Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 14. avgust 2014 Uspešna promocija Univerze na Primorskem na Kitajskem

Častni naziv »Advisory Professor of Beijing Jiaotong University« podeljen rektorju Univerze na Primorskem
Aktivna udeležba šestih raziskovalcev Univerze na Primorskem na satelitski konferenci svetovnega matematičnega kongresa 2014
Uradni sprejem predstavnikov Univerze na Primorskem pri vodstvu Hanbana, glavnega sedeža Konfucijevih inštitutov v svetu

Začenši z letom 1994 je prof. Yan-Quan Feng, preko podoktorskih usposabljanj in kasnejših raziskovalnih izobraževanj pri prof. dr. Draganu Marušiču, ustvaril raziskovalni center za kombinatoriko in optimizacijo v okviru Akademije za fundamentalne in interdisciplinarne znanosti na Beijing Jiaotong University v Beijingu. Raziskovalni center se je razvil do te mere, da je od 8. do 12. avgusta 2014 gostil satelitsko znanstveno konferenco svetovnega matematičnega kongresa »ICM 2014 - International Congress of Mathematicians« (ICCG, http://iccg.bjtu.edu.cn/) s 350 udeleženci.

Ob otvoritvi konference je zato predsednik Beijing Jiaotong University, prof. Ning Bin, zaradi ključne vloge pri razvoju tega raziskovalnega centra na njihovi univerzi profesorju Marušiču podelil častni naziv »Advisory Professor of Beijing Jiaotong University«. Gre za najvišjo nagrado, ki jo avtonomno podeljuje Beijing Jiaotong University, ena izmed vodilnih kitajskih državnih univerz na področju elektrotehnike.

Omenjene mednarodne konference se je poleg prof. Marušiča, ki je bil na konferenci vabljeni predavatelj, z znanstvenimi prispevki udeležilo še pet drugih raziskovalcev z Univerze na Primorskem, Istvan Kovacs, Klavdija Kutnar, Pawel Petecki, Gabriel Verret in Cui Zhang.



Uspešen raziskovalni obisk na Kitajskem so predstavniki Univerze na Primorskem ob skorajšnjem odprtju Konfucijeve učilnice na Univerzi na Primorskem (CC Koper) zaključili s sprejemom pri vodstvu Hanban inštituta, glavnega sedeža Konfucijevih inštitutov v svetu. Na sprejemu je bil dosežen dogovor o okrepitvi sodelovanja na širšem področju, ne le na področju kitajskega jezika in kulture, kar daje Univerzi na Primorskem, lokalnemu okolju in širši regiji možnost, da postane eden ključnih dejavnikov pri povezovanju Kitajske in Evrope na področju kulture, znanosti in gospodarstva.

Konfucijeva učilnica Koper bo ponujala učenje kitajskega jezika in kulture na osnovnošolski, srednješolski in visokošolski ravni, kurze kitajskega jezika (in kulture) za podjetnike in gospodarstvenike, popotnike in širše zainteresirano prebivalstvo obalno-kraške regije, z ambicijo, da sčasoma iz Konfucijeve učilnice preraste v Konfucijev inštitut.