Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 6. avgust 2014 Delavnica na temo invazivnih tujerodnih vrst

 

Vabilo na delavnico na temo invazivnih tujerodnih vrst

Koper, 22. avgust 2014
Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
(velika predavalnica)

    

PROGRAM

10.10 - 10.20       Kratka predstavitev vsebine projekta »Izdelava strokovnih podlag za pripravo ukrepov vezanih na ravnanje z invazivnimi tujerodnimi vrstami in osveščanje« (dr. Zdenka Mazej Grudnik)

10.00 - 10.10       Pozdrav prisotnim s strani vodje projekta (dr. Zdenka Mazej Grudnik (ERICo) in gostitelja (izr. prof. dr. Elena Varljen Bužan (UP FAMNIT))

10.20 - 10.50       Predstavitev problematike invazivnih tujerodnih vrst in obveznosti Slovenije v povezavi s preprečevanjem in obvladovanjem njihovega vnosa in širjenja (dr. Zdenka Mazej Grudnik)

10.50 - 11.20       Predavanje o tigrastem komarju (Katja Kalan, asist.)

11.20 - 11.35       Odmor

11.35 - 11.50       Primeri poskusov odstranjevanja in zatiranja invazivnih tujerodnih vrst iz Slovenije in tujine - problematika ravnanja z odstranjenim rastlinskim materialom (Melita Šešerko)

11.50 - 12.10       Problematika invazivnih tujerodnih vrst z zdravstvenega vidika (dr. Peter Kopač, Klinika Golnik)

12.10 - 12.30       Predstavitev projekta DIVA-Sanacija divjih odlagališč in ozaveščanje prebivalstva o njihovi škodljivosti; financiranega znotraj Operativnega programa IPA Slovenija-Hrvaška 2007-2013

12.30 - 13.30       Razprava

13.30 - 15.00    Ogled invazivnih tujerodnih vrst na terenu (vodi mag. Živa Fišer Pečnikar)

 

Na delavnici bo priložnost za podajanje komentarjev in izmenjavo izkušenj na področju problematike invazivnih tujerodnih vrst. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do 19. avgusta po elektronski pošti na naslov: zdenka.mazej@erico.si.

 

 

NA KRATKO O PROBLEMATIKI IN DELAVNICAH

Invazivne tujerodne vrste (ITV) so ena ključnih groženj biotski raznovrstnosti, povzročajo lahko tudi gospodarsko škodo (v kmetijstvu, na infrastrukturi, javnih površinah), nekatere škodujejo zdravju (npr. močno alergena pelinolistna ambrozija in orjaški dežen).  ITV postajajo vse bolj resen problem tudi v Sloveniji, po ocenah strokovnjakov je pri nas naseljenih že 800 tujerodnih vrst, od tega se ocenjuje, da je invazivnih več kot 50 vrst rastlin in 40 vrst živali, njihovo pojavljanje pa narašča. 

Z namenom osveščanja o problematiki ITV ter preprečevanja njihovega vnosa in širjenja bo v Sloveniji v enem letu izveden ciklus delavnic za slovenske občine ter javna podjetja. Na delavnicah bo izvedena predstavitev najbolj problematičnih tujerodnih invazivnih vrst, njihov negativni  vpliv ter možnost njihovega omejevanja ali celo izkoreninjenja. Eno predavanje bo namenjeno tigrastemu komarju. Prestavljena bo tudi trenutna zakonodaja s tega področja ter zdravstveni vidik oz. možne posledice nepravilnega rokovanja z določenimi invazivnimi vrstami. V okviru delavnice bo izveden tudi terenski ogled nekaterih tujerodnih  invazivnih rastlinskih vrst v naravi. Delavnice bodo potekale v okviru projekta »Izdelava strokovnih podlag za pripravo ukrepov vezanih na ravnanje z invazivnimi tujerodnimi vrstami in osveščanje«, ki ga financira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Cilj projekta je poleg osveščanja še izdelava strokovnih podlag za ukrepe upravljanja z izbranimi invazivnimi tujerodnimi vrstami in potmi vnosa ter širjenja.