Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 30. avgust 2014 Uspešno zaključen 4. tabor Matematika je KUL

Danes se je na UP FAMNIT uspešno zaključil četrti poletni matematični tabor, namenjen osnovnošolcem in dijakom, »Matematika je kul«. Med 24. in 30. avgustom 2014 so se mladi ljubitelji matematike s tem področjem spoznavali prek zabavnih ter poučnih vsebin, osnovni namen in cilj tabora je bila popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse.

Osnovnošolci in srednješolci, ki so se letos odločili zadnje dneve poletnih počitnic preživeti ob reševanju zanimivih matematičnih zank in problemov, so se na taboru »Matematika je kul« ukvarjali s temami, kot so: »Računanje verjetnosti, Matematične strategije in borzne peripetije, Kako si lahko z barvicami pomagamo v matematiki, Reševanje treh velikih starogrških problemov, Zlati Fibonacci, Spoznajmo poliedre na igriv način, Zrno peska poveča slovensko obalo, Kako z logiko prepoznamo lažnivca?, Čarovnija ali preprosto... matematika?, Conwayeva igra življenja, Matematične igre v ekonomiji, Kratek vpogled v zgodovino integracije, Inverzija in inverzivna ravnina, Apolonijevi problemi o dotiku krožnic in druge konstrukcije, Hiperbolična geometrija, Poincaréjev model hiperbolične geometrije, Kompleksna števila in geometrija, Strategije pri ruleti«. Da bo tabor udeležencem zagotovo ostal v lepem spominu, so organizatorji poskrbeli z različnimi druženji, športnimi aktivnostmi, spoznavanjem Kopra in družabnimi večeri.

»Z vsakoletno organizacijo tabora želimo mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Letošnja novost tabora je ta, da predavanja prvič potekajo ločeno za osnovnošolce in srednješolce. Tako je letos kar 38 udeležencev, od tega 24 osnovnošolcev in 14 srednješolcev. Prav tako opažamo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let – takih je kar petina. To nam pove, da je tabor resnično zanimiv in da vsako leto dodajamo tematike, ki mlade spodbudijo k drugačnemu razmišljanju o matematiki, predvsem v smer, da je pač kul« je povedal član organizacijskega odbora doc. dr. Vito Vitrih.

Tabor je namenjen učencem 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol ter dijakom srednjih šol, ki jih zanima matematika.

Več o taboru si lahko preberete tukaj.


četrtek, 28. avgust 2014 Famnitove delavnice Uvod v študij: brucke in bruci, vabljeni v čim večjem številu!

Drage brucke, dragi bruci,
glede na odlične izkušnje preteklih let, na UP FAMNIT že peto leto zapored organiziramo brezplačne delavnice za bruce, poimenovane »Uvod v študij«.

Na delavnicah bomo skupaj osvežili nekatera temeljna znanja, ki vam bodo koristila pri študiju, so pa te tudi priložnost, da se še pred začetkom študija seznanite z bodočimi sošolkami in sošolci ter s profesorji in asistenti.

Letošnje delavnice bodo potekale od ponedeljka, 15. septembra, do petka, 19. septembra, ter v ponedeljek, 29. in v torek, 30. septembra 2014.

Delavnice so brezplačne, nanje pa se lahko prijavite kar preko spletne strani UP FAMNIT.

Več informacij o letošnjih delavnicah in obrazec za prijavo so dostopni na:

http://www.famnit.upr.si//sl/bodoci-studenti/delavnice-za-bruce

Veselimo se srečanja z vami!


sreda, 27. avgust 2014 Knjižnica TeMeNa - sprememba uradnih ur

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bodo uradne ure knjižnice od 1. septembra 2014 potekale po sledečem urniku:
PONEDELJEK: 10:00 – 13:00
TOREK: 13:00 – 16:00
SREDA: 10:00 – 13:00
ČETRTEK: 13:00 – 17:00
PETEK: 10:00 – 13:00


sobota, 23. avgust 2014 Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu

Izleti v matematično vesolje kot posodobitveni program

Novost v letu 2014/15 je, da cikel predavanj ponujamo kot enega izmed programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju (objavljeno na spletni strani MIZŠ, str. 78 v katalogu).

Osnovne informacije o programu:

Št. programa: 1
Št. izvajalca: 01026
Št. točk: 0,5
Št. ur: 12 (v več delih) 
Koordinator: Martin Milanič, 05-611-75-84, fax 05-611-75-71, martin [pika] milanic @ upr [pika] si (brez presledkov in s "." namesto "[pika]")

Ciljna skupina: Učitelji matematike v osnovnih in srednjih šolah

Cilji:
Cilj usposabljanja je nadgraditev matematičnih znanj in spoznavanje uporab matematike in matematičnih modelov na različnih področjih sodobnega sveta (ekonomija in finance, računalništvo, zdravstvo, logistika, šport itd.). Vsakemu od šestih predavanj bo sledila diskusija, ki bo udeležencem omogočila zastavljanje vprašanj predavateljem, medsebojno informiranje in izmenjavo izkušenj ter mnenj. Obenem je cilj izpopolnjevanja tudi spoznavanje konkretnih in splošnih matematičnih konceptov, s katerimi si učitelji lahko povečajo samozavest, osvojena znanja pa s pridom uporabijo pri pouku matematike.

Predavatelji, teme in termini:
• 22. oktober 2014 ob 18:00, Matematika v športu - dr. Boštjan Frelih (2 P)
• 19. november 2014 ob 18:00, Napovedovanje finančnih kriz - dr. Arjana Brezigar Masten (2P)
• 14. januar 2015 ob 18:00, Matematika delovanja spletnih iskalnikov - dr. Rok Požar (2P)
• 11. februar 2015 ob 18:00, Naslov bo določen naknadno - dr. Marko Boben (2P)
• 18. marec 2015 ob 18:00, Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave - dr. Marko Orel (2P)
• 15. april 2015 ob 18:00, Matematično ozadje planiranja projektov - dr. Petra Šparl (2P)

Kraj izvedbeUP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper

Obveznosti: Aktivna udeležba na predavanjih, seminarske naloge.

Rok prijave: 10. 10. 2014
Kotizacija: 10,06 EUR
Prijava: preko maila na martin [pika] milanic @ upr [pika] si (brez presledkov in s "." namesto "[pika]")
Več informacij je objavljenih na spletni strani Famnitovih izletov.


petek, 22. avgust 2014 Prosta mesta za drugi prijavni rok za vpis v študijske programe UP FAMNIT v študijskem letu 2014/2015

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) razpisuje v drugem prijavnem roku, ki traja od 22. 8. 2014 do 29. 8. 2014, vpisna mesta na naslednjih univerzitetnih študijskih programih 1. stopnje:

  • 37 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Matematika,
  • 25 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Matematika – izvedba v angleškem jeziku,
  • 27 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Matematika v ekonomiji in financah,
  • 32 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Računalništvo in informatika,
  • 22 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Bioinformatika,
  • 22 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Biodiverziteta,
  • 23 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Sredozemsko kmetijstvo,
  • 2 vpisni mesti za 1. letnik rednega študija na programu Biopsihologija,
  • 1 vpisno mesto za 1. letnik rednega študija na programu Aplikativna kineziologija.

Kandidati za vpis morajo izpolnjevati pogoje za vpis, skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2014/2015.

V 2. prijavnem roku lahko svoje prijave oddajo tisti, ki niso oddali prve prijave in pa tisti, ki s prvo prijavo niso bili sprejeti v nobenega od želenih študijskih programov.

Kandidati svoje prijave oddajo elektronsko preko spletnega portala eVŠ. Več inforamcij je dostopnih v rubriki Bodoči študenti:http://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti


četrtek, 21. avgust 2014 Seminar MARA

V ponedeljek, 25. avgusta 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Marko Grgurovič

Naslov: Tranzitivna ovojnica, dinamični algoritmi in najkrajše poti

Povzetek:

Na seminarju si bomo ogledali kako lahko učinkovito izračunamo  tranzitivno ovojnico grafa. Pri tem bomo uporabili nekaj trikov  iz "word RAM" modela, ter pokazali, kako lahko tovrstne prijeme  prevedemo na bolj splošne modele računanja. Ogledali si bomo tudi  nekaj sodobnih dinamičnih algoritmov za hrambo tranzitivne ovojnice  grafa. Vse skupaj bomo povezali s t.i. problemom "bottleneck shortest  path" in pokazali, da ga je moč reducirati na problem dinamične hrambe  tranzitivne ovojnice.

Vabljeni!


četrtek, 21. avgust 2014 Seminar MARA - vabljeno predavanje

V ponedeljek, 1. septembra 2014, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Prof. Gianfranco Lamperti, Dipartimento di Ingegneria dell'Informazione, Università degli Studi di Brescia

Naslov: Diagnosis of complex active systems

Povzetek:

Preventing major disasters is vital for the safety of society. Automated diagnosis may play an important role in this prevention. Discrete-event systems are a class of dynamic systems that may conveniently represent the behavior of real systems. However, a gap still exists between the complexity of real systems and the effectiveness of state-of-the-art diagnosis techniques. To overcome this gap, a novel class of discrete-event systems, called complex active systems (CASs), is defined. Moreover, a diagnosis technique for CASs is presented. CASs are structured hierarchically in several cohabiting subsystems, accommodated at different abstraction levels, each one living its own life, as happens in living beings. The communication between subsystems at different levels relies on complex events, occurring when specific patterns of transitions are matched. Diagnosis of CASs is scalable, context-sensitive, and, in a way, intelligent.

Vabljeni!


torek, 19. avgust 2014 Vabilo k akciji »Prekolesarimo svet«

Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora UP IAM, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Združenje OZARA Slovenija, ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora pripravljajo akcijo »Prekolesarimo svet«.

Število življenj, ki jih družba vsako leto izgubi zaradi samomora, presega skupno število smrti v vojnah in število umorov. Po podatkih, ki jih navaja Svetovna zdravstvena organizacija, zaradi samomora vsako leto umre okrog 800 000 ljudi. Prizadevanja, da bi zmanjšali število samomorov sicer potekajo skozi celo leto, od leta 2003 pa se dodatno obeležujejo na 10. september – Svetovni dan preprečevanja samomora. Geslo letošnje obeležitve je »Preprečevanje samomora – ves svet povezan« in odraža, kako pomembne so povezave na različnih nivojih za uspešno preprečevanje samomora, npr. povezanost na področju kliničnih strok (sodelovanje strokovnjakov za uspešno obravnavo ogroženih), povezovanje in sodelovanje med različnimi akterji in resorji (šolstvo, sociala, zdravstvo, znanost), povezanost na nacionalni in mednarodni ravni ter mogoče ključno, povezanost med ljudmi. Slednja je še posebej pomembna za ogrožene posameznike, saj lahko osamljenost poveča tveganje za samomor, nasprotno pa trdne vezi med ljudmi lahko delujejo varovalno.

Prekolesarimo 40 075 kilometrov in povežimo svet

Z namenom zbliževati in povezati ljudi ter hkrati povečevati ozaveščenost o pomembnosti preprečevanja samomora letos v sklopu Svetovnega dneva preprečevanja samomora poteka simbolična aktivnost z naslovom »Prekolesarimo svet«. Pobudnika aktivnosti sta Mednarodna zveza za preprečevanje samomora in Svetovna zdravstvena organizacija. Izziv, ki sta si ga organizaciji zadali, je, da bi v akciji skupno (udeleženci iz celega sveta) prekolesarili 40 075 km, kolikor znaša obseg zemlje (kar simbolizira povezanost celega sveta), in da bi pri tem sodelovali udeleženci iz vseh celin in čim več držav.

V Sloveniji smo se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Slovenskem centru za raziskovanje samomora (UP IAM), Združenju OZARA in Slovenskem združenju za preprečevanje samomora odločili, da se izzivu odzovemo in zato vabimo vse, da se akciji pridružijo.

Sodelovanje je brezplačno, sodelujoči potrebuje le kolo, lahko tudi sobno, kolesari pa lahko doma ali na prostem, v naravi, sam ali v družbi. Aktivnost bo pri nas potekala od 11. avgusta 2014 do 10. septembra 2014, ko uradno obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora. Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, smo za udeležence pripravili uradne etikete (lahko se pripnejo na oblačila ali kolo) in potrdilo o sodelovanju, ki ga bodo udeleženci prejeli ob koncu akcije.    

Več o tem, kako pridobiti uradno etiketo za sodelovanje in potrdilo, je na voljo na katerikoli izmed naslednjih spletnih strani (poiščite logotip s kolesom):  www.nijz.si, www.zivziv.si, www.ozara.org, www.posvet.org.

Če imate možnost, lahko informacijo o akciji razširite tudi preko družbenih omrežij, sicer pa lahko k sodelovanju povabite vse svoje znance in bližnje. Pridružite se aktivnosti in bodite del zgodbe o povezanosti pri preprečevanju samomora.

Kontakti za pomoč v stiski:

01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)

116 123 – Zaupna Telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan; klici so brezplačni)

080 12 34 – TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro) 


četrtek, 14. avgust 2014 Uspešna promocija Univerze na Primorskem na Kitajskem

Častni naziv »Advisory Professor of Beijing Jiaotong University« podeljen rektorju Univerze na Primorskem
Aktivna udeležba šestih raziskovalcev Univerze na Primorskem na satelitski konferenci svetovnega matematičnega kongresa 2014
Uradni sprejem predstavnikov Univerze na Primorskem pri vodstvu Hanbana, glavnega sedeža Konfucijevih inštitutov v svetu

Začenši z letom 1994 je prof. Yan-Quan Feng, preko podoktorskih usposabljanj in kasnejših raziskovalnih izobraževanj pri prof. dr. Draganu Marušiču, ustvaril raziskovalni center za kombinatoriko in optimizacijo v okviru Akademije za fundamentalne in interdisciplinarne znanosti na Beijing Jiaotong University v Beijingu. Raziskovalni center se je razvil do te mere, da je od 8. do 12. avgusta 2014 gostil satelitsko znanstveno konferenco svetovnega matematičnega kongresa »ICM 2014 - International Congress of Mathematicians« (ICCG, http://iccg.bjtu.edu.cn/) s 350 udeleženci.

Ob otvoritvi konference je zato predsednik Beijing Jiaotong University, prof. Ning Bin, zaradi ključne vloge pri razvoju tega raziskovalnega centra na njihovi univerzi profesorju Marušiču podelil častni naziv »Advisory Professor of Beijing Jiaotong University«. Gre za najvišjo nagrado, ki jo avtonomno podeljuje Beijing Jiaotong University, ena izmed vodilnih kitajskih državnih univerz na področju elektrotehnike.

Omenjene mednarodne konference se je poleg prof. Marušiča, ki je bil na konferenci vabljeni predavatelj, z znanstvenimi prispevki udeležilo še pet drugih raziskovalcev z Univerze na Primorskem, Istvan Kovacs, Klavdija Kutnar, Pawel Petecki, Gabriel Verret in Cui Zhang.



Uspešen raziskovalni obisk na Kitajskem so predstavniki Univerze na Primorskem ob skorajšnjem odprtju Konfucijeve učilnice na Univerzi na Primorskem (CC Koper) zaključili s sprejemom pri vodstvu Hanban inštituta, glavnega sedeža Konfucijevih inštitutov v svetu. Na sprejemu je bil dosežen dogovor o okrepitvi sodelovanja na širšem področju, ne le na področju kitajskega jezika in kulture, kar daje Univerzi na Primorskem, lokalnemu okolju in širši regiji možnost, da postane eden ključnih dejavnikov pri povezovanju Kitajske in Evrope na področju kulture, znanosti in gospodarstva.

Konfucijeva učilnica Koper bo ponujala učenje kitajskega jezika in kulture na osnovnošolski, srednješolski in visokošolski ravni, kurze kitajskega jezika (in kulture) za podjetnike in gospodarstvenike, popotnike in širše zainteresirano prebivalstvo obalno-kraške regije, z ambicijo, da sčasoma iz Konfucijeve učilnice preraste v Konfucijev inštitut.


nedelja, 10. avgust 2014 Prof. dr. Draganu Marušiču podeljen častni naziv »Advisory professor of Beijing Jiaotong University«

Predsednik Beijing Jiaotong University, prof. Ning Bin je zaradi ključne vloge pri razvoju njihovega raziskovalnega centra za kombinatoriko in optimizacijo prof. dr. Draganu Marušiču podelil častni naziv »Advisory professor of Beijing Jiaotong University«, najvišjo nagrado, ki jo avtonomno podeluje Beijing Jiaotong University.

Več: FB Famnit

Prof. dr. Draganu Marušiču iskreno čestitamo!


sreda, 6. avgust 2014 Delavnica na temo invazivnih tujerodnih vrst

 

Vabilo na delavnico na temo invazivnih tujerodnih vrst

Koper, 22. avgust 2014
Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
(velika predavalnica)

    

PROGRAM

10.10 - 10.20       Kratka predstavitev vsebine projekta »Izdelava strokovnih podlag za pripravo ukrepov vezanih na ravnanje z invazivnimi tujerodnimi vrstami in osveščanje« (dr. Zdenka Mazej Grudnik)

10.00 - 10.10       Pozdrav prisotnim s strani vodje projekta (dr. Zdenka Mazej Grudnik (ERICo) in gostitelja (izr. prof. dr. Elena Varljen Bužan (UP FAMNIT))

10.20 - 10.50       Predstavitev problematike invazivnih tujerodnih vrst in obveznosti Slovenije v povezavi s preprečevanjem in obvladovanjem njihovega vnosa in širjenja (dr. Zdenka Mazej Grudnik)

10.50 - 11.20       Predavanje o tigrastem komarju (Katja Kalan, asist.)

11.20 - 11.35       Odmor

11.35 - 11.50       Primeri poskusov odstranjevanja in zatiranja invazivnih tujerodnih vrst iz Slovenije in tujine - problematika ravnanja z odstranjenim rastlinskim materialom (Melita Šešerko)

11.50 - 12.10       Problematika invazivnih tujerodnih vrst z zdravstvenega vidika (dr. Peter Kopač, Klinika Golnik)

12.10 - 12.30       Predstavitev projekta DIVA-Sanacija divjih odlagališč in ozaveščanje prebivalstva o njihovi škodljivosti; financiranega znotraj Operativnega programa IPA Slovenija-Hrvaška 2007-2013

12.30 - 13.30       Razprava

13.30 - 15.00    Ogled invazivnih tujerodnih vrst na terenu (vodi mag. Živa Fišer Pečnikar)

 

Na delavnici bo priložnost za podajanje komentarjev in izmenjavo izkušenj na področju problematike invazivnih tujerodnih vrst. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do 19. avgusta po elektronski pošti na naslov: zdenka.mazej@erico.si.

 

 

NA KRATKO O PROBLEMATIKI IN DELAVNICAH

Invazivne tujerodne vrste (ITV) so ena ključnih groženj biotski raznovrstnosti, povzročajo lahko tudi gospodarsko škodo (v kmetijstvu, na infrastrukturi, javnih površinah), nekatere škodujejo zdravju (npr. močno alergena pelinolistna ambrozija in orjaški dežen).  ITV postajajo vse bolj resen problem tudi v Sloveniji, po ocenah strokovnjakov je pri nas naseljenih že 800 tujerodnih vrst, od tega se ocenjuje, da je invazivnih več kot 50 vrst rastlin in 40 vrst živali, njihovo pojavljanje pa narašča. 

Z namenom osveščanja o problematiki ITV ter preprečevanja njihovega vnosa in širjenja bo v Sloveniji v enem letu izveden ciklus delavnic za slovenske občine ter javna podjetja. Na delavnicah bo izvedena predstavitev najbolj problematičnih tujerodnih invazivnih vrst, njihov negativni  vpliv ter možnost njihovega omejevanja ali celo izkoreninjenja. Eno predavanje bo namenjeno tigrastemu komarju. Prestavljena bo tudi trenutna zakonodaja s tega področja ter zdravstveni vidik oz. možne posledice nepravilnega rokovanja z določenimi invazivnimi vrstami. V okviru delavnice bo izveden tudi terenski ogled nekaterih tujerodnih  invazivnih rastlinskih vrst v naravi. Delavnice bodo potekale v okviru projekta »Izdelava strokovnih podlag za pripravo ukrepov vezanih na ravnanje z invazivnimi tujerodnimi vrstami in osveščanje«, ki ga financira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Cilj projekta je poleg osveščanja še izdelava strokovnih podlag za ukrepe upravljanja z izbranimi invazivnimi tujerodnimi vrstami in potmi vnosa ter širjenja.

 


nedelja, 3. avgust 2014 Študenti UP FAMNIT tudi letos uspešni na mednarodnem matematičnem tekmovanju IMC v Bolgariji

Med 29. julijem in 4. avgustom 2014 je v Blagoevgradu v Bolgariji potekala 21. izvedba mednarodnega študentskega matematičnega tekmovanja International Mathematics Competition for University Students 2014. Barve FAMNITa in Univerze na Primorskem so zastopali trije dodiplomski študenti. Iz prvega letnika sta se tekmovanja udeležila Marko Rajković in Marko Palangetić, iz drugega letnika pa Anastasiya Tanana.

Vsi trije študenti se vračajo z nagrado: Anastasiya Tanana je prejela prvo nagrado, Marko Rajković in Marko Palangetić pa sta prejela tretjo nagrado.

Naloge, ki so jih reševali, si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja http://www.imc-math.org/.

Študentom iskreno čestitamo!