Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 21. oktober 2014 Vabljeni na prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2014/15

   

1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2014/15

V letošnjem študijskem letu začenjamo z novim, že šestim ciklom poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. V obliki krajših zaključenih celot so predstavljeni zanimivi matematični problemi, delo raziskovalcev in uporaba matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na prvem predavanju z naslovom Matematika v športu, ki bo potekalo

v sredo, 22. oktobra 2014 ob 18h

v veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper)

bo dr. Boštjan Frelih (Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) predaval o tem, kjer vse se nahaja matematika v športu. Že samo štetje in beleženje rezultatov, vodenje lestvic ter raznorazni statistični podatki, ki so prisotni, potrebni in koristni pri različnih športih, govorijo o tem, da je matematika v športu še kako prisotna. V prvem delu predavanja si bomo pogledali še nekatere druge primere uporabe matematike v športu in tudi primer uporabe športa pri poučevanju matematike. V drugem delu predavanja se bomo posvetili različnimi razporeditvam tekem na športnih turnirjih oz. tekmovanjih, kjer nastopa več ekip, in si pogledali, kakšne vrste matematika stoji v ozadju teh razporeditev.

Dr. Boštjan Frelih je diplomiral na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, magistriral na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, leta 2014 pa doktoriral iz matematičnih znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, kjer je kot asistent pri različnih matematičnih predmetih zaposlen od leta 2003. Njegovo področje raziskovanja sta algebraična in kombinatorična teorija grafov. Leta 2012 je prejel nagrado Sklada za pedagoško odličnost, ki jo podeljuje Univerza na Primorskem.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.