Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 24. december 2015 Objavljen je razpis Erasmus+ za 2016-17 (študij in praktično usposabljanje v tujini)

Objavljen je razpis Erasmus+ za študente. Omogoča prijave za študij in praktično usposabljanje v tujini med 1.6.2016 in 30.9.2017. 

Rok za prijave je 21.1.2016.

Razpis z vsemi prilogami in navodili je dosegljiv na povezavi tu


ponedeljek, 21. december 2015 Izšlo je novo glasilo projekta W3B z vabilom na naslednjo delavnico

V okviru projekta W3B - "What We Wood Believe - Societal Perceptions of the Forest-Based Sector" je izšlo novo glasilo, ki vsebuje tudi napoved naslednjega srečanja. Delavnica deležnikov bo potekala 7.4.2016 na Dunaju. 

Več v samem glasilu tu


ponedeljek, 21. december 2015 Praznični urnik knjižnice TeMeNa

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica od 24.12.2015 do 01.01.2016 zaprta. Vračilo gradiva je možno dne  24.12.2015 med 08:00 in 11:00 na Referatu za študente UP FAMNIT (Glagoljaška 8). Za podaljšanje roka izposoje gradiva pišite na e-naslov temena@upr.si

Zahvaljujemo se za razumevanje,

Knjižnica TeMeNa


ponedeljek, 21. december 2015 Fellowship štipendije za Nemčijo

Znanstveni managerji se lahko prijavite za ERA Fellowship štipendije za Nemčijo. 

Program je namenjen znanstvenim managerjem (srednji administrativni managerski nivo) iz raziskovalnih organizacij, organizacij, ki sofinancirajo raziskovanje ali institucij visokega šolstva v državah EU13 in nemškim raziskovalnim organizacijam, organizacijam, ki sofinancirajo raziskovanje ali institucijam visokega šolstva, ki želijo izmenjati znanja ali ustanoviti / razširiti povezave med organizacijami. 

Program združuje teorijo in prakso (teden v kampusu nadgrajen z obiskom nemške raziskovalne / izobraževalne organizacije). 

Obisk traja 6 tednov - 3 mesece. 

Več informacij je dosegljivih tu. 


ponedeljek, 21. december 2015 Nov razpis za SUNBEAM štipendije

Projekt SUNBEAM omogoča študentom iz partnerskih držav, da opravijo del študija ali celoten študij na instituciji v EU in študentom iz EU, da opravijo del študija ali celoten študij na instituciji izven EU. 

EU države, ki sodelujejo v projektu: Italija, Slovenija, Hrvaška, Grčija

Partnerske države, ki sodelujejo v projektu: Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Srbija, Črna Gora

V projektu sodeluje tudi UP FAMNIT, ki vabi študente iz partnerskih držav, da se prijavijo na programe:

Študenti UP FAMNIT pa ste vabljeni, da si ogledate ponudbo partnerskih institucij in se odpravite na izmenjavo ali na višjo stopnjo študija. 

Več informacij o samem projektu, razpisu in možnostih, je dosegljivih na spletni strani projekta tu


ponedeljek, 21. december 2015 Uporaba opreme v prvi stavbi univerzitetnega kampusa Livade je predvidena v začetku novega leta

Univerza na Primorskem je z odprtjem prve zgradbe v Kampusu Livade v Izoli dosegla pomemben mejnik pri zasledovanju cilja zagotavljanja ustrezne infrastrukture ter prostorov za izvajanje njenega osnovnega poslanstva, in sicer izobraževalne in raziskovalne dejavnosti.

S pridobitvijo stavbe A Univezitetnega kampusa Livade je univerza postavila edinstveno infrastrukturo na območju Južne Primorske. V sodobne prostore je umeščena nova visoko-tehnološka oprema, katere nakup je država potrdila v vrednosti skoraj 1,9 milijona evrov, od tega je približno 1,6 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013.

Več informacij  > > >


sreda, 16. december 2015 Sprememba uradnih ur knjižnice v petek, 18.12.2015

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo v petek, 18.12.2015 zaprta.
Knjige bo mogoče vrniti v referatu za študente UP FAMNIT, med 8. in 11. uro. Za podaljšanje izposoje gradiva lahko pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


torek, 15. december 2015 Famnitov muzej računalništva

Namen Famnitovega muzeja računalništva je ohranjanje računalniške dediščine s predstavitvijo eksponatov na spletu, izbrani dragulji bodo predstavljeni tudi v stalni interaktivni zbirki na UP FAMNIT.

Še pomembnejši namen muzeja pa je "vrnitev v mladost"; pričakujemo, da se bo marsikateremu obiskovalcu utrnila solza ob pogledu na priljubljeni predmet iz njegove mladosti.

Trenutno je muzej dostopen le na spletu, po zaključeni prenovi prostorov na Kettejevi 1 v Kopru, pa bo dobil tudi otipljivo obliko.

Število eksponatov je trenutno še skromno, vendar se nadejamo novih draguljev.

Mogoče tudi z vašo pomočjo? 

Vabljeni k ogledu in sodelovanju!


ponedeljek, 7. december 2015 Srečanje s študenti za Erasmus+ izmenjave

Kmalu bo objavljen razpis za Erasmus+ izmenjave, zato organiziramo srečanje na temo Erasmus+ izmenjav v naslednjih terminih: 

  • Sreda, 16.12.2015 ob 8.00 v RU1
  • Ponedeljek, 21.12.2015 ob 15.00 v predavalnici Muzejski 1

Na srečanju se bomo pogovorili o razpisu, prijavi, potrebnih dokazilih, postopku izbora ter zahtevah za same izmenjave v okviru programa Erasmus+. 

Vsi zainteresirani toplo vabljeni k udeležbi!


petek, 4. december 2015 FAMNIT-ovo Brucovanje 2015

Spoštovani!

V sredo, 9. 12. 2015, bo potekalo težko pričakovano FAMNIT-ovo Brucovanje s skupino Night Express in študentskimi cenami pijač!

Night Express ali NEx je skupina, ki jo sestavlja šest članov, katere repertoar je zasnovan na rocku in funku. NEx bodo s svojim energičnim nastopom in igranjem avtorskih pesmi ter znanih priredb (Dubioza Kolektiv, SARS, Plavi Orkestar, Bijelo Dugme, svetovno znanih rock in ostalih hitov), zagotovo poskrbeli za pravo vzdušje in pravi študentski žur!

Pred nastopom skupine vas bo ogrel DJ Ney, dogodek pa bo povezoval stand up komik Aleš Novak.

Kot vsako leto, bo tudi letos potekalo tekmovanje za Naj bruca, vse tekmovalce pa čakajo bogate nagrade!

Vstopnina: 1€ po 24. uri! Izkupiček vstopnin bo šel v sklad za socialno ogrožene študente UP.
 

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/1649360331994055/

Vljudno vabljeni!

ŠS UP FAMNIT


četrtek, 26. november 2015 Vabljeni na drugo predavanje Famnitovih bioloških večerov 2015/16

2. PREDAVANJE FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV

Na drugem predavanju z naslovom Rastlinski svet Sečoveljskih solin, ki bo potekalo

 v torek, 22.12.2015, ob 19:30 uri,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8,  Koper),

bo Peter Glasnović predaval o Krajinskem parku Sečoveljske Soline, ki je največje zavarovano območje v Slovenski Istri, poznano po značilni naravni in kulturni dediščini. Popeljal nas bo v značilni rastlinski svet, ki ga srečamo v Sečoveljskih solinah in nam predstavil halofite in druge manj znane prebivalke tega edinstvenega okolja. Spoznali boste njihovo pestrost, življenjska okolja v katerih uspevajo ter nevarnosti, ki jim grozijo.

O predavatelju: Peter Glasnović  je študiral biologijo in kemijo na Univerzi v Ljubljani in je vpisan na podiplomski študij na Univerzi na Primorskem. Njegovo področje zanimanja za naravo je zelo široko - od botanike do biogeografije in evolucije. Na Univerzi na Primorskem je na Znanstveno-raziskovalnem središču zaposlen kot asistent v okviru Inštituta za biodiverzitetne študije in na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Več informacij o bioloških večerih najdete TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


sreda, 25. november 2015 Sprememba uradnih ur knjižnice v ponedeljek, 30.11.2015

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo v ponedeljek, 30.11.2015 odprta le med 10. in 12. uro.
Knjige bo mogoče vrniti tudi v referatu za študente UP FAMNIT, med 8. in 10. uro. Za podaljšanje izposoje gradiva lahko pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


nedelja, 22. november 2015 Prof. dr. Tomaž Pisanski je Zoisov nagrajenec za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih uporab

(foto: MIZŠ)

Z iskrenim veseljem in s ponosom vam sporočamo, da je naš profesor in raziskovalec prof. dr. Tomaž Pisanski prejel prestižno Zoisovo nagrado, in sicer za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih uporab. Gre za najprestižnejšo nagrado za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

V nadaljevanju navajamo kratko utemeljitev priznanja.

Dr. Tomaž Pisanski je vrhunski raziskovalec, ki deluje na področju diskretne in računalniške matematike, z aplikacijami v naravoslovju, tehniki in družboslovju. O širini njegovega delovanja priča obsežna bibliografija, ki zajema 146 izvirnih znanstvenih člankov, eno znanstveno monografijo, ki je leta 2013 izšla pri ugledni založbi Birkhäuser, in štiri poglavja v mednarodnih monografskih publikacijah. Izjemno odmevnost njegova dela potrjuje več kot 1000 normiranih čistih citatov v zadnjih desetih letih in normirani H-indeks 19.

Dr. Pisanski je eden od pionirjev topološke teorije grafov na svetu in začetnik svetovno znane slovenske šole teorije grafov. Leta 2008 je soustanovil prvo mednarodno matematično revijo v Sloveniji, Ars Mathematica Contemporanea, ki se je leta 2014 uvrstila v prvo polovico SCI-revij na matematičnem področju.

V zadnjih sedmih letih je prof. dr. Pisanski sam ali v soavtorstvu objavil 47 izvirnih znanstvenih člankov v uglednih mednarodnih revijah. Iz Evropske znanstvene fundacije je leta 2011 pridobil projekt GReGAS in postal sploh prvi slovenski koordinator kakega projekta po programu EUROCORES. Njegov najpomembnejši doprinos v svetovno zakladnico znanja temelji na uporabi metod diskretne matematike v naravoslovju in tehniki. Izjemen je njegov prispevek k razvoju teorije upodobitev grafov, ki se uporablja v sami matematiki, pa tudi v kemiji, biologiji in drugih znanostih.

(foto: MIZŠ)

Vir: http://www.mizs.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/55/9365/

Letošnja slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovega priznanja je potekala v petek, 20. novembra, ob 20. uri v Avditoriju Portorož. Več informacij o podelitvi je dostopnih tukaj.

Oglejte si video posnetek RTV TV SLO s klikom na povezavo: http://4d.rtvslo.si/arhiv/proslave-in-slavnostne-seje/174372560

Intervju s prof. dr. Tomažem Pisanskim na Valu 202: https://soundcloud.com/val202/pogovor-dr-tomaz-pisanski

Profesorja Pisanskega so s čestitkami presenetili tudi kolegi UP FAMNIT in UP IAM. Nekaj foto utrinkov si lahko ogledate v galeriji na povezavi tu

Našemu profesorju in raziskovalcu prof. dr. Tomažu Pisanskemu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov in izzivov na njegovi raziskovalni in pedagoški poti!

 


petek, 20. november 2015 Famnitov nagradni kviz za srednješolce "Matematični adventni koledar"

Oddelek za matematiko UP FAMNIT letos prvič organizira nagradni kviz Matematični adventni koledar za dijake srednjih šol, ki bo potekal od torka, 1. decembra, do petka, 18. decembra.

V času kviza bodo lahko dijaki preizkusili svoje matematično znanje z reševanjem zabavnih matematičnih nalog. Med sodelujočimi, ki bodo dosegli največje število točk, bo izžreban zmagovalec glavne nagrade, to je brezplačna udeležba na 6. poletnem matematičnem taboru za srednješolce Matematika je kul, ki bo, v organizaciji UP FAMNIT, potekal v Kopru v drugi polovici avgusta 2016.

K sodelovanju je fakulteta povabila slovenske srednje šole.


četrtek, 19. november 2015 Študenti Famnita med uspešnimi študenti na sprejemu pri ministrici dr. Maji Makovec Brenčič

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je v torek, 17. novembra, na mednarodni dan študentov, v prostorih MIZŠ sprejela okoli 150 dijakov in študentov ter njihove mentorje, ki so v minulem študijskem/šolskem letu dosegli vidne rezultate na mednarodnih tekmovanjih. Z Univerze na Primorskem se je sprejema udeležilo 22 študentov, ki so dosegli odlične uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih s področja naravoslovja in informatike ter na področju oblikovanja in dizajna. Med njimi je kar 9 študentov Famnita. To so: Ivan Bartulović, Ratko Darda, Vladan Jovičić, Marko Palangetić, Marko Rajković, Anja Rudež, Martin Senič, Roman Solodukhin in Tanja Štular.

Študentom iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov tudi v prihodnje!


sreda, 18. november 2015 Vabljeni na drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

2. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

Na drugem predavanju z naslovom Simetrija, matematika in glasba, ki bo potekalo

danes, 18. novembra 2015 ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Boštjan Kuzman predstavil povezavo med matematiko in glasbo, ki sta bili vsaj od antične Grčije tesno povezani sopotnici znanstvenikov in filozofov, kot so bili Pitagora, Platon, Boetius in kasneje Kepler, Descartes ali Euler. Analogije med matematičnimi in glasbenimi idejami pa lahko tu in tam nepričakovano odkrijemo tudi v sodobni matematiki. Predavatelj bo orisal, kako v matematiki merimo simetrijo, kako lahko ustvarimo nenavadne simetrične objekte in kaj ima vse to opraviti z baročno glasbo.

O predavatelju: Dr. Boštjan Kuzman je doktoriral iz matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z algebrsko teorijo grafov, dejaven pa je tudi na področju dela z mladimi. Je aktiven član DMFA Slovenije, ustanovitelj tabora MARS in koordinator številnih aktivnosti s področja promocije matematike, za kar je leta 2012 je prejel nagrado "Prometej znanosti", ki jo podeljuje Slovenska znanstvena fundacija.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


torek, 17. november 2015 Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto o ogroženosti delfinov

Asistent na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT mag. Tilen Genov v sobotnih Primorskih novicah (14.11.2015) predstavlja aktualno temo ogroženosti delfinov.

Morski sesalci so bili tudi tema prvega predavanja iz cikla Famnitovi biološki večeri 2015/16, ki je potekalo 10. novembra 2015. Več informacij  > > > 

Vabljeni k branju!


torek, 17. november 2015 Predavanje prof. dr. Diega De Lea z naslovom Sadness, Depression and Loneliness in Older Adults' Suicide

Študenti so vljudno vabljeni na predavanje predstojnika Oddelka za psihologijo UP FAMNIT prof. dr. Diega De Lea, ki bo potekalo v sredo, 25.11.2015 od 15:00 do 16:00 v predavalnici FHŠ-TRAMONTANA.

Predavanje z naslovom Sadness, Depression and Loneliness in Older Adults' Suicide bo potekalo v angleškem jeziku in je del projekta MOČ.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. november 2015 Študenti Famnita tekmovali na srednjeevropskem računalniškem tekmovanju iz programiranja v Zagrebu

Od 13. do 15. novembra 2015 so se člani Famnitove tekmovalne ekipe v sestavi (na sliki z leve) Marko Palangetić, Vladan Jovičić in Daniel Siladji, v spremstvu mentorjev Jerneja Vičiča in Tineta Mezgeca, udeležili Srednjeevropskega tekmovanja iz programiranja (Central Europe Regional Contest 2015 - CERC'15) v Zagrebu (Hrvaška).

Srednjeevropskega tekmovanja se je skupina UP FAMNIT (v različni sestavi) udeležila že sedmič. Letos se je tekmovalna ekipa, z dvema rešenima nalogama, med vsemi sodelujočimi srednjeevropskimi skupinami, uvrstila na 45. mesto med 61 ekipami.

Iskrene čestitke!


četrtek, 12. november 2015 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 16. novembra 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

SPEAKER: Iztok Savnik

TITLE: big3store: large-scale distributed triple-store (part 2)

ABSTRACT:

Huge graphs are recently stored and managed in triple-store database systems, where each arc is represented by triple: (subject,predicate,object). The scalability of storage system and query processing for managing from Tera towards Peta triples is currently possible by using large-scale distribution of data into shared-nothing clusters.

Query execution system in such environment must be able to employ various types of parallelism to allow simultaneous execution of queries and, therefore, provide reasonable response time. Distributed triple-store big3store is based on dataflow architecture of query processing. Each query is a tree of algebra operations that is dynamically mapped to the tree composed of processes interconnected by streams of graphs. The scheduler that maps query trees to the set of processes balances the computation load among the servers of cluster.

While in teh 1st part of this seminar: 1) recent appearance of graph databases (knowledge graphs and linked data) on the Web, and 2) short overview of graph database management systems, were presented, this 2nd part will focus on the 3) the architecture of big3store and research problems involved in its design and implementation. The development of big3store system is a joint project between Yahoo Japan Research
and FAMNIT, UP.

Vabljeni!


petek, 6. november 2015 Začenjamo s Famnitovimi biološkimi večeri 2015/16 - 10.11.2015 predavanje o morskih sesalcih

V sklopu cikla Famnitovih bioloških večerov 2015/16 bo v torek, 10. novembra 2015, ob 19:15 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje) mag. Tilen Genov predaval na temo Morski sesalci v 21. stoletju.

 

Opis predavanja:

Morski sesalci so posebna skupina živali. Ti potomci kopenskih sesalcev so se na vodno okolje prilagodili na izjemne načine, njihove prilagoditve pa so verjetno ene izmed najbolj ekstremnih med sesalci. Poleg tega, da imajo pomembno vlogo v morskih ekosistemih, so morski sesalci kot karizmatične živali tudi pomembni "ambasadorji" morja. Toda večina morskih sesalcev je trenutno v resnih težavah. Grožnje kot so zapletanje v ribiške mreže, povečan hrup v morju, naleti plovil, kemično onesnaženje, odpadki v morju, klimatske spremembe in načrtno ubijanje predstavljajo resno tveganje za izumrtje nekaterih populacij in vrst. Velika pliskavka, edina vrsta morskih sesalcev v severnem Jadranu in ob slovenski obali, se sooča z mnogimi tovrstnimi grožnjami. Tokratno predavanje bo predstavilo morske sesalce kot skupino in izpostavilo nekatere aktualne teme v raziskovanju in varstvu morskih sesalcev, s poudarkom na veliki pliskavki v Tržaškem zalivu.

Več informacij o bioloških večerih najdete TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 5. november 2015 REZULTATI REKTORSKIH VOLITEV: Dragan Marušič bo vodil UP tudi v mandatu 2015 - 2019!

Z veseljem sporočamo odlično novico - naš kandidat je na rektorskih volitvah prejel 327 glasov, kar pomeni 61,7% glasov volilnih upravičencev, ki so se udeležili volitev in so oddali veljavno glasovnico.

Skupno število volilnih upravičencev na rektorskih volitvah je bilo 611, volitev se je udeležilo 535 volilcev, med katerimi je bilo 5 volilcev, ki so oddali neveljavno glasovnico. 

Prof. dr. Dragan Marušič bo torej vodil Univerzo na Primorskem tudi naslednja 4 leta. ČESTITKE!

Univerza na Primorskem gre torej neUgnano naPrej, novim univerzitetnim izzivim naproti!


sreda, 4. november 2015 Primorski vrtiček v sodelovanju s študenti Famnita

Univerza na Primorskem, Kmetijska zadruga Agraria Koper in Primorske novice so februarja letos začeli z akcijo Primorski vrtiček, ki je bila uvedena na pobudo bralcev časopisa Primorske novice.

Strokovnjaki kmetijske zadruge so, v sodelovanju z našimi študenti in profesorji študijske smeri Sredozemsko kmetijstvo, posredovali nasvete za vrtnarjenje na domačem vrtičku, obenem pa so obdelovali Primorski vrtiček na Purissimi pri Ankaranu.

V akciji, ki je doživela izjemen odziv, je bilo objavljenih kar 36 celostranskih prispevkov, ki bodo od srede, 4. novembra 2015, na ogled v avli palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4 v Kopru.

Sodelavci Famnita sodelujočim študentom iskreno čestitamo za opravljeno delo in jim želimo veliko uspehov tudi v prihodnjih akcijah v sodelovanju z lokalnim okoljem.


petek, 30. oktober 2015 Uspešno zaključena Čista desetka

V sredo, 23. 10. 2015, se je na Rektorjev dan odvila tradicionalna, tokrat že 18. prireditev Čista desetka, ki je potekala v koprski Areni Bonifika.

Študentje Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici, Univerze v Trstu in Fakultete za pomorstvo in promet (UL) so se lahko pomerili v desetih različnih športno-zabavnih disciplinah. Tako kot vsako leto, so se je v velikem številu udeležili tudi študentje UP Famnit ter fakulteti priborili skupno zmago. Zmagali so namreč v kar šestih disciplinah, poleg zmag pa so osvojili še drugo mesto v dveh in tretje mesto v štirih disciplinah.

Rezultate in slike o dogodku si lahko ogledate na spletni strani Univerzitetne Športne zveze Primorske.

Iskrene čestitke zmagovalcem in vsem tekmovalcem!


petek, 30. oktober 2015 V ponedeljek, 2. novembra, potekajo PREDČASNE VOLITVE rektorja UP

Vsem volilnim upravičencem, ki bodo na dan glasovanja, torej v četrtek, 5. novembra 2015, zadržani, je skladno s 27. členom Pravilnika o volitvah rektorja UP omogočeno glasovanje na predčasnih volitvah.

Predčasne volitve rektorja UP bodo

v ponedeljek, 2. novembra 2015, od 9. do 12. ure,

na volišču št. 1, ki se nahaja v prostorih rektorata UP,

avla Armerija, pritličje, Titov trg 4, Koper.


Vljudno vabljeni k čimvečji udeležbi na volitvah!

Več informacij o volitvah rektorja UP je dostopnih TUKAJ.


četrtek, 29. oktober 2015 Obisk delegacije European Mathematical Society na Famnitu in IAMu

Pod vodstvom matematikov UP IAM in UP FAMNIT ter v sodelovanju z vsemi slovenskimi visokošolskimi in raziskovalnimi institucijami, ki se pedagoško in/ali raziskovalno udejstvujejo na področju matematike (IMFM, DMFA, UL, UM), je Slovenija oddala kandidaturo za organizacijo 8. evropskega matematičnega kongresa, ki bo leta 2020.

V primeru uspešne prijave, bo to doslej največji dogodek za slovensko matematiko, Slovenijo in Univerzo na Primorskem pa bo 8ECM postavil ob bok evropskim matematičnim velesilam, kakršne so Francija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Španija in Švedska.

V sklopu postopka evalvacije smo na Famnitu in IAMu od 26. do 28. oktobra 2015 gostili delegacijo European Mathematical Society (EMS) v sestavi:

Evalvatorji so v okviru obiska preučili organiziranost univerze, fakultete in inštituta, ogledali so si predavalnice in nastanitvene možnosti univerze ter izvedli izpraševanje organizacijskega odbora.

V sredo, 28.10., je evalvatorje sprejel tudi rektor UP prof. dr. Dragan Marušič ter jim predstavil univerzo in njene raziskovalne dosežke (fotografiji v nadaljevanju).


sreda, 28. oktober 2015 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 9. novembra 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Branko Kavšek,UP FAMNIT, IJS

NASLOV: MapReduce in Hadoop: Paralelna, skalabilna obdelava masovnih podatkov

POVZETEK:
Kaj so masovni podatki (Big Data)? Kako jih shranti? Kako jih obdelati? Predstavljena bo paradigma MapReduce in njena odprtokodna implementacija Hadoop, ki je v zadnjem desetletju najpopularnejši in najbolj razširjen način dela z masovnimi podatki. V prvem delu seminarja si bomo podrobneje ogledali vse tri faze MapReduce-a: fazo "Map", fazo "Shuffle" ter fazo "Reduce" in tako spoznali teorijo delovanja omenjene paradigme. Drugi del seminarja bo namenjen predstavitvi nekaj tipičnih primerov uporabe - tu bo predstavljem Hadoop kot odprtokodna implementacija MapReduce-a. S pomočjo Hadoop-a bomo obdelali nekaj primerov masovnih podatkov ter si tako pogledali kako Hadoop uporabiti na realnih problemih.

Vabljeni!


ponedeljek, 26. oktober 2015 Promocija novih dvajsetih doktorjev znanosti Univerze na Primorskem

V četrtek, 22. oktobra 2015, je potekala slovesna promocija novih dvajsetih doktorjev znanosti Univerze na Primorskem. Med doktorji znanosti, ki jih je promoviral rektor prof. dr. Dragan Marušič, sta tudi Sašo Moškon in Andrej Panjan, ki sta zaključila doktorski študij računalništva in informatike na UP FAMNIT.

Dr. Sašo Moškon je na UP FAMNIT zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Akustična klasifikacija morskega dna, dr. Andrej Panjan pa doktorsko disertacijo z naslovom Metode za avtomatsko obdelavo elektromiografskih signalov mišic človeškega trupa.

Na promocijah doktorjev znanosti v letu 2015 (prva je potekala v Tednu Univerze na Primorskem dne 16. marca) je bilo tako promoviranih skupaj 28 novih doktorjev znanosti Univerze na Primorskem, med katerimi so tudi štirje doktorji znanosti, ki so študij zaključili na UP FAMNIT.

Novim doktorjem znanosti iskreno čestitamo in želimo veliko uspehov na prihodnji raziskovalni poti!


sreda, 21. oktober 2015 Utrinki s spoznavnega Famnitovega druženja študentov in zaposlenih 2015/16

Študentski svet UP FAMNIT je tudi letos organiziral že tradicionalno spoznavno druženje, namenjeno brucem, dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete.

Druženje je potekalo v sredo, 14. oktobra 2015, v Planetu TUŠ Koper, kjer so lahko študentje in zaposleni preizkusili svoje spretnosti v bowlingu in biljardu.

Več fotografij si lahko ogledate v Famnitovi galeriji.


torek, 20. oktober 2015 Famnit na sejmu Higher Education and Scholarships Fair 2015

V četrtek, 15. oktobra 2015, je skupina študentov iz UP FAMNIT in UP FM, v spremstvu pedagoškega mentorja, na sejmu "Higher Education and Scholarships Fair 2015" v Reki (Hrvaška) predstavila svoj projekt z naslovom "Identifikacija ribiških proizvodov in sledenje deklaraciji".

Projekt je bil financiran s strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendij v okviru "2. javnega razpisa za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja". Študentje so na sejmu, poleg svojega projekta, lahko promovirali tudi študijske programe obeh vključenih fakultet ter zainteresiranim predstavili možnost študija na Univerzi na Primorskem.


ponedeljek, 19. oktober 2015 Vabljeni na prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

   

1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

V letošnjem študijskem letu začenjamo z novim, že sedmim ciklom poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. V obliki krajših zaključenih celot so predstavljeni zanimivi matematični problemi, delo raziskovalcev in uporaba matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na prvem predavanju z naslovom »Japonska tempeljska geometrija in zahodna geometrija«, ki bo potekalo

v sredo, 21. oktobra 2015 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper)

bo dr. Jurij Kovič (Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije in Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko) predaval o tem, kako je japonska geometrija v času več kot 250-letne izolacije Japonske od ostalega sveta v obdobju Edo (1603-1867) ubrala precej samosvojo pot. Kratkemu zgodovinskemu pregledu okoliščin nastanka in razvoja te geometrije ter njenega ponovnega odkritja in prodora v svet bo sledila ponazoritev s prikazom njenih tipičnih problemov. Naloge te različice evklidske geometrije lahko uporabimo v pedagoškem procesu za razširitev obzorij obvladovanja računalniških orodij, kot je npr. GeoGebra, pa tudi kot navdih za konstrukcijo novih geometrijskih problemov.

Dr. Jurij Kovič je diplomiral iz matematike leta 1985, magistrski študij matematike zaključil leta 1993 na FMF-ju, doktorski študij matematike pa leta 2013 na UP FAMNIT. Ukvarja se s poliedri, simetrijskimi grafi in konfiguracijami. Od decembra 2014 vodi Seminar za zgodovino matematičnih znanosti na FMF-ju. Za mlade matematike je napisal knjigo 80 matematično logičnih problemov Znate rešiti sami?, ki je izšla pri DMFA v Knjižnici Sigma 1996.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 19. oktober 2015 Dr. Ireni Maček in dr. Nataši Šibanc čestitamo za uvrstitev v izbor Odlični v znanosti 2015

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) četrto leto zapored organizira serijo dogodkov, na katerih so predstavljeni pomembnejši dosežki slovenske znanosti. S pobudo, ki deluje pod imenom Odlični v znanosti, želi ARRS izboljšati splošno poznavanje znanstvene dejavnosti in razumevanje njenega pomena ter spodbuditi povezanost znanosti z ostalimi družbenimi področji.

Izbor dosežkov Odlični v znanosti so, tako kot v preteklih letih, opravile članice in člani posameznih Znanstvenoraziskovalnih svetov, ki delujejo znotraj ARRS. Znanstvenoraziskovalni svet za biotehniške vede je v izbor Odlični v znanosti 2015 uvrstil izvirni znanstveni članek z naslovom Impacts of naturally elevated soil CO2 concentrations on communities of soil archaea and bacteria, ki sta ga, skupaj s kolegoma dr. Alexom Dumbrellom in dr. Ines Mandić-Mulec, objavili dr. Irena Maček in dr. Nataša Šibanc z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. Članek je objavljen v reviji Soil Biology and Biochemistry (prva revija s področja Soil Science).

Sodelavkama Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT iskreno čestitamo in jima želimo še veliko uspehov na raziskovalni poti!

 


petek, 16. oktober 2015 Preizkusno predavanje dr. Vaclav Sebera

Dr. Vaclav Sebera bo imel v petek, 6. 11. 2015 ob 17:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Znanost o lesu".

Predavanje z naslovom "DIC and FEM in Wood Science: general concepts and applications" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


petek, 16. oktober 2015 18. tradicionalna Čista desetka

Na Rektorjev dan, v sredo, 21. oktobra 2015, se bo letos izvedla že 18. tradicionalna prireditev Čista desetka, ki jo organizirata Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Univerzitetna športna zveza Primorske. Na športni prirediti bo letos, poleg Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in Fakultete za pomorstvo in promet (UL), tekmovala tudi Univerza v Trstu.

Fakultete se bodo pomerile v desetih športno-družabnih disciplinah, in sicer v košarki, nogometu, odbojki, namiznem tenisu, kegljanju, pikadu, kalčetu, briškuli, vlečenju vrvi in pretakanju bevande. Vsak aktivni udeleženec bo prejel majico in brezplačni topel obrok.

Zaradi lažje izvedbe prireditve je potrebna predhodna prijava. Izpolnjeno prijavnico oddate na ŠOUPovih info točkah v Kopru in Portorožu od ponedeljka, 12.10.2015, dalje. Prijave za košarko, nogomet in odbojko se zbirajo do 20.10.2015, za ostale discipline pa do 21.10.02015 (v primeru kasnejše prijave lahko pišete na info@uszp.si). Registracija ekip in tekmovalcev, ki je za imetnike kartice Zdrava Zabava brezplačna, bo potekala na dan dogodka v avli Arene Bonifika.

Vabljeni.


sreda, 14. oktober 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 19. oktobra 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Title: big3store: large-scale distributed triple-store

Speaker: Iztok Savnik

Abstract:

Huge graphs are recently stored and managed in triple-store database systems, where each arc is represented by triple: (subject,predicate,object). The scalability of storage system and query processing for managing from Tera towards Peta triples is currently possible by using large-scale distribution of data into shared-nothing clusters.

Query execution system in such environment must be able to employ various types of parallelism to allow simultaneous execution of queries and, therefore, provide reasonable response time. Distributed triple-store big3store is based on dataflow architecture of query processing. Each query is a tree of algebra operations that is dynamically mapped to the tree composed of processes interconnected by streams of graphs. The scheduler that maps query trees to the set of processes balances the computation load among the servers of cluster.

The seminar will present: 1) recent appearance of graph databases (knowledge graphs and linked data) on the Web, 2) short overview of graph database management systems, and 2) the architecture of big3store and research problems involved in its design and implementation. The development of big3store system is a joint project between Yahoo Japan Research and FAMNIT, UP.

Vabljeni!


nedelja, 11. oktober 2015 Zaključilo se je finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona 2015

To soboto10. oktobra 2015, se je v Mariboru odvilo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona (UPM) 2015, kjer so se ekipe pomerile za naslov prvaka UPM in naslove prvakov posameznih univerz. Poleg tega so se ekipe borile tudi za nastop na tekmovanju CERC.

Reševanje nalog na finalnem kolu traja kar 5 ur. Boj za prva mesta je bil še povsem odprt, saj so se vodilne ekipe na skupni lestvici med seboj razlikovale zgolj za točko ali dve (kar pomeni le ena naloga na finalu). Možno je bilo torej še vse in tesni rezultati so napovedovali dogodek epskih razsežnosti!

Prvaki UPM 2015 so postali Programatorji iz Univerze v Ljubljani, ki so bili s skupno 22 osvojenimi točkami 3 točke pred Pitoni++ in 5 točk pred The A Team, vsi iz Ljubljane.

Naša najboljša ekipa O(2^n) (Daniel Siladji, Marko Palangetić, Vladan Jovičić - na sliki) se je s 14 točkami uvrstila na odlično 5. mesto. Druga finalna ekipa StackOverflow se je uvrstila na zelo dobro 15 mesto.
Rezultate si lahko ogledate na strani UPM.

Študentom čestitamo za uvrstitve na UPM!

 


sreda, 7. oktober 2015 Famnitovo SPOZNAVNO DRUŽENJE študentov in zaposlenih 2015/16

Spoštovani!

Študentski svet UP FAMNIT tudi letos organizira že tradicionalno spoznavno druženje, namenjeno brucom, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete.

Druženje bo v sredo, 14. oktobra 2015, s pričetkom ob 20. uri (do 1:00) v Planetu TUŠ Koper .
Zbor bo ob 19.45, ob bowling stezah.
Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

   Dodatne informacije na: studentski-svet@famnit.upr.si

   Udeležba je brezplačna.

   Vljudno vabljeni!

   Študentski pozdrav,
   ŠS UP FAMNIT

 


petek, 2. oktober 2015 Zgodilo se je 3. kolo tekmovanja Univerzitetni programerski maraton

V četrtek, 1. oktobra 2015 je potekalo 3. kolo tekmovanja Univerzitetni programerski maraton (UPM). Tekmovanja so se udeležile tudi 4 ekipe UP FAMNIT.

UP FAMNIT ekipa O(2^n), ki jo sestavljajo Vladan Jovičić, Marko Palangetić in Daniel Siladji, je zasedla 5. mesto s štirimi rešenimi nalogami. Ekipa O(2^n) po treh kolih tako zaseda odlično 5. mesto.

Rezultate 3. kola tekmovanja si lahko ogledate tukaj, poglejte še skupne rezultate. Naloge, ki so jih študenti reševali, pa najdete na tem naslovu.

Sodelavci UP FAMNIT študentom iskreno čestitamo za uspehe in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!


petek, 2. oktober 2015 Utrinki z DIST-ove poletne delavnice Prepričljive tehnologije

Od 28. do 30. septembra je na UP FAMNIT potekala delavnica z naslovom "Prepričljive tehnologije - Persuasive Technologies". S študenti vseh treh letnikov smo izdelali programe, ki stremijo k povečevanju socialne interakcije med skipinami, ki sedijo za različnimi mizami v restavraciji ali baru. Z odpiranjem novih komunikacijskih poti med mizami želimo omiliti problem družbene odtujenosti socialno šibkejših posameznikov.

Za dosego cilja smo razvili idejo ki zajema postavitev tablice na mize v baru, pri čemer lahko ena miza povabi drugo k sodelovanju pri različnih nalogah kot so:

  • risanje po virtualno deljenem platnu,
  • igranje iger: obiskovalec za eno mizo lahko igra igro z obiskovalcem za drugo mizo, ali skupina obiskovalcev za eno mizo igra proti drugi mizi,
  • reševanje soodelovalnih nalog, kjer obiskovalci za več mizami skušajo dokončati nalogo za nagrado (npr. kviz za brezplačno kavo).

Galerija slik

Spletna stran delavnice


četrtek, 1. oktober 2015 Sprejem brucev – deveta generacija brucev UP FAMNIT

Danes, 1. oktobra, smo na UP FAMNIT sprejeli že deveto generacijo brucev, ki so se v študijskem letu 2015/16 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT.

Sprejem se je pričel ob 9:30. Brucke in bruce ter učitelje in sodelavce fakultete, ki so se pridružili dogodku, je pozdravila dekanja, izredna profesorica dr. Klavdija Kutnar ter prodekan za študijske zadeve izredni profesor dr. Martin Milanič, ki je bodoče študente seznanil z nekaterimi pomembnimi informacijami o študiju. Doc. dr. Vita Poštuvan z Oddelka za psihologijo UP FAMNIT je za študente izvedla kratko predavanje z naslovom »Čuječi študentje«.

V zaključnem delu sprejema so svoje aktivnosti predstavili predstavniki študentov UP in UP FAMNIT.

Posebna pozornost je bila namenjena študentom-tutorjem, ki so ob tej priložnosti prejeli certifikate o tutorskem delu v preteklem študijskem letu.

Ob 11. uri so vse brucke in bruce Univerze na Primorskem na Titovem trgu v Kopru nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, predstavniki Mestne občine Koper in predstavniki študentov, podrobne informacije o študiju pa so naši brucke in bruci pridobili po 13. uri, ko so se sestali s koordinatorji študijskih programov UP FAMNIT.

V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov z dogodka.

dekanja, izredna profesorica dr. Klavdija Kutnar

doc. dr. Vita Poštuvan

izredni profesor dr. Martin Milanič

študent tutor Borut Umer


sreda, 30. september 2015 Objava prostih vpisnih mest za 3. prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT 2015/16

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) razpisuje v 3. prijavnem roku, ki traja od 1.10.2015 do 5.10.2015, vpisna mesta v dodiplomskih študijskih programih: Biodiverziteta, Bioinformatika, Matematika (izvedba v slovenskem jeziku), Matematika (izvedba v angleškem jeziku), Matematika v ekonomiji in financah,  Računalništvo in informatika, Sredozemsko kmetijstvo.

Več o prijavi in razpisu.


sreda, 30. september 2015 Raziskovalni dnevi iz matematike na UP FAMNIT

Danes, v sredo 30. septembra, se na UP FAMNIT zaključujejo tridnevni Raziskovalni dnevi iz matematike, ki jih fakulteta, v sodelovanju z DMFA Slovenije in Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, organizira že peto leto zapored. Na osnovi uspešnih uvrstitev na državnem tekmovanju iz matematike in/ali na mednarodnih tekmovanjih (IMO, MEMO, EGMO) je fakulteta k udeležbi povabila 20 dijakov z različnih srednjih šol v Sloveniji, obenem pa je matematične aktive srednjih šol na Primorskem pozvala, da k udeležbi na dogodku povabijo svoje dijake. Dogodka se je tako udeležilo tudi pet dijakov iz Gimnazije Nova Gorica.

Dijaki so vsak dan poslušali večurna predavanja izbranih poglavij iz matematike, namenjena pripravam na Mednarodno matematično olimpijado in druga matematična tekmovanja. Predavali so sodelavci, raziskovalci in študenti UP FAMNIT, večinoma bivši udeleženci Mednarodnih matematičnih olimpijad, pri organizaciji pa sta pomagali tudi študentki UP FAMNIT Slađana Babić in Nevena Mitrović.

Prvi dan raziskovalnih dni so udeleženci obravnavali neenakosti (predaval je Marko Palangetić), zvečer pa so imeli priložnost spoznati matematično igro JOMILI Cubes (delavnico je vodil István Estélyi). Drugi dan so reševali naloge s področja teorije števil (predaval je mag. Slobodan Filipovski) in poslušali predavanje o uporabi grafov in matrik pri delovanju spletnih iskalnikov (predaval je dr. Rok Požar). Tretji dan je bil namenjen teoriji in nalogam s področja permutacij (predaval je Marko Rajković).

Dijakom se zahvaljujemo za udeležbo na dogodku in jim želimo še veliko uspehov na tekmovanjih!

 

     


ponedeljek, 28. september 2015 Urnik knjižnice od 1. oktobra 2015 dalje

Od 1.10.2015 bo knjižnica za obiskovalce spet odprta vse dni v tednu, in sicer:

  • ob ponedeljkih: 10:00 – 12:00 in 13:00 -15:00,
  • ob torkih: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00,
  • ob sredah: 10:00 – 12:00 in 13:00 -15:00,
  • ob četrtkih: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00,
  • ob petkih: 10:00 – 12:00 in 13:00 -15:00.

Morebitne izredne spremembe uradnih ur so objavljene med obvestili za študente na spletni strani fakultete.

Knjižnica Temena


četrtek, 24. september 2015 Sprejem bruck in brucev v četrtek, 1. oktobra

Pozdravljeni, brucke in bruci!

Še nekaj dni nas loči od 1. oktobra, ko boste vstopili v svoje prvo študijsko leto. Da bi študijsko leto kar najbolje pričeli, vas bomo v četrtek, 1. oktobra pričakali s programom, ki vključuje prijazno dobrodošlico in pogovor.

Prvi študijski dan se bo pričel ob 9:30 - PODROBNEJŠI PROGRAM. Več informacij o programu, ki ga pripravlja univerza, pa je dostopnih TUKAJ.

Veselimo se srečanja z vami!

 

Učitelji in sodelavci ter študenti UP FAMNIT


četrtek, 24. september 2015 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Začetek predavanj št. l. 2015/16, sestanki s koordinatorji

Študente obveščamo, da se študijski proces za podiplomski študij prične v četrtek, 1. oktobra 2015, in sicer:

  • študenti magistrskega študija Matematične znanosti (PMA) pričnejo s predavanjem pri predmetu Algoritmi na grafih ob 16. uri. Pred pričetkom predavanj je predviden uvodni sestanek s koordinatorjem programa;
  • študenti magistrskega študija Računalništvo in informatika (PRIN) pričnejo s predavanjem pri predmetu Algoritmi na grafih ob 16. uri. Pred pričetkom predavanj je predviden uvodni sestanek s koordinatorjem programa v Famnit- Muzejski1;
  • študenti magistrskega študija Varstvo narave (PBI) pričnejo s predavanji pri predmetu Varstvena genetika, kot je predvideno na urniku. Uvodni sestanek študentov s koordinatorico bo potekal v ponedeljek, 5. oktobra ob 15. uri v Famnit-Muzejski2 (pred pričetkom predavanj pri predmetu Ekologija kopenskih ekosistemov);
  • študenti magistrskega študija Biopsihologija (PBP) pričnejo z uvodnim sestankom s koordinatorjem programa ob 10:30 v DŠD-3-MP1. Prva predavanja bodo pri predmetu Socialna psihologija, kot je predvideno na urniku;
  • študenti magistrskega študija Matematika s finančnim inženiringom (PMF) pričnejo s predavanji pri predmetu Verjetnost, kot je predvideno na urniku. Uvodni sestanek študentov s koordinatorjem bo potekal v torek, 6. oktobra ob 13:30 uri v Famnit-Semin (pred pričetkom vaj pri predmetu Statistični praktikum).

Uvodni sestanek študentov s koordinatorji študijskih programov je namenjen predvsem vprašanjem študentov ter nekaterim pomembnim informacijam o študiju v študijskem letu 2015/16.

Informacije o pričetku študijskega leta za študente magistrskega in doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija bodo objavljene naknadno.

Za dodatna pojasnila in informacije smo dosegljivi v Referatu (05/611 75 75, referat@famnit.upr.si).

Želimo vam veliko študijskih uspehov v študijskem letu 2015/16!

 

Referat za študente UP FAMNIT


četrtek, 24. september 2015 DODIPLOMSKI STUDIJ: Urniki za jesenski semester 2015/16

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2015/16, ki se prične v četrtek, 1. oktobra 2015 in zaključi v petek, 22. januarja 2016.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • NAVODILA za pregledovanje urnikov so objavljena na zgoraj navedeni spletni strani,
  • SKUPINE: delitev v skupine PRI VAJAH je predvidena pri nekaterih predmetih dodiplomskih študijskih programov Računalništvo in informatika (1. letnik), Biodiverziteta (1. in 2. letnik), Biopsihologija (1., 2. in 3. letnik) in Sredozemsko kmetijstvo (1. letnik). SEZNAMI študentov po skupinah bodo objavljeni na zgoraj navedeni spletni strani v sredo, 30.9.2015. V skupine za letnik bodo uvrščeni le študenti, ki so prvič ali ponovno vpisani v letnik. Ostali študenti (pavzerji; študenti, ki opravljajo obveznosti za pretekli letnik; študenti, ki opravljajo diferencialne izpite; študenti, ki jim je bilo odobreno opravljanje predmetov višjega letnika), se za vključitev v skupino za vaje pri predmetu dogovorijo neposredno z nosilcem predmeta oziroma z asistentom pri predmetu;
  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden jesenskega semestra;
  • VAJE V PRVEM TEDNU: v prvem tednu jesenskega semestra odpadejo vaje pri nekaterih predmetih – natančne informacije o tem bodo objavljene med obvestili v ŠIS-u v sredo, 30.9.2015 (za vse dodiplomske programe skupaj);
  • SPREMEMBE URNIKA: do 30.9.2014 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom semestra. Vse spremembe urnika od vključno 1.10.2015 dalje bodo objavljene med obvestili v ŠIS-u.

V četrtek, 1.10.2015 bo potekal sprejem brucev in bruck. Točne informacije glede sprejema so objavljene med obvestili na spletni strani fakultete. Za bruce se v četrtek, 1.10.2015 predavanja in vaje po urniku ne izvajajo.

Študente programa Matematika v ekonomiji in financah posebej obveščamo, da bo predmet Finančne vsebine v angleškem jeziku na urnik umeščen naknadno (ustrezno bo popravljen urnik in objavljeno obvestilo o spremembi). Na urnik bodo naknadndo umeščena tudi predavanja pri predmetu Makroekonomsko modeliranje.

 

Referat za študente UP FAMNIT


četrtek, 24. september 2015 PODIPLOMSKI STUDIJ: Urniki za jesenski semester 2015/16

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2015/16, ki se prične v četrtek, 1. oktobra 2015 in zaključi v petek, 22. januarja 2016.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • NAVODILA za pregledovanje urnikov so objavljena na zgoraj navedeni spletni strani;
  • objavljeni urniki veljajo za MAGISTRSKE študijske programe. DOKTORSKI ŠTUDIJ se zaradi majhnega števila študentov izvaja s konzultacijami. Program študija študenta se oblikuje individualno, v dogovoru z mentorjem doktorskega študenta. Doktorski študenti programa Računalništvo in informatika obiskujejo PODIPLOMSKI SEMINAR, ki se izvaja ob ponedeljkih in sicer skupaj za študente magistrskih in doktorskih študijskih programov, doktorski študenti programa Matematične znanosti pa obiskujejo RAZISKOVALNI MATEMATIČNI SEMINAR, ki se izvaja ob ponedeljkih ob 10. uri;
  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden semestra;
  • SPREMEMBE URNIKA: do 30.9.2015 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom semestra. Vse spremembe urnika od vključno 1.10.2015 dalje bodo objavljene med obvestili v ŠIS-u.

Izvajanje Seminarja PRIN ob ponedeljkih (16:00-17:00): Seminar PRIN je obveznost za vse študente, vpisane v magistrski in doktorski študijski program Računalništvo in informatika. Ker se seminar praviloma izvaja vsak teden, se študente sproti obvešča o morebitni ne-izvedbi seminarja. Če bo seminar prihodnji ponedeljek odpadel, bo v petek do 16. ure objavljeno obvestilo Referata o spremembi urnika, prav tako bo ustrezno popravljen urnik, ki je objavljen na spletni strani fakultete. Hkrati bo objavljena tudi sprememba urnika, če se bodo predavanja, ki so na urniku predvidena ob ponedeljkih ob 17. uri, pričela že ob 16. uri.

V prvem tednu oktobra bodo koordinatorji organizirali sestanke s študenti, kjer bodo študente seznanili z nekaterimi pomembnimi informacijami o študiju v 2015/16. Termini sestankov so objavljeni med obvestili Referata za posamičen program.

Študente magistrskega programa Varstvo narave posebej obveščamo, da bodo predavanja pri predmetu Ornitologija na urnik umeščena naknadno (ustrezno bo popravljen urnik in objavljeno obvestilo o spremembi).

Študente magistrskega programa Matematika s finančnim inženiringom posebej obveščamo, da bodo predavanja pri predmetu Vrednotenje zavarovalniških produktov na urnik umeščena naknadno (ustrezno bo popravljen urnik in objavljeno obvestilo o spremembi).

 

Referat za študente UP FAMNIT


torek, 15. september 2015 OBJAVA PROSTIH VPISNIH MEST ZA 2. PRIJAVNI ROK ZA VPIS V PODIPLOMSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME UP FAMNIT V ŠTUDIJSKEM LETU 2015/16

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) razpisuje v 2. prijavnem roku, ki traja od 16.9.2015 do 18.9.2015, vpisna mesta v podiplomskih študijskih programih:

- 2. in 3. stopnje.

Več o prijavi in razpisu.


ponedeljek, 14. september 2015 Poletna delavnica "Prepričljive tehnologije" (Persuasive Technologies)

Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT organizira poletno šolo Prepričljive tehnologije, kjer bodo udeleženci v tridnevni delavnici poskušali nove tehnologije, ki v družabnih okoljih spodbujajo nedružabno vedenje, uporabiti na način, ki bo spodbujal interakcijo z okolico, v kateri živimo. 

Delavnica bo potekala od 28. - 30. septembra 2015, od 9.30 do 12.30 in od 13.30 do 16.30.

Program: 
Dan 1:  Predstavitev prepričljivih tehnologij in uvod v programiranje
- Predstavitev prepričljivih tehnologij         
- Uvod v programiranje s skriptnim jezikom Python
- Uvod v programiranje mobilnih aplikacij Kivy  
- Razvoj mobilne aplikcaije "Klepetalnica” (ang. chat)
 
Dan 2: Skupinski projekt
- Izbira teme projekta
- Zasnova projekta
- Začetek izvedbe
 
Dan 3: Objava in predstavitev
- Izvedba, testiranje in razhroščevanje
- Predstavitev prototipov (neobvezno)
- Objava delujočih aplikacij na Google Play.
 
Prijave so obvezne na klen.copic@famnit.upr.si. Povezava do e - učilnice
 
Vabljeni!

četrtek, 10. september 2015 Začetek novega študijskega leta 2015/16

Študente obveščamo, da bodo informacije glede pričetka novega študijskega leta 2015/16 (sprejem bruck in brucev, prvi študijski dan za študente) na spletni strani objavljene v zadnjem tednu septembra, zato vas prosimo, da redno spremljate objave na spletni strani. 

Urnik jesenskega semestra 2015/16 bo objavljen predvidoma v četrtek, 24.9.2015.

Lepo vas pozdravljamo,

Referat za študente UP FAMNIT


četrtek, 10. september 2015 Uspešno zaključena mednarodna konferenca BalkanCryptSec 2015

V petek, 4. septembra 2015, se je na UP FAMNIT uspešno zaključila druga vsakoletna kriptografska konferenca BalkanCryptSec 2015.

Potekala je v soorganizaciji UP FAMNIT in UP IAM in v sodelovanju z International Association for Cryptologic Research ter privabila tako domače kot tuje profesorje z vseh delov sveta.

Predstavitve v pdf obliki bodo kmalu objavljene tudi na spletni strani konference.

 
Udeleženci konference BalkanCryptSec 2015

torek, 8. september 2015 Vabilo na predstavitev teme magistrskega dela študentke Maruše Pajk – MZ, 2. stopnja

V petek, 11.9.2015 bo ob 14:30 v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Maruša Pajk, študentka magistrskega študijskega programa 2. stopnje Matematične znanosti, predstavila temo magistrskega dela z naslovom Modeli za kategorične odzive.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 7. september 2015 Univerza na Primorskem je gostila 9. srednjeevropsko matematično olimpijado

Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem ter Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem sta gostili letošnjo srednjeevropsko matematično olimpijado (The Middle European Mathematical Olympiad – MEMO), ki je potekala že deveto leto zapored, in sicer od 25. do 31. avgusta 2015.

Matematično olimpijado, ki je letos potekala v Kopru, na Univerzi na Primorskem, je organiziralo Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Poleg Slovenije je sodelovalo še devet držav: Avstrija, Hrvaška, Češka, Nemčija, Madžarska, Litva, Poljska, Slovaška in Švica. Iz vsake države je tekmovalo šest najboljših dijakov, ki so z udeležbo pridobili nove izkušnje v mednarodnih tekmovanjih. Poleg tekmovanj so se dijaki udeležili izletov in spoznali slovenske znamenitosti ter ustvarili nova poznanstva. V slovenski ekipi so bili Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad), David Opalič (I. gimnazija v Celju), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto), Timen Stepišnik Perdih (I. gimnazija v Celju) in Domen Vreš (ŠC Ravne na Koroškem). V okviru olimpijade je potekalo tako individualno kot ekipno tekmovanje. Na individualnem tekmovanju sta se najbolje odrezala Mateusz Kobak in Leszek Soldan s Poljske, ki sta dosegla najvišje možno število točk in prejela zlato medaljo. Ekipno so prvo mesto dosegli dijaki s Hrvaške. Izmed naših dijakov je David Popović prejel srebrno medaljo, Jakob Jurij Snoj in Domen Vreš pa bronasto. 

Najboljša posameznika Mateusz Kobak in Leszek Soldan s Poljske, ob njiju rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, ki je podeljeval medalje

 

Najbolje uvrščeni Slovenec, David Popović, ki je prejel srebrno medaljo


četrtek, 3. september 2015 Začela se je mednarodna konferenca BalkanCryptSec 2015

Danes, 3. septembra, se je pričela druga mednarodna konferenca BalkanCryptSec, ki bo potekala še jutri, 4. septembra.

Konferenca poteka v soorganizaciji UP FAMNIT in UP IAM in v sodelovanju z International Association for Cryptologic Research. Poleg predavanj vabljenih profesorjev iz tujine (prof. Kaisa Nyberg, prof Alexander Pott in Assoc. Prof. Billy Bob Brumley), bodo udeleženci poslušali tudi predstavitve dvanajstih izbranih znanstvenih člankov. Prvi dan konference bodo potekala predavanja na temo simetrične kriptografije in kriptoanalize, v petek, 4.9., pa na temo varnostnih protokolov, implementacije ter preverljivosti enkripcije.

Več informacij o konferenci je dostopnih tukaj.


sreda, 2. september 2015 Vabilo na poletno delavnico »Prepričljive tehnologije - Persuasive Technologies«

Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT vabi na delavnico z naslovom: »Prepričljive tehnologije - Persuasive Technologies«, ki bo potekala med 28. in 30. septembrom 2015. Tema delavnice bo »IT kot orodje za lažje vzpostavljanje socialnih stikov«.

Uporaba novih tehnologij, kot so mobilni in tablični računalniki, v družabnih okoljih v veliki meri spodbujajo nedružabno vedenje, ki nas odtujuje od okolice v kateri se nahajamo. Clij poletne šole je doseči ravno nasprotno. Mobilno tehnologijo želimo uporabiti na način, ki bo spodbujal interakcijo in odpiral nove načine komunikacije med osebami, ki se nahajajo v bližnji okolici.

Program delavnice si lahko ogledate tukaj.

Za dodatne informacije in obvezne predhodne prijave je na voljo dr. Klen Čopič Pucihar na elektronskem naslovu klen.copic@famnit.upr.si.

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 31. avgust 2015 Uradne ure knjižnice TeMeNa v mesecu septembru 2015

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 1.9. do 30.9.2015 spet odprta vsak dan v tednu, po sledečem urniku:

  • ponedeljek: 9:30 - 12:30
  • torek: 13:00 - 16:00
  • sreda: 9:30 - 12:30
  • četrtek: 13:00 - 17:00
  • petek: 9:30 - 12:30.

torek, 25. avgust 2015 Študentska računalniška konferenca »Informacijska družba«

Društvo ACM Slovenija vabi študente, da pošljejo študentske prispevke na študentsko konferenco znotraj multikonference »Informacijska družba«. Rok za oddajo prispevkov je 15. september 2015.

V letu 2015 ACM Slovenija uvaja novost - študentske referate na nivoju rednega študija. V spisku konferenc, ki ga najdete na tej povezavi, sta dve študentski konferenci - za doktorske študije že uveljavljena konferenca z angleškimi prispevki in polno recenzijo, za slovenske prispevke študentov na rednem študiju pa nova konferenca s poenostavljeno recenzijo in brez kotizacije.

Namen konference je, da študentje skupaj z mentorji boljše seminarske naloge predstavijo v okolju kolegov. Na ta način se skuša vzpostaviti boljše povezave z znanstvenim in strokovnim delom že med rednim študijem in nadarjenim oz. zainteresiranim omogočiti zgodnje vzpostavljanje kontaktov. Konferenca se bo vsako leto selila med Ljubljano, Mariborom in Koprom. Letos bo v Ljubljani. 


ponedeljek, 24. avgust 2015 9. Srednjeevropska matematična olimpijada v Kopru

Od 25. do 31. avgusta 2015 bo v Kopru potekala Srednjeevropska matematična olimpijada, 9. po vrsti. Tekmovalci in njihovi spremljevalci iz 10 srednjeevropskih držav (Avstrije, Češke, Hrvaške, Litve, Madžarske, Nemčije, Poljske, Slovaške, Slovenije in Švice) se bodo prvič zbrali v Sloveniji.
Tekmovalci se bodo pomerili tako na individualnem kot na skupinskem tekmovanju, kar je redkost med matematičnimi tekmovanji. V času bivanja v Sloveniji bodo obiskali Ljubljano in Postojnsko jamo.

Olimpijado organizira  Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) v sodelovanju z UP PEF in UP FAMNIT. Pri organizaciji sodelujejo, kot lokalni vodiči ekip, tudi štirje študenti FAMNIT-a in sicer Edin Husić, Vladan Jovičić in Anes Valentić, študenti programa 1. stopnje Matematika ter Borut Umer, študent programa 2. stopnje Matematične znanosti.

Več informacij o olimpijadi je na voljo na uradni spletni strani olimpijade, http://memo2015.dmfa.si/.


ponedeljek, 24. avgust 2015 Uspešno zaključen 5. FAMNITov poletni tabor "Matematika je kul"

V soboto, 22. avgusta se je na UP FAMNIT uspešno zaključil peti poletni matematični tabor, namenjen osnovnošolcem in dijakom, »Matematika je kul«. Med 16. in 22. avgustom 2015 so se mladi ljubitelji matematike s tem področjem spoznavali prek zabavnih ter poučnih vsebin, osnovni namen in cilj tabora pa je bila popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse.

Osnovnošolci in srednješolci, ki so se letos odločili nekaj dni poletnih počitnic preživeti ob reševanju zanimivih matematičnih zank in problemov, so se na taboru »Matematika je kul« ukvarjali s temami, kot so: »Matematika delovanja spletnih brskalnikov«, »O starogrški geometriji«, »Izdelava zabavnih vsebin z otipljivim vmesnikom«, »Japonska tempeljska geometrija«, »Zgodovina poliedrov«, »Skrivnostna sporočila«, »Matematika in šport«, »Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave«, »Iteracijske metode in numerična analiza«, »Zgodba s srečnim koncem«, »O Gaussovi krivulji« in »Dimenzija: od štetja do fraktalov«. Da bo tabor udeležencem zagotovo ostal v lepem spominu, so organizatorji poskrbeli z različnimi druženji, športnimi aktivnostmi, spoznavanjem Kopra in družabnimi večeri.

Z vsakoletno organizacijo tabora želimo mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Tudi letos so predavanja potekala ločeno za osnovnošolce in srednješolce. Vsega skupaj je bilo 30 udeležencev, od tega 21 osnovnošolcev in 9 srednješolcev. Prav tako opažamo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let. To nam pove, da je tabor resnično zanimiv in da vsako leto dodajamo tematike, ki mlade spodbudijo k drugačnemu razmišljanju o matematiki.

Tabor je sicer namenjen učencem 8. in 9. razreda osnovnih šol ter dijakom srednjih šol, ki jih zanima matematika.

Več o taboru si lahko preberete na http://tabor.famnit.upr.si.

 


ponedeljek, 24. avgust 2015 Mednarodna konferenca Analiza življenjskega cikla, EPD in modificiran les

V letošnji pomladi je kot prva Akcija COST  s področja “Gozd, izdelki in storitve”, ki jo koordinira slovenska raziskovalna inštitucija, z delom pod vodstvom doc. dr. Andreje Kutnar (vodja Oddelka za tehnologijo, Univerza na Primorskem – UP IAM) pričela Akcija COST FP1407 “Integriranje raziskav in vrednotenja vplivov na okolje za razumevanje modifikacije lesa”. 

Prvi dogodek v okviru akcije bo dvodnevna  konferenca (25. in 26. 8. 2015), kjer bo 67 raziskovalcev iz 26 držav razpravljalo o različnih postopkih modifikacije lesa, njihovih okoljskih vplivih ter smernicah za nadaljnje raziskave na tem področju. Diskusija bo zajemala tako postopke modifikacije lesa, ki so že v industrijski rabi, kot tudi tiste, ki so še predmet znanstvenih raziskav.

Konference se bodo udeležili tudi predstavniki industrije, ki bodo na delavnici pod vodstvom Eda Kegela iz Nizozemske in Michaela Burnarda (UP IAM) skupaj z raziskovalci definirali izzive, s katerimi se industrija srečuje pri uvajanju tega novega in vsestransko uporabnega materiala  na svetovni trg. Identificirali in začrtali bodo aktivnosti, s katerimi bodo raziskovalci, vključeni v Akcijo COST FP1407 (sedaj združuje raziskovalce iz 31 držav), pripomogli k ustreznim rešitvam. 

Z delavnico želimo doseči, da končno aktivno združimo industrijo in znanost že v fazi definiranja raziskovalnih vsebin” je poudarila vodja projekta doc. dr. Andreja Kutnar. Tudi zato bo na konferenci mednarodnim partnerjem z raziskovalnega področja in slovenskim industrijskim partnerjem, kot vodja tudi tega projekta, predstavila InnoRenew CoE (Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja). Univerza na Primorskem bo pri tem projektu, skupaj z mentorskim partnerjem »Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut« in še sedmimi slovenskimi raziskovalnimi in razvojnimi inštitucijami vzpostavila center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja ter z njegovim delovanjem omogočila preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva. 

Mednarodna konferenca “Analiza življenjskega cikla, EPD in modificiran les” bo tako nov korak naprej v prizadevanju Univerze na Primorskem, da pripomore k razvojnemu preboju slovenske lesne industrije, z roko v roki z najboljšimi domačimi in mednarodnimi raziskovalnimi inštitucijami.


nedelja, 23. avgust 2015 Ars Mathematica Contemporanea prva med znanstvenimi revijami v Sloveniji v 2014

Portal SCIMAGO je revijo Ars Mathematica Contemporanea, ki jo Univerza na Primorskem izdaja v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana, uvrstil na prvo mesto med znanstvenimi revijami v Sloveniji v letu 2014. Lestvica je objavljena na tej povezavi.

Hkrati SCIMAGO AMC uvršča na 6. mesto revij v Vzhodni Evropi (povezava), na področjih »Algebra in teorija števil« ter »Diskretna matematika in kombinatorika« pa v letu 2014 v prvo četrtino revij na področju (povezava).

Uredniški ekipi ob teh dosežkih iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo tudi vnaprej!


petek, 21. avgust 2015 Preizkusno predavanje dr. Uroša Marušiča

Obveščamo vas, da bo imel dr. Uroš Marušič, kandidat za izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje Kineziologija in znanstveni naziv znanstveni sodelavec, v sredo 26. avgusta 2015, ob 10.00 preizkusno predavanje z naslovom "Uporaba informacijske tehnologije pri športnem treniranju in vadbi".

Predavanje bo za študente 2. letnika dodiplomskega univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Aplikativna kineziologija, v predavalnici AMF1, v prostorih Srednje tehniške šole Koper, Šmarska 4.

Vabimo vas, da se predavanja udeležite.


ponedeljek, 17. avgust 2015 Študenti UP Famnit na srečanju z Veleposlanico RS v Izraelu, Nj. eks. Alenko Suhadolnik

Slovenska delegacija v Izraelu na WSCI (Edin Husić, Luka Pavlović, Roman Solodukhin, Aleš Oven - vsi z UP Famnit) se je včeraj ob uradni otvoritvi sestala tudi z Veleposlanico Republike Slovenije v Izraelu, Nj. eks. Alenko Suhadolnik. 

Pogovorili smo se o naših vlogah in možnostih sodelovanja med Slovenijo in Izraelom na področju znanosti in se dogovorili za krepitev odnosov na tem področju.

WSCI (World Science Conference in Israel) je prva tovrstna konferenca. Združila je preko 400 mladih znanstvenikov iz 72 držav, katere nagovarja 15 Nobelovih nagrajencev s področij fizike, kemije, biologije in ekonomije. UP Famnit je ponosen, da s svojimi študenti predstavlja Slovenijo. Več o konferenci na: http://www.wsci.org.il/, kjer lahko tudi v živo spremljate dogajanje.


ponedeljek, 3. avgust 2015 Študenti UP FAMNIT tudi letos uspešni na mednarodnem matematičnem tekmovanju IMC v Bolgariji

Med 27. julijem in 2. avgustom 2015 je v Blagoevgradu v Bolgariji potekala 22. izvedba mednarodnega študentskega matematičnega tekmovanja International Mathematics Competition for University Students 2015. Barve FAMNITa in Univerze na Primorskem so zastopali štirje študenti drugega letnika dodiplomskega študija Marko Palangetić, Ivan Bartulović, Roman Solodukhin in Vladan Jovičić.

Marko Palangetić je prejel drugo nagrado, Ivan Bartulović tretjo nagrado, Roman Solodokhin in Vladan Jovičić pa sta prejela pohvalo.

Naloge, ki so jih reševali, si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja http://www.imc-math.org/.

Študentom iskreno čestitamo!


četrtek, 30. julij 2015 Andrej Panjan nov doktor znanosti

V sredo, 29. 7. 2015, je Andrej Panjan uspešno zaključil doktorski študij Računalništva in informatike. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Nejca Šarabona in somentorstvom doc. dr. Branka Kavška je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo Metode za avtomatsko obdelavo elektromiografskih signalov mišic človeškega trupa.

Novopečenemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


torek, 28. julij 2015 Delavnice »Izzivi mladim«

Si morda brezposeln/a ali si dijak/inja ali si študent/enka ali si samozaposlen/a, ali zaposlen/a, star/a med 15 in 30 let. V septembru in oktobru UIP in Javna agencija Spirit Slovenija zate pripravljata brezplačne podjetniške delavnice »IZZIVI MLADIM«.

Poglej izzive, ki so jih organizatorji pripravili skupaj s slovenskimi podjetji in organizacijami. S sodelovanjem na delavnici, se boš spoznal z vitkim inoviranjem, ki ga pri reševanju izzivov uporabljajo tudi start upi in inovativna podjetja. Prav tako se boš lahko osebno predstavil odločevalcem v sodelujočih podjetjih. S klikom izberi izziv, ki ga boste v timu, ob mentorski podpori, reševali in ob zaključku vaše rešitve predstavili podjetju. Nekatera podjetja so že v izzivih izrazila interes za sodelovanje z mladimi tudi po delavnici.

Poglej kdaj bo delavnica v tvojem domačem kraju. Sodeluješ lahko na katerikoli od navedenih delavnic.  Na spletni povezavi www.mladimsedogaja.si  so objavljeni izzivi, sodelujoča podjetja in prijavnice na posamezne delavnice, za nekatere delavnice pa so navedeni predvideni termini kdaj bodo izzivi še objavljeni. V avgustu in septembru pa bodo objavljeni še dodatni termini delavnic.

V Kopru bodo delavnice potekale med 7. in 17. septembrom 2015, v Postojni pa med 8. in 16. septembrom 2015. Ostali termini delavnic so objavljeni na tej spletni strani.

Več o programu delavnic si lahko prebereš tukaj.

Dodatne informacije: izzivimladim@spiritslovenia.si


sreda, 22. julij 2015 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Andreja Panjana

Andrej Panjan, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Metode za avtomatsko obdelavo elektromiografskih signalov mišic človekega trupa, pod mentorstvom izr. prof. dr. Nejca Šarabona in somentorstvom doc. dr. Branka Kavška.

Zagovor bo potekal v sredo, 29.7.2015 ob 14:00 v predavalnici FAMNIT-VP (Glagoljaška 8, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 20. julij 2015 Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT med inštruktorji tečaja statističnega modeliranja na Univerzi Witwatersrand

Pretekli teden je na Univerzi Witwatersrand (Johannesburg, Republika Južna Afrika) potekal dobrodelni 4-dnevni tečaj statističnega modeliranja, ki ga je vodila Univerza St Andrews (Centre for Research into Ecological and Environmental Modelling) iz Velike Britanije.

Tečaj, ki se ga je udeležilo okoli 150 udeležencev, je bil namenjen študentom in raziskovalcem iz različnih delov Afrike in je bil za udeležence brezplačen. Vključeval je tako osnove statistike kot tudi napredne metode statističnega modeliranja.

Pri organizaciji tečaja je kot eden izmed sedmih inštruktorjev sodeloval tudi Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT.

V nadaljevanju fotoutrinka s tečaja.

 

 


petek, 17. julij 2015 Uspešno izveden 4. poletni tabor (biokamp) v Rakitovcu

Društvo varstvenih biologov - BIODIVA, je v času od 3.7. - 7.7.2015 uspešno izvedlo že 4. biocamp v Rakitovcu. Tokrat so se lahko Famnitovi študenti Varstva narave, ki sta se jima pridružila še študenta Bioinformatike in Sredozemskega kmetijstva ter nekaj študentov Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, udejstvovali v šestih različnih tematskih skupinah, povezanih z biodiverziteto Krasa. S pomočjo odličnega vodenja mentorjev, ki prav tako prihajajo iz treh omenjenih fakultet ter organizatorjev znotraj društva je biocamp poskrbel za nadgradnjo znanja in spoznavanje med študenti različnih letnikov in smeri študija.

Eden od ponujenih vrhuncev je bilo predavanje Paul Touta iz Londona, sicer stanujočega v Trstu, ki je udeležencem predstavil poučno tematiko o naravoslovnem turizmu v Severnem Jadranu in tako poskrbel za kontroverzen razmislek o možnostih zaposlitve znotraj te, pri nas dokaj nezapolnjene poklicne niše, ki pa predstavlja velik potencial z vidika možnosti za odpiranje novih delovnih mest. Poleg Paula Touta sta za mednarodno razsežnost biokampa skrbeli bodoči varstveni biologinji; ena od njiju prihaja iz Italije in je Famnit obiskala v sklopu študijske izmenjave, drugo, doma iz Švice, pa je v Ljubljano pripeljalo pripravništvo.

Nekaj fotoutrinkov s 4. biokampa:

 

 

 


sreda, 15. julij 2015 Prva diplomantka magistrskega študijskega programa 2. stopnje Biopsihologija na UP FAMNIT

V torek, 14. julija 2015 je Nikolina Jeretič zaključila magistrski študij Biopsihologije z magistrsko nalogo z naslovom "Biopsihosocialni model doživljanja stresa na delovnem mestu", pod mentorstvom doc. dr. Katarine Babnik.

Namen magistrskega dela je s pomočjo domače in tuje strokovne literature ter empiričnega raziskovanja v realnem delovnem okolju preučiti doživljanje stresa pri zaposlenih ter hkrati opozoriti na pomen koncepta kognitivne ocene kot izhodišča za razlikovalno dojemanje stresa na biološki, psihološki in socialni ravni posameznika.

Gre za prvo diplomantko magistrskega študijskega programa 2. stopnje Biopsihologija, ki se je na UP FAMNIT pričel izvajati v študijskem letu 2013/14.


sreda, 8. julij 2015 Knjižnica TEMENA zaradi tehničnih težav zaprta

Obveščamo vas, da je danes knjižnica TEMENA zaradi tehničnih težav zaprta. V petek bo odprta skladno s poletnim urnikom. 


sreda, 8. julij 2015 Nova raziskava na ogroženih morski psih trnežih v Jadranu pod vodstvom doc. dr. Bojana Lazarja

Mednarodna skupina raziskovalcev s Hrvaške, iz Združenih držav Amerike in Slovenije, je pod vodstvom doc. dr. Bojana Lazarja z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, v mednarodni reviji Marine and Freshwater Research objavila članek o starosti in dinamiki rasti ogrožene sredozemske subpopulacije morskega psa trneža (Squalus acanthias). 

Trnež je demerzalni mezopredatorski morski pes, razširjen v plitvih zmernih morjih in oceanih severne in južne poloble, vključno s Sredozemskim in Jadranskim morjem. Čeprav velikost redko presega 120 cm, so njegove biološke značilnosti podobne velikim pelaškim morskim psom, kot so počasna rast, pozna spolna zrelost, dolga življenjska doba, nizka reprodukcija ter najdaljši gestacijski čas med vsemi morskimi psi, saj samice mladiče nosijo do 24 mesecev. Zaradi takšne življenjske strategije je trnež posebej občutljiv na vpliv ribištva, a je ravno ta vrsta morskega psa najbolj intenzivno in nekontrolirano lovljena v vseh svetovnih morjih. Netrajnostno ribištvo je pripeljalo do 95% vpada številčnosti populacij  v severovzhodnem Atlantskem oceanu in do 60% v Črnem morju,  medtem ko je sredozemska subpopulacija trneža obravnavana kot ogrožena. Podatki o starosti, hitrosti rasti in starosti pri spolnem dozorevanju so ključni demografski podatki, nujni za upravljanje s populacijami. Takšni podatki za ogroženo sredozemsko subpopulacijo do danes niso obstajali, čeprav se trnež v Sredozemskem morju in Jadranu že dolgo komercialno lovi.

Rezultati raziskave skupine doc. dr. Bojana Lazarja so pokazali, da samice spolno dozorijo pri starosti okoli 20.1 let ter lahko živijo do 36 let, medtem ko samci dozorijo pri 10.5 letih in živijo do 23 let. Tako dolga življenjska doba in pozno spolno dozorevanje, skupaj s počasno rastjo, kažejo na potrebo razvoja vrstno-specifičnega načrta upravljanja s trnežom v Jadranu in Sredozemskem morju.

Sodelavcu doc. dr. Bojanu Lazarju iskreno čestitamo k objavi članka in mu želimo uspešno raziskovalno delo tudi v prihodnje!

V nadaljevanju še nekaj fotoutrinkov.

 


torek, 7. julij 2015 Dr. Diego de Leo prejemnik nagrade Griffith Univerze

Univerza Griffith v Avstraliji vsako leto podeljuje nagrade za raziskovanje in s tem prepoznava dosežke izjemnih posameznikov in skupin, ki s svojim raziskovanjem presegajo meje svojih področij.

The Vice Chancellor's 2014 Research Excellence Award je za leto 2014 v kategoriji »Individual Mid-career or Senior Researcher who has demonstrated an outstanding record of achievement in research« prejel prof. dr. Diego de Leo, ki vodi  Australian Institute for Suicide Research and Prevention (delujoč v okviru omenjene univerze), pa tudi predstojniku našega Slovenskega centra za raziskovanje samomora.

Dr. Diegu de Leu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko raziskovalnih uspehov tako v Avstraliji kot Sloveniji!

 


ponedeljek, 6. julij 2015 Nov doktor znanosti

Sašo Moškon je v petek, 3.7.2015 uspešno zaključil svoj doktorski študij Računalništva in informatike. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Janeza Žiberta in somentorstvom doc. dr. Branka Kavška je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo Akustična klasifikacija morskega dna.

Novopečenemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

 


ponedeljek, 6. julij 2015 Peti FAMNITov poletni tabor »«Matematika je kul«

Med 16. in 22. avgustom 2015 bo na UP FAMNIT potekal že peti FAMNITov poletni tabor »Matematika je kul«, ki bo tudi letos ponujal obilo zanimivih tem ter številne družabne aktivnosti.

FAMNITov poletni tabor »«Matematika je kul« je namenjen učencem 8. in 9. razreda osnovnih šol in dijakom srednjih šol, ki jih zanima matematika. Poteka v prostorih fakultete UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper. Predavanja in delavnice izvajajo naši izkušeni predavatelji, pridružili pa se jim bodo tudi predavatelji z drugih slovenskih univerz.

Letos bo ponovno potekala ločena izvedba za osnovnošolce in za srednješolce. Več informacij o taboru za osnovnošolce je na voljo na tej povezavi, več informacij o taboru za srednješolce pa na tej povezavi.

Vse informacije o vsebinah predavanj in delavnic, prijavi na tabor in nastanitvi so dostopne na tem spletnem naslovu.

Slike iz preteklih let si lahko ogledate tukaj.

 

Pridružite se nam na letošnjem poletnem taboru in spoznali boste, da je lahko matematika tudi zabavna!


petek, 3. julij 2015 Poletna šola v okviru COST Akcije IS 1302: »Kvaliteta življenja in potrebe v kontekstu dolgotrajne forenzične psihiatrične oskrbe«

V okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM) s podporo COST Akcije IS 1302 se bo v Kopru od 14.7. do 17.7 odvijala poletna šola z naslovom  »Kvaliteta življenja in potrebe v kontekstu dolgotrajne forenzične psihiatrične oskrbe« (ang. Quality of life and needs in a long-term forensic psychiatric context).

Cilj obravnave forenzičnih psihiatričnih pacientov je izboljšanje duševnega in telesnega blagostanja, zmanjšanje tveganja za ponovitev z namenom vrnitve na prostost. Pri dolgotrajni forenzični psihiatrični oskrbi pacienti ostajajo zaprti daljše obdobje in datum izpusta ni znan. Zato je oskrba usmerjena predvsem v psihiatrično in zdravstveno nego ter optimizacijo kvalitete življenja pacientov. Ob tem se odpirajo vprašanja o tem, kakšne so potrebe pacientov, zadovoljitev katerih bi omogočila ustrezno psihiatrično in zdravstveno nego ter optimizacijo kvalitete življenja. Vprašanja o na primer avtonomiji, omejeni svobodi gibanja, omejitvah na področju partnerstva in spolnih odnosov so le delček tega, kar je potrebno nasloviti, če želimo doseči zgoraj navedene cilje.

V okviru poletne šole se bomo pod vodenjem Ellen Vorstenbosch in Dr. Judi Pettigrew dotaknili teh in številnih drugih vprašanj. Program je zastavljen interaktivno, z namenom, da bi 4-dnevno sodelovanje mednarodnih kolegov iz različnih področij dela lahko doprineslo k pozitivnim spremembam za uporabnike dolgotrajne forenzične oskrbe.

Dogodek poteka v okviru COST Akcije IS 1302, tako bo 8 udeležencem na podlagi njihovih motivacijskih pisem omogočena brezplačna udeležba s povračilom stroškov poti, nastanitve in dnevnih obrokov.

Več o dogodku, predavateljih, kotizaciji in programu si lahko preberete na tej spletni strani.


torek, 30. junij 2015 Ko fakulteta diha mednarodno

Leto in pol. 198 tujih predavateljev. 37 držav. 5 celin. Preko 800 udeležencev na 13 mednarodnih delavnicah. 4 zaposleni iz tujine. To je Famnitov del projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem, ki se zaključuje danes s še zadnjimi aktivnostmi. 

V zadnjem letu in pol smo v okviru projekta UP in SVET - mednardona vpetost Univerze na Primorskem skupno gostili 198 gostov iz tujine. Prišli so iz 37 držav. 

Izmed teh je 41 tujih predavateljev sodelovalo v študijskem procesu in študentom predstavilo zadnja znanstvena dognanja iz sveta. 31 tujih predavateljev je sodelovalo v študijskem procesu v poletnem semestru 2014/2015, s čimer smo pravkar zaključili mednarodno zagotovo zelo intenziven semester. 

Ostali so predavali na eni izmed 13 mednarodnih konferenc, ki smo jih organizirali. Skupaj smo na konferencah zabeležili preko 800 gostov. 8 konferenc je bilo izvedenih v prvi polovici leta 2015, zadnja poletna šola pa še poteka. Z vsemi temi aktivnostmi spodbujamo in zagotavljamo "internacionalizacijo visokega šolstva doma."

Pri izvedbi projekta je polno sodelovala vsa fakulteta - vodstvo, oddelki, strokovno osebje, študenti in gosti. Vsem se zahvaljujemo za njihov vsebinski prispevek in za njihovo potrpljenje in razumevanje pri sledenju vsem zahtevanim postopkom. 

Z mednarodnimi aktivnostmi nadaljujemo tudi v prihodnje. Že sedaj smo poleg projekta UP IN SVET spodbujali aktivnosti na različnih področjih in jih financirali iz različnih virov (Bilateralni projekti, Erasmus+, NFM in EGP finančni prispevek, in drugi). K temu bomo zavezani tudi v prihodnje, saj se zavedamo pomena vključenosti fakultete v mednarodni prostor in verjamemo, da le tako lahko ponudimo kvalitetne in sodobne programe za naše študente in raziskovalce. 

Projekt UP in SVET je bil sofinanciran s sredstvi Evropskega Socialnega Sklada in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 


ponedeljek, 29. junij 2015 Preizkusno predavanje dr. Boštjana Kuzmana

Dr. Boštjan Kuzman bo imel v četrtek, 2. julija 2015 ob 14.00 uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom Iskanje in konstruiranje simetrij v grafih bo potekalo v predavalnici Hotela Planja na Rogli.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 29. junij 2015 Uradne ure knjižnice TeMeNa v juliju in avgustu 2015

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 1. julija do 31. avgusta 2015 odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih od 13:00 do 15:00.

Izposoja in vračilo gradiva bosta v tem času omogočena tudi izven navedenih uradnih ur, in sicer:

  • izposoja gradiva: po predhodnem dogovoru vsak delavnik med 8:00 in 15:00. Datum in uro obiska vsaj dan prej napovejte na e-naslov temena@upr.si;
  • vračilo gradiva: v Referatu za študente UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper), v času uradnih ur Referata, in sicer:
    - ponedeljek - petek: 8:00 – 11:00,
    - torek, četrtek: 8:00 – 11:00 in 13:30 – 15:30.

 


sreda, 24. junij 2015 Ars Mathematica Contemporanea v drugem kvartilu SCI revij na področju matematike

Revija Ars Mathematica Contemporanea, ki jo Univerza na Primorskem izdaja v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana, se je po faktorju vpliva za leto 2014 uvrstila na 102. mesto med SCI revijami na področju matematike in se s tem ponovno uvrstila v drugi kvartil.

Uredniški ekipi ob tem dosežku iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo tudi vnaprej!


sreda, 24. junij 2015 Napovedujemo začetek mednarodne Doktorske poletne šole iz diskretne matematike (Rogla, 27.6. – 3.7.2015)

V soboto, 27.6.2015 se na Rogli začenja mednarodna Doktorska poletna šola iz diskretne matematike (PhD Summer School in Discrete Mathematics). Med predavatelji na doktorski poletni šoli bodo tudi nekateri tuji profesorji, katerih gostovanje je sofinancirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.

Več informacij o doktorski poletni šoli dobite na naslednji povezavi.

                                              


sreda, 24. junij 2015 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Saša Moškona

Sašo Moškon, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Akustična klasifikacija morskega dna, pod mentorstvom izr. prof. dr. Janeza Žiberta in somentorstvom doc. dr. Branka Kavška.

Zagovor bo potekal v petek, 3.7.2015 ob 10:00 v predavalnici Muzejski 1 (Muzejski trg 7, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 22. junij 2015 Knjižnica TeMeNa bo v petek, 26.6.2015 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v petek, 26.6.2015, zaradi kolektivnega dopusta zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposojenega gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 19. junij 2015 2 konferenci za nami, naslednja že v nedeljo

S polno paro nadaljujemo z izvedbo mednarodnih konferenc v letošnjem juniju. 

Danes sta se zaključili dve konferenci: Algorithmic Graph Theory on Adriatic Coast (AGTAC) in 2nd International Workshop on Conservation Biology

Obe sta bili uspešni, skupaj pa smo gostili skoraj 200 profesorjev in raziskovalcev iz 22 različnih držav. 

Nekaj utrinkov s konferenc si lahko ogledate v fotogaleriji:

FOTOGALERIJA - ALGORITHMIC GRAPH THEORY ON ADRIATIC COAST (AGTAC)

FOTOGALERIJA - 2ND INTERNATIONAL WORKSHOP ON CONSERVATION BIOLOGY

Organizatorji obeh konferenc se zahvaljujejo vsem za udeležbo, njihove prispevke in vsem, ki so pomagali pri izvedbi. 

Hkrati pa UP Famnit že gleda naprej. Naslednja konferenca nas čaka že v nedeljo - 8th Slovenian Conference on Graph Theory. Povezava do spletne strani konference: https://kg15.matheo.si/ 

Gostovanje nekaterih tujih predavateljev na konferencah je delno sofinancirao v okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


četrtek, 18. junij 2015 Študenti Famnita z odličnimi uvrstitvami na internetni olimpijadi

Tudi letos so se Famnitovi študenti matematike udeležili mednarodnega internetnega tekmovanja Open International Internet-Olympiads for Higher Education Students (vabilo).

Tekmovanje je potekalo v treh krogih - prvi krog 20. marca, drugi krog 22. aprila in tretji krog 27. maja. Prvega kroga se je udeležilo več naših študentov, v drugi krog pa so bili izbrani Marko Palangetić, Marko Rajković in Roman Solodukhin (vsi 2. letnik dodiplomskega študijskega programa Matematika). Vsi trije so se izkazali tudi v drugem krogu in se uvrstili v tretji krog, kjer so dosegli izvrstne rezultate. Marko Palangetić in Roman Solodukhin sta prejela srebrno medaljo, Marko Rajković pa bronasto. 

Mednarodne internetne olimpijade 2015 se je udeležilo skupaj 5.948 študentov iz 196 univerz, od tega je bilo študentov matematičnih smeri 763. V zadnji, tretji krog, je bilo uvrščenih le 85 študentov iz 52 univerz, od tega 27 iz matematičnih smeri.

Omenjene številke povedo še več o uspehih naših študentov, saj so ti dosegli odlične uvrstitve: Marko Palangetić (7. mesto skupno, 7. mesto med študenti matematičnih smeri), Roman Solodukhin (11. mesto skupno, 10. mesto med študenti matematičnih smeri), Marko Rajković (21. mesto skupno, 15. mesto med med študenti matematičnih smeri).

Vsem trem iskreno čestitamo!


sreda, 17. junij 2015 V teku je mednarodna poletna šola »Production of Housing in Europe: Innovation, Conservation and Design with Natural Resources«

Univerza na Primorskem v sodelovanju z Oregon State University (OSU) med 15. in 30. junijem 2015 organizira mednarodno poletno šolo Production of Housing in Europe: Innovation, Conservation and Design with Natural Resources. Poletna šola se je pričela z obiskom univerze  ETH v Zürich-u.

Več o poletni šoli in programu si lahko preberete tukaj.

 


sreda, 17. junij 2015 Vabilo k sodelovanju v fokusni skupini

Na Oddelku za tehnologijo UP IAM z inštitutom »Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut« ter še sedmimi slovenskimi partnerji izvajajo projekt »Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE)« v okviru programa OBZORJE 2020 na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja.

Namen projekta je vzpostaviti center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja ter z njegovim delovanjem omogočiti preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva. Izkoriščujoč raznoliko znanje in veščine partnerjev konzorcija ter partnerstvo z mentorskim inštitutom Fraunhofer WKI bo InnoRenew CoE razvijal nova, pametna, trajnostna in moderna bivalna okolja, primerna za vse generacije.

Za namene raziskave iščejo kandidate za fokusno skupino. Imate morda 1,5 ure časa v torek, 23. junija 2015, okoli 17h in ste v Kopru? Pridružite se nam na klepetu na temo obnovljivih materialov in raziskav zdravega bivanjskega okolja. Ne iščemo strokovnjakov s področja, samo vse, ki vas tematika ekologije, trajnostne rabe naravnih virov, trajnostne gradnje in podobnih tematik zanima. Vaše mnenje nam lahko odločilno pomaga pri oblikovanju centra odličnosti!

Dodatne informacije in prijave: info@iam.upr.si.


torek, 16. junij 2015 Kar dve mednarodni konferenci istočasno na UP FAMNIT

Ta teden UP FAMNIT gosti dve mednarodni konferenci, na katerih pričakujemo blizu 200 gostov iz kar 22 različnih držav.

Oddelek za matematiko v sodelovanju z Inštitutom Andrej Marušič organizira konferenco AGTAC - Algorithmic Graph Theory on the Adriatic Coast, ki se je pričela danes zjutraj. Več o konferenci si lahko preberete tu

Oddelek za biodiverzito pa jutri začenja s konferenco 2nd International Workshop on Conservation Biology. Več o konferenci je dosegljivo na povezavi

Gostovanje vabljenih predavateljev delno sofinancira projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 15. junij 2015 5. slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT (Koper, 12. junij 2015)


(Fotografije: Pavel Fičur)                                                                                                             (>>> fotogalerija)

V petek, 12. junija 2015, smo na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) že petič zapovrstjo podelili diplome diplomantom dodiplomskega in magistrskega študija.

Diplome je prejelo 106 diplomantov, kar je največ doslej. Novi diplomanti bodo obogatili lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomiranimi finančnimi matematiki, diplomiranimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike, diplomiranimi varstvenimi biologi, diplomiranimi bioinformatiki, diplominarnimi biopsihologi, diplomiranimi kineziologi ter magistri matematike, magistri inženirji računalništva in informatike, magistri varstva narave in magistri kineziologije.

Poleg diplomantov so bili v sklopu podelitve posebne pozornosti deležni tudi novi doktorji znanosti, ki so zaključili študij na UP FAMNIT, ter študenti UP FAMNIT, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se posebej izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti; na predlog posameznih oddelkov in Študentskega sveta UP FAMNIT so prejeli fakultetne pohvale.

Prisotne so nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, dekanja UP FAMNIT izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in predstavnica podjetja KZ AGRARIA Koper ga. Patricija Pirnat.

   

Svoja razmišljanja o študiju na fakulteti in drugih študijskih izkušnjah sta z navzočimi delila tudi dva študenta: Marko Posavčević, diplomant dodiplomskega študija Biopsihologije in Luca Basiaco, diplomant magistrskega študijskega programa Matematične znanosti.

   

Z glasbenim programom so prisotne navdušili pevke in pevci Akademskega zbora Univerze na Primorskem.
 

V nadaljevanju objavljamo seznam diplomantov, doktorandov in prejemnikov pohval:

Diplomanti dodiplomskega in magistrskega študija - SEZNAM

 

Doktorji znanosti

  • dr. Samed Bajrić, doktorski študijski program Matematične znanosti (promoviran v doktorja znanosti dne 16.10.2014)
  • dr. Sergio Hiroki Koike Quintanar, doktorski študijski program Matematične znanosti (promoviran v doktorja znanosti dne 16.3.2015)
  • dr. Alexander Vasilyev, doktorski študijski program Matematične znanosti (promoviran v doktorja znanosti dne 16.3.2015)
  • dr. Uroš Marušič, doktorski študijski program Aplikativna kineziologija (zagovor doktorske disertacije 23.4.2015, promocija bo v letu 2015)

Prejemniki pohval

  • Urša Bernardič, dodiplomski študijski program Biopsihologija, pohvala za odlične študijske dosežke ter aktivno vključevanje v razvojno in raziskovalno delo oddelka (predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT) in pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov (predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT)
  • Domen Čefarin, magistrski študijski program Biopsihologija, pohvala za odlične dosežke na področju raziskovanja; predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT
  • Sandra Hasić, magistrski študijski program Varstvo narave, pohvala za aktivno vključevanje v razvojno in projektno delo oddelka; predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT
  • Andrej Koprivec, dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za odlične študijske dosežke; predlagatelj: Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT
  • Marko Posavčević, magistrski študijski program Biopsihologija, pohvala za odlične študijske dosežke ter aktivno vključevanje v raziskovalno delo oddelka; predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT
  • Marko Rajković, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za odlične študijske dosežke in odlične uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih iz matematike; predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT
  • Anja Rudež, magistrski študijski program Biopsihologija, pohvala članici ekipe Univerze na Primorskem za projekt SayGoodby, s katerim je ekipa zmagala na nacionalnem tekmovanju Imagine Cup 2015 in s tem pomembno prispevala k pozitivni promociji univerze in fakultete; predlagatelj: Senat UP FAMNIT
  • Tomaž Sabadin, dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika, pohvala za odlične študijske dosežke; predlagatelj: Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT
  • Martin Senič, dodiplomski študijski program Biodiverziteta, pohvala za aktivno vključevanje v razvojno in projektno delo oddelka; predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT
  • Tanja Štular, dodiplomski študijski program Bioinformatika, pohvala za odlične študijske dosežke ter aktivno vključevanje v raziskovalno delo oddelka (predlagatelj: Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT) in pohvala članici ekipe Univerze na Primorskem za projekt SayGoodby, s katerim je ekipa zmagala na nacionalnem tekmovanju Imagine Cup 2015in s tem pomembno prispevala k pozitivni promociji univerze in fakultete (predlagatelj: Senat UP FAMNIT)
  • Aleksandar Tošić, magistrski študijski programi Računalništvo in informatika, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov; predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT

Diplomantom, doktorandom in prejemnikom pohval iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji študijski, raziskovalni in karierni poti.

Več fotografij s slavnostne podelitve diplom 2015 je dostopih TUKAJ.


četrtek, 11. junij 2015 Vabilo na poletno šolo »Kvaliteta življenja in potrebe v kontekstu dolgotrajne forenzične psihiatrične oskrbe«

Spoštovani,

vljudno vas vabimo, da se pridružite poletni šoli, ki jo v okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM) s podporo COST Akcije IS 1302 pripravljamo v Kopru, od 14.7. do 17.7, z naslovom  Kvaliteta življenja in potrebe v kontekstu dolgotrajne forenzične psihiatrične oskrbe (ang. Quality of life and needs in a long-term forensic psychiatric context).

Cilj obravnave forenzičnih psihiatričnih pacientov je izboljšanje duševnega in telesnega blagostanja, zmanjšanje tveganja za ponovitev z namenom vrnitve na prostost. Pri dolgotrajni forenzični psihiatrični oskrbi pacienti ostajajo zaprti daljše obdobje in datum izpusta ni znan. Zato je oskrba usmerjena predvsem v psihiatrično in zdravstveno nego ter optimizacijo kvalitete življenja pacientov. Ob tem se odpirajo vprašanja o tem, kakšne so potrebe pacientov, zadovoljitev katerih bi omogočila ustrezno psihiatrično in zdravstveno nego ter optimizacijo kvalitete življenja. Vprašanja o na primer avtonomiji, omejeni svobodi gibanja, omejitvah na področju partnerstva in spolnih odnosov so le delček tega, kar je potrebno nasloviti, če želimo doseči zgoraj navedene cilje.

V okviru poletne šole se bomo pod vodenjem Ellen Vorstenbosch in Dr. Judi Pettigrew v manjši skupini (do 18 udeležencev) dotaknili teh in številnih drugih vprašanj. Program je zastavljen interaktivno, z namenom, da bi 4-dnevno sodelovanje mednarodnih kolegov iz različnih področij dela lahko doprineslo k pozitivnim spremembam za uporabnike dolgotrajne forenzične oskrbe.

Dogodek poteka v okviru COST Akcije IS 1302, tako bo 8 udeležencem na podlagi njihovih motivacijskih pisem omogočena brezplačna udeležba s povračilom stroškov poti, nastanitve in dnevnih obrokov.

Več o dogodku, predavateljih, kotizaciji, programu si lahko preberete na naši spletni strani.

Vsi zainteresirani se najkasneje do 22. 6. prijavite preko spletnega obrazca.

Lep pozdrav,
Ekipa UP IAM SCSR in COST IS 1302


Za dodatne informacije smo vam na voljo na:
e-pošta: janina.ziberna@upr.si
tel: 040 490 580


četrtek, 4. junij 2015 Knjižnica TeMeNa bo v petek, 12.6.2015 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v petek, 12.6.2015 zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposoje gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


četrtek, 4. junij 2015 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 10.6.2015

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v sredo, 10.6.2015 odprta le med 10. in 12. uro.
V popoldanskem času bo knjižnica zaprta, knjige pa bo mogoče vrniti v referatu za študente UP FAMNIT med 13. in 15. uro.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


sreda, 3. junij 2015 Objavljena razpisa za mobilnosti na Norveškem, na Islandiji in v Liechtensteinu

Objavljena sta razpisa za mobilnosti na Norveškem, Islandiji in Liechtensteinu, ki omogočata pridobitev štipendije in sredstev za povračilo potnih stroškov. 

Razpis za študente, ki želijo del študija ali praktično usposabljanje opraviti na Norveškem je dosegljiv tu. 

Razpis za zaposlene, ki se v omenjene države odpravljajo z namenom usposabljanja ali poučevanja je objavljen tu. 

Rok za prijavo na razpisa je 17.6.2015. 

Za dodatna pojasnila vam je na voljo Aleš Oven (ales.oven@famnit.upr.si) iz mednarodne pisarne. 


torek, 2. junij 2015 Obiskal nas je še zadnji gostujoči predavatelj v tem semestru

Semester se počasi približuje h koncu, a tudi v zadnjem tednu, ko še potekajo predavanja, nas je obiskal gost iz tujine. Doc. dr. David Obdržálek je obiskal Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije in bo v tem tednu predaval študentom dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika

Doc. dr. David Obdržálek sicer prihaja iz češke Charles University in se pri svojem delu osredotoča predvsem na robotiko in umetno inteligenco. 

Gostovanje profesorja je delno financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


petek, 29. maj 2015 Knjižnica TeMeNa bo v petek, 5.6.2015 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v petek, 5.6.2015 zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposoje gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 29. maj 2015 Tradicionalni Famnitov zaključni piknik in Paintball turnir

Spoštovani,

študentski svet UP FAMNIT ob zaključku študijskega leta organizira že tradicionalno zaključno druženje vseh študentov in zaposlenih UP FAMNIT, ki bo potekalo

v sredo, 3. junija 2015, ob 16. uri
v Hrvatinih na paintball poligonu.

Organiziran bo tudi prevoz ob 15:30 iz potniškega terminala v Kopru.

Prijavite se lahko najkasneje do ponedeljka, 1. junija 2015 do 12. ure, preko naslednje povezave.

Pomembno: po izpolnitvi obrazca je potrebno prijavo potrditi tudi preko elektronske pošte, ki bo poslana takoj po izpolnitvi obrazca. V nasprotnem primeru prijava ne bo zavedena.

Tako kot vsako leto bo poskrbljeno tudi za hrano in pijačo. Priporočljiva športna oprema in sredstvo proti komarjem. S seboj lahko prinesete tudi žoge in razne družabne igre.

Upamo, da se vidimo v čim večjem številu.

 

ŠS UP FAMNIT


petek, 29. maj 2015 Famnitov zaključni izlet v Mirabilandio

Spoštovani,

ob zaključku  študijskega leta, študentski svet UP FAMNIT vabi vse študente in zaposlene UP FAMNIT na zaključni izlet v Mirabilandio, ki bo v soboto, 6. junija 2015.

Prijavite se lahko najkasneje do srede, 3. junija 2015 do 12. ure, preko naslednje povezave.

Pomembno: po izpolnitvi obrazca je potrebno prijavo potrditi tudi preko elektronske pošte, ki bo poslana takoj po izpolnitvi obrazca. V nasprotnem primeru prijava ne bo zavedena.

Doplačilo: 25 EUR.

Več informacij o zabaviščnem parku Mirabilandia najdete na tej povezavi.

Podrobnosti o odhodu bodo posredovane naknadno.

Pohitite s prijavami, saj so mesta omejena.

 

ŠS UP FAMNIT


petek, 29. maj 2015 Uspešen zaključek konference 2015 International Conference on Graph Theory

Včeraj se je uspešno zaključila mednarodna konferenca 2015 International Conference on Graph Theory

Sodelovalo je 41 slušateljev in 20 predavateljev. Organizacijski odbor se zahvaljuje vsem, ki so pomagali pri uspešni izvedbi. 

Več o konferenci lahko preberete na spletni strani konference, kjer so dosegljivi tudi povzetki predavanj in predstavitve nekaterih predavateljev. 

Hkrati pa vas vabimo na konference, ki jih bomo še organizirali v letošnjem letu. Seznam s povezavami na konferenčne spletne strani je dosegljiv tu

Gostovanje nekaterih predavateljev je bilo delo financirano s strani Evropske Unije v okviru Evropskega socialnega sklada in s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport skozi projekt UP in SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem


četrtek, 28. maj 2015 Rezultati volitev v Upravni odbor UP

Včeraj, v sredo, 27. maja 2015, so na Univerzi na Primorskem potekale redne volitve v Upravni odbor UP, in sicer volitve članov Upravnega odbora UP iz vrst zaposlenih na UP.

Na podlagi rezultatov predčasnih volitev z dne 22. maja in rednih volitev z dne 27. maja, je volilna komisija objavila rezultate volitev. Izbrani so bili naslednji kandidati:

(1) iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost:

  • doc. dr. Marko Orel (kandidat, ki sta ga predlagali članici UP FAMNIT in UP IAM),
  • doc. dr. Tina Štemberger in
  • doc. dr. Igor Stubelj;

(2) iz vrst predstavnikov upravno administrativnih ali strokovno tehničnih delavcev:

  • Martina Kovačič Kuzmić.

Volilno pravico je imelo 491 volivcev iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost,od teh je 232 volivcev glasovalo; od 226 volivcev iz vrst predstavnikov upravno administrativnih ali strokovno tehničnih delavcev pa je glasovalo 153 volivcev.

Izbrani kandidati bodo zaposlene v UO UP zastopali za mandatno obdobje štirih let.

Več si lahko preberete v Poročilu o izidu volitev članov UO UP


četrtek, 28. maj 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 1. junija 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Title: Robot localization

Lecturer: David Obdržalek

Abstract:
To make good localization is one of the crucial tasks while building well working
and successful autonomous robots. The lecture will give an overview of robot
localization methods and will briefly introduce probabilistic and Monte Carlo
localization methods which help to deal with the pervasive uncertainty of real-life
environment.

Vabljeni!


četrtek, 28. maj 2015 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študentke Katje Koren

Katja Koren, študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in mlada raziskovalka na UP Znanstveno raziskovalno središče (UP ZRS), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Biomehanske in geometrijske prilagoditve skeletne mišice in njenih vlaken na 14-dnevno horizontalno ležanje in aktivno rehabilitacijo pri starejših preiskovancih, pod mentorstvom izr. prof. dr. Boštjana Šimuniča.

Zagovor bo potekal petek, 5. 6. 2015, ob 16:00 v predavalnici AMF1 na Srednji tehniški šoli Koper (Šmarska cesta 4, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v Referatu za študente Aplikativne kineziologije (Srednja tehniška šola Koper, Šmarska cesta 4, Koper).


sreda, 27. maj 2015 Gostimo mednarodno konferenco 2015 International Conference on Graph Theory

Včeraj se je začela mednarodna konferenca 2015 International Conference on Graph Theory v organizaciji UP FAMNIT in UP IAM. Preko 40 gostov in  predavateljev iz Slovenije, Poljske, Nemčije, Slovaške in Združenih držav Amerike odkriva zadnje napredke na področju teorije grafov. 

Več o konferenci si lahko preberete na spletni strani konference, nekaj vtisov pa tudi med spodnjimi fotografijami: 

 

Gostovanje vabljenih predavateljev na delavnici delno omogoča tudi projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


torek, 26. maj 2015 Preizkusno predavanje dr. Matjaža Kljuna

Dr. Matjaž Kljun bo imel v ponedeljek, 1. junija 2015 ob 11. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Računalništvo in informatika".

Predavanje z naslovom Interakcija človek-računalnik bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 25. maj 2015 V tem tednu gostovanje začenjata dva tuja profesorja

Ta teden nas bosta obiskala še dva tuja profesorja: 

Oddelek za biodiverziteto gosti Natalio Martinkovo, raziskovalko iz Inštituta za biologijo vretenčarjev iz Češke. Natalia Martinkova se osredotoča predvem na filogenijo in filogeografijo, med svojim gostovanjem pa bo predavala študentom programa Varstvo narave. 

Dennis Jones prihaja iz Švedskega SP tehničnega raziskovalnega inštituta in bo predaval študentom programa Računalništvo in Informatika. 

Gostovanje omenjenih profesorjev je financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 25. maj 2015 Zaključila se je konferenca Encompassing Computer Science workshop 2015

Prejšnji teden smo organizirali 3-dnevno mednarodne delavnico (Vseobsegajoče delavnica računalniških znanosti),  ki sta jo organizirala oddelka DIST na UP FAMNIT in UP IAM. Delavnica je bila financirana s strani Evropske Unije skozi Evropski socialni sklad in s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Delavnico je obiskalo sedemdeset slušateljev, ki so poslušali predavanja 6ih vabljenih predavateljev in 24 drugih raziskovalcev. Program je obsegal 18 ur. Odbora delavnice se zahvaljujeta vsem, ki so pomagali pri njeni uspešni izvedbi.

Knjigo poveztkov lahko dobite na tem naslovu.

Slike so dosegljive na strani UP FAMNIT galerij.

Delavnica je bila delno financirana s strani Evropske Unije v okviru Evropskega socialnega sklada in s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport skozi projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


petek, 22. maj 2015 Štipendije za 4-5 mesečni študij na Univerzi v Pecsu

Mesto Pecs in Univerza v Pecsu razpisujeta 2 štipendiji za 4-5 mesečni obisk univerze v zimskem semestru 2015/2016. 

Prijavijo se lahko študenti, ki študirajo na univerzah, ki so polnopravne članice rektorske konference Alpe-Adria. UP je polnopravna članica in ste študenti vabljeni k oddaji prijave. Obvestilo si lahko ogledate v priloženi datoteki.

Prijavnica je dosegljiva tu


petek, 22. maj 2015 Podjetna Primorska 2015: najboljši študentski projekt pripravili Famnitovi biopsihologi

Sedem Famnitovih študentov dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija (6) in Bioinformatike (1) je strokovno komisijo navdušilo s projektom Zaspanček.si in si tako pridobilo zmago v kategoriji Najboljši študentski projekt na natečaju Podjetna Primorska 2015, ki ga organizira Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP).

V četrtek, 21. maja 2015, se je s slavnostno podelitvijo nagrad v koprskem gledališču zaključil natečaj za najboljšo poslovno idejo primorske regije Podjetna Primorska 2015. Natečaj je namenjen spodbujanju podjetniške miselnosti in ustanavljanju novih, tržno naravnanih podjetij ter spodbujanju pretoka znanja z univerze v gospodarstvo. Natečaj pripravlja Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) v sodelovanju s partnerji (sporočilo za javnost UIP). Na letošnjem, že devetem natečaju, je strokovna komisija pregledala 23 poslovnih idej in v finale uvrstila 12 najbolj perspektivnih.

Projekti so tekmovali v treh kategorijah – Navigator, ki je namenjen izkušenim podjetnikom, Optimist, ki je namenjen tistim posameznikom oziroma ekipam, ki šele vstopajo v svet podjetništva, ter Najboljši študentski projekt.

Sedem Famnitovih študentov (6 študentov dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija in 1 študent dodiplomskega študijskega programa Bioinformatika) je strokovno komisijo navdušilo s projektom Zaspanček.si in si tako pridobilo zmago v kategoriji Najboljši študentski projekt. Študenti so razvili mobilno aplikacijo, namenjeno preprečevanju in zdravljenju motenj nespečnosti ter izboljševanju spanja in življenjskega sloga. Študentsko ekipo poleg vodje ekipe Urše Bernardič sestavljajo še Neli Kovšca, Viktorija Majger, Brigita Obreza, Matic Prinčič, Natalija Žlavs in Katja Praček.

Študentom iskreno čestitamo za uspeh in jim želimo še veliko kreativnih idej in uspešnih projektov tudi v prihodnje!

V nadaljevanju objavljamo še nekaj fotoutrinkov s podelitve.

   

 


četrtek, 21. maj 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 25. maja 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Naslov: Inovacije v proizvodnji mineralne volne

Predavatelj: Dr. Benjamin Bizjan,  Abelium d.o.o

Povzetek:
Mineralna volna je danes eden najbolj razširjenih izolacijskih materialov, ki prispeva k energetski učinkovitosti, požarni varnosti in kakovosti bivanja v zgradbah.
Dodana vrednost industrijskega proizvodnega procesa mineralne volne je relativno nizka, vendar jo je zaradi velikih proizvodnih količin mogoče občutno povečati z optimizacijo procesa. Možnost za napredek se kaže predvsem v razvoju novih algoritmov za monitoring procesa v realnem času, ki bodo pripeljali do izboljšanja kvalitete končnih izdelkov, zmanjšanja porabe vhodnih surovin in podaljšanja življenjske dobe proizvodnih naprav.

Predavanja in seminarji v sklopu ADRIATinn CoWorking prostora.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 21. maj 2015 Vabilo na delavnico »COMPETE course on academic research skills«

UP Fakulteta za management vabi na delavnico »COMPETE course on academic research skills«, ki bo potekala v okviru projekta »COMPETE - International comparisons of product supply chains in the agro-food sectors: determinants of their competitivness and performance on EU and international markets«.

Delavnica bo potekala
v sredo, 27. maja 2015,
od 9. do 17. ure,
na UP Fakulteti za management Koper (Trg Brolo 12, drugo nadstropje).

Delavnica je namenjena mladim raziskovalcem (MR), mlajšim raziskovalcem, doktorskim študentom in drugim zainteresiranim. Potekala bo v angleškem jeziku, kotizacije ni.

Delavnica je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava preko spletnega obrazca najkasneje do 24. maja 2015.

Vljudno vabljeni.


četrtek, 21. maj 2015 Poteka "Encompassing Computer Science Workshop"

V polnem teku je mednarodna delavnica Encompassing Computer Science Workshop na kateri sodeluje 42 predavateljev in udeležencev iz Slovenije, Poljske, Združenih držav Amerike, Madžarske, Velike Britanije, Španije in Madžarske. Dogodek se odvija že drugi dan in se bo zaključil jutri.

Več podatkov o konferenci je dostopnih na spletni strani konference

Gostovanje vabljenih predavateljev na delavnici delno omogoča tudi projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 18. maj 2015 Štirje tuji profesorji začenjajo z gostovanjem na UP FAMNIT

K nam prihaja Alexander Albert  Pott, redni profesor na Otto von Guericke University Magdeburg v Nemčiji. Njegova raziskovalna dejavnost obsega končne geometrije, zaporedja in njihove lastnosti korelacije, Boolove funkcije in končna polja ter kriptografijo. Prof. dr. Alexander Albert  Pott bo predaval pri predmetu Izbrana poglavja iz kriptografije  na podiplomskem študijskem programu Matematične znanosti ter na podiplomskem študijskem programu Računalništvo in informatika.

Izr. prof. dr. Ivana Maguire prihaja z Faculty of Science, University of Zagreb, Hrvaška. Raziskovalno se ukvarja s področjem aplikativne ekologije, demografije, filogenije, filogeografije in varstva sladkovodnih rakov. V času svojega gostovanja bo predavala študentom podiplomskega študijskega programa Varstvo narave v okviru predmeta  Seminar PBI.  

                          

Iz ZDA prihaja Laura Jean Sheppardson, izredna profesorica na University of Mississippi. Izr. prof. dr. Laura Jean Sheppardson se raziskovalno ukvarja s teorijo grafov.  Predavala bo na dodiplomskem študijskem programu Matematika v sklopu predmeta Matematični praktikum.

              

Na UP FAMNIT prihaja tudi prof. dr. Jarosław Andrzej Grytczuk, predavatelj in raziskovalec na Jagiellonian University, Poljska.  Prof. dr. Jarosław Andrzej Grytzcuk raziskovalno preučuje kombinatorične igre, diskretne geometrije in verjetnostne metode v kombinatoriki. Tudi on bo predaval pri predmetu Matematični praktikum na dodiplomskem študijskem programu Matematika.

Gostovanje omenjenih profesorjev je financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 18. maj 2015 Uspešno sodelovanje študenta Biodiverzitete Martina Seniča na e-CLIC mednarodni konferenci v Estoniji

76 udeležencev, 8 držav, 1 zmaga, spoznavanje estonskih krajin, njihovega upravljanja in mnogo novih poznanstev. To na kratko opiše izkušnje zmagovalcev nacionalnega e-CLIC natečaja, med katerimi je bil tudi naš študent Biodiverzitete Martin Senič. Martin si je z lansko zmago na nacionalnem tekmovanju e-CLIC v Naklem prislužil sodelovanje na mednarodnem e-CLIC tekmovanju in konferenci Landscape of possibilities v Tartu, Estoniji (6.- 9.5.2015) ter se s svojim projektom Re-Vive uvrstil na odlično tretje mesto v svoji kategoriji.

Namen projekta Re-Vive je informiranje o izjemnih slovenskih krajinah in približanje Evropske konvencije o krajini (nadalje EKK) večjemu številu posameznikov oz. širši javnosti. Izredno pomembno je kako EKK interpretirati ciljni publiki, da bo le-ta zanjo privlačna, s še zmeraj jasnim sporočilom. Martin je predlagal primer sinteze produkta značilnega za določeno izjemno krajino ter koncepta inovativnega oblikovanja embalaže oziroma etikete s pomočjo IKT orodij, katere prispevek je informiranje o slovenskih krajinah in EKK prek potrošništva. Predlagal je ustanovitev skupne znamke z imenom »KRAJINA«, ki bi nudila podporo lokalnim produktom in skrbela za njihovo večjo prepoznavnost. Oblika podane embalaže bo dajala prostor čim več zanimivim informacijam o sami krajini, produktu ali drugih zanimivostih. Podal je tudi predlog izdelave spletne strani in multimedijskih posnetkov posameznih krajin, ter dostop do nalaganja opisov, slik in posnetkov krajin naključnim uporabnikom.

Martin Senič je pokazal izjemno razumevanje EKK ter implementacijo slednje prek treh glavnih načel: zaščita, upravljanje in načrtovanje krajine.

Martinu za njegov dosežek iskreno čestitamo! Prav tako pa čestitamo tudi mentorici izr. prof. dr. Eleni Bužan in somentorici asist. Sari Zupan.

Povezava na spletno predstavitev je dostopna TUKAJ.

 


četrtek, 14. maj 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 18. maja 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Naslov: Podjetno v svet podjetništva

Predavatelj: mag. Tina Jančar Matekovič, Regionalni razvojni center Koper

Povzetek:
Program Podjetno v svet podjetništva ponuja mladim priložnost razvijanja svoje poslovne ideje v spodbudnem okolju ob pomoči mentorjev. V času štirimesečnega usposabljanja udeleženci pripravijo poslovni načrt in izvedejo vse aktivnosti za odprtje lastnega podjetja. Do sedaj je to priložnost izkoristilo več kot 600 mladih, izobraženih, brezposelnih, ki so se odločili, da se bodo preizkusili v podjetništvu. Program se izvaja v vseh slovenskih regijah, v Obalno kraški regiji program vodi Regionalni razvojni center.

Predavanje je v sklopu projekta ADRIATinn.
Projekt sofinancirata Evropski socialni sklad ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Vljudno vabljeni!


četrtek, 14. maj 2015 Famnitovi študenti odlični na mednarodni študentski konferenci ISSC-2015

Med 11. in 17. aprilom 2015 je v Novosibirsku v Rusiji potekala študentska znanstvena konferenca The 53rd International Scientific Student Conference ISSC-2015.

Na konferenci je raziskave predstavilo tudi osem Famnitovih študentov matematike (z leve): Marko Palangetić (2. letnik), Vladan Jovičić (2. letnik), Marko Rajković (2. letnik),  Ratko Darda (3. letnik), Luka Pavlović (2. letnik), Roman Solodukhin (2. letnik), Marija Tepegjozova (1. letnik) in Anes Valentić (1. letnik).

Odlično sta se odrezala Marko Rajković in Ratko Darda. Marko Rajković je za svojo predstavitev Polynomial time primality testing prejel 1. nagrado,  Ratko Darda pa za predstavitev Bounds on the product irregularity strength of graphs 2. nagrado.

Študentom, še posebej nagrajenima, iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov tudi na prihodnjih tekmovanjih!

 


torek, 12. maj 2015 Drugo srečanje partnerjev raziskovalnih in razvojnih projektov s področja lesarstva

Sodelovanje med raziskovalnimi inštitucijami in industrijo v mednarodnih projektih prinaša dodano vrednost projektom ter izmenjavo znanja s primeri dobrih praks v tujini.

V Kopru je 8. maja 2015 potekalo drugo srečanje partnerjev projektov iz programa Wood Wisdom-net, predstavljen pa je bil tudi Center odličnosti, ki na Univerzi na Primorskem nastaja s financiranjem iz programa Obzorje 2020 (Horizon 2020). Konferenco »Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru« je poleg partnerjev obiskalo večje število predstavnikov podjetij ter predstavnika ministrstev.

Partnerji projektov CaReWood, Bioshapes, ReWoBioRef, W3B – Wood Believe, HCLTP, Aerowood in EU Hardwoods so predstavili napredke na projektih, ki po svojih tematikah zajemajo širok spekter področja gozdno-lesne verige, od mikroravni proučevanja biokemičnih lastnosti lesa do makroravni raziskovanja možnosti uporabe odpadnega lesa v različne namene. Predstavili so raziskave gradnje z lesom z uporabo modernih tehnologij, načinov predelave odpadnega lesa, pridobljenega iz lesenih konstrukcij, ter uporabe sestavin lesa za visokotehnološke materiale v medicini in industriji embalaže. Te raziskave lepo zaokroža projekt W3B, kjer izvajajo raziskavo dojemanja lesa in z lesom povezanih tematik v širši družbi.

Dr. Andreja Kutnar, vodja projekta InnoRenew, katerega cilj je vzpostavitev Centra odličnosti za področje lesarstva pod mentorstvom »Fraunhofer Institute« za lesarstvo (Wilhelm-Klauditz-Institut - WKI), je povedala: »V Sloveniji je lesno bogastvo tako veliko, da se morda niti ne zavedamo pomena reciklaže in uporabe rabljenega lesa. Kljub temu pa moramo začeti o tem razmišljati, saj je za trajnostni odnos celotne gozdno-lesne verige potrebno razmisliti tudi o ohranjanju gozdov ter recikliranju. K temu bo zagotovo pripomogel Center odličnosti, ki bo, kot navedeno, nastal pod slovenskim vodstvom Univerze na Primorskem, ki se s tem umešča med ugledne akterje na področju raziskovanja lesarstva ter povezovanja znanja.

Udeleženci iz različnih gospodarskih družb so sodelovanje na tovrstnih projektih ocenili kot pozitivno, saj zanje pomeni vključevanje na tuje trge z novimi, inovativnimi produkti ter potmi, ki jim omogoča drugačen nastop na zelo konkurenčnem trgu. Tak produkt so zagotovo okna iz rabljenega recikliranega lesa, ki so jih kot prototipe naredili v podjetju MSora, partnerju projekta CaReWood.

Miha Marenče, državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je poudaril pomen, ki ga ima izkoriščanje lesa v celotni vrednostni verigi. Zato skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravljajo vrsto ukrepov za revitalizacijo sektorja. Poudaril pa je, da brez raziskav ni mogoče pričakovati tehnologij in izdelkov, ki bi slovenskim podjetjem omogočila preboj na svetovnem tržišču. Predstavnica Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Kim Turk, skrbnica področja programa Wood Wisdom, je izpostavila, da se v navedenih projektih prepoznava uporaba različnih vidikov ter širokega spektra tem lesarstva. Kot ključno prednost je izpostavila veliko povezanost partnerjev na vseh projektih in visoko stopnjo izmenjave znanj med projekti, kar sta lahko pomembna temelja pri pripravi konzorcijev za projekte tudi iz drugih evropskih virov financiranja (Obzorje 2020, ERA-Net Cofund, idr.).

 


ponedeljek, 11. maj 2015 Gostovanje treh tujih profesorjev na UP FAMNIT

Z novim tednom se pričenjajo nova gostovanja tujih profesorjev na UP FAMNIT.

Na UP FAMNIT se vrača izr. prof. dr. Mladen Kučinić, ki je pri nas gostoval že v preteklem študijskem letu. Izr. prof. dr. Mladen Kučinić prihaja z Naravoslovno-matematične fakultete Univerze v Zagrebu. V času svojega gostovanja bo predaval pri predmetu Izbrana poglavja iz zoologije kopenskih živali na podiplomskem študijskem programu Varstvo narave.

Iz ZDA prihaja Vladimir Gurvich, redni profesor na Rutgers University. Na UP FAMNIT bo predaval  študentom dodiplomskega študijskega programa pri predmetu Matematične vsebine v angleškem jeziku.

         

Na UP FAMNIT prihaja tudi dr. Mark Lochrie z University of Central Lancashire: Media Innovation Studio, Velika Britanija. V času svojega obiska bo predaval pri predmetu Računalniški praktikum II na dodiplomskem študijskem programu Računalništvo in informatika.

Gostovanje omenjenih profesorjev omogoča projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 11. maj 2015 Uspešno izveden 4. Famnitov matematični dan za osmošolce in devetošolce

V petek, 8. maja 2015, je na Famnitu potekal 4. matematični dan za osnovnošolce, in sicer za učence 8. in 9. razreda osnovne šole. Obiskalo nas je 25 učencev in 2 učiteljici iz OŠ Šenčur.

Dogajanje je z uvodnim nagovorom in kratko predstavitvijo Famnita otvorila dekanja izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja. Na prvem predavanju so mladi matematični navdušenci  spoznali origami in matematični izrek, ki natančno opisuje, kakšne oblike je mogoče sestaviti in kako je origami uporabljen v praktičnih aplikacijah in industriji (prof. dr. Bojan Kuzma). Na predavanju »Čarovnija ali preprosto ... matematika?« so učenci spoznali trike z igralnimi kartami (asist. Nina Chiarelli). Na koncu 4. matematičnega dne pa so spoznali tudi zgodovino kriptografije skozi predstavitve tradicionalnih šifer in trenutno najbolj razširjeno kriptografsko shemo – RSA (izr. prof. dr. Štefko Miklavič).

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013, cilj je popularizacija naravoslovja in zlasti matematike med mladimi. Matematični dnevi bodo ponovno organizirani naslednje šolsko leto

 

 

 

 


ponedeljek, 11. maj 2015 Vabljeni na šesto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

6. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na zadnjem, 6. predavanju letošnjega cikla, ko bo 

DR. BOJAN KUZMA predstavil 

»ORIGAMI!«

v sredo, 13. maja 2015 ob 18h

(Velika predavalnica UP Famnit, Glagoljaška 8, Koper).

Origami je starodavna umetnost gubanja papirja. Kakšne vzorce lahko pri tem dobimo? Ali lahko delamo Origami samo iz papirja? Ali ima Origami kakšno uporabno vrednost?

O tem in še o čem na predavanju, kjer boste zvedeli, kaj dobimo, če starodavno umetnost spojimo s sodobno matematiko.

Bojan Kuzma je doktoriral na Univerzi v Ljubljani. Od 2003 dalje poučuje matematične predmete na Univerzi na Primorskem. Raziskuje na podrocju linearne algebre in funkcionalne analize, zlasti v teoriji ohranjevalcev.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

 

Veselimo se zadnjega letošnjega potovanja v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


petek, 8. maj 2015 3. mednarodni teden Univerze na Primorskem

V ponedeljek, 11.5.2015 se začenja 3. mednarodni teden Univerze na Primorskem, katerega namen je gostujočim pedagoškim in strokovnim delavcem s partnerskih univerz predstaviti  Univerzo na Primorskem ter okolje, v katerem deluje.

Mednarodnega tedna  UP se bo udeležilo približno 40 udeležencev, od tega je kar nekaj tujih gostujočih predavateljev UP FAMNIT. Program 3. mednarodnega tedna UP dobite tukaj.


četrtek, 7. maj 2015 Drugo kolo Univerzitetnega programerskega maratona 2015

Po uspešno prestanem prvem kolu Univerzitetnega programerskega maratona 2015, je tukaj že drugo kolo, ki bo danes, 7. maja 2015, potekalo v predavalnici FAMNIT-P-RU2 na UP FAMNIT.

Univerzitetni programerski maraton je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov. Kot programski jezik lahko tekmovalci uporabljajo C, C++, Javo, PascalPython 2, Python 3 ali C# (Mono). Na tekmovanju sodelujejo ekipe, sestavljene iz največ treh članov, ki na enem računalniku rešujejo naloge. Cilj ekipe je, da v omejenem času (posamezno kolo običajno traja 4 ure) reši čimveč zastavljenih nalog. 

Več informacij je dostopnih na tej spletni strani.


četrtek, 7. maj 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. maja 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Speaker: Zoltan Horvath

Title: Problematic of Indoor Navigation and Positioning

Abstract:
With the constant platform fragmentation in the global smartphone and tablet market, providing a multi-platform indoor positioning technology is an ever more complex task. RSSI-based hybrid indoor positioning technologies provide hope for a unified indoor positioning solution without the need for calibrating each and every device manually before use. But differing antenna construction, sensor designs and differences in software provide measurement readings that are challenging to compare and thus make the development of multi-platform indoor positioning solutions challenging. The different hardware and software platforms on a wide array of hardware provide massively differing measurement readings on a number of sensors essential for indoor positioning. Magnetometer, accelerometer and gyroscope readings from a multitude of devices are presented all measured from a custom-build software infrastructure designed to provide comparable readings on different platforms.

Vabljeni!


sreda, 6. maj 2015 UNESCO razpis za zaposlovanje mladih strokovnjakov

Obveščamo vas, da je izšel razpis za UNESCO program za mlade strokovnjake - UNESCO Young Professionals Programme 2015.

Program je namenjen mladim diplomantom z različnih področij, ki morajo imeti univerzitetno izobrazbo ter odlično obvladati angleški ali francoski jezik. Znanje obeh delovnih jezikov Unesca je prednost. Ostale pogoje si lahko preberete tu. Kandidati morajo svojo prijavo skupaj z življenjepisom, motivacijskim pismom (oboje v angleškem jeziku) ter kopijo dokazil o doseženi izobrazbi poslati na elektronski naslov: drago.balent@gov.si.

Rok za oddajo prijav je 25. junij 2015.

Kandidate bo obravnavala posebna ocenjevalna komisija, ki jo bo imenoval Izvršilni odbor Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Ocenjevalna komisija bo na podlagi pregleda vseh prispelih kandidatur Izvršilnemu odboru Slovenske nacionalne komisije za UNESCO predlagala največ 15 kandidatov, kar predstavlja največje število kandidatur, ki jih lahko posredujejo za nadaljnji izbor na sedež Unesca.

Več informacij je na voljo tu. Za dodatne informacije je na voljo Drago Balent, Urad Slovenske nacionalne komisije za UNESCO na telefonski številki 01 478 4601 in na elektronskem naslovu drago.balent@gov.si.


torek, 5. maj 2015 Nova gostovanja tujih profesorjev na UP FAMNIT

V tem tednu na UP FAMNIT začenja z gostovanjem sedem profesorjev, ki prihajajo iz Velike Britanije, ZDA, Hrvaške, Nemčije in Španije.

Iz Velike Britanije prihaja doc. dr. Alex Dumbrell, raziskovalec in predavatelj na University of Essex. Gre za priznanega strokovnjaka na področju molekularne in teoretične ekologije, bioinformatike in ekoinformatike. Na UP FAMNIT bo predaval študentom podiplomskega študijskega programa Varstvo narave v sklopu predmeta Okoljska mikrobiologija.

Že drugo leto zapored k nam prihaja doc. dr. Russell Stephen Woodroofe. Doc. dr. Russell Stephen Woodroofe je zaposlen na Mississippi State University v ZDA, kjer se raziskovalno ukvarja z geometrično kombinatoriko v povezavi z teorijo grup in komutativno algebro. Na UP FAMNIT bo predaval v sklopu predmeta Izbrana poglavja iz algebre na podiplomskem študijskem programu Matematične znanosti.

                 

Iz Hrvaške prihajata dva profesorja, doc. dr. Petar Kružić z Faculty of Science, University of Zagreb ter doc. dr. Dijana Pavičić Hamer z Center for Marine Research, Ruđer Bošković Institute. V času svojega obiska bosta predavala pri predmetu Izbrana poglavja iz zoologije morskih živali na podiplomskem študijskem programu Varstvo narave.

                      

Na UP FAMNIT prihaja tudi doc. dr. Oliver Schaudt, zaposlen na Institute of Computer Science, University of Cologne v Nemčiji. Raziskovalno se ukvarja z diskretno matematiko ter teoretičnim računalništvom. V času svojega gostovanja bo predaval na dodiplomskem študijskem programu Matematika pri predmetu Optimizacijske metode.

                            

Iz Španije prihaja Luis Martínez Fernández, redni profesor na University of the Basque Country. Predaval bo študentom dodiplomskega študijskega programa Matematika v okviru predmeta Matematični praktikum.

Gostovanje omenjenih profesorjev je financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


torek, 5. maj 2015 Dodaten razpis za štipendije za praktično usposabljanje (Norveška, Islandija, Liechtenstein)

Objavljen je dodaten razpis za praktično usposabljanje na Norveškem, Islandiji in Liechtensteinu.

Dosegljiv je na povezavi tu.

Štipendije so namenjene opravljanju praktičnega usposabljanja, ki traja vsaj 6 tednov, mobilnosti pa morajo biti zaključene do 31. julija 2015.

Za bivanje lahko pridobite 1.200 € na mesec, poleg tega pa ste upravičeni še do povračili potnih stroškov do višine 950 €.

Svoje prijave lahko oddate do 18.5.2015.

Za dodatna pojasnila vam je na voljo Aleš Oven (ales.oven@famnit.upr.si) iz mednarodne pisarne. 


torek, 28. april 2015 Vabilo k izpolnjevanju ankete (projekt W3B)

           

V okviru projekta WoodWisdom-net+ projekta W3B – Wood Belive? na UP FAMNIT izvajamo spletno anketo, s katero želimo opredeliti odnos družbe do gozdno lesnega sektorja. Rezultati ankete bodo uporabljeni za doseganje cilja projekta - ustvarjanje inovativnih stroškovno učinkovitih načinov komunikacije pomena evropskega gozdno-lesnega sektorja in njihovih izdelkov za trajnostno družbo do oblikovalcev politik in potrošnikov.

Anketo izvajamo v štirih jezikih (slovenščina, angleščina, nemščina in finščina). Anketo, ki je razdeljena na 8 tematskih sklopov, lahko izpolnite na povezavi: http://survey.wood-w3b.eu/begin/. Jezik izberete v zgornjem desnem kotu.

Za vaše sodelovanje se vam najlepše zahvaljujemo.

Slovenski del projekta financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.


četrtek, 23. april 2015 Knjižnica TeMeNa od 27.4.2015 do 1.5.2015 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta od 27.4.2015 do 1.5.2015 zaprta.
Prosimo, da za podaljšanje izposoje gradiva pišete na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


četrtek, 23. april 2015 Vabilo na predavanje dr. Keitha Tudorja

Oddelek za psihologijo (Univerza na Primorskem, UP FAMNIT) vas vabi na predavanje dr. Keitha Tudorja iz Nove Zelandije o humanistični psihoterapiji. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. 

Predavanje bo potekalo
v ponedeljek,  4. maja 2015 ob 14:00
v veliki predavalnici na fakulteti UP FAMNIT v Kopru.

O predavatelju:
Dr. Keith Tudor je izredni profesor  na Aucklandski univerzi za tehnologijo (Aotearoa, Nova Zelandija), kjer  je  tudi  vodja  Oddelka  za psihoterapijo  in  svetovanje.  Je  certificiran  transakcijsko  analitični psihoterapevt,  član  novozelandskega  združenja  psihoterapevtov  in  ima zasebno  prakso  na Zahodnem Aucklandu. Dr. Keith Tudor je tudi urednik zbirke »Advancing Theory in Therapy«  (Routledge), urednik revije »Psychotherapy  and  Politics International«  in  sourednik  revije  »Ata:  Journal  of  Psychotherapy Aotearoa New Zealand«. Je avtor in urednik več kot 250 publikacij, vključno trinajst knjig,  med katerimi je  tema  njegove  najnovejše  »Co-Creative Transactional  Analysis« (Karnac,  2015).  Je  izkušen supervizor in je napisal več prispevkov o teoriji in praksi supervizije.

Vljudno vabljeni.


četrtek, 23. april 2015 Vabljeni na konferenco Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru

Vljudno vas vabimo na konferenco Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru, ki bo potekala v petek, 08.05.2015 v prostorih Univerze na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije | Titov trg 5, SI-6000 Koper, Slovenija (http://www.fhs.upr.si/sl/o-fakulteti/kje-nas-najdete/ z začetkom ob 9.30 uri.

Na konferenci bodo na kratko, v 15 minutni predstavitvi, slovenski partnerji predstavili projekte WoodWisdom-Net, pri katerih sodelujejo ali jih vodijo, ter njihov pomen za slovensko znanost in industrijo. Ti projekti sedaj tečejo že eno leto, zato že dajejo prve izsledke, ki bodo nedvomno pri vas in nas vzbudili zanimanje in, upajmo, ponudili prve poslovne priložnosti.

Vodja projekta Poly4EmI bo v nadaljevanju predstavila njihove ugotovitve in prizadevanja za vključitev slovenskih podjetij v grozde porajajoče se bioekonomije. Za zaključek pa vas bo vodja projekta InnoRenew CoE (Horizon 2020, razpis TEAMING) seznanila z načrti za delovanje najnovejšega projekta, ki smo ga s sodelujočimi inštitucijami iz Slovenije in odličnim partnerjem iz Nemčije pridobili na Univerzi na Primorskem. Ker gre za popolnoma nov inštrument Evropske Komisije, ki zahteva inovativnost in odličnost ter povezovanje s celotnim sektorjem v Sloveniji ter ključnimi subjekti v regiji in Evropi, vključenost gospodarstva in širše družbe, vas še posebej vljudno vabim, da se dogodka udeležite in poskušate z vsemi nami izkoristiti priložnost za pričetek dolgotrajnega sodelovanja.

Program konference v priponki.

Vljudno vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do 3. 5. 2015 na kontaktni naslov: valentina.dekovic@iam.upr.si


sreda, 22. april 2015 Uspešno zaključena mednarodna delavnica »Izzivi in priložnosti v sredozemskem kmetijstvu«

V soboto, 18. aprila 2015, se je uspešno zaključila tridnevna mednarodna delavnica z naslovom »Izzivi in priložnosti v sredozemskem kmetijstvu« (Trends and Challenges in the Mediterranean Agriculture), ki jo je v okviru UP FAMNIT organiziral Oddelek za aplikativno naravoslovje. Delavnice so se udeležili domači in tuji raziskovalci, pridelovalci in študentje.

Mednarodno delavnico sta s pozdravnim nagovorom otvorila rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič in izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT. Osrednji del delavnice je bil namenjen predavanjem, ki so se dotaknila številnih agronomskih področij, kot so sadjarstvo, ribištvo, ekonomija v kmetijstvu, oljkarstvo, varstvo rastlin in rastlinska transkriptomika. Delavnica se je zaključila v Dekanih, in sicer s strokovno vodenim ogledom matičnega nasada »Istrske belice« in poskusnega namakalnega sistema ter s prijateljskim druženjem.

Več o vsebini delavnice si lahko preberete na spletni strani konference. Dogodek je financiran v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.

Vsem predavateljem in obiskovalcem se zahvaljujemo za obisk in jih tudi v prihodnje vljudno vabimo na tovrstne dogodke!

 

   
 


četrtek, 16. april 2015 Prijave za mednarodno konferenco »Algoritmična teorija grafov na Jadranski obali« že potekajo

Spoštovani,

obveščamo vas, da so z današnjim dnem odprte prijave za mednarodno konferenco »Algoritmična teorija grafov na Jadranski obali« (Algorithmic Graph Theory on the Adriatic Coast), ki bo od 16. do 19. junija 2015 potekala v prostorih Univerze na Primorskem.

Prijave so možne do 15. maja 2015 preko spletnega obrazca. Udeležba na konferenci je brezplačna in vključuje odmore za kavo, knjižico povzetkov ter majico.

Več informacij o konferenci »Algoritmična teorija grafov na Jadranski obali« najdete na tej povezavi.

 

Vljudno vabljeni!


sreda, 15. april 2015 Zmagovalna ideja naših študentk na prestižnem tekmovanju Imagine Cup 2015

V torek, 14. aprila 2015, so študentke Tanja Štular in Anja Rudež (obe s Famnita) ter Tamara Lah z UP FTŠ osvojile zmago na nacionalni ravni na najprestižnejšem svetovnem tehnološkem tekmovanju v kategoriji World Citizenship. Slednje poteka pod okriljem Microsoftovega projekta Imagine Cup 2015. Z zmago so se uvrstile v nadaljni izbor za svetovni finale, ki se bo julija 2015 odvijal v Seattlu, ZDA.

Študentke Univerze na Primorskem so se na tekmovanju predstavile z mobilno aplikacijo »Say Goodbye«, ki so jo razvijale pod mentorstvom prof. dr. Andreja Brodnika. Aplikacija v osnovi razbremeni svojce pri obveščanju o uporabnikovi smrti in hkrati omogoča prenos poslednjih besed in želja.

Študentkam in mentorju iskreno čestitamo za doseženo uvrstitev in, seveda - držimo pesti za nadaljnji uspeh in končno zmago!

 


torek, 14. april 2015 Trends and Challenges in the Mediterranean Agriculture (16.4. - 18.4.)

V četrtek se začenja konferenca "Trends and Challenges in the Mediterranean Agriculture", ki bo potekala tri dni, organizira pa jo oddelek za Aplikativno naravoslovje. Prijavljenih je preko 50 gostov, katerim bodo predavali gostujoči predavatelji iz Slovenije, Hrvaške in Črne Gore. Zadnji dan se bodo udeleženci odpravili tudi na ekskurzijo v poskusni center za oljkarstvo. Več o programu ter vsebini delavnice si lahko preberete na spletni strani konference.

Dogodek je financiran v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


torek, 14. april 2015 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Uroša Marušiča

Uroš Marušič, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in mladi raziskovalec na UP Znanstveno raziskovalno središče (UP ZRS), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Impact of spatial navigation training during 14-day bed rest on maintaining motor functions and on brain activity in older adults / Vpliv treninga prostorske navigacije med 14-dnevnim horizontalnim ležanjem na ohranjanje gibalnih funkcij in možgansko aktivnost pri starejših odraslih, pod mentorstvom prof. dr. Rada Pišota in somentorstvom doc. dr. Vojka Kavčiča.

Zagovor bo potekal četrtek, 23. 4. 2015, ob 17.00 v predavalnici AMF1 na Srednji tehniški šoli Koper (Šmarska cesta 4, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v Referatu za študente Aplikativne kineziologije (Srednja tehniška šola Koper, Šmarska cesta 4, Koper).


četrtek, 9. april 2015 Začenja se gostovanje petih tujih profesorjev na UP FAMNIT

Naslednji teden na UP FAMNIT prihaja pet tujih profesorjev iz Poljske, Italije, Madžarske ter Liechtensteina.  

Prva bosta s predavanji začela doc. dr. Marcin Anholcer ter izr. prof. dr. Marco Zuffi. Doc. dr. Marcin Anholcer prihaja z Poznan University of Economics (Poljska) in na UP FAMNIT gostuje že četrto študijsko leto zapored. V času svojega obiska, 14.4.2015 – 5.6.2015, bo predaval pri predmetu Finančna matematika (dodiplomski študijski programi Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika).  Izr. prof. dr. Marco Zuffi prihaja z Museum of Natural History, University of Pisa (Italija) in bo na UP FAMNIT gostoval med 14. in 25.4.2015. V času svojega gostovanja bo predaval v sklopu predmeta Izbrana poglavja iz zoologije kopenskih živali ter v sklopu predmeta Seminar (podiplomski študijski program Varstvo narave).

Iz Madžarske prihajata dva profesorja, in sicer izr. prof. dr. Miklós Krész ter prof. dr. Tamás Szőnyi. Izr. prof. dr. Miklós Krész z University of Szeged bo gostujoči predavatelj pri predmetu Izbrana poglavja iz teoretičnih osnov računalništva (podiplomski študijski program Računalništvo in informatika). Njegovo gostovanje bo potekalo v dveh delih, in sicer med 15.4. in 24.4.2015. in nato med 5.5. ter 23.5.2015. Prof. dr. Tamás Szőnyi  prihaja z Eötvös Loránd University, velja za priznanega strokovnjaka s področja končnih geometrij. Na UP FAMNIT bo predaval v sklopu predmeta  Poglobljene matematične vsebine iz diskretne matematike II (doktorski študijski program Matematične znanosti). Njegovo gostovanje bo potekalo med 17.04. in 23.04.2015.

Zadnji gostujoči profesor meseca aprila je Bernard Ries, izredni profesor na Universite Paris Dauphine  v Franciji.  Na UP FAMNIT prihaja za obdobje dveh tednov, v tem času bo predaval pri predmetu Algoritmi na grafih (podiplomski  študijski program Matematične znanosti ter Računalništvo in informatika).

Gostovanje omenjenih profesorjev omogoča projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


četrtek, 9. april 2015 Študentje Famnita odlični na zaključku ligaških tekmovanj UP

Na Srednji tehniški šoli Koper se je v ponedeljek, 30. 3. 2015, odvilo finale lige Univerze na Primorskem. Moštva Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije so odigrala v treh kategorijah – košarki, odbojki in futsalu (pri slednjem v ekipi Feniksa sodelujejo tudi študenti Famnita).

Prva na sporedu je bil tekma za 3. mesto med odbojkarskima ekipama FAMNIT 1 in Pedagoške fakultete; slednja se tekme ni udeležila in tako zmago prepustila ekipi FAMNIT 1. V boju za 1. mesto sta se pomerili ekipi FAMNIT 2 in Fakultete za turistične študije. Igra je bila napeta, saj sta obe ekipi odlično odigrali, a je na koncu slavila ekipa FAMNIT 2, ki je tako postala univerzitetni odbojkarski prvak. Košarkaška ekipa FAMNIT se je za 1. mesto pomerila z ekipo Fakultete za management, vendar je bila ekipa FAMNIT 2 uspešnejša in tako z rezultatom 66:40 postala univerzitetni košarkaški prvak. Ekipa futsala je po tekmi s Fakulteto za pomorstvo in promet iz Portoroža zasedla odlično 4. mesto.

Odbojkarska ekipa FAMNIT 1 (3. mesto): Boštjan Hafnar, Kristjan Bajec, Anže Vodeb, Klara Bohorč, Alenka Breznik, Eva Bogataj.

Odbojkarska ekipa FAMNIT 2 (1. mesto): Valentin Sojar, Uroš Žišt, Erik Jurman, Rika Kerin, Valerija Padjen, Maruša Bajlec, Sara Cerar, Simon Jurmić, Edin Husić.

Košarkaška ekipa FAMNIT (1. mesto): Žiga Benčan, Jure Muršec, Luka Pavlovič, Peter Škrlj, Diego Celin, Miloš Veljković, Andraž Turk, Črt Košir, Bojan Đorđević.

Futsal ekipa Feniks (4. mesto): Tomaž Zorec, David Okanovič, Uroš Žišt, Matic Tepeš, Filip Bohinec, Erik Kocjan, David Selan, Rok Vatovec, Aleš Petrovački, Anže Ostanek (kapetan).

Vsem študentom iskreno čestitamo za uspeh!

Več informacij o ligaških tekmovanjih UP si lahko preberete tukaj, informacijo o zaključku ligaških tekmovanj pa tukaj.


sreda, 8. april 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 13. aprila 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.


RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Naslov:  Potencilani podjetniki - ravnanje z ljudmi pri delu in drugi koristni napotki

Predavatelj: mag. Nevenka Volk Rožič, Gospodarska zbornica Slovenije, Območna zbornica za severno Primorsko

Povzetek:
Že pri snovanju poslovnega načrta je treba upoštevati tudi človeške vire, ki bodo s svojim delom prispevali k njegovi realizaciji v praksi, kajti zaposleni predstavljajo pomemben kapital podjetja in so poglavitni vir konkurenčne prednosti.
Delavci in delodajalci imajo v zvezi z opravljanjem dela določene obveznosti in pravice, ki jih je treba poznati in upoštevati. Delo zaposlenih je treba najprej planirati, nato organizirati in koordinirati, nadzorovati ter zaposlene neprestano usmerjati k ciljem. Navedenim nalogam se podjetnik, ki zaposluje, ne bo mogel izogniti, to pa prinaša potrebo, da se s področjem delovnih razmerij seznani, ga razume in to znanje uporabi v praksi.
Na predavanju  bomo na kratko predstavili ključne značilnosti procesov ravnanja z ljudmi pri delu v podjetju ter podali konkretne napotke za delo na področju delovnih razmerij za mlada podjetja. Ne bomo pa pozabili predstaviti tudi nekaj napotkov o tem, kam se lahko potencilani podjetnik obrne po pomoč pri odpiranju novega podjetja.

Predavanje bo v sklopu projekta ADRIATinn.

Vabljeni!


torek, 7. april 2015 Uspešno izveden 3. Famnitov matematični dan za osmošolce in devetošolce

V petek, 3. aprila 2015, je na Famnitu potekal 3. matematični dan za osnovnošolce, in sicer za učence 8. in 9. razreda osnovne šole. Obiskalo nas je 56 učencev in 6 učiteljev iz šestih osnovnih šol, in sicer: OŠ Ivana Roba (Šempeter pri Gorici), OŠ Sostro (Ljubljana – Dubrunje), OŠ Jožeta Moškriča (Ljubljana), OŠ Ketteja in Murna (Ljubljana), OŠ Rodica (Domžale) in OŠ Šmarje pri Kopru (Koper).

Dogajanje je z uvodnim nagovorom in kratko predstavitvijo Famnita otvorila dekanja izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja. Na prvem predavanju so mladi matematični navdušenci  spoznali origami in matematični izrek, ki natančno opisuje, kakšne oblike je mogoče sestaviti in kako je origami uporabljen v praktičnih aplikacijah in industriji (prof. dr. Bojan Kuzma). Na predavanju »Čarovnija ali preprosto ... matematika?« so učenci spoznali trike z igralnimi kartami (asist. Nina Chiarelli). Na koncu 3. matematičnega dne pa so spoznali tudi zgodovino kriptografije skozi predstavitve tradicionalnih šifer in trenutno najbolj razširjeno kriptografsko shemo – RSA (izr. prof. dr. Štefko Miklavič).

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013, cilj je popularizacija naravoslovja in zlasti matematike med mladimi. Zanimanje osnovnih šol za Famnitov matematični dan iz leta v leto narašča, tako bomo v letošnjem letu, zaradi velikega števila prijav, organizirali še en matematični dan.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!

 

 

 

 

  


ponedeljek, 6. april 2015 Vabilo na razstavo Slavice Isovske Za urbanim horizontom – ŠUTKA

Vljudno vas vabimo na otvoritev razstave fotografij "Za urbanim horizontom - ŠUTKA" avtorice Slavice Isovske, ki bo v sredo, 8. aprila 2015, ob 19. uri, v prostorih UP FAMNIT, Glagoljaška 8 (1. nadstropje).

Za urbanim horizontom - ŠUTKA je dolgoročni dokumentarni projekt, v katerem je Slavica Isovska dokumentirala in predstavila življenje Romov v makedonskem naselju Šutka pri Skopju. Skozi fotografije so prikazane romska tradicija, njihove navade ter prebivalci.

Več o avtorici razstave in razstav si lahko preberete tukaj.

Vljudno vabljeni!


nedelja, 5. april 2015 Univerzitetni programerski maraton 2015

Tudi letos se bo zgodil Univerzitetni programerski maraton. Tekmovanje bo sestavljeno iz poskusnega kola, treh predkol in finala, ki bo letos v Mariboru. Najboljše ekipe bodo nagrajene, najboljše študentske ekipe pa se bodo udeležile tudi srednjeevropskega tekmovanja ACM ICPC.

Ker se poskusno kolo že bliža, ste vabljeni, da prijavite svojo ekipo. Rok za prijavo je dan pred prvim kolom (sreda, 15. april 2015). Obrazec za prijavo in vse ostale informacije dobite na http://tekmovanja.acm.si/upm.

Univerzitetni programerski maraton je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov. Kot programski jezik lahko tekmovalci uporabljajo C, C++, Javo, Pascal, Python 2, Python 3 ali C# (Mono). Na tekmovanju sodelujejo ekipe, sestavljene iz največ treh članov, ki na enem računalniku rešujejo naloge. Cilj ekipe je, da v omejenem času (posamezno kolo običajno traja 4 ure) reši čimveč zastavljenih nalog. Naloge iz prejšnjih let tekmovanja so na voljo na sodniškem sistemu: http://putka.upm.si/tasks/.

Če vas programiranje zabava in se veselite novih izzivov ter druženja s prijatelji ob programerskih izzivih, vas vabimo, da se pridružite tekmovanju. Vse, kar morate storiti, je, da ustvarite svojo ekipo, izpolnete prijavnico in tekmujete.

Več informacij: http://tekmovanja.acm.si/upm


torek, 31. marec 2015 Ligaška tekmovanja UP: študenti Famnita kar štirikrat na stopničkah!

Ligaška tekmovanja Univerze na Primorskem so dosegla svoj vrhunec. V ponedeljek, 30. marca 2015, so se med seboj za naslov prvaka Univerze na Primorskem pomerile le še najboljše ekipe, ki so se vse od meseca novembra borile za ta laskavi naslov. Na samem začetku jih je bilo kar 21, najboljše tri ekipe, ki so zastopale svoje fakultete pa so postale FAMNIT, v odbojki in košarki ter PEF v futsalu.

Več o ligaških tekmovanjih UP si lahko ogledate tukaj, informacijo o zaključku ligaških tekmovanj pa tukaj.

Študentom iskreno čestitamo in jim želimo veliko športne sreče. 


ponedeljek, 30. marec 2015 Naša študentka je dosegla 3. mesto na dogodku »Falling Walls Lab«

Na Univerzi v Ljubljani se je 25. marca 2015 odvil dogodek »Falling Walls Lab«, s ciljem spodbuditi mlade, nosilce inovativnih idej, ki imajo željo predstaviti raziskovalne in razvojne razmisleke širši javnosti. Na 3. mesto se je uvrstila ideja z naslovom »Breaking the walls of drug discovery«, ki jo je Tanja Štular, študentka dodiplomskega študijskega programa Bioinformatika na UP FAMNIT, razvila pod mentorstvom doc. dr. Janeza Konca in somentorstvom prof. dr. Dušanke Janežič.

Opis ideje »Breaking the walls of drug discovery«:
Programi za molekulsko sidranje se pogosto uporabljajo pri odkrivanju novih zdravil, vendar je njihova uporaba zelo zahtevna. Razvili smo grafični spletni uporabniški vmesnik, ki je enostaven za uporabo, ne zahteva računalniškega znanja, in omogoča uporabo programa za molekulsko sidranje tudi tistim z manj računalniškega znanja. Spletni vmesnik omogoča intuitiven prikaz rezultatov z uporabo tridimenzionalne grafike in omogoča uporabnikom, da brez napora raziščejo predvidene interakcije med zdravilom in tarčnim proteinom. Z delom želimo pospešiti odkrivanje zdravil ter ga narediti tako enostavnega, kot je preverjanje vremena na mobilnem telefonu.

 

Študentki Tanji Štular iskreno čestitamo za uspeh.


ponedeljek, 30. marec 2015 UP koordinator Centra odličnosti InnoRenew CoE

Evropska komisija je podprla partnerski projekt Univerze na Primorskem Center odličnosti InnoRenew CoE s celotnim imenom Renewable materials and healthy environments research and innovation centre of excellence (InnoRenew CoE), partnerji pa so v petek podpisali konzorcijsko pogodbo.  

S povezovanjem želimo povečati znanstveno odličnost v Sloveniji na številnih področjih povezanih z obnovljimi materiali. Center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja namerava omogočiti Sloveniji preboj na področju trajnostnega gradbeništva.

V projektu sodeluje 9 partnerjev, ki bodo združili svoje raznoliko znanje in veščine in se trudili razviti nova, pametna, trajnostna in moderna bivalna okolja, primerna za vse generacije:

Vodja projekta je doc. dr. Andreja Kutnar, vodja Oddelka za tehnologijo na Inštitutu Andrej Marušič (na zgornji sliki levo) ter visokošolska učiteljica in raziskovalka na UP FAMNIT.

Doc. dr. Andreji Kutnar in sodelavcem iskreno čestitamo k pridobljenemu projektu, ki za Univerzo na Primorskem predstavlja izjemen raziskovalni uspeh.

Več o projektu si lahko preberete v predstavitvi.

Povezava na novico z novinarske konference.

Povezava na novico ob objavi rezultatov

 


petek, 27. marec 2015 Naši študenti uspešni na mednarodnem tekmovanju Vojtěch Jarník International Mathematical Competition

V petek, 27. marca 2015, je v Ostravi na Češkem potekalo študentsko tekmovanje v matematiki Vojtěch Jarník International Mathematical Competition.

Gre za tekmovanje s pestro mednarodno udeležbo in dolgoletno tradicijo. Letos je namreč potekala že 25. izvedba. V kategoriji I so barve FAMNITa in Univerze na Primorskem uspešno zastopali študenti Matematike, in sicer: Anes Valentić iz 1. letnika ter Marko Palangetić, Marko Rajković in Roman Solodukhin iz 2. letnika.

Skupno so dosegli 70 točk in se tako po doseženi vsoti točk uvrstili na 7. mesto.

Najuspešnejša med našimi študenti sta bila Marko Palangetić in Roman Solodukhin, ki sta na tem izjemno zahtevnem tekmovanju zbrala po 24 točk. Na letošnjem tekmovanju je v omenjeni kategoriji tekmovalo 74 študentov iz 31 univerz. Iz Slovenije so nastopili tudi študenti Univerze v Mariboru.

Ogleje si rezultate tekmovanja in tekmovalne naloge.

Sodelavci FAMNITa iskreno čestitamo študentom k uspehom in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!


četrtek, 26. marec 2015 Naslednji teden začenja z gostovanjem Peter Mackelworth

V ponedeljek, 30.3. bomo sprejeli še enega tujega profesorja. Profesor Peter Mackleworth bo na UP FAMNIT izvajal predmet Družbeni vidiki v varstveni biologiji za študente magistrskega študijskega programa Varstvo narave. Predmet bo intenzivno izvedel v dveh tednih, in sicer med 30.3. in 3.4. in nato med 13.4. in 17.4.

Peter Mackelworth je pri nas že gostoval v preteklem letu in ponosni smo, da se nam bo spet pridružil. Trenutno sicer živi na Malem Lošinju, kjer deluje v okviru Blue World Institute of Marine Research and Conservation / Institut Plavi Svijet.

Njegovo gostovanje omogoča projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


četrtek, 26. marec 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 30. marca 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Naslov: PODATKI IN METRIKE V LOGISTIČNI INFRASTRUKTURI

Predavatelj: Dr. Monika CERINŠEK, Abelium d.o.o.

Povzetek:
Ljudje se že od nekdaj trudimo dobiti največ za čimmanjšo ceno. Vzpon velikih podatkov in poslovne inteligence nam močno olajša uporabo danih podatkov za izboljšavo našega delovanja. S pametno analizo podatkov se po eni strani učimo iz napak v preteklosti, po drugi strani pa poskušamo napovedati prihodnost.

Ena izmed storitev, ki se lahko hitreje razvija s pomočjo podatkovno vodenega poslovanja, je logistika oz. prevozni sistem. Inteligentni prevozni sistem prinaša veliko prednosti: čistejše okolje, boljše upravljanje energije, nižje stroške prevoza idr. Inteligentnost prevoznega sistema pa pridobimo ravno s predelavo klasičnega upravljanja v podatkovno vodeno upravljanje.

Predstavila bom primer prevoznega sistema v inteligentni prevozni sistem s pomočjo poznanih dobrih praks in metrik. Pogledali si bomo tudi nekaj ključnih kazalnikov uspešnosti.

Predavanje bo v sklopu projekta ADRIATinn.

Vabljeni!


sreda, 25. marec 2015 Predstavitveni video o biopsihologiji

Predavatelji Oddelka za psihologijo UP FAMNIT in študenti biopsihologije so pripravili kratek predstavitveni video o biopsihologiji.

Vabljeni k ogledu!


sreda, 25. marec 2015 Pri nas tudi Karlo Hock - vabljeni na predavanje

Ta teden nas bo obiskal še en tuj strokovnjak. Predavatelj dr. Karlo Hock iz Marine Spatial Ecology Lab, University of Queensland, Australia bo predaval študentom programa Varstvo narave. 

V četrtek, 26. 3. 2015 pa bo ob 19ih v MP1 na FAMNIT-u izvedel tudi izredno zanimivo predavanje na temo: Managing crown-of-thorns starfish, a coral-eating predator on the Great Barrier Reef, Australia. 

Vabimo vse študente in zaposlene, da se v čim večjem številu udeležijo predavanja.

Vsebina predavanja: 

Crown-of-thorns starfish is a destructive coral-eating predator, and one of the biggest threats to the ecological and economic sustainability of Australia’s Great Barrier Reef. By some estimates, periodic population outbreaks of starfish have caused up to 50% of the coral loss in this iconic ecosystem. The issue of controlling starfish populations is all the more pressing as we are currently in the middle of a major epidemic of starfish outbreaks. Studying how ocean currents disperse the starfish larvae among the 4000 individual coral reefs that together make up the Great Barrier Reef could be vital in reducing both present and future impacts from starfish outbreaks. With the help of network models that represent the starfish dispersal patterns, my research aims to explain how and why some local starfish outbreaks end up spreading to other reefs and later become large-scale starfish epidemics. This knowledge will help us choose the best intervention locations for controlling the spread of the outbreaks, and also decide which reefs to monitor to get an early warning about future epidemics.

Njegovo gostovanje omogoča projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


sreda, 25. marec 2015 Še en teden časa za prijave na Sunbeam štipendije

Izteka se zadnji teden, ko se še lahko prijavite za štipendije v okviru projekta SUNBEAM. Erasmus Mundus projekt Sunbeam omogoča štipendije za študij državljanom držav Zahodnega Balkana v EU in državljanom EU v državah Zahodnega Balkana. Približno tretjina štipendij bo namenjena državljanom EU, ostalo pa študentom iz držav Zahodnega Balkana. 

Študenti se lahko prijavite za izmenjavo, ali pa zaprosite za štipendijo za obdobje celotnega študija na tuji instituciji. 

Rok za prijavo je 31.3.2015 ob 12.00 po srednjeevropskem času. 

UP FAMNIT je sicer skupaj razpisal 11 prostih mest za študij (9 na matematiki, 1 na varstvu narave in 1 na računalništvu in matematiki), spodbujamo pa tudi naše študente, da se prijavite na izmenjave ali študij v tujino. 

Več informacij je dosegljivih na spletni strani projekta


sreda, 25. marec 2015 »Če voda dobi prehlad, zmrzne.«

Strojni prevajalnik je angleški stavek »If water gets very cold, it freezes.«, prevedel takole: »Če voda dobi prav prehlad, zmrzne.«. To je le eden izmed zabavnih primerov računalniškega oziroma strojnega prevajanja, pri katerem računalnik samostojno prevaja besedila.

Kako uporabni in zanesljivi so najbolj dovršeni strojni prevajalniki?
Kje so meje strojnega prevajanja?
Koliko lahko nadomestijo človeka?

O vsem tem, pa tudi o zabavnih primerih, z gostoma mag. Petrom Holozanom, razvijalcem (in raziskovalcem) v podjetju Amebis d.o.o., v katerem se ukvarja predvsem z jezikovnimi tehnologijami za slovenščino in dr. Jernejem Vičičem, docentom na UP FAMNIT, raziskovalcem na UP Inštitutu Andreja Marušiča in na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša, si lahko ogledate na podcastu Radia Slovenija 3, ki je dostopen na tej povezavi.

Vljudno vabljeni k ogledu.


torek, 24. marec 2015 Podaljšan rok za prijave na razpis Pioneers into Practice 2015

Pioneers into Practice je evropski program strokovnega razvoja za strokovnjake s področja nizkoogličnosti, ki združuje strokovnjake, organizacije zasebnega, javnega in nevladnega sektorja v prizadevanju za boj proti podnebnim spremembam.

Pogoji za prijavo:

  • vsaj 2-letne izkušnje na področju podnebnih sprememb/univerzitetna diploma (zaželjeno s tega področja);
  • aktivnost v organizaciji, ki se ukvarja s podnebnimi spremembami/status (samo)zaposlenega/status doktorskega ali podoktorskega študenta;
  • tekoče znanje angleščine, vedoželjnost in fleksibilnost.

Program ponuja:

  • kritje vseh nastalih stroškov v času trajanja programa v znesku do 8000€;
  • dve enomesečni izmenjavi – prvo v regiji Emilia Romagna v Italiji in drugo v eni od regij članic v Climate KIC:  Emilija – Romanja (Italija), Valencija (Španija), West Midlands (Velika Britanija), Spodnja Šlezija (Poljska), Osrednja Madžarska, Hessen (Nemčija), Nizozemska;

Vsebina programa:

  • izvedba individualnih in skupinskih projektnih nalog, osredotočenih na globalne izzive;
  • udeležba na interaktivnih delavnicah;
  • sodelovanje na Climate-KIC festivalu na temo inovacij;
  • mednarodno povezovanje.

Prijave lahko oddate do 30. marca 2015 preko tega spletnega obrazca.

Za dodatne informacije je na voljo Maja Pivko na elektronskem naslovu: maja.pivko@ki.si.


torek, 24. marec 2015 Tecimo skupaj: »Wings for Life World Run«

Vabimo vas, da se udeležite dobrodelnega teka »Wings for Life World Run«, ki bo potekal 3. maja 2015. Gre za  tekmovanje med ekipami, med njimi pa je tudi ekipa Univerze na Primorskem.

Vsi prihodki od dogodka »Wings For Life World Run« bodo namenjenih fundaciji »Wings For Life«, ki financira raziskave za iskanje zdravila za poškodbe hrbtenjače in želi hkrati o tem osvestiti čim več ljudi.

Prijavnina za tekmovanje znaša 30 EUR. V ekipo Univerze na Primorskem se lahko včlanite na tem spletnem naslovu.

Več informacij najdete na Facebook stani ter na tej spletni strani.

Tecimo skupaj!

Prijazno vabljeni!

Študentski svet UP FAMNIT


sobota, 21. marec 2015 Čestitamo prejemnikom priznanj in nagrad Univerze na Primorskem

V petek, 20. februarja 2015 se je z 12. Slavnostno akademijo Univerze na Primorskem slovesno zaokrožil letošnji Teden Univerze na Primorskem.

V koprskem gledališču so bila trinajstim profesorjem in študentom podeljena priznanja in nagrade - častna listina, zlate plakete, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente. Najvišji naziv je prejel prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., ki je postal novi častni senator Univerze na Primorskem.

Med prejemniki priznanj in nagrad so tudi letos profesorji, raziskovalci UP FAMNIT in UP IAM ter diplomanti in študenti UP FAMNIT:
 

  • Izr. prof. dr. Enes Pasalic je prejel Nagrado za znanstveno odličnost Univerze na Primorskem, in sicer za področje naravoslovja in tehnike

Izr. prof. dr. Enes Pasalic je leta 2003 doktoriral s področja kriptografije na Univerzi Lund na Švedskem. Podoktorska usposabljanja je nadaljeval na Tehniški univerzi na Danskem in na raziskovalnem inštitutu INRIA v Franciji. Raziskovalni skupini matematikov na Univerzi na Primorskem, znotraj katere zelo uspešno deluje na znanstveno-raziskovalnem področju, se je pridružil leta 2007. V letu 2014 je objavil devet izvirnih znanstvenih člankov v SCI revijah, večina od njih se uvršča med izjemne znanstvene dosežke. Sicer njegova bibliografija, v soavtorstvu z največjimi svetovnimi kriptografi, obsega več kot 40 objav v mednarodnih revijah z visokim faktorjem vpliva in na mednarodnih znanstvenih konferencah s področja kriptografije. V zadnjih desetih letih izkazuje 679 čistih Wos/Scopus citatov.
 

  • Doc. dr. Andreja Kutnar je prejela Priznanje "Svečana listina" Univerze na Primorskem

Doc. dr. Andreja Kutnar je prejemnica Priznanja »Svečana listina« Univerze na Primorskem, ki jo Senat UP podeljuje mlademu visokošolskemu učitelju in znanstvenemu delavcu za posebno prodornost in odličnost dosežkov na področju znanstvenega in pedagoškega dela.

Doc. dr. Andreja Kutnar je leta 2008 doktorirala na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Njena vključitev v raziskovalno in pedagoško delo na Univerzi na Primorskem pomeni začetek razvoja področja znanosti o lesu na UP. Že kot študentka je s prejetjem dveh Jesenkovih nagrad za izjemen študijski uspeh na dodiplomski ravni in za najboljšo doktorandko izkazala izjemno prodornost, ki jo, kljub mladosti, še naprej nadaljuje z izjemnimi dosežki na znanstveno-raziskovalnem področju na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter Inštitutu Andrej Marušič. V letu 2014 je po dolgi zgodovini mehanizma COST postala prva slovenska koordinatorica akcije s področja gozd-les, nedavno je kot koordinatorka za UP, sploh prvič v zgodovini naše univerze, kot vodilni partner pridobila nepovratna sredstva v okviru novega mehanizma Teaming v programu Obzorje 2020. V svojih raziskavah in v pedagoškem delu se osredotoča na hidrotermično modifikacijo lesa, lesne kompozite, analizo življenjskega cikla lesnih izdelkov in trajnostni razvoj. V soavtorstvu je z uglednimi znanstveniki objavila 46 znanstvenih člankov, njeno delo pa zaznamuje široka mednarodna vpetost.
 

  • Diplomantka Tea Knap je prejela Nagrado "Srečko Kosovel" za študente Univerze na Primorskem

Diplomantka Tea Knap je prejemnica Nagrade Univerze na Primorskem »Srečko Kosovel« za študente Univerze na Primorskem, ki jo Senat UP podeljuje študentom UP za izredne dosežke pri pripravi diplomskega oziroma zaključnega dela.

Magistrica varstva narave Tea Knap je v svojem delu pod mentorstvom doc. dr. Dunje Bandelj prvič obravnavala oljčno muho na nivoju molekule DNK v Sloveniji. Njeno magistrsko delo z naslovom »Analiza populacijske strukture oljčne muhe (Bactrocera oleae Gmelin) v Slovenski Istri z mikrosateliti« odpira nadaljnje možnosti za proučevanje razmnoževalnega cikla in mobilnosti populacije, kar je ključnega pomena za iskanje učinkovitejše zaščite proti zmanjševanju populacije oljčne muhe in zmanjševanje gospodarske škode v kmetijstvu.  Že v času študija je s svojim sodelovanjem na raziskovalnih projektih pokazala izjemen potencial raziskovalke s sposobnostjo samostojnosti. Novembra leta 2014 je na Univerzi na Primorskem pričela usposabljanje kot mlada raziskovalka na področju rastlinske produkcije in predelave.
 

  • Študent Aleksandar Tošić je prejel Priznanje za študente Univerze na Primorskem

Študent Aleksandar Tošić je prejemnik Priznanja Univerze na Primorskem za študente Univerze na Primorskem, ki ga Senat UP podeljuje za nadpovprečne dosežke in prispevek k uveljavitvi Univerze na Primorskem.

Aleksandar Tošić je študent prve generacije leta 2007 ustanovljene Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, trenutno pa izjemno uspešen, nadpovprečen študent 2. letnika podiplomskega študija Računalništvo in informatika, ki že več let na mednarodnih tekmovanjih uspešno predstavlja fakulteto z izjemnimi dosežki. Med drugim je na mednarodni internetni olimpijadi leta 2014 osvojil bronasto medaljo. Vsa leta študija je izredno aktiven na področju obštudijskih dejavnosti na univerzi in fakulteti kot član študentskega sveta, različnih organov in komisij, neutrudni promotor fakultete in univerze, organizator številnih dogodkov in aktivnosti. S svojimi aktivnostmi je nedvomno pripomogel k prepoznavnosti naše univerze in fakultete doma in v tujini.

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Več informacij o 12. Slavnostni akademiji ter fotoutrinke si lahko ogledate tukaj.


sobota, 21. marec 2015 Gostili smo državno tekmovanje za Proteusovo nagrado

Na Famnitu smo danes, v soboto, 21. marca, gostili 370 dijakinj in dijakov iz vse Slovenije, ki so se pomerili v znanju biologije, ter njihove mentorje – učitelje.

Gre za tekmovanje s petnajstletno tradicijo v slovenskem prostoru. Organizira ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s Prirodoslovnim društvom Slovenije in z Društvom učiteljev biologije Slovenije. Dijaki se pomerijo iz znanja biologije, tekmovanje pa poteka dvostopenjsko – najprej šolsko, nato državno. Štirje najboljši dijaki se uvrstijo v olimpijsko ekipo.

Dijake so v Taverni v Kopru pozdravili predstavniki organizatorja in dekanja UP FAMNIT, nato pa so ti reševali naloge v prostorih Univerze na Primorskem. Njihovim mentorjem so predstavniki fakultete predstavili fakulteto in študijske programe, nato pa so lahko prisluhnili dvema predavanjima - doc. dr. Bojan Lazar z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT je mentorjem predstavil »Skrivnostno življenje morskih želv v Jadranu«, Polona Kotnjek iz društva Morigenos pa je predavala o »Delfinih, prebivalcih Piranskega zaliva«.

V izvedbo tekmovanja so bili tudi letos vključeni študenti študijskih programov Biodiverziteta (dodiplomski) in Varstvo narave (magistrski).

V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov z dogodka.

    

    

     

       

     

 


petek, 20. marec 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 23. marca 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

LECTURER: Prof. Veljko Milutinovic,

Fellow of the IEEE
Life Member of the ACM
Member of Academia Europaea
Member of the Serbian Academy of Engineering
Member of the Scientific Advisory Board of Maxeler
Member of the Scientific Advisory Board of Moskowitz-Jacobs

TITLE: DataFlow SuperComputing for BigData Analytics

ABSTRACT:
This presentation analyses the essence of DataFlow SuperComputing,  defines its advantages and sheds light on the related programming  model. DataFlow computers, compared to ControlFlow computers, offer  speedups of 20 to 200 (even 2000 for some applications), power  reductions of about 20, and size reductions of also about 20. However,  the programming paradigm is different, and has to be mastered. The  talk explains the paradigm, using Maxeler as an example, and sheds  light on the ongoing research in the field. Examples include  DataEngineering, DataMining, FinancialAnalytics, etc. A recent study  from Tsinghua University in China reveals that, for Shallow Water  Weather Forecast, which is a BigData problem, on the 1U level, the  Maxeler DataFlow machine is 14 times faster than the Tianhe machine,  which is rated #1 on the Top 500 list (based on Linpack, which is a  smalldata benchmark). Given enough time, the talk also gives a  tutorial about the programiing in space, which is the programming  paradigm used for the Maxeler dataflow machines (establishe din 2014  by Stanford, Imperial, Tsinghua, and the University of Tokyo).

Vabljeni!


četrtek, 19. marec 2015 Preizkusno predavanje dr. Tine Mele

Dr. Tina Mele bo imela v ponedeljek, 23. marca 2015 ob 16:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Nevroznanosti".

Predavanje z naslovom Nevrotrofini in njihova vloga v patogenezi in zdravljenju duševnih motenj bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


četrtek, 19. marec 2015 Preizkusno predavanje dr. Tjaše Dimec Časar

Dr. Tjaša Dimec Časar bo imela v torek, 24. marca 2015 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Psihologija".

Predavanje z naslovom Vloga športnega psihologa in strokovne psihološke priprave bo potekalo v predavalnici AMF1 v prostorih Srednje tehniške šole, Šmarska cesta 4e, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


četrtek, 19. marec 2015 Gostovanje treh tujih profesorjev na UP FAMNIT

Naslednji teden bodo UP FAMNIT obiskali trije tuji predavatelji.

Izr. prof. dr. Elena Konstantinova bo pri nas gostovala med 23.3. in 12.4., v tem času pa bo predavala pri predmetu Diskretna matematika II - Kombinatorika in Matematika IV - Kombinatorika s teorijo grafov. Izr. prof. dr. Elena Konstantinova sicer prihaja iz Rusije, kjer dela na Sobolev Institute of Mathematics

Med 23.3. in 2.4. bo pri nas tudi prof. Alexander A. Ivanov, ki prihaja iz Imperial College London (VB) in bo predaval matematikom v okvirju seminarja ter študentom ponudil konzultacije. 

Tretji obiskovalec pa je prof. Veljko Milutinović, pionir na podračunalniškem področju, ki prihaja iz Univerze v Beogradu (SRB). Pri nas bo en teden, v tem času pa bo izvedel 30 ur predavanj pri predmetu Izbrana poglavja iz porazdeljenega računanja.

Vsi gosti so vrhunski strokovnjaki in se veselimo njihovega obiska.

Njihovo gostovanje omogoča projekt UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


četrtek, 19. marec 2015 Največji evropski natečaj poslovnih idej na področju čistih tehnologij: ClimateLaunchpad 2015

Spoštovani,

obveščamo vas, da je odprt največji evropski natečaj poslovnih idej na področju čistih tehnologij ClimateLaunchpad 2015, ki odkrije več kot 1.000 novih idej na področju čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam.

K prijavi ste vabljeni  študenti, raziskovalci, start-upi, mala in srednja podjetja, javne organizacije in inženirska podjetja, da predstavite svoje poslovne ideje na področju čistih tehnologij. Vse prijave bodo obravnavane z vidika njihovega vpliva na  podnebne spremembe, njihovega potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev. Najbolj obetavnim prijavam bo omogočen dostop do pospeševalnika Climate-KICa. Natečaj je odprt v 23 državah.

Natečaj omogoča:

  • dvodnevni poslovni trening z vrsto usposabljanj za pripravo udeležencev na državni finale, kjer bo vsak predstavil svoj poslovni načrt strokovni žiriji;
  • trije finalisti vsake države gredo na evropski finale, ki bo septembra na Nizozemskem;
  • v polfinalu bodo izbrali 8 ekip, ki bodo dobile dostop do pospeševalnika Climate-KICa - poslovne šole, osredotočene na razvoj in trženje start-up podjetij na področju čistih tehnologij;
  • končni zmagovalec finala prejme denarno nagrado 10.000 €, druga nagrada je 5.000 € in tretja 2.500 €.

Pogoji za prijavo:

  • podjetje ne obstaja več kot 1 leto;
  • do sedaj ste pridobili manj kot 200.000 €  naložb;
  • do sedaj še niste prodali svojega izdelka, rešitve ali prototipa.

Prijave lahko oddate do 30. marca 2015 preko spletnega obrazca. Več informacij o natečaju najdete na spletni strani ClimateLaunchpad 2015.

Za dodatna vprašanja pa je na voljo Maja Pivko na elektronskem naslovu: maja.pivko@ki.si.


sreda, 18. marec 2015 Teden UP 2015: promoviranih 8 doktorjev znanosti

V okviru Tedna Univerze na Primorskem 2015 je v ponedeljek, 16. marca, v palači Armerija Univerze na Primorskem potekala slovesna promocija novih osmih doktorjev znanosti. Med doktori znanosti, ki jih je promoviral rektor prof. dr. Dragan Marušič, sta tudi Alexander Vasilyev in Sergio Hiroki Koike Quintanar, ki sta zaključila doktorski študij matematike na UP FAMNIT.

Dr. Alexander Vasilyev je na UP FAMNIT zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O Jadranskih indeksih, spektralnih lastnostih Jadranskih matrik in programska oprema za topološke deskriptorje (On Adriatic Indices, Spectral Properties of Adriatic Matrices and Software for Topological Descriptors), dr. Sergio Hiroki Koike Quintanar pa doktorsko disertacijo z naslovom O problemu izomorfnosti bi-Cayleyevih grafov (On the isomorphism problem of bi-Cayley graphs).

Povzetke doktorskh disertacij in življenjepisov novih doktorjev znanosti ter fotografije slovesne promocije si lahko ogledate tukaj.

Novim doktorjem znanosti iskreno čestitamo in želimo veliko uspehov na prihodnji raziskovalni poti!


torek, 17. marec 2015 Teden možganov 2015: Zakulisje pogleda

Spoštovani,

vljudno vabljeni na sklop zanimivih predavanj Zakulisje pogleda, ki se bo v okviru Tedna  možganov odvijal v torek, 17. marca 2015, ob 17. uri v  Kopru, v prostorih Srednje tehniške šole Koper (prostori Aplikativne kineziologije), Šmarska cesta 4, Koper.

Predavanja so odprta za vse, ki se želite naučiti kaj novega in pokukati v zakulisje zapletenih poti v možganih. Program predavanj si lahko ogledate tukaj.

Pripeljite prijatelje, znance, sodelavce in se pustite popeljati v svet možganov.


torek, 17. marec 2015 UP Famnit bo gostila dijake, ki se bodo pomerili v znanju iz biologije za Proteusovo nagrado

V soboto, 21. marca 2015 bomo na Famnitu gostili 370 dijakinj  in dijakov iz vse Slovenije, ki se bodo pomerili v znanju iz biologije, ter njihove mentorje – učitelje.

Gre za tekmovanje s petnajstletno tradicijo v slovenskem prostoru. Organizira ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s Prirodoslovnim društvom Slovenije in z Društvom učiteljev biologije Slovenije. Dijaki se pomerijo iz znanja biologije, tekmovanje pa poteka dvostopenjsko – najprej šolsko, nato državno. Štirje najboljši dijaki se uvrstijo v olimpijsko ekipo. Letošnjega šolskega tekmovanja se je udeležilo 3437 dijakov, mejo za udeležbo na državnem tekmovanju, ki bo letos drugič potekalo v Kopru (prvič v letu 2012; tekmovanje se seli med tremi kraji – Ljubljana, Maribor, Koper), pa je doseglo 370 dijakov.

Dijake bodo v Taverni v Kopru pozdravili predstavniki organizatorja in UP FAMNIT, nato pa bodo dijaki reševali naloge v prostorih Univerze na Primorskem.

Tudi pri letošnjem tekmovanju bo pomoč pri organizaciji nudil Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in študenti študijskih programov Biodiverziteta (dodiplomski) in Varstvo narave (magistrski).

Dijakom želimo uspešno reševanje nalog in prijetno bivanje v Kopru!


ponedeljek, 16. marec 2015 Naši študenti so se udeležili računalniškega tekmovanja Imagine Cup 2015

V petek, 27. februarja 2015 so se študenti UP FAMNIT Tanja Štular, Anja Rudež, Ken Kalajdžič ter študentka UP FTŠ Turistice Tamara Lah udeležili Microsoftovega pospeševalnika idej v Mariboru. Slednji je potekal pod domeno projekta Imagine Cup 2015, ki velja za najprestižnejše računalniško tekmovanje v Sloveniji.

Na srečanju so strokovnjakom z različnih področij uspešno predstavili poslovno idejo aplikacije »Say Goodbye«, ki jo že dalj časa razvijajo pod mentorstvom dr. Andreja Brodnika. Naslednja preizkušnja jih čaka 9. aprila 2015, ko se bodo s prototipom aplikacije predstavili strokovni komisiji in kot edini predstavniki Univerze na Primorskem zagovarjali idejno ozadje aplikacije »Say Goodbye«.  

Študentom in mentorju čestitamo za opravljeno delo in držimo pesti in jim želimo prav tako uspešno nadaljevanje 9. aprila!


ponedeljek, 16. marec 2015 Vabljeni na peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

5. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na 5. predavanju letošnjega cikla, ko bo 

DR. MARKO OREL predstavil razvoj

»OD NAJMANJŠIH KVADRATOV DO DELOVANJA CT NAPRAVE«

v sredo, 18. marca 2015 ob 18h

(velika predavalnica UP Famnit, Glagoljaška 8, Koper).

Leta 1979 sta Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino prejela Allan McLeod Cormack in Godfrey Newbold Hounsfield. Nagrada jima je bila podeljena za razvoj računalniško podprte tomografije v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Na predavanju bomo na poljudnoznanstven način prikazali matematiko, ki je bila zaslužna za delovanje prvega tomografa.

O predavatelju: Marko Orel je na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani diplomiral leta 2004, doktoriral pa leta 2009. Raziskuje na področju ohranjevalcev, kar večinoma vključuje matrično teorijo in teorijo grafov, delno pa tudi matematično fiziko in geometrijo. Zadnjih nekaj let je kot docent zaposlen na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Za multivariantno vpetost na univerzi je leta 2014 prejel Svečano listino Univerze na Primorskem.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

 

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


petek, 13. marec 2015 Dogodki v Tednu Univerze na Primorskem 2015

V sklopu dogodkov, ki se bodo odvijali v Tednu Univerze na Primorskem, ki bo letos potekal od ponedeljka, 16. marca 2015, do vključno petka, 20. marca 2015, se bodo na UP FAMNIT in UP IAM odvijali naslednji dogodki:

  • Torek, 17. marec 2015:
    UP IAM ob 16.00 uri vabi na dogodek z naslovom: »Živ? Živ! in aktivnosti Slovenskega centra za raziskovanje samomora«, ki ga bo vodila mlada raziskovalka Nuša Zadravec Šedivy. Dogodek bo potekal v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje).
  • Sreda, 18. marec 2015:
    V sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15 bo ob 18.00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT dr. Marko Orel izvedel predavanje z naslovom »Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave«.

Več informacij o Tednu Univerze na Primorskem in spremljajočih dogodkih je dostopnih na spletni strani UP.

 

Vljudno vabljeni v čim večjem številu!


petek, 13. marec 2015 Filmski večer v znamenju gostov z UP FAMNIT

Spoštovani filmofili in filmofilke,

v četrtek, 19. marca 2015 ob 20.30 vas vabimo v Art Kino Odeon (Izola) na filmski večer "FILM JE ZAKON!".
Tokrat si bomo skupaj ogledali znanstveno-fantastični film z naslovom Chappie (2015) režiserja in scenarista Neilla Blomkampa. Režiser ostrih družbenih kritik Okrožje 9 in Elizij se z novim filmom podaja v bližnjo prihodnost, kjer za spoštovanje zakonov na nevarnih ulicah Južnoafriške republike skrbijo pametni policijski roboti. V filmu igrajo: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver in drugi.

Kratka vsebina: V bližnji prihodnosti roko nad zločinom drži represivna mehanizirana policijska sila, a ljudje se ji začenjajo upirati. Ko ukradejo policijskega droida Chappieja in ga na novo programirajo, ta postane prvi robot, ki je sposoben samostojnega razmišljanja in čutenja. Ko mogočna, destruktivna sila na Chappieja začne gledati kot nevarnega za človeštvo in za red, jo prav nič ne more zaustaviti v želji ohraniti status quo in zagotoviti, da bo Chappie zadnji svoje vrste.

Na projekciji in pogovoru po njej bosta tokrat sodelovala strokovnjak za umetno inteligenco dr. Branko Kavšek in psiholog dr. Aleksander Zadel.

Večere "FILM JE ZAKON!", ki v Art Kinu Odeon potekajo enkrat mesečno, vodita Erik Toth in Ernest Ženko. Vstopnina z veljavno študentsko izkaznico je 2,50 EUR.

 

Vljudno vabljeni!


četrtek, 12. marec 2015 Univerza na Primorskem nosilka COST akcije

10. marca je bila Univerza na Primorskem izbrana za nosilko akcije COST FP1407 Understanding wood modification through an integrated scientific and environmental impact approach (ModWoodLife). Andreja Kutnar je bila izbrana za predsednico akcije.

Predstavniki 23 evropskih držav sodelujejo v akciji z namenom določanja odnosov med modifikacijskimi procesi, lastnostmi produktov in s tem povezanimi okoljskimi vplivi. To vključuje tudi razvoj in optimizacijo modifikacijskih procesov in merjenje vpliva novih tehnologij za obdelavo v primerjavi s tradicionalno obdelavo in alternativnimi materiali. S tem sodelujoči želijo predvsem povečati trajnost in zmanjšati okoljski vpliv. 


sreda, 11. marec 2015 Odličen uspeh naših matematikov na mednarodnem tekmovanju SEEMOUS 2015

Od 3. do 8. marca 2015 je na Ohridu (Makedonija) potekalo mednarodno matematično tekmovanje SEEMOUS 2015 (The South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students). Tekmovanje se je prvič izvajalo v letu 2007 na Cipru, v organizaciji mednarodnega združenja matematikov – Mathematical Society of South Eastern Europe (MASSEE), v naslednjih letih pa je vsako leto potekalo v drugi državi (Grčija, Bolgarija, Romunija, letos prvič tudi Makedonija). 

Tekmovanja se je udeležilo 91 matematikov z 21 univerz oz. združenj (iz nekaterih držav so se tekmovanja udeležile ekipe, ki so bile oblikovane na državni ravni) ter iz 7 držav, in sicer iz Bolgarije, Grčije, Irana, Makedonije, Romunije, Slovenije in Turkmenistana.

Iz Slovenije se je tekmovanja udeležilo 6 tekmovalcev – vsi so študenti dodiplomskega študija matematike na UP FAMNIT. Odlično sta se odrezala Marko Palangetić in Roman Solodukhin. Roman je prejel bronasto medaljo, Marko pa srebrno, pri čemer je dosegel odličnih 22 točk in le za eno točko zgrešil zlato medaljo. Le en tekmovalec je zbral nad 30 točk.

Vsem študentom, še zlasti pa prejemnikoma medalj ter, seveda, mentorjema, iskreno čestitamo in jim želimo še veliko uspehov na prihodnjih tekmovanjih!

Na fotografiji: naših 6 tekmovalcev z mentorjema – z leve: Roman Solodukhin, Marko Palangetić, Vladan Jovičić, Istvan Estelyi (mentor), Slobodan Filipovski (mentor), Luka Pavlović, Ivan Bartulović, Marko Rajković.


sreda, 11. marec 2015 Biodiversity in the Mediterranean Basin (Koper, 11. - 13. marec 2015)

Danes se je, v prostorih Središča Rotunde, primorskega družbenega  centra, začela mednarodna delavnica Biodiversity in the Mediterranean Basin, organizirana s strani Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. Gre za tridnevno delavnico s poudarkom na kopenski, sladkovodni ter morski biodiverziteti  v Sredozemlju. Dogodek je financiran v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem. Več o programu ter vsebini delavnice si lahko preberete na spletni strani.  

                                 


ponedeljek, 9. marec 2015 Gostovanje izr. prof. dr. Andrew J. Wrighta na UP FAMNIT

Na UP FAMNIT gostimo Andrew J. Wrighta, izrednega profesorja na George Mason University iz ZDA. V času svojega obiska bo Andrew J. Wright na UP FAMNIT predaval študentom magistrskega študijskega programa Varstvo narave pri predmetu Varstvena ekologija morskih sesalcev. Prav tako bo predaval na konferenci Biodiversity in Mediterranean Basin. Njegovo gostovanje omogoča financiranje v okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 9. marec 2015 UP FAMNIT je izvedla delavnico o izdelavi zabavnih vsebin z otipljivim vmesnikom

Profesorja Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT doc. dr. Branko Kavšek in doc. dr. Jernej Vičič, sta na tridnevni delavnici, ki je potekala od  6. marca do 8. marca 2015 v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti na Vojskem, izvedla računalniško delavnico z naslovom »Izdelava zabavnih vsebin z otipljivim vmesnikom«.

Otipljivi uporabniški vmesnik  (Tangible User Interface) premošča prepad med fizičnim in digitalnim svetom. Izdelali smo zabavno aplikacijo (igrico), ki z uporabniki (igralci) sodeluje s pomočjo dostopnega otipljivega uporabniškega vmesnika. Prek zabavnih vsebin smo se naučili osnov računalništva in programiranja.

 

 

Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT


sobota, 7. marec 2015 Enega od treh slovenskih projektov OTKA bo izvajala UP FAMNIT

Madžarska znanstvena raziskovalna fundacija OTKA je v sodelovanju z ARRS izbrala tri madžarsko-slovenske raziskovalne projekte. Med njimi je tudi triletni projekt "Grafi, grupe, konfiguracije in geometrije" (Graphs, Groups, Configurations and Geometries), pri katerem bo slovenski del izvedla UP FAMNIT.

Projekt bosta vodila prof. dr. Tomaž Pisanski (UP FAMNIT) na slovenski in prof. dr. Tamás Szőnyi (Eötvös Loránd University, Hungary) na madžarski strani.

Prof. dr. Pisanskemu in prof. dr. Szőnyiju iskreno čestitamo in jima želimo uspešno izvajanje projekta!

Več informacij o projektih OTKA je dostopnih tukaj.


petek, 6. marec 2015 Gostovanje prof. dr. Andreasa Thomasa Schmidta na UP FAMNIT

Na UP FAMNIT se v ponedeljek,  9.3.2015, s predavanjem na  seminarju MARA začne gostovanje prof. dr. Andreasa Thomasa Schmidta iz Nemčije.  Prof. dr. Andreas Thomas Schmidt je redni profesor na  Karlsruhe University of Applied Sciences ter na Karlsruhe Institute of Technology. V času svojega gostovanja bo predaval na obeh delih seminarja MARA ter pri predmetu Načrtovanje podatkovnih baz  (dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika). Njegovo gostovanje je financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


petek, 6. marec 2015 Študij biopsihologije na UP FAMNIT - odprto pismo pristojnim na RTV Slovenija

V ponedeljek, 2. marca 2015, je RTV Slovenija, TV Slovenija 1, v oddaji Tednik objavila prispevek z naslovom »Neuporabne« diplome avtorice ge. Aleksandre Dežman. Prispevek obravnava problematiko nekaterih novih študijskih programov, med drugim avtorica omenja tudi študij biopsihologije na UP FAMNIT.

V prispevku je navedenih več napačnih in nepreverjenih trditev, ki škodujejo ugledu in dobremu imenu univerze in fakultete.

V zvezi z omenjenim prispevkom, je Univerza na Primorskem posredovala RTV Slovenija zahtevo za popravek, skladno z Zakonom o medijih, ter na pristojne na RTV Slovenija naslovila odprto pismo.

 


četrtek, 5. marec 2015 Vabilo na organiziran izlet v Planico za študente in zaposlene na UP, 21. 3. 2015 - Planica

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na organiziranem izletu v Planico, kjer si bomo ogledali zaključno tekmo smučarskih poletov v letošnji sezoni. Izlet je namenjen tako študentom kot tudi zaposlenim na UP.

Kdaj:
V soboto, 21. marca 2015, bomo glasno navijali, peli, se veselili in še in še.
Koliko:
Rdeča kartica Zdrava Zabava: 38,00 EUR (študenti, dijaki)
Vsi ostali: 40,00 EUR
Samo prevoz: 17,00 EUR (povratna karta)

Prijave se zbirajo na Infotočki ŠOUP v Kopru do srede, 18. marca 2015.
 

Več o izletu si lahko preberete na spletni strani Univerzitetne Športne zveze Primorske, ŠOUP-a ter na strani FB-dogodka.

Za dodatne informacije vam je na voljo Marko Juretič, koordinator vsebin univerzitetnega športa na telefonski številki +386 31 376 726 ter na elektronskem naslovu: marko.juretic@uszp.si.

 

Vljudno vabljeni.


četrtek, 5. marec 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 9. marca 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR BO V DVEH DELIH, 9. in 16. marca

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

LECTURER:
Prof. Dr. Andreas Schmidt
Karlsruhe Institute of Technology and Karlsruhe University of Applied Sciences

TITLE:
From Code Munger to Partial Class Generator: Developing lightweight software generators for daily use - Part I

ABSTRACT:
Within this two lectures, various lightweight generators (e.g. code munger, inline code expander, mixed code generator and partial class generators) shall be developed for concrete tasks on the basis of regular expressions. It is aimed at automatically generating large parts of the mechanical, and, hence, boring code. The input of the generators consists of existing code, from which information is extracted and then transformed to source code, or of simple models describing the application to be implemented. The lecture will be aimed at familiarizing the participants with the power of regular expressions and at demonstrating their suitability for software development. After the lecture, the participants will be able to recognize the potential of lightweight generators in software development and also will be able to develop their own generators based on regular expressions.

Vabljeni!


sreda, 4. marec 2015 Študij Biopsihologije na UP FAMNIT – odziv na prispevek v oddaji Tednik

Dne 2.3.2015 je TV Slovenija 1 v oddaji Tednik objavila prispevek z naslovom »Neuporabne diplome" avtorice ge. Aleksandre Dežman (uvodničar g. Janko Šopar). Oddaja obravnava problematiko nekaterih novih univerzitetnih študijskih programov, na podlagi katerih naj ne bi bilo možno pridobiti izobrazbi ustrezne zaposlitve. Kot primer tovrstnih študijev avtorica omenja tudi študijski program Biopsihologija, ki ga izvajamo na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

V prispevku je novinarka med drugim izjavila, da diplomanti magistrskega študijskega programa Biopsihologija, po mnenju strokovnjakov NAKVIS, ne bodo pridobili zadostnih kompetenc za večino potencialnih delovnih mest.

Navedeno ne drži. Napačna navedba je posledica dejstva, da novinarka ni pridobila informacij o akreditiranem študijskem programu, pač pa je povzela nekaj navedb iz poročila strokovnjakov NAKVIS o prvem predlogu študijskega programa, ki je objavljen na spletnih straneh NAKVIS. Na omenjenih spletnih straneh so res objavljena poročila strokovnjakov, a je potrebno posebej opozoriti, da gre v tem primeru za mnenja o predlogih študijskih programov, ki morajo pred akreditacijo skozi presojo na organih NAKVIS. V akreditacijskem postopku namreč strokovnjaki podajo poročilo o predlogu študijskega programa, na katerega ima predlagatelj možnost popravkov v skladu s priporočili strokovnjakov. V primeru študijskega programa Biopsihologija je predlagateljica, torej UP FAMNIT, upoštevala predloge strokovnjakov in tako dopolnjen predlog študijskega programa z utemeljitvijo posredovala NAKVIS v ponovno presojo. Na dopolnjen predlog študijskega programa je Svet NAKVIS na svoji 65. seji dne 10.5.2013 podelil akreditacijo novemu magistrskemu študijskemu programu Biopsihologija.

Natančni podatki o kompetencah in zaposlitvenih možnostih diplomantov akreditiranega programa so navedene na spletni strani fakultete: http://www.famnit.upr.si//sl/izobrazevanje/podiplomski-magistrski-studij/biopsihologija.

Izpostaviti velja tudi, da je »biopsiholog/biopsihologinja« naveden v kodnem seznamu Standardne klasifikacije poklicev 2008 (SKP 2008) (e-iskalnik SKP 2008 je dostopen na naslovu: http://www.stat.si/skp/).

Na zgoraj obrazloženo in druge neutemeljene navedbe iz omenjenega prispevka se bomo odzvali z zahtevo za popravek, skladno z Zakonom o medijih.

Vodstvo UP FAMNIT


sreda, 4. marec 2015 Financiranje raziskovalnega obiska v ZDA za študente

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija je objavila poziv za študente, ki lahko pridobite povrnjene stroške za deset tedenski poletni raziskovalni obisk na ameriških univerzah.

Financiranje je mogoče za različne raziskovalne skupine s področij:

  • računalništva in informatike (University of California Berkley, University of , Southern California, Stanford University);
  • Ekonomije in javne politike (Georga Tech);
  • Bioinformatike in molekularne biologije (University of California);
  • Fizike (University of California).

Študenti se lahko v program prijavite do 15.4.2015. Več o programu in Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji si preberite tu.


sreda, 4. marec 2015 Delavnica Podjetni mladi 2015

UP FAMNIT in UP IAM že vrsto let uspešno usposabljata mlade raziskovalce, ki morajo v obdobju svojega usposabljanja opraviti tudi podjetniški tečaj. Z namenom podajanja vsebin na način, ki bo zanje čimbolj uporaben, smo se v letu 2013 prvič odločili za izvedbo delavnice, na kateri so mladim raziskovalcem predali znanja in izkušnje naši zaposleni. Zaradi uspeha delavnice smo se letos odločili za ponovno izvedbo delavnice, ki bo poslej organizirana vsaki dve leti.

Letošnja delavnica je potekala 3. marca 2015, udeležilo pa se je je 26 mladih – tako raziskovalcev kot študentov, ki svoje znanje izpopolnjujejo na UP, UL in UM. Udeležencem so predavatelji predstavili tako osnove podjetništva kot tudi osnove iskanja pravih razpisov ter vodenja projektov. Dodane so bile osnove promocije, načini sodelovanja z drugimi deležniki, nekaj besed je bilo namenjenih vitkemu podjetništvu, delavnica pa se je zaključila s predstavitvijo praktičnih primerov povezovanja gospodarstva in raziskovanja.

Udeležencem želimo še naprej uspešno usposabljanje in neumorno raziskovanje.

Galerija dogodka je dostopna na povezavi.


sreda, 4. marec 2015 Univerza na Primorskem je sklenila sporazum z Oregon State University

Univerza na Primorskem je sklenila sporazum z ugledno Oregon State University, ki se uvršča med 200 najboljših svetovnih univerz (po Šanghajski lestvici / Lestvici svetovnih univerz po akademskih merilih).

UP FAMNIT in UP IAM sta z Oregon State University že vzpostavila delujoče in plodno sodelovanje. Tako smo pred kratkim gostili profesorja Davida Kerra, ki je predaval študentom biopsihologije, v letošnjem poletju pa bomo naše sodelovanje še nadgradili in skupaj organizirali Mednarodno poletno šolo Production of Housing in Europe: Innovation, Conservation and Design with Natural Resources.

S sporazumom se nam odpirajo nove možnosti sodelovanja, ki jih že nestrpno pričakujemo!


ponedeljek, 2. marec 2015 Nov doktor znanosti na Oddelku za matematiko

Sergio Hiroki Koike Quintanar je v petek, 27.2.2015 uspešno zaključil svoj doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Istvana Kovacsa je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo O problemu izomorfnosti bi-Cayleyevih grafov (On the isomorphism problem of bi-Cayley graphs).

Novopečenemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

 


ponedeljek, 2. marec 2015 Vabilo na prvo predavanje serije »Univerzitetnih kolokvijev«

Spoštovani,

Univerza na Primorskem bo znova obudila serijo »Univerzitetnih kolokvijev«, katerih namen je gostiti priznane domače in mednarodne raziskovalce, pedagoge in umetnike, ki bi nam preko predavanj predstavili, bodisi svoje znanstveno-raziskovalno delo, bodisi svoj pogled na aktualne teme, povezane z univerzitetnim prostorom ali tudi širše.

Na prvem predavanju serije »Univerzitetnih kolokvijev«, ki bo potekalo
v četrtek, 5. marca 2015 ob 16. uri,
v avli palače Armerije (Titov trg 4, Koper),
bo dr. Dušan Turk,
raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan,
Oddelek za Biokemijo, molekularno in strukturno biologijo,
spregovoril osvojem raziskovalnem delu z naslovom:

Strukture glucosaminidase Staphilococcus aureus v kompleksu s fragmenti peptidoglikana so
pojasnile strukturno osnovo za izbiro cepljene vezi z glikozilnimi hidrolazami

(Crystal structure of a Staphylococcus aureus glucosaminidase in complex with peptidoglycan
fragments provides structural basis for scissile bond discrimination by Glycosyl hydrolases).

 

Vljudno vabljeni.


petek, 27. februar 2015 Gostovanje prof. dr. Mikhaela Muzychuka na UP FAMNIT

Gostovanje prof. dr. Mikhaela Muzychuka z Netanya Academic College (Izrael) se počasi približuje h koncu. Profesor na UP FAMNIT gostuje pri predmetu Poglobljene matematične vsebine iz Algebre I (doktorski študijski program Matematične znanosti). Njegovo gostovanje omogoča financiranje v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


torek, 24. februar 2015 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Sergia Hirokija Koikeja Quintanarja

Sergio Hiroki Koike Quintanar, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom O problemu izomorfnosti bi-Cayleyevih grafov (On the isomorphism problem of bi-Cayley graphs), pod mentorstvom izr. prof. dr. Istvana Kovacsa.

Zagovor bo potekal v petek, 27.2.2015 ob 18:00 v Mali predavalnici 1 (FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 23. februar 2015 "Primorski vrtiček" v sodelovanju s študenti Sredozemskega kmetijstva UP FAMNIT

V Soboti, prilogi Primorskih novic, so ta vikend začeli z akcijo, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Na pobude bralcev so se odločili za uvedbo rubrike Primorski vrtiček, v kateri bodo strokovnjaki KZ Agraria iz Kopra in naša študenta Sredozemskega kmetijstva Tine Matoš in Tadej Grbec posredovali nasvete za vrtnarjenje na domačem vrtičku. Obenem pa bodo obdelovali Primorski vrtiček, ki so ga skupaj oblikovali na Purissimi pri Ankaranu.

Več informacij o Primorskem vrtičku si lahko preberete tukaj.

S tem projektom se nadaljuje uspešno sodelovanje s KZ Agraria v okviru projektov Po kreativni poti do praktičnega znanja (projekt Proučitev razvojnih možnosti in izdelava idejne rešitve za vzpostavitev delovanja Centra Purissima).

Vsem sodelujočim želimo veliko uspeha pri oblikovanju Primorskega vrtička!


petek, 20. februar 2015 Famnitu odobrenih 8 projektov na 2. razpisu "Po kreativni poti do praktičnega znanja"

Univerza na Primorskem je uspešno kandidirala na 2. Javnem razpisu za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Cilj projekta je z uporabo inovativnega, problemskega in skupinskega pristopa k reševanju praktičnih problemov podpreti razvoj kompetenc, pridobivanje praktičnega znanja ter izkušenj študentov, in sicer z vključitvijo v projekte, ki se bodo izvajali v neposrednem partnerstvu visokošolskih zavodov z gospodarstvom.

UP FAMNIT bo v okviru odobrenega izvajala naslednjih osem projektov v sodelovanju z gospodarstvom in drugimi organizacijami:

  • Identifikacija ribiških proizvodov in sledenje deklaraciji (Biosistemika d.o.o., Zavod za ribištvo Slovenije)
  • Kompaktni mobilni podatkovnik s podporo za različne merilnike - KABOOM (CGS plus Informacijske in okoljske tehnologije, d.o.o.)
  • Interaktivno informacijsko mesto (O3, oglaševanje, d.o.o., Zavod za turizem Kranj)
  • Biometrični čitalec kot orodje za sledljivost invazivnih živali (Zoosofia, Peter Maričić, oskrba in nega hišnih živali s.p.)
  • Vzpostavitev IS za povezavo med udeleženci v vrtcu (Talpas d.o.o.)
  • Rešimo ogrožene ptice - priročnik za zmanjševanje vpliva predacije vranov na kolonijske ptice (Soline Pridelava soli d.o.o.)
  • Načrtovanje stavb prihodnosti - Informatizacija načrtovanija stavb (BIM Modeling) (KonektOn d.o.o., RRA Notranjsko-kraške regije, d.o.o.)
  • Personifikacija v inteligentnih objektih - PINO (IMPLEMIDUM, načrtovanje in razvoj programske opreme, Milan Šivec s.p.

V vse projekte so poleg študentov vključeni mentorji z UP FAMNIT (visokošolski učitelji in sodelavci) in delovni mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij. Projekti so odlična priložnost za vključevanje študentov v delovno okolje podjetij in drugih organizacij.

Z novimi projekti bo UP FAMNIT nadgradila izkušnje, pridobljene na prvem razpisu Po kreativni poti do praktičnega znanja, v okviru katerega je fakulteta uspešno izvedla 9 projektov, v katere je bilo vključenih 45 študentov in 7 podjetij/organizacij.

Prijaviteljem projektov čestitamo k uspešni prijavi in jim želimo uspešno izpeljavo projektov!


četrtek, 19. februar 2015 Univerza na Primorskem gostila novoimenovanega ameriškega veleposlanika, Nj. Eks. Brenta R. Harleya

Univerza na Primorskem je danes, v četrtek, 19. februarja, gostila novoizvoljenega veleposlanika v Sloveniji, Nj. Eks. Brent Robert Hartley.

Veleposlanik je izvedel tudi predavanje za študente, v katerem je spregovoril o svojem dosedanjem delu kariernega diplomata ter o svojih prvih vtisih bivanja v Sloveniji.

Več informacij in fotoutrinki s sprejema so dostopni tukaj.


četrtek, 19. februar 2015 Rektor UP gostil uglednega profesorja dr. Franca Brezzija, člana Evropske akademije znanosti

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, je danes, 19. februarja, sprejel uglednega profesorja dr. Franca Brezzija, visokocitiranega raziskovalca (ISI Highly Cited Researcher) z instituta "Istituto Universitario di Studi Superiori (IUSS)" v Pavii, člana evropske akademije znanosti in podpredsednika evropskega matematičnega združenja European Mathematical Society.

Povzetek predavanja, ki ga je profesor dr. Franco Brezzi, izvedel študentom UP:

The Virtual Element method is a very recent variant of Finite Element Methods, appeared on the scene a couple of years ago. The method could be seen as a combination of Finite Element Methods and Mimetic Finite Differences. In particular it allows, at the same time, the use of very general decompositions of the computational domain (in almost arbitrary polygons or polyhedra), and the use of the (more elegant and more clarifying) Galerkin framework for the analysis and the error estimates. The talk, addressed to a rather general audience of mathematicians, will describe first the general idea of the method on a very simple problem like Poisson problem in 2 dimensions, and then give some very quick hints on various generalizations, including 3D problems, Stokes problem, Kirchhoff plates, variable coefficients, mixed formulations, etc.

Much more details could be given, after the lecture, to the interested people. Several papers (both on the basic principles and on further extensions) can be found (and downloaded) on the web page of the speaker: http://www.imati.cnr.it/brezzi/rec_pubbl.html (the newest are at the end).

Prosojnice s predavanja prof. Brezzija so dostopne tukaj.

Nekaj fotoutrinkov s sprejema prof. Brezzija pri rektorju UP.

 

 

 


sreda, 18. februar 2015 Gostovanje doc. dr. Jánosa Ruffa na UP FAMNIT

V drugem semestru na UP FAMNIT gostujemo doc. dr. Jánosa Ruffa z University of Pécs na Madžarskem.  Doc. dr. Janos Ruff  raziskovalno deluje na področju geometrije in topologije ter diskretne matematike. Študentom dodiplomskega študijska programa Matematika bo predaval pri predmetu Topologija. Njegovo gostovanje je financirano v sklopu projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


sreda, 18. februar 2015 Vabilo na srečanje študentov z ameriškim veleposlanikom, Nj. Eks. Brentom Robertom Hartleyem

Z velikim veseljem obveščamo študente, da bo našo univerzo v četrtek, 19. februarja 2015, obiskal ameriški veleposlanik v Sloveniji, Nj. Eks. Brent Robert Hartley, ki je izrazil željo, da bi se sestal s študenti Univerze na Primorskem.

Srečanje bo potekalo od 11:15 do 12. ure v Veliki predavalnici UP FAMNIT (FAMNIT-VP).

Veleposlanik bo spregovoril o svojem dosedanjem delu kariernega diplomata ter o svojih prvih vtisih bivanja v Sloveniji. Po predstavitvi bo potekala diskusija, v kateri boste veleposlaniku postavljali svoja vprašanja.

Zaradi organizacije obiska vas vljudno prosimo, da svojo prisotnost potrdite do 18.2.2015 do 15. ure na naslov: Mirella.Baruca@upr.si.


torek, 17. februar 2015 Tvorno slovensko-hrvaško raziskovalno sodelovanje na področju preučevanja in varovanja morskih želv

Ko omenimo morske želve, navadno pomislimo na poletje in topla morja. Vendar poleg že dobro poznanega pomena Jadranskega morja kot poletnega prehranjevalnega habitata glavate karete, le redki vedo, da je Jadran tudi pomemben habitat za prezimovanje želv. Ekologija prezimovanja teh ogroženih morskih plazilcev je še vedno neznanka, čeprav vemo, da se v severnem Jadranu v pridnene koče vsako leto naključno ujame med 4 in 6 tisoč osebkov, največ prav v zimskemu času.

To je razlog, da se raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT trenutno nahajajo na palubah ribiških ladij – kočah, ki izvajajo ribolov v zunanjih vodah Jadranskega morja, in sicer med otokoma Susak in Dugi otok (Hrvaška), kjer v prezimovališčih naključno ujete glavate karete opremljajo s satelitskimi oddajniki.

Z raziskavo, ki  poteka v sodelovanju s strokovnjaki z Inštituta za raziskovanje in varovanje morja “Plavi svet” iz Velega Lošinja, v okviru mednarodnega EU projekta NETCET - Mreža za varstvo kitov, delfinov in morskih želv v Jadranu (www.netcet.eu) in jo vodi doc. dr. Bojan Lazar z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT (na sliki), bodo na podlagi  satelitskega sledenja pridobili podatke o gibanju in vedenju želv, ki so bistvenega pomena za načrtovanje njihovega znanstveno utemeljenega varstva.


ponedeljek, 16. februar 2015 Dober obisk na informativnih dnevih za vpis v dodiplomski študij

Na fakulteti smo v petek, 13. februarja, in v soboto, 14. februarja, sprejeli kandidate, ki jih zanima vpis v naše študijske programe v prihodnjem študijskem letu. Po uvodnem nagovoru dekanje, izr. prof. Klavdije Kutnar, ki je med drugim poudarila pomembnost internacionalizacije izobraževalnih inštitucij, so dijake pozdravili še predstavniki študentskega sveta in Študentske organizacije Univerze na Primorskem, nato pa so profesorji in asistenti iz posameznih oddelkov dijakom podrobneje predstavili še vse študijske programe.

Veselimo se jeseni in vseh brucov, ki se bodo odločili za študij pri nas.

Utrinke z informativnih dni si lahko ogledate na našem Facebook profilu: https://www.facebook.com/up.famnit?fref=ts


petek, 13. februar 2015 Napoved mednarodne konference Algorithmic Graph Theory on the Adriatic Coast

UP FAMNIT in UP IAM vabita na mednarodno konferenco Algorithmic Graph Theory on the Adriatic Coast, ki bo potekala od 16. do 19. junija 2015 v Kopru.

Kotizacije ni, udeleženci pa bodo krili stroške družabnih dogodkov, ki bi se jih želeli udeležiti (sprejem 15. junija, izlet, konferenčna večerja). Več informacij je na voljo na spletni strani konference.

Za lažjo organizacijo vas prosimo, da interes za udeležbo sporočite s predhodno registracijo, ki jo opravite na tej spletni strani, tako da izpolnite obrazec z vašimi podatki.

Upamo, da boste sprejeli povabilo in se udeležili konference. Veselimo se srečanja z vami v Kopru.

 

Organizacijski odbor konference


petek, 13. februar 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 16. februarja 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

Predavatelj: Pavel FIČUR

Naslov:
ODKRIVANJE PRIKRITIH VIROV

POVZETEK:
Na seminarju bodo predstavljene metode pozitivne matrične faktorizacije (PMF) kot način odkrivanja povezanosti večjega števila merjenih parametrov v skupine, ki jih imenujemo faktorji in so v splošnem prikriti. Osnovni problem je vhodno matriko Y (reda m x n) zapisati (dekomponirati) kot produkt dveh matrik G in F, nižjega ranga. Poseben pomen ima določitev velikosti tega ranga. V ta namen je bilo umetno generiranih nekaj množic podatkov z različnimi korelacijami med faktorji in različnim dodanim šumom. Ti podatki so bili "raziskani" s programom EPA PMF 5.0 ter metodama FA PCA (principal component analysis s kasnejšo rotacijo faktorjev)in NNMF (non-negative matrix factorization). Primerjane so bile originalne G in F matrike s tistimi, ki so bile pridobljene z dekompozicijo. Poleg umetno generiranih podatkov je bila za primerjavo izpeljana še dekompozicija realnih okoljskih podatkov, za katere pa ni mogoče pridobiti originalnih matrik F in G, imajo pa ti podatki realno fizikalno-kemično podlago.
Predstavljena bodo tudi nekatera druga področja, kjer se metode PMF uveljavljajo.

Vabljeni!


četrtek, 12. februar 2015 OBJAVLJEN RAZPIS ERASMUS+ (izmenjave, prakse v tujini)

Objavljen je razpis za izmenjave in študijske prakse v tujini za študijsko leto 2015/2016 v okviru programa ERASMUS+.

Razpis je dosegljiv na spletnih straneh univerze.

Prijave oddajate spletno, preko Šisa.

Rok za prijavo je 25.2.2015.

Vsi, ki vas zanima opravljanje dela študija ali prakse v tujini, ste vabljeni na srečanje v torek, 17.2.2015 med 13.00 in 14.00 uro v predavalnici FAMNIT-VP.

Za dodatne informacije lahko kontaktirate Aleša Ovna preko e-pošte ales.oven@famnit.upr.si oziroma telefonske številke 05 611 75 96.


 


torek, 10. februar 2015 Dobra udeležba študentov UP FAMNIT na Kariernem dnevu

V sredo, 21. 1. 2015 je v organizaciji Univerzitetnega kariernega centra in univerzitetnega inkubatorja UIP na UP FAMNIT potekal Karierni dan. Dogodek je bil zanimiv za študente različnih študijskih programov, saj so bila povabljena podjetja oz. organizacije s področja matematike, naravoslovja in informacijskih tehnologij: Actual I.T. d.d., KZ Agraria Koper, DOPPS, Kmetija Žiber, Elcomin d.o.o. in Oljarna Hrvatin.

Kariernega dne se je udeležilo skupaj 18 študentov Univerze na Primorskem, od tega 10 študentov naše fakultete, ki so lahko izkoristili priložnost za mreženje, vzpostavljanje stikov z potencialnimi delodajalci ali celo za zaposlitveni razgovor.

Predstavnica organizacije DOPPS ga. Bojana Lipej je po dogodku izjavila: »Z odnosom in nastopom študentov sem bila zelo zadovoljna; bili so korektni, spoštljivi, pokazali so zanimanje za našo organizacijo, predvsem za način dela, odnose med zaposlenimi, možnosti za ustvarjalno in kreativno delo.«. Mnenju se je pridružil tudi predstavnik KZ Agrarie Koper g. Nikola Šavle, ki je podal mnenje: »Študentje, s katerimi sem izpeljal razgovore so prikazali zelo strokoven pristop k tematiki. Nekateri so po izkazanem zanimanju za stroko izstopali.«. Prav tako je študentom svetoval: » Da je proizvodnja zdrave lokalno pridelane hrane vsekakor branža prihodnosti z velikim potencialom in zato naj študentje ta trend izkoristijo.«

Dogodki kot so karierni dnevi torej znatno prispevajo h poklicni orientaciji naših študentov v zgodnji fazi študija, hkrati pa ustvarjajo tudi konkretne poslovne vezi med delodajalci in našimi študenti. Predstavnik podjetja Elcomin d.o.o. g. Cveto Križan je izjavil: »Študenti na naše presenečenje niso bili čisti informatiki, prišli so tudi iz drugih področij. Sami na določene kombinacije znanj pred tem nismo niti pomislili zato nam tako različna kadrovska usposobljenost med študenti ponuja nove kadrovske kombinacije za prihodnost.«.

V prihodnje bi si želeli, da bi se interes pri študentih še povečal, saj je na strani delodajalcev opaziti veliko zanimanje za kvalitetne, strokovne in ambiciozne študente.


torek, 10. februar 2015 Predavanje uglednega profesorja dr. Franca Brezzija v soorganizaciji UP FAMNIT in UP IAM

UP FAMNIT in UP IAM vabita na predavanje The Virtual Element Method for the numerical solution of PDE's prof. dr. Franca Brezzija, visokocitiranega raziskovalca (ISI Highly Cited Researcher) z Istituto Universitario di Studi Superiori ( IUSS) v Pavii, člana evropske akademije znanosti in podpredsednika evropskega matematičnega združenja European Mathematical Society.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 19. februarja 2015, ob 10:00 v predavalnici Burja na UP FHŠ.

Povzetek predavanja:
The Virtual Element method is a very recent variant of Finite Element Methods, appeared on the scene a couple of years ago. The method could be seen as a combination of Finite Element Methods and Mimetic Finite Differences. In particular it allows, at the same time, the use of very general decompositions of the computational domain (in almost arbitrary polygons or polyhedra), and the use of the (more elegant and more clarifying) Galerkin framework for the analysis and the error estimates. The talk, addressed to a rather general audience of mathematicians, will describe first the general idea of the method on a very simple problem like Poisson problem in 2 dimensions, and then give some very quick hints on various generalizations, including 3D problems, Stokes problem, Kirchhoff plates, variable coefficients, mixed formulations, etc.
Much more details could be given, after the lecture, to the interested people. Several papers (both on the basic principles and on further extensions) can be found (and downloaded) on the web page of the speaker: http://www.imati.cnr.it/brezzi/rec_pubbl.html (the newest are at the end).

Vabljeni k udeležbi!


ponedeljek, 9. februar 2015 UP FAMNIT osnovnošolcem predstavil varno rabo interneta

V petek, 6. februarja 2015, so na Osnovni šoli Koper potekale različne aktivnosti v okviru dneva varne rabe interneta, v katere se je vključila tudi UP FAMNIT.

Doc. dr. Jernej Vičič z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijo UP FAMNIT je osnovnošolcem predstavil pasti in nevarnosti, ki prežijo na internetu ter načine, kako se pred njimi zaščitimo. Skozi praktične primere so se učenci seznanili z relativno enostavnostjo kraje identitete na spletnih portalih ter z osnovnimi varnostnimi ukrepi za preprečitev kraje identitete.


ponedeljek, 9. februar 2015 Vabljeni na četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

4. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

Na četrtem predavanju z naslovom Matematika v računalniškem vidu, ki bo potekalo

v sredo, 11. februarja 2015, ob 18. uri,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Marko Boben (UP IAM in UL FRI) predstavil računalniški vid, ki je kompleksno področje računalništva. Sega od obdelave zajetih slik prek določanja značilk (značilnih elementov slike) do uporabe metod strojnega učenja za razpoznavo objektov na podlagi dobljene množice značilk. Osvetlil bo matematično ozadje algoritmov, ki sodelujejo pri vsakem izmed teh korakov. Posebej bo poudarjena metoda, ki temelji na hierarhičnem pristopu gradnje modelov objektov.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


petek, 6. februar 2015 Vabilo k sodelovanju na podjetniškem tekmovanju za mlade - POPRI

Vljudno vabljeni na predstavitev

državnega podjetniškega tekmovanja za mlade - POPRI (POdjetje za PRIhodnost),

ki bo potekalo v ponedeljek, 9. marca 2015 od 10:00 do 11:00 v FAMNIT-VP

 

Vsebina predstavitve:

- Namen programa POPRI
- Kaj je tekmovanje POPRI
- Kdo lahko tekmuje
- Kako se tekmuje
- Potek tekmovanja
- Merila ocenjevanja
- Zakaj sodelovati
- Vprašanja

 

POPRI je državno podjetniško tekmovanje za mlade z inovativnimi idejami, inovacijami in podjetniško žilico. Tekmovanje je razdeljeno v tri starostne skupine:

  1. osnovnošolci od 7.-9. razreda,
  2. dijaki in
  3. študenti, diplomanti in odrasli, ki še nimajo svojega podjetja.

Mladi tekmujejo s podjetniško idejo, ki jo zapišejo v poslovni model ter izdelajo prototip in predstavitvene materiale. Na tekmovanje se lahko prijavi posameznik ali podjetniška skupina z največ petimi člani. Tekmovalcem lahko pri razvoju podjetniške ideje in pripravi gradiv za tekmovanje pomagajo pedagoški delavci, starši in drugi mentorji. Rok za oddajo podjetniških idej je 23. marca 2015. Predloga za opis podjetniške ideje in ostale pomembne informacije o tekmovanju so objavljene na spletni strani www.popri.si.

Prispele podjetniške ideje bo ocenila strokovna komisija. Iz vsake starostne kategorije bo izbrala deset polfinalistov, ki bodo svoje ideje predstavili tudi osebno in se potegovali za uvrstitev v finale tekmovanja. Osebne predstavitve podjetniških idej pred strokovno komisijo se bodo odvijale 7. aprila 2015 v Primorskem tehnološkem parku. Komisija bo med polfinalisti izbrala tri finaliste, ki bodo javno predstavljeni na zaključni prireditvi 23. aprila 2015 v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici. Na zaključni prireditvi bomo podelili priznanja in med finalisti razglasili zmagovalce, ki bodo tudi nagrajeni. Nagradni sklad znaša 5.000 EUR.

Tekmovanje POPRI je razvil Primorski tehnološki park z namenom spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti, uporabe sodobnega znanja in tehnologij ter razvoja komunikacijskih in pogajalskih veščin ter podjetnosti med mladimi. S POPRI odkrivamo talente in jih spodbujamo k razvoju veščin za karierni razvoj. Tekmovanje se organizira v sodelovanju s številnimi partnerji.              

Gradiva: 
- Priročnik za oblikovanje poslovnega modela               
- Predloga za opis podjetniške ideje                                                                               

Več informacij:
Maja Rajer Obid, vodja tekmovanja POPRI
T: 05 393 24 51
E: maja.rajer@primorski-tp.si
WEB: www.popri.si
FB: www.facebook.com/popripopri


torek, 3. februar 2015 Gostovanje izr. prof. dr. Marcela Mydlarza pri predmetu Optimizacijske metode

Na dodiplomskem študijskem programu Matematika bomo v mesecu februarju pri predmetu Optimizacijske metode gostili izr. prof. dr. Marcela Mydlarza z Universidad Nacional de General Sarmiento v Argentini. Njegovo gostovanje je financirano v okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


torek, 3. februar 2015 Informativni dan "PODJETNA PRIMORSKA 2015"

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske

vabi na

Informativni dan »PODJETNA PRIMORSKA 2015«

sreda, 4. februar 2015 ob 14:00

v predavalnici UIP, Ferrarska 8 (Ogrlica), Koper

V Univerzitetnem razvojnem centru in inkubatorju Primorske so ponovno zagnali natečaj za najboljšo podjetniško idejo primorske regije »PODJETNA PRIMORSKA 2015«, kjer nudijo vso podporo pri uresničitvi vaše ideje.

Za vse, ki imate inovativno podjetniško idejo in jo želite uresničiti, so pripravili informativni dan, kjer boste izvedeli kaj vam prinaša natečaj Podjetna Primorska, kako se prijaviti, da se bo vaša poslovna ideja uvrstila med finaliste natečaja, kakšne so ugodnosti in nagrade ter še mnogo drugega.

Ura

Vsebina

Izvajalec

14.00 - 15.30

 

  • Kratka predstavitev inkubatorja UIP in podpornega okolja za podjetništvo

 

  • Predstavitev natečaja za najboljši poslovni načrt »PODJETNA PRIMORSKA«:
  • Kaj mi prinaša sodelovanje na natečaju
  • Kako se prijavim
  • Katera kategorija je primerna zame
  • Kakšne ugodnosti lahko izkoristim
  • Nagradni sklad

Andrej Medved, UIP d.o.o.

 

 

15.30 – 16.00

 

Individualno svetovanje oz. odgovori  na vprašanja udeležencev

Svetovalci UIP (Andrej Medved in Petra Dežjot)

Zaradi omejenega števila mest vam priporočamo, da se čimprej prijavite in si tako zagotovite svoje mesto.

PRIJAVE IN VEČ INFORMACIJ:


ponedeljek, 2. februar 2015 UP kot vodilni partner pridobila nepovratna sredstva EU za raziskovalno in inovacijsko odličnost v okviru programa OBZORJE 2020

V petek, 30. januarja je Evropska komisija objavila seznam projektov, ki bodo financirani z nepovratnimi sredstvi v okviru novega mehanizma Teaming.

Med 169 prijavljenimi projekti je bilo 31 izbranih. Dva od teh sta slovenska, enega od njiju vodi Univerza na Primorskem kot vodilni partner za raziskovalno in inovacijsko odličnost v okviru programa OBZORJE 2020 na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja.

V povezavi z inštitutom »Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut«, ki bo v projektu deloval kot mentorska institucija je UP, je UP, skupaj s še sedmimi slovenskimi partnerji na razpis prijavila projekt »Renewable materials and healthy environments research and innovation centre of excellence (InnoRenew CoE)«.
Namen projekta je vzpostaviti center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja ter z njegovim delovanjem omogočiti preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva. Izkoriščujoč raznoliko znanje in veščine partnerjev konzorcija ter partnerstvo z mentorskim inštitutom Fraunhofer WKI bo InnoRenew CoE razvijal nova, pametna, trajnostna in moderna bivalna okolja, primerna za vse generacije.

Vodja projekta, doc. dr. Andreja Kutnar, vodja Oddelka za tehnologijo na Inštitutu Andrej Marušič in visokošolska učitelja na UP FAMNIT, je ob novici povedala: »Zelo smo veseli priznanja, ki smo ga danes dobili od Evropske Komisije, saj so nam s tem potrdili, da se na pravi način ukvarjamo z raziskavami, razvojem in inovacijami na področju, ki je ključnega pomena za Evropo in svet. Ponovno smo dobili potrditev, da je usmeritev k vrhunskem delu v odprtem sodelovanju in hkrati tekmovanju z najboljšimi v Evropi in svetu edina, ki nam omogoča preživetje in razvoj. Zato se zahvaljujem sodelavcem ter vodstvu Univerze na Primorskem, ki še posebej sedaj, pod vodstvom rektorja, prof. dr. Dragana Marušiča, takšno naravnanost izrazito podpira. Zahvaljujem se vsem sodelujočim inštitucijam, ministrstvom Republike Slovenije za izkazano podporo (še posebej Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport), ter Stalnemu predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji. Veseli me, da nam bo odobreni projekt omogočil pripravo vrhunskega centra odličnosti. Želimo si, da bi uspeli tudi v drugi fazi razpisa in s tem pomagali slovenski znanosti ter industriji s področja obnovljivih virov in trajnostnega gradbeništva (in drugim) do preboja na svetovni vrh.«.

Več o tem pomembnem raziskovalnem uspehu Univerze na Primorskem si lahko preberete tukaj.

Iskrene čestitke našim raziskovalcem!


nedelja, 1. februar 2015 Vabljeni na podjetniško delavnico

PODJETNI MLADI
V organizaciji UP IAM in UP FAMNIT bodo
3. 3. 2015 od 9:00 do 20:00
(prostori UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper)
potekale delavnice iz podjetništva za mlade raziskovalce in vse,
ki so na začetku svoje podjetniško-raziskovalne poti.

Podane bodo osnove podjetništva, predstavljen proces projekta od prijave do izvajanja in primeri uspešnega povezovanja raziskovanja z gospodarstvom. Ob tem bomo predstavili še uporabna znanja za večji uspeh.

Mladi raziskovalci z udeležbo izpolnijo pogoj  34. člena Pravilnika o usposabljanju in financiranju mladih raziskovalcev v raziskovalnih organizacijah (Uradni list RS št. 90/09). Potrdilo prejmejo ob zaključku delavnice.

Prijave sprejemamo na e-obrazcu do 2. 3. 2015, oziroma do zapolnitve mest.

Kotizacija za celodnevno delavnico je 120 eur + DDV v predprijavi (do 1. 3. 2015), oziroma 150 eur + DDV (2. 3. 2015). Kotizacijo je treba nakazati najpozneje do 2. 3. 2015 na podračun Univerze na Primorskem:

Naziv: UP IAM
Naslov: Muzejski trg 2, SI 6000 Koper, Slovenija
Št. podračuna UJP: SI56011006030347928
Sklic: 2-2015, delavnica MR

PROGRAM DELAVNICE

I. Osnove podjetništva (mag. Rado Pezdir)

9:00 – 9:45 Poslovni načrt (pomen in struktura)

9:45 – 10:30 Načini financiranja podjetja (dolzniski vs. lastniski kapital, poslovni angeli, skladi tveganega kapitala, vstop na borzo vrednostnih papirjev)

10:30 – 10:45 Odmor

10:45 – 11: 30 Odločilni investicijski kriteriji (neto sedanja vrednost, IRR, MIRR, indeks profitabilnost)

11:30 – 12:00 Osnove financiranja obratnega kapitala (terjatve do kupcev, odkup terjatev, financiranje in optimizacija zalog)

12:00 – 13:00 Odmor za kosilo

II. Predstavitev možnega vključevanja na razpise (Olga Kaliada in dr. Andreja Kutnar)

13:00 – 13:30 Nacionalni in EU programi financiranja temeljnih in aplikativnih raziskav

13:30 – 14:15 Pridobivanje, vodenje in izvajanje projektov

14:15 – 14:30 Odmor

III. Dodatna znanja za uspeh

14:30 – 15:15 Vitko podjetništvo (dr. Alexis Zrimec)

15:15 – 16:00 Kako povedati kaj delamo? Promocija aktivnosti in rezultatov na najlažji ter najcenejši način.  (Martina M. Kos)

16:00 – 16: 15 Odmor

IV.  Predstavitev povezovanja raziskovanja z gospodarstvom in drugimi deležniki (dr. Vita Poštuvan, dr. Boris Horvat, dr. Andreja Kutnar in gosti iz gospodarstva)

16:15 – 17:00 Od ideje do projektnega partnerja iz gospodarstva

17:00 – 17:45 Primer raziskovalnega sodelovanja v globalnem podjemu (raziskave, prenos znanj, inovacije, zaščita intelektualne lastnina)

17:45 – 18:00 Primer povezovanja z drugimi deležniki (diseminacija rezultatov, vpetost v okolje)

18:00 – 18:15 Odmor

18:15 – 19:30 Izvajanje projektov z gospodarstvom – primeri iz prakse: (sodelovanje z Luko Koper d.d. (dr. Jure Pražnikar), podjetje S2P (dr. Nejc Šarabon) in sodelovanje s slovenskim podjetjem

19:30 – 20:00 Zaključek in podelitev certifikatov

Organizator si pridržuje pravico do manjše spremembe programa zaradi morebitnih organizacijskih razlogov. V primeru večjega števila prijavljenih tujih udeležencev, lahko delavnica poteka v pretežno angleškem jeziku.


petek, 30. januar 2015 Na UP FAMNIT je v januarju gostoval prof. dr. Stephen Wilson z Northern Arizona University

V januarju je na UP FAMNIT gostoval prof. dr. Stephen Wilson z Northern Arizona University v ZDA. Profesor Stephen Wilson velja za svetovno znanega strokovnjaka na področju algebraične teorije grafov  ter na področju klasifikacij nizkovalentnih grafov z visoko stopnjo simetrije. V času gostovanja je predaval na seminarjih v sklopu doktorskega študijskega programa Matematične znanosti. Njegovo gostovanje je bilo financirano v okviru projekta UP IN SVET - mednarodna vpetost Univerze na Primorskem.


sreda, 28. januar 2015 Pridi z BUS-om na INFO dan!

Drage dijakinje in dijaki,

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni organizirala brezplačni avtobusni prevoz na informativne dneve članic UP, in sicer v petek, 13. februarja 2015 na relaciji Murska Sobota - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Izola - Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4. uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža. Obiski fakultet so razdeljeni na dva termina: ob 10. uri in ob 15.uri.

Da si pravočasno zagotovite mesto v avtobusu, izpolnite e-predprijavo in posredujte podatke, ki jih organizator potrebuje za organizacijo potrebnega števila prostih mest. Predprijave zbirajo do vključno ponedeljka, 9. februarja 2015.

E-predprijava je dostopna preko naslednje povezave: E-PREDPRIJAVA.

Informativni dnevi bodo potekali v petek, 13. februarja 2015 v dveh terminih, in sicer ob 10. uri in ob 15. uri ter v soboto, 14. februarja 2015 ob 10. uri.

 


torek, 27. januar 2015 UP FAMNIT se je predstavil na Informativi 2015

UP FAMNIT se je 23. in 24. januarja 2015, skupaj z drugimi članicami Univerze na Primorskem, uspešno predstavil na Informativi 2015, ki je potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Informativa je največji dvodnevni sejem izobraževanja in poklicev v Sloveniji, kjer se enkrat letno predstavijo različni slovenski in tuji izobraževanlni programi. Letošnje Informative se je udeležilo 20.000 obiskovalcev, med katerimi je bilo precej zanimanja tudi za študijske programe UP FAMNIT.

Bodočim študentom so študijske programe fakultete predstavili študenti Urša Bernardič, Irena Čavdek, Andreja Grobiša, Olga Kaliada, Tine Matoš, Maruša Modrijan, Damijana Rašl, Tomaž Tomažinčič in Aleksandar Tošić.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov z dogodka.


sobota, 24. januar 2015 Napoved 6. mednarodne konference Triple i

Slovenski center za raziskovanje samomora Inštituta Andrej Marušič in UP FAMNIT vabita na 6. mednarodno konferenco Triple i: Intuition, Imagination and Innovation in Suicidology. Konferenca bo potekala 1. in 2. junija 2015 v Piranu.

Podrobnosti o programu in načinu prijave so na voljo na konferenčni spletni strani, na tej povezavi pa si lahko preberete vabilo glavnih organizatorjev - dr. Vite Poštuvan in prof. dr. Diega de Lea.

 


petek, 23. januar 2015 Podeljene štipendije Štipendijskega sklada UP za študijsko leto 2014/15

V četrtek, 22. januarja 2015 je Univerza na Primorskem (UP) že sedmo leto zapored podelila štipendije Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem.

Sklad je bil ustanovljen v študijskem letu 2008/2009 in temelji na partnerstvu med UP, lokalnimi skupnostmi in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov univerze, povezovanju študentov z delodajalci že v času študija ter zagotavljanju večjih možnosti za zaposlitev diplomantov.

Štipendije za študijsko leto 2014/15 je prejelo skupaj 41 najboljših študentk in študentov Univerze na Primorskem, med katerimi je kar 25 študentov UP FAMNIT.

Več informacij o štipenditorjih in fotoutrinke z dogodka si lahko ogledate tukaj.

Študentom iskreno čestitamo in jim želimo uspešen študij!

  
 


četrtek, 22. januar 2015 Dnevi slovenske informatike: 13. - 15. april 2015

Kaj Dnevi slovenske informatike
Rdeča nit Informatika razvijamo danes za jutri
Kje Kongresni center Bernardin, Portorož
Kdaj 13. do 15. april 2015

Najboljši študentski IKT projekt

Ste študent ali skupina študentov, ki izvajate zanimiv projekt in bi ga želeli predstaviti slovenski strokovni in znanstveni publiki na IKT področju?

1. Prijavi

Najkasneje do 28. februarja 2015 oddate prijavo na slavko.zitnik@fri.uni-lj.si

2. Predstavi

Projekt boste predstavili v okviru konference Dnevi slovenske informatike, v Portorožu, 14. in 15. aprila. Kotizacija na konferenci na dan vaše predstavitve je brezplačna! Prijavljene video-predstavitve projektov bodo prikazane vsem obiskovalcem konference.

3. Zmagaj

Zmagovalne ekipe povečajte svojo razpoznavnost, pridobite listino o uspešni izvedbi projekta in se potegujte za nagrado sponzorja Celtra, Inc.

Več informacij dobite na http://dsi2015.si/ ter v vabilu.


sreda, 21. januar 2015 Preizkusno predavanje dr. Jureta Pražnikarja

Dr. Jure Pražnikar bo imel v četrtek, 29. 1. 2015 ob 9:00 uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Biofizika".

Predavanje z naslovom Določevanje tridimenzionalnih struktur proteinov bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski 2, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sobota, 17. januar 2015 Seminar MARA

V ponedeljek, 19. januarja 2015, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.


Naslov: Pomenska mreža (graf) 40,000 slovenskih besed

Predavatelj: Jure Zupan, Andrej Lajovic,  Kemijski inštitut, Ljubljana

Povzetek:

Predstavljena je mreža 23,000 glagolskih  in 35,000 samostalniških pomenov zbranih v enoten usmerjen graf z enim samim  vrhom in  58,000 končnimi listi (besedami). Računalniška aplikacija, ki bo med predavanjem prikazana, omogoča ogled celotne mreže in zasledovanja povezav besednih pomenov v vseh smereh. Bodisi od najširših pomenov (kot je n.pr.  izdelek/(stvaritev) do besede s povsem specificiranim pomenom (kot je n.pr.: predpražnik) ali pa pokaže vse pomenske povezave besede z več pomeni (kot je n.pr.: beseda 'konj') preko povezav (žival, človek, telovadno orodje, šahovska figura in uspeh) do vrha mreža.  Diskutirane bodo raziskovalne možnosti, ki jih taka mreža omogoča pri problemih matematične narave (lastnosti teorije grafov),  informatike (iskanje besedil z določenimi pomeni), uporabne lingvistike (pomoč pri prevajanju) in tudi programiranja v internetnem okolju. Uporabniki si mrežo lahko že pred predavanjem ogledajo (med predavanjem pa spremljajo) na svojih i-padih ali notesnikih)  na spletnem naslovu:
http://mreza.andrej.ad-vega.si diskusija med predavanjem bo zaželena.

Vabljeni!


petek, 16. januar 2015 dr. Vita Poštuvan prejemnica nagrade Prometej znanosti

Naša sodelavka dr. Vita Poštuvan je včeraj v Prešernovi dvorani SAZU prejela nagrado Ustanove Slovenske znanstvene fundacije 'Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju' za poslovno leto 2014. 

Sodelavki iskreno čestitamo!

 


četrtek, 15. januar 2015 Karierni dan na UP FAMNIT - sreda, 21. januar 2015

Univerza na Primorskem organizira v sodelovanju z UIP Univerzitetnim razvojnim centrom in inkubatorjem Primorske, v okviru projekta UP Univerzitetni karierni center, Karierni dan za študente in diplomante UP.

Kdaj? V sredo, 21. januarja 2015 s pričetkom ob 12:00

Kje? UP FAMNIT, predavalnice FAMNIT-Muzejski2, FAMNIT-Muzejski3, FAMNIT-Muzejski4

Na kariernem dnevu bo omogočena izmenjava informacij o možnostih zaposlitve in drugih oblik sodelovanja, sledilo bo mreženje in povezovanje študentov s potencialnimi delodajalci s področja matematike, naravoslovja in informacijskih tehnologij. Več informacij o programu dogodka najdete tukaj.

Pogoj za udeležbo na Kariernem dnevu je predhodna priprava CV v formatu Europass: http://www.europass.si/europass_zivljenjepis.aspx ter izpolnitev prijavnice.

Izpolnjeno prijavnico in izpolnjen CV je potrebno oddati do ponedeljka, 19. januarja 2015 na e-naslov: andrej@uip.si.

Vljudno vabljeni k udeležbi!


četrtek, 15. januar 2015 Mednarodna poletna šola v soorganizaciji UP in OSU

Univerza na Primorskem v sodelovanju z Oregon State University (OSU) med 15. in 30. junijem 2015 organizira mednarodno poletno šolo Production of Housing in Europe: Innovation, Conservation and Design with Natural Resources. Poletna šola, ki bo udeležencem prinesla 6 KT, bo potekala v Švici, severni Italiji, Sloveniji in Avstriji, udeležili pa se je bodo tudi študentje OSU.

Več o vsebini, programu in postopku prijave si lahko preberete na tej povezavi. Rok za prijavo je 1. marec 2015. 

Vabljeni k udeležbi vsi, ki vas zanima raba obnovljivih virov pri ustvarjanju kvalitetnega in zdravega bivalnega okolja!


četrtek, 15. januar 2015 Izvoljen je nov Študentski svet UP FAMNIT

Obveščamo vas, da je bil na današnjih volitvah v Študentski svet UP FAMNIT v študijskem letu 2014/15 izvoljeni naslednji študenti:

  • Urša Bernardič (Biopsihologija, dodiplomski, 3. letnik),
  • Klara Bohorč (Biodiverziteta, dodiplomski, 3. letnik),
  • Lucija Česnik (Varstvo narave, magistrski, 1. letnik),
  • Angelina Ćirković (Matematične znanosti, magistrski, 1. letnik),
  • Andreja Grobiša (Sredozemsko kmetijstvo, dodiplomski, 2. letnik),
  • Sandra Hasić (Varstvo narave, magistrski, 1. letnik),
  • Gaja Jenko (Biodiverziteta, dodiplomski, 2. letnik),
  • Luka Pavlović (Matematika, dodiplomski, 2. letnik),
  • Marko Rajković (Matematika, dodiplomski, 2. letnik),
  • Martin Senič (Biodiverziteta, dodiplomski, absolvent),
  • Nika Šumer (Biodiverziteta, dodiplomski, 1. letnik),
  • Tomaž Tomažinčič (Računalništvo in informatika, dodiplomski, absolvent),
  • Tjaša Zagoršek (Varstvo narave, magistrski, 2. letnik),
  • Barbara Žebavec (Biopsihologija, dodiplomski, 2. letnik).

Konstitutivna seja novega Študentskega sveta UP FAMNIT (ŠS) bo v naslednjem tednu. Na seji bodo člani ŠS izvolili predsednika in namestnika predsednika ŠS.

Dekanat UP FAMNIT


ponedeljek, 12. januar 2015 Vabljeni na tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

Na tretjem predavanju z naslovom Matematika delovanja spletnih iskalnikov, ki bo potekalo

v sredo 14. januarja 2015 ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Rok Požar (UP FAMNIT) predstavil delovanje spletnih iskalnikov. Živimo v internetni dobi, kjer je dostop do informacij oddaljen le en klik. Preprosto odpremo spletni iskalnik, vtipkamo ključne besede in iskalnik nam vrne koristne rezultate. Toda kako spletni iskalniki zares delujejo? Na predavanju bomo na konkretnih primerih predstavili matematično ozadje njihovega delovanja in razvrščanja spletnih strani.

O predavatelju: Rok Požar je leta 2009 diplomiral na Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), leta 2013 pa doktoriral na Fakulteti za računalništvo in informatiko (Univerza v Ljubljani). Raziskovalno se ukvarja z algebraično teorijo grafov in računsko teorijo grup. Zaposlen je na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Univerza na Primorskem).

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.