Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 28. december 2011 UP FAMNIT v decembru praznuje peti rojstni dan

V decembru 2011 praznuje naša fakulteta peti rojstni dan.

Državni zbor RS je na seji 20.12.2006 sprejel Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem, s katerim je bila kot nova članica UP vpisana tudi Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT). Odlok je bil dne 27.12.2006 objavljen v Uradnem listu RS. Naslednje leto, 25.7.2007, je bila fakulteta vpisana v sodni register in 1. oktobra 2007 vpisala prve študente v dodiplomska študijska programa Matematika in Računalništvo in informatika ter v podiplomska magistrska in doktorska programa Matematične znanosti in Računalništvo in informatika.

Fakulteta se je v tem petletnem obdobju uveljavila na področju izobraževanja in raziskovanja, in sicer tako v slovenskem visokošolskem prostoru kot tudi mednarodno. V decembru 2011 izvaja fakulteta osem dodiplomskih univerzitetnih, tri magistrske in tri doktorske programe, v katere je vpisnih skupaj 559 študentov. Fakulteta združuje 68 zaposlenih – visokošolskih učiteljev, sodelavcev, raziskovalcev ter strokovnih delavcev v upravi.

Naši fakulteti, vsem sodelavcem in študentom želimo vse najboljše ob peti obletnici – še na mnoga uspešna leta!


petek, 23. december 2011 Doc. dr. Barbara Boldin izvoljena v Upravni odbor ESMTB


Doc. dr. Barbara Boldin, visokošolska učiteljica in raziskovalka na UP FAMNIT, je bila novembra letos izvoljena v Upravni odbor European Society for Mathematical and Theoretical Biology (ESMTB).

Gre za neprofitno organizacijo, katere poslanstvo je promovirati teoretične pristope in matematična orodja v biologiji in medicini v evropskem prostoru in širše. ESMTB je organizatorka poletnih šol in konferenc, podeljuje pa tudi priznanje Reinhart Heinrich Doctoral Thesis Award za najboljšo doktorsko disertacijo področjih matematične in teoretične biologije.

Barbara Boldin bo članica Upravnega odbora ESMTB med letoma 2012 in 2017.

Več o ESMTB:  http://www.esmtb.org/esmtb


Ob tej priložnosti dr. Boldinovi iskreno čestitamo!


sreda, 21. december 2011 Urnik knjižnice TeMeNa med prazniki

Uporabnike obveščamo, da bo urnik Knjižnice TeMeNa v zadnjem letošnjem tednu sledeči:

torek: od 13. do 16. ure
sreda: od 8. do 12. ure
četrtek: od 13. do 16. ure
petek: zaprto

Hvala za razumevanje.


sreda, 21. december 2011 Študentka UP FAMNIT nagrajena v Milanu


Dne 2. decembra 2011 se je z razglasitvijo zmagovalcev v Milanu zaključil »Customer Satisfaction University Award«, ki ga je organizirala skupina Intesa Sanpaolo.
 
Na natečaju je 1. mesto v tematskem sklopu Idealna banka prejela študentka UP FAMNIT Mary Servatius, ki je s študentom Fakultete za management Univerze na Primorskem Blažem Intiharjem predstavila projekt »Naša banka v vašem žepu«. V njem sta študenta ponudila različne možnosti uporabe storitev mobilnega bančništva, pri čemer sta se osredotočila predvsem na uporabo pametnih mobilnih telefonov.
 
Zmagovalca bosta nagrajena z opravljanjem pripravništva na sedežu mednarodnih hčerinskih bank Intese Sanpaolo v Milanu ali poletnega študija na eni izmed vodilnih italijanskih univerz.
 
Obema iskreno čestitamo!
 

petek, 16. december 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 19. decembra 2011., bo ob 9:15 v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Primož Potočnik.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: Group amalgams and locally arc-transitive graphs.

Abstract: A group amalgam is a quintuple (L,f,B,g,R) where L,B and R are abstract groups and f:B->L and g:B->R are group monomorphisms. Given a connected locally G-arc-transitive graph X (ie. a connected graph X together with a group of automorphisms G of X such that the vertex-stabiliser G_v is transitive on the neighbourhood of v in X for every vertex v of X), one can consider the amalgam (G_v,f,G_uv,g,G_u) where f and g are the inclusion mappings. Conversely, given an amalgam (satisfying certain additional requirements), one can construct all connected locally arc-transitive graphs up to a given number of vertices that realises the amalgam. This interplay of amalgams and graphs will be described in the talk in some (but not too many) details.


četrtek, 8. december 2011 Seminar MARA 12. decembra ODPADE


ponedeljek, 5. december 2011 3. izlet 3. cikla Izleti v matematično vesolje: "Od linearne funkcije do hanojskega stolpa"

Na tokratnem predavanju z naslovom Od linearne funkcije do hanojskega stolpa, ki bo potekalo

 

v sredo 7. decembra 2011 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

 

bomo ugotavljali, kako lahko nek problem rešimo postopoma, s pomočjo zaporednega reševanja manjših, sorodnih problemov. Pri tem nam bo v pomoč dobro znana linearna funkcija ter morda nekoliko manj znan hanojski ali bramanski stolp. Le-ta sestoji iz niza 64 vedno manjših zlatih diskov z luknjami v sredini. Diski so nameščeni na palčki in bramani jih morajo prestaviti po posebnem pravilu na drugo palčko. Starodavna prerokba pravi, da bo konec sveta nastopil, ko bodo prestavili zadnji disk. In kaj imata skupnega linearna funkcija ter hanojski stolp? Odgovor na to vprašanje vas čaka na predavanju dr. Andreja Brodnika (UP FAMNIT, UP IAM, UL FRI).

Podrobnosti cikla so dostopne na: http://izleti.famnit.upr.si

 

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 5. december 2011 Biološki večeri: Hrup-pomemben okoljski vidik Luke Koper d.d.

Vabimo vas na predavanje mag. Franke Cepak iz ciklusa Bioloških večerov z naslovom Hrup-pomemben okoljski vidik Luke Koper d.d., ki bo  v četrtek, 8.12.2011, ob 18:30, v veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8. Predavanje bo vključevalo predstavitev problematike hrupa v pristanišču, način meritev, opis ukrepov zmanjševanja hrupa (kratkoročni/dolgoročni) ter predstavitev rezultatov meritev.

 

Mag. Franka Cepak je študirala na Univerzi v Ljubljani na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, kjer je pridobila tudi naziv magister znanosti. Od 2007 je zaposlena v Luki Koper d.d. kot okoljski manager. Ukvarja se z obvladovanjem sistema ravnanja z okoljem v pristanišču (nadzorovanje in skrb za izvajanje ukrepov varstva okolja, svetovanje ukrepov s področja varstva okolja, podajanje mnenj in predlogov o ukrepih za zmanjševanje emisij, …).

 

Vljudno vabljeni!


četrtek, 1. december 2011 Preizkusno predavanje dr. Matica Megliča

V ponedeljek, 12.12.2011 ob 11:30 bo dr. Matic Meglič imel preizkusno predavanje za izvolitev v naziv visokošolskega učitelja - docenta za področje »E-zdravje«.
Predavanje z naslovom »Socialne igre na spletu kot orodje za boljše zdravje« bo potekalo v Dijaškem in študentskem domu Koper  v predavalnici DŠD-MP1, na Cankarjevi 5  v Kopru.

Vljudno vabljeni k udeležbi!


sreda, 30. november 2011 Senat UP FAMNIT je sprejel sklep o pričetku postopka za izvolitev dekana UP FAMNIT

Senat UP FAMNIT na 11. redni seji dne 28.11.2011 sprejel Sklep o pričetku postopka za izvolitev dekana UP FAMNIT ter dopolnjen Pravilnik o kandidiranju in volitvah dekana UP FAMNIT.

Več informacij je dostopnih tukaj.

 


četrtek, 24. november 2011 Predavanje izr. prof. dr. Tončija Kuzmanića o krizi znanosti in univerze

UP FAMNIT in UP IAM vabita na predavanje izr. prof. dr. Tončija Anteja Kuzmanića naslovljeno Kriza znanosti in univerze - kako naprej?

Potekalo bo v torek, 29.11.2011 ob 17. uri v veliki predavlanici UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, Koper)

Izr. prof. dr. Tonči A. Kuzmanić bo v okviru predavanja poglaviten poudarek namenil vprašanju iztekanja znanosti in nastopanju znanja, znanosti v razliki do znanja, družbi znanja (knowledge society), krizi univerze, razvojnega »boom-a« inštitutov ter konfliktu med logiko univerze in logiko inštitutov.

 

Vljudno vabljeni!


torek, 22. november 2011 Doc. dr. Klavdija Kutnar je z 22.11.2011 imenovana za vršilko dolžnosti dekana UP FAMNIT

Novi rektor UP prof. dr. Dragan Marušič, ki je nastopil mandat 22.11.2011, je za vršilko dolžnosti dekana UP FAMNIT imenoval doc. dr. Klavdijo Kutnar, dosedanjo prodekanjo za znanstveno-raziskovalno delo UP FAMNIT. Doc. dr. Klavdija Kutnar nastopi mandat z dnem 22.11.2011.

Imenovanje doc. dr. Klavdije Kutnar za vršilko dolžnosti dekana UP FAMNIT je podprl Senat UP FAMNIT na izredni seji dne 18.11.2011.

Sodelavci iskreno čestitamo k imenovanju ter v. d. dekanji želimo veliko uspehov pri delu!

 


ponedeljek, 21. november 2011 Na slovesni inavguraciji dne 21.11.2011 je prof. dr. Dragan Marušič zaprisegel in prevzel rektorske časti in dolžnosti na Univerzi na Primorskem

V ponedeljek, 21.11.2011 je svečano zaprisegel in prevzel rektorske časti novi rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič.

Več informacij in fotografije si lahko ogledate tukaj.

 


petek, 18. november 2011 Predstavitev novega rektorja UP prof. dr. Dragana Marušiča v oddaji Tuttoggi Attualità na RTV Koper Capodistria (petek, 18.11. ob 19:30)

V petek, 18.11.2011 ob 19.30 uri si lahko v oddaji Tuttoggi Attualità na RTV TV Koper Capodistria
ogledate polurno oddajo v italijanskem jeziku, v kateri bo predstavljen novoizvoljeni rektor UP prof. dr. Dragan Marušič.

Sobotna ponovitev oddaje bo na sporedu ob 17.10 uri.

Vabljeni k ogledu.
 


ponedeljek, 14. november 2011 Dragan Marušič novi rektor Univerze na Primorskem

Tretja slovenska Univerza je dobila tretjega rektorja.
Dragan Marušič je postal tretji rektor Primorske Univerze.
14. novembra so potekale volitve rektorja Primorske Univerze, kjer je zmagal prof. dr. Dragan Marušič, dekan UP FAMNIT.
Po prvem krogu volitev je imel naskoka 50 glasov, po intenzivni kampanji protikandidata pa je ta prednost v drugem krogu padla na 10 glasov.
Rektor Marušič bo svoj program začel udejanjati že v sredo na senatu Univerze.
Pričakuje se, da bodo prve korenite spremembe vodenja Univerze jasne že v naslednjih dnevih.
Novi rektor je svoj program medijsko najavil že na Odmevih TV Slovenija zato lahko pričakujemo, da bo Primorska Univerza postala pomembnejši akter razvoja v Sloveniji v bodoče.
Prve odzive na razvoj Primorske Univerze lahko tako pričakujemo že v prihajajočem tednu.
 


ponedeljek, 14. november 2011 Univerza na Primorskem gre neugnano naprej: tretji rektor UP je prof. dr. Dragan Marušič

Včeraj, v ponedeljek, 14. novembra je v drugem krogu volitev za rektorja UP zmagal prof. dr. Dragan Marušič, dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Prof. dr. Dragan Marušič je bil predlagan s strani Senata UP FAMNIT in Znanstvenega sveta Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede (UP PINT oziroma UP Inštitut Andreja Marušiča – UP IAM). V svojem programu »Neugnano naprej«, je izpostavil udejanjanje univerze, ki je, kot pravi, prostor svobodne ustvarjalnosti človekovega duha, skozi dva sočasna vsebinska procesa: s podajanjem znanja in znanosti potrebnih iz preteklosti ključnih za razumevanja sedanjosti, in ustvarjanjem novega znanja potrebnega za sooblikovanje skupne prihodnosti.

Za dosego točke, ki omogoča polno uresničevanje obeh procesov, novi rektor predlaga sedem korakov:

  1. Redefinicija identitete in poslanstva.
  2. Prostor za mlade, ki so prihodnost sveta.
  3. Tesnejša povezanost z gospodarstvom in okoljem nasploh.
  4. Uravnotežena celota avtonomnih članic.
  5. Znanstvena odličnost.
  6. Onkraj znanega usmerjena radovednost.
  7. Prostorska infrastruktura in staro mestno jedro v Kopru.

Sodelavci in študentje UP FAMNIT ter UP PINT prof. dr. Draganu Marušiču iskreno čestitamo in mu želimo veliko uspehov.

Več o volitvah rektorja UP: http://www.upr.si/novice/?tx_ttnews[tt_news]=877&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=81945ff58f


ponedeljek, 14. november 2011 Študenti in gostje UP FAMNIT v oddaji Univerza

V oddaji Univerza si lahko ogledate intervjuje s študenti in gosti UP FAMNIT: 

Univerza, 27.10.2011: http://tvslo.si/#ava2.119466626;

Intervju s študentom UP FAMNIT Jernejem Štrasnerjem
 

Univerza, 10.11.2011: http://tvslo.si/#ava2.120637536;

Intervjuja - dr. Egon Zakrajšek, dr. Jernej Barbič


Oddaje Univerza si lahko ogledate tudi na spletni strani UP, na naslovu:

http://www.upr.si/novice/?tx_ttnews[tt_news]=901&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=ec43344bc3


petek, 11. november 2011 Intervju s prof. dr. Dušanko Janežič: kako matematika pomaga pri razvoju zdravil

Laboratorij za molekularno modeliranje, ki deluje v okviru Kemijskega inštituta Ljubljana, je razvil  računalniški algoritem za razvoj zdravil ProBiS (Protein Binding Sites), ki farmacevtom omogoča nove poglede na že znane zadeve in lahko pomeni tudi bližnjico do novih zdravil.

Več o tem, kako se je vse začelo, kaj zmore aloritem Probis, kako je nastal računalniški sistem Vrana (Vzporedni računalnik za akceleracijo numeričnih algoritmov) in o načrtih za nadaljnji razvoj raziskav si preberite v članku, ki je dostopen na naslovu:

http://www.delo.si/druzba/znanost/kako-matematika-pomaga-pri-razvoju-novih-zdravil.html

Redna profesorica dr. Dušanka Janežič je vodja Laboratorija za molekularno modeliranje na Kemijskem inštitutu Ljubljana ter profesorica in raziskovalka na UP FAMNIT.


četrtek, 10. november 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 14. novembra 2011., bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Martin Milanič.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title:  Hereditary efficiently dominatable graphs

Abstract: An efficient dominating set (or perfect code) in a graph is a set of vertices the closed neighborhoods of which partition the graph's vertex set. It is NP-complete to determine whether a given graph contains an efficient dominating set. We study the class of hereditary
efficiently dominatable graphs, that is, graphs every induced subgraph of which contains an efficient dominating set. Based on a decomposition theorem for (bull, fork, C_4)-free graphs, we derive the forbidden induced subgraph characterization of hereditary efficiently dominatable graphs. We also present a polynomial time algorithm for finding an efficient dominating set (if one exists) in a class of graphs properly containing the class of hereditary efficiently dominatable graphs, by reducing the problem to the maximum weight independent set problem in claw-free graphs.


ponedeljek, 7. november 2011 Na FAMNITU se je ponovno zgodila ORADA!

Med krompirjevimi počitnicami, v tednu med 1. in 3. novembrom, je
potekala računalniška delavnica ORADA. Potekal je pod okriljem oddelka za računalništvo (DIST).

Delavničarji so z mentorji izdelali zaključene projektne naloge s področja programiranja. Poskusili so programiranje v programskem okolju Alice. Alice je okolje za učenje programiranja.

Razdeljeni v projektne skupine, so se spopadli z osnovami programiranja mobilnih aplikacij na primeru Windows Phone 7. Zaključni del delavnice je sodelujoče popeljal v prelepi svet računalniških iger, kjer pa so sodelujoči programirali taktiko bojnih strojev. Tečajniki so sprogramirali tanke, ki so se na zaključni prireditvi spopadli na bojnem polju.

Več o sami bitki si oglejte tukaj.


 

 


sobota, 5. november 2011 2. izlet 3. cikla Matematičnih izletov v vesolje: "O stičiščih matematike in glasbe"

 

Predmet tokratnega predavanja bodo povezave med matematiko in glasbo. Glasba kot čisti izraz človekove duše in matematika kot čista oblika človekovega uma imata namreč več stičišč, kot se morda zdi na prvi pogled.

 

Ob glasbenih vložkih Rudija Bučarja bosta na predavanju z naslovom O stičiščih matematike in glasbe, ki bo potekalo

 

v sredo 9. novembra 2011 ob 18h v Gledališču Koper, Verdijeva 3, Koper,

 

dr. Dragan Marušič z Univerze na Primorskem in poseben gost glasbenik-matematik dr. Andrew Duncan iz ZDA iskala odgovore na naslednja vprašanja: Zakaj je prav pentatonska lestvica osnova glasbenih tradicij skoraj po vsem svetu? Koliko bistveno različnih akordov lahko tvorimo iz tonov na 12-poltonski lestvici? Zakaj je glasbena lestvica razdeljena ravno na 12 delov? 

 

Podrobnosti cikla so dostopne na: http://izleti.famnit.upr.si


petek, 4. november 2011 Rektorja UP bomo izbirali v drugem krogu

Od skupno 628 volivcev, od tega 523 visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev, visokošolskih in raziskovalnih sodelavcev, ki so zaposleni na univerzi in so veljavno izvoljeni v naziv visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca, visokošolskega sodelavca ali raziskovalnega sodelavca, in  105 iz vrst študentov, se je volitev za rektorja Univerze na Primorskem (UP) v prvem krogu udeležilo 474 oziroma 75,48 odstotka vseh volilnih upravičencev. V primerjavi z glasovanjem predčasnega in prvega kroga iz leta 2007, ko sta se za rektorja UP potegovala prof. dr. Rado Bohinc in prof. dr. Jurij Franc Tasič, je bila letošnja udeležba višja za skoraj 15 odstotkov.

Tanja Marsič, predsednica volilne komisije, je po zaključenem štetju glasov javnosti predstavila neuradne rezultate: »Izid prvega kroga volitev je naslednji: za kandidata prof. dr. Dragana Marušiča se je odločilo 254 volivcev, za kandidata prof. dr. Darka Darovca pa 201 volivec. Neveljavnih oddanih glasovnic je bilo 19. Volilna komisija je na osnovi preštetih glasov in na osnovi zapisnikov volilnih odborov pripravila poročilo o izidu rednih volitev rektorja UP z dne 3. 11. 2011, ki bo v roku 24 ur posredovano članom Senata UP. Poročilo bo podlaga za sprejetje sklepa Senata UP, s katerim bo v ponedeljek, 7. novembra 2011, ko bodo podani tudi uradni rezultati, razpisan drugi krog glasovanja.«

Drugi krog rektorskih volitev bo tako potekal v ponedeljek, 14. novembra 2011 od 9. do 16. ure.

Predčasnih volitev pa se lahko volivci udeležite v sredo, 9. novembra 2011 od 9. do 12. ure.

 


četrtek, 3. november 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 7. novembra 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Milan Djordjević

Naslov: Influence of Hybridisation on Quality of Genetic Algorithm for Travelling Salesman Problem

Povzetek:

On the presentation we will analyzes a separate, combined and partial performance of local searcher and genetic algorithm. On the well studied Euclidean Travelling Salesman Problem we examine the impact of grafting a 2-opt heuristic based local searcher into the genetic algorithm for solving the Euclidean Travelling Salesman Problem. Genetic algorithm provides a diversification, while 2-opt improves intensification. Results on examples from TSPLIB show that this method combines good qualities from both methods applied and significantly outperforms each individual method. The experiment extension demonstrate a third generation testing on hybrid genetic algorithms where an influence of partial grafting a 2-opt local searcher into genetic algorithm was tested.

Vabljeni!


četrtek, 3. november 2011 Predavanje dr. Jerneja Barbiča: »Matematika v filmih, medicini in letalstvu«

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (UP FAMNIT) in Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) sta gostila dr. Jerneja Barbiča, ki je med predavanjem na temo »Matematika v filmih, medicini in letalstvu« predstavil ne le svoje delo, temveč tudi življenje mladega znanstvenika v ZDA.

Dr. Jernej Barbič je pri orisu svoje uspešne poti pričel pri zlati maturi na tolminski gimnaziji in že nakazal poglavitno razliko med Slovenijo in ZDA – z občutkom, da doma vsi čakajo le, da ti nekaj ne bo uspelo. Po uspešno končanem študiju matematike na  Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani) se je predvsem zato, ker ni bila mogoča kombinacija z računalništvom, odločil za podiplomski študij v ZDA in bil sprejet na Carnegie Mellon University, eni od treh najboljših univerz na področju računalništva na svetu. Po intenzivnem študiju in uspešnem doktoratu je bil v veliki konkurenci izbran za profesorja računalništva na University of South California (Los Angeles, ZDA), kjer je zaradi odmevnih uspehov prejel tudi visoko mesto »Viterby Early Career Chair«.

Uspehe mu prinašajo raziskave in rezultati na področjih interaktivne simulacije, numerične matematike, računalniške grafike, optimizacije in fizikalnega modeliranja. Poslušalcem je predstavil modele virtualne resničnosti, torej simulacij, ki bodo s popolno dodelavo na primer lahko pomagali kirurgom pri učenju ali pa strojnemu inženiringu prihranili čas za izdelavo prototipov. Posebno področje je t.i. haptica – kar je računalniška grafika za vid, je haptica za dotik. Gre torej za napravo, ki uporabniku omogoča tudi virtualni občutek, da se nečesa dotika.

Odmeven uspeh, tudi v Sloveniji, je bila nedvomno uvrstitev ugledne ameriške revije MIT Technology Review med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let, kar je eno najbolj cenjenih ameriških priznanj. Priznanje je prejel predvsem za dosežke v računalniški grafiki. Posebno priznanje pa je tudi nagrada US National Science Foundation, to je NSF Career Award, ki jo namenjajo najuspešnejšim mladim znanstvenikom, ki živijo in delajo v ZDA.

Mladim poslušalcem je dr. Barbič predstavil tudi razlike med življenjem mladih v Sloveniji ali ZDA. Poleg prednosti, kot so lažje dostopna najemniška stanovanja, boljše možnosti zaposlitve, velikost in številčnost prebivalcev, ki omogočata večjo konkurenčnost, je poudaril, da je za uspeh potrebno tudi veliko delati, kar je lahko za marsikoga velika slabost. Vendar pa je sam naravnan v delo in predvsem mu je všeč, da je »v ZDA lahko uspešen, ne da bi se zato počutil krivega.«

 

Več o delu dr. Jerneja Barbiča je dostopno na spletni strani http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/, v Sloveniji pa je bilo zelo odmevno tudi njegovo pismo, v katerem je podal svoj pogled na slovensko visoko šolstvo s stališča slovenskega profesorja v tujini: http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/barbic-visoko-solstvo-2010.pdf.

 


četrtek, 3. november 2011 Predstavitev projekta GReGAS - prvega evropskega matematičnega projekta, koordiniranega iz Slovenije

Dr. Aigars Ekers, predstavnik Evropske znanstvene fundacije (ESF) je obiskal UP PINT, nosilno organizacijo projekta GReGAS - prvega evropskega matematičnega projekta, koordiniranega iz Slovenije. Predstavil je dejavnosti ESF in sodelovanje v okviru projekta GReGAS, v sodelovanju z raziskovalci UP PINT pa tudi sam projekt.

Dr. Aigars Ekers, predstavnik Evropske znanstvene fundacije (ESF) je danes obiskal UP PINT in predstavil dejavnosti ESF, sodelovanje v okviru projekta GReGAS, v sodelovanju z raziskovalci nosilne organizacije UP PINT pa tudi sam projekt.

Evropska znanstvena fundacija (European Science Foundation) je bila ustanovljena leta 1974 kot platforma znanstvenih organizacij z osnovnima ciljema nudenja podpore evropskim raziskovalnim organizacijam in usmerjanja ter usklajevanja raziskovanja. Danes štejejo 78 organizacij iz 30 držav in pokrivajo vsa področja raziskovanja.

Projekt GReGas (Geometrijske reprezentacije in simetrije grafov, preslikav in drugih diskretnih struktur ter aplikacij v znanosti/ Geometric representations and symmetries of graphs, maps and other discrete structures and applications in science) koordinirata prof. dr. Tomaž Pisanski in prof. dr. Dragan Marušič, izvaja pa se v okviru programa Eurocordes/Eurogiga in vključuje ne le partnerje iz Hrvaške, Nemčije, Slovaške ter Turčije, temveč tudi pridružene partnerje, vrhunske matematike iz Avstrije, Izraela, Nove Zelandije, Velike Britanije in ZDA. Več o projektu na: http://www.gregas.eu

V okviru predstavitve je bil ob prvem tovrstnem projektu predstavljen tudi drugi od zadnjih uspehov slovenske matematike in sicer vstop revije Ars Mathematica Contemporanea (http://amc.imfm.si), ki jo izdajata Univerza na Primorskem in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA), na seznam SCI.

 

 


petek, 28. oktober 2011 Dekan UP FAMNIT, dr. Dragan Marušič predlagan za ime tedna na Valu 202

Vsak ponedeljek med predlaganimi kandidati za Ime tedna poslušalci Vala 202 izberejo tistega, ki je v minulem tednu naredil korak dlje, stopil iz povprečja, dosegel več.

V tem tednu je bil med kandidati za ime tedna tudi dekan UP FAMNIT, dr. Dragan Marušič. Nominacijo so na Valu 202 pospremili z obrazložitvijo:

“Dr. Dragan Marušič je eden od urednikov slovenske matematične znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea, ki so jo umestili na seznam SCI. To predstavlja enega največjih uspehov slovenskih  matematikov v zgodovini.”

 

Ob tej priložnosti tudi čestitamo celotnemu uredništvu revije AMC za uvrstitev na seznam SCI in pomemben dosežek! Več informacij >>>


torek, 25. oktober 2011 FAMNITov 2. Biološki večer

UP FAMNIT vabi na 2. BIOLOŠKI VEČER, ki bo že jutri, 26.10.2011, ob 20:00 v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8. Tokratno predavanje z naslovom  »Major determinants of plant diversity and how to study it« (Glavni dejavniki, ki določajo rastlinsko pestrost ter kako jih preučevati) bo imel gost iz Paname, dr. dr. Edgardo I. Garrido-Pérez. Predavanje bo v angleškem jeziku.

Predavatelj bo povzel glavne dejavnike, ki določajo lokalno rastlinsko pestrost in vrstno sestavo, ter kako človek vpliva na lastnosti rastlinskih združb. Predavanje bo  podkrepil s konkretnimi primeri iz tropskega deževnega gozda, ki se jih da prenesti tudi na mediteranski gozd. Hkrati bo podal rešitve, kako lahko s pomočjo lastne kreativnosti in discipline z malo stroški, a vendar učinkovito, preučujemo vzorce in procese rastlinske pestrosti. Podroben opis predavanja je v priponki.

O predavatelju: Dr. Dr. Edgardo I. Garrido-Pérez je bil pet let zaposlen na biološki postaji Barro Colorado Island, Panama Canal. Dodiplomski študij je zaključil na Univerzi v Panami in Princeton univerzi v Panami. Doktorat je zaključil v okviru Znanstveno-raziskovalnega središča Mexico Yucatan  ter Univerze v Goettingenu. Trenutno zaključuje podoktorski projekt. Njegova področja raziskave so: gozdovi in ekologija, evolucijski mehanizmi in zgodovinska ekologija.


ponedeljek, 24. oktober 2011 Vabilo na predstavitev dejavnosti Evropske znanstvene fundacije (ESF) in projekta GReGAS: v sredo, 2.11.2011 ob 12:00 v Mali predavalnici UP FAMNIT

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in

Primorski  inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) 

VABITA

na predstavitev

dejavnosti Evropske znanstvene fundacije (ESF)

in projekta GReGAS,

ki bo potekala

2.11.2011 ob 12h v Mali predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

Dejavnosti bo predstavil dr. Aigars Ekers, predstavnik ESF.

Dr. Aigars Ekers, predstavnik Evropske znanstvene fundacije (ESF) bo v sredo, 2.11.2011, obiskal UP PINT, ki je nosilna organizacija projekta GReGAS - prvega evropskega matematičnega projekta, koordiniranega iz Slovenije. Ob 12h bo na UP FAMNIT predstavil dejavnosti ESF, sodelovanje v okviru projekta GReGAS, v sodelovanju z raziskovalci UP PINT pa tudi sam projekt.

Projekt GReGas (Geometrijske reprezentacije in simetrije grafov, preslikav in drugih sikretnih struktur ter aplikacij v znanosti/ Geometric representations and symmetries of graphs, maps and other discrete structures and applications in science) koordinirata prof. dr. Tomaž Pisanski in prof. dr. Dragan Marušič, izvaja pa se v okviru programa Eurocordes/Eurogiga in vključuje ne le partnerje iz Hrvaške, Nemčije, Slovaške ter Turčije, temveč tudi pridružene partnerje, vrhunske matematike iz Avstrije, Izraela, Nove Zelandije, Velike Britanije in ZDA. Več o projektu na: http://www.gregas.eu

 

 

 


ponedeljek, 24. oktober 2011 Vabilo na predavanje dr. Jerneja Barbiča »Matematika v filmih, medicini in letalstvu«: v sredo, 2.11.2011 ob 14:00 v Gledališču Koper

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in

Primorski  inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) 

Vas vljudno

VABITA

na predavanje

dr. Jerneja Barbiča

Matematika v filmih, medicini in letalstvu

Gledališče Koper, 2.11.2011 ob 14h


Matematika je vsesplošno uporabna veda, kdor jo obvlada, je v prednosti pred drugimi. Predavatelj bo predstavil uporabo matematike v filmih, medicini in letalstvu, s poudarkom na lastnih raziskavah v ZDA. Orisal bo tudi svojo poklicno pot v ZDA od podiplomskega študenta do profesorja računalništva. Nekaj časa pa bo namenil tudi primerjavi življenja mladih v ZDA in Sloveniji.

Dr. Jernej Barbič je po diplomi na Fakulteti za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), študij nadaljeval na Carnegie Mellon University v ZDA, nato pa je bil med 400 kandidati izbran za profesorja računalništva na University of South California (Los Angeles, ZDA).  Ukvarja se s področji interaktivne simulacije, numerične matematike, računalniške grafike, optimizacije in fizikalnega modeliranja. Slovenskega znanstvenika je ugledna ameriška revija MIT Technology Review uvrstila med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let, kar je eno najbolj cenjenih ameriških priznanj. Dr. Barbič ga je prejel za dosežke v računalniški grafiki, ki imajo uporabno vrednost v filmski industriji.

Več o svojem delu je objavil na svoji spletni strani http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/, v Sloveniji pa je bilo zelo odmevno tudi njegovo pismo, v katerem je podal svoj pogled na slovensko visoko šolstvo s stališča slovenskega profesorja v tujini: http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/barbic-visoko-solstvo-2010.pdf.

 

 


petek, 21. oktober 2011 Finale Univerzitetnega Programskega Maratona letos na UP FAMNIT

V soboto, 22.10.2011 se je na UP FAMNIT odvilo finale Univerzitetnega Programskega Maratona (UPM), ki poteka pod okriljem ACM Slovenije. Na tekmovanju ekipe tekmujejo v reševanju programerskih problemov. Zmagovalci posameznih univerz se nato uvrstijo na Evropsko prvenstvo v programiranju.
 

V finale so se uvrstile tudi 4 ekipe UP FAMNIT.

Rezultati tekmovanja so dostopni na http://www.upm.si/

Tu si lahko ogledate utrinke iz tekmovanja.

Zmagovalcem iskrene čestitke!

 


petek, 21. oktober 2011 Egon Zakrajšek: finančni sistem nosi del krivde za razmere, ki jih imamo

Koper, 21. oktobra 2011Predstavnik Ameriške centralne banke, dr. Egon Zakrajšek, je včeraj v Kopru podal svoj pogled o evropski finančni krizi, nato pa se konstruktivno pogovarjal še s številnimi gospodarstveniki in finančniki, ki so do zadnjega kotička napolnili glavno dvorano Pretorske palače. Bančni strokovnjak je priznal, da nosi finančni sistem del krivde za razmere, v katerih se je znašla svetovna ekonomija. Veliko je bilo hazardiranja, hkrati pa pomanjkljivega nadzora. Centralne banke imajo vedno manj časa in instrumentov. Situacija je resna, morali bomo postati bolj strogi do samega sebe in v igro vključiti lastno odgovornost, kar Američani poimenujejo »you have to have skin in the game«, je izpostavil pomočnik direktorja oddelka za monetarne zadeve ter vodja sektorja za analizo bančnega sistema pri Ameriški centralni banki, verjetno najvplivnejši banki na svetu.

Minulo soboto je množica nezadovoljnih preplavila ulice in trge vse od vzhoda do zahoda in od severa do juga ter zahtevala osnovne pravice oziroma demokracijo v pravem pomenu. Namen protestnikov je bil politikom in drugim finančnim ter gospodarskim elitam sporočiti, da se ne pustijo več biti podrejeni, ampak da želijo sami odločati o svoji prihodnosti. In ravno v tem času, ko je ekonomska situacija daleč stran od rožnate, je v četrtek, 20. oktobra, v koprski Pretorski palači predaval dr. Egon Zakrajšek, pomočnik direktorja Ameriške centralne banke.

V predavanju se je med drugim dotaknil predvsem javno finančnih razmer v svetu in posledic, ki jih lahko ima grška kriza za evro ter vprašanja kakšno prihodnost čaka evrovalutno območje. Posebnost predavanja in kasnejše razprave pa je bilo razbitje nekaterih mitov o finančni krizi, posebno tistih, ki v strukturno izjemno kompleksne strategije reševanja problemov vnašajo poenostavljeno razumevanje sveta in s tem preprečujejo izvajanje racionalne ekonomske politike.

Po njegovih besedah mora biti Evropska unija pripravljena tudi na najslabši možni scenarij, to je kolaps grškega bančnega sistema, kot strukturne rešitve pa je navedel krepitev enoglasnega institucionalnega okvirja znotraj območja evra in transparentnost glede stanja bank. Grčija bi lahko »okužila« tudi druga evropska gospodarstva v težavah. Rešitev je v finančni konsolidaciji najbolj ranljivih držav, četudi za ceno ostrih in nepriljubljenih ukrepov. Pri tem pa konsolidacija ne bi smela temeljiti zgolj na rezih, ampak bi bilo potrebno omogočiti večjo fleksibilnost zaposlovanja ter spremeniti strukturo davkov. Poleg tega bi morala trdnejša nacionalna gospodarstva spodbujati celotno povpraševanje v regiji. Na politični ravni Zakrajšek poudarja zlasti ukrepe glede krepitve institucionalnega okvira znotraj območja evra, ki bi moralo nastopati bolj suvereno in enoglasno. Prav tako bi bilo treba opravljati redne in kredibilne stresne teste bank, informacije o testih pa bi morale biti javno dostopne. Vendar tudi ti ukrepi morda ne bi zadostovali, če bi vmes prišlo še do kolapsa kakšne večje finančne ustanove. Zato je potreben tudiplan b, ki bi omogočil prestrukturiranje dolga v primeru, da se dolg ene ali več držav izkaže za nevzdržnega, poudarja Zakrajšek. Tukaj pa se lahko pokaže prednost Amerike, ki je bolj enotna in odločna kot pa večinoma zbirokratiziran Bruselj z veliko družino narodov, katerih predstavniki težko pridejo do hitrega ter učinkovitega dogovora.

V pogovoru z gospodarstveniki je dr. Japec Jakopin iz podjetja Seaway opozoril, da se po njegovem mnenju soočamo z neko trajno spremembo, ki pomeni konec obdobja, ko je zahodna ekonomija temeljila na načelu kolonializma in izkoriščanja drugih območij sveta. Gospodarska rast, ki temelji na predpostavki stalne, posledično eksponentne rasti, je namreč nevzdržna za planet, ki premore le omejene vire. Danes moramo upoštevati vse tri komponenteokoljsko, socialno in kulturno. Hkrati pa se zavedati, da so nam vrata v svet na stežaj odprta, zato moramo izkoristiti svojo majhnost ter okretnost in s tem večjo prilagodljivost, talentiranost, ki so pot do uspeha. Kar so izpostavili tudi drugi gospodarstveniki, predvsem odgovorno obnašanje ljudi, pomen socialnega podjetništva in veliko zaskrbljenost za boljši jutri naših otrok ter vnukov.

Zakrajšek pa je k temu dodal, da rast Kitajske in drugih gospodarstev v razvoju ne pomeni, da bi morala biti rast v zahodnih državah negativna. Pri tem je izpostavil, da rast ne pomeni zgolj produkcije v ožjem smislu, ampak vključuje nove ideje z večjo dodano vrednostjo. Kot je navedel, se je samo lani, torej v času globalne krize, iz revščine dvignilo 600 milijonov Zemljanov, zato je Zakrajšek optimist, da je tržni kapitalizem edini sistem, ki omogoča takšno rast in hkrati spoštuje demokratična načela. Seveda pa je tudi kapitalizem ter poslovni svet »živ organizem«, ki ni nespremenljiv.

Predstojnik katedre za poslovne vede na Fakulteti za management, izr. prof. dr. Primož Dolenc, ki je povezoval razpravo z gospodarstveniki, pa je dodal, da bo za prihodnost vseh nas ključno zagotoviti stabilnost finančnega sistema, pri čemer naj vlade dajo vedeti tudi največjim finančnim ustanovam, da jih ne bodo zmeraj reševali ne glede na vse. Zakrajšek je priznal, da je s strani bank prišlo do ekscesov, hkrati pa poudaril, da obstajajo tudi banke, ki kreditirajo dobra podjetja in dobre zamisli. Da so za vse krive banke, je po njegovem populistično mnenje.

Predavanje dr. Zakrajška je rezultat sodelovanja med članicami primorske univerze Fakulteto za management, Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Primorskim inštitutom za naravoslovne in tehnične vede in Mestno občino Koper. Dr. Zakrajšek, ki je po doktoratu na newyorški univerzi leta 1995 kot ekonomist postal član tamkajšnje centralne banke, je imel neposreden vpogled v samo središče gospodarskega vzpona in padca v 21. stoletju. Zakrajšek je bil na kalifornijski univerzi šolskem letu 1986/87 študent matematika prof. dr. Dragana Marušiča, dekana FAMNIT-a, ki je gosta tudi povabil v Slovenijo in pripeljal v univerzitetno mesto Koper.

 


sreda, 19. oktober 2011 Zgodovinski dogodek slovenske matematike: vstop revije Ars Mathematica Contemporanea na seznam SCI

Veseli in ponosni smo, da lahko naznanimo zgodovinski dogodek slovenske matematike, in sicer vstop revije Ars Mathematica Contemporanea (http://amc.imfm.si), ki jo izdajata Univerza na Primorskem in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA), na seznam SCI.

Obenem je to pomemben dogodek tudi za UP FAMNIT in UP PINT, saj sta glavna urednika revije naša kolega dr. Dragan Marušič ter dr. Tomaž Pisanski, v uredništvu revije pa sodelujeta tudi dr. Edward T. Dobson in dr. Aleksander Malnič.  Odgovorni za produkcijo je dr. Vito Vitrih (production editor), s pomočnikoma dr. Borisom Horvatom in dr. Alenom Orbanićem.

Ob tem pomembnem dogodku smo pripravili posebno obeležitev, ki je potekala v petek, 21.10.2011 ob 15:00 uri na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na Jadranski ulici 21 v Ljubljani. Predstavili so razvoj in mednarodne uspehe slovenske znanstvene matematične revije Ars Mathematica Contemporanea, s poudarkom na ključnem uspehu – letošnjem preboju na seznam SCI.

Pred obeležitvijo pa je ob 14:00 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, potekalo tudi javno predavanje dr. Egona Zakrajška.

Nekaj fotoutrinkov z dogodkov:

http://www.fmf.uni-lj.si/~legisa/datoteke/Zgalerija/index_3.html
 


četrtek, 13. oktober 2011 Predstavitev kandidatov za rektorja UP na Akademskem zboru UP FAMNIT (četrtek, 20.10.2011, 14:00)

V četrtek, 20. oktobra 2011 ob 14. uri se bosta na seji Akademskega zbora UP FAMNIT predstavila kandidata za rektorja Univerze na Primorskem prof. dr. Darko Darovec in prof. dr. Dragan Marušič.

Predstavitev bo potekala v veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper). 

 


četrtek, 13. oktober 2011 Predavanje dr. Egona Zakrajška o trenutni ekonomski situaciji (četrtek, 20.10.2011, 17:00 - Pretorska palača v Kopru)


Fakulteta za management (UP FM),

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT),

Primorski  inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) 

in Mestna občina Koper (MOK)

 

Vas vljudno

VABIMO

na predavanje

dr. Egona Zakrajška,

pomočnika direktorja na oddelku za monetarne zadeve v ameriški centralni banki,

TRENUTNA EKONOMSKA SITUACIJA

v četrtek, 20.10.2011 ob 17. uri

v Pretorski palači v Kopru.


Predavanju bo sledil pogovor z dr. Egonom Zakrajškom, dr. Primožem Dolencem in z gosti iz gospodarstva.

Več o predavanju si preberite v sporočilu za javnost.

 


sreda, 12. oktober 2011 Ogled predavanja: Ranbir Saran Das, GREEN INITIATIVES AND SUSTAINABLE FUTURE 2020

V ponedeljek, 10. oktobra 2011 je v Pretorski palači v Kopru predaval gospod Ranbir Saran Das, izvršni direktor indijskega podjetja Fairwood Group, svetovno znani inovator na področju trajnostno naravnanega urbanističnega razvoja.

Predavanju z naslovom Green Initiatives and Sustainagle Future 2020 je sledil pogovor z gostom o izzivih futurističnega urbanizma za trajnostni turizem, ki ga je vodil prof. dr. Anton Gosar.

Dogodek je potekal v organizaciji Fakultete za turistične študije Portorož, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede in Mestne občine Koper.

Video posnetek celotnega dogodka je dostopen na spodnji povezavi:

http://www.youtube.com/watch?v=6ShQO8-nZps
 

Več informacij >>> OBVESTILO ZA JAVNOST


ponedeljek, 10. oktober 2011 Doc. dr. Urban Bren prejel prestižno finančno nagrado Svetovne federacije znanstvenikov za raziskovalne dosežke

Doc. dr. Urban Bren, raziskovalec s Kemijskega inštituta (KI) v Ljubljani, ki bo v študijskem letu 2011/12 sodeloval tudi v pedagoškem procesu na UP FAMNIT, je eden od trinajstih dosedanjih štipendistov Svetovne federacije znanstvenikov s sedežem v Ženevi, ki mu je ob njeni 50-letnici pripadla še posebna finančna nagrada za dosedanje raziskovalne uspehe – za to nagrado je bil nominiran kot eden najuspešnejših štipendistov slovenskega nacionalnega programa Svetovne federacije znanstvenikov v zadnjem desetletju.

Več o nagradi in intervju z dr. Brenom:

http://www.delo.si/druzba/znanost/urban-bren-z-majhnimi-koraki-do-velikih-znanstvenih-odkritij.html


Sodelavci UP FAMNIT dr. Brenu iskreno čestitamo!


petek, 7. oktober 2011 Vabilo na predavanje GREEN INITIATIVES AND SUSTAINABLE FUTURE 2020

Fakulteta za turistične študije Portorož (UP TURISTICA), Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), Primorski

inštitut za naravoslovne in tehnične vede Koper (UP PINT) in Mestna občina Koper (MOK)

Vas vljudno

VABIMO

na predavanje

GREEN INITIATIVES AND SUSTAINABLE FUTURE 2020 gospoda Ranbirja Saran Dasa,
izvršnega direktorja indijskega podjetja Fairwood Group,

svetovno znanega inovatorja na področju trajnostno naravnanega urbanističnega razvoja

Predavanju bo v okviru foruma FuTuristica sledil še pogovor z gostom o izzivih futurističnega urbanizma za trajnostni turizem,
ki ga bo vodil prof. dr. Anton Gosar.

Pretorska palača, ponedeljek, 10.10.2011 ob 18 uri.

 


petek, 7. oktober 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 10. oktobra 2011, bo ob 15.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR - OBVEZNA UDELEŽBA PODIPLOMSKIH ŠTUDENTOV

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 15:00


Predavatelj: Gerth Stolting Brodal

Title: Dynamic Planar Range Maxima Queries.

Abstract:
We consider the dynamic two-dimensional maxima query problem. Let P be a set of n points in the plane. A point is maximal if it is not dominated by any other point in P. We describe two data structures that support the reporting of the t maximal points that dominate a given query point, and allow for insertions and deletions of points in P. In the pointer machine model we present a linear space data structure with O(log n + t) worst case query time and O(log n) worst case update time. This is the first dynamic data structure for the planar maxima dominance query problem that achieves these bounds in the worst case. The data structure also supports the more general query of reporting the maximal points among the points that lie in a given 3-sided orthogonal range unbounded from above in the same complexity. We can support 4-sided queries in O(log2 n + t) worst case time, and O(log2 n) worst case update time, using O(n*log n) space, where t is the size of the output. This improves the worst case deletion time of the dynamic rectangular visibility query problem from O(log3 n) to O(log2 n). We adapt the data structure to the RAM model with word size w, where the coordinates of the points are integers in the range U = {0,...,2^w-1}. We present a linear space data structure that supports 3-sided range maxima queries in O((log n)/(loglog n) + t) worst case time and updates in O((log n)/(loglog n)) worst case time. These are the first sublogarithmic worst case bounds for all operations in the RAM model.

Joint work with Konstas Tsakalidis

 

VABLJENI!


četrtek, 6. oktober 2011 Vabilo – uvodno predavanje cikla FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2011/12 (12.10.2011, 18:00)

UP FAMNIT začenja z novim, že tretjim ciklom poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. V obliki krajših zaključenih celot so predstavljeni zanimivi matematični problemi, delo raziskovalcev in uporaba matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na uvodnem predavanju z naslovom Sprehod skozi zgodovino teorije grafov, ki bo potekalo

v sredo 12. oktobra 2011 ob 18h v Armeriji, Titov trg 4, Koper,

bo prof. dr. Aleksander Malnič z Univerze v Ljubljani predstavil razvoj teorije grafov, mlade veje matematike, ki je v 20. stoletju doživela bliskovit razvoj zaradi svoje uporabnosti v elektrotehniki in računalništvu ter na številnih drugih področjih.

Predavanje bo spremljala otvoritev razstave dr. Boštjana Kuzmana Mejniki: oris razvoja teorije grafov v Sloveniji (Armerija, Titov trg 4, Koper), sledila pa mu bo kratka predstavitev celoletnega programa in priložnostna pogostitev.

Več o ciklu na spletu: http://izleti.famnit.upr.si.

Vljudno vabljeni!

 


četrtek, 6. oktober 2011 FAMNITovi BIOLOŠKI VEČERI

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, ki bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.

Prvi letošnji biološki večer v četrtek, 13.10.2011 ob 18:30 v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8. Predavanje z naslovom »Klobučnjaki (Scyphozoa; Cnidaria) in filogeografski vzorci« bo imela doc. dr. Andreja Ramšak.

Doc. dr. Andreja Ramšak je zaposlena na Nacionalnem inštitutu za biologijo-Morski biološki postaji. Občasno sodeluje tudi v pedagoškem procesu na UP FAMNIT - v  preteklem akademskem letu je sodelovala pri izvedbi programa Sredozemsko kmetijstvo. Ukvarja se s filogeografijo klobučnjakov, ki se v zadnjih letih vse pogosteje in množično pojavljajo v morjih ter povzročajo težave turizmu in ribiški industriji.


ponedeljek, 3. oktober 2011 Razvoj Univerze na Primorskem - kandidat za rektorja prof. dr. Dragan Marušič: predstavitev, program dela, blog

Vabljeni k ogledu spletne strani in razpravi o razvojnih ciljih Univerze na Primorskem: http://draganmarusic.si


ponedeljek, 3. oktober 2011 V oddaji ugriznimo znanost o teoriji grafov (RTV SLO 1, torek, 4.10.2011, 17:25)

V torek 4.10.2010 bo na RTV SLO 1 v sklopu oddaje UGRIZNIMO ZNANOST predstavljena teorija grafov:
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rtvoddaje&op=web&func=napovednik&c_id=86314.

Oddaja je bila posneta v času letošnje 7. mednarodne konference o teoriji grafov (7th Slovenian International Conference on Graph Theory), ki je potekala na Bledu od19. do 25. junija 2011
(http://bled11.imfm.si) Konferenco sta organizirala UP FAMNIT in UP PINT, v sodelovanu z DMFA, IMFM in UL PEF.

V oddaji gostujeta prof. dr. Dragan Marušič in prof. László LOVáSZ (Institute of Mathematics,
Eötvös Loránd University, Budimpešta, Madžarska), eden najpomembnejših matematikov s področja
kombinatorike v svetovnem merilu.

Vabljeni k ogledu!


nedelja, 2. oktober 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 10. oktobra 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Sergei Evdokimov (Steklov Institute of Mathematics at St. Petersburg, Rusija)

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title:  Characterization of Cyclic Schur Groups

Abstract:  We say that a finite group G is a Schur group if every S-ring over it is schurian, i.e. determined by a suitable permutation group on G containing the regular subgroup of right translations. Here under an S-ring over G we mean a subalgebra of the group algebra QG that contains 1_G and is closed with respect to the componentwise multiplication and inversion. In the talk a complete characterization of cyclic Schur groups is given. It follows that the smallest non-Schur cyclic group has order 72. The proof is based on the theory of circulant S-rings and on the criteria of schurity and non-schurity for them. (joint work with I. Kov´acs and I. Ponomarenko).

 

 


petek, 30. september 2011 Prosta mesta v tretjem prijavnem roku za vpis na dodiplomski študij

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (UP FAMNIT) razpisuje v tretjem prijavnem roku, ki traja od 1. 10. 2011 do 5. 10. 2011, vpisna mesta na naslednjih univerzitetnih študijskih programih 1. stopnje (redni študij):

-           39 vpisnih mest za 1. letnik na študijskem programu Matematika,

-           40 vpisnih mest za 1. letnik na študijskem programu Matematika v ekonomiji in financah,

-           55  vpisnih mest za 1. letnik na študijskem programu Računalništvo in informatika,

-           43 vpisnih mest za 1. letnik na študijskem programu Bioinformatika,

-           31 vpisnih mest za 1. letnik na študijskem programu Biodiverziteta,

-           37 vpisnih mest za 1. letnik na študijskem programu Sredozemsko kmetijstvo.

Vpisna mesta za študijska programa Biopsihologija in Aplikativna kineziologija so bila zapolnjena v prvem in drugem prijavnem roku.

Kandidati za vpis morajo izpolnjevati pogoje za vpis, skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2011/2012.

Prijavo za vpis z dokumentacijo (dokumentacija, navedena v razpisu za vpis) oddajo kandidati do vključno 5. 10. 2011 do 15. ure v Referat za študente UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper oz. pošljejo na naslov: Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (Vpis – tretji rok), Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Če bo prijavljenih več kandidatov kot je razpisanih vpisnih mest, bo izveden izbirni postopek skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2011/2012. Vsi prijavljeni kandidati bodo po pošti prejeli sklep o rezultatu izbirnega postopka, sprejeti kandidati pa tudi vabilo k vpisu. Vpis sprejetih kandidatov bo potekal do 12. 10. 2011.

Za dodatne informacije in pojasnila nas lahko pokličete na tel. št. 05 611 75 75 ali pišete na naslov referat@famnit.upr.si.


petek, 30. september 2011 Prosta mesta za 3. prijavni rok (dodiplomski študij)

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (UP FAMNIT) razpisuje v tretjem prijavnem roku, ki traja od 1. 10. 2011 do 5. 10. 2011, vpisna mesta na naslednjih univerzitetnih študijskih programih 1. stopnje (redni študij):

-           39 vpisnih mest za 1. letnik na programu Matematika,

-           40 vpisnih mest za 1. letnik na programu Matematika v ekonomiji in financah,

-           55  vpisnih mest za 1. letnik na programu Računalništvo in informatika,

-           43 vpisnih mest za 1. letnik na programu Bioinformatika,

-           31 vpisnih mest za 1. letnik na programu Biodiverziteta,

-           37 vpisnih mest za 1. letnik na programu Sredozemsko kmetijstvo.

Vpisna mesta za študijska programa Biopsihologija in Aplikativna kineziologija so bila zapolnjena v prvem in drugem prijavnem roku.

Kandidati za vpis morajo izpolnjevati pogoje za vpis, skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2011/2012.

Prijavo za vpis z dokumentacijo (dokumentacija, navedena v razpisu za vpis) oddajo kandidati do vključno 5. 10. 2011 do 15. ure v Referat za študente UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper oz. pošljejo na naslov: Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (Vpis – tretji rok), Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Če bo prijavljenih več kandidatov kot je razpisanih vpisnih mest, bo izveden izbirni postopek skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2011/2012. Vsi prijavljeni kandidati bodo po pošti prejeli sklep o rezultatu izbirnega postopka, sprejeti kandidati pa tudi vabilo k vpisu. Vpis sprejetih kandidatov bo potekal do 12. 10. 2011.

Za dodatne informacije pokličete lahko na tel 05 61 17 575.

 


petek, 23. september 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 26. septembra 2011, bosta ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Damir Deželjin



Naslov: Zajem podvodne žive slike - optimizacije za zajem čim boljše slike


Povzetek:
Predstavil bom projekt razvoja in postavitve podvodne digitalne kamere pri piranskem Rtu Madona. Podvodna kamera z optičnim kablom je bila razvita v okviru ISMO Interreg IIIA SLO-IT projekta (vodji dr. V. Malačič in dr. B. Čermelj), ki so ga izvajali do junija 2008 na Morski biološki postaji Piran (MBP), enoti Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB).

 

 


Naslov: Geomagnetni observatorij Sinji vrh nad Ajdovščino - vzpostavitev računalniške infrastrukture


Povzetek:
Laboratorij za geomagnetizem in aeronomijo Visokošolskega središča Sežana pod Sinjim vrhom nad Ajdovščino postavlja prvi slovenski geomagnetni observatorij. Od začetka leta 2011 sem aktivno sodeloval pri projektu. Zadolžen sem bil za zasnovo in postavitev potrebne računalniške infrastrukture vključno s telemetrijo, zajemom odatkov in prikazom le-teh. Te aktivnosti bom tudi predstavil.

Vabljeni
 


četrtek, 22. september 2011 Senat UP je potrdil listo kandidatov za rektorja UP

Senat UP je na konstitutivni seji dne 21. septembra 2011 potrdil listo kandidatov za rektorja Univerze na Primorskem.

Več informacij je dostopnih tukaj.

 


četrtek, 15. september 2011 Priprave na mednarodno matematično olimpijado letos v Kopru v soorganizaciji UP FAMNIT in UP PEF

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (UP FAMNIT) in Pedagoška fakulteta (UP PEF) v tednu od 12. do 16. septembra 2011 gostita raziskovalne dneve iz matematike, ki jih letno organizira DMFA Slovenije (Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije) in predstavljajo vsakoletno pripravo na matematično olimpijado. Več o tem smo zapisali v sporočilu za javnost.

Fotogalerija


četrtek, 15. september 2011 Urnik knjižnice TeMeNa od 19.9. do 23.9.2011

Knjižnica bo v torek 19.9.2011 in v petek 23.9.2011 zaprta, v četrtek 22.9.2011 pa bo odprta le v dopoldanskem času.

Hvala za razumevanje.


četrtek, 15. september 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 19. septembra 2011, bosta ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Jakob Bartolj

Naslov: Načrtovanje in kontrola proizvodnje

Povzetek:
Panoge manjšega obsega imajo izziv proizvajati izdelke po gospodarnih cenah. Vključevati morajo principe vodenja v zaokroženih proizvodnih procesih, ki so efektivni za proizvode, ki jih proizvajajo. Vnaprejšnje načrtovanje in preučevanje kritičnih faktorjev proizvodnega procesa ne bo samo pomagalo manjšim podjetnikom, da bodo razumeli korake, ki jih morajo storiti za izbiro najprimernejšega proizvodnega procesa, ampak jim bo to pomagalo prepoznati rizična področja, da se potrebne kontrolne procedure postavijo na mesto. To bo sčasoma pomagalo manjšim podjetnikom eliminirati izgubo in povečati proizvodnjo, produktivnost in dobiček.

 

Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Projekt XPERO - Learning by Experimentation

Povzetek:

Predstavil bom projekt XPERO na katerem sem sodeloval kot raziskovalec Laboratorija za umetno inteligenco (AILAB) na FRI v Ljubljani. XPERO je evropski projekt in spada pod okrilje programa FET (Future and Emerging Technologies).
Cilj projekta je bil razviti utelešen kognitivni sistem (robota), ki bi bil sposoben izvajati eksperimente v realnem svetu z namenom pridobivanja novih znanj o okolici in objektih ter razvoja svojih kognitivnih sposobnosti.
Predstavil bom ideje projekta, sodelujoče partnerje, kako je projekt potekal, kaj smo delali ter predstavil nekatere rezultate, predvsem učenje z eksperimentiranjem, s katerim se je ukvarjala moja raziskovalna skupina.

 

Vabljeni!


petek, 9. september 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 12. septembra 2011, bosta ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00


Predavatelj: Andrej Panjan

Naslov: Zajem in procesiranje fizioloških odzivov organizma – raziskava stabilizacije trupa

Povzetek:

Pri zajemu in procesiranju fizioloških odzivov organizma se srečamo z veliko problemi, ki jih moramo uspešno rešiti, da dobimo ponovljive in uporabne podatke. V ta namen se večinoma uporablja namenska programska oprema. V nekaterih primerih pa je potrebno razviti nove algoritme, da lahko uspešno rešimo zadani problem. Predavanje bo temeljilo na raziskavi stabilizacije trupa človekovega telesa in bo vsebovalo predstavitev celotne raziskave stabilizacije trupa, problemov s katerimi smo se srečali, uporabljene tehnologije, postopke predobdelave zajetih signalov, opis uporabljenih algoritmov za obdelavo signalov in dobljene rezultate


Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Podatkovno rudarjenje kot tehnologija poslovne inteligence

Povzetek:

Podatkovno rudarjenje je relativno mlado, interdisciplinarno področje računalništva. Gre za proces iskanja vzorcev v velikih bazah podatkov s pomočjo metod statistike, umetne inteligence in upravljanja podatkovnih baz.Podatkovno rudarjenje postaja vse pomembnejše orodje modernega poslovnega sveta, saj omogoča, da iz nepreglednih količin podatkov izluščimo informacije pomembne za sprejemanje pravilnih poslovnih odločitev.
Na predstavitvi bom povedal kaj je podatkovno rudarjenje, kje se uporablja in kaj potrebujemo za uspešno vpeljavo podatkovnega rudarjenja v poslovanje ali storitve podjetje.
Predstavil bom tudi praktičen primer uporabe podatkovnega rudarjenja za optimizacijo poslovanja spletne trgovine.

 

Vabljeni!


petek, 9. september 2011 Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora aktiven tudi novonastali prvi Slovenski center za raziskovanje samomora

V okviru UP PINT je v letu 2011 pričel delovati Slovenski center za raziskovanje samomora, ki predstavlja prvi tovrstni center v Sloveniji. Oblikovan je bil na osnovi prepoznanih potreb skupine raziskovalcev Oddelka za preučevanje zdravja UP PINT, zato je že del evropskih in nacionalnih projektov ter pobudnik številnih inovativnih pristopov v suicidiologiji. Vodja centra je priznan svetovni suicidiolog dr. Diego de Leo. Ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora bo center sodeloval na osrednji prireditvi, ki bo potekala v organizaciji organizacije Ozara Slovenija.  

V zadnjem desetletju smo v Sloveniji priča trenda upadanja samomorilnega količnika, kar je nedvomno pozitiven premik. Samomor razumemo kot kompleksen fenomen, ki je povezan z veliko dejavniki tveganja in varovalnimi dejavniki. Eden izmed razlogov za trend upadanja samomorilnega količnika je verjetno tudi vedno večja informiranost ljudi o tem javnozdravstvenem problemu, ki je posledica velikega števila projektov, programov in iniciativ, ki se ukvarjajo s preprečevanjem samomora.

V letu 2011 smo v okviru Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede (UP PINT), ki se bo v prihodnjih mesecih preimenoval v Inštitut Andreja Marušiča, ustanovili Slovenski center za raziskovanje samomora. Na ta način smo želeli neposredno nasloviti preučevanje in preprečevanje samomora kot bistveni temi klinično-raziskovalnega dela, ki ga opravlja ena izmed raziskovalnih skupin na inštitutu.

Center vodi prof. dr. Diego de Leo, ki ga mednarodni strokovni in znanstveni krogi na področju preučevanja suicidiologije uvrščajo med enega največjih priznanih svetovnih strokovnjakov. Prof. dr. Diego de Leo kot profesor psihiatrije predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji, kjer vodi tudi Centra za raziskovanje in preprečevanje samomora. Prof. De Leo je tudi pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dneva za preprečevanje samomora, ki ga je osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Svetovnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil tako prvič organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, od takrat pa ga obeležujemo po vsem svetu.V okviru obeležitve Svetovnega dne preprečevanja samomora letos znotraj projekta Uvajanje novih intervencijskih pristopov za zmanjševanje samomorilnega vedenja v Sloveniji pripravljamo izobraževanje policije oz. policijskih zaupnikov za boljše poznavanje in soočanje s to problematiko. Prav tako pa v septembru nadaljujemo z izvajanjem projekta SEYLE, kjer z različnimi intervencijami, ki potekajo pod vodstvom vodje projekta Vite Poštuvan in v katerih sodeluje skoraj 1.200 slovenskih dijakov (v drugih evropskih državah pa več kot 11.000), delujemo na področju preprečevanja samomorilnega vedenja med mladimi (več o projektu: www.seyle.eu). Slovenski center za raziskovanje samomora sodeluje tudi v drugih evropskih in nacionalnih projektih ter je pobudnik velikega števila inovativnih pristopov preučevanja in preprečevanja samomora.

V sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja RS in Slovenskim združenjem za preprečevanje samomora bomo v imenu Mednarodne zveze za preprečevanje samomora letos prvič podelili posebne zahvale za zasluge pri preprečevanju samomora. Vsako leto bomo tako na različnih področjih preprečevanja samomora izbrali po enega posameznika in eno organizacijo, ki sta bila na področju preventive samomora posebej dejavna. Letos bosta nagrado prejela gospa Ranka Ivelja, predsednica častnega novinarskega razsodišča, in društvo OZARA Slovenija za posebne zasluge pri preprečevanju samomora na področju dela z mediji.

Osrednja prireditev ob obeležitvi Svetovnega dne preprečevanja samomorov bo potekala v okviru organizacije Ozara Slovenija. 10. septembra ob 19. uri bo v Mariboru in Ljubljani potekalo prižiganje sveč v podporo preprečevanju samomorov, v spomin tistim, ki so umrli zaradi samomora, in kot upanje za njihove svojce. Prižgali bomo 416 sveč – eno za vsak primer samomora v letu 2010 v Sloveniji.

Na skupni novinarski konferenci organizacij Ozara Slovenija, IVZ, UP PINT in Slovenskega centra za raziskovanje samomora, v petek, 9. septembra 2011 ob 11. uri v prostorih IVZ so bile podeljene omenjene zahvale, predstavnica UP PINT, asist. Vita Poštuvan pa je predstavila tudi Slovenski center za raziskovanje samomora.

Več o Slovenskem centru za raziskovanje samomora.


sreda, 31. avgust 2011 Dekan UP FAMNIT, prof. dr. Dragan Marušič oddal kandidaturo za rektorja Univerze na Primorskem

Prof. dr. Dragan Marušič, rojen leta 1953 v Kopru, se je po končani Slovenski gimnaziji v Kopru vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, kjer je uspešno zaključil študij tehniške matematike. Leta 1977 je bil zaradi izrednih študijskih dosežkov kot eden prvih slovenskih študentov sprejet na podiplomski študij v tujini. Pod mentorstvom profesorja Crispina Nash-Williamsa, enega najeminentnejših matematikov 20. stoletja, je bil na Univerzi v Readingu (Anglija) leta 1981 promoviran v doktorja znanosti, nato pa tam ostal tudi na podoktorskem izobraževanju. Leta 1984 je odšel v ZDA, kjer je eno leto poučeval na Univerzi v Minnesoti, nato pa tri leta na Univerzi v Kaliforniji, Santa Cruz. Po povratku v Slovenijo se je zaposlil na Univerzi v Ljubljani, kjer je bil med letoma 1989 in 1991 prorektor za študentske zadeve. Že leta 1990 je sprožil pobudo za ustanovitev Univerze na Primorskem (UP) v Kopru. Za izjemen doprinos k razvoju univerzitetnega in pedagoškega dela v Kopru posledično pa tudi k razvoju mesta Koper kot univerzitetnega mesta, mu je UP leta 2007 podelila Zlato plaketo.

Prof. dr. Dragan Marušič je eden od ustanoviteljev in dekan najmlajše ter ene najhitreje rastočih članic univerze – UP FAMNIT (Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije), ki je UP prinesla tudi formalno naravoslovno-matematično uravnoteženje. Z jasno vizijo je uspel v kratkem času fakulteto, ki jo odlikujejo hitra rast, sodoben študij, mlad kolektiv, odprtost v svet in znanstvena odličnost, pripeljati do tako doma kot v tujini priznane inštitucije. Vzgojil je skupino vrhunskih raziskovalcev in UP postavil na zemljevid kot enega izmed štirih vodilnih svetovnih raziskovalnih središč algebrajske teorije grafov (poleg Pekinga na Kitajskem, Pertha v Avstraliji in Pohanga v Južni Koreji).

Glavno področje znanstveno-raziskovalnega dela prof. dr. Dragan Marušiča je algebrajska teorija grafov. Odlikujejo ga globina, prodornost, obilica izvirnih idej in uvedba povsem novih metod pri reševanju odprtih, oziroma nerešenih, matematičnih problemov. Objavil je prek 100 znanstvenih člankov v revijah, indeksiranih v SCI bazi, katerih odmevnost se kaže v več kot 1.300 čistih normiranih citatih. Za svoje delo na področju algebre in teorije grafov je leta 2002 prejel Zoisovo nagrado za vrhunske znanstvene dosežke. Prof. dr. Dragan Marušič je začetnik kontinuiranega raziskovanja na področju algebrajske teorije grafov in teorije permutacijskih grup v Sloveniji. Tako že od leta 1998 vodi programsko-raziskovalno skupino s tega področja. Je tudi eden od dveh ustanovnih in glavnih urednikov mednarodne matematične revije Ars Mathematica Contemporanea, edine slovenske matematične revije, ki je uvrščena v bazo SCI.

Prof. dr. Dragan Marušič aktivno in uspešno deluje tudi znotraj državnih strokovnih teles visokega šolstva in znanosti. V letih 2005 – 2011 je bil član Sveta za visoko šolstvo Republike Slovenije. Trenutno je član Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje in član Odbora Republike Slovenije za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije ter Puhovo priznanje.

Na pobudo prof. dr. Dragan Marušiča je bilo leta 2010 v Kopru ustanovljeno Akademsko športno društvo FAMNIT, ki si prizadeva prek športa kot vzgojnega dejavnika doseči pozitivni učinek pri osebnostnem razvoju koprskih mlajših generacij.

Prof. dr. Dragan Marušič je prejemnik priznanja Mestne občine Koper – »Priznanje 15. maj za življenjsko delo na področju družbenih, znanstvenih in pedagoških dejavnosti v Mestni občini Koper« je prejel v letu 2011.

PROGRAM


četrtek, 11. avgust 2011 Razpis za podelitev Nahtigalovih priznanj 2011

Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto je objavilo razpis za podelitev Nahtigalovih priznanj 2011, in sicer za naslednje kategorije:

  • priznanja za raziskovalno delo mladih;
  • priznanja za mentorsko delo z maldimi;
  • priznanja za raziskovalne in inovacijske dosežke;
  • priznanja za življensko delo.

Prijave se lahko odda do vključno 6.9.2011, več informacij je na voljo tukaj.


sreda, 27. julij 2011 Poletna šola matematičnih financ

 

Kratka predstavitev

Poletna šola matematičnih financ je namenjena dijakom in študentom, ki jih zanima bolj poglobljeno razumevanje finančnih trgov znotraj konteksta družbenih, ekonomskih in političnih omejitev, ki hkrati omejujejo in definirajo finančne trge, bo potekala med 10.8.2011 in 13.8.2011 v prostorih UP FAMNIT na Glagoljaški 8 v Kopru.

Vsebinsko jedro tretje poletne šole matematičnih financ, ki jo organizira UP FAMNIT, bodo sestavljala predavanja o uporabi tehnične analize pri podporo za odločanje o strategijah nastopanja na finančnih trgih. Udeleženci bodo spoznali različne pristope k tehnični analizi in njeno umestitev v svet negotovosti ter se spoznali s primerjalno analizo različnih metod tehnične analize pri čemur bodo spoznali tudi analogijo med čisto običajnimi odločitvami v vsakdanjemu življenju (športne stave) in kompleksnimi modeli, ki se jih uporablja v finančni in ekonomski analizi. Znotraj tega bo umeščeno tudi predavanje o konkretnih podjetniških odločitvah, ki pa niso vezane samo na finančne trge temveč so umeščene v širši ekonomsko -  politični kontekst.

Podobno kot na lanskoletni poletni šoli bo tudi letos poseben sklop pravno-filozofsko-politične analize delovanja ekonomije in finančnih trgov, katerega namen je omogočiti bolj poglobljen in kontekstualiziran pogled na ekonomijo in modeliranje realnih ekonomskih in finančnih pojavov.

 

Razpored predavanj

Termin

Sreda 10.08.

Četrtek 11.08.

Petek 12.08.

Sobota 13.08.

9:00 – 10:30

 

Klavdija Kutnar*

Osnove teorije grafov

Rado

Pezdir*

Modeliranje z racionalnimi pričakovanji

 

11:00  -  12:30

 

Luka Gubo

Uporaba tehnične analize pri trgovanju

Uroš Urbas

Uganka imenovana Pivovarna Laško

Matej Francetič

Matija Radelj

Tehnična analiza od vedežavanja do profesionalne uporabe

 

14:00 – 15:30

Andraž Teršek

(Ustavno) pravno varstvo (ekonomske funkcije) lastnine

Janez Šušteršič

Ali lahko s pomočjo statistike zaslužimo pri športnih stavah?

Klemen Furlan

Uspešno trgovanje na finančnih trgih

Aleksandar Novaković

Trg in demokracija: prijatelja ali sovražnika?

17:00 – 18:00

Moderira Rado Pezdir

Debata s Katarino Kresal

 

Leo Oblak

Kako izgubiti volitve?

Aleksandar Novaković

Kateri koncept svobode je starejši, ekonomski ali politični?

 

*neobvezna predavanja

Predavatelji

doc. dr. Andraž Teršek, doktor ustavnega prava, Univerza na Primorskem

mag. Aleksandar Novaković, filozof, Institut za političke nauke, Beograd, spletni časopis www.katalaksija.com, Srbija

Luka Gubo, trader, Finančni trgi d.o.o.

Klemen Furlan, univ. dipl. strojnik, trader, Finančni trgi d.o.o.

izred. prof. dr. Janez Šušteršič, ekonomist, Univerza na Primorskem, MFDPŠ, FUDŠ

Leo Oblak, direktor uprave Infonet

mag. Uroš Urbas, področni urednik, časnik Finance

Matej Francetič, univ. dipl. mat., finančni analitik, Randometrics d.o.o.

mag. Matija Radelj, finančni analitik, Randometrics d.o.o.

Katarina Kresal, pravnica, predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve

doc.dr. Klavdija Kutnar, FAMNIT, Univerza na Primorskem

mag. Rado Pezdir, FAMNIT, Univerza na Primorskem, MFDPŠ

 

Splošne informacije

Na poletno šolo matematičnih financ se lahko prijavi 15 študentov in 15 dijakov, prijave potekajo do zapolnitve kapacitet.

Za dijake in študente, ki niso iz Kopra ali Obale je zagotovljeno spanje v Dijaškem domu (tri nočitvie) , zagotovljen pa je tudi en obrok na dan (v menzi Dijaškega doma). Cena udeležbe na poletni šoli je enaka za vse: 40 evrov (vključuje ceno treh nočitev, obrokov in udeležbe na poletni šoli). Plačilo bo opravljeno tako, da bodo udeleženci poletne šole dobili položnice preko katerih bodo v zakonsko predpisanem roku plačali omenjeni znesek.

Dijaki in dijakinji, ki so mlajši od osemnajst let, se lahko udeležijo poletne šole ob upoštevanju odgovornosti njihovih staršev ali zakonskih skrbnikov. Organizator poletne šole ne sprejema odgovornosti za nastalo škodo, ki jo povzročijo mladoletne osebe.

Organizatorji poletne šole matematičnih financ si pridržujejo pravico do spremembe urnika v primeru, da pride do nepričakovanih sprememb pri izvedbi posameznih predavanj.

Poletna šola matematičnih financ bo potekala v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Glagoljaški 8 v Kopru.

Svojo prijavo lahko oddate tu.

Več informacij na: rado.pezdir@gmail.com


četrtek, 21. julij 2011 Preizkusno predavanje mag. Jerneja Vičič

 

Obveščamo vas, da bo imel mag. Jernej Vičič, kandidat za prvo (1.) izvolitev v naziv visokošolskega učitelja predavatelja  za področje "Računalništvo in informatika"

v sredo, 27.7.2011

ob 12.00,

preizkusno predavanje z naslovom

HITRA POSTAVITEV SISTEMOV ZA STROJNO PREVAJANJE NA OSNOVI PRAVIL PLITKEGA PRENOSA

 

Predavanje bo na UP Fakulteti za matematiko. naravoslovje in informacijske tehnologije Koper, Glagoljaška 8, 6000 Koper v mali predavalnici.

Prosimo vas, da se predavanja udeležite.

vabilo


sreda, 20. julij 2011 Delavnice »UVOD V ŠTUDIJ«

DRAGE BRUCKE, DRAGI BRUCI,

PRIDRUŽITE SE NAM NA POLETNIH DELAVNICAH

»UVOD V ŠTUDIJ«

 

KOMU SO NAMENJENE DELAVNICE?

Prehod v novo študentsko življenje je vedno poln novih izzivov in neznanih področij. Iskreno si želimo, da bi naši študenti pridobili veliko znanja, ob tem pa izkusili vse zanimivosti, ki jih prinašajo študentska leta.

S tem namenom letos že drugo leto zapored organiziramo delavnice UVOD V ŠTUDIJ, s katerimi lahko že pred začetkom študijskega leta osvežite nekatera znanja. Na ta način bo pričetek predavanj za vas, pa tudi za naše profesorje, lažji, zato udeležbo na delavnicah zelo priporočamo. Delavnice so brezplačne.

 

KDAJ IN KJE BODO POTEKALE DELAVNICE?

Delavnice bodo potekale od ponedeljka, 19. septembra, do petka, 23. septembra 2011 v prostorih fakultete na Glagoljaški 8 v Kopru.

Prijave zbiramo do 31. avgusta 2011 (podrobneje o prijavi v nadaljevanju!).

 

IN ZDAJ K VSEBINI!

 

Delavnice si izberete glede na izbran študijski program:

V S E B I N A  D E L A V N I C E

T E R M I N

OSNOVE PROGRAMIRANJA

ponedeljek, 19.9.2011, 9:00 – 14:00

torek, 20.9.2011, 9:00 – 11:00

MATEMATIKA

torek, 20.9.2011, 12:00 – 15:00

sreda, 21.9.2011, 9:00 – 14:00

UVOD V EKONOMIJO

četrtek, 22.9.2011, 9:00 – 14:00

petek, 23.9.2011, 9:00 – 12:00

BIOLOGIJA

četrtek, 22.9.2011, 9:00 – 14:00

petek, 23.9.2011, 9:00 – 14:00

 

 

KOGA BOM SPOZNAL/A NA DELAVNICAH?

Profesorje in, seveda, študente. Predavanja za posamezne študijske programe bodo vodili naši profesorji, ki vas bodo v nasledjih letih vodili skozi študij, in študentje višjih letnikov. Slednji bodo nedvomno tudi dragocen vir informacij o študijskih in obštudijskih aktivnostih študentov.

 

KAKO SE PRIJAVIM?

Za prijavo izpolnite prijavnico. Rok prijave je sreda, 31. avgust 2011.

 

KAKO JE POSKRBLJENO ZA NASTANITEV?

Za tiste, ki še nimate urejene nastanitve, smo za to poskrbeli v dogovoru z Dijaškim in študentskim domomv Kopru. V času delavnic vam je na voljo prenočišče (polpenzion) z vašim doplačilom 10 EUR/noč.

 

 

VEČ INFORMACIJ …

Za več informacij smo vam na voljo na e-naslovu: olga.kaliada@famnit.upr.si.

 

Veselimo se srečanja z vami – več nas bo, boljše bo!


 

Študentski pozdrav!                                                                                                                     

 

 

Predsednica Študentskega sveta:                                                         Dekan:

  Olga Kaliada                                                               Prof. dr. Dragan Marušič


četrtek, 7. julij 2011 Uspešno zaključena mednarodna dogodka v (so)organizaciji UP FAMNIT in UP PINT


V soboto, 2. julija 2011 sta UP FAMNIT in UP PINT uspešno zaključila dva pomembna mednarodna dogodka - enotedensko mednarodno konferenco s področja teorije grafov na Bledu in enotedensko mednarodno poletno šolo z algebraične teorije grafov na Rogli.

 
Obe srečanji sta privabili številne vodilne znanstvenike s področja teorije grafov na svetu kot tudi perspektivne mlade doktorske in podoktorske študente s celega sveta.
 
Fotografije s konference so dostopne tukaj, fotografije s poletne šole Rogla 1, 2.
 
 
Statistični podatki:
 
Naslov
7th Slovenian International Conference on Graph Theory
Trajanje
19.6.-25.6.2011
Kraj
Hotel Kompas, Bled
Spletna stran
# udeležencev
280 (68 domačih, 212 iz tujine)
# vabljenih predavateljev
25
# referatov
225 (33 domačih, 192 iz tujine)
Države udeležencev
42 držav: Avstralija, Avstrija, Belgija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Hrvaška, Češka, Danska, Egipt, Francija, Nemčija, Madžarska, Indija, Indonezija, Iran, Izrael, Italija, Japonska, Mehika, Nizozemska, Nova Zelandija, Nigerija, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Južna Koreja, Rusija, Saudska Arabija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švica, Tajvan, Turčija, Uganda, Velika Britanija, ZDA.
Organizatorji
UP FAMNIT, UP PINT v sodelovanju z DMFA, IMFM in UL PEF
Znanstveni odbor
Sandi Klavžar, Dragan Marušič (predsednik), Bojan Mohar, Tomaž Pisanski
Organizacijski odbor
Klavdija Kutnar, Boštjan Kuzman, Primož Šparl
Svetovalni odbor
Aleksander Malnič, Štefko Miklavič
 
 
Naslov
Algebraic Graph Theory Summer School
Trajanje
26.6.-2.7.2011
Kraj
Hotel Planja, Rogla
Spletna stran
# udeležencev
79 (27 domačih, 52 iz tujine)
# vabljenih predavateljev
8
minipredmeti
8 minipredmetov: Grupna delovanja (predavatelji Cheryl E. Praeger, John Bamberg, Michael Giudici), Asociativne sheme (predavatelji Mikhail Muzychuk, Ilya Ponomarenko, Štefko Miklavič), Magma (predavatelj Marston Conder), Hamiltonskost točkovno tranzitivnih grafov (predavatelji Dragan Marušič, Klavdija Kutnar), Krovi grafov in aplikacije (predavatelja Yan-Quan Feng, Aleksander Malnič), Zemljevidi (Gareth Jones).
Države udeležencev
19 držav: Avstralija, Belgija, Kanada, Kitajska, Danska, Iran,
Izrael, Japonska, Mehika, Nova Zelandija, Portugalska, Rusija,
Južna Koreja, Slovaška, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Velika Britanija, ZDA.
Organizatorji
UP FAMNIT, UP PINT
Organizacijski odbor
Istvan Kovacs, Klavdija Kutnar, Boštjan Kuzman, Aleksander Malnič, Dragan Marušič, Štefko Miklavič, Martin Milanič, Primož Šparl
 
 

sreda, 6. julij 2011 Doc. dr. Barbara Boldin na ECMTB 2011 prejela nagrado ˝Lee Segel prize for best student paper˝


Od 28. junija do 2. julija je v Krakovu na Poljskem potekala osma evropska konferenca iz matematične in teoretične biologije (8th European Conference on Mathematical and Theoretical Biology - ECMTB 2011), ki jo vsake tri leta organizira European Society for Mathematical and Theoretical Biology.

Letošnja konferenca je bila organizirana skupaj s Society for Mathematical Biology in je bila največja do sedaj, saj se je je udeležilo blizu 1000 matematičnih in teoretičnih biologov iz vsega sveta.

Eno od plenarnih predavanj na konferenci je imela visokošolska učiteljica in raziskovalka UP FAMNIT doc. dr. Barbara Boldin, ki je ob tej priložnosti prevzela nagrado "Lee Segel prize for best student paper":
 

 
To nagrado vsako drugo leto podeli Society for Mathematical Biology, dr. Barbara Boldin pa je nagrado prejela za članek "Persistence and spread of gastro-intestinal infections: the case of enterotoxigenic Escherichia coli in piglets", ki je bil leta 2008 objavljen v znanstveni reviji Bulletin of Mathematical Biology.
 
Barbari Boldin iskreno čestitamo! 

 


torek, 5. julij 2011 Poletni urnik knjižnice TeMeNa

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo delovni čas knjižnice v mesecih julij in avgust 2011 zaradi manjšega obiska nekoliko spremenjen, in sicer:

  • ponedeljek: od 8. do 12. ure;
  • torek: od 13. do 16. ure;
  • sreda: od 8. do 12. ure;
  • četrtek: od 8. do 12. ure.

Hvala za razumevanje!


petek, 24. junij 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 27. junija 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Predstavitev programskega jezika CHAPEL


Povzetek:
Chapel je programski jezik za vzporedno programiranje. Jezik razvija podjetje Cray v okviru projekta HPCS (High Productivity Computing Systems), ki ga financira DARPA.
Namen projekta HPCS in jezika Chapel je povečati produktivnost uporabnikov visoko zmogljivega računanja. Razvijalci stremijo k boljši programabilnosti, prenosnosti in robustnosti novega jezika, ob ohranjanju zmogljivosti na nivoju obstoječih jezikov za vzporedno programiranje.
Predstavil bom osnovne ideje in cilje jezika Chapel, njegove glavne znančilnosti, konstrukte za določanje ukazne in podatkovne vzporednosti ter pokazal nekaj primerov programiranja v tem jezik.

 

Predavatelj: Kati Rozman

Naslov: Maximum Clique Approach for Protein Binding Detection

Abstract:
Algorithm is adapted for finding similarities in protein structures. Also, these algorithms are used for comparing protein structures, to provide the information about protein function and also the information about possible interactions between proteins The principles of graph theory are adopted to investigate protein structures and predicting protein binding sites. This is done using our new maximum clique algorithm. Finding a maximum clique in an undirected graph is one of the most important NP-hard problems in discrete mathematics and theoretical computer science. Optimization problems and algorithms that can be used for solving maximum clique problem are described, and used for protein side prediction. Here is presented a few test cases for PDB protein structures.

 

Vabljeni!
 


sobota, 18. junij 2011 Mednarodna matematična konferenca na Bledu in mednarodna matematična poletna šola na Rogli

 
Od 19. do 25. junija 2011 bo na Bledu potekala sedma mednarodna konferenca iz teorije grafov, ki je ena od treh največjih matematičnih konferenc v svetovnem merilu. Skoraj 300 raziskovalcev iz 42 držav bo preko video konference nagovoril tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

 
Slovenska mednarodna konferenca iz teorije grafov je z leti postala ena izmed najpomembnejših svetovnih konferenc na področju teorije grafov, zato privablja vse več uveljavljenih raziskovalcev, pa tudi perspektivnih mladih doktorskih in podoktorskih študentov s celega sveta. Na letošnjo konferenco, sedmo po vrsti, se je registriralo 280 raziskovalcev iz 42 držav, s čimer bosta omogočena izmenjava najpomembnejših dognanj in vpogled v trenutno najaktualnejše probleme s področja teorije grafov. Odmevnost konference bo dodatno povečana s posebno številko mednarodne znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea, v katerih bodo objavljeni znanstveni izsledki konference.
 
Z vsako konferenco slovenska teorija grafov svoj, že tako visok, mednarodni ugled le še povečuje. Trenutno lahko rečemo, da je prav slovenska šola teorije grafov ena izmed najbolje uveljavljenih in najbolj spoštovanih šol na tem matematičnem področju, ki ima izjemen pomen tudi za aplikativni razvoj informacijskih tehnologij. Konferenci na Bledu bo od 26. junija do 2. julija 2011 na Rogli sledila tudi poletna šola algebraične teorije grafov, ki je namenjena predvsem mlajšim raziskovalcem. Cilj konference in poletne šole je tudi dodatna krepitev mednarodnega sodelovanja Univerze na Primorskem, ki na področju matematike posebej plodno sodeluje z Ljudsko Republiko Kitajsko. Eden izmed rezultatov tega sodelovanja je tudi prva uspešno zaključena doktorska disertacija kitajske podiplomske študentke Cui Zhang, ki je bila 8.6.2011 na Univerzi na Primorskem tudi uradno promovirana v doktorico znanosti.
 
Organizatorja konference na Bledu sta UP FAMNIT in UP PINT v sodelovanju z naslednjimi inštitucijami:
-          Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (Society of Matheamticians, Physicists and Astronomers of Slovenia) – DMFA Slovenija
-          Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko (Institute of Mathematics, Physics and Mechanics) – IMFM
-          Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta (University of Ljubljana, Faculty of Education) – UL PEF
 
Organizatorja poletne šole na Rogli sta UP FAMNIT in UP PINT.
 
Več informacij o konferencah:

Bled: http://conferences2.imfm.si/conferenceDisplay.py?confId=1

Rogla: http://www.famnit.upr.si/sl/konference/AGT2011

 Fotografije s konference: http://osebje.famnit.upr.si/~bled.2011/


sobota, 18. junij 2011 Izšla je prva letošnja številka revije Bilten: ekonomika, organizacija in informatika v zdravstvu

 
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem je letos prevzela izdajanje revije Bilten: ekonomika, organizacija in informatika v zdravstvu.

V teh dneh je izšla prva letošnja številka. V njej lahko preberete članke na aktualne teme o:
- referenčnih ambulantah,
- razvoju sistema primerljivih primerov v zdravstvu,
- kazalnikih kakovosti v zdravstvu v Sloveniji,
- izdatkih za bolnišnične obravnave oseb v zadnjem obdobju življenja in
- pisanju (znanstvenega) članka.
 
Vabimo Vas, da si naročite svoj izvod in/ali v prihodnje sodelujete pri reviji kot pisci člankov!
 
Revijo lahko naročite preko spleta: http://temena.famnit.upr.si/bilten oziroma z naročilnico.
 

 


četrtek, 16. junij 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 20. junija 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

 

Predavatelj: Andrej Panjan

Naslov: Kvantitativna asociacijska pravila
 
Povzetek:
Kvantitativna asociacijska pravila so asociacijska pravila, ki uporabljajo kvantitativne atribute, medtem ko veliko bolj poznana in raziskovana kvalitativna asociacijska pravila uporabljajo kvalitativne atribute. Zaradi vse hitrejšega naraščanja količine podatkov, kjer je večina atributov kvantitativnih, lahko kvantitativna asociacijska pravila postanejo močno orodje za odkrivanje vzorcev oziroma asociacij. Predavanje bo vsebovalo kratek pregled do sedaj uporabljenih pristopov za iskanje kvantitativnih asociacijskih pravil, primer dveh pristopov za iskanje pravil in primer praktične uporabe v tenisu.
 
 

Predavatelj: Staš Bevc

Naslov: ENZO - Spletna aplikacija za izpeljavo in evaluacijo kinetičnih modelov encimskih katalitskih reakcij

Povzetek:

ENZO je spletna aplikacija z grafičnim vmesnikom za izdelavo shem encimskih reakcij. Iz sheme samodejno izpelje pripadajoče diferencialne enačbe in določi koeficente enačb s prileganjem numeričnih rešitev k eksperimentalnim krivuljam. ENZO omogoča hitro evaluacijo potencialnih shem reakcij in ga zato lahko uporabimo za rutinsko preverjanje encimske kinetike.
Aplikacija združuje različne programske jezike (PHP, Javascript, Java, C) in tehnologije. Na predavanju bom predstavil delovanje aplikacije in potek izdelave. Predstavil bom tudi težave, na katere smo naleteli med izdelavo, ter rešitve, ki smo jih ubrali.

Vabljeni!


četrtek, 16. junij 2011 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije

Vabimo vas, da se udeležite predstavitve teme doktorske disertacije študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti mag. Jurija Koviča, z naslovom Uporaba simetrijskih grafov pri konveksnih poliedrih, ki bo v petek, 17. 6. 2011 ob 11. uri na UP FAMNIT, v seminarski sobi v Galebu (Kettejeva 1, FAMNIT-SEMINAR).

Vljudno vabljeni k udeležbi!


sreda, 15. junij 2011 Slovesna prva podelitev diplom prvim diplomantom UP FAMNIT - 14. junij 2011


V torek, 14. junija 2011 je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem podelila diplome svojim prvim 18 diplomantom dodiplomskih in podiplomskih magistrskih študijskih programov.

V sklopu podelitve je bila posebna pozornosti namenjena prvima doktoricama znanosti matematike UP FAMNIT doc. dr. Klavdiji Kutnar in dr. Zhang Cui iz LR Kitajske, ki sta bili v doktorici znanosti promovirani v letih 2008 in 2011. Zhang Cui je prvi tuji študent, ki je v Sloveniji doktoriral na področju matematike. Njen doktorat predstavlja poseben mejnik v dolgoletnem sodelovanju med raziskovalno skupino s področja matematike na UP ter kolegi s Kitajske. Rezultat tega sodelovanja, ki se je začelo že pred 20 leti, ko sta raziskovalni stik vzpostavila prof. dr. Dragan Marušič in prof. Ming Yao Xu so številni bilateralni projekti, skupni znanstveni članki, konference, podoktorska usposabljanja in v začetku letošnjega junija tudi prva promocija doktorice znanosti.
 
S prvimi diplomanti je fakulteta obogatila lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomiranimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike, magistri matematike ter magistri inženirji računalništva in informatike.
 
Že v letu 2011 bodo študij zaključili tudi prvi diplomanti dodiplomskih študijskih programov Biodiverziteta in Sredozemsko kmetijstvo, v prihodnjih letih pa tudi študenti programov Matematika v ekonomiji in financah, Bioinformatika, Biopsihologija in Aplikativna kineziologija.
 
 
Diplomanti, ki so prejeli diplomsko listino na prvi podelitvi diplom 
 
Na prvi podelitvi diplom je prejelo diplome 18 diplomantov dodiplomskih študijskih programov Matematika in Računalništvo in informatika ter magistrskih študijskih programov Matematične znanosti in Računalništvo in informatika.
 
Diplomske listine so prejeli:
  • DODIPLOMSKI študijski program Matematika (strokovni naslov: diplomirani matematik/diplomirana matematičarka): Matej Čeč, Katarina Jančar, Tina Kravos, Lorena Mahne, Peter Muršič, Katja Opeka, Valentina Petelin, Marko Tuta;
  • DODIPLOMSKI študijski program Računalništvo in informatika (strokovni naslov: diplomirani inženir računalništva in informatike): Marko Grgurović;
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Matematične znanosti (strokovni naslov: magister/magistrica matematike): Mojca Leskovec Meharich, Alenka Močnik, Kati Rozman, Aljaž Slivnik;
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Računalništvo in informatika: (strokovni naslov: magister inženir/magistrica inženirka računalništva in informatike): Lucas Benedičič, Staš Bevc, Jernej Maučec, Tina Nemarnik, Aljaž Vidmar.
     

Nekaj utrinkov s podelitve (foto: Pavel Fičur):

 


ponedeljek, 13. junij 2011 Predstavitev teme magistrskega dela študentke Saše Jacqaline Benedik

V torek, 14.6.2011 bo ob 15. uri v FAMNIT-SEMIN Saša Jacqaline Benedik, študentka magistrskega študijskega programa 2. stopnje Matematične znanosti, predstavila temo magistrskega dela z naslovom Kanonične forme kompleksnih matrik.

Povzetek:

Moja naloga je poiskati kanonične forme kompleksnih matrik. Toda preden se lahko temu posvetim, si ogledamo nekaj posebnih tipov kompleksnih matrik ter njihove lastnosti, ki nam bodo v pomoč v nadaljevanju. Nato pa si ogledamo faktorizacijo kompleksne ortogonalne in kompleksne unitarne matrike.

Vljudno vabljeni k udeležbi!

petek, 10. junij 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 13. junija 2011, bo ob 17.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 17:00

Avtor: Boža Pangerc

Naslov: Kdaj in kako metodično vključiti računalnik kot učni in metodični pripomoček v učne ure

Povzetek:

V seminarju bodo predstavljeni naslednji pogledi na vključevanje računalnika pri pouku: kdaj uporabiti računalnik, računalnik kot učni pripomoček, računalnik in vzgoja ter nevarnosti interneta.

 

Vabljeni!


četrtek, 9. junij 2011 Računalniški seminar

V ponedeljek, 13. junija 2011, bo ob 16. uri v predavalnici FAMNIT-1- RU1 (računalniška učilnica v I. nadstropju), v okviru Računalniškega seminarja David Paš predstavil temo doktorske disertacije z naslovom Problemi razporejanja v javnem prevozu (Scheduling and Rostering in Public Transport).

Vljudno vabljeni k udeležbi!


torek, 7. junij 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 13. junija 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Ilya Ponomarenko (Petersburg Department of V.A.Steklov Institute of Mathematics, St. Petersburg, Russia)

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: On quasi-thin association schemes (joint with M.Muzychuk)

Abstract: An association scheme is called quasi-thin if the valency of each its basic relation is one or two. A quasi-thin scheme is Kleinian if its thin residue is the Klein four-group with respect to relational product.
It turns out that any Kleinian scheme arises from near-pencil on 3 points, or affine or projective plane of order 2. The main esult is that any non-Kleinian quasi-thin scheme is the two-orbit scheme of a suitable permutation group.




 


četrtek, 2. junij 2011 Izvoljeni člani Upravnega odbora UP (UO UP) in poziv k ponovnim volitvam v UO UP


Na UP so 26. in 31. maja 2011 potekale
volitve predstavnikov zaposlenih v Upravni odbor UP.
 
V četrtek, 2. junija 2001, so bili objavljeni URADNI REZULTATI VOLITEV, hkrati pa je rektor izdal SKLEP O PONOVNIH VOLITVAH.  
 
Ponovne volitve se bodo izvedle, ker sta dva kandidata za člana UO UP, doc. dr. Marko Orel (kandidat UP FAMNIT in UP PINT) in doc. dr. Gregor Kovačič (kandidat UP FHŠ), prejela enako število glasov.
 
Ponovne volitve bodo v torek, 7. junija 2011 od 9:00 do 16:00 – zaposleni na UP FAMNIT in UP PINT volijo na volišču št. 1 v Kopru (palača Armerija, pritličje Univerze na Primorskem, Titov trg 4, 6000 Koper).

Ker sta kandidata, ki ju bo potrebno še enkrat voliti, iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost, na ponovnih volitvah volijo samo visokošolski učitelji, znanstveni delavci, visokošolski sodelavci in raziskovalni sodelavci.
 
Več informacij o volitvah v Upravni odbor UP najdete TUKAJ.

 


četrtek, 2. junij 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 6. junija 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval Samed Bajrić.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: LINEAR CRYPTANALYSIS

Abstract: In this talk we present the details of linear cryptanalysis, one of the most significant attack applicable to symmetric-key block cipher. The  topic  is based on  the analysis of a simple,  yet  realistically  structured,  basic  Substitution-Permutation  Network  cipher. Understanding the attacks as they apply to this structure is useful, as the Rijndael cipher, recently  selected  for  the Advanced Encryption Standard  (AES),  has  been  derived  from the basic SPN architecture.


sreda, 1. junij 2011 Promocija doktorice znanosti Cui Zhang

V sredo, 8. 6. 2011 bo na Univerzi na Primorskem v doktorico znanosti promovirana Cui Zhang.

Dr. Cui Zhang je dne 4. 1. 2011 uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom O nekaterih odprtih problemih iz točkovno tranzitivnih grafov (On certain problems in vertex-transitive graphs) pod mentorstvom prof. dr. Dragana Marušiča in somentorstvom doc. dr. Klavdije Kutnar.

Dr. Cui Zhang nadaljuje svoje raziskovalno delo v okviru raziskovalne skupine Oddelka za Matematiko na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede.

Fotografije s promocije si lahko ogledate tukaj.


četrtek, 26. maj 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 30. maja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Avtor: Staš Bevc

Naslov: Implementacija metode z adaptivno resolucijo za simulacijo molekulske dinamike tekočin

Povzetek:

Zaradi računske zahtevnosti simulacij molekulske dinamike na nivoju atomov, se za večje sisteme uporablja ti. grobo-zrnanje. Pri grobo-zrnanju se skupek atomov združi v večjo enoto, s čimer se zmanjša število prostostnih stopenj in posledično pohitri simulacijo. Slaba stran je, da se s tem zmanjša natančnost simulacije.
Na predavanju bo predstavljena implementacija metode za simulacijo molekulske dinamike z adaptivno resolucijo, ki za izbrana področja omogoča simuliranje na nivoju atomov, za ostala, manj zanimiva področja pa z grobo-zrnanjem. Posebnost metode je, da omogoča prost prehod delcev iz enega področja v drugega in pri tem ohranja fizikalne lastnosti opazovanega sistema

Vabljeni!


sreda, 25. maj 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 30. maja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval Vasilyev Alexander.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: Communicability Graph and Community Structures in Complex Networks

Abstract: Estrada and Hatano proposed an algorithm for the detection of community structure in complex networks using the concept of network communicability.The communities are defined as the cliques of a “communicability graph”, which has the same set of nodes as the complex network and links determined by the communicability function. Then, the problem of finding the network communities is transformed to an all-clique problem of the communicability graph. In addition, we extend here the concept of the communicability to account for the strength of the interactions between the nodes by using the concept of inverse temperature of the network. We develop an algorithm to manage the different degrees of overlapping between the communities in a complex network. Finally, we amend this algorithm by eliminating the subjectivity of choosing degree of overlapping and including an additional check of the fitness of detected communities. We show that this amendment can detect some communities which remain undetected by the original Estrada and Hatano’s algorithm.


sreda, 25. maj 2011 Študentka UP FAMNIT med zmagovalci natečaja Banke Koper

Mary Servatius, študentka magistrskega študija Matematične znanosti na UP FAMNIT je med zmagovalci natečaja Banke Koper »University award - predstavi idejo«.

Z Blažem Intiharjem (Fakulteta za management v Kopru) sta zmagala v tematskem sklopu idealna banka s projektom naslovljenim »Naša banka v vašem žepu«, v katerem sta predstavila prednosti in različne možnosti uporabe storitev mobilnega bančništva.

Več informacij je na voljo tukaj.


torek, 24. maj 2011 Informacije o sklepih 7. redne seje Senata UP FAMNIT (ponedeljek, 23.5.2011)

V ponedeljek, v ponedeljek, 23.5.2011 potekala 7. redna seja Senata UP FAMNIT, na kateri so bile izvedene volitve dekana in predstavnikov UP FAMNIT v Senat UP.  

Senat je potrdil prof. dr. Dragana Marušiča za dekana ter izvolil vse tri predlagane kandidate za člane Senata UP – prof. dr. Dragana Marušiča, izr. prof. dr. Gorazda Drevenška in doc. dr. Andraža Terška.  

Na podlagi rezultatov volitev bo Senat predlagal rektorju UP v imenovanje prof. dr. Dragana Marušiča za dekana za štiriletno mandatno obdobje. Imenovani člani v Senat UP nastopijo z mandatom 21. septembra 2011.

Senat je na seji obravnaval še druge pomembne točke; tako je:

  • sprejel spremembe Pravil o notranji organiziranosti in sistemizaciji delovnih mest UP FAMNIT,
  • sprejel spremembe Pravilnika o zaključni nalogi na študijskih programih prve stopnje Matematika in Računalništvo in informatika, ki sedaj vključuje tudi zaključne naloge za študijski program prve stopnje Matematika v ekonomiji in financah,
  • sprejel novi Pravilnik o zaključni nalogi na študijskem programu prve stopnje Bioinformatika,
  • sprejel sklep oblikovanju skupne Komisije za znanstveno-raziskovalno delo UP FAMNIT in UP PINT,
  • imenoval mentorja in komisijo za oceno teme za doktorskega študenta Matematičnih znanosti mag. Jurija Koviča,
  • imenoval koordinatorje doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija, ki se bo prvič izvajal v študijskem letu 2011/12,
  • obravnavani in potrjeni pa so bili tudi sklepi o izvolitvah v nazive visokošolskih učiteljev in sodelavcev.

Dekan je člane Senata seznanil s sklepi, ki se nanašajo na financiranje fakultete v letu 2011, Senat pa se je seznanil tudi s študijskim koledarjem za štud. l. 2011/12, ki ga je sprejel Senat UP na seji dne 20.4.2011.

Dekanat UP FAMNIT


torek, 24. maj 2011 Preizkusno predavanje dr. Borisa Horvata

PREIZKUSNO PREDAVANJE

Obveščamo vas, da bo imel dr. Boris Horvat, kandidat za prvo (1.) izvolitev v naziv visokošolskega učitelja - docenta  za področje "Računalništvo in informatika"

v ponedeljek, 30.5.2011

ob 15.00,

preizkusno predavanje z naslovom

FAST FOURIER TRANSFORM (HITRA FOURIER-OVA TRANSFORMACIJA)

 

Predavanje bo na UP Fakulteti za matematiko. naravoslovje in informacijske tehnologije Koper, Glagoljaška 8, 6000 Koper v predavalnici P, DŠD-2-MP.

Prosimo vas, da se predavanja udeležite.

Vabilo


ponedeljek, 23. maj 2011 Redne volitve članov Upravnega odbora UP - torek, 31. maja 2011


Redne volitve članov Upravnega odbora UP bodo v torek, 31. maja 2011, predčasne volitve pa v četrtek, 26. maja 2011.

UP FAMNIT je v Upravni odbor predlagal dva kandidata:

- doc. dr. Marka Orla (skupni kandidat UP FAMNIT in UP PINT) - kot kandidat iz vrst delavcev, ki opravljajo pedagoško ali znanstveno-raziskovano dejavnost,

- Tanjo Marsič, tajnika UP PEF - kot kandidatko iz vrst drugih delavcev UP. 

Podrobnejše informacije o izvedbi volitev so objavljene na spletni strani UP, kjer so predstavljeni tudi kandidati za člane Upravnega odbora UP: http://www.upr.si/novice/?tx_ttnews[tt_news]=819&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=12abda9a2c

 

Tajništvo UP FAMNIT


ponedeljek, 23. maj 2011 Obisk predstavnikov LR Kitajske na UP FAMNIT v okviru EU-KITAJSKEGA LETA MLADIH 2011

V nedeljo, 22. maja 2011 je UP FAMNIT obiskala skupina 16 predstavnikov mladinskih združenj in organizacij za mlade iz Kitajske, ki se mudijo v Sloveniji na kratkem študijskem obisku.

Študijski obisk je organiziran v sodelovanju med slovensko in hrvaško nacionalno agencijo EU programa MLADI V AKCIJI (www.movit.si), osredotočen pa je na spoznavanje ureditev in politik za mlade na občinskih ravneh. Sodelovanje kitajske skupine je del aktivnosti v okviru EU – kitajskega leta mladih 2011, ki so ga začrtali voditelji vlad in držav na 12. vrhu EU – Kitajska (novembra 2009) v Nanjingu, kot prvo izmed posameznih let, katerih namen je poglobiti odnose in sodelovanje med Evropsko Unijo in Ljudsko republiko Kitajsko na različnih področjih.

Članici UP – UP FAMNIT in UP PINT že daljše obdobje uspešno sodelujeta s kitajskimi partnerji na področju raziskav. V okviru obiska so predstavniki UP FAMNIT predstavili fakulteto in inštitut UP PINT, dosedanje kitajsko-slovensko sodelovanje na gospodarskem področju ter dosedanje izredno produktivno sodelovanje s kitajskimi raziskovalci na področju algebraične teorije grafov (raziskovalci s Beijing Jiaotong University, Capital Normal University, Peking University, Nankai University, …), začetki katerega segajo v leto 1992. Gosti s Kitajske so predstavili možnosti za nadaljnje kitajsko-slovenske raziskovalne projekte in projekte na področju gospodarstva. Preko video konference se je oglasila tudi naša zadnja doktorandka dr. Cui Zhang, ki prihaja s Kitajske, za doktorski študij pri nas, pa se je odločila zaradi znanstvene odličnosti naših raziskovalcev s področja algebraične teorije grafov.

Nekaj foto utrinkov dogodka si lahko ogledate tukaj: fotogalerija

 


petek, 20. maj 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 23. maja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Avtorja: Kati Rozman, Staš Bevc

Naslov: Napovedovanje proteinskih vezavnih mest z uporabo metod strojnega učenja.

Povzetek:
Proteinska vezavna mesta so pomembna za razumevanje delovanja proteinov. Določamo jih s pomočjo laboratorijskih eksperimentalnih metod (kristalografija, magnetna resonanca) ali z uporabo računalniških tehnologij (sidranje, podatkovno rudarjenje).
Na seminarju bo predstavljen potek priprave podatkov za napovedovanje vezavnih mest proteinov z metodami strojnega učenja ter uspešnost napovedi, pridobljenih s to metodo.

 

Vabljeni!


četrtek, 19. maj 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 23. maja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predavala Anna Klymenko.

Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

Title: The Coxeter Graph

Abstract: According to Lovasz conjecture, every finite connected vertex-transitive graph contains a Hamiltonian cycle exept K2, Petersen, Coxeter graph and theirs truncations. We will prove that the Coxeter graph has no Hamiltonian cycle. We will also present some well-know properties of this remarkable graph.


četrtek, 19. maj 2011 Senat UP sprejel sklep o razpisu rednih volitev rektorja UP


Senat UP je na 41. redni seji dne 18. maja 2011 sprejel sklep o razpisu rednih volitev rektorja UP in rokovnik volitev.

Redne volitve bodo izvedene 3. novembra 2011, predčasne pa 26. oktobra 2011. Drugi krog volitev, v kolikor do tega pride, bo  14. novembra 2011.

Čas za prijave kandidatov se izteče 28. avgusta 2011.
 

Tajništvo UP FAMNIT

 


ponedeljek, 16. maj 2011 Asistent UP FAMNIT na izobraževanje na ugledno ameriško univerzo University of Wisconsin – Madison


Sodelavcu UP FAMNIT mag. Boštjanu Frelihu je bila odobrena štipendija za štirimesečno raziskovalno usposabljanje na ugledni ameriški univerzi University of Wisconsin – Madison, ki se uvršča v sam vrh ameriških univerz. Univerza je bila v letu 2010 uvrščena na odlično 17. mesto na Šangajski lestvici (http://www.arwu.org/ARWU2010.jsp).
 
Mag. Boštjan Frelih je član Oddelka za matematiko UP FAMNIT in asistent za področje matematike. Poučuje v študijskih programih UP FAMNIT.
 
 
 
 

ponedeljek, 16. maj 2011 Dekan UP FAMNIT prof. dr. Dragan Marušič prejel »Priznanje 15. maj« Mestne občine Koper

Mestna občina Koper vsako leto podeli priznanja posameznikom, ki so s svojim delom in izjemnimi dosežki prispevali k razvoju Mestne občine Koper.

»Priznanje 15. maj« za izjemen prispevek na področju znanstvenega in pedagoškega dela ter pri razvoju mesta Koper kot univerzitetnega mesta je letos prejel naš dekan prof. dr. Dragan Marušič.

V obrazložitvi je Komisija za priznanja in nagrade Občinskega sveta Mestne občine Koper izpostavila izjemen prispevek dr. Marušiča k razvoju znanstvenega in pedagoškega dela v Kopru in posledično k razvoju Mestne občine Koper,
s svojim uspešnim znanstveno-raziskovalnim in pedagoškim delom pa je pomembno prispeval k vključevanju Univerze na Primorskem v slovensko in mednarodno raziskovalno mrežo.
Prav tako je komisija posebej izpostavila njegova prizadevanja, da v prek športa kot edukativnega dejavnika doseže pozitiven učinek pri osebnostnem razvoju koprskih mlajših generacij.

Priznanje je bilo podeljeno na svečani seji občinskega sveta Mestne občine Koper v soboto, 14. maja 2011.

Dekanu iskreno čestitamo!
 


torek, 10. maj 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 16. maja 2011, bosta v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja v seminarski sobi v Galebu potekali dve predavanji.

Ob 9. uri bo predaval dr. Matjaž Kovše ( FNM, Univerza v Mariboru and IMFM, Ljubljana )

Ob 10. uri bo bo predaval dr. Boštjan Brešar ( FNM, Univerza v Mariboru and IMFM, Ljubljana ).

Predavanji bosta v angleščini. Vljudno vabljeni k udeležbi!

9:00 Matjaž Kovše:
Title: Steiner index of a graph

Abstract: Given a subset $H$ of $k$ vertices in a connected graph $G$ the $k$-Steiner tree problem is that of finding a connected subgraph of $G$ that contains all the $k$ vertices and has the minimum number of edges among all such subgraphs. The number of edges in this subgraph is denoted by $s_G(H)$. It is well known that for $k \geq 3$, it is generally $NP$-hard to compute $s_G(H)$. The $k$-th Steiner index of a graph $G$ is defined as the sum of all values $s_G(H)$ where $H$ ranges over all subsets of $k$ vertices of $G$. For $k=2$ this definition coincides with the definition of well known and well studied Wiener index. Hamming graphs are the Cartesian products of complete graphs, and their isometric subgraphs are called partial Hamming graphs. A polynomial time algorithm for computing the $k$-th Steiner index of partial Hamming graphs will be presented. The main ingredient will be the canonical metric representation of a graph.

 

10:00 Boštjan Brešar: 
Title: Median graphs and algebras

Abstract: In this talk we present a strong connection between certain ternary algebras, called median algebras, that enjoy three simple axioms, and the class of median graphs. The latter are defined as the graphs in which for any triple of vertices the three intervals between pairs of the triple share exactly one vertex. Median graphs are the most important class in metric graph theory, and appear in several applications in Computer science, mathematical biology and elsewhere.
We select a small portion of numerous characterizations and properties of median graphs, with an emphasis on some recent results.


petek, 6. maj 2011 ODLIČNA UDELEŽBA FAMNIT-ovih ŠTUDENTOV NA PRIMATIJADI

Primatijada, tekmovanje, ki se že vrsto let odvija na področju matematike, računalništva, biologije, kemije, fizike in drugih naravoslovnih ved ter v športnih disciplinah, je letos potekala v Čanju (Črna gora) od 28. aprila do 3. maja. Letno se je udeleži med 1.500 in 2.000 študentov iz vseh držav Balkana, ki predstavijo svoje projektne in druge naloge - med njimi so bili tudi letos študentje in zaposleni FAMNIT-a.

Udeležba študentov na tekmovanju je prinesla tudi odlične rezultate:

1. mesto v aplikativni matematiki (Nastja Cepak, 3. letnik Matematike) s projektno nalogo "Rubikova kocka" pod mentorstvom doc. dr. Klavdije Kutnar in somentorstvom mag. Boštjana Freliha

1. mesto v teoretični matematiki (Vida Maksimović in Marija Jurkovič, obe 3. letnik Matematike) s projektno nalogo "Rank 3 grupe in krepko regularni grafi" pod mentorstvom doc. dr. Klavdije Kutnar in somentorstvom mag. Boštjana Freliha

1. mesto v računalništvu (Duško Topić, 3. letnik Računalništva in informatike) - s projektno nalogo "Interaktivna vizualizacija tridimenzionalnih slik" pod mentorstvom doc. dr. Petra Roglja

2. mesto v računalništvu (Aleksandar Tošić, 3. letnik Računalništva in informatike) - s projektno nalogo "Cost effective device for multimedia enhancement" pod mentorstvom doc. dr. Branka Kavška

2. mesto v šahu (Miha Vidic - 2. letnik, MEF; Jan Martinčič - 2. letnik, RIN in Peter Muršič - 1. letnik, Matematične znanosti, 2. stopnja)

3. mesto v košarki


Aktivno pa so se tekmovanja udeležili tudi zaposleni, saje bil v komisiji za matematiko Pavel Fičur, za računalništvo pa Damjan Jurič in Tine Mezgec.

Vsem nagrajencem čestitke!

Slike si lahko ogledate na naši Facebook strani.


petek, 6. maj 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 9. maja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Ted Dobson ( Mississippi State University, Department of Mathematics and Statistics ).

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: The isomorphism classes of all generalized petersen graphs

Abstract
The generalized Petersen graphs GP(n, k) were introduced by Watkins in 1969, and since then have been studied extensively. For an ordered pair (n, k), where 1 k n 1, k = n/2, the generalized Petersen graph GP(n, k) has vertex set Z2×Zn and edge set {(1, i)(1, i+1), (0, ki)(0, ki+ k), (0, i)(1, i) : i Zn}. Many well-known graphs are generalized Petersen graphs, with GP(5, 2) being the Petersen graph itself, GP(4, 1) being the skeleton of the three dimensional cube, GP(10, 2) being the skeleton of the dodecahedron, and GP(10, 3) is the Desargues graph (the Levi or incidence graph of the Desargues configuration). In this talk, we determine necessary and sufficient conditions for two generalized Petersen graphs GP(n, k) and GP(n, ℓ) to be isomorphic. The conditions are that either k ≡ ±ℓ (mod n) or that kℓ ≡ ±1 (mod n).

 


petek, 22. april 2011 2. Mednarodna konferenca TRIPLE I

Vabljeni na 2. Mednarodno konferenco TRIPLE I,
ki bo potekala 5. in 6. maja 2011
v Središču Rotunda v Kopru

na temo

“INTEGRATING SCIENCE AND ART –
AN EXAMINATION OF INNOVATIVE APPROACHES
TO MOOD DISORDERS AND SUICIDE”

vabilo


petek, 22. april 2011 Na UP FAMNIT je predaval svetovno uveljavljeni fizik prof. dr. Dušan Petrač

 
V sredo, 20. aprila 2011 je na UP FAMNIT v okviru projekta "Razvoj naravoslovnih kompetenc" predaval svetovno uveljavljeni fizik prof. dr. Dušan Petrač.
 
Prof. dr. Dušan Petrač je višji znanstveni sodelavec Jet Propulsion Laboratory na tehnološkem inštitutu v Pasadeni, Kalifornija, ZDA.
 
Kot fizik, specializiran za razmere, ki vladajo v vesolju (ekstremno nizke temperature, breztežnost), opravlja temeljne in uporabne raziskave predvsem za potrebe civilne vesoljske agencije NASA. Že leta 1973 je neposredno sodeloval pri poskusih v breztežnostnem laboratoriju (v posebnem letalu), pri poskusih z raketami, z vesoljskim taksijem in umetnimi sateliti. Dandanes sodi med vrhunske, mednarodno priznane strokovnjake na področju vesoljske tehnike. Je avtor več kot 30 znanstvenih člankov, aktiven na številnih internih in mednarodnih znanstvenih posvetovanjih v Ameriki, Evropi in na Japonskem. Prejel je več priznanj in nagrad NASA, posebej za eksperimente, izvedene z vesoljskimi taksiji.
 
V svojem predavanju na UP FAMNIT se je dr. Petrač posvetil različnim vidikom in vprašanjem v zvezi z breztežnostjo: od povsem fizikalne razlage tega pojava, pa do vpliva breztežnosti na človekovo telo. Njegove dolgoletne izkušnje, anekdote ter njegova osebna poznanstva z ljudmi, ki so bili dalj časa izpostavljeni breztežnosti (naprimer z ameriško astronavtko slovenskega rodu Sunito Williams) so predavanje še dodatno popestrile. 

Nekaj utrinkov s predavanja 1, 2.


četrtek, 21. april 2011 Uvrstitev na državno tekmovanje iz biologije

Biološka raziskovalna naloga z naslovom 'Uspešnost neinvazivnih metod vzorčenja in njihova uporabnost v genetskih raziskavah' dijakinj Bojane Lazović in Ellene Malovrh iz Gimnazije Vič v Ljubljani, pod mentorstvom doc. dr. Elene Varljen Bužan se je uspešno uvrstila na državno tekmovanje iz biologije za srednješolce.

Pri pripravi raziskovalne naloge jima je veliko podpore nudila študentka Biodiverzitete na UP FAMNIT Sandra Hasić.

 


sreda, 20. april 2011 Udeležba raziskovalcev UP FAMNIT in UP PINT na mednarodni znanstveni konferenci v Pekingu

Univerza na Primorskem je bila prejšnji teden (10.4. – 14.4.) izredno uspešno zastopana na odmevni mednarodni znanstveni konferenci „International conference on groups, graphs and networks” v Pekingu na Kitajskem. 

Teorija grafov je zavoljo svoje razširjene aplikativnosti v drugih znanostih (genetika, kemija, logistika, ...) kot tudi v vsakdanjem življenju (informacijske tehnologije), danes eno izmed najbolj propulzivnih področij relevantnega matematičnega raziskovanja.
 
Na konferenci z udeležbo preko 60 znanstvenikov iz Nove Zelandije, Rusije, Južne Koreje in seveda gostiteljev iz Kitajske, je sodelovalo tudi 14 slovenskih matematikov. Izmed teh so večino (11) predstavljali prav raziskovalci in raziskovalke Oddelkov za matematiko na UP FAMNIT in UP PINT. Poleg šestih predavateljev, od tega dveh plenarnih (prof. dr. Dragan Marušič in izr. prof. dr. Aleksander Malnič), so se konference udeležili tudi štirje doktorski študenti UP FAMNIT. Na tak način jim je omogočen kar najhitrejši stik z vodilnimi matematiki iz področja (algebraične) teorije grafov. Na UP FAMNIT in UP PINT smo trdno prepričani, da je to izjemnega pomena za njihov kakovosten raziskovalni razvoj.
 
S kitajskimi kolegi gojimo raziskovalne stike že 17 let. Zato smo takorekoč iz prve roke priča neustavljivemu prodoru Kitajske, ki ni v znanosti nič manjši kot sicer. Tako močna in relevantna udeležba Slovenije ter UP FAMNIT in UP PINT na omenjeni konferenci ni le pohvala in nagrada našemu trdemu delu ter spodbuda za nadaljevanje le-tega. Pomeni tudi to (ali pa mogoče predvsem to), da je navkljub „majhnosti” Slovenije oziroma Univerze na Primorskem vseeno možno s Kitajsko (kot tudi z ostalim svetom) uspešno sodelovati in tekmovati. Če le delamo stvari ki so relevantne in če jih delamo z vso resnostjo in raziskovalno odličnostjo. Potem smo lahko kljub majhnosti na koncu v samem vrhu.
 
 
 
Dodatne informacije:
 
doc. dr. Klavdija Kutnar, predstojnica Oddelka za matematiko UP PINT
Tel: 05/66-17-657
e-mail: klavdija.kutnar@upr.si

 


torek, 19. april 2011 Vabilo na biološki večer

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, ki bodo potekali v veliki predavalnici UP FAMNIT in bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.

Sedmo predavanje v okviru Bioloških večerov bo v sredo, 20.4.2011, ob 19ih v Veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška 8. Predavanje z naslovom »Delfini v slovenskem morju« bo imel Tilen Genov, predsednik društva Morigenos.

Tilen Genov je ustanovitelj in predsednik društva Morigenos -  društva za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev. Poleg tega je koordinator programa raziskovanja društva, slovenski predstavnik Evropskega društva za kite in delfine, član Evropskega društva za kite in delfine in član svetovnega Društva za znanost o morskih sesalcih. Društvo Morigenos je je neodvisna in neprofitna strokovna nevladna organizacija, ki skuša združevati znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.


torek, 19. april 2011 Volitve dekana UP FAMNIT: Rezultati volitev v Akademskem zboru UP FAMNIT

Člani Akademskega zbora UP FAMNIT so včeraj, v ponedeljek, 18.4.2011 na tajnih volitvah odločali o kandidatu za dekana UP FAMNIT.
 
Volitev se je udeležilo 49 od skupaj 78 volilnih upravičencev.
Oddanih je bilo 47 veljavnih glasovnic in 2 neveljavni glasovnici.
Predlagani kandidat prof. dr. Dragan Marušič je prejel 46 glasov.

Volitve dekana bodo izvedene na majski seji Senata fakultete.

Volilna komisija za izvedbo volitev dekana UP FAMNIT
 

ponedeljek, 18. april 2011 Urnik knjižnice TeMeNa

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica v času od 25.4. do vključno 2.5.2011 zaprta.

Hvala za razumevanje.


sobota, 16. april 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 18. aprila 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 (zgornja računalnica)  ob 16:00

Predavatelj: Andrej Kramar

Naslov: O vodenju projektov in izdelavi dokumentacije (za Projektni seminar)


Povzetek:

Predavatelj bo na seminarju predstavil, kako se vodi projekte, kjer imamo opravka z industrijskim partnerjem. Opisal bo tudi kako naj bi izgledala in kako izdelati dokumentacijo za posamezne faze projekta ter kako nasploh naj bi izgledal "pisni output" projekta.

Seminar je obvezen za tiste studente magistrskega studijskega programa 2. stopnje RIN, ki letos delajo projektni seminar.

Ostali vabljeni!


ponedeljek, 11. april 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 18. aprila 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  dr. Alexander Mednykh (Sobolev Institute of Mathematics, Novosibirsk, Russia).

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Counting coverings and maps
 
Abstract: In this lecture we give a new method to count finite sheeted coverings of
manifolds with a finitely generated fundamental group. We apply it to count
branched and unbranched coverings over compact surfaces (bordered or with
empty border).
As a consequence, we suggest a new approach to count maps on surfaces up to
orientation preserving homeomorphism. The further development of the method
gives us a possibility to count chiral maps (or twins) by number of edges on a
closed orientable surface.

petek, 8. april 2011 Seja Akademskega zbora za volitve dekana UP FAMNIT (ponedeljek, 18.4.2011 ob 14. uri)

Določen je datum seje Akademskega zbora UP FAMNIT, na kateri bodo izvedene volitve za dekana UP FAMNIT.

Seja bo v ponedeljek, 18. aprila 2011 ob 14. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

 

Dekanat UP FAMNIT


četrtek, 7. april 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. aprila 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

FAMNIT-1-RU1 ob 16.00

Predavatelj: Jakob Bartolj

Naslov seminarja: Procesorji digitalnih signalov
 
POVZETEK

Procesor digitalnih signalov (angl. Digital Signal Processor, DSP) je specializiran mikroprocesor, ki ima arhitekturo prirejeno potrebam hitrih matematičnih operacij pri digitalnem obdelovanju signalov. Digitalno obdelovanje signalov se namreč izvaja z matematičnimi operacijami, za razliko od na primer obdelovanja besedil, kjer se shranjeni podatki samo preuredijo. To pomeni, da računalniki, ki so prilagojeni za poslovne in ostale splošne aplikacije niso prilagojeni za algoritme pri digitalnem obdelovanju signalov, kot sta to digitalno filtriranje in Fourierjeva analiza. DSP-ji imajo široko uporabnost in jih najdemo na primer v mobilnih telefonih in naprednih inštrumentih v znanosti in inženirstvu.



Vabljeni!


torek, 5. april 2011 Okrogla miza proti uničenju najboljših kmetijskih zemljišč

Kmetijski inštitut Slovenije v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani vabi na okroglo mizo kot izraz protesta proti uničenju najboljših kmetijskih zemljišč v Savinjski dolini ob izgradnji hitre ceste 3. razvojne osi, ki bo 11. aprila ob 10.00 v prostorih Občine Braslovče.


Cilj okrogle mize je predvsem:
·         javen protest kmetijske pedagoške in raziskovalne stroke ter gospodarstva proti
          nesmotrni pozidavi najboljših kmetijskih zemljišč v večjem obsegu; in
·         javna opredelitev in izraz stališč v podporo sprejema Predloga zakona o kmetijskih
          zemljiščih, ki je v parlamentarni proceduri.
K sodelovanju na okrogli mizi in k oblikovanju stališč vabimo predvsem:
·         eminentne predstavnike univerz in visokih šol s področja kmetijstva in okolja,
·         posamezne visokošolske učitelje in raziskovalce kmetijske in okoljske stroke,
·         predstavnike agroživilskega gospodarstva ter
·         nevladne organizacije.

Okroglo mizo bomo organizirali v ponedeljek 11. aprila v Občini Braslovče, kjer v tem trenutku
poteka umeščanje trase hitre ceste Velenje - Šentrupert. Lokacija ni izbrana naključno, saj
predstavlja ustaljen primer prostorskega načrtovanja v Sloveniji oz. nesmotrno pozidavo
najboljših in ekonomsko perspektivnih kmetijskih zemljišč večjega obsega. Trasa hitre ceste
bo namreč neposredno izločila iz kmetijske rabe velike površine najboljših kmetijskih zemljišč
in izrazito razkosala urejen in gospodarsko pomemben kmetijski prostor z delujočo
namakalno infrastrukturo. S tem bo trajno prizadela potenciale Zelene doline.
V prvem delu okrogle mize bo terenski ogled poteka trase. Po ogledu bo v sejni sobi Občine
Braslovče pregled načina odločanja in vrednotenja kmetijskih zemljišč ob umeščanju trase.
Predstavitvi bodo sledili prispevki vabljenih predstavnikov kmetijske stroke. Na podlagi
prispevkov bo oblikovana izjava za medije in javen poziv državnim inštitucijam k doslednem
varovanju kmetijskih zemljišč kot temelja za zagotavljanje večje prehranske varnosti.

Vljudno Vas vabimo, kot predstavnike inštitucij in kot posameznike,
da se okrogle mize udeležite in s krajšim prispevkom (1/2 A4) utemeljite svoja razmišljanja in stališča vezana na
problematiko varovanja kmetijskih zemljišč in prehranske varnosti v Sloveniji.

Prispevke bomo uredili in z javnim pozivom posredovali resornim ministrstvom, poslancem in medijem.

Vaše cenjene prispevke pričakujemo do sobote 8. aprila.

Prosimo, da svojo prisotnost na okrogli mizi najavite.

 


četrtek, 31. marec 2011 Glasbeno-matematični dogodek, kakršnega v Sloveniji še ni bilo!

 
 
 
Vabljeni
 

na glasbeno-matematični dogodek, kakršnega v Sloveniji še ni bilo!

Dragan Marušič in Rudi Bučar bosta v okviru predavanj študijske smeri  Biopsihologija na  UP pripravila dogodek z naslovom:

"Improvizacija na stičišču med glasbo in matematiko"

 

Preplet glasbe in matematike je lahko veliko bolj zanimiv, kot si mislimo.

Javno predavanje  bo v torek, 5. aprila 2011 ob 16. uri v predavalnici Tramontana na UP FHŠ.

Ne zamudite!

 


četrtek, 31. marec 2011 Ogled filma Rain Man

V ponedeljek 4.4.2011 ob 18h vsi vabljeni k ogledu filma Rain Man v Veliko predavalnico na Famnitu!

Nekatere stvari se lahko naučimo tudi iz filmov.
Kako gledati, da bi videl več?
Po ogledu filma razgovor o avtizmu.
Gostja: mag. Aleksandra Turk Haskič, prof. defektologije, logopedinja
Pogovor vodi: dr. Aleksander Zadel

 

Vljudno vabljeni!

 


sreda, 30. marec 2011 Vabilo na biološki večer

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, ki bodo potekali v veliki predavalnici UP FAMNIT in bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.
Šesti biološki večer bo v četrtek, 31.3.2011, ob 19ih, v veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8. Tokratno predavanje z naslovom Balkanski polotok v očeh naravoslovca bo imel Peter Glasnović.

Peter Glasnović  je študiral biologijo in kemijo na Univerzi v Ljubljani in je vpisan na podiplomski študij na Univerzi na Primorskem. Njegovo področje zanimanja za naravo je zelo široko - od botanike do biogeografije in evolucije. Na Univerzi na Primorskem je na Znanstveno-raziskovalnem središču Koper  zaposlen kot asistent v okviru Inštituta za biodiverzitetne študije, na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije pa kot asistent pri predmetih Splošna in anorganska kemija in Biogeografija.


torek, 29. marec 2011 Prof. dr. Dušan Petrač bo predaval na UP FAMNIT (20. april 2011 ob 13.00)

Prof. dr. Dušan Petrač, ki sodi med vrhunske, mednarodno priznane strokovnjake na področju vesoljske tehnike, bo v sredo, 20. aprila 2011 ob 13.00 predaval na UP FAMNIT (Velika predavalnica).

 Predavanje na temo »Sondi Voyager 1 in 2; Voyager 1 je po 33 letih še vedno aktiven in je že preko 15 svetlobnih ur oddaljen od Sonca«, bo izvedeno v okviru vseslovenskega projekta Razvoj naravoslovnih kompetenc.
 
 
 
Vljudno vabljeni!

 


torek, 29. marec 2011 Volitve dekana UP FAMNIT


Gradiva v zvezi z izvedbo volitev dekana UP FAMNIT (sklepi, zapisniki in obvestila ipd.) so objavljena tukaj:

Pravilniki, sklepi in zapisniki:
 
Obvestila:

- 24.5.2011: Informacije o sklepih 7. redne seje Senata UP FAMNIT (ponedeljek, 23.5.2011) http://www.famnit.upr.si//sl/novice/informacije-o-sklepi/
- 19.4.2011: Volitve dekana UP FAMNIT: Rezultati volitev v Akademskem zboru UP FAMNIT http://www.famnit.upr.si/sl/novice/volitve-dekana-up-fa-1/
- 29.3.2011: Seja Akademskega zbora za volitve dekana UP FAMNIT http://www.famnit.upr.si/sl/novice/seja-akademskega-zbo/
- 29.3.2011: Objava liste kandidatov za dekana UP FAMNIT http://www.famnit.upr.si/sl/novice/objava-liste-kandida/
- 22.2.2011: Začetek postopka za volitve dekana UP FAMNIT http://www.famnit.upr.si/sl/novice/zacetek postopka-za-/ 
 
 
 
Volilna komisija
za izvedbo volitev dekana UP FAMNIT
 

 


torek, 29. marec 2011 Objava liste kandidatov za dekana UP FAMNIT

Volilna komisija za izvedbo volitev dekana UP FAMNIT (Volilna komisija) v skladu s Pravilnikom o kandidiranju in volitvah dekana UP FAMNIT ter Sklepom o pričetku postopka za izvolitev dekana UP FAMNIT objavlja listo kandidatov. 

 

Pavel Fičur,
predsednik Volilne komisije



sreda, 23. marec 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 28. marca 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  dr. Martin Milanič.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Towards a combinatorial characterization of equistable graphs - partial results on a conjecture of Orlin
 
Abstract: Equistable graphs are graphs for which there exists a linear functional which characterizes the maximal stable sets of the graph. (A stable set is a set of pairwise non-adjacent vertices.) A conjecture due to Jim Orlin states that every equistable graph is a general partition graph (i.e., the intersection graph of a set system over a finite set S such that the maximal stable sets correspond precisely to the partitions of S using only sets from the family).

Orlin's conjecture holds within the class of chordal graphs; if true in general, it would provide a combinatorial characterization of equistable graphs. In this talk, we will explain the known connections between general partition graphs, equistable graphs, and triangle graphs, and show some partial results on Orlin's conjecture. In particular, we will present a complete characterization of equistable graphs decomposable with respect to the Cartesian or the tensor product.


ponedeljek, 21. marec 2011 Knjižnica TeMeNa - petek, 25.3.2011

Knjižnica bo v petek, 25.3.2011 izjemoma zaprta.

Hvala za razumevanje.


petek, 18. marec 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 21. marca 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  mag. Boštjan Frelih.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Classification of cubic symmetric fivecirculants
 
Abstract: A fivecirculant is a graph admitting an automorphism having five cycles of equal length in its cycle decomposition. A graph is said to be symmetric if its automorphism group acts transitively on the set of its arcs. In this talk, we give a classification of cubic symmetric fivecirculants.

		

sreda, 16. marec 2011 7. predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje

VABILO NA SEDMO PREDAVANJE CIKLA

FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE

 

Spoštovani!

 

Po uspešnih in dobro obiskanih lanskih predavanjih smo tudi v letošnjem šolskem letu organizirali cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, imenovan »FAMNIT-ovi Izleti v matematično vesolje« (več o tem http://izleti.famnit.upr.si/). V obliki krajših zaključenih celot izleti na preprost in laikom razumljiv način pzleti predstavljajo zanimive matematične probleme, delo raziskovalcev in uporabo matematike ne le na različnih področjih znanosti ter tehnologije temveč predvsem v vsakdanjem življenju.

 

Na zadnjem predavanju v letošnjem ciklu bo dr. Dragan Stevanović (Univerza v Nišu, UP FAMNIT, UP PINT) predstavil temo Kompleksni grafi in omrežja. Dr. Dragan Stevanović je matematik, ki ga zanimajo grafi, matrike, spektri in uporaba le-teh v drugih znanostih. Izdal je več kot osemdeset znanstvenih člankov o spektralni teoriji grafov in predaval na raziskovalnih seminarjih na štirih različnih celinah. Na UP FAMNIT je zaposlen od leta 2008, v lanskem letu pa je bil izvoljen tudi v naziv redni profesor.

 

Precej kompleksnih sistemov je moč realizirati kot omrežja, ki povezujejo veliko število posameznih enot: proteine v živih celicah, živčne celice v možganih, računalnike na internetu, ljudi s svojimi znanci na Facebooku. Kljub dejstvu, da ta omrežja izvirajo iz tako raznolikih področij, je bilo ugotovljeno, da imajo veliko skupnih lastnosti - na primer to, da so majhnega premera. Na predavanju bomo tovrstne lastnosti ponazorili na primerih dejanskih omrežij in predstavili doslej predlagane matematične modele za modeliranje ter analizo takih omrežij.

 

Predavanje bo v petek, 18. marca 2011, ob 18. uri v Veliki predavalnici

Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper

(UP FAMNIT), Glagoljaška 8, Koper.

 

Zahvaljujemo se vam udeležbo na letošnjih predavanjih in se veselimo novih popotovanj v matematična vesolja v naslednjem, tretjem ciklu!

 

 

                        Martin Milanič                                                                                prof. dr. Dragan Marušič

Vodja projekta Izleti v matematično vesolje                                                       Dekan UP FAMNIT


torek, 15. marec 2011 Na Slavnostni akademiji bodo priznanja in nagrade prejeli tudi učitelji in študent UP FAMNIT

V Tednu Univerze na Primorskem, ki poteka od ponedeljka, 14. marca, do petka, 18. marca, se bo zvrstilo več zanimivih dogodkov (program: http://www.famnit.upr.si/sl/novice/dogodki-in-prireditv/). Nekatere od teh organizira tudi naša fakulteta. 

Na Slavnostni akademiji, ki bo potekala v četrtek, 17. marca s pričetkom ob 14. uri v prostorih Gledališča Koper (Verdijeva 3) bodo podeljena priznanja in nagrade visokošolskim učiteljem in sodelavcem, raziskovalcem in študentom UP, in sicer za posebne dosežke v preteklem letu.

Letos prejmejo priznanja in nagrade tudi trije visokošolski učitelji FAMNIT/PINT in študent FAMNIT, in sicer:
- prof. dr. Andrej Brodnik prejme priznanje "Zlata plaketa" za visokošolske učitelje,
- prof. dr. Dragan Stevanović prejme nagrado za raziskovalne in razvojne dosežke za leto 2010,
- doc. dr. Janez Žibert prejme nagrado za pedagoško odličnost za leto 2010,
- Marko Grgurović, diplomant dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika in sedaj že podiplomski študent magistrskega študijskega programa Računalništvo in informatika prejme priznanje "Srečko Kosovel" za študente UP.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!



petek, 11. marec 2011 Okrogla miza "Zakaj smo družba brez razuma in dostojanstva?"

Okrogla miza "Zakaj smo družba brez razuma in dostojanstva?" v okviru Tedna UP

 

Gosti: dr. Andraž Teršek, dr. Aleksander Zadel in mag. Rado Pezdir

Moderatorja: Olga Kaliada in Matija Žgur


Tri javno prepoznavne osebnosti, trije svetovi, tri znanstvene vede... in podobno kritičen odnos do samega sebe in do sveta.
To je le skromen začetek zgodb, ki jih dr. Aleksander Zadel, dr. Andraž Teršek in mag. Rado Pezdir pišejo s svojim javnim odnosom do človečnosti, razuma, vrednot, akademskega poklica, politike in najpomembnejših družbenih vprašanj. Tudi zgodb, ki jih drugi ljudje in javnost pišejo o njih. Njihove zgodbe se ne le poklicno prepletajo, ampak imajo tudi vsebinska stičišča. Za nekatere kontroverzna, provokativna, idealistična ipd., za druge prizemljena v moralnem razumu in intelektualni odgovornosti. Pričakujemo, da bo pogovor z njimi, ki bo podčrtan z vprašanji o vlogi dostojanstva in razuma v sodobni družbi, prav takšen.

Vljudno vabljeni na okroglo mizo, ki bo 15.3.2011 ob 15h v Veliki predavalnici na Famnitu.

 


četrtek, 10. marec 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 14. marca 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  dr. Vito Vitrih.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: High order parametric polynomial approximation of conic sections
 
Abstract: In this talk a particular shape preserving parametric polynomial approximation of conic sections will be presented. An ellipse and a hyperbola can be represented in a parametric form using e.g. trigonometric and hyperbolic functions. But, in contrast to a parabola, they do not have a parametric polynomial parameterization. In many applications a parametric polynomial approximation of conic sections is needed and it is important to derive accurate polynomial approximants. We will derive polynomial approximants with the highest possible approximation order in a closed form.

četrtek, 10. marec 2011 Dogodki in prireditve ob Tednu UP

Spoštovane in spoštovani,
v Tednu Univerze na Primorskem, ki bo med 14. in 18. marcem 2011, se bo zvrstilo kar nekaj zanimivih dogodkov, pri katerem sodeluje večina članic Univerze na Primorskem.

Vljudno vas vabimo, da si ogledate
program, ki ga objavljamo na naslednji povezavi:
SPORED DOGODKOV.
Se vidimo,
Vaša Univerza na Primorskem


sreda, 9. marec 2011 Nastopno predavanje Katarine Babnik

Naslov predavanja:

Klima in kultura: komplementarna koncepta

Povzetek:
Koncepta klime in kulture izhajata iz različnih znanstvenih disciplin, znanstveno proučevanje obeh pa je sprva potekalo povsem neodvisno. Kognitivna revolucija in vse večja potreba po razlagi vzrokov za razlike v vedenju, opazne med posamezniki in kolektivi, je omogočila zbliževanje obeh konceptov. Izhodiščni kvalitativni, ideografski in induktivni pristop h kulturi namreč ne omogoča napovedovanja posledic in tistih vidikov socialnega konteksta, ki določajo razlike v učinkovitosti posameznikov in kolektivov. Slednje pa je temeljni namen koncepta klime, ki se je do danes v raziskavah dokazal kot posredujoča spremenljivka med značilnostmi okolja ter odzivi članov kolektiva nanj. Približevanje klime in kulture je vneslo v znanost številne dvome in potrebo po legitimaciji obeh. Namen predavanja je podati pregled razvoja razlag kulture in klime, značilnosti obeh konstruktov in funkcij, ki jih imata za kolektiv in njegove člane, pristopov k njihovemu proučevanju ter podati usmeritve za njuno proučevanje kot komplementarni kontekstualni spremenljivki.

Predavanje bo v ponedeljek  14.3.2011, ob 16. uri v predavalnici - POŠTA.


ponedeljek, 7. marec 2011 Volitve Upravnega odbora UP

Rektor UP je razpisal redne volitve članov Upravnega odbora UP.

Volitve bodo izvedene v torek, 31. maja 2011.

Več informacij: sklep in rokovnik volitev  


petek, 4. marec 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 7. marca 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  Ademir Hujdurović.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Bipartite locally distance transitive graphs.
 
Abstract: In this talk we introduce the definition of locally distance transitive graph, and prove some basic properties. We also discuss possible characterization of bipartite locally distance transitive graphs.

torek, 1. marec 2011 Nastopno predavanje dr. Sonje Jeram

v torek, 8. marca
ob 9:00
na FAMNIT - Mala predavalnica


Povzetek predavanja:

 
Naslov: Alternativne metode v ekotoksikologiji

Evropska kemijska politika REACH zahteva testiranje kemikalij, katerih nevarnih lastnosti kljub dolgoletni rabi še vedno ne poznamo dovolj. Roki za izvedbo testiranja so kratki, število kemikalij pa izjemno veliko. Potreben je razvoj časovno kratkih in cenovno sprejemljivih testnih metod. Istočasno Direktiva o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene, postavlja stroge zahteve o zmanjšanju rabe živali v poskusih. To je dodaten razlog za pospešen razvoj alternativnih metod in novih testnih strategij. Pri tem predstavlja velik problem izjemna variabilnost obstoječih ekotoksikoloških podatkov, ki so osnova za validacijo alternativnih metod. Bomo s trenutnim znanjem uspeli izpolniti zahteve nove kemijske politike? Ali bo morda potreben popolnoma nov pristop za nujno zaščito okolja pred nadaljnjim kemijskim onesnaževanjem? 
Maksimalno zmanjšanje izpustov kemikalij v okolje oziroma popolna reciklaža odpadnih snovi, ne glede na njihove lastnosti, bi moralo postati osnovno načelo vseh onesnaževalcev.

povzetek nastopnega predavanja


petek, 25. februar 2011 FAMNITov 5. biološki večer

UP FAMNIT vabi na PETI BIOLOŠKI VEČER, ki bo tokrat izjemoma v petek, 4. marca ob 16h v mali predavalnici na Famnitu.

Na predavanju z naslovom »An Overview of Illumina Sequencing Technology and its Applications« bomo gostili Dr. Epameinondasa Fritzilasa iz podjetja Illumina United Kingdom. Predavanje bo v angleškem jeziku.
 
Vljudno vabljeni!

Povzetek predavanja:
High-throughput DNA sequencing has become a mature technology that offers new insights to molecular biologists.
In this talk, we will give a high-level overview of Illumina's sequencing workflow:
Sample preparation, image acquisition, base-calling, read mapping and variant calling.
Certain things will be discussed from a computer scientist's point of view.
If time permits, we will also touch upon some applications of sequencing.

prosojnice


četrtek, 24. februar 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 28. februarja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  dr. Štefko Miklavič.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: A problem from the theory of distance-regular graphs. (Part II)
 
Abstract:In this talk we present a problem from distance-regular graphs. A solution of this problem would lead to a complete classification of Q-polynomial distance-regular graphs with a maximal possible girth.

torek, 22. februar 2011 Začetek postopka za volitve dekana UP FAMNIT

 
 
S sklepom je senat določil tričlansko volilno komisijo ter opredelil roke za izvedbo volilnih opravil, s pravilnikom pa natančneje določil postopek oddaje kandidatur in izvedbe volitev dekana.
 
Za dekana lahko kandidira visokošolski učitelj, ki opravlja delo na fakulteti na podlagi pogodbe o zaposlitvi.
 
Rok za vložitev kandidatur je 18. marec 2011.  
 
Predlagatelji vloge posredujejo Volilni komisiji za izvedbo volitev dekana UP FAMNIT na naslov:
Univerza na Primorskem
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper
ZA VOLILNO KOMISIJO ZA IZVEDBO VOLITEV DEKANA UP FAMNIT
Glagoljaška 8
6000 Koper

ponedeljek, 21. februar 2011 Vabilo na predavanje dr. Diega De Lea

Predavanje z naslovom »What is the real role of psychiatric disorders in suicide?« dr. Diega De Lea bo potekalo v petek, 25.2.2011 ob 10:00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

 
Prof. dr. Diega De Lea mednarodni strokovni in znanstveni krogi na področju preučevanja suicidologije uvrščajo med enega največjih priznanih strokovnjakov. Profesor psihiatrije Diego De Leo predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji, je direktor Centra za raziskovanje in preprečevanje samomora na omenjeni univerzi, predava pa o kulturnih vidikih samomorilnega vedenja (naslov predavanja: Cultural Aspects of the Suicidal Behaviour).
 
Prof. De Leo je pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dneva za preprečevanje samomora, ki ga je po večletnih prizadevanjih osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Svetovnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil prvič organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, od takrat pa obeležujemo po vsem svetu.
 
Prof. Diego de Leo je med drugim glavni svetovalec Globalne mreže za preprečevanje samomora pri Svetovni zdravstveni organizaciji, član uredniškega odbora uglednih strokovnih revij (Behavioral Medicine, Crisis, Archives of Suicide Research, Suicide & Life-Threatening Behavior, Aging Clinical and Experimental Research, Journal of Affective Disorders, Advancing Suicide Prevention); v svoji karieri je bil recenzent 25 svetovnih strokovnih revij s področja psihiatrije, medicine, javnega in duševnega zdravja ter samomora (med njimi British Journal of Psychiatry, International Journal of Psychiatry in Medicine ter Archives of Suicide Research) in založniškim hišam v Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji ter na Nizozemskem. 
 
Predavanje bo izvedeno v angleškem jeziku v okviru znanstveno raziskovalnega sodelovanja na UP FAMNIT in UP PINT (program uveljavljenih raziskovalcev iz tujine, ki ga sofinancira ARRS).
 
 
 
Vljudno vabljeni!

 


petek, 18. februar 2011 PREDSTAVI IDEJO! LE SKUPAJ S TABO LAHKO RASTEMO

Banka Koper, članica bančne skupine Intesa Sanpaolo, organizira natečaj »Customer Satisfaction University Award«, ki bo v Sloveniji potekal pod naslovom »Predstavi idejo! Le skupaj s tabo lahko rastemo.« K mednarodnem projektu, ki poteka tudi v drugih državah, kjer posluje ta mednarodna bančna skupina, so vabljeni  tudi študenti fakultet Univerze na Primorskem. Nagrade so mamljive - za slovenske zmagovalce zaposlitev v Banki Koper, za mednarodne pa na mednarodnem sedežu bank članic skupine Intesa Sanpaolo v Milanu oziroma študij na eni izmed vodilnih italijanskih fakultet.

Zaposlitev – ena beseda, ki pa vzbuja različne misli. Zagotovo si vprašanje »Kam po končanem študiju?« zastavljate tudi vi. Pomena zaposlovanja, ki je bil izpostavljen v nedavni študiji o mladih danes, so se zavedali tudi v Banki Koper in bančni skupini Intesa Sanpaolo, ko so zasnovali natečaj in k sodelovanju povabili univerze oziroma študente po svetu, med njimi tudi študente treh javnih slovenskih univerz. Sodelovanje je vsekakor izziv, saj omogoča zaposlitev. Banka Koper pa v projekt vstopa z zavestjo, da lahko bodočim diplomantom slovenskih univerz omogoči perspektivno zaposlitev in tako pokaže, da je odgovorna za dogajanje v družbi in okolju, kjer deluje in posluje. Tudi sicer banka sodeluje v različnih projektih, ki so usmerjeni v spodbujanje izobraževanja in razvoja, med njimi so tudi projekti, usmerjeni prav v mlado in perspektivno generacijo tako študentov oziroma diplomantov kot mladih podjetnikov.

Na natečaju lahko sodelujejo redno vpisani študenti, ki opravljajo izpite v rednih rokih, imajo povprečno oceno 7 ali višjo, niso starejši od 25 let, tekoče obvladajo angleščino in okolja MS Office ter v času projekta niso na študijski izmenjavi v tujini (npr. Erasmus). Natečaj je razpisan za področje ekonomije, statistike, matematike, fizike, gospodarskega inženiringa, poslovodnih in komunikacijskih ved, sociologije, političnih ved in psihologije.

 

Več informacij v priloženem gradivu in na http://www.banka-koper.si/university_award, kjer je objavljen tudi spletni obra zec za prijavo.

                   

 


torek, 15. februar 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 21. februarja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  dr. Štefko Miklavič.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: A problem from the theory of distance-regular graphs
 
Abstract:In this talk we present a problem from distance-regular graphs. A solution of this problem would lead to a complete classification of Q-polynomial distance-regular graphs with a maximal possible girth.

ponedeljek, 14. februar 2011 VABILO NA ŠESTO PREDAVANJE CIKLA FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE

VABILO NA ŠESTO PREDAVANJE CIKLA

FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE

 

Predavanje bo v petek, 18. februarja 2011, ob 18. uri v Veliki predavalnici

Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper

(UP FAMNIT), Glagoljaška 8, Koper.

 

Po uspešnih in dobro obiskanih lanskih predavanjih tudi v letošnjem šolskem letu organiziramo cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, imenovan »FAMNIT-ovi Izleti v matematično vesolje« (več o tem http://izleti.famnit.upr.si/). V obliki krajših zaključenih celot izleti na preprost in laikom razumljiv način predstavljajo zanimive matematične probleme, delo raziskovalcev in uporabo matematike ne le na različnih področjih znanosti ter tehnologije temveč predvsem v vsakdanjem življenju.

 

Na predzadnjem predavanju v letošnjem ciklu bo dr. István Kovács (UP FAMNIT, UP PINT) predstavil Zgodbo s srečnim koncem. Dr. István Kovács je doktoriral na Univerzi v Szegedu (Madžarska) leta 2003, od leta 2004 pa je zaposlen na Univerzi na Primorskem. Raziskovalno se ukvarja z algebraično teorijo grafov in končnimi geometrijami.

 

Zamislite si pet točk v ravnini, tako da nobene tri ne ležijo na isti premici. Ali lahko med njimi vselej izberemo štiri točke, ki tvorijo oglišča konveksnega štirikotnika? Leta 1933 je Eszter Klein to nalogo posplošila tako, da je definirala število N(n) kot najmanjše število točk v splošni ravninski legi, izmed katerih lahko vselej izberemo oglišča konveksnega n-kotnika. Pál Erdős in György Szekeres sta dve leti kasneje dokazala, da število N(n) obstaja za vsako celo število n, večje od 2. Zgodba se je končala s poroko med Kleinovo in Szekeresom leta 1937, zato  je Erdős to nalogo poimenoval „problem s srečnim koncem.“ Števila N(n) pa zanimajo matematike tudi danes. Še tik pred svojo smrtjo leta 1996 je tako Erdős zapisal, da bi z veseljem plačal 500 $ za dokaz, da je N(n)=2n−2+1. Vas zanima, zakaj?


petek, 4. februar 2011 Seminar MARA

V (izjemoma) sredo, 9. februarja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

MALA PREDAVALNICA ob 16.00

Naslov: Inovacijska šola – i.šola: možnosti sodelovanja v okviru Projektnega seminarja

Predavatelji: Elvira Luin (UIP), predstavnika podjetij Robotina in Harpha Sea

Povzetek:
V okviru projektnega seminarja se lahko študenti UP FAMNIT vključite v i.šolo.
I.šola je izobraževalni program Univerze na Primorskem, ki temelji na filozofiji ustvarjalnega mišljenja t.i »dizajnerskega razmišljanja« po vzoru Stanfordske univerze v ZDA, kjer se študenti  združeni v time pri projektnem delu v sodelovanju s podjetji srečajo z vsemi osnovnimi dejavnostmi podjetja: od iskanja idej, razumevanju problemov poslovanja, zaznavanja tržnih priložnosti, izdelave tržnih analiz, razvoja izdelkov/storitev, učinkovitega trženja, pa do osnov financ in vodenja. Predstavljeni bodo poslovni izzivi podjetij Robotina in Harpha Sea, ki jih boste lahko reševali študenti vseh članic skupaj.

Vabljeni!


sreda, 26. januar 2011 Predavanje dr. Diega De Lea odpade

Spoštovani,


obveščamo vas, da predavanje prof. dr. Diega De Lea, predvideno za četrtek, 27.1.2011 na UP FAMNIT, zaradi bolezni predavatelja odpade.
O nadomestnem terminu vas bomo predhodno obvestili.


torek, 25. januar 2011 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 31. januarja 2011, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval  prof.dr. Jiangtao Shi (School of Mathematical Sciences, Peking University).
Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: On an inverse problem to Frobenius’s theorem
Abstract: Let G be a finite group and e a positive integer dividing |G|, the order of G.
Denoting Le(G) = {x \in G| xe = 1}, Frobenius proved that |Le(G)| = ke for a
positive integer k ≥ 1. In this talk, we give a complete classification of finite groups
G with |Le(G)| ≤ 2e for every e dividing |G|.
 
 


ponedeljek, 24. januar 2011 Vabilo na predavanje prof. dr. Diega De Lea

Vabilo na predavanje prof. dr. Diega De Lea

četrtek, 27.1.2011 ob 12:15 uri

Velika predavalnica UP FAMNIT,
Glagoljaška 8, 6000 Koper



»What is the real role of psychiatric disorders in suicide?«
 

Prof. dr. Diega De Lea mednarodni strokovni in znanstveni krogi na področju preučevanja suicidologije uvrščajo med enega največjih priznanih strokovnjakov. Profesor psihiatrije Diego De Leo predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji, je direktor Centra za raziskovanje in preprečevanje samomora na omenjeni univerzi, predava pa o kulturnih vidikih samomorilnega vedenja (naslov predavanja: Cultural Aspects of the Suicidal Behaviour).

Prof. De Leo je pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dneva za preprečevanje samomora, ki ga je po večletnih prizadevanjih osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Svetovnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil prvič organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, od takrat pa obeležujemo po vsem svetu.
 
Prof. Diego de Leo je med drugim glavni svetovalec Globalne mreže za preprečevanje samomora pri Svetovni zdravstveni organizaciji, član uredniškega odbora uglednih strokovnih revij (Behavioral Medicine, Crisis, Archives of Suicide Research, Suicide & Life-Threatening Behavior, Aging Clinical and Experimental Research, Journal of Affective Disorders, Advancing Suicide Prevention); v svoji karieri je bil recenzent 25 svetovnih strokovnih revij s področja psihiatrije, medicine, javnega in duševnega zdravja ter samomora (med njimi British Journal of Psychiatry, International Journal of Psychiatry in Medicine ter Archives of Suicide Research) in založniškim hišam v Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji ter na Nizozemskem.

Predavanje bo izvedeno v angleškem jeziku v okviru znanstveno raziskovalnega sodelovanja na UP FAMNIT in UP PINT (program uveljavljenih raziskovalcev iz tujine, ki ga sofinancira ARRS).



Vljudno vabljeni!



Prof. Dr. Dragan Marušič
Dekan UP FAMNIT


Izr. prof. dr. Štefko Miklavič
Direktor UP PINT


ponedeljek, 24. januar 2011 Biološki večer

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, ki bodo potekali v veliki predavalnici UP FAMNIT in bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.

Četrti biološki večer bo to sredo, 26.1.2010, ob 19h, v veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8. Tokratno predavanje z naslovom Komarji – zakaj in kako preučevati to nadlogo? bo imela Katja Kalan.

Katja Kalan je študirala biologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Tekom študija je sodelovala na raznih projektih, predvsem s področja ekologije in sistematike živali. Zanimata biologija in ekologija tigrastega komarja. Od februarja 2010 je zaposlena kot astistenka na UP FAMNIT in kot raziskovalka na Inštitutu za biodiverzitetne študije.

sobota, 22. januar 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 24. januarja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT 1 - RU1 ob 16.00

Predavatelj: David Paš

Naslov: Ants solve the vehicle and crew scheduling problem in public transport

Povzetek:
Na seminarju bo predstavljena nova metoda za razporejanje vozil ter določitev služb, ki temelji na meta-hevristiki kolonije mravelj. Izkazalo se je, da problem določitev služb ne izpolnjuje neko temeljno predpostavko meta-hevristike in da je klasični Ant System neučinkovit.

Za ugotovitev učinkovitosti algoritma sta bile uporabljene dve različne zbirke testnih podatkov. Po eni strani, se bo primerjalo algoritma z uveljavnimi metodami na mednarodno priznanih Huismanovih naključnih instancah. Za ta namen je bil algoritem implementiran za Huismanov model za večdepotsko razporejanje vozil ter določitev služb z menjavo vozil. Kakovost rešitev je odstopala od tistih iz celoštevilskega pristopa za največ 9 odstotkov in rešitve so bile izračunane v manj kot 1 sekundi!

Po drugi strani, se bo uporabnost algoritma pokazala na praktičnih primerih podjetja Ljubljanski Potniški Promet.

Vabljeni!


sreda, 19. januar 2011 UP FAMNIT na Informativi 2011 (21. in 22.1.2011, Gospodarsko razstavišče Ljubljana)

UP FAMNIT se bo skupaj z drugimi članicami Univerze na Primorskem tudi letos predstavila na sejmu INFORMATIVA - vseslovenskem sejmu izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja. Sejem bo v petek, 21. januarja in v soboto, 22. januarja 2011 med 9. in 18. uro na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Predstavili bomo fakulteto in študijske programe in obiskovalce seznanili z novostmi v študijski ponudbi fakultete.

Več o sejmu   > > >

 


ponedeljek, 17. januar 2011 Peto predavanje cikla Famnitovi izleti v matematično vesolje

Po uspešnih in dobro obiskanih lanskih predavanjih tudi v letošnjem šolskem letu organiziramo cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu, imenovan »FAMNIT-ovi Izleti v matematično vesolje« (več o tem http://izleti.famnit.upr.si/). V obliki krajših zaključenih celot izleti na preprost in laikom razumljiv način predstavljajo zanimive matematične probleme, delo raziskovalcev in uporabo matematike ne le na različnih področjih znanosti ter tehnologije temveč predvsem v vsakdanjem življenju.

 
Na prvem predavanju v letošnjem koledarskem letu bo dr. Mihael Perman (UL Fakulteta za strojništvo, UP FAMNIT) predstavil Pomen nadzora ruletnih cilindrov. Dr. Mihael Perman je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz matematike (1983), na University of California (Berkeley) pa doktoriral iz statističnih znanosti (1990). V letih 1993-1994 je predaval na University of Southern California (ZDA) in na Univerzi v Cambridgeu (Velika Britanija), v letih 1995-2006 pa kot izredni profesor na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2007 je direktor Agencije za zavarovalni nadzor, zadnji dve leti predava tudi verjetnost in statistiko na UP FAMNIT. Raziskovalno se ukvarja z verjetnostnim računom, statističnim modeliranjem, aktuarstvom in zavarovalništvom.
 
Ruletni cilinder je generator slučajnih števil in s tem posredno generator dobitkov na francoski ter ameriški ruleti. Številni primeri iz igralniške zgodovine pričajo, da se lahko verjetnosti posameznih izidov občutno razlikujejo od pričakovanih. Razlogi za to so lahko bodisi mehanske narave (slabo izdelan ali slabo montiran cilinder) bodisi nevešči krupjeji, lahko pa gre tudi za namerno manipulacijo. Z metodami verjetnostnega računa sicer lahko dokažemo, da za idealen cilinder ne more obstajati strategija, ki bi igralcem dosledno prinašala dobiček, vendar pa se igralniške hiše ne morejo zanesti na ta matematični rezultat, ker velja le za primer idealnega cilindra. Dejanski cilindri pa niso idealni, zato lahko igralci s primernimi metodami izkoristijo pristranske cilindre. Zaščita pred matematično podkovanimi igralci, ki bi znali sistematično slediti izidom in uporabljali zapletene strategije, ali igralci, ki bi z običajno igro naključno stavili na favorizirane številke, ni edini razlog za nadzor. Razlogi so še zakonske narave, pa tudi želja po korektnem obravnavanju gostov, ki od igralniške hiše pričakujejo "kvalitetno" ponudbo v smislu "fair-playa". Nadzor velikega števila cilindrov, ki so hkrati v obratovanju, ni preprosta naloga, saj vključuje precej raznolike vidike - statistična metodologija je ena od pomembnih komponent nadzora.
 
Predavanje bo v petek, 21. januarja 2011, ob 18. uri v Veliki predavalnici
Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper
(UP FAMNIT), Glagoljaška 8, Koper.
 
Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

petek, 14. januar 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 17. januarja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT 1 - RU1 ob 16.00

Predavatelja: Alessandro Budai, Davide Varesano (Emaze Networks)

Povzetek:

Emaze Networks is the Italian Corporate Information Security leader, being a strategic partner of many large Italian Organizations such as Telecom Italia, Vodafone, Saipem, Gruppo Mediobanca, Pirelli, Prysmian and Allianz. Emaze offers information technology services and integrated solutions that are collectively known as Informed Security Management (ISM) that is the complete Enterprise-class information security framework; meant as the unitary compound of processes and infrastructures – Vulnerability Management, IT Risk Management and Security Compliance.

Implementing the ISM frameworks allows the Company not only to defend its digital assets eliminating every single criticality, but also to succeed in coordinating technological tools and managing processes, granting a full measurability even in the operating stage, constantly confronting with the benchmark and enterprise or international policies. Emaze, which counts on 70 qualified technicians, combines innovative technology with excellent expertise and know-how on the Information and Logical Security sector.

The Emaze offer includes advanced turnkey solutions in the following fields:
•    Informed Security Management framework implementation, strictly focusing on projecting and realizing security Control Room;
•    A wide range of Professional and Counseling services that allow managing information security issues, even as outsourcing;
•    Information Security standards implementation and compliance verification

Following the presentation of Emaze Networks R&D Labs there will be a discussion on the possibilities of collaboration (especially through the postgraduate project seminar).

 

MATEMATIČNI SEMINAR

Naslov: Uvod v koncne obsege (red polinoma)

Predavatelj: 16.30-17.00 Maja Kovač

Povzetek:
V prvi polovici študijskega leta 2010/11 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige R. Lidl, H. Niederreiter, Introduction to finite fields and their applications, Cambridge University Press, 2002.
Na tokratnem predavanju bomo nadaljevali s prvim razdelkom 3.poglavja.
Ogledali si bomo še nekatere lastnosti reda polinoma.
Opomba: ob 16.00 je predvideno študentsko izpolnjevanje anket.

 

Vabljeni!


torek, 11. januar 2011 Vabilo na zagovor magistrskega dela študentke Tine Nemarnik

Vabimo vas na zagovor magistrskega dela z naslovom Časovno-frekvenčna analiza izbranih delnic slovenske borze študentke študijskega programa Računalništvo in informatika Tine Nemarnik.

Zagovor bo v ponedeljek, 24. januarja 2011 ob 14. uri v Mali predavalnici UP FAMNIT.

Referat za študente UP FAMNIT
 


četrtek, 6. januar 2011 Seminar MARA

V ponedeljek, 10. januarja 2011, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor - RU1 ob 16.00

Naslov: Časovno-frekvenčna analiza izbranih delnic slovenske borze

Predavatelj: Tina Nemarnik

Povzetek:

Magistrsko delo je osredotočeno na časovno – frekvenčne predstavitve izbranih delnic in indeksa slovenske borze. Prvi del naloge se naslanja na ekonomska izhodišča o obstoječih raziskavah podatkov o delnicah v časovno – frekvenčnem prostoru. V delu se predstavi obstoječa baza podatkov in signali izbranih časovnih vrst, s katerimi dosežemo transparentnost (solventnost) historičnega gibanja cen delnic in vrednosti indeksov oziroma zadostimo prvi stopnji /hipoteze efektivnega trga/. Teoretični del, ki je matematično in grafično usmerjen, je posvečen energijskim časovno – frekvenčnim predstavitvam. S pomočjo sintetiziranega signala se predstavijo prednosti in pomanjkljivosti posamezne porazdelitve za prepoznavanje poslovnih ciklov v časovno – frekvenčnem prostoru. Jedro magistrskega dela temelji na predstavitvi izbranih delnic v časovno – frekvenčnem prostoru. Cilj metodološkega pristopa je opazovanje in razpoznavanje skritih periodičnosti v izbranih podatkih. Periodičnosti v časovno – frekvenčnem prostoru v ekonomski terminologiji pravimo poslovni cikli. Z izdelavo sintetiziranega signala podatkov se preverja ustreznost porazdelitev in preučuje njihove karakteristike. Podatkom enotnih tečajev se aplicirajo različni filtri, ki signal razdelijo na trend in ciklično komponento. Ciklična komponenta postane analitični del signala, nad katerim izvajamo časovno – frekvenčno analizo in določamo poslovne cikle.
 

Vabljeni!


četrtek, 6. januar 2011 Predavanje o varstvu morskih želv

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem
(UP FAMNIT)
 
vabi na Predavanje o varstvu morskih želv,
 
ki ga bo imel Roderic Mast, svetovni strokovnjak s področja varstvene biologije morskih želv.
Ob posebnih priložnostih, kakor bo tudi tokrat,  pa je na predavanju prisotna tudi želva Mr. Leatherback,
o kateri si lahko več preberete prek spletnih povezav v nadaljevanju.
 
Predavanje bo
v petek, 7.1.2011, ob 18.00
v Veliki predavalnici UP FAMNIT-a na Glagoljaški ulici 8 v Kopru.
 
Vljudno vabljeni.
Več informacij: Katja.Kalan@zrs.upr.si ; 05/611-7934.
 
 
 
Življenjepis dr. Roderica Masta:
Vice President, CI Sojourns and CABS Sea Turtle Flagship Program  
The sea turtle: what creature on Earth could be more majestic and beautiful? At least, that’s how CI’s Rod Mast felt the first time he stood on a Florida beach watching a loggerhead nest. Rod lost his heart to sea turtles that day, and ever since then he has been a passionate sea turtle conservationist. As director of the Sea Turtle Flagship Program for CI’s Center for Applied Biodiversity Science, Rod strives tirelessly to protect these unique, and uniquely threatened, marvels of nature.
In addition to his turtle-related pursuits Rod has been instrumental in CI’s regional programs, founding and overseeing CI's efforts in Colombia, Madagascar, Botswana, and helping to launch the Papua New Guinea/Melanesia, Brazil and the Guianas programs. Also noteworthy was his involvement in the 1997 launch Global Amphibian Campaign, which has since become the Global Amphibian Assessment. As head of CI’s Sojourns program, Rod is dedicated to giving others life-changing experiences, just as his life was changed forever on that Florida beach.
AREAS OF EXPERTISE
Sea turtles: It’s hard to imagine a human being who is more deeply involved with sea turtles. Rod is the former president of the International Sea Turtle Society and serves as co-chair of the IUCN-SSC Marine Turtle Specialist Group, and was the host of the XXIV Sea Turtle Symposium in San Jose, Costa Rica. He’s even been known to dress up as a sea turtle on certain special occasions.
Več o njegovem delovanju pa si lahko ogledate na spodnjih povezavah:
 

ponedeljek, 3. januar 2011 Nastopno predavanje dr. Bojana Lazarja

Dr. Bojan Lazar bo dne 07.01.2011 imel nastopno predavanje za izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje Biologija.
Predavanje z naslovom 'Populacijski modeli v varstvenoj biologiji: odkritje črne škatle' bo pričelo ob 15:30 v Mali predavalnici UP FAMNIT.

Povzetek predavanja:
Pri številnih dolgoživečih in počasi rastočih vrstah z nizko reproduktivno sposobnostjo predstavljajo populacijski modeli edini način ocene mogočih scenarijev vpliva antropogenih peturbacij na spremembe v populacijski rasti. Zato predstavljajo populacijski modeli danes ključno orodje v varstveni biologiji, ki usmerjajo upravljanje z vrstami in omogočajo oceno alternativnih planov njihove zaščite. Predavanje bo na primeru velikih morskih vretenčerjev razkrilo pomembnost teorije življenskih ciklov (life-history) kot teoretske osnove populacijskih modelov, načela sestave in interpretacije matričnih populacijskih modelov, in primere njihove praktične uporabe pri načrtovanju znanstveno utemeljene zaščite ogroženih vrst.

Vljudno vabljeni!