisconsin-Madison, USA),

• Egon Schulte (Northeastern University, USA),

• Tamas Szonyi (Eötvös Loránd University, Hungary),

• Steve Wilson (Northern Arizona University, USA).

 

Več informacij o vsebini lahko dobite tukaj, spodaj pa si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov.

 


ponedeljek, 7. julij 2014 Knjižnica TeMeNa je v ponedeljek, 7.7.2014 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v ponedeljek, 7.7.2014, zaprta.

Hvala za razumevanje.


sreda, 2. julij 2014 Objava članka s področja molekularne ekologije in filogeografije v reviji z visokim faktorjem vpliva

Člana Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT doc. dr. Boštjan Surina in asist. Peter Glasnović sta z avstrijskima kolegoma, doc. dr. Geraldom M. Schneeweissom iz Univerze na Dunaju in prof. dr. Petrom Schönswetterjem iz Univerze v Innsbrucku, objavila članek z naslovom »Testing the efficiency of nested barriers to dispersal in the Mediterranean high mountain plant Edraianthus graminifolius (Campanulaceae)«.

Članek, ki  je izšel v pomembni reviji Molecular Ecology, ki se uvršča med revije z visokim faktorjem vpliva (6.275).

Avtorjem članka za uspeh iskreno čestitamo! 


ponedeljek, 30. junij 2014 Uradne ure knjižnice TeMeNa v juliju in avgustu 2014 - sprememba

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 3. julija do 31. avgusta 2014 odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih od 13:00 do 15:00.

Izposoja in vračilo gradiva bosta v tem času omogočena tudi izven navedenih uradnih ur, in sicer:

  • izposoja gradiva: po predhodnem dogovoru vsak delavnik med 8:00 in 15:00. Datum in uro obiska vsaj dan prej napovejte na e-naslov temena@upr.si;
  • vračilo gradiva: v Referatu za študente UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper), v času uradnih ur Referata, in sicer:
    - ponedeljek - petek: 8:00 – 11:00,
    - torek, četrtek: 8:00 – 11:00 in 13:30 – 15:30.

petek, 27. junij 2014 Pričenjata se Mednarodna doktorska poletna šola iz diskretne matematike in SYGN IV

 

V nedeljo, 29. 6. 2014, se na Rogli pričenjata Mednarodna doktorska poletna šola iz diskretne matematike (2014 PhD Summer School in Discrete Mathematics) in mednarodna konferenca Symmetries of Graphs and Networks, obe v sklopu Aktivnosti 3 projekta UP IN SVET – Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.

 Do 5. 7. 2014 se bodo na obeh dogodkih odvila predavanja kar 19 tujih predavateljev, ki gostujejo v okviru omenjenega projekta, prisotni pa bodo tudi številni drugi tuji in domači znanstveniki in raziskovalci. Več o dogodkih si lahko preberete na tej povezavi, kjer je dosegljiv tudi zbornik s povzetki predavanj.


torek, 24. junij 2014 Uradne ure knjižnice TeMeNa v juliju in avgustu 2014

Uporabnike obveščamo, da bodo uradne ure knjižnice v juliju in avgustu 2014 potekale po sledečem urniku:

PONEDELJEK: 8:00 – 12:00
TOREK: 8:00 – 12:00 in 13:00 – 16:00
SREDA: 8:00 – 12:00
ČETRTEK: 8:00 – 12:00
PETEK: 8:00 – 12:00.


ponedeljek, 23. junij 2014 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Sameda Bajrića

Samed Bajrić, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O nekaterih konstrukcijah kriptografsko pomembnih Boolovih funkcij (On Certain Construction Methods of Cryptographically Significant Boolean Functions), pod mentorstvom izr. prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Marka Orla.

Zagovor bo potekal v torek, 1.7.2014 ob 17:00 v Hotelu Planja na Rogli v okviru Poletne šole iz diskretne matematike za doktorske študente.

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


ponedeljek, 23. junij 2014 UP in KZ Agraria podpisali pismo o nameri

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, in direktor Kmetijske zadruge Agraria, Robert Fakin, sta v ponedeljek, 23. junija 2014 podpisala pismo o nameri, v katerem sta dosedanje sodelovanje nadgradila z dodatnimi aktivnostmi na področju razvijanja novih tehnologij, izdelkov in storitev ter izobraževanja in znanstveno raziskovalnega dela z namenom razvoja znanja, doseganja tržnih uspehov in ustvarjanja slovenskih blagovnih znamk.

UP FAMNIT z Agrario sodeluje na področju izvajanja študijske prakse za študente Sredozemskega kmetijstva ter v enem od projektov "Po kreativni poti do praktičnega znanja" - Proučitev razvojnih možnosti in izdelava idejne rešitve za vzpostavitev delovanja Centra Purisima.

Več o podpisu pisma o nameri si lahko preberete tukaj.


sreda, 18. junij 2014 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Stojana Puhalja

Vljudno vabljeni na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta doktorskega študija 3.stopnje Aplikativna kineziologija Stojana Puhalja z naslovom »Vrednotenje uspešnosti tekmovalnega alpskega smučanja v obdobju poznega otroštva«.

Predstavitev bo potekala v četrtek, 19. 6. 2014 ob 15:30 v prostorih UP ZRS (Garibaldijeva 1, Koper).

Vabljeni!


torek, 17. junij 2014 Vabilo na predavanje prof. Marka L. Latasha: "Towards physics of human movement"

Vabimo vas na predavanje mednarodne znanstveno-raziskovalne avtoritete na področju živčno-mišičnega upravljanja človekovega gibanja, ki ga bo izvedel Prof. Mark L. Latash (Penn State University, USA). Več o predavatelju si lahko preberete tukaj.

Predavanje bo potekalo v torek 24.6.2014 ob 12:00 na Nevrološki kliniki UKC-Ljubljana (Zaloška 2: klet, seminar). 45-minutnemu predavanju bo sledila 15-minutna razprava.

Predavanje so-organizirata Nevrološka klinika UKC Ljubljana in Inštitut Andrej Marušič Univerze na Primorskem. Udeležba je brezplačna.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. junij 2014 Biopsihološki vikend na UP FAMNIT

Od 27. do 29. junija 2014 bo na UP FAMNIT potekal »Biopsihološki vikend«, v sklopu katerega fakulteta organizira predavanja in delavnice na temo (bio)psihologije v praksi. Predavali bodo učitelji in sodelavci UP FAMNIT (izr. prof. dr. Igor Areh, izr. prof. dr. Gorazd Drevenšek, asist. dr. Bogdan Polajner, asist. Bojan Rojc, doc. dr. Aleksander Zadel) in zunanji gostje (Djorič Mojca).

Natančnejše informacije o programu in načinu prijave bodo študentje Biopsihologije prejeli po elektronski pošti.


ponedeljek, 16. junij 2014 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Andreja Panjana

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Avtomatska obdelava elektromiografskih signalov mišic človeškega trupa študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Andreja Panjana.

Predstavitev bo potekala v sredo, 18.6.2014 ob 11:00 v mali predavalnici 1 na UP FAMNIT (FAMNIT-MP1).

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. junij 2014 Predstavitev UP FAMNIT na prireditvi Zotkini talenti 2014

V soboto, 14. junija 2014, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) potekala Slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanje mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS - Zotkini talenti.

Na prireditvi je priznanja prejelo 780 mladih, ki so svoje znanje v šolskem letu 2013/2014 preizkusili na raznih državnih tekmovanjih, na Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije in na Festivalu inovativnih tehnologij.
Pred samo prireditvijo je potekala aleja tehniških in naravoslovnih fakultet, na kateri se je UP FAMNIT že tretje leto zapovrstjo uspešno predstavila.

S pestrim promocijskim prostorom so predstavniki fakultete privabili številne mlade, bodoče naravoslovce, med katerimi je bilo letos največ zanimanja za dodiplomski študijski program Matematika, pa tudi za študijske programe Računalništvo in informatika, Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo, Matematika v ekonomiji in financah, Bioinformatika in Biopsihologija.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov s predstavitve.


ponedeljek, 16. junij 2014 Uspešno objavljen članek v sodelovanju z gospodarstvom

Predstojnik Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP IAM izr. prof. dr. Janez Žibert in namestnik predstojnika Oddelka za tehnologijo na UP IAM dr. Jure Pražnikar, sta v sodelovanju z mag. Franko Cepak iz Luke Koper, d. d., dolgoletne partnerice UP IAM na področju varovanja okolja in meritev, pripravila članek z naslovom »Long-term analysis of elemental content in airborne particulate matter by PIXE and positive matrix factorization: Annual trends and seasonal variability during 2003 and 2008«. Članek je bil sprejet v objavo v reviji z visokim faktorjem vpliva Atmospheric Environment (vol. 94, september 2014, strani 723 – 733).

Več informacij je dostopnih tukaj.

Avtorjem iskreno čestitamo!

 


sreda, 11. junij 2014 4. slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT

Včeraj, v torek, 10. junija 2014, je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) že četrtič zapovrstjo podelila diplome svojim diplomantom dodiplomskega in podiplomskega študija.

Diplome je prejelo 61 diplomantov, s katerimi bo fakulteta obogatila lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomiranimi finančnimi matematiki, diplomiranimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike, diplomiranimi varstvenimi biologi, diplomiranimi inženirji kmetijstva, diplomiranimi bioinformatiki, diplominarnimi biopsihologi, diplomiranimi kineziologi ter magistri matematike.

Prvič so bile podeljene diplome diplomantom dodiplomskih študijskih programov Bioinformatika, Biopsihologija, Matematika v ekonomiji in financah in Aplikativna kineziologija.

Poleg diplomantov so bili v sklopu podelitve posebne pozornosti deležni tudi novi doktorji znanosti, ki so zaključili študij na UP FAMNIT v letih 2013 in 2014 ter študenti UP FAMNIT, ki so bili posebej uspešni pri študiju ter na mednarodnih tekmovanjih in natečajih iz znanja ter študentom, ki so se posebej izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti.

Prisotne so nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, dekanja UP FAMNIT izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, predsednik uprave podjetja ACTAUL I.T., d.d. mag. Arman Koritnik, prisotne pa sta v imenu diplomantov nagovorila še Tin Šenija, diplomant dodiplomskega študija Biopsihologije ter Katarina Biščak, diplomantka magistrskega študijskega programa Matematične znanosti.

Z glasbenim programom so prisotne navdušili pevke in pevci Akademskega zbora Univerze na Primorskem.

V nadaljevanju objavljamo seznam diplomantov in nagrajencev:

Diplomanti

Diplomanti dodiplomskega študija

  • Dodiplomski študijski program Aplikativna kineziologija: Matej Kleva, Ana Kostič, Janez Logar, Sara Pregelj, Tim Pušnik, Tina Rupnik
  • Dodiplomski študijski program Biodiverziteta: Leo Dariš, Kaja Erjavec, Neža Gregorič, Sara Hočevar, Eva Horvat, Karin Jež, Tina Lozar, Mateja Maček, Katja Mihalič, Aljaž Udovič, Tjaša Zagoršek, Tjaša Zimšek
  • Dodiplomski študijski program Bioinformatika: Miha Šaberl
  • Dodiplomski študijski program Biopsihologija: Nika Bajda, Meti Brus, Barbara Colja, Domen Čefarin, Polona Čermelj, Neža Gabrovšek, Emina Glavaš, Pia Hren, Jure Jamnik, Nikolina Jeretič, Maja Jerman, Tanja Kavčič, Kaja Komel, Damjan Marić, Maruša Modrijan, Alek Pavlović, Manca Peskar, Irina Pogorilić, Chiara Rotter, Tin Šenija, Anita Turšič, Tjaša Urbančič, Patrik Zlatić
  • Dodiplomski študijski program Matematika: Maja Frangež, Vesna Volaš
  • Dodiplomski študijski program Matematika v ekonomiji in financah: Mia Carboni, Neža Markočič, Maja Velikonja, Miha Vidic, Anja Zanin
  • Dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika: Oliver Glavina, Andrej Godec, Peter Gostinčar, Saša Nikolić, David Piščanec, Matjaž Šuber, Aleksandar Todorović, Jernej Vasič, Jani Zajc
  • Dodiplomski študijski program Sredozemsko kmetijstvo: Janja Rudolf, Alenka Starc

Diplomantka magistrskega študija

  • Katarina Biščak, magistrski študijski program Matematične znanosti

Doktorji znanosti

  • dr. Staš Bevc, doktorski študijski program Računalništvo in informatika (promoviran v doktorja znanosti dne 17.10.2013)
  • dr. Jurij Kovič, doktorski študijski program Matematične znanosti (promoviran v doktorja znanosti dne 17.10.2013)
  • dr. Ademir Hujdurović, doktorski študijski program Matematične znanosti (promoviran v doktorja znanosti dne 17.3.2014)
  • dr. Matej Plevnik, doktorski študijski program Aplikativna kineziologija (zagovor doktorske disertacije 5.5.2014, promocija bo v letu 2014)
  • dr. Boštjan Frelih, doktorski študijski program Matematične znanosti (zagovor doktorske disertacije 30.5.2014, promocija bo v letu 2014)

Prejemniki pohval

  • Matej Filipović, dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za odlične študijske dosežke
  • Nataša Fujs, magistrski študijski program Varstvo narave, pohvala za odlične študijske dosežke
  • Olga Kaliada, magistrski študijski program Matematične znanosti, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov
  • Nina Kočar, dodiplomski študijski program Biopsihologija, pohvala za odlične študijske dosežke
  • Marko Palangetić, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za odlične študijske dosežke in odlične uvrstitve na mednarodnih matematičnih tekmovanjih
  • Roman Solodukhin, dodiplomski študijski programi Matematika, pohvala za odlične študijske dosežke in odlične uvrstitve na mednarodnih matematičnih tekmovanjih
  • Aleksandar Todorović, magistrski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za odlične študijske dosežke
  • Tomaž Tomažinčič, dodiplomski študijski programi Računalništvo in informatika, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov
  • Teja Zakotnik, dodiplomski študijski program Biodiverziteta, pohvala za odlične študijske dosežke
  • Patrik Zlatić, magitrski študijski program Biopsihologija, pohvala za odlične študijske dosežke
     
Foto: Branko Furlanič

 

ponedeljek, 9. junij 2014 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Saša Moškona

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Akustična klasifikacija morskega dna študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Saša Moškona.

Predstavitev bo potekala v četrtek, 19.6.2014 ob 15:00 v predavalnici Muzejski 1 na UP FAMNIT (Muzejski trg 7, Koper).

Vljudno vabljeni!


nedelja, 8. junij 2014 Famnit v Katalogu programov obveznih izbirnih vsebin za srednješolce 2014/15

UP FAMNIT je s svojimi delavnicami, predavanji in poletnim taborom vključen v »Katalog programov obveznih izbirnih vsebin oziroma interesnih dejavnosti za srednješolce 2014/15« (Katalog OIV).

Vsebine in aktivnosti, ki jih bomo ponujali srednješolcem so:

  • Famnitovi izleti v matematično vesolje  (stran 19 v katalogu),
  • Matematični dan (stran 20),
  • Famnitov poletni tabor za srednješolce »Matematika je kul!« (stran 21).

Katalog OIV 2014/15 si lahko ogledate na spletnih straneh Zavoda RS za šolstvo.


petek, 6. junij 2014 Velik odziv študentov na delavnico Windows Phone Development

Na zadnji dan študijskega leta 2013/2014 smo v sklopu predmeta Sistemsko programiranje skupaj z Microsoft Slovenija organizirali delavnico Windows Phone Development, kjer so se študentje preizkusili v izdelavi aplikacij za pametne telefone. Kot je razvidno iz priloženih fotografij, je bila udeležba na delavnici izjemna. 


torek, 3. junij 2014 Srečanje Znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov

Na Bledu je od 12. do 24. maja 2014 potekalo 65. zasedanje Znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov (International Whaling Commission). Znanstveni odbor omenjene komisije je eno izmed najbolj uveljavljenih in uglednih mednarodnih teles za vprašanja raziskovanja in varstva kitov in delfinov, ukvarja pa se tudi z vrstami in vprašanji, ki niso neposredno vezana na kitolov. Kot vabljeni strokovnjak iz Slovenije se je srečanja udeležil Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, ki je predstavil raziskovanje in stanje populacije delfinov ob slovenski obali in v severnem Jadranu.


petek, 30. maj 2014 Uspešen zagovor doktorske disertacije Boštjana Freliha

 

 

Boštjan Frelih, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na Fakulteti za matematiko naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) ter asistent na UP FAMNIT in Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem (UP IAM), je danes uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Različni vidiki povezavne regularnosti v grafih, pod mentorstvom izr. prof. dr. Štefka Miklaviča in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar.

Boštjanu Frelihu iskreno čestitamo!


četrtek, 29. maj 2014 Vabilo na predavanji prof. dr. Robina Wilsona

UP FAMNIT vabi na predavanji EULER: 300 YEARS ON in A CENTURY OF GRAPH THEORY prof. dr. Robina Wilsona, zaslužnega profesorja na Open University in predsednika Britanskega društva za zgodovino matematike.

Predavanji bosta potekali v sredo, 11. junija, od 10:00 do 13:00 v Veliki predavalnici na UP FAMNIT.

Povzetek prvega predavanja: EULER: PO 300 LETIH / EULER: 300 YEARS ON

Euler velja za enega najplodnejših matematikov vseh časov. Ampak - kaj natančno je počel? V tem predavanju bo prof. Robin Wilson predstavil Eulerjevo življenje v Baslu, St. Petersburgu in Berlinu, ter izpostavil nekatere njegove znanstvene prispevke na več področjih, ki jih je proučeval – od teoretičnih do uporabnih.

Euler was the most prolific mathematician of all time – but what did he do?  In this talk I survey his life in Basel, St Petersburg and Berlin, and outline some of the contributions he made to the many areas in which he worked – for the very pure to the very applied.

Povzetek drugega predavanja: STOLETJE TEORIJE GRAFOV / A CENTURY OF GRAPH THEORY

Teorija grafov se je od poznega 19. do konca 20. stoletja povsem spremenila. Iz tako imenovane "rekreacijske matematike" se je razvila v eno izmed glavnih matematičnih teorij. V tem predavanju bo prof. Robin Wilson govoril o razvoju teorije grafov v omenjenem obdobju, tako kronološko kot tudi tematsko.

Graph theory has changed completely from the late-19th century to the late 20th century, from a collection of mainly recreational problems to a well-developed mainstream area of mathematics. In this talk I outline its development over this period, both chronologically and thematically.

O predavatelju:

Prof. dr. Wilson je zaslužni profesor teoretične matematike na Open University, zaslužni profesor za področje Geometrije na Gresham College ter nekdanji profesor na Keble College v Oxfordu. Napisal in uredil je več knjig s področja teorije grafov ("Introduction to Graph Theory" in "Four Colours Suffice"), ter s  področja zgodovine matematike "Lewis Carroll in Numberland".   Aktivno deluje na področju popularizacije in komunikacije matematike ter njene zgodovine. Je dobitnik nagrade "Mathematical Association of America’s Lester Ford" in nagrade "Pólya prize". Trenutno je predsednik britanskega združenja za zgodovino matematike.

Robin Wilson is Emeritus Professor of Pure Mathematics at the Open University, Emeritus Professor of Geometry at Gresham College, and a former Fellow of Keble College, Oxford. He has written and edited many books on graph theory, including Introduction to Graph Theory and Four Colours Suffice, and on the history of mathematics, including Lewis Carroll in Numberland. He is actively involved with the popularization and communication of mathematics and its history, and was awarded the Mathematical Association of America’s Lester Ford and Pólya prizes for ‘outstanding expository writing’. He is currently President of the British Society for the History of Mathematics.


torek, 27. maj 2014 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta mag. Boštjana Freliha

Mag. Boštjan Frelih, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Različni vidiki povezavne regularnosti v grafih, pod mentorstvom izr. prof. dr. Štefka Miklaviča in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar.

Zagovor bo potekal v petek, 30.5.2014, ob 12. uri v Mali predavalnici 1 (Glagoljaška 8, 1. nadstropje).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


torek, 27. maj 2014 Zaključeno gostovanje dr. Istvana Kovacsa na Kitajskem

Izredni profesor dr. Istvan Kovacs z našega Oddelka za matematiko je konec prejšnjega tedna zaključil svoj enomesečni študijsko-raziskovalni obisk na Beijing Jiaotong University. Sodelovanje med posameznimi raziskovalci algebraične teorije grafov Univerze na Primorskem in pekinške univerze obstaja že preko dvajset let, formalno pa sta se Univerzi povezali s podpisom sporazuma leta 2012. 


torek, 27. maj 2014 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2014

Univerza na Primorskem je objavila Javni razpis za mlade raziskovalce pri mentorjih, ki so bili izbrani na Javnem razpisu za izbor mentorjev novim mladim raziskovalcem za leto 2014 - razpis v letu 2013 (Ur. l. RS, št. 29/13)

Za mesto mladega raziskovalca lahko kandidirate pri šestih mentorjih, ki znanstveno-raziskovalno oziroma pedagoško delujejo tudi na UP FAMNIT:

Kandidati morajo vloge oddati do vključno petka, 11. julija 2014.

Več informacij je dostopnih tukaj.


četrtek, 22. maj 2014 Famnitov zaključni izlet v Gardaland

Ob zaključku študijskega leta Študentski svet UP FAMNIT vabi vse študente in zaposlene na zaključni izlet v Gardaland, ki bo v soboto, 31. 5. 2014.

Doplačilo za udeležbo znaša 25 EUR.

V ceno izleta so vključeni prevoz, vstopnina in kosilo.

Na izlet se prijavite tukaj, in sicer najkasneje do torka, 27. 5. 2014 do 18. ure.

Pohitite s prijavami, saj je število prostih mest omenjeno.

Za dodatne informacije smo dosegljivi na e-naslovu studentski-svet@famnit.upr.si.


torek, 20. maj 2014 Pri predmetu Programiranje II gostimo japonskega strokovnjaka Kiyoshija Nitto

Pod okriljem projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem bo v sklopu predmeta Programiranje II dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika gostoval raziskovalec pri podjetju Yahoo! JAPAN Kiyoshi Nitta. Poslušate ga lahko 21. 5. in 28. 5. ob 8:30 v predavalnici MP1.


torek, 20. maj 2014 Predavanje jungovske terapevtke Margaret Wilkinson

 

Univerza na Primorskem vabi na predavanje Utelešena duševnost: Uporaba spoznanj s področja nevrobiologije v klinični praksi  jungovske terapevtke Margaret Wilkinson.

Predavanje bo potekalo v petek, 23. maja, ob 10:00 v predavalnici Tramontana Fakultete za humanistične študije Koper (Titov trg 5).

 

Margaret Wilkinson je jungovska analitičarka in avtorica več strokovnih besedil. Je članica britanskega Društva za analitično psihologijo, Britanskega psihoanalitičnega sveta, Inštituta za psihoterapijo West Midlands in uredniškega odbora strokovne revije Journal of Analytical Psychology. Na Northern School of Child and Adolescent Psychotherapy v Leedsu in Cambridgeu ter na Institute of Mental Health Univerze v Nottinghamu vodi nevroznanstvene teoretske in klinične seminarje. Je avtorica številnih strokovnih člankov in dveh knjig: Coming into mind. The mind-brain relationship: a Jungian clinical perspective (2006, Routledge) in Changing Minds in Therapy (2010, Norton Interpersonal Neurobiology series). Kot zasebna psihoterapevtka deluje v North Derbyshiru v Angliji. Več let je bila povezovalna oseba med IAAP (Mednarodnim združenjem za analitično psihologijo) in SZAP (Slovenskim združenjem za analitično psihologijo); je tudi častna članica SZAP. Večkrat je predavala tako v okviru SZAP kot v Sloveniji nasploh.

 

Kratek povzetek petkovega predavanja:

Vse od odprave kartezijanskega razcepa se strokovnjaki, ki se ukvarjamo s človeško duševnostjo, soočamo z zdaj že perečim vprašanjem, kako delovati v okviru svoje stroke oziroma usposobljenosti, in pri tem v čim večji meri upoštevati kompleksno in poglobljeno razumevanje treh poglavitnih elementov – duševnosti, možganov in telesa – naše človeškosti. Na kratko, naučiti se moramo, kako ravnati s posameznikom kot celoto. Nekatere stranke so preveč prestrašene, da bi se neposredno soočile z vprašanji, povezanimi s telesom. Kako ravnati s strankami, ki so si za terapevta izbrale nekoga, ki slovi prav po svojem poznavanju duševnosti? Je mogoče uporabiti pristop, pri katerem se celotna osebnost preučuje z vidika duševnosti? V predavanju bomo osvetlili spremembe na področju psihoterapije, ki upoštevajo večplasten odnos med duševnostjo, možgani in telesom. Namen takšne terapevtske obravnave je pomagati strankam, da okreva njihova celotna osebnost.


torek, 20. maj 2014 Nagrada za najboljši prispevek po mnenju občinstva na kongresu Neuri naši študentki Nini Kočar

Nedavnega 4. študentskega kongresa nevroznanosti Neuri se je udeležilo kar 28 naših študentov in študentk biopsihologije. Posebej izpostavljamo Nino Kočar, ki je kot aktivna udeleženka prejela nagrado za najboljši prispevek po oceni občinstva. Predstavila je igralno-terapevtske urice za hiperaktivne otroke, ki so predmet njenega preučevanja v okviru priprave diplomskega dela. Povzetek prispevka si lahko preberete na 39. strani zbornika, ki je izšel ob tej priložnosti.

Nini iskreno čestitamo za uspeh in ji želimo uspešno raziskovanje tudi v prihodnje!


ponedeljek, 19. maj 2014 Študenti UP FAMNIT z odličnimi uvrstitvami na 41. Primatijadi

Študenti UP FAMNIT so se tudi letos udeležili tekmovanja Primatijada, ki je potekalo med 29.4. in 4.5.2014 v Bolgariji.

Primatijada je mednarodno tekmovanje v naravoslovnih vedah, namenjeno študentom, ki tekmujejo iz znanja s področij matematike, računalništva, biologije, kemije, fizike ter drugih naravoslovnih ved, hkrati pa tudi v športnih disciplinah. Letošnje tekmovanje je bilo že 41. zapovrstno.

Na tekmovanju iz matematike sta Ivan Bartulović in Marko Rajković osvojila 1. mesto, Luka Pavlović in Roman Solodukhin pa 2. mesto.

Na tekmovanju iz informatike s programiranjem sta 1. mesto osvojila Vladan Jovicić in Marko Palangetić, 2. mesto Aleksandar Todorović ter 3. mesto Marko Tavčar.

V tekmovanju iz biologije je Urša Bernardič osvojila 3. mesto.

Poleg tega so naši študenti dosegli še 4. mesto v tekmovanju iz košarke.

 

Študentom za odlične uvrstitve iskreno čestitamo!


ponedeljek, 19. maj 2014 1st Student Computer Science Research Conference 2014

Univerza na Primorskem v sodelovanju z drugimi slovenskimi univerzami organizira prvo konferenco za študente računalništva in informatike, ki bo potekala 7. oktobra 2014 na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.

Namenjena je tako študentom magistrskega kot študentom doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika. Namen konference je večplasten. Najprej, nuditi študentom možnost predstavitve svojega dela, nato srečanje z drugimi strokovnjaki ter na koncu druženje s kolegi z drugih univerz.

Gre za mednarodno konferenco, programski odbor konference bo vse prispele prispevke recenziral.

Vse informacije glede konference so dostopne na naslednji povezavi: http://labraj.uni-mb.si/stucosrec2014/.


ponedeljek, 19. maj 2014 Tradicionalni zaključni Famnitov piknik in turnir v Paintballu

Študentski svet UP FAMNIT ob zaključku študijskega leta organizira že tradicionalno zaključno druženje s paintballom za vse študente in zaposlene UP FAMNIT, in sicer:

v četrtek, 29. 5. 2014 ob 16. uri v Hrvatinih.

Ob 15:30 bo organiziran prevoz s potniškega terminala v Kopru.

Prijavite se lahko najkasneje do ponedeljka, 26. 5 .2014 do 12.00 ure preko naslednje povezave.

Kot vsako leto bo tudi tokrat poskrbljeno za hrano in pijačo.

Vabimo vas, da se nam pridružite v čimvečjem številu.

Priporočamo, da s seboj prinesete športno opremo in sprej za komarje. S seboj lahko prinesete tudi žoge in razne družabne igre.

Za dodatne informacije se obrnite na studentski-svet@famnit.upr.si.


ŠS UP FAMNIT


petek, 16. maj 2014 Začenja se Mednarodna konferenca o teoriji grafov in kombinatoriki

Danes se na Rogli pričenja tridnevna Mednarodna konferenca o teoriji grafov in kombinatoriki (International Conference on Graph Theory and Combinatorics), ki poteka v sklopu Aktivnosti 3 projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.  


petek, 16. maj 2014 Zaključila se je peta mednarodna konferenca Triple I

Letos je že petič zapored na Primorskem potekala mednarodna konference Triple I (Intuition, Imagination, Innovation) o samomorilnem vedenju pri nas in v svetu.

Udeležili so se je svetovno znani strokovnjaki s področja suicidologije, med njimi profesor Diego De Leo, pobudnik Svetovnega dneva preprečevanja samomora in vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora (SCRP UP IAM), profesorica Lakshmi Vijayakumar, vodja Centra za preprečevanje samomora v Chennai v Indiji, profesor Rory O'Connor z Univerze v Glasgowu na Škotskem in predsednik Mednarodne akademije za raziskovanje samomora, profesor Zoltan Rihmer iz Oddelka za klinično in teoretično duševno zdravje in Oddelek za psihiatrijo in psihoterapijo iz Budimpešte, profesorica Gwendolyn Portzky, iz Enote za raziskovanje samomora Univerzitetne bolnice v Ghentu v Belgiji, ter asistentka in namestnica vodje SCRP UP IAM, Vita Poštuvan.

Več informacij: spletna stran konference, novicka ob zaključku konference


torek, 13. maj 2014 Zgodilo se je 2. kolo tekmovanja Univerzitetni programerski maraton

V četrtek, 8. maja 2014 je potekalo  2. kolo tekmovanja Univerzitetni programerski maraton (UPM).
Tekmovanja so se udeležile tudi 4 ekipe UP FAMNIT.

Ekipa StackOverflow je zasedla 11. mesto s tremi rešenimi nalogami, 15. pa so bili topcoder z dvema rešenima nalogama.

Ekipa StackOverflow po drugem kolu zaseda solidno 11. mesto, na 18 mestu pa so topcoder.
Rezultate 1. in 2. kola tekmovanja si lahko ogledate tukaj, naloge, ki so jih študenti reševali, pa najdete na tem naslovu.

Sodelavci UP FAMNIT študentom iskreno čestitamo za uspehe in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!


ponedeljek, 12. maj 2014 Na krajše gostovanje prispel tudi doc. dr. Russell Stephen Woodroofe

Na gostovanje v sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem je prispel tudi doc. dr. Russell Stephen Woodroofe. Predaval bo pri predmetu Izbrana poglavja iz algebre (12. 5., 19. 5., 26. 5. ter 2. 6.) na magistrskem študijskem programu Matematične znanosti ter pri predmetih Matematični praktikum I (29. 5.) in Matematične vsebine v angleškem jeziku I (prav tako 29. 5.) na dodiplomskem študijskem programu Matematika, danes pa sta ga ob prihodu pozdravila tudi kolega z Mississippi State Universityizr. prof. dr. Andrew Paul Fabel (desno) in prof. dr. Ted Dobson (na sredini).


petek, 9. maj 2014 Izr. prof. dr. Andrew Paul Fabel pričenja s predavanji pri predmetu Topologija

             

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem začenja danes, 9. 5. 2014, s predavanji pri predmetu Topologija (dodiplomski študijski program Matematika) gostujoči predavatelj izr. prof. dr. Andrew Paul Fabel z Mississippi State University (ZDA). Predavanja bodo potekala še 15. 5., 16. 5., 22. 5., 23. 5., 29. 5. in 30. 5. 2014.


sreda, 7. maj 2014 Preizkusno predavanje Petra Maričića

Peter Maričić, kandidat za prvo (1.) izvolitev v naziv visokošolski učitelj - predavatelj za področje Zootehnika, bo imel

v sredo, 14.5.2014
ob 11.00
preizkusno predavanje z naslovom

GIBALNE PRILAGODITVE PTIČEV
 

Predavanje bo v predavalnici FAMNIT-Muzejski1, Muzejski trg 7, Koper.

 

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 5. maj 2014 Pri predmetu Entomologija gostuje izr. prof. dr. Mladen Kučinić z Univerze v Zagrebu

 

             

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem začenja danes, 5. 5. 2014, s predavanji in seminarjem pri predmetu Entomologija svoj obisk gostujoči profesor izr. prof. dr. Mladen Kučinić z Univerze v Zagrebu. Poslušate ga lahko še jutri, 6. 5., ter 7. 5. in 8. 5. 2014.

Vabljeni!


sreda, 30. april 2014 Famnitovi biološki večeri: Metulji kot bioindikatorji – primer glogove belinke (Aporia crataegi L.) s Kraškega roba

V sklopu Famnitovih bioloških večerov in projekta BioDiNet bo v ponedeljek 5.5.2014, ob 19.30 uri v Mali predavalnici 1 UP FAMNIT predavanje z naslovom Metulji kot bioindikatorji – primer glogove belinke (Aporia crataegi L.) s Kraškega roba, ki ga bo izvedel dr. Jure Jugovic.

Kratka vsebina predavanja:
V okviru projekta BioDiNet (program čezmejnega sodelovanja med Italijo in Slovenijo) in podoktorskega projekta smo želeli natančno proučiti vpliv različnih tipov upravljanja z zemljišči na biodiverziteto travišč Kraškega roba. Najbolj smo proučevali vpliv paše ter zaraščanja, da pa bi z gotovostjo lahko podali učinkovite smernice za upravljanje s temi površinami, ki so vrstno zelo bogati, smo analizirali vpliv upravljanja na biodiverziteto z več vidikov in več taksonomskih skupin (dnevni metulji, hrošči plojkaši in drugi talni nevretenčarji). Ker so metulji poznani kot dobri bioindikatorji, je bil del raziskave namenjen natančnemu proučevanju ocene velikosti populacije glogove belinke (Pieridae: Aporia crataegi); vrste dnevnega metulja, ki je na Kraškem robu še množičen, a iz nepopolnoma pojasnjenih vzrokov v močnem upadu po številnih drugih delih areala širom Evrope. Proučili smo velikost populacije z metodo lova in ponovnega ulova v dveh zaporednih letih na suhih kraških travnikih, pašniku in zaraščajoči se površini. Hkrati smo popisovali vedenje teh živali na različnih testnih ploskvah. Predvideli smo, da bomo bolj učinkovite smernice lahko podali le, če se študije lotimo celostno, zato smo proučevali tudi izbiro mikrohabitata mladostnega larvalnega stadija te vrste na istih površinah, popisovali pa smo tudi druge vrste metuljev. Na predavanju bomo zato govorili predvsem o pomembnosti sinteze rezultatov, ki nakazujejo drugačne rešitve, kot bi jih sicer morda predvideli le na rezultatih, pridobljenih iz posameznih segmentov študije.

O predavatelju:
Jure Jugovic je univerzitetni diplomirani biolog in profesor biologije, ki je na Biotehniški fakulteti leta 2010 doktoriral na temo morfološke diferenciacije dinarskih jamskih kozic (Crustacea: Decapoda: Atyidae). Zaposlen je na Univerzi na Primorskem, kjer predava zoološke in evolucijske vsebine na dodiplomskih in magistrskih  programih ter deluje raziskovalno. Njegova področja raziskovalnega zanimanja so taksonomija in ekologija rakov (zlasti kozic in enakonožnih rakov), speleobiologija, morfologija, evolucijske spremembe in adaptacije ter ekologija in varstvo narave (zlasti dnevnih metuljev).

 

Vljudno vabljeni!


torek, 29. april 2014 UP FAMNIT se je predstavila na Mednarodnem sejmu univerz, fakultet in visokih šol v Sarajevu

UP FAMNIT se je predstavila na prvem Mednarodnem sejmu univerz, fakultet in visokih šol, ki je med 25. in 26. aprilom 2014 potekal v Sarajevu.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov iz dogodka.


četrtek, 24. april 2014 Gostujoči profesor pri predmetu Morska zavarovana območja: družbeni vidiki

 

             

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem bo jutri, 25. 4. 2014, pri predmetu Morska zavarovana območja: družbeni vidiki pričel s predavanji gostujoči profesor doc. dr. Peter MackelworthBlue World Institute of Marine Research and Conservation (Hrvaška).

Predavanja (P) in seminarji (SE) gostujočega profesorja bodo potekali še 12. 5. (P), 13. 5. (P), 14. 5. (P + SE), 15. 5. (P + SE) in 16. 5. (P + SE).

Lepo vabljeni k udeležbi!


sreda, 23. april 2014 Zagovor doktorske disertacije študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija Mateja Plevnika

Matej Plevnik, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in mladi raziskovalec na UP Znanstveno raziskovalno središče (UP ZRS), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Dejavniki izvedbe elementarnega gibalnega vzorca plezanja v zgodnjem otroštvu, pod mentorstvom prof. dr. Rada Pišota in somentorstvom prof. dr. Branka Škofa.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 5. 5. 2014 ob 16:00 v predavalnici AMF1 na Srednji tehniški šoli Koper (Šmarska cesta 4, Koper).

 Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v Referat za študente Aplikativne kineziologije (Srednja tehniška šola Koper, Šmarska cesta 4, Koper).

Vljudno vabljeni!


petek, 18. april 2014 Preizkusno predavanje dr. Primoža Lukšiča

Obveščamo vas, da bo imel dr. Primož Lukšič, kandidat za 1. izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje Matematika

v sredo, 23.4.2014
ob 10. uri

preizskusno predavanje z naslovom
Distance degree regularity and distance-balanced proriety of graphs.

Predavanje bo v učilnici FAMNIT-SEMIN, Kettejeva ulica 1, Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


petek, 18. april 2014 Gostovanje doc. dr. Marcina Anholcerja v sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem

 

             

 

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem je pri predmetih Finančna matematika in Finančni trgi na UP FAMNIT ta teden začel s predavanji gostujoči profesor doc. dr. Marcin Anholcer s Poznan Univeristy of Economics (Poljska). Doc. dr. Marcin Anholcer bo naš gost do junija.


petek, 18. april 2014 Matematiki UP FAMNIT odlični v 2. krogu Medarodne internetne olimpijade

Študenti dodiplomskega študijskega programa Matematika so v 2. krogu Medarodne internetne olimpijade iz Matematike dosegli odlične rezultate.

Drugega kroga tekmovanja iz Matematike se je udeležilo 873 študentov iz 184 fakultet. Naši študentje so bili uvrščeni v sklop specializiranih fakultet, v katerem je v 2. krogu tekmovalo 171 študentov.
Dosegli so naslednje uvrstitve:

  • 3. mesto Roman Solodukhin
  • 5. mesto Marko Palangetić
  • 18. mesto Ratko Darda
  • 35. mesto Edin Husić in Luka Pavlović
  • 56. mesto Bećo Merulić

Tekmovanja se je v 1. krogu udeležilo skupno 7191 študentov iz 225 fakultet, v sklopu specializiranih fakultet jih je tekmovalo 1011. S ponosom še sporočamo, da Roman Solodukhin zaseda 3. mesto tudi v skupnem seštevku, Marko Palangetić pa 8. mesto.

3. krog tekmovanja bo potekal med 21. in 22.5.2014.

Tekmovalcem za odlične rezultate iskreno čestitamo in jim želimo še več odličnih uvrstitev tudi v prihodnje!

 

 


torek, 15. april 2014 Študenti Računalništva in informatike UP FAMNIT bronasti na Mednarodni internetni olimpijadi

Študenti računalništva in Informatike UP FAMNIT so na Mednarodni internetni olimpijadi iz računalništva prejeli bronaste medalje.
Tekmovanje iz Računalništva poteka v dveh krogih in je razdeljeno na 5  tematskih sklopov, naši študenti pa so bili uvrščeni v kategorijo "Tehnika in tehnologija". V tej kategoriji je v 2. krog uvrstilo 126 študentov.
Aleksandar Tošić, Aleksandar Todorović, Alen Redek in Marko Tavčar so v skupnem seštevku 1. in 2. kroga tekmovanja zbrali zadostno število točk za prejem bronaste medalje.

Za dosežek jim iskreno čestitamo!


torek, 15. april 2014 Rezultati 1. kola tekmovanja Univerzitetni programerski maraton

V četrtek, 10. aprila 2014 je potekalo 1. kolo tekmovanja Univerzitetni programerski maraton (UPM).
Tekmovanja so se udeležile tudi 4 ekipe UP FAMNIT.
Ekipa StackOverflow v sestavi Aleksandar Todorović in Marko Tavčar, je med vsemi 48 sodelujočimi ekipami zasedla 14. mesto na državni ravni. Preostale tri ekipe so zasedle 24., 27. in 35. mesto.
Rezultate 1. kola tekmovanja si lahko ogledate tukaj, naloge, ki so jih študenti reševali, pa najdete na tem naslovu.

SodelavciUP FAMNIT študentom iskreno čestitamo za uspehe in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!
 


četrtek, 10. april 2014 Zaključna konferenca projekta EnergyViLLab

V Portorožu je v četrtek, 10. 4. 2014, potekala zaključna konferenca projekta EnergyVilLLab

Program konference si lahko ogledate tu, spodaj prilagamo nekaj nekaj foto utrinkov.


torek, 8. april 2014 Gostovanje doc. dr. Petra Mackelwortha v sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem

 

             

 

V sklopu projekta UP IN SVET - Mednarodna vpetost Univerze na Primorskem pri predmetu Družbeni vidiki v varstveni biologiji na UP FAMNIT med 7. 4. in 24. 4. 2014 predava gostujoči profesor doc. dr. Peter Mackelworth z Blue World Institute of Marine Research and Conservation (Hrvaška).

Predavanja (P) in seminarji (SE) bodo potekali 7. 4. (P), 8. 4. (P), 9. 4. (P + SE), 10. 4. (P + SE), 11. 4. (P), 22. 4. (P), 23. 4. (P + SE) in 24. 4. (P + SE). Vabljeni k udeležbi!


torek, 8. april 2014 Biološki naravoslovni dan UP FAMNIT za osnovnošolce in srednješolce

V petek, 4.4.2014 je Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT organiziral naravoslovni dan za učence osnovnih šol in dijake srednjih šol.

Naravoslovnega dne se je udeležilo preko 80 šolarjev, ki so bili navdušeni nad spoznavanjem rastlinske in živalske pestrosti našega submediterana. Ogledali so si primere avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst in njihovih življenjskih okolij ter spoznavali značilnosti narave slovenske Istre, od podnebja in kamninske podlage do vpliva človeka na oblikovanje krajine. 

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov z naravoslovnega dne.


ponedeljek, 7. april 2014 Bronasta medalja na internetni olimpijadi iz ekologije

Na svetovni internetni olimpijadi iz ekologije je Živa Muhič, študentka dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta, dosegla bronasto medaljo.
Svetovna internetna olimpijada iz ekologije je tekmvoanje, ki poteka v dveh krogih. Prvi krog je potekal 17.3.2014, drugi krog pa 27.3.2014. Slednjega so se poleg Žive Muhič udeležili še Janja Kosem, Jure Peroš in Anže Bernard.

Živi Muhič za uspeh iskerno čestitamo, prav tako pa tudi ostalim udeležencem tekmovanja!


ponedeljek, 7. april 2014 Uspešno izvedena konferenca Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru

Na Univerzi na Primorskem je v četrtek, 3. aprila 2014, potekala konferenca Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru.

Konference so se udeležili tako predstavniki inštitucij iz Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem, kot tudi predstavniki industrije, ki so aktivni v slovenskem in evropskem raziskovalnem prostoru na področju gozdno-lesnega sektorja. Zbrane sta uvodoma nagovorila rektor UP prof. dr. Dragan Marušič in Tomaž Boh, vodja sektorja za znanost na MIZŠ.

Namen konference je bil predstaviti uspehe slovenskih inštitucij v evropskem raziskovalnem prostoru na področju gozdno-lesne verige. V zadnjih nekaj letih smo namreč številne raziskovalne inštitucije in podjetja uspešno prijavili projekte na razpise ERA-NET in ERA-NET plus iniciative WoodWisdom-Net, ki podpira raziskave in razvoj v celotni vrednostni in inovacijski verigi gozdno lesnega sektorja. Naraščajočo uspešnost in uveljavljenost slovenskih inštitucij in podjetij te stroke v evropskem raziskovalnem in razvojnem prostoru dokazuje dejstvo, da je bilo v letu 2013 na zadnjem razpisu tega inštrumenta financiranja raziskav in razvoja od 23 odobrenih projektov kar 7 takih s slovensko udeležbo. Vsi ti uspehi ne bi bili mogoči brez izdatne podpore, ki jo je zagotovila Vlada Republike Slovenije preko Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Da bi lahko uspešno nadaljevali internacionalizacijo tega za Slovenijo strateškega sektorja, bomo tovrstno pomoč potrebovali tudi v prihajajočih letih. Katastrofalni dogodek, ki je prejšnji mesec povzročil nepopisno škodo v slovenskih gozdovih je le še dodaten opomnik, da Slovenija potrebuje vitalno inovacijsko in vrednostno verigo pridelave in predelave lesa, ki je vpeta v mednarodno okolje in s svojo odličnostjo lahko izkorišča naravne danosti naše države ter omili negativne ekonomske, socialne in okoljske vplive neizbežnih podnebnih sprememb in ekonomskih ciklov.

Na konferenci so slovenski partnerji predstavili projekte WoodWisdom-Net, pri katerih sodelujejo ali jih vodijo, ter njihov pomen za slovensko znanost in industrijo. Predstavljeni so bili tako projekti, ki se začenjajo izvajati v teh mesecih kot projekti, ki so bili uspešni na razpisu ERA-NET iniciative WoodWisdom-Net leta 2011.

Častni gost konference je bil dr. Andreas Kleinschmit von Lengefeld, direktor Innovation Research na Institut technologique FCBA iz Pariza. Razlog, da smo ga povabili, je, da ima kot dolgoletni podpornik razvoja iniciative WoodWisdom-Net željo in vizijo kako uspešno zgodbo WoodWisdom-Net v prihodnosti še nadgraditi. Na konferenci nam je predstavil transnacionalne RTDI programe za gozdno-lesni sektor, ki jih bi moral evropski gozdno-lesni sektor izkoristiti v prihodnje.

Ob uspešno izvedeni konferenci, ki so jo poleg predstavitev najrazličnejših inovativnih projektov gozdno-lesnega sektorja obogatile diskusija, izmenjava mnenj in želja po večjem sodelovanju v vrednostni gozdno-lesni verigi in med inštitucijami v Sloveniji, smo udeleženci sklenili, da dogodek ponovimo v naslednjem letu, in sicer v prvem tednu aprila 2015. Naslednja konferenca bo na Univerzi na Primorskem organizirana v okviru WoodWisdom projekta W3B WoodBelieve, katerega cilj je ustvarjanje inovativnega in učinkovitega načina komuniciranja o pomenu evropskega gozdno-lesnega sektorja.

Predstavitve so na voljo na spodnjih povezavah

Začetek konference
Kim Križanec Turk 
Andreas Kleinschmit

1. del
EU HARDWOODS (Iztok Šušteršič)
BIOSHAPES (Uroš Mavr)
AEROWOOD (Uroš Maver)
CaReWood (Andrej Brodnik)
ReWoBioRef (Miha Humar)
W3B Wood Believe (Manja Kitek Kuzman)

2.del
PINOBI(Primož Oven)
BIOFOAMBARK (Milan Šernek)
COOL (Lidija Zadnik-Stirn)
LBTGC (BrunDujič)
WOODAPPS (Robert Robek)
REGIOPOWER (Anže Japelj)


ponedeljek, 7. april 2014 Strokovna ekskurzija študentov Biopsihologije

V ponedeljek, 31. marca 2014 so se študenti 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija udeležili strokovne ekskurzije na Dunaju.

Namen ekskurzije je bil bolje spoznati začetnika sodobne psihoterapije, utemeljitelja psihoanalitične šole - Sigmunda Freuda, ki je na Dunaju študiral in delal.

Pod vodstvom  doc. dr. Gregorja Žvelca in prof. dr. Ernesta Ženka so bili študenti aktivni že med vožnjo do Dunaja, saj sta predavatelja študente zaposlila s poučnim kvizom o Sigmundu Freudu in psihoanalizi. Skupino študentov, ki je bila najbolj poučena o življenju in delu Sigmunda Freuda, sta predavatelja tudi nagradila. Študenti so na Dunaju obiskali tudi Univerzo Sigmunda Freuda, sicer privatno visokošolsko ustanovo, ki je specializirana v izvajanju študijskih programov psihoterapije in psihologije.

Ekskurzijo so zaključili z ogledom muzeja Sigmunda Freuda, kjer so si ogledali razstavo o potovanjih znanega psihologa, naslovljeno Freudova potovanja. Kulturna izkušnja - psihoanalitična misel (Freud’s travels. Cultural experience – psychoanalytical thought).

Prilagamo nekaj fotoutrinkov iz ekskurzije, katerih avtorica je študentka UP FAMNIT Patricija Soršak.



nedelja, 6. april 2014 Napoved zaključne konference projekta EnergyViLLab

UP FAMNIT v četrtek, 10. aprila 2014 v kongresnem centru Portus Hotela Slovenija v Portorožu organizira Zaključno konferenco projekta EnergyViLLab.

Program konference si lahko ogledate tukaj.

Vljudno vabljeni!

 

 

 

 

 

 

 


nedelja, 6. april 2014 Odlične uvrstitve naših študentov na mednarodnem tekmovanju Vojtěch Jarník International Mathematical Competition

V petek, 4. aprila 2014, je v Ostravi na Češkem potekalo študentsko tekmovanje v matematiki Vojtěch Jarník International Mathematical Competition.

Gre za tekmovanje s pestro mednarodno udeležbo in dolgoletno tradicijo. Letos je namreč potekala že 24. izvedba. V kategoriji I so barve FAMNITa in Univerze na Primorskem uspešno zastopali študenti Matematike, in sicer: Marko Palangetić, Marko Rajković in Roman Solodukhin iz 1. letnika ter Ratko Darda in Anastasiya Tanana iz 2. letnika.

Skupno so dosegli 66 točk in se tako po doseženi vsoti točk uvrstili na 2. mesto. Pred njimi so bili le študenti iz univerze v Dolgoprudnyu.

Najuspešnejša med našimi študenti je bila Anastasiya Tanana, ki je na tem izjemno zahtevnem tekmovanju zbrala kar polovico vseh točk. Na letošnjem tekmovanju je v omenjeni kategoriji tekmovalo 86 študentov iz 31 univerz iz 16 držav.

Rezultate tekmovanja si lahko ogledate na naslovu: http://vjimc.osu.cz/j24/j24results1.html, naloge, ki so jih študenti reševali, pa najdete na naslovu: http://vjimc.osu.cz/j24/j24problems1.pdf.

Sodelavci FAMNITa iskreno čestitamo študentom k uspehom in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!


torek, 1. april 2014 Nagrajene PIezije

Objavljamo nagrajene PIezije, ki so jih na natečaj v sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje poslali Ivan Lisac (1. mesto), Igor Cvetko (2. mesto), Katarina Černač (3. mesto) in Leonard Štoka Sedmak (posebna nagrada). Nagrade smo jim podelili pred časom v sklopu podpisa Sporazuma o medsebojnem sodelovanju s podjetjem Actual I.T., d.d..

PIezije lahko preberete na tej povezavi.


petek, 28. marec 2014 Zaključen prvi krog spletnega tekmovanja Open International Internet-Olympiad

V torek, 11. marca 2014 se je 12 dodiplomskih študentov matematike udeležilo 1. kroga spletnega tekmovanja Open International Internet-Olympiad, ki ga organizirajo ruski kolegi, poteka pa po celem svetu.

Študenti Bećo Merulić iz 3. letnika, Ratko Darda in Edin Husić iz 2. letnika ter Roman Solodukhin, Luka Pavlović in Marko Palangetić iz 1. letnika so se uvrstili v 2. krog tekmovanja, ki bo na FAMNITu izveden v naslednjih dneh. V prvem krogu sta se najbolje odrezala Ratko Darda in Roman Solodukhin.

Sodelavci FAMNITa tekmovalcem iskreno čestitamo.


petek, 28. marec 2014 Naši študentje na internetni olimpijadi iz ekologije

V ponedeljek, 17. marca 2014 je potekala internetna olimpijada iz ekologije, na kateri je sodelovalo 6 študentov dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta, in sicer: Jure Peroš, Anže Bernard, Živa Muhič, Janja Kosem, Lara Šega in Suzana Stjepanović.

V drugi krog, ki je potekal 27. marca 2014, se je uvrstilo vseh 6 tekmovalcev. Z najboljšim rezultatom se je v prvem krogu izkazal Jure Peroš, študent 2. letnika.

Sodelavci FAMNITa Juretu in vsem ostalim čestitamo in upamo na čim boljšo uvrstitev v 2. krogu!


petek, 28. marec 2014 Uspešno srečanje slovenskih in italijanjskih podjetij v Casa Futura, Mira, Forte Poerio

UP FAMNIT je v sodelovanju s CRACA v okviru projektaEnergyViLLab v četrtek, 27.03.2014, organiziral srečanje italijanskih in slovenskih malih in srednje velikih podjetij, ki se ukvarjajo z leseno gradnjo oziroma proizvodnjo lesenih elementov za konstrukcije. Srečanje se je odvilo v Casa Futura v Mira, Forte Poerio. Po predstavitvi gradnje Casa Futura so podjetja predstavila svoje dejavnosti in produkte ter iskala skupne interese in možnosti sodelovanj.

Upamo, da se bo uspešno srečanje nadaljevalo v uspešnem poslovnem sodelovanju.


sreda, 26. marec 2014 Odprtje EKO učilnice na Srednji lesarski šoli v Ljubljani

V torek, 25.3.2014, je minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, skupaj z ravnateljico Srednje lesarske šole v Ljubljani, mag. Majdo Kanop, odprl EKO učilnico.

EKO učilnica je rezultat skupnega projekta ŠC Ljubljana Srednje lesarske šole in Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete, v sodelovanju s Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

S projektom želimo prispevati k povečanju zaupanja do lesa in spodbuditi zavedanje, da lahko z lesom ustvarimo zdravo bivalno okolje po načelih trajnostnega razvoja. Na UP FAMNIT bomo v nadaljevanju izračunali ogljični odtis EKO učilnice in izvedli študijo merjenja razpoloženja dijakov v lesenih učilnicah.

Naj ob tem spomnimo, da smo EKO učilnico pred kratkim uredili tudi na UP FAMNIT.


ponedeljek, 24. marec 2014 Priznanja in nagrade UP: med nagrajenci učitelji in raziskovalci ter študenti Famnita

V petek, 21. marca 2014 so na Slavnostni akademiji, ob zaključku Tedna Univerze na Primorskem, podelili univerzitetna priznanja in nagrade, univerza pa je prvič v svoji zgodovini častni doktorat podelila Nobelovemu nagrajencu. Profesor Sir Harold Kroto je Nobelovo nagrado prejel leta 1996, za svoje raziskave na področju kemije.

Med nagrajenci so bili tudi letos sodelavci UP FAMNIT in UP IAM, in sicer:

  • Zlato plaketo Univerze na Primorskem je prejel Diego De Leo, Dsc.;
  • naziv Zaslužni profesor Univerze na Primorskem je prejel prof. dr. Cene Bavec;
  • nagrado za pedagoško odličnost Univerze na Primorskem za visokošolske sodelavce je prejel asistent Tine Šukljan;
  • nagrado za znanstveno odličnost Univerze na Primorskem za področje družboslovja je prejela asistentka Vita Poštuvan;
  • priznanje Svečana listina Univerze na Primorskem je prejel doc. dr. Marko Orel;
  • Priznanje Univerze na Primorskem za študente je prejela Olga Kaliada.

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov s Slavnostne akademije ter predstavitvi nagrajencev in nagrad.

Obenem vas vabimo k ogledu kratkega filma, v katerem so nastopale študentke in študent ter mlada raziskovalca Univerze na Primorskem, med drugim tudi naša študentka Biopsihologije.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnju pedagoški in raziskovalni poti!


ponedeljek, 24. marec 2014 Famnitovi biološki večeri: Zaščita in pravilno upravljanje Kraških travišč na območjih NATURA 2000

V sklopu Famnitovih bioloških večerov in projekta BioDiNet bo v ponedeljek, 31.3.2014, ob 19.30 uri v Mali predavalnici 2 UP FAMNIT predavanje z naslovom Zaščita in pravilno upravljanje Kraških travišč na območjih NATURA 2000, ki ga bo izvedel Jernej Figelj.

Kratka vsebina predavanja: Na Krasu živi veliko različnih vrst ptic in čeprav velik delež Krasa pokriva gozd, so najpomembnejši habitati za ptice skalovja in kulturna krajina. Na predavanju bomo podrobneje spoznali mozaično kraško kulturno krajino kjer prevladujejo ekstenzivna travišča, ptice, ki tukaj gnezdijo in načine kako s takšno krajino ravnati trajnostno in jo ohraniti za prihodnje generacije.

O predavatelju: Jernej Figelj je varstveni ornitolog, zaposlen na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Ukvarja se predvsem s spremljanjem pogostih ptic kmetijske krajine.

Vljudno vabljeni!


nedelja, 23. marec 2014 Univerzitetni programerski maraton 2014

ACM Slovenija razpisuje Univerzitetni programerski maraton 2014 - vseslovensko tekmovanje za študente v znanju programiranja, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov.

Tekmovanje bo sestavljeno iz poskusnega kola, treh predkol in finala. Finalno tekmovanje bo potekalo 11. oktobra 2014 na UP FAMNIT, najboljše študentske ekipe pa se bodo udeležile Srednjeevropskega tekmovanja ACM ICPC.

Vljudno vabljeni k prijavi!


sobota, 22. marec 2014 Vabilo na konferenco Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru

 

Vabimo vas na konferenco
Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru,

ki bo potekala v četrtek, 3. 4. 2014 v prostorih Univerze na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Titov trg 5, SI-6000 Koper, Slovenija z začetkom ob 9.30 uri, v organizaciji UP IAM in UP FAMNIT.

Na konferenci bodo na kratko, v 5 minutni predstavitvi, slovenski partnerji predstavili projekte WoodWisdom-Net, pri katerih sodelujejo ali jih vodijo, ter njihov pomen za slovensko znanost in industrijo. Na konferenci bo častni gost  dr. Andreas Kleinschmit von Lengefeld, direktor Innovation Research na Institut technologique FCBA iz Pariza. Razlog, da smo ga povabili, je, da ima kot dolgoletni podpornik razvoja iniciative WoodWisdom-Net željo in vizijo kako uspešno zgodbo WoodWisdom-Net v prihodnosti še nadgraditi.

Program konference.

Vljudno vabljeni!

Udeležbo potrdite najkasneje do 1. 4. 2014 na kontaktni naslov: olga.kaliada@upr.si.

 

 


četrtek, 20. marec 2014 Napoved 1. konference v sklopu COST akcije FP1303

V Kranjski Gori bo 23. in 24. oktobra 2014 potekala prva konferenca v sklopu COST akcije FP1303 z naslovom Performance and maintenance of bio-based building materials influencing the life cycle and LCA. Prvo vabilo si lahko preberete na tej povezavi.

Več o COST akcijah in naših učiteljih in raziskovalcih, ki so vključeni vanje, si lahko preberete tu.


sreda, 19. marec 2014 Famnitu odobrenih 9 projektov na razpisu "Po kreativni poti do praktičnega znanja"

Univerza na Primorskem je uspešno kandidirala na Javni razpis za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Cilj projekta je z uporabo inovativnega, problemskega in skupinskega pristopa k reševanju praktičnih problemov podpreti razvoj kompetenc, pridobivanje praktičnega znanja ter izkušenj študentov, in sicer z vključitvijo v projekte, ki se bodo izvajali v neposrednem partnerstvu visokošolskih zavodov z gospodarstvom.

UP FAMNIT bo v okviru odobrenega izvajala devet projektov v sodelovanju z gospodarstvom in drugimi organizacijami.

V vse projekte so poleg študentov vključeni mentorji z UP FAMNIT (visokošolski učitelji in sodelavci) in delovni mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij. Projekti so odlična priložnost za vključevanje študentov v delovno okolje podjetij in drugih organizacij.

Več informacij o projektih UP FAMNIT je dostopnih tukaj.


torek, 18. marec 2014 Odprt je natečaj »Podjetna Primorska 2014«

V UIP – Univerzitetnem razvojnem centru in inkubatorju Primorske v sodelovanju s partnerji že osmo leto zapored nagrajujejo najboljše poslovne načrte. V mesecu marcu so tako odprli natečaj za najboljši poslovni načrt Primorske  »Podjetna Primorska 2014«.

Natečaj je namenjen študentom in drugim mladim, raziskovalcem, podjetnikom, akademikom ter vsem ostalim prebivalcem z inovativnimi poslovnimi idejami. Glavni namen natečaja je spodbuditi realizacijo podjetniških idej, ki so inovativne in tržno naravnane kot tudi pospešiti prenos znanja z univerze v gospodarstvo ter med seboj povezati vse deležnike v poslovnem procesu.

Natečaj bo potekal v obdobju od marca do septembra 2014, ko bodo razglašeni zmagovalci natečaja in podeljene nagrade.

Prijave
Zbiranje prijav  se je pričelo 13. marca 2014 (opis poslovne ideje na prijavnem obrazcu približno dveh straneh), rok za prijavo pa se zaključi 15. aprila 2014.

Postopek
Strokovna komisija bo izmed vseh prispelih prijav izbrala 12 finalistov, ki bodo deležni še dodatne podpore. Za finaliste bo organiziranih 7 brezplačnih podjetniških delavnic za pripravo poslovnega načrta in zagon podjetja ter 6 mentorskih delavnic . V času trajanja natečaja jim bodo na razpolago podjetniški svetovalci v UIP in finančni strokovnjak za pripravo finančnega načrta.

Dokončen poslovni načrt bodo oddali do 4. septembra 2014.

Celoten nagradni sklad znaša 10.000 EUR. Zmagovalci v posamezni kategoriji bodo prejeli nagrado v obliki vavčerja za svetovalne storitve, enoletni brezplačni najem poslovnih prostorov v UIP in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa Minimax.

Med finalisti bo izbran tudi najboljši študentski poslovni načrt, ki bo ravno tako nagrajen z vavčerjem in enoletnim najemom poslovnih prostorov v UIP.

Prijavitelji se lahko prijavijo v  kategorijo Optimist, ki je namenjena prijaviteljem brez predhodnih podjetniških izkušenj in kategorija Navigator, ki je namenjena prijaviteljem s predhodnimi podjetniškimi izkušnjami.

Predstavitev natečaja
Predstavitev natečaja bo tudi na UP FAMNIT, in sicer v sredo, 19. marca 2014 ob 15. uri v predavalnici FAMNIT-MP (Glagoljšaka 8, 1. nadstropje).
Na predstavitvi bodo potencialni prijavitelji pridobili vse potrebne informacije glede prijave na natečaj.

Več informacij
www.podjetnaprimorska.si, www.uip.si

Podjetni posamezniki ali skupine, ki želite uresničiti svoje poslovne ideje in se podati v svet podjetništva – VABLJENI K SODELOVANJU!

 


ponedeljek, 17. marec 2014 Prof. dr. Tomaž Pisanski izvoljen v rednega člana Inženirske akademije Slovenije

Prof. dr. Tomaž Pisanski je bil dne 25. februarja 2014 na redni letni volilni skupščini Inženirske akademije Slovenije izvoljen v znanstvenoraziskovalni razred akademije kot redni član.

Slovesna podelitev članske listine bo predvidoma oktobra 2014 na Brdu pri Kranju.

Prof. dr. Tomažu Pisanskemu iskreno čestitamo k imenovanju!


petek, 14. marec 2014 Podpis Sporazuma o medsebojnem sodelovanju med UP FAMNIT IN ACTUAL I.T., d.d.

UP FAMNIT utrjuje sodelovanje z gospodarstvom s podpisom Sporazuma o medsebojnem sodelovanju s podjetjem Actual I.T., d.d.

Danes, v petek, 14. marca je bil med Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) in podjetjem Actual I.T., d.d. podpisan Sporazum o medsebojnem sodelovanju. Sporazum sta podpisala dekanja UP FAMNIT, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, in predsednik uprave podjetja Actual I.T., d.d., mag. Arman Koritnik, ter z opredelitvijo temeljnih področij sodelovanj nadgradila večletno povezanost inštitucij, ki je do sedaj temeljila predvsem na štipendiranju študentov računalništva in informatike.

V sporazumu sta inštituciji opredelili sodelovanje na pedagoškem področju, zlasti prek vključevanja praktičnih znanj v pedagoški proces in vključevanja študentov UP FAMNIT v delovno okolje, sodelovanje na raziskovalnem področju, predvsem pri prijavljanju, pridobivanju in izvajanju skupnih razvojno-raziskovalnih projektov ter sodelovanje pri vzpostavljanju materialnih pogojev za razvoj računalništva in informatike na UP FAMNIT, podjetje Actual I.T., d.d. pa bo tudi v prihodnje ostalo štipenditor najperspektivnejših študentov.

Podpis sporazuma je potekal na Mednarodni dan števila π (14. marec je v angleškem zapisu 3. 14.), zato je bil tudi spremljevalni program prazniku primeren – po svečanem podpisu sporazuma je UP FAMNIT kot organizator natečaja PIezija v slovenščini podelil nagrade najboljšim tekmovalcem v tej v tujini izjemno priljubljeni matematično-književniški disciplini, sledilo pa je še zadnje predavanje letošnjega cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje »O številu π«, ki ga je izvedla izr. prof. dr. Klavdija Kutnar.

Zmagovalec natečaja PIezija v slovenščini je postal Ivan Lisac, ki ga je podjetje Actual I. T., d. d.  nagradilo s prenosnim računalnikom Lenovo, nagradi pa sta prejela tudi drugouvrščeni Igor Cvetko ter tretjeuvrščena Katarina Černač. Komisija se je odločila, da posebno nagrado za izjemno zanimiv prispevek podeli tudi osnovnošolcu Leonardu Štoka Sedmak. Vse najboljše PIezije v slovenščini bodo objavljene tudi na Wikipediji.

 

 


petek, 14. marec 2014 Famnitovi biološki večeri: peto predavanje o biodiverziteti arbuskularnih gliv, arhej in bakterij na naravnih izvirih CO2

V sklopu Famnitovih bioloških večerov bo v četrtek, 20.3.2014 ob 19. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT potekalo tretje predavanje z naslovom Biodiverziteta arbuskularnih mikoriznih gliv, arhej in bakterij na naravnih izvirih CO2, ki ga bo izvedla Nataša Šibanc.

Kratka vsebina predavanj:
Naravni izviri CO2 (mofete) so ekstremni ekosistemi, kjer ogljikov dioksid (CO2) geološkega izvora doseže površino tal in najprej prizadene korenine rastlin in talne organizme. Vpliv povečane koncentracije CO2 na sestavo združb arbuskularnih mikoriznih gliv smo na območjih naravnih izvirov CO2 določili z metodo pirosekvenciranja (454 GS-FLX, Roche), sestavo združb arhej in bakterij smo določili s konvencionalnim pristopom na podlagi PCR, kloniranja in sekvenciranja po Sangerju. Rezultati naše študije so pokazali, da ima lahko izhajanje geološkega plina pomembne ekološke posledice, ki nastanejo zaradi sprememb v sestavi združb talnih mikroorganizmov. Te se dogajajo v smeri večje abundance anaerobnih in metanogenih predstavnikov arhej in bakterij in trajnih sprememb v smeri večje abundance ekoloških specialistov.

O predavateljici:
Nataša Šibanc je bila po končanem univerzitetnem študiju agronomije zaposlena kot mlada raziskovalka na Biotehniški fakulteti UL , kjer je tudi vpisala doktorski študij Bioznanosti, smer biologija, ki ga letos zaključuje. V okviru tekočega projekta ARRS pod vodstvom doc. dr. Irene Maček se ukvarja predvsem z raziskavami biodiverzitete in ekologije talnih mikroorganizmov, s poudarkom na raziskavah arbuskularnih mikoriznih gliv. Pedagoško je kot asistentka zaposlena tudi na UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 13. marec 2014 Vabljeni na preizkusno predavanje dr. Alenke Koželj

Dr. Alenka Koželj bo imela v petek, 14.3.2014 ob 9. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - predavateljica za podorčje »Kemija«.

Preizkusno predavanje z naslovom Osnove okoljskega monitoringa, s poudarkom na monitoringu pitnih, površinskih in odpadnih vod bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski4, Muzejski trg 7, Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


četrtek, 13. marec 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 17. marca 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Prof. Alejandro (Alex) Lopez-Ortiz, University of Waterloo, Canada

Naslov: Multi-Pivot Quicksort: Theory and Experiments

Povzetek:

Recently Vladimir Yaroslavskiy proposed a dual pivot quicksort algorithm that, contrary to prior theory and intuition, outperforms standard quicksort by a a significant margin under the Java JVM. More
recently, this algorithm has been analyzed in terms of comparisons and swaps by Wild and Nebel but failed to resolve the disagreement between theory and practice. We provide strong theoretical and practical evidence that cache behavior is causing most of the performance differences in these algorithms.

Lastly, we propose 3-pivot variant showing a 7-8% performance improvement over the previously best known quicksort algorithms.

Vabljeni!


torek, 11. marec 2014 UP FAMNIT utrjuje sodelovanje z gospodarstvom: podpis Sporazuma o medsebojnem sodelovanju med UP FAMNIT in ACTUAL I.T., d.d

UP FAMNIT in ACTUAL I.T., d.d. sta v novembru 2013 podpisala Pismo o nameri, s katerim sta opredelila temeljna področja sodelovanja. ACTUAL I.T., d.d. je že več let štipenditor študentov računalništva in informatike na UP FAMNIT, inštituciji pa se vse bolj povezujeta tudi na drugih področjih.

Dosedanje sodelovanje bosta inštituciji nadgradili s svečanim podpisom Sporazuma o medsebojnem sodelovanju, ki bo potekal v petek, 14. marca 2014 v prostorih UP FAMNIT.

S sporazumom sta UP FAMNIT in ACTUAL I.T., d.d. opredelila zlasti naslednje oblike sodelovanja:

  • sodelovanje na pedagoškem področju, zlasti prek vključevanja praktičnih znanj v pedagoški proces ter s prenosom teoretičnih znanj iz visokošolskega okolja v prakso,
  • sodelovanje na raziskovalnem področju, zlasti pri pridobivanju, prijavi in izvajanju skupnih razvojno-raziskovalnih projektov,
  • sodelovanje pri vključevanju študentov UP FAMNIT v delovno okolje (študijska praksa) in pri spodbujanju najperspektivnejših študentov (štipendije, organizacija študentskih tekmovanj ipd.) ter
  • sodelovanje pri vzpostavljanju materialnih pogojev za razvoj računalništva in informatike na UP FAMNIT.

Podpis sporazuma bo spremljal PROGRAM s podelitvijo nagrad zmagovalcem Famnitovega natečaja PIezija. Namen natečaja je pridobitev najboljše PIezije v slovenščini, ki ne bo le nagrajena, ampak tudi objavljena na Wikipediji, kjer slovenske verzije PIezije še niso objavljene. Zmagovalec natečaja bo prejel prenosnik Lenovo, ki ga podarja podjetje ACTUAL I.T., d.d.

Dogodek bo potekal v prostorih UP FAMNIT na Glagoljaški 8 v Kopru. Program se bo pričel ob 17. uri (v Mali predavalnici, 1. nadstropje) in se nadaljeval ob 18. uri, z zadnjim predavanjem iz letošnjega že petega cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje. Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar bo predavala »O številu π«. Predavanje bo potekalo v Veliki predavalnici UP FAMNIT (1. nadstropje).

Vljudno vabljeni!


torek, 11. marec 2014 Vabljeni na zadnje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

Pred nami je šesto, zaključno predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 (http://izleti.famnit.upr.si).

Letošnji cikel predavanj bomo zaključili s predavanjem dr. Klavdije Kutnar (UP IAM in UP FAMNIT) na t. i. "dan π"

v petek 14. marca 2014 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Datum 14. marec je v angleškem zapisu 3.14 in predavanje z naslovom O številu π, bo, datumu primerno, namenjeno matematični konstanti π, ki jo vsi dobro poznamo. Število π prestavlja razmerje med obsegom in premerom kroga in je približno enako 3.14159. Na predavanju se bomo najprej sprehodili skozi večtisočletno zgodovino računanja decimalk števila π in ob tem spoznali starodavne geometrijske metode s približki poligonov, obravnavali računanje števila π s pomočjo neskončnih vrst in osupnili nad številom decimalk števila π, ki jih lahko poračunamo z najsodobnejšimi računalniškimi pristopi. Seznanili se bomo tudi z osnovnimi lastnostmi tega znamenitega števila in si ogledali primere njegove uporabe na različnih področjih znanosti.

Predavanju bo sledila razglasitev rezultatov natečaja Piezija v slovenščini in priložnostna pogostitev.

O predavateljici: Klavdija Kutnar je diplomirala na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in leta 2008 kot prva doktorandka na UP FAMNIT doktorirala pri prof. Marušiču. Že med študijem je svoje rezultate predstavila na številnih mednarodnih konferencah, za svoje izjemno raziskovalno delo in prispevek k uveljavitvi univerze pa je v letu 2007 prejela tudi nagrado Srečka Kosovela za študente Univerze na Primorskem. V zimskem semestru 2008 je kot predavateljica gostovala na Ohio State University (ZDA), leta 2010 pa je prejela nagrado za znanstveno odličnost Univerze na Primorskem. Zaposlena je kot izredna profesorica za matematiko na UP FAMNIT in kot višja znanstvena sodelavka na Inštitutu Andrej Marušič. Marca 2012 je bila izvoljena v dekanjo UP FAMNIT.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si .
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič,
koordinator cikla
Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
dekanja UP FAMNIT            


 


petek, 7. marec 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 10. marca 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Daniela Maftuleac

Naslov: Shortest path problem in rectangular complexes of global non-positive curvature

Povzetek:
In this talk, we will present the results from the paper:
V. Chepoi and D. Maftuleac, Shortest path problem in rectangular complexes of global non-positive curvature,
Computational Geometry: Theory and Applications, 46 (2013), 51--64.

CAT(0) metric spaces (or metric spaces of global non-positive curvature) constitute a far-reaching common generalization of Euclidean and hyperbolic spaces and simple polygons: any two points x and y of a CAT(0) metric space are connected by a unique shortest path gamma(x, y).
In this talk, we present an efficient algorithm for answering two-point distance queries in CAT(0) rectangular complexes and two of theirs subclasses. Namely, we show that for a CAT(0) rectangular complex K with n vertices,
one can construct a data structure D of size O(n^2) so that, given any two points x, y in K, the shortest path
gamma(x, y) between x and y can be computed in O(d(p, q)) time, where p and q are vertices of two faces of K containing the points x and y, respectively, such that gamma(x, y) is contained in K(I(p, q)), d(p, q) is the distance between p and q in the underlying graph of K and I(p,q) is the interval between p and q in underlying graph of K.

Vabljeni!


petek, 7. marec 2014 Študenti Računalništva in informatike UP FAMNIT na mednarodni internetni olimpijadi

Mednarodna internetna olimpijada je tekmovanje  v različnih naravoslovnih in družboslovnih disciplinah, ki ga že od leta 2007 organizirata Univerza v Joškar-Ola iz Rusije ter Arijelska univerza iz Izraela.

Po tem, ko je v torek tekmovalo 12 študentov dodiplomskega študijskega programa Matematika, so bili v četrtek, 6. 3. 2014 na vrsti študenti Računalništva in informatike.

Tekmovanje v informatiki poteka v dveh krogih, naši študentje pa so bili uvrščeni v kategorijo »Tehnika in tehnologija«.

1. kroga tekmovaja se je udeležilo 5 študentov dodiplomskega in magistrskega študija.


petek, 7. marec 2014 Uspešno izveden Famnitov 2. matematični dan za osnovnošolce

Na fakulteti smo v petek, 7. 3. 2014, organizirali 2. matematični dan za osnovnošolce. Letos se ga je udeležilo okrog 60 učencev iz petih osnovnih šol. OŠ Sostro, za katero smo lani organizirali prvi matematični dan, so se letos pridružile še OŠ Oskarja Kovačiča (Ljubljana), OŠ Jožefa Moškriča (Ljubljana), OŠ Ketteja in Murna (Ljubljana) in OŠ Ivana Roba (Šempeter pri Gorici).

Po pozdravu in uvodnem nagovoru dekanje, izr. prof. dr. Klavdije Kutnar, je izr. prof. dr. Štefko Miklavič učence popeljal na kratek izlet v zgodovino kriptografije, doc. dr. Branko Kavšek jim je pokazal, kako računalnik naučiti igrati igro ''4 v vrsto'', dr. Marjan Jerman pa jim je predstavil računanje v starih civilizacijah.

Osnovnošolcem in njihovim učiteljicam se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


sreda, 5. marec 2014 Študenti matematike UP FAMNIT sodelovali na mednarodni internetni olimpijadi

V torek, 4. marca 2014 je potekal 1. krog Mednarodne internetne olimpijade, ki že od leta 2007 poteka v soorganizaciji Univerze v Joškar-Ola iz Rusije ter Arijelske univerze iz Izraela.

Tekmovanja v 9 disciplinah se vsako leto udeleži več tisoč študentov iz približno 500 različnih fakultet iz celega sveta.

Za UP FAMNIT je tekmovalo 12 študentov dodiplomskega študijskega programa Matematika.

Tekmovanje iz matematike poteka v 4. krogih, od tega se 3. odvijajo preko interneta, zadnji izmed teh pa poteka na Arijelski univerzi v Izraelu.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov iz tekmovanja.


 


nedelja, 2. marec 2014 FAMNIT-ov zimski izlet - smučanje v Piancavallu

ŠS UP FAMNIT za študente in zaposlene UP FAMNIT organizira enodnevni smučarski izlet.

V soboto, 15. 3. 2014, gremo v Piancavallo v Italiji.

Prijave so možne do torka, 11. 3. 2014, do 14h na mail studentski-svet@famnit.upr.si.

Stroške avtobusnega prevoza krije ŠS UP FAMNIT, ceno enodnevne vozovnice 26€ pa boste lahko vplačali na avtobusu.

Pohitite, saj mesta so omejena.

ŠS UP FAMNIT


petek, 28. februar 2014 Naši študenti prevedli prva poglavja nove knjige o podatkovnih strukturah in algoritmih

Študenti predmeta Podatkovne strukture in algoritmi, ki ga na UP FAMNIT predava prof. dr. Andrej Brodnik, so v slovenščino prevedli prva poglavja knjige Open Data Structures. S prevajanjem nadaljujejo študenti predmeta Algoritmi in podatkovne strukture - 2 na UL FRI. Vabljeni k branju in spremljanju napredka pri prevajanju!


petek, 28. februar 2014 Uspešen 1. karierni dan na UP FAMNIT

Na UP FAMNIT je v četrtek, 27. 2. 2014, v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center ter v sodelovanju z UIP Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske d.o.o., potekal 1. karierni dan v študijskem letu 2013/2014.

Srečanje v obliki Kariernega dneva je namenjeno povezovanju študentov s potencialnimi delodajalci z namenom lažjega vstopa na trg dela. Na kariernem dnevu je tako omogočena izmenjava informacij ter mreženje in povezovanje študentov z gosti iz družbenega okolja. Z nami so bili trije predstavniki s področja kmetijstva in trije predstavniki varstva okolja in narave, in sicer: JZ Krajinski Park Strunjan, JZ Park Škocjanske jame, DOPPS BirdLife Slovenia, KZ Agraria Koper z.o.o., Vinakoper d.o.o. in KGZ Zavod GO, Kmetijsko svetovalna služba Koper.

Po pozdravnem nagovoru izr. prof. dr. Klavdije Kutnar, dekanje UP Famnit, je sledila kratka predstavitev delodajalcev, predvsem z vidika možnosti sodelovanja s študenti. Sledila je predstavitev Blanke Palčič o dejavnosti Univerzitetnega kariernega centra z napovedjo prihajajočih dogodkov in biltena Karierko. Dogodek je moderiral Andrej Medved, UIP d.o.o, ki je tudi povabil študente, da razmislijo o možnostih samostojne podjetniški poti v obliki ustanovitve start-up podjetja, ki naj temelji na principih trajnosti, internacionalizacije in predvsem inovativnosti.

V drugem delu Kariernega dne so prijavljeni študenti opravili zaposlitvene razgovore z gostujočimi delodajalci. Že pred dogodkom so se morali skrbno pripraviti in napisati svojo osebno predstavitev ter tako razmisliti o tem, kako se bodo najbolje predstavili.

Pogovori z delodajalci po zaključku dogodka kažejo, da so študenti dobro ozaveščeni glede možnosti vstopa na trg dela ter izobraženi na svojem področju študija, potrebujejo pa predvsem veščine iskanja zaposlitve, kot so na primer napotki, kako se pripraviti na zaposlitveni razgovor. Prav te vsebine so ponujene študentom v okviru UP Univerzitetnega kariernega centra, zato bo potrebno nadalje spodbujati študente, da se aktivirajo in vključujejo v njim namenjene delavnice.

UP bo tudi nadalje organizirala predstavitve podjetij na fakultetah v obliki Kariernih dni in neposredne obiske v bodoča delovna okolja. Prav danes je skupina študentov na obisku v podjetju KZ Agraria Koper. Več o dogodkih si lahko preberete na spletnih straneh UP Univerzitetnega kariernega centra.

Načrtovanje karierne poti je v času splošne gospodarske krize še posebej pomembno, saj je vstop na trg dela v teh časih zahtevnejši. Preko skrbnega načrtovanja lastne karierne poti že v času študija bodo študenti in diplomanti lažje premagovali korake vstopanja na trg dela in do prve zaposlitve. Z dogodki, kot so karierni dnevi in obiski v delovna okolja želimo v Univerzitetnem kariernem centru našim študentom in diplomantom omogočiti lažje prehajanje na trg dela, hkrati pa jim dati možnost širjenja lastne socialne mreže. Ne moremo namreč mimo dejstva, da so informacije, ki jih posameznik lahko pridobi znotraj svoje socialne mreže, v današnjem času zelo pomemben faktor na poti iskanja zaposlitve.

Univerzitetni karierni center želi tudi v prihodnje z organizacijo različnih kariernih dogodkov študente, diplomante in druge opremljati z dodatnim znanjem in kompetencami za učinkovit vstop na trg dela. S sodelovanjem z UIP d.o.o. pa želi center ponuditi tudi veščine iskanja lastnih podjetniških idej in samozaposlovanja.

Hkrati Univerzitetni karierni center ponuja uporabnikom tudi individualna svetovanja, na katerih ob pomoči strokovnega spremstva posamezniki osvetlijo lastne karierne cilje ter predvidijo korake za njihovo dosego.

Za več informacij v zvezi z delovanjem UP Univerzitetnega kariernega centra se lahko obrnete na:

Univerza na Primorskem
Karierni center - službe za vseživljenjsko karierno orientacijo

Blanka Palčič, tel.: 05 611 75 08, e-mail: blanka.palcic@upr.si

in

Mariza Škrlj, tel.: 05 611 79 61, e-mail: mariza.skrlj@upr.si





 


sreda, 26. februar 2014 Podeljene štipendije Štipendijskega sklada UP za študijsko leto 2013/14

V torek, 25. februarja 2014 je Univerza na Primorskem (UP) že šesto leto zapored podelila štipendije Štipendijskega sklada UP.

Sklad je bil ustanovljen v študijskem letu 2008/2009 in temelji na partnerstvu med UP, lokalnimi skupnostmi in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov univerze, povezovanju študentov z delodajalci že v času študija ter zagotavljanju večjih možnosti za zaposlitev diplomantov.

Štipendije za študijsko leto 2013/14 je prejelo skupaj 32 najboljših študentk in študentov Univerze na Primorskem, med katerimi je kar 21 študentov UP FAMNIT.

Naši študenti so na seznamu štipendijskega sklada dosegli najvišje število točk – vseh 8 študentov, ki so dosegli vse možne točke po metodologiji ocenjevanja Štipendijskega sklada UP, t. j. 100 točk, je z UP FAMNIT.

Več informacij o štipenditorjih in fotoutrinke z dogodka si lahko ogledate tukaj.

Študentom iskreno čestitamo in jim želimo uspešen študij!



ponedeljek, 24. februar 2014 Matematiki Famnita uspešni na mednarodni matematični olimpijadi v Mogilevu, Belorusija

Edin Husić in Bećo Merulić, študenta dodiplomskega študijskega programa Matematika na UP FAMNIT, sta se udeležila mednarodne matematične olimpijade v Mogilevu (Belorusija), ki je potekala od 19.2. do 21.2.2014. Tekmovanje ima dolgoletno tradicijo, organizira pa ga Belorusko - Ruska Univerza. V močni konkurenci 52 tekmovalcev, med katerimi so bili tudi doktorski študenti, ki so osvojili prvih 10 mest, je Edin Husić osvojil odlično 14. mesto, za kar je prejel priznanje. Bećo Merulić se je uvrstil na 38. mesto. Zmagovalec olimpijade je doktorski študent iz St. Petersburga. Video prispevek o tekmovanju si lahko ogledate na tej povezavi.

Našima tekmovalcema iskreno čestitamo!

    


ponedeljek, 24. februar 2014 Vabljeni na 5. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

Pred nami je peto predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 ( http://izleti.famnit.upr.si ).

Na predavanju z naslovom »Senzorska omrežja in načrtovanje porok«, ki bo potekalo

v sredo 26. februarja 2014 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Boštjan Brešar (Univerza v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko) poslušalce seznanil z konceptom kvaziprirejanja. Matematični koncepti so s svojo abstraktnostjo pogosto model za najrazličnejše praktične situacije in probleme. Koncept kvaziprirejanja v dvodelnih grafih se je porodil iz problema optimalnega prenosa podatkov v brezžičnih senzorskih omrežjih. Rešitev problema predstavlja algoritem za ta prenos in je uporaben tudi za druge probleme, kot na primer pri uravnoteženem razporejanju opravil. Raziskovanje kvaziprirejanj nas je med drugim pripeljalo tudi do posplošitve znamenitega Hallovega poročnega izreka.

O predavatelju: Boštjan Brešar je diplomiral iz uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani, magistriral iz računalništva na Univerzi v Mariboru in tam leta 2000 tudi doktoriral iz matematike. Leta 2011 je bil izvoljen v naziv rednega profesorja za matematiko na Univerzi v Mariboru. Leta 2012 je bil imenovan za prodekana za znanstveno-raziskovalno in podiplomsko dejavnost na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Njegovo raziskovalno delo je posvečeno različnim področjem diskretne matematike, še posebej metrični teoriji grafov. Do sedaj je objavil preko 70 člankov v mednarodnih znanstvenih revijah, rezultate svojih raziskav pa predstavil na mnogih svetovnih univerzah in mednarodnih konferencah, tudi kot vabljeni predavatelj.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si .
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič,
koordinator cikla
Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
dekanja UP FAMNIT            


 


petek, 21. februar 2014 1. karierni dan UP 2013/14

Univerza na Primorskem, v sodelovanju z UIP Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske, v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center (UP UKC), organizira 1. Karierni dan v študijskem letu 2013/2014, ki bo potekal v četrtek, 27.2.2014, s pričetkom ob 12. uri v predavalnici FAMNIT-Muzejski 2 (Muzejski trg 7, Koper).

Na Kariernem dnevu bo omogočena izmenjava informacij o možnostih zaposlitve in drugih oblik sodelovanja,  sledilo bo mreženje in povezovanje študentov s potencialnimi delodajalci.

Prisotni bodo sledeči delodajalci s področja kmetijstva, varstva okolja in narave: JP Komunala Koper d.o.o., JZ  Krajinski Park Strunjan, DOPPS BirdLife Slovenia, KZ Agraria Koper z.o.o. in Kmetijsko svetovalna služba Koper (KGZ Nova Gorica).

Za udeležbo na dogodku je potrebno do torka, 25.2.2014, do 12. ure, poslati prijavnico na e-naslov andrej@uip.si

Več informacij >>>


četrtek, 20. februar 2014 Vabilo k obisku podjetja KZ Agraria Koper

Univerza na Primorskem v sodelovanju z UIP Univerzitetnim razvojnim centrom ter inkubatorjem Primorske organizira v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center (UP UKC) obisk podjetja KZ Agraria Koper za študente in brezposelne diplomante.

Obisk bo potekal v petek, 28.2.2014 s pričetkom ob 7. uri.

Zasnova obiska bo takšna, da bo študetom in diplomantom omogočala podrobnejše spoznavanje z delovnimi procesi in načinom poslovanja v podjetju. Na dogodku bo zagotovljena predstavitev delodajalca in spoznavanje njegovega delovnega procesa, udeleženci bodo lahko predstavnikom podjetja postavljali tudi vprašanja.

Za obisk podjetja se je potrebno prijaviti do srede, 26.2.2014, saj je število mest omejeno (20).

Prijavnico je potrebno poslati na e-naslov andrej@uip.si.

K prijavi so še posebej vabljeni študenti študijskih programov Sredozemsko kmetijstvo in Biodiverziteta.

Več informacij o poteku obiska >>>
 


ponedeljek, 17. februar 2014 Na informativnih dnevih nas je obiskalo okrog 300 kandidatov za vpis

Na fakulteti smo v petek, 14. februarja, in v soboto, 15. februarja, sprejeli okrog 300 kandidatov, ki jih zanima vpis v naše programe v prihodnjem študijskem letu. Po uvodnem nagovoru dekanje, izr. prof. Klavdije Kutnar, ki je med drugim poudarila pomembnost internacionalizacije izobraževalnih inštitucij, so dijake pozdravili še predstavniki študentskega sveta in Študentske organizacije  Univerze na Primorskem, nato pa so profesorji in asistenti iz posameznih oddelkov dijakom podrobneje predstavili še vse študijske programe.

Veselimo se jeseni in vseh brucov, ki se bodo odločili za študij pri nas. S tistimi, ki  bodo obiskali naše brezplačne delavnice za bruce, se bomo srečali že septembra.



ponedeljek, 17. februar 2014 Predstavitev UP na sejmu izobraževanja v Moskvi

Univerza na Primorskem se je 15. februarja predstavila na 25. mednarodnem sejmu izobraževanja v Moskvi. Gre za največji tovrstni dogodek v Rusiji, ki bodočim študentom omogoča pridobivanje informacij o študiju preko neposrednega stika s predstavniki izobraževalnih inštitucij.

Poleg predstavnikov Fakultete za management sta univerzo zastopali še Olga Kaliada in Anastasiya Tanana z naše fakultete. Poudarek je bil na predstavitvi študijev, ki se bodo na UP v naslednjem akademskem letu v celoti izvajali v angleščini, v našem primeru torej študija matematike.


četrtek, 13. februar 2014 Fotografska razstava v prostorih fakultete

V prostorih fakultete na Glagoljaški ulici 8, Muzejskem trgu 7 ter v knjižnici na Kidričevi ulici si lahko ogledate fotografsko razstavo Ninoslava Kutnjaka in Anje Kohek. V fotografski objektiv sta lovila utrinke iz Kopra.

Vabljeni k ogledu!


četrtek, 13. februar 2014 Profesorji in asistenti UP FAMNIT osnovnošolcem predavali o varni rabi interneta

Na Osnovni šoli Koper ter na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru so v petek, 7.2.2014 in torek, 11.2.2014 organizirali predavanji v okviru dneva varne rabe interneta.

Predavanja so izvedli profesorji in asistenti iz Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijo UP FAMNIT, temeljila pa so na pasteh in nevarnostih, ki prežijo na internetu ter načinih, kako se pred njimi zaščitimo.

Utrinke s predavanj si lahko ogledate na spodnji povezavi tukaj.
 


četrtek, 13. februar 2014 Famnit se predstavi – predstavitveni VIDEO!

UP FAMNIT se je 15. februarja 2014 predstavila na mednarodnem izobraževalnem sejmu v Moskvi. Za ta namen smo pripravili predstavitveni video o fakulteti.

Poudarek je na študijskih programih matematike na prvi, drugi in tretji bolonjski stopnji, saj se ti v študijskem letu 2014/15 prvič izvajajo vzporedno tudi v angleškem jeziku.

Videa si lahko ogledate tukaj:


sreda, 12. februar 2014 Vabilo na simpozij Medkulturne univerze v Evropi: Predlogi projekta IEREST

UP Fakulteta za humanistične študije (UP FHŠ) organizira simpozij v okviru mednarodnega projekta IEREST (Medkulturni učni viri za študente Erasmus in njihove učitelje).
Potekal bo 27. marca 2014 med 9.in 17. uro v prostorih UP FHŠ, prijave potekajo do 10. marca 2014, udeležba pa je brezplačna.
Podrobnosti o prijavi na simpozij najdete v nadaljevanju.

Simpozij

Medkulturne univerze v Evropi: Predlogi projekta IEREST

27. marec 2014

Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije (UP FHŠ)

Titov trg 5, Koper, Slovenija (predavalnica Burja 1)

Projekt IEREST

V okviru projekta IEREST, ki ga sofinancira Evropska komisija, nameravamo izdelati, preizkusiti in širiti Medkulturne poti, tj. zbirko učnih modulov, s katerimi študente Erasmus pripravimo na medkulturno izkušnjo v tujini, jih tam spremljamo med njihovim bivanjem in jim sledimo po vrnitvi domov. Tako želimo spodbujati študijsko mobilnost med študenti in jim hkrati nuditi oporo, da bi z mednarodno izkušnjo pridobili čim več, in sicer v smislu osebne rasti in na področju medkulturnih zmožnosti.

Simpozij

Program Erasmus obstaja že več kot 25 let in vendar ostaja spodbujanje študentske mobilnosti in medkulturne zmožnosti osrednja tema na evropskih visokošolskih ustanovah. Simpozij naj bi bil torej  priložnost za srečanje sooblikovalcev razvojnih strategij v visokem šolstvu in širše javnosti z  učitelji in študenti ter za razpravo o strateških odločitvah, ki naj čim bolj prevzamejo prednosti projekta IEREST, tako da dosežene in predvidene cilje, pristope in rezultate uvedejo v svojem okolju.

Program

9.15

 

Uvodni nagovor in dobrodošlica

Dragan Marušič (rektor Univerze na Primorskem)

Ana Beaven (Univerza v Bologni) in Neva Čebron (Univerza na Primorskem)

9.30

Projekt IEREST

Claudia Borghetti (Univerza v Bologni)

10.00

Medkulturnost s študentskega zornega kota: Vprašalniki IEREST

Basil Vassilicos (Univerza v Leuvenu) in Miguel Gallardo (AEGEE-Europe)

10.30

Medkulturni tečaji za študentsko mobilnost: Pogledi učiteljev in uslužbencev mednarodnih pisarn

Ana Beaven (Univerza v Bologni)

11.00

Odmor

11.30

Učne enote pred odhodom na izmenjavo: Pregledni prikaz

Fred Dervin (Univerza v Helsinkih) in Prue Holmes (Univerza v Durhamu)

12.30

Medkulturne poti po zaključku projekta IEREST

Claudia Borghetti in Francesco Girotti (Univerza v Bologni)

13.00

Odmor za kosilo

14.40

Praktični prikaz: Delo z učnimi enotami

Luisa Bavieri (Univerza v Bologni ) in Irina Golubeva (AEDE-Madžarska)

 

15.30

Okrogla miza in pogovor: Raba Medkulturnih poti IEREST v visokem šolstvu po Evropi

Neva Čebron (Univerza na Primorskem), povezovalka

Darla Deardorff (Univerza Duke), Alenka Flander (direktorica CMEPIUS), Francesco Girotti (Univerza v Bologni ), Tadeja Jere Lazanski (prorektorica za mednarodno sodelovanje UP), John Osborne (Univerza Savoy, Chambéry), Inge Vervoort (Thomas More Kempen)

17.00

Zaključek

 

Simpozij bo potekal v angleškem jeziku.

Prijave:

  • Zainteresirane udeleženci naj se prijavijo do 10. marca 2014 preko spletne strani projekta IEREST (www.ierest-project.eu).
  • Udeležba na simpoziju je brezplačna. Poskrbljeno bo za kosilo in prigrizke ter napitke med odmori.

Pri projektu IEREST sodeluje 7 partnerjev (Univerza v Bologni, IT; Univerza v Durhamu, UK; Univerza Savoy, Chambéry, FR; Univerza v Helsinkih, FI; Univerza na Primorskem, SI; Univerza v Leuvenu, BE; the Open University, UK)  in 3 pridruženi partnerji (AEGEE-Europe, BE; AEDE- Madžarska, HU; Thomas More Kempen, BE).

Za nadaljnje informacije lahko kontaktirate:
info@ierest.eu
neva.cebron@fhs.upr.si
nives.zudic.antonic@fhs.upr.si
alenka.janko.spreizer@fhs.upr.si

Več informacij o projektu je na voljo na naslovu: www.ierest-project.eu.


petek, 7. februar 2014 Primatijada 2014

Spoštovane študentke in spoštovani študentje,

leto je naokoli in spet je tu Primatijada. Že štiri leti zapored smo zelo uspešni tako v raziskovalnih delih kot v športu.

Utrinke s prejšnjih Primatijad si lahko ogledate v fotogaleriji na Famnitovi spletni strani ali na Facebooku pod profilom Famnit Fakulteta Študenti.

Kaj je PRIMATIJADA?

PRIMATIJADA je tekmovanje, ki se že vrsto let odvija na področjih matematike, računalništva, biologije, kemije, fizike ter drugih naravoslovnih ved in v športnih disciplinah. Letno se ga udeleži približno med 1500 in 2000 študentov iz vseh držav Balkana, ki na PRIMATIJADI predstavijo svoje izdelke (projektne in druge naloge).
 
Letošnja PRIMATIJADA bo potekala od 29. aprila do 4. maja v Bolgariji. Nastanjeni bomo v hotelih Gladiola oziroma Akatsia na obali Črnega morja (Zlati peski).
 
Kdo organizira PRIMATIJADO?
Letošnjo PRIMATIJADO organizira Biološka fakulteta iz Beograda.

Tekmovanja v znanju:
Na področju znanja bo mogoče tekmovati s projektnimi nalogami iz matematike, računalništva, fizike, kemije, biologije in geografije.
 
Študenti, ki se želijo udeležiti PRIMATIJADE s projektnimi nalogami, morajo pod strokovnim mentorstvom izdelati projektno nalogo na določenem vsebinskem področju ter jo predstaviti na letošnji PRIMATIJADI v Bolgariji. Projektne naloge in predstavitve so lahko v slovenščini, angleščini, srbščini ali hrvaščini. Izbira jezika je odločitev posameznega študenta. Študent lahko pripravi nalogo sam ali v paru. 
Prijavijo se lahko študenti dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov.

Športna tekmovanja:
Tekmujete lahko v: 
  • nogometu, 
  • rokometu, 
  • odbojki, 
  • košarki,
  • šahu, 
  • tenisu.
 
Punce in fantje tekmujejo posebej.
Pri šahu tekmujete v trojicah.
 
Do kdaj moram oddati prijavo?
Rok za prijavo na tekmovanje je petek, 14. marec 2014. Prijavo pošljite na e-naslov:
Če boste tekmovali v športnih disciplinah, prijavo pošljite skupinsko za posamezno disciplino. Prijava je dokončno potrjena z vplačilom nastanitve (tekmovalci v športnih disciplinah in navijači).
Za študente, ki bodo tekmovali s projektnimi naloga, je dovolj le prijava po mailu ter do 4. 4. 2014 morate dostaviti podpisano izjavo s strani mentorja, da bo naloga pravočasno pripravljena.

V kolikor do navedenga roka ne dostavite izjave mentorja, se smatra, da naloga ne bo pripravljena ter udeležbo plačate po polni ceni.

Prijava mora vsebovati:
  1. Ime in priimek tekmovalca
  2. Datum rojstva
  3. EMŠO
  4. Št. dokumenta
  5. Kontakt
  6. Napiši, ali potrebuješ dodatno zdravstveno zavarovanje (dodatnih cca 7€)
Rok oddaje projektnih nalog je 15. april 2014.
 
Kdo mi lahko pomaga (me usmerja) pri pripravi projektne naloge?
Za pomoč in svetovanje so na voljo profesorji in asistenti UP FAMNIT. V kolikor ima študent že pripravljen projekt ali nalogo, se lahko prijavi na tekmovanje tudi s tem projektom/nalogo.
 
Kaj pa cena?

Za tekmovalce, ki se bodo udeležili Primatijade s projektnimi nalogami, bodo pokriti stroški prevoza in polnega penziona, za tekmovalce, ki se bodo udeležili Primatijade v športnih disciplinah, pa le stroški prevoza, nastanitev v hotelu s polnim penzionom pa si udeleženci pokrijejo sami. Cena za 5 polnih penzionov je 115€ (ista cena velja tudi za vse tiste, ki se boste udeležili Primatijade kot navijači). 


Posteljo si lahko tudi delite, kar pomeni, da je cena 115€ za dve osebi. V tem primeru samo enemu študentu pripadajo obroki, drugi si jih bo moral doplačati.

 
Tekmovalci v športnih disciplinah in navijači svojo nastanitev (115€) vplačajo do 14. 3. 2014 po predhodnem dogovoru po mailu.
 
Vse študente vabimo k udeležbi na PRIMATIJADI!
 
 
Dodatne informacije:

sreda, 5. februar 2014 Dr. Andreja Kutnar postala članica odbora pri SWST

Docentka dr. Andreja Kutnar je postala članica odbora za politiko in kritična vprašanja (SWST Policy & Critical Issues Committee) ameriškega združenja Society of Wood Science and Technology (SWST). Komisijo sestavlja šest članov, pet jih je iz severne Amerike, eno mesto, ki ga je zasedla dr. Kutnar, pa pripada predstavniku zunaj meja ZDA in Kanade. Komisija med drugim predstavlja stroko v procesu razvoja javne politike in odloča o uradnih stališčih združenja do različnih strokovnih vprašanj ter jih posreduje organom odločanja, strokovni in drugi zainteresirani javnosti.

Sodelavki iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo!


torek, 4. februar 2014 Famnitov natečaj: PIezija v slovenščini

UP FAMNIT organizira v sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje natečaj PIezije v slovenščini.

PIezija je poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi.

Verjetno najbolj znana PIezija v angleščini je:
"How I need a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics." (3,14159265358979).

Namen natečaja je pridobitev najboljše PIezije v slovenščini, ki ne bo le nagrajena, ampak tudi objavljena na Wikipediji, kjer slovenske verzije PIezije še niso objavljene.

Izbrane bodo tri najboljše PIezije, katerih avtorji bodo prejeli naslednje nagrade:

  • 1. nagrada:  prenosnik Lenovo; nagrada se podarja v sodelovanju s podjetjem Actual I.T.,
  • 2. nagrada:  matematična stenska ura,
  • 3. nagrada:  nahrbtnik.

Na natečaju lahko sodelujejo vsi, razen zaposlenih na Univerzi na Primorskem. Slednji lahko sodelujeo le s prispevki, vendar ne tekmujejo za nagrade.

Nagrajenci bodo razglašeni na zadnjem predavanju letošnjega cikla FAMNITovih Izletov v matematično vesolje (14. 3. 2014), ki bo namenjeno prav številu Pi.

Pričetek natečaja je 1. februar 2014, rok za oddajo prispevkov pa 3. marec 2014.

Podrobnejše informacije o natečaju >>
 

Vabljeni k sodelovanju!


petek, 31. januar 2014 Pridi z BUS-om na INFO dan!

Drage dijakinje in dijaki,

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni organizirala brezplačni avtobusni prevoz na informativne dneve članic UP, in sicer v petek, 14. februarja na relaciji Murska Sobota - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Izola - Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4.00 uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža.

Da si pravočasno zagotovite mesto v avtobusu, izpolnite e-predprijavo in posredujte podatke, ki jih organizator potrebuje za organizacijo potrebnega števila prostih mest. Predprijave zbirajo do vključno ponedeljka, 10. februarja 2014.

E-predprijava je dostopna preko naslednje povezave: E-PREDPRIJAVA.

Informativni dnevi bodo potekali v petek, 14. februarja in v soboto, 15. februarja (oba dneva ob 10. in 15. uri).

 


torek, 28. januar 2014 UP FAMNIT se je predstavila na Informativi 2014

UP FAMNIT se je 24. in 25. januarja 2014 skupaj z drugimi članicami Univerze na Primorskem uspešno predstavila na Informativi 2014 v Ljubljani.

Informativa je največji sejem izobraževanja in poklicev v Sloveniji, na njem se enkrat na leto predstavijo različne izobraževalne ustanove, od srednjih do visokih šol ter univerz.
Letošnje Informatve se je udeležilo rekordnih 20.000 obiskovalcev, precej zanimanja je bilo tudi za študijske programe UP FAMNIT.

Bodočim študentom so študijske programe fakultete poleg predsednice študentskega sveta UP FAMNIT Olge Kaliada predstavile študentke Kaja, Julija, Teja in Daša.


Prilagamo nekaj fotoutrinkov iz dogodka.


četrtek, 23. januar 2014 EnergyViLLab: uspešna izvedba delavnice o trajnostni gradnji

 

 

Dne 22.1.2014 smo na UP FAMNIT-u v sklopu projekta EnergyViLLab organizirali delavnico z naslovom ”Trajnostna gradnja”.
Namen delavnice je bil soustvarjanje novih idej, ki bi lahko vplivale na trajnostni razvoj in na čezmejno sodelovanje živih laboratorijev ustanovljenih v okviru projekta EnergyViLLab.
Udeleženci delavnice so bili družbeniki živega laboratorija SME ViLLab, Slovensko združenje za trajnostno gradnjo (Green Building Council Slovenia), Italijansko združenje za trajnostno gradnjo (Green Building Council Italy). Udeleženci so govorili o trajnostni gradnji pri nas in Italiji, ju primerjali ter diskutirali o bodočem razvoju področja.
Cilj delavnice je bil ustvarjanje novih idej, ki bi lahko imele velik vpliv na trajnost in čezmejno sodelovanje pri razvoju živih laboratorijev v okviru projekta EnergyViLLab. Delavnica je minila v prijetnem delovnem vzdušju.


torek, 21. januar 2014 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Sameda Bajrića

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Sameda Bajrića, študenta doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT, z naslovom O nekaterih konstrukcijah kriptografsko pomembnih Boolovih funkcij (On Certain Construction Methods of Cryptographically Significant Boolean Functions).

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 27.1.2014 ob 10:00 v predavalnici FAMNIT-MP2 (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 20. januar 2014 Vabljeni na 3. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

Pred nami je tretje predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 ( http://izleti.famnit.upr.si ).

Na predavanju z naslovom »Ste podobni kateri izmed slavnih osebnosti?«, ki bo potekalo

v sredo 22. januarja 2013 ob 18h ,
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Janez Žibert predstavil delo na področju biometrije in pokazal, kako je znanost lahko zanimiva za vsakega, saj bodo lahko obiskovalci ugotovili, kateri izmed slavnih osebnosti so resnično, preverjeno podobni.

Z biometrijo se vedno bolj srečujemo v vsakdanu, saj kot znanstvena veda o načinih razpoznavanja ljudi na podlagi njihovih telesnih in vedenjskih značilnosti išče načine ter postopke za preverjanje in ugotavljanje identitete posameznikov. Tako lahko z računalniki prepoznavamo ljudi na podlagi slik obrazov, dlani, prstnih odtisov, slik šarenice, zvočnih posnetkov govora, pa tudi na podlagi načina hoje ali gibanja.

V predavanju si bomo pogledali, kako izgraditi računalniško aplikacijo za prepoznavanje ljudi na podlagi obrazov, spoznali se bomo s tehniko lastnih obrazov in s poskusom pokazali, kako deluje. V ta namen bomo preizkusili tudi biometrični računalniški sistem, ki sam ugotavlja podobnosti med ljudmi na podlagi njihovih obrazov. Tako bo lahko računalnik na podlagi slike obraza obiskovalcev s postopki biometrične primerjave slik obrazov ugotovil, komu od slavnih osebnosti so najbolj podobni.

O predavatelju:

Dr. Janez Žibert je diplomiral leta 1998 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na smeri Uporabna matematika. Leta 1998 se je kot mladi raziskovalec zaposlil na Fakulteti za elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom prof. dr. Franceta Miheliča leta 2001 magistriral in leta 2006 doktoriral z deli s področja obdelave govornih signalov Leta 2008 se je zaposlil kot visokošolski učitelj in raziskovalec na UP FAMNIT ter UP IAM. Trenutno je zaposlen na Univerzi na Primorskem in na Univerzi v Ljubljani. Raziskovalno delo dr. Žiberta je usmerjeno v področja statistike in statističnega modeliranja, obdelave in analize signalov, razpoznavanja vzorcev ter v raziskovanje na področju biometričnih in govornih tehnologij.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si .
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič,
koordinator cikla

Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
dekanja UP FAMNIT


petek, 17. januar 2014 Uspešno srečanje živih laboratorijev SME ViLLab in FIN LLAB


 

 

V četrtek, 16. januarja 2013 je potekalo srečanje živih laboratorijev SME ViLLab, živi laboratorij za povečanje energetske učinkovitosti stavb v regiji, in FIN LLAB, finančni živi laboratorij v obalno-kraški regiji.

V prostorih Univerzitetnega inkubatorja Univerze na Primorskem UIP so se družbeniki SME ViLLab in FIN LLAB predstavili ter iskali možnosti sodelovanja in vzpostavitev partnerstva med živima laboratorija za njuno usklajeno trajnostno delovanje.


četrtek, 16. januar 2014 Vabljeni na 5. konferenco Triple i: Intuition, Imagination and Innovation

Slovenski center za raziskovanje samomora (SCRS) UP IAM vabi na peto mednarodno konferenco Triple I – intuition, imagination, innovation, ki bo potekala med 13. in 14. majem 2014 v Piranu.

Mednarodna konferenca, ki jo SCRS UP IAM organizira v spomin na prof. dr. Andreja Marušiča, je v zadnjih letih prerasla v platformo za diskusijo mednarodne strokovne javnosti in perspektivnih suicidologov. Zato vabljeni strokovnjaki, študentje, raziskovalci in praktiki, ki vas zanimata samomorilnost in samomorilno vedenje (teorija, raziskovanje, preventiva in intervencije). 

Podrobnejše informacije o konferenci >>>


četrtek, 9. januar 2014 Vabljeni na SME ViLLab delavnico o trajnostni gradnji

 

 

V okviru projekta EnergyViLLab (program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013) bo v sredo, 22. januarja 2014 potekala delavnica o trajnostni gradnji. Delavnica se bo pričela ob 10. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

Na delavnico se lahko prijavite od ponedeljka, 20. januarja 2014.

Program delavnice  >>>

Vabljeni k sodelovanju!


torek, 7. januar 2014 Famnitovi biološki večeri: na tretjem predavanju o varstvu potrošnika z vidika zagotavljanja varne hrane

V sklopu Famnitovih bioloških večerov bo v ponedeljek, 13.1.2014 ob 19. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT potekalo tretje predavanje z naslovom Varstvo potrošnika z vidika zagotavljanja varne hrane, ki ga bo izvedla dr. Elizabeta Mičović.

Kratka vsebina predavanj:
Predavateljica bo predstavila osnovne pravice potrošnikov, ki izhajajo iz zakona o varstvu potrošnikov. Kako in kdaj je lahko potrošnik žrtev nepoštenih praks (zavajanja z neustreznim označevanjem in oglaševanjem, potvorbe živil, morebitne zastrupitve...). Predstavila bo konkretne primere iz prakse in vlogo nosilcev živilske dejavnosti, inšpekcijskih služb in potrošnika.

O predavateljici:
Dr. Elizabeta Mičović je doktorica znanosti s področja varstvoslovja, v njeno poklicno področje pa spadajo živilska industrija, kontrola kakovosti, razvoj izdelkov, varna hrana, mikrobiologija, analize tveganja, upravljanje s tveganji, uradni inšpekcijski nadzor, javno zdravje in varstvo potrošnikov.

Predavanje bo potekalo v okviru projekta BioDiNet - Mreža za varovanje biotske raznovrstnosti in kulturne krajine, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

 

Vljudno vabljeni!


nedelja, 5. januar 2014 Prof. dr. Dragan Stevanović postal član uredniškega odbora znanstvene revije Linear Algebra and its Applications

S 1. januarjem 2014 ima tudi Univerza na Primorskem člana v uredniškem odboru znanstvene revije Linear Algebra and its Applications, ki je uvrščena na seznam SCI revij. Član uredniškega odbora je postal prof. dr. Dragan Stevanović, profesor in raziskovalec UP FAMNIT in UP IAM.

Prof. dr. Draganu Stevanoviću iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov na njegovi raziskovalni poti!