Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 28. marec 2014 Zaključen prvi krog spletnega tekmovanja Open International Internet-Olympiad

V torek, 11. marca 2014 se je 12 dodiplomskih študentov matematike udeležilo 1. kroga spletnega tekmovanja Open International Internet-Olympiad, ki ga organizirajo ruski kolegi, poteka pa po celem svetu.

Študenti Bećo Merulić iz 3. letnika, Ratko Darda in Edin Husić iz 2. letnika ter Roman Solodukhin, Luka Pavlović in Marko Palangetić iz 1. letnika so se uvrstili v 2. krog tekmovanja, ki bo na FAMNITu izveden v naslednjih dneh. V prvem krogu sta se najbolje odrezala Ratko Darda in Roman Solodukhin.

Sodelavci FAMNITa tekmovalcem iskreno čestitamo.


petek, 28. marec 2014 Naši študentje na internetni olimpijadi iz ekologije

V ponedeljek, 17. marca 2014 je potekala internetna olimpijada iz ekologije, na kateri je sodelovalo 6 študentov dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta, in sicer: Jure Peroš, Anže Bernard, Živa Muhič, Janja Kosem, Lara Šega in Suzana Stjepanović.

V drugi krog, ki je potekal 27. marca 2014, se je uvrstilo vseh 6 tekmovalcev. Z najboljšim rezultatom se je v prvem krogu izkazal Jure Peroš, študent 2. letnika.

Sodelavci FAMNITa Juretu in vsem ostalim čestitamo in upamo na čim boljšo uvrstitev v 2. krogu!


petek, 28. marec 2014 Uspešno srečanje slovenskih in italijanjskih podjetij v Casa Futura, Mira, Forte Poerio

UP FAMNIT je v sodelovanju s CRACA v okviru projektaEnergyViLLab v četrtek, 27.03.2014, organiziral srečanje italijanskih in slovenskih malih in srednje velikih podjetij, ki se ukvarjajo z leseno gradnjo oziroma proizvodnjo lesenih elementov za konstrukcije. Srečanje se je odvilo v Casa Futura v Mira, Forte Poerio. Po predstavitvi gradnje Casa Futura so podjetja predstavila svoje dejavnosti in produkte ter iskala skupne interese in možnosti sodelovanj.

Upamo, da se bo uspešno srečanje nadaljevalo v uspešnem poslovnem sodelovanju.


sreda, 26. marec 2014 Odprtje EKO učilnice na Srednji lesarski šoli v Ljubljani

V torek, 25.3.2014, je minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, skupaj z ravnateljico Srednje lesarske šole v Ljubljani, mag. Majdo Kanop, odprl EKO učilnico.

EKO učilnica je rezultat skupnega projekta ŠC Ljubljana Srednje lesarske šole in Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete, v sodelovanju s Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

S projektom želimo prispevati k povečanju zaupanja do lesa in spodbuditi zavedanje, da lahko z lesom ustvarimo zdravo bivalno okolje po načelih trajnostnega razvoja. Na UP FAMNIT bomo v nadaljevanju izračunali ogljični odtis EKO učilnice in izvedli študijo merjenja razpoloženja dijakov v lesenih učilnicah.

Naj ob tem spomnimo, da smo EKO učilnico pred kratkim uredili tudi na UP FAMNIT.


ponedeljek, 24. marec 2014 Priznanja in nagrade UP: med nagrajenci učitelji in raziskovalci ter študenti Famnita

V petek, 21. marca 2014 so na Slavnostni akademiji, ob zaključku Tedna Univerze na Primorskem, podelili univerzitetna priznanja in nagrade, univerza pa je prvič v svoji zgodovini častni doktorat podelila Nobelovemu nagrajencu. Profesor Sir Harold Kroto je Nobelovo nagrado prejel leta 1996, za svoje raziskave na področju kemije.

Med nagrajenci so bili tudi letos sodelavci UP FAMNIT in UP IAM, in sicer:

  • Zlato plaketo Univerze na Primorskem je prejel Diego De Leo, Dsc.;
  • naziv Zaslužni profesor Univerze na Primorskem je prejel prof. dr. Cene Bavec;
  • nagrado za pedagoško odličnost Univerze na Primorskem za visokošolske sodelavce je prejel asistent Tine Šukljan;
  • nagrado za znanstveno odličnost Univerze na Primorskem za področje družboslovja je prejela asistentka Vita Poštuvan;
  • priznanje Svečana listina Univerze na Primorskem je prejel doc. dr. Marko Orel;
  • Priznanje Univerze na Primorskem za študente je prejela Olga Kaliada.

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov s Slavnostne akademije ter predstavitvi nagrajencev in nagrad.

Obenem vas vabimo k ogledu kratkega filma, v katerem so nastopale študentke in študent ter mlada raziskovalca Univerze na Primorskem, med drugim tudi naša študentka Biopsihologije.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnju pedagoški in raziskovalni poti!


ponedeljek, 24. marec 2014 Famnitovi biološki večeri: Zaščita in pravilno upravljanje Kraških travišč na območjih NATURA 2000

V sklopu Famnitovih bioloških večerov in projekta BioDiNet bo v ponedeljek, 31.3.2014, ob 19.30 uri v Mali predavalnici 2 UP FAMNIT predavanje z naslovom Zaščita in pravilno upravljanje Kraških travišč na območjih NATURA 2000, ki ga bo izvedel Jernej Figelj.

Kratka vsebina predavanja: Na Krasu živi veliko različnih vrst ptic in čeprav velik delež Krasa pokriva gozd, so najpomembnejši habitati za ptice skalovja in kulturna krajina. Na predavanju bomo podrobneje spoznali mozaično kraško kulturno krajino kjer prevladujejo ekstenzivna travišča, ptice, ki tukaj gnezdijo in načine kako s takšno krajino ravnati trajnostno in jo ohraniti za prihodnje generacije.

O predavatelju: Jernej Figelj je varstveni ornitolog, zaposlen na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Ukvarja se predvsem s spremljanjem pogostih ptic kmetijske krajine.

Vljudno vabljeni!


nedelja, 23. marec 2014 Univerzitetni programerski maraton 2014

ACM Slovenija razpisuje Univerzitetni programerski maraton 2014 - vseslovensko tekmovanje za študente v znanju programiranja, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov.

Tekmovanje bo sestavljeno iz poskusnega kola, treh predkol in finala. Finalno tekmovanje bo potekalo 11. oktobra 2014 na UP FAMNIT, najboljše študentske ekipe pa se bodo udeležile Srednjeevropskega tekmovanja ACM ICPC.

Vljudno vabljeni k prijavi!


sobota, 22. marec 2014 Vabilo na konferenco Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru

 

Vabimo vas na konferenco
Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru,

ki bo potekala v četrtek, 3. 4. 2014 v prostorih Univerze na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Titov trg 5, SI-6000 Koper, Slovenija z začetkom ob 9.30 uri, v organizaciji UP IAM in UP FAMNIT.

Na konferenci bodo na kratko, v 5 minutni predstavitvi, slovenski partnerji predstavili projekte WoodWisdom-Net, pri katerih sodelujejo ali jih vodijo, ter njihov pomen za slovensko znanost in industrijo. Na konferenci bo častni gost  dr. Andreas Kleinschmit von Lengefeld, direktor Innovation Research na Institut technologique FCBA iz Pariza. Razlog, da smo ga povabili, je, da ima kot dolgoletni podpornik razvoja iniciative WoodWisdom-Net željo in vizijo kako uspešno zgodbo WoodWisdom-Net v prihodnosti še nadgraditi.

Program konference.

Vljudno vabljeni!

Udeležbo potrdite najkasneje do 1. 4. 2014 na kontaktni naslov: olga.kaliada@upr.si.

 

 


četrtek, 20. marec 2014 Napoved 1. konference v sklopu COST akcije FP1303

V Kranjski Gori bo 23. in 24. oktobra 2014 potekala prva konferenca v sklopu COST akcije FP1303 z naslovom Performance and maintenance of bio-based building materials influencing the life cycle and LCA. Prvo vabilo si lahko preberete na tej povezavi.

Več o COST akcijah in naših učiteljih in raziskovalcih, ki so vključeni vanje, si lahko preberete tu.


sreda, 19. marec 2014 Famnitu odobrenih 9 projektov na razpisu "Po kreativni poti do praktičnega znanja"

Univerza na Primorskem je uspešno kandidirala na Javni razpis za sofinanciranje projektov po kreativni poti do praktičnega znanja, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Cilj projekta je z uporabo inovativnega, problemskega in skupinskega pristopa k reševanju praktičnih problemov podpreti razvoj kompetenc, pridobivanje praktičnega znanja ter izkušenj študentov, in sicer z vključitvijo v projekte, ki se bodo izvajali v neposrednem partnerstvu visokošolskih zavodov z gospodarstvom.

UP FAMNIT bo v okviru odobrenega izvajala devet projektov v sodelovanju z gospodarstvom in drugimi organizacijami.

V vse projekte so poleg študentov vključeni mentorji z UP FAMNIT (visokošolski učitelji in sodelavci) in delovni mentorji iz sodelujočih podjetij/organizacij. Projekti so odlična priložnost za vključevanje študentov v delovno okolje podjetij in drugih organizacij.

Več informacij o projektih UP FAMNIT je dostopnih tukaj.


torek, 18. marec 2014 Odprt je natečaj »Podjetna Primorska 2014«

V UIP – Univerzitetnem razvojnem centru in inkubatorju Primorske v sodelovanju s partnerji že osmo leto zapored nagrajujejo najboljše poslovne načrte. V mesecu marcu so tako odprli natečaj za najboljši poslovni načrt Primorske  »Podjetna Primorska 2014«.

Natečaj je namenjen študentom in drugim mladim, raziskovalcem, podjetnikom, akademikom ter vsem ostalim prebivalcem z inovativnimi poslovnimi idejami. Glavni namen natečaja je spodbuditi realizacijo podjetniških idej, ki so inovativne in tržno naravnane kot tudi pospešiti prenos znanja z univerze v gospodarstvo ter med seboj povezati vse deležnike v poslovnem procesu.

Natečaj bo potekal v obdobju od marca do septembra 2014, ko bodo razglašeni zmagovalci natečaja in podeljene nagrade.

Prijave
Zbiranje prijav  se je pričelo 13. marca 2014 (opis poslovne ideje na prijavnem obrazcu približno dveh straneh), rok za prijavo pa se zaključi 15. aprila 2014.

Postopek
Strokovna komisija bo izmed vseh prispelih prijav izbrala 12 finalistov, ki bodo deležni še dodatne podpore. Za finaliste bo organiziranih 7 brezplačnih podjetniških delavnic za pripravo poslovnega načrta in zagon podjetja ter 6 mentorskih delavnic . V času trajanja natečaja jim bodo na razpolago podjetniški svetovalci v UIP in finančni strokovnjak za pripravo finančnega načrta.

Dokončen poslovni načrt bodo oddali do 4. septembra 2014.

Celoten nagradni sklad znaša 10.000 EUR. Zmagovalci v posamezni kategoriji bodo prejeli nagrado v obliki vavčerja za svetovalne storitve, enoletni brezplačni najem poslovnih prostorov v UIP in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa Minimax.

Med finalisti bo izbran tudi najboljši študentski poslovni načrt, ki bo ravno tako nagrajen z vavčerjem in enoletnim najemom poslovnih prostorov v UIP.

Prijavitelji se lahko prijavijo v  kategorijo Optimist, ki je namenjena prijaviteljem brez predhodnih podjetniških izkušenj in kategorija Navigator, ki je namenjena prijaviteljem s predhodnimi podjetniškimi izkušnjami.

Predstavitev natečaja
Predstavitev natečaja bo tudi na UP FAMNIT, in sicer v sredo, 19. marca 2014 ob 15. uri v predavalnici FAMNIT-MP (Glagoljšaka 8, 1. nadstropje).
Na predstavitvi bodo potencialni prijavitelji pridobili vse potrebne informacije glede prijave na natečaj.

Več informacij
www.podjetnaprimorska.si, www.uip.si

Podjetni posamezniki ali skupine, ki želite uresničiti svoje poslovne ideje in se podati v svet podjetništva – VABLJENI K SODELOVANJU!

 


ponedeljek, 17. marec 2014 Prof. dr. Tomaž Pisanski izvoljen v rednega člana Inženirske akademije Slovenije

Prof. dr. Tomaž Pisanski je bil dne 25. februarja 2014 na redni letni volilni skupščini Inženirske akademije Slovenije izvoljen v znanstvenoraziskovalni razred akademije kot redni član.

Slovesna podelitev članske listine bo predvidoma oktobra 2014 na Brdu pri Kranju.

Prof. dr. Tomažu Pisanskemu iskreno čestitamo k imenovanju!


petek, 14. marec 2014 Podpis Sporazuma o medsebojnem sodelovanju med UP FAMNIT IN ACTUAL I.T., d.d.

UP FAMNIT utrjuje sodelovanje z gospodarstvom s podpisom Sporazuma o medsebojnem sodelovanju s podjetjem Actual I.T., d.d.

Danes, v petek, 14. marca je bil med Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) in podjetjem Actual I.T., d.d. podpisan Sporazum o medsebojnem sodelovanju. Sporazum sta podpisala dekanja UP FAMNIT, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, in predsednik uprave podjetja Actual I.T., d.d., mag. Arman Koritnik, ter z opredelitvijo temeljnih področij sodelovanj nadgradila večletno povezanost inštitucij, ki je do sedaj temeljila predvsem na štipendiranju študentov računalništva in informatike.

V sporazumu sta inštituciji opredelili sodelovanje na pedagoškem področju, zlasti prek vključevanja praktičnih znanj v pedagoški proces in vključevanja študentov UP FAMNIT v delovno okolje, sodelovanje na raziskovalnem področju, predvsem pri prijavljanju, pridobivanju in izvajanju skupnih razvojno-raziskovalnih projektov ter sodelovanje pri vzpostavljanju materialnih pogojev za razvoj računalništva in informatike na UP FAMNIT, podjetje Actual I.T., d.d. pa bo tudi v prihodnje ostalo štipenditor najperspektivnejših študentov.

Podpis sporazuma je potekal na Mednarodni dan števila π (14. marec je v angleškem zapisu 3. 14.), zato je bil tudi spremljevalni program prazniku primeren – po svečanem podpisu sporazuma je UP FAMNIT kot organizator natečaja PIezija v slovenščini podelil nagrade najboljšim tekmovalcem v tej v tujini izjemno priljubljeni matematično-književniški disciplini, sledilo pa je še zadnje predavanje letošnjega cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje »O številu π«, ki ga je izvedla izr. prof. dr. Klavdija Kutnar.

Zmagovalec natečaja PIezija v slovenščini je postal Ivan Lisac, ki ga je podjetje Actual I. T., d. d.  nagradilo s prenosnim računalnikom Lenovo, nagradi pa sta prejela tudi drugouvrščeni Igor Cvetko ter tretjeuvrščena Katarina Černač. Komisija se je odločila, da posebno nagrado za izjemno zanimiv prispevek podeli tudi osnovnošolcu Leonardu Štoka Sedmak. Vse najboljše PIezije v slovenščini bodo objavljene tudi na Wikipediji.

 

 


petek, 14. marec 2014 Famnitovi biološki večeri: peto predavanje o biodiverziteti arbuskularnih gliv, arhej in bakterij na naravnih izvirih CO2

V sklopu Famnitovih bioloških večerov bo v četrtek, 20.3.2014 ob 19. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT potekalo tretje predavanje z naslovom Biodiverziteta arbuskularnih mikoriznih gliv, arhej in bakterij na naravnih izvirih CO2, ki ga bo izvedla Nataša Šibanc.

Kratka vsebina predavanj:
Naravni izviri CO2 (mofete) so ekstremni ekosistemi, kjer ogljikov dioksid (CO2) geološkega izvora doseže površino tal in najprej prizadene korenine rastlin in talne organizme. Vpliv povečane koncentracije CO2 na sestavo združb arbuskularnih mikoriznih gliv smo na območjih naravnih izvirov CO2 določili z metodo pirosekvenciranja (454 GS-FLX, Roche), sestavo združb arhej in bakterij smo določili s konvencionalnim pristopom na podlagi PCR, kloniranja in sekvenciranja po Sangerju. Rezultati naše študije so pokazali, da ima lahko izhajanje geološkega plina pomembne ekološke posledice, ki nastanejo zaradi sprememb v sestavi združb talnih mikroorganizmov. Te se dogajajo v smeri večje abundance anaerobnih in metanogenih predstavnikov arhej in bakterij in trajnih sprememb v smeri večje abundance ekoloških specialistov.

O predavateljici:
Nataša Šibanc je bila po končanem univerzitetnem študiju agronomije zaposlena kot mlada raziskovalka na Biotehniški fakulteti UL , kjer je tudi vpisala doktorski študij Bioznanosti, smer biologija, ki ga letos zaključuje. V okviru tekočega projekta ARRS pod vodstvom doc. dr. Irene Maček se ukvarja predvsem z raziskavami biodiverzitete in ekologije talnih mikroorganizmov, s poudarkom na raziskavah arbuskularnih mikoriznih gliv. Pedagoško je kot asistentka zaposlena tudi na UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 13. marec 2014 Vabljeni na preizkusno predavanje dr. Alenke Koželj

Dr. Alenka Koželj bo imela v petek, 14.3.2014 ob 9. uri preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - predavateljica za podorčje »Kemija«.

Preizkusno predavanje z naslovom Osnove okoljskega monitoringa, s poudarkom na monitoringu pitnih, površinskih in odpadnih vod bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski4, Muzejski trg 7, Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


četrtek, 13. marec 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 17. marca 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Prof. Alejandro (Alex) Lopez-Ortiz, University of Waterloo, Canada

Naslov: Multi-Pivot Quicksort: Theory and Experiments

Povzetek:

Recently Vladimir Yaroslavskiy proposed a dual pivot quicksort algorithm that, contrary to prior theory and intuition, outperforms standard quicksort by a a significant margin under the Java JVM. More
recently, this algorithm has been analyzed in terms of comparisons and swaps by Wild and Nebel but failed to resolve the disagreement between theory and practice. We provide strong theoretical and practical evidence that cache behavior is causing most of the performance differences in these algorithms.

Lastly, we propose 3-pivot variant showing a 7-8% performance improvement over the previously best known quicksort algorithms.

Vabljeni!


torek, 11. marec 2014 UP FAMNIT utrjuje sodelovanje z gospodarstvom: podpis Sporazuma o medsebojnem sodelovanju med UP FAMNIT in ACTUAL I.T., d.d

UP FAMNIT in ACTUAL I.T., d.d. sta v novembru 2013 podpisala Pismo o nameri, s katerim sta opredelila temeljna področja sodelovanja. ACTUAL I.T., d.d. je že več let štipenditor študentov računalništva in informatike na UP FAMNIT, inštituciji pa se vse bolj povezujeta tudi na drugih področjih.

Dosedanje sodelovanje bosta inštituciji nadgradili s svečanim podpisom Sporazuma o medsebojnem sodelovanju, ki bo potekal v petek, 14. marca 2014 v prostorih UP FAMNIT.

S sporazumom sta UP FAMNIT in ACTUAL I.T., d.d. opredelila zlasti naslednje oblike sodelovanja:

  • sodelovanje na pedagoškem področju, zlasti prek vključevanja praktičnih znanj v pedagoški proces ter s prenosom teoretičnih znanj iz visokošolskega okolja v prakso,
  • sodelovanje na raziskovalnem področju, zlasti pri pridobivanju, prijavi in izvajanju skupnih razvojno-raziskovalnih projektov,
  • sodelovanje pri vključevanju študentov UP FAMNIT v delovno okolje (študijska praksa) in pri spodbujanju najperspektivnejših študentov (štipendije, organizacija študentskih tekmovanj ipd.) ter
  • sodelovanje pri vzpostavljanju materialnih pogojev za razvoj računalništva in informatike na UP FAMNIT.

Podpis sporazuma bo spremljal PROGRAM s podelitvijo nagrad zmagovalcem Famnitovega natečaja PIezija. Namen natečaja je pridobitev najboljše PIezije v slovenščini, ki ne bo le nagrajena, ampak tudi objavljena na Wikipediji, kjer slovenske verzije PIezije še niso objavljene. Zmagovalec natečaja bo prejel prenosnik Lenovo, ki ga podarja podjetje ACTUAL I.T., d.d.

Dogodek bo potekal v prostorih UP FAMNIT na Glagoljaški 8 v Kopru. Program se bo pričel ob 17. uri (v Mali predavalnici, 1. nadstropje) in se nadaljeval ob 18. uri, z zadnjim predavanjem iz letošnjega že petega cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje. Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar bo predavala »O številu π«. Predavanje bo potekalo v Veliki predavalnici UP FAMNIT (1. nadstropje).

Vljudno vabljeni!


torek, 11. marec 2014 Vabljeni na zadnje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

Pred nami je šesto, zaključno predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 (http://izleti.famnit.upr.si).

Letošnji cikel predavanj bomo zaključili s predavanjem dr. Klavdije Kutnar (UP IAM in UP FAMNIT) na t. i. "dan π"

v petek 14. marca 2014 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Datum 14. marec je v angleškem zapisu 3.14 in predavanje z naslovom O številu π, bo, datumu primerno, namenjeno matematični konstanti π, ki jo vsi dobro poznamo. Število π prestavlja razmerje med obsegom in premerom kroga in je približno enako 3.14159. Na predavanju se bomo najprej sprehodili skozi večtisočletno zgodovino računanja decimalk števila π in ob tem spoznali starodavne geometrijske metode s približki poligonov, obravnavali računanje števila π s pomočjo neskončnih vrst in osupnili nad številom decimalk števila π, ki jih lahko poračunamo z najsodobnejšimi računalniškimi pristopi. Seznanili se bomo tudi z osnovnimi lastnostmi tega znamenitega števila in si ogledali primere njegove uporabe na različnih področjih znanosti.

Predavanju bo sledila razglasitev rezultatov natečaja Piezija v slovenščini in priložnostna pogostitev.

O predavateljici: Klavdija Kutnar je diplomirala na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in leta 2008 kot prva doktorandka na UP FAMNIT doktorirala pri prof. Marušiču. Že med študijem je svoje rezultate predstavila na številnih mednarodnih konferencah, za svoje izjemno raziskovalno delo in prispevek k uveljavitvi univerze pa je v letu 2007 prejela tudi nagrado Srečka Kosovela za študente Univerze na Primorskem. V zimskem semestru 2008 je kot predavateljica gostovala na Ohio State University (ZDA), leta 2010 pa je prejela nagrado za znanstveno odličnost Univerze na Primorskem. Zaposlena je kot izredna profesorica za matematiko na UP FAMNIT in kot višja znanstvena sodelavka na Inštitutu Andrej Marušič. Marca 2012 je bila izvoljena v dekanjo UP FAMNIT.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si .
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič,
koordinator cikla
Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
dekanja UP FAMNIT            


 


petek, 7. marec 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 10. marca 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Daniela Maftuleac

Naslov: Shortest path problem in rectangular complexes of global non-positive curvature

Povzetek:
In this talk, we will present the results from the paper:
V. Chepoi and D. Maftuleac, Shortest path problem in rectangular complexes of global non-positive curvature,
Computational Geometry: Theory and Applications, 46 (2013), 51--64.

CAT(0) metric spaces (or metric spaces of global non-positive curvature) constitute a far-reaching common generalization of Euclidean and hyperbolic spaces and simple polygons: any two points x and y of a CAT(0) metric space are connected by a unique shortest path gamma(x, y).
In this talk, we present an efficient algorithm for answering two-point distance queries in CAT(0) rectangular complexes and two of theirs subclasses. Namely, we show that for a CAT(0) rectangular complex K with n vertices,
one can construct a data structure D of size O(n^2) so that, given any two points x, y in K, the shortest path
gamma(x, y) between x and y can be computed in O(d(p, q)) time, where p and q are vertices of two faces of K containing the points x and y, respectively, such that gamma(x, y) is contained in K(I(p, q)), d(p, q) is the distance between p and q in the underlying graph of K and I(p,q) is the interval between p and q in underlying graph of K.

Vabljeni!


petek, 7. marec 2014 Študenti Računalništva in informatike UP FAMNIT na mednarodni internetni olimpijadi

Mednarodna internetna olimpijada je tekmovanje  v različnih naravoslovnih in družboslovnih disciplinah, ki ga že od leta 2007 organizirata Univerza v Joškar-Ola iz Rusije ter Arijelska univerza iz Izraela.

Po tem, ko je v torek tekmovalo 12 študentov dodiplomskega študijskega programa Matematika, so bili v četrtek, 6. 3. 2014 na vrsti študenti Računalništva in informatike.

Tekmovanje v informatiki poteka v dveh krogih, naši študentje pa so bili uvrščeni v kategorijo »Tehnika in tehnologija«.

1. kroga tekmovaja se je udeležilo 5 študentov dodiplomskega in magistrskega študija.


petek, 7. marec 2014 Uspešno izveden Famnitov 2. matematični dan za osnovnošolce

Na fakulteti smo v petek, 7. 3. 2014, organizirali 2. matematični dan za osnovnošolce. Letos se ga je udeležilo okrog 60 učencev iz petih osnovnih šol. OŠ Sostro, za katero smo lani organizirali prvi matematični dan, so se letos pridružile še OŠ Oskarja Kovačiča (Ljubljana), OŠ Jožefa Moškriča (Ljubljana), OŠ Ketteja in Murna (Ljubljana) in OŠ Ivana Roba (Šempeter pri Gorici).

Po pozdravu in uvodnem nagovoru dekanje, izr. prof. dr. Klavdije Kutnar, je izr. prof. dr. Štefko Miklavič učence popeljal na kratek izlet v zgodovino kriptografije, doc. dr. Branko Kavšek jim je pokazal, kako računalnik naučiti igrati igro ''4 v vrsto'', dr. Marjan Jerman pa jim je predstavil računanje v starih civilizacijah.

Osnovnošolcem in njihovim učiteljicam se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


sreda, 5. marec 2014 Študenti matematike UP FAMNIT sodelovali na mednarodni internetni olimpijadi

V torek, 4. marca 2014 je potekal 1. krog Mednarodne internetne olimpijade, ki že od leta 2007 poteka v soorganizaciji Univerze v Joškar-Ola iz Rusije ter Arijelske univerze iz Izraela.

Tekmovanja v 9 disciplinah se vsako leto udeleži več tisoč študentov iz približno 500 različnih fakultet iz celega sveta.

Za UP FAMNIT je tekmovalo 12 študentov dodiplomskega študijskega programa Matematika.

Tekmovanje iz matematike poteka v 4. krogih, od tega se 3. odvijajo preko interneta, zadnji izmed teh pa poteka na Arijelski univerzi v Izraelu.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov iz tekmovanja.


 


nedelja, 2. marec 2014 FAMNIT-ov zimski izlet - smučanje v Piancavallu

ŠS UP FAMNIT za študente in zaposlene UP FAMNIT organizira enodnevni smučarski izlet.

V soboto, 15. 3. 2014, gremo v Piancavallo v Italiji.

Prijave so možne do torka, 11. 3. 2014, do 14h na mail studentski-svet@famnit.upr.si.

Stroške avtobusnega prevoza krije ŠS UP FAMNIT, ceno enodnevne vozovnice 26€ pa boste lahko vplačali na avtobusu.

Pohitite, saj mesta so omejena.

ŠS UP FAMNIT