Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 29. februar 2024 Oddelek za biodiverziteto vabi na naslednji seminar iz kopenskih vsebin

Seminar iz kopenskih vsebin, z naslovom "From threats to resilience for a multi-scalar approach to the "Natura 2000" Network the article 6.3 of the Directive 92/43/EC" bo izvedel Pietro Giovacchini v sredo, 6. marca 2024, v Livadah 1.0 (Livade 6, Izola), predavalnica Epsilon (pritličje), od 12. do 13. ure.  

   

Satisfactory management of Natura 2000 sites”: is it always necessary a more detailed approach in the analysis of the project? For example, environmental fragmentation can be measured particularly where the impact shows different effects on the biotic group across a more detailed scale. For other reasons, the rock quarries abandoned for over 10 years, where up to seven breeding or wintering bird rock species included in the Red Lists have been found, constitute an example of resilience over a large territory. Article 6.3 of the "Habitats" Directive evaluates the main effects that the project may have on the site concerned. However, the authorization process envisaged by the same article of the Directive is often indicative in the document of an inadequate cultural formation which implies a multi-scalar approach, for example, due to the lack of an evaluation of cumulative effects or planning strategies. If the environmental interference with the Natura 2000 network is out of this area, in a scenario with anthropic threats in which value taxa coexist (e.g. Discoglossus sardus, annexes II and IV of Directive 92/43/EEC), the analysis of the ecological system and the elements of the landscape unit equally aim to verify the impact on the species, especially if compared to an adequate reference scale for the critical issues inherent in a meta-population.


Pietro Giovacchini attained his Master's degree in Natural Science in 1997) and his Professional Master program in Biomonitoring and Management of the Coastal Zone in 2004, in both cases at the University of Siena. Currently, he is doing his PhD at the Department of Environmental, Geological and Polar Sciences and Technologies at the University of Siena University, his PhD thesis Evaluation of the Effectiveness of the management of Protected Areas through the Use of objective indicators: An Application to a system of zones wetlands of the Tyrrhenian coast. Apart from his PhD, he works as an officer of the public authority “Regione Toscana”, where he mainly deals with natural resources and management of the Natura 2000 network.

 

 

 

 

 


sreda, 28. februar 2024 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Dunja Bandelj

Vljudno vas vabimo na inavguracijsko predavanje prof. dr. Dunje Bandelj, redne profesorice za področje Rastlinska produkcija in predelava, z naslovom: »Mikrosatelitski označevalci: nepogrešljivo orodje pri genetskih študijah kmetijskih rastlin«, ki bo v petek, 8. marca 2024 ob 9:00 v predavalnici Livade-FAMNIT 3, v prostorih objekta Livade 1.0, Livade 6, 6310 Izola (3. nadstropje).


sreda, 28. februar 2024 Oddelek za biodiverziteto sodeloval na največjem znanstvenem srečanju na temo ribištva

Med 19. in 23. februarjem 2024 je v Antaliji v Turčiji potekal Forum o ribiških znanostih na Mediteranu in Črnem morju (GFCM), ki sta ga organizirala Generalna komisija za ribištvo v Sredozemlju in Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).  

    

V vsebinskem sklopu "Better Science for Better Advice," ki se je osredotočal na strategije za upravljanje ribištva, je bil prisoten tudi predstavnik Oddelka za biodiverziteto, Matic Jančič, s predavanjem "Neustreznost monitoringa prilova zavarovanih vrst v pridenih mrežah v vzhodnem Jadranu," kjer je delil svoje izkušnje o projektih LIFE EUROTURTLES in LIFE DELFI. 

S soavtorji so v sodelovanju z lokalnimi ribiči zaznali veliko neskladje med uradno objavljenimi podatki monitoringa prilova in opaženo količino prilova v malem priobalnem ribolovu s pasivnimi mrežami v letih 2018-2021 v hrvaški Istri. Predstavljeni rezultati so bili pridobljeni v okviru sodelovanja med UP FAMNIT, Inštitutom za raziskovanje in ohranjanje morja Plavi Svijet, Hrvaškim prirodoslovnim muzejem in programom morskih znanosti Univerze Juraja Dobrile v Pulju. 

Forum, ki velja za enega največjih znanstvenih srečanj, posvečenih ribištvu in z njim povezanim vsebinam v regiji, spodbuja razprave in sodelovanje med znanstveniki ter oblikovalci politik pri pripravi strokovnih napotkov. Ta pa pokriva oceanografske, družbene in ekonomske vidike raziskav ribištva. 

  

   


torek, 27. februar 2024 Gostujoča raziskovalca o prihodnjem sodelovanju z našo fakulteto

V preteklem tednu smo se pogovarjali s prof. dr. Fabiom Vlacci z Univerze degli Studi di Trieste in dr. Matteom Bisanti z Univerze v Firencah, ki sta gostovala pri nas v okviru Erasmus+ izmenjave in raziskovalnega projekta ter z nami delila svoje vtise in o možnosti nadaljnjega sodelovanja s fakulteto. 

Prof. Fabio Vlacci je prispel v Slovenijo 19. februarja in je na kratkoročni Erasmus+ izmenjavi gostoval pri izr. prof. Jasni Prezelj z Oddelka za matematiko, vse do 22. februarja. 

      
                                                            Prof. dr. 
Fabio Vlacci, Univerza degli Studi di Trieste 

Kot nam je zaupal v kratkem intervjuju, to ni bil njegov prvi obisk fakultete; že prej je sodeloval na več seminarjih, obisk pa ga vedno znova navdušuje. "UP Famnit mi predstavlja odlično priložnost, da lahko sodelujem s sodelavko dr. Jasno Prezelj in tudi bolje razumem aktivno univerzitetno življenje na vaši univerzi. V zadnjih letih sem Koper večkrat obiskal v okviru seminarjev, predavanj, konferenc, srečanj, občasno pa so me v te kraje pripeljali tudi bolj sproščeni dogodki. Vedno me je navdušila učinkovitost in prijaznost administrativnega osebja ter odlična kakovost raziskovalne in pedagoške dejavnosti na UP Famnit. Hvala, ker ste me sprejeli kot privilegiranega gosta te zelo dinamične, mlade, a mednarodno priznane univerze: Hvala lepa!," se je zahvalil v slovenščini. 


Septembra pa nas je v okviru raziskovalnega obiska na UP FAMNIT obiskal dr. Matteo Bisanti z Univerze v Firencah, ki v obdobju 6 mesecev gostuje pri prof. dr. Eleni Bužan z Oddelka za biodiverziteto. 

Raziskovalec, ki se primarno osredotoča na oblikovanje in evalvacijo izobraževalnih ter igrivih dejavnosti, povezanih s trajnostjo, ga zanimajo predvsem načini, kako javne ustanove uporabljajo igre v svoje namene. Pred kratkim se je začel ukvarjati z igrifikacijo in trajnostjo v zvezi s znanstvenimi projekti državljanov - igrami za družbene spremembe ter igrami za OGS (Nacionalni inštitut za oceanografijo in uporabno geofiziko o ladjah 'Laura Bassi'). Dr. Bisanti pa je tudi član raziskovalnega centra za znanost o igrah - meduniverzitetnega raziskovalnega centra - ki se ukvarja z raziskavami o igrah.

                                                                       dr. Matteo Bisanti, Univerza v Firencah

Sam je priznal, da ga področje biotske raznovrstnosti navdušuje, vendar je nedavno našel tudi nove izzive."Čeprav me vedno navdušujeta evolucijska biologija in genetika, sem se nedavno usmeril k naravoslovnim vidikom in znanstvenim projektom državljanske znanosti, s poudarkom na uporabi iger kot orodij za vključevanje javnosti. Med drugim, moj zadnji članek vključuje igro igranja vlog med predavanji iz ekonomije v Firencah, s katero simuliramo makroekonomske ukrepe za obravnavanje podnebnih sprememb," dodaja.

Trenutno dr. Bisanti, ki je tudi urednik posebne številke revije Frontiers in Education, s poudarkom na igrah za družbene spremembe, v sklopu projekta ERGA sodeluje z dr. Eleno Bužan z Oddelka za biodiverziteto, kjer skupaj razvijata videoigro, ki obravnava zaporedje evropskih vrst. Poleg tega spremlja tudi magistrsko delo enega od naših študentov, ki se osredotoča na igrifikacijo aplikacije za evropski projekt Step Change. Sam pa v prihodnje vidi še veliko drugih priložnosti za nadaljnje sodelovanje s fakulteto. "Verjamem, da se bodo pojavile številne priložnosti za nadaljnje sodelovanje s prof. Bužan in njeno skupino, še posebej v sklopu evropskih projektov, s poudarkom na državljanski znanosti in vključenosti državljanov," pojasnjuje dr. Bisanti. 


torek, 27. februar 2024 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Russell Stephen Woodroofe

Vljudno vas vabimo na inavguracijsko predavanje prof. dr. Russella Stephena Woodroofa, rednega profesorja za področje Matematike, z naslovom: »Two problems on lattices of groups«, ki bo v petek, 8. marca 2024 ob 15:00 v predavalnici Famnit-VP3, Glagoljaška 8, Koper (2. nadstropje).


sreda, 21. februar 2024 Čezmejni zaposlitveno-karierni sejem Koper 2024

Vas zanima kje se lahko zaposlite, dobite štipendijo ali opravite študentsko prakso? Obiščite Čezmejni zaposlitveno-karierni sejem Koper 2024 v četrtek, 29. februarja, med 11. in 17. uro, v Areno Bonifika v Kopru.

***

Na sejmu se bo predstavilo več kot 100 razstavljavcev iz Italije, Hrvaške in celotne Slovenije, med njimi tudi Univerza na Primorskem!

Podjetja bodo na sejmu predstavila svojo dejavnost in zaposlitvene priložnosti na različnih področjih, od projektnega vodenja do dela v komerciali, prodaji, administraciji, logistiki, zdravstvu, proizvodnji, skladišču in veliko več. Iskalci zaposlitve bodo na sejmu imeli možnost vzpostaviti stik z delodajalci, se predstaviti s svojim življenjepisom ali na razgovoru z delodajalcem. Študenti  se lahko pogovorijo tudi o možnosti štipendiranja, opravljanja prakse in študentskega dela.

Obiskovalci bodo lahko na sejmu izvedeli več o možnostih izobraževanja, poklicnih prekvalifikacij ter razvoju in realizaciji poslovne ideje.

Vstop na sejem je brezplačen.

Vse informacije: https://www.ess.gov.si/novica/cezmejni-zaposlitveno-karierni-sejem-koper-2024/

             


torek, 20. februar 2024 Vabljeni k ogledu 2. posnetka Famnitovih izletov v matematično vesolje: Kako z matematičnimi prijemi premagati nasprotnika v igri SET

Drugo predavanje letošnjega cikla z naslovom Kako z matematičnimi prijemi premagati nasprotnika v igri SET je izvedel Dr. Vito Vitrih, UP FAMNIT in UP IAM. Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             


V 2. predavanju je predavatelj predstavil igro SET, igro s posebnim kompletom 81 kart. Vsaka izmed kart je določena s štirimi lastnostmi, to so število, barva, oblika in polnilo simbolov na njej. Cilj je poiskati tako imenovane SET-e, to je nabore treh kart, ki so si po vsaki izmed štirih lastnosti med seboj vse enake ali pa vse povsem različne. Igra poteka tako, da imamo na mizi razporejene različne karte, igralci pa skušajo najti ustrezne kombinacije treh kart, ki izpolnjujejo opisan kriterij. Če uspejo najti pravilen set, ga poberejo z mize, na mesto odstranjenih kart pa se položijo nove.  Na predavanju so spoznali, kako lahko nekateri preprosti prijemi iz verjetnosti in kombinatorike pomagajo pri razumevanju te igre in omogočajo, da imamo v primerjavi s soigralci večje možnosti za zmago. Igra je lahko zabavna tako za otroke kot tudi za odrasle.   

Vito Vitrih je študiral uporabno matematiko na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, kjer je leta 2010 tudi doktoriral. Raziskovalno se ukvarja z numerično matematiko in računalniško podprtim geometrijskim načrtovanjem. Zaposlen je kot profesor za matematiko na UP FAMNIT in na Inštitutu Andrej Marušič, kjer je tudi direktor.


Tretje predavanje z naslovom Königsberg: A Hidden Key to Graph Theory's Door, bo izvedel Dr. Blas Fernandez, v sredo,21. februarja 2024, ob 18.00. Predavanje bo potekalo v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in prek ZOOM povezave


sobota, 17. februar 2024 JAVNI POZIV ZA PRIDOBITEV ŠTIPENDIJE 2024/2025

Univerza na Primorskem vabi vse, ki se vpisujejo v študijske programe fakultet: UP Fakultete za humanistične študijeUP Fakultete za managementUP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologijeUP Pedagoške fakulteteUP Fakultete za turistične študije - Turistica, UP Fakultete za vede o zdravju in izpolnjujejo pogoje, k prijavi na Javni poziv za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem v študijskem letu 2024/2025.

Štipendijski sklad Univerze na Primorskem (v nadaljevanju sklad) temelji na partnerstvu med Univerzo na Primorskem (v nadaljevanju UP), občinami in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP, navezovanju stikov študentov z delodajalci že v času študija in zagotavljanju večjih možnosti za zaposlitev študentov takoj, ko zaključijo študij. Cilj sklada je obenem spodbuda vseh študentov UP k čim boljšim študijskim uspehom.

Na javni poziv se lahko prijavijo:

  • kandidati za vpis v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje UP in
  • študenti, ki bodo v študijskem letu 2024/2025 vpisani v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje UP,

višina štipendije za študijsko leto 2024/2025 znaša najmanj 2.200,00 EUR!

V primeru, da štipendije podeli UP, znaša štipendija 2.200,00 EUR na študijsko leto. V kolikor obstaja interes, se lahko podelijo tudi višje štipendije, in sicer:

  • a študente 1. in 2. stopnje, ki pri točkovanju dosežejo od 80 do 89 točk, lahko štipendija znaša do 330,00 EUR/mesec oziroma do 3.300,00 EUR na študijsko leto;
  • za študente 1. in 2. stopnje, ki pri točkovanju dosežejo od 90 do 100 točk, lahko štipendija znaša do 550,00 EUR/mesec oziroma do 5.500,00 EUR na študijsko leto;
  • za doktorske študente lahko štipendija znaša do 1.200,00 EUR/mesec oziroma do 12.000,00 EUR na študijsko leto.

Pogodbe o štipendiranju so običajno tripartitne, sklenjene med UP, partnerji sklada (delodajalci) ter študenti. V primeru, da partner sklada (vlagatelj) ponuja študentu (prejemniku štipendije) tudi zaposlitev, ima študent s podpisom pogodbe možnost, da se po zaključenem izobraževanju zaposli pri vlagatelju vsaj za toliko časa, kot je prejemal štipendijo.

Rok za oddajo: 15. september 2024. E-vloga je oddana pravočasno, če je oddana od 15. februarja 2024 do vključno 15. septembra 2024.

Na spletni strani Kariernega centra Univerze na Primorskem (KC UP), najdete vse podrobnosti in besedilo razpisa: Štipendijski sklad UP 2024/2025 - JAVNI POZIV!

Za več informacij: Karierni center Univerze na Primorskem, center za vseživljenjsko učenje in karierno orientacijo

Titov trg 4, 6000 Koper, Slovenija     

Tel.: +386 5 611 76 36   

E-pošta: kariernicenter@upr.si

BESEDILO POZIVA

JP za pridobitev stipendije na UP za leto 2024-2025.pdf (233kb)

Public call UP Scholarship Find 2024-2025.pdf (199kb)T: 


sobota, 17. februar 2024 Tudi letos veliko zanimanja za dodiplomski študij

V petek in soboto, 16. in 17. februarja, so v Sloveniji potekali Informativni dnevi za bodoče študentke in študente. Na Famnit-u smo se tudi v letošnji izvedbi predstavili na dveh lokacijah in zabeležili veliko zanimanja za dodiplomske študijske programe na naši fakulteti.

Dijake je v Kopru, na sedežu fakultete (Glagoljaška 8), pred začetkom predstavitev pozdravila prodekanja za kakovost, prof. dr. Elena Bužan, v Izoli (Livade 1.0), kjer se (delno) izvajajo nekateri študijski programi, pa izr. prof. dr. Vladimir Ivović, Namestnik predstojnice Oddelka za biodiverziteto, in doc. dr. Martina Lužnik, koordinatorica študijskega programa Varstvena biologija.

Dijaki so tako v Kopru pridobili informacije o študijskih programih Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika in Biopsihologija, v Izoli pa smo jim predstavili Bioinformatiko, Agronomijo in Varstveno biologijo.

Po koncu predstavitev so se dijaki lahko udeležili Famnitovega informativnega sejma, na katerem so spoznali še študente tutorje in člane Študentskega sveta, za vsa vprašanja glede vpisa in možnosti mednarodnih izmenjav pa je bil na voljo tudi Referat za študente in Mednarodna pisarna. Oddelki fakultete so za obiskovalce sejma pripravili zanimive dejavnosti, tako so se lahko dijaki preizkusili v matematični igri SET, testirali električno prevodnost svoje kože, predstavili pa smo jim tudi aplikacijo SRNA za monitoring prostoživečih živali.

V Livadah smo dijakom razkazali tudi laboratorije in vajalnice, v katere je umeščena visoko-tehnološka oprema, ki je namenjena zlasti raziskavam na področju aplikativnega naravoslovja, biodiverzitete, bioinformatike, živil, prehrane, zdravja, urbanizma, ergonomije in kineziologije, oljkarstva, gastronomije in kulture vina, mediteranskih kultur ter okoljskih tehnologij in rabe obnovljivih materialov.

Sobotni popoldanski termin je bil rezerviran za predstavitve v angleščini preko sistema ZOOM za dijake, ki prihajajo iz tujine in se zanimajo za programe Matematika, Računalništvo in informatika ter Bioinformatika, ki jih na fakulteti izvajamo tudi v angleškem jeziku.

Poleg vsebine študija, smo predstavili tudi vse postopke, povezane s prijavo in vpisom – tako sta prek Zooma potekali tudi predstavitvi študentskih domov in vpisne službe.

Na voljo bodo tudi dodatni datumi spletnih predstavitev prijavno-vpisnih postopkov za vpis na dodiplomski študij, in sicer:

  • v torek, 27. 2. 2024, ob 16.00, V ANGLEŠČINI (ZOOM) in
  • v torek, 5. 3. 2024, ob 16.00, V SLOVENŠČINI (ZOOM).

Za vprašanja, vezana na prijavno-vpisni postopek, se lahko dijaki obrnejo na Referat za študente (referat@famnit.upr.si) ter Vpisno službo UP (vpis@upr.si).


sreda, 14. februar 2024 Vabljeni na peto predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2023/24

Vljudno vabljeni na peto letošnje predavanje z naslovom

»Raznovrstni pristopi k ohranitvi primatov; primer dobre prakse iz Severnega Sulavezija«,

ki bo v sredo, 21. februarja 2024, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predavala bo Živa Justinek, Program Selamatkan Yaki.  

Program Selamatkan Yaki (~Rešimo čopaste sulaveške makake) si že več kot 10 let prizadeva za ohranitev Macace nigre, ene izmed karizmatičnih in endemičnih vrst makakov na Sulaveziju. Predavanje vas bo popeljalo od posebnosti Wallacea regije ter kratke predstavitve dotične vrste makakov do pregleda raznovrstnih strategij, ki jih je celosten program ubral tekom let, da bi ublažil zmanjšanje populacije te vrste ter krčenje njenega habitata. Poleg različnih metod dela z lokalnimi prebivalci, modernega sociološko-informiranega pristopa pri vodenju kampanj ozaveščanja ter strateškega sodelovanja z regijskimi oblastmi se bo predavateljica dotaknila tudi izsledkov raziskav s terena; biomonitoringa preko ‘kamera pasti’ ter raziskav na mokrih tržnicah. 

Spletna stran projekta je dostopna >> TUKAJ  

Živa Justinek je po izobrazbi diplomirana biologinja, ki jo je neskončna radovednost zvabila preko domačih mej v tropske pragozdove. Že več kot pet let živi in dela v Indoneziji na različnih projektih; predvsem na področjih varstvene ter vedenjske ekologije, primatologije, negativne interakcije med divjimi živalmi in ljudmi ter multimodalnih pristopov ohranitve vrst. Zadnji dve leti vodi organizacijo v Severnem Sulaveziju, ki si prizadeva za ohranitev ene od endemičnih, kritično ogroženih vrst makakov (M. nigra). V prostem času rada bere, potuje ter raziskuje morski svet, poseben interes pa ima tudi do kač. Poleg inspiracije in globoke strasti, ki jo čuti do narave, ji življenje polni in barva tudi kup čudovitih ljudi.

 

 


sreda, 14. februar 2024 Tretje predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2023/24

Vljudno vabljeni na tretje letošnje predavanje z naslovom

»Königsberg: A Hidden Key to Graph Theory's Door «

ki bo v sredo, 21. februarja 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in
prek ZOOM povezave,

predaval bo Dr. Blas Fernandez, UP FAMNIT in UP IAM. 

Mesto Königsberg, danes eno izmed najbolj prepoznanih v matematiki, je zaradi svoje zanimive lege pritegnilo prebivalce, ki so si zastavili preprosto vprašanje: 'Ali je mogoče prečkati vse mostove mesta, ne da bi se pri tem vračali po isti poti?' To na prvi pogled preprosto vprašanje je kasneje izzvalo misli radovednih matematikov in oblikovalo bistvo teorije grafov. Skozi predavanje boste odkrivali skrivnostno vlogo Königsberga, ki je odklenila vrata v neverjeten svet, kjer se je rodila teorija grafov. Predavatelj bo razkril bistvene ideje grafov - vizualnih predstavitev medsebojno povezanih vozlišč - in se poglobil v njihovo široko uporabnost pri reševanju najrazličnejših problemov.

O predavatelju:

Blas Fernandez, rojen leta 1992 v mestu Alberti, Buenos Aires, Argentina, je leta 2018 končal magistrski študij matematike na Nacionalni univerzi v La Plati. Pred zagovorom magistrske naloge je v okviru Erasmus programa gostoval na Univerzi na Primorskem. Z začetkom študijskega leta 2018/2019 se je Blas Fernandez vpisal na doktorski študij matematike na Univerzi na Primorskem, in od takrat naredil izjemen napredek na področju algebraične kombinatorike. Je avtor dvanajstih visokokakovostnih člankov, na mednarodnih konferencah in raziskovalnih seminarjih pa je predstavil več rezultatov iz svoje doktorske disertacije.

PRENOS PLAKATA


torek, 13. februar 2024 Raziskovalci iz 25 držav delili dosežke za ohranjanje ogroženih rastlinskih vrst na zaključni konferenci projekta COST akcije CA18201

Hitre spremembe v okolju in podnebju so danes veliko bolj izrazite kot kdajkoli prej, kar neposredno vpliva tudi na rastline, ki plemenitjijo naša živeljenja.  Kljub visokim ciljem, ki si jih prizadevajo doseči znanstveniki na domačem terenu, te niso prinesle želenih rezutatov. Zato je povezovanje in vzpostavitev omrežja znanstvenikov in drugih deležnikov skozi projekt služila kot odlična priložnost za raziskovanje in prizadevanje k izboljšanju stanja ogroženih rastlinskih vrst po vsej Evropi. 

Med 12. in 13. februarjem 2024, je v Izoli, v objektu Livade 1.0, potekala zaključna konferenca projekta COST akcije CA18201 - An integrated approach to conservation of threatened plants for the 21st Century (ConservePlants), ki se je pričel v jeseni 2019.

    

Konferenco, ki je združila 74 udeležencev iz 25 držav - ob Sloveniji še iz Albanije, Belgije, Bosne in Herzegovine, Bulgarije, Hrvaške, Češke, Estonije, Grčije, Izraela, Italije, Latvije, Litve, Malte, Nizozemske, Severne Makedonije, Poljske, Portugalske, Srbije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, Ukrajine in Velike Britanije - je organiziral Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT.   

V dvodnevnem programu so številni znanstveniki in raziskovalci delili svoja dognanja, ki pomagajo pri ohranitvi ogroženih rastlinskih vrst po vsej Evropi.  

V uvodnem delu programa je udeležence pozdravila dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP, ki je vse prisotne spodbudila k izvajanju aktivnosti za ohranitev ogroženih vrst tudi po zaključku konference.  

    

Vodja projekta dr. Živa Fišer z Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT), je predstavila zametke in dosežke, ki so se vrstili vse do konca. Po njenih besedah ti predstavljajo odlično priložnost za nadaljnji razvoj: "Z zaključno konferenco se končuje štiri in pol letno obdobje našega COST projekta, ki se nanaša na varovanje ogroženih rastlinskih vrst. Tekom tega projekta smo vzpostavili ogromno mrežo sodelavcev iz več kot 40 držav, kar nam bo nudilo osnovo za nadaljnje sodelovanje."

Vabljena predavatelja konference sta strokovnjaka s področja etnobotanike in ekologije rastlin SILVIA CASTRO in ANDREA PIERONI.   

ANDREA PIERONI je leta 1998 doktoriral na Univerzi v Bonnu v Nemčiji, in se danes raziskovalno ukvarja z medkulturno etnobotaniko in tradicionalno hrano na Balkanu in Bližnjem vzhodu, zlasti med gorskimi pastirji ter etničnimi in verskimi manjšinami in diasporami. Profesor Pieroni je v letih 2008-2010 deloval tudi kot podpredsednik in predsednik Mednarodnega združenja etnobotanike, ustanovitelj in glavni urednik revije J Ethnobiol Ethnomed ter član uredniških odborov različnih mednarodnih etnoloških znanstvenih revij. 

Sam meni, da so takšne vrste sodelovanj pomembna za ohranitev ogroženih vrst, kjer v ospredje postavlja ozaveščanje posameznikov o pomenu rastlinskih vrst.

Za ohranjanje rastlin moramo ohranjati ljudi in njihove povezave z rastlinami. Namreč rastline niso samo rastline, ampak so tudi del zgodovinske interakcije med njimi in človeško skupnostjo."

   

SILVIA CASTRO z Oddelka za  funkcionalno ekologijo - znanost za ljudi in planet, z Univerze v Coimbri (Portugalska), pravi, da je skozi COST akcijo spoznala številne raziskovalcev, ki delujejo na podobnem raziskovalnem področju, in s katerimi so skozi leta gradili nove ideje in rešitve. 

»Eden od projektov, ki se nanaša na varstvo narave in ohranjanje ogroženih rastlin, predvsem invazivnih vrst, sem predstavila tudi danes. Skratka, celoten projekt se je razvijal na zelo naraven način, saj smo združili veliko strokovnjakov s področja botanike, ter tudi nekatere entomologe in druge kolege, ki so delali na različnih področjih in se nam pridružili za vzorčenje invazivnih vrst v Sredozemlju. Tako smo dobili zelo lepo sliko, ki predstavlja klasičen primer in prikazuje sposobnost rastline, da postane invazivna, « dodaja. 

    

Poleg plenarnih, se je na konferenci zvrstilo še 21 predavanj, ki so jih izvedli udeleženci konference. 

Po pregledu najpomembnejših dosežkov projekta, je potekala tudi predstavitev zbirke štirih otroških knjig » Zgodbe o ogroženih rastlinah «, ki je nastala v okviru akcije in je namenjena varovanju ogroženih rastlin.  S serijo slikanic, ki zabavajo in izobražujejo, avtorice približujejo tematiko otrokom.

Conserve Plants velja za eno večjih COST akcij, ki združuje 39 držav z več kot 150 člani delovnih skupin iz akademskega sveta, raziskovalnih institucij in nevladnih organizacij, ki si prizadevajo skozi različne aktivnosti ohranjati ogrožene rastline in za katere je nujno sodelovanje mnogih udeležencev iz različnih držav po Evropi.   

Knjiga povzetkov je v elektronski obliki dostopna na naslednji povezavi. 

Posterji so dostopni na naslednji povezavi

 

   


ponedeljek, 12. februar 2024 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Marko Orel

Vljudno vas vabimo na inavguracijsko predavanje prof. dr. Marka Orla, rednega profesorja za področje Matematike, z naslovom: »Grafološka jedra«, ki bo v ponedeljek, 19. februarja 2024 ob 15:00 v predavalnici Famnit-VP1, Glagoljaška 8, Koper (1. nadstropje).


ponedeljek, 12. februar 2024 MEDNARODNI DAN ŽENSK IN DEKLET V ZNANOSTI

Dan žensk in deklet v znanosti poteka na predlog Združenih narodov vsak 11. februar. Njegov namen je opozarjanje na neenakost med spoloma, saj po celem svetu v vseh znanstvenih disciplinah še vedno obstaja velika razlika med spoloma, tudi v naravoslovnih, tehniških, inženirskih in matematičnih (t. i. STEM). Tudi v visokošolskem izobraževanju je sicer vse več žensk, ampak so še vedno premalo zastopane. Po podatkih UNESCA je od vseh raziskovalcev manj kot 30 % žensk.

Na Univerzi na Primorskem imamo 261 raziskovalk  (kar skupno predstavlja 51,8 % zaposlenih), ki raziskujejo na šestih članicah in enem raziskovalnem inštitutu. V prejšnjem letu se je usposabljalo 21 mladih  raziskovalcev, od tega je bilo 12 žensk (57 %).

Znanstvenice UP so bile v zadnjem letu vključene v različna združenja:

  • Prof. dr. Elena Bužan  (UP FAMNIT) je postala članica: Evropskega združenja univerz (European University Association – EUA, znotraj te pa del Strokovne skupine za odprto znanost (Expert Group on Open Science – EGOS); Strokovnega sveta za zaščito živali (SSZŽ) MKGP RS in Upravnega odbora Evropskega konzorcija (ERGA).
  • Izr. prof. Anna Małgorzata Sandak  (UP, InnoRenew), je bila na povabilo vključena kot strokovnjakinja v bazi podatkov za izjemne znanstvenice (SWISS National Science Foundation) in objavila znanstveni članek v reviji Nature Reviews Materials.
  • Doc. dr. Valentina Brečko Grubar  (UP FHŠ) je postala članica Sveta za trajnostni razvoj in varstvo okolja RS.
  • Doc. dr. Anja Pirih  in Prof. dr. Mara Cotič  (UP PEF) sta postali članici v Strokovnem svetu Republike Slovenije za splošno izobraževanje.
  • Prof. dr. Mara Cotič  (UP PEF) je postala članice Delovne skupine za pripravo Nacionalnega programa za vzgojo in izobraževanje za obdobje 2023-2033.

Prav tako so prejele različne nagrade, kot so:  

Moški raziskovalci na naši univerzi prevladujejo pri vodenju raziskovalnih programov (78 % vodij) kot tudi pri vseh prilagojenih raziskovalnih projektih in projektih mednarodnega sodelovanja (75 %). Tudi 71 % temeljnih raziskovalnih projektov vodijo moški raziskovalci. Ženske izmed projektov ARIS prevladujejo  (80 %) le pri vodenju podoktorskih projektov. besedilo Pri vodenju projektov okvirnega  programa Obzorje prevladujejo ženske (70 %), tudi največji projekt, InnoRenew CoE, vodi raziskovalka. Pri ostalih tipih raziskovalnih in razvojnih projektov (Erasmus, strukturni skladi, drugi mednarodni projekti) je vodenje projektov po spolu dokaj uravnoteženo – ženske vodijo 58 % projektov, moški pa 42 %. Ženske vodje izrazito besedilo prevladujejo pri projektih, financiranih iz strukturnih skladov (83 %) in projektih iz Načrta za okrevanje in odpornost (86 %).

Na tokratni dan žensk in deklet v znanosti smo se osredotočili na projekte in raziskovanja, ki s svojimi področji delno ali v celoti pomagajo pri vprašanjih, povezanimi z žensko problematiko.

Kar dva se osredotočata na žensko podjetništvo – projekt WE GREEN in projekt AGRIGEP. 


Izr. prof. dr. Patricia Blatnik izpostavlja glavne poudarke projekta AGRIGEP - Assessment and implementation of Agriculture and Life Science Universities’ first Gender Equality Plans in widening countries (Obzorje 2020), ki se ukvarja z enakostjo spolov v raziskovalnih in izobraževalnih ustanovah, s posebno pozornostjo na znanosti o kmetijstvu in biosistemskih vedah, ki znotraj STEM ostajata zapostavljena v smislu enakosti.

 

"Naše delo na področju enakosti spolov v okviru projekta AGRIGEP je v visokem šolstvu in znanosti ključnega pomena, saj naslavlja številne težave, ki so specifične za ženske in njihov položaj v družbi. Skozi projekt poskušamo odpravljati ovire za dostop do izobraževanja, pri čemer poskušamo identificirati strukturne, kulturne in druge ovire, ki preprečujejo ženskam, da bi imele zagotovljen enak dostop do izobraževanja. Z raziskovanjem teh ovir oblikujemo ter izvajajmo učinkovite politike in smernice za spodbujanje večje vključenosti in uspeha žensk na področju izobraževanja. Poleg tega je znano dejstvo, da obstajajo posebna vprašanja enakosti spolov znotraj nekaterih področij študija, kjer so ženske podzastopane, zato se v okviru projekta še posebej osredotočamo na vprašanja enakosti spolov na področjih znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM), pri čemer razvijamo posebne akcijske načrte. Naše delo poskuša odkrivati vzroke za neravnovesja znotraj omenjenih sektorjev, pri čemer razvijamo posebne programe ter politike, ki spodbujajo večjo udeležbo žensk na teh področjih. V okviru projekta si prizadevamo k razvoju bolj inkluzivnih učnih načrtov, ki promovirajo enakost spolov in zagotavljajo, da se vsi študentje počutijo enakopravne in vključene v visokošolskem okolju. Skozi projekt zagotavljamo nove dokaze, ki so temelj za oblikovanje strategij in učinkovitih politik na področju enakosti spolov v izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah. Z zagotavljanjem zanesljivih analiz ter podatkov vplivamo na vse deležnike in ključne odločevalce, da sprejmejo ukrepe, ki omogočajo enake možnosti za vse. Naše delo ne zgolj osvetljuje obstoječe težave, ampak tudi pomaga pri oblikovanju in širjenju zavesti o pomembnosti enakosti spolov. Z izobraževanjem in osveščanjem si namreč prizadevamo prispevati k postopni spremembi družbenih norm in pričakovanj glede spolov, kar ima dolgoročne pozitivne učinke na položaj žensk v družbi. S poudarkom na enakosti spolov v izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah naše delo pomaga zagotavljati, da ženske lažje razvijejo svoje sposobnosti ter znanja na najrazličnejših področjih. To ne prispeva zgolj k njihovi osebni rasti in samozavesti, temveč tudi k večji ekonomski neodvisnosti in moči v družbi. Naše raziskovalno delo v okviru projekta tako služi kot temelj za postavitev pravičnejše in bolj enakopravne družbe, kjer ženske lahko uresničujejo svoje potenciale brez omejitev, ki jih nalagajo spolni stereotipi ali diskriminacija".


Urška Gerič, mag. var. nar. je ob tem spregovorila o zanimanju žensk za študij na področju bioinformatike in informatike: 

"V preteklosti so prevladovali moški v tehniških poklicih, medtem ko so se ženske raje usmerjale v biološke, kemijske, farmacevtske smeri,... Vendar pa se v zadnjih letih opaža spodbuden trend naraščanja zanimanja žensk za študij bioinformatike, informatike in podatkovne znanosti,…. To se odraža v vse večjem številu študentk, ki se vpisujejo na te programe. Vse več je tudi raziskovalk, ki se aktivno vključujejo v raziskovalne projekte na teh področjih. Kljub temu pa se še vedno soočamo s primanjkljajem žensk na delovnih mestih kot so npr. profesorji in asistenti na študijih s področja informacijskih tehnologij".


dr. Urša Mars Bitenc in doc. dr. Vesna Jug  naslavljata raziskovanje na področju reproduktivne psihologije: 

"Raziskovanje na področju reproduktivne psihologije je ključnega pomena za razumevanje in naslavljanje različnih vidikov reproduktivnega zdravja ter izkušenj žensk. Zagotavlja vpogled v plodnost in reproduktivno zdravje, obravnava različne vidike duševnega zdravja tekom menstrualnega cikla, med nosečnostjo in po porodu ter pridobiva pomembne informacije glede procesov načrtovanja družine. Prav tako lahko v raziskavah naslavljamo psihološki vpliv neplodnosti in pomoči pri podprti reprodukciji, raziskujemo dinamiko starševstva in otrokov razvoj ter osvetljujemo razlike med spoloma in družbena pričakovanja glede reprodukcije. Ugotovitve raziskav lahko pomembno prispevajo k oblikovanju politik in prizadevanj za zagotavljanje reproduktivnih pravic žensk ter dostop do celovitih zdravstvenih storitev, vključno s psihološko podporo in obravnavo. Področje reproduktivne psihologije je torej bistveno za spodbujanje avtonomije žensk, njihovo dobro počutje in reproduktivno pravičnost."


Področje ženskega zdravja je izjemnega pomena za uspešnost celotne družbe, v tem okviru deluje tudi izr. prof. dr. Mirko Prosen, ki je v decembru prejel naziv »Fellow of the Royal College of Surgeons Ireland Faculty of Nursing and Midwifery«. Članstvo znanstvenega sodelavca ponuja izključno RCSI University of Medicine and Health Sciences in predstavlja eno najprestižnejših poklicnih kvalifikacij, ki se podeljujejo medicinskim sestram in babicam. Med pomembnimi projekti, ki jih je vodil je projekt Čezmejna mreža za priseljene ženske: socialna integracija, spolno in reproduktivno zdravje (Integra).

»Zdravje žensk nedvomno predstavlja temelj zdrave družbe. Moje delo kot učitelja in raziskovalca na UP Fakulteti za vede o zdravju se osredotoča na izboljšanje dostopa do kakovostne in na žensko osredotočene zdravstvene oskrbe, zlasti na področju reproduktivnega zdravja. S podpiranjem in izvajanjem inovativnih raziskovalnih projektov na področju zdravja žensk ter izobraževanjem bodočih zdravstvenih delavcev, pri čemer v študijskih programih upoštevamo potrebe žensk in njihov družbeni položaj, lahko neposredno vplivamo na izboljšanje kakovosti življenja žensk in s tem tudi na celotno družbo.«

Prosti dostop do digitalne monografije "Ženske, migracije in zdravje" (Sabina Ličen, Igor Karnjuš in Mirko Prosen). 


Tema enakosti je bila predstavljena tudi na Posvetu o enakosti spolov za vključujočo univerzo in družbo, ki je s svojimi prispevki pokrila najširšo tematiko.

Misli ob mednarodnem dnevu žensk in deklet deli prof. dr. Vlado Kotnik  (UP FHŠ).

"Na univerzah so spoli dolgo časa bili precej nemišljene kategorije. In tudi izključevanja, marginalizacije in stigmatizacije, ki so izhajale iz teh nemišljenj. Univerze 21. stoletja si takih nemišljenj ne smejo več privoščiti, saj je (ne)enakost spolov tudi njihova dediščina in zatorej njihov eminenten problem. To, da univerzitetnice_ki želimo in zmoremo misliti tudi težave univerz z nevednostmi, neenakostmi in nepravičnostmi na podlagi spolov in zaradi spolov, je morda edini obet, da univerze postanejo boljši kraji uresničevanja načel avtonomnosti, integritetnosti, kolegialnosti, raznolikosti, pravičnosti, vključenosti, odprtosti in vednosti."


Izr. prof. dr. Karmen Medica (UP FHŠ) ob temu povzema raziskovalno delo o migracijah, s poudarkom na vse bolj razširjeni feminizaciji migracij ima naslednje učinke:

"Predvsem je vse manj prisotna stereotipna podoba družinske migracije, kjer so ženske bile večinoma percipirane kot pasivne migrantke, ki sledijo svojemu možu. Raziskave identificirajo kako so zaživeli diskurzi in prakse o ženskah, kot samostojnih protagonistkah migracij. Vse bolj so prisotne, kot aktivne participantke pri sprejemanju odločitev v svojem življenju in tudi v življenju svoje družine. Identificiranje položaja in situacije žensk v migracijskih procesih, prispeva k odpiranju novih možnosti, kompetenc in boljši integraciji žensk v imigrantskem okolju, povečujejo se njihove zaposlitvene možnosti, okrepi tudi socialna vljučenost.

Raziskave opozarjajo tudi na probleme in pomanjkljivosti v lokalnem in družinskem okolju, o še vedno marsikje močni prisotnosti patriarhalnih vzorcev. Delo na tem področju je v veliki meri usmerjeno na stimuliranje in razvijanje inkluzivne komunikacije, usmerjene k participiranju in so/kreiranju življenja migrantk v novem okolju."


ponedeljek, 12. februar 2024 Dveletno podoktorsko mesto na področju psihološko podprtega uporabniškega modeliranja

Na oddelku za informacijske znanosti in tehnologije (DIST) Univerze na Primorskem Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) iščemo vrhunskega podoktorskega raziskovalca na področju psihološko podprtega uporabniškega modeliranja pod vodstvom izr. prof. dr. Marka Tkalčiča.

Kandidat bo delal v okviru projekta, v katerem se raziskuje uporabo psihološko podprtih značilk za modeliranje uporabnikov, vsebin, napovedovanje uporabniških lastnosti iz digitalnih sledi, napovedovanje lastnosti  vsebin, razlaganja in priporočilne sisteme na področjih glasbe in filma. Raziskovalne metodologije vključujejo uporabniške študije in strojno učenje. Izbrani kandidat bo delal v izvrstni ekipi v okviru laboratorija HICUP (https://hicup.famnit.upr.si/) pod mentorstvom izr. prof. dr. Marka Tkalčiča.

Podrobnosti:

  • Zaposlitev za polni delovni čas za dve leti.
  • Zaželeni datum pričetka Oktober 2024.
  • Kandidat mora imeti (ali bo v kratkem pridobil-a) doktorat znanosti s področja računalništva ali s področja povezanega z raziskovalnimi vsebinami.
  • Idealni kandidat mora imeti znanje in izkušnje iz naslednjih področij:
    - uporabniško modeliranje,
    - priporočilni sistemi,
    - strojno učenje.
  • Znanje in izkušnje iz naslednjih področij so dobrodošli:
    - razlaganje modelov strojnega učenja,
    - računalniška psihologija,
    - računalniške družbene vede,
    - znanje o medijih (npr. muzikologija).
  • Delovno mesto ima tudi manjšo pedagoško obremenitev (1 predmet/semester, 3-4 ure na teden).
  • Zagotovljena so sredstva za potovanja.

Postopek prijave:

Prijave bodo ocenjevane sproti, dokler se mesto ne zapolni. Za prijavo pošljite elektronsko pošto s prilogami na naslov marko.tkalcic@famnit.upr.si. Priloge:

  • motivacijsko pismo,
  • CV,
  • seznam znanstvenih objav,
  • povzetek raziskovalnega dela in načrta (research statement),
  • imena in e-naslovi dveh do treh referenčnih oseb


torek, 6. februar 2024 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Lara Lusa

Vljudno vas vabimo na inavguracijsko predavanje prof. dr. Lare Lusa, redne profesorice za področje Statistika, z naslovom: »Vključevanje začetne analize podatkov v vsakodnevno prakso: pretekla prizadevanja in načrti«, ki bo v sredo, 14. februarja 2024 ob 12:00 v predavalnici Famnit-VP2, Glagoljaška 8, Koper (1. nadstropje).


torek, 6. februar 2024 HERBARIJ UP PRIDOBIL MEDNARODNO KODO IN SE PRIDRUŽIL MREŽI VEČ KOT 3.500 HERBARIJEV PO CELEM SVETU

HERBARIJ UP PRIDOBIL MEDNARODNO KODO IN SE PRIDRUŽIL MREŽI VEČ KOT 3.500 HERBARIJEV PO CELEM SVETU

Za mnoge od nas je prva asociacija na herbarij osnovnošolska ali srednješolska zbirka nekaj desetih posušenih rastlin, opremljenih z imeni in nekaj podatki. Številni smo se na ta način prvič od blizu seznanili z rastlinami, ki nas obkrožajo.

herbariji niso le zbirke posušenih in označenih rastlin, temveč so institucije, ki zbirajo in hranijo znanstveno, izobraževalno in prirodoslovno pomembno gradivo. Najstarejši še ohranjeni herbariji segajo v 16. stoletje in imajo neprecenljivo vrednost, medtem ko so tudi novejši herbariji z razvojem genomike in digitalizacije bioloških podatkov močno pridobili na pomenu zaradi olajšanje uporabe v raziskovalne namene. Herbariji lahko hranijo tudi več milijonov primerkov, npr. največji herbarij pariškega prirodoslovnega muzeja hrani 9,5 milijonov primerkov, temu sledi herbarij newyorškega botaničnega vrta s 7,6 milijoni. Slednji vodi tudi globalno bazo Index Herbariorum, ki združuje več kot 3.500 herbarijskih zbirk s celotnega sveta in dodeljuje enotno kodo, s katero se herbariji identificirajo. Od januarja 2024 je del te mreže tudi Herbarij Univerze na Primorskem s kodo KP, ki je obenem tudi prvi indeksiran herbarij izven Ljubljane in se tako pridružuje ostalim štirim indeksiranim herbarijem v Sloveniji, in sicer Herbariju Univerze v Ljubljani, Herbariju Prirodoslovnega muzeja Slovenije, Herbariju Gozdarskega inštituta  Slovenije ter Herbariju Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC SAZU.


                                                                                               Herbarijska zbirka UP 


Herbarijska zbirka UP je pričela nastajati leta 2008, vzporedno s študijskimi programi in aktivnostmi Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT. V okviru pedagoškega in raziskovalnega procesa je herbarijska zbirka rasla. Danes je v zbirki nekaj manj kot 6.000 primerkov semenk, praprotnic, mahov in makro alg. Največja je zbirka cvetnic in praprotnic, ki šteje nekaj več kot 5.200 primerkov in je bila nedavno urejena po rodovnih mapah in v celoti vnesena v bazo. Geografsko je zbirka osredotočena na zahodni del Balkanskega polotoka in jugovzhodne Alpe, s posebnim poudarkom na zbiranju in hranjenju materiala iz Istre.

Kot je povedal doc. dr. Peter Glasnović, en ključnih raziskovalcev, zaslužen za dosežek: »Z vključitvijo zbirke v Index herbariorum ciljamo k temu, da postane UP s svojim herbarijem del globalne znanstvene skupnosti in prispeva k razvoju botaničnega raziskovanja v regiji in širše.« Cilji za prihodnost so ureditev in digitalizacija celotne zbirke, kar bo omogočilo lažje posredovanje informacij širši javnosti.

     
                                                          Doc. Dr. Peter Glasnović z Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT)


ponedeljek, 5. februar 2024 FUTURE of ENTREPRENEURSHIP CREEE2024

The Jean Monnet University (Francija), our partner university in European University T4EU is organizing  The FUTURE of ENTREPRENEURSHIP CREEE2024 conference in April. You are all kindly invited to attend.

  • Date: April 15-17th 2024
  • Location: Jean Monnet University – campus in Roanne, France.
  • Participants : open to students and university staff
  • Practical information : Meals will be provided by Jean Monnet University. The outgoing unversities will be responsible for travel expenses. Accomodation - in definition.

Conference brings discussions and workshop on topics such as: 

  • What defines the entrepreneur of tomorrow in terms of entrepreneurial knowledge and skills? 
  • Motivations of future entrepreneurs.
  • Ecosystem dynamics likely to support transitions and those that hinder them 
  • Interactions with stakeholders
  • Evaluation criteria for entrepreneurial projects (financial as well as ecological and social criteria)
  • Spread of new entrepreneurial ideas
  • Adaptation of entrepreneurial education

More information: https://cree2024.sciencesconf.org/


ponedeljek, 5. februar 2024 LIFE BE-WoodEN začenja svojo raziskovalno pobudo za trajnostno gradnjo

S februarjem 2024 začenjamo dvoletno raziskovalno delo v okviru mednarodnega projekta LIFE BE-WoodEN – Stavbe in izobraževanje v lesnem ekosistemu za Novi evropski Bauhaus, ki se bo izvajal v okviru Začetnega vozlišča Akademije Novega evropskega Bauhausa za trajnostno grajeno okolje z obnovljivimi materiali (NEBAP Hub).

Projekt na UP IAM vodi prof. dr. Andreja Kutnar, projektni konzorcij vodi Università degli studi di Genova s partnerji Regione Liguria, ART-ER-Società consortile per azioni, Università degli Studi di Firenze, FederlegnoArredo, Comité Européen de Coordination de l'habitat Social in Politechnika Wroclawska.

Projekt je financiran v okviru pobude LIFE2027 Evropske komisije in si prizadeva spodbujati dekarbonizacijo stavb in izboljšati krožnost v gradbenem sektorju ter premagovati ovire, ki preprečujejo široko uporabo lesa in materialov na osnovi biomase. LIFE BE-WoodEN prav tako sledi smernicam in vrednotam meddisciplinarne pobude NEB (New European Bauhaus), ki povezuje Evropski zeleni dogovor z bivalnimi prostori in izkušnjami.

Z orodji za krepitev zmogljivosti (NEBinars, spletni seminarji, terenski obiski in poletna šola), ki so namenjena razširitvi znanja o materialov na osnovi biomasev gradbeništvu med strokovnjaki lesnega sektorja, si projekt prizadeva združiti lokalne deležnike, civilno družbo, prebivalce in akademike s participatornim in transdisciplinarnim pristopom za ponovno ustvarjanje bivalnih prostorov.

LIFE BE-WoodEN poseben poudarek namenja socialnim stanovanjem ki zadovoljujejo potrebe starejših in ranljivejše populacije. Cilj je pripraviti strokovnjake, ki ustrezajo potrebam trga, ter premagati fragmentacijo lokalne dobavne verige in vrednotiti okoljske koristi pri uporaba lesa in materialov na osnovi biomase v gradbeništvu.


ponedeljek, 5. februar 2024 Psihološka magistrska konferenca 2024

V petek, 31. maja 2024, bo na UP FAMNIT potekala Psihološka magistrska konferenca 2024.

Dogodek bo potekal v organizaciji Oddelka za psihologijo Univerze na Primorskem, v sodelovanju z Oddelkoma za psihologijo Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru ter Nacionalnim odborom za podeljevanje certifikata EuroPsy.

Namen konference je študentom in študentkam psihologije Univerze v na Primorskem, Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru ob zaključevanju študija ponuditi priložnost, da predstavijo svoje raziskovalno delo, ter spodbuditi razpravo in sodelovanje med študenti psihologije različnih univerz. Konferenca bo predstavljala odlično priložnost za deljenje dela med kolegi, povezovanje in učenje drug od drugega.

Na konferenci je dobrodošlih več različnih formatov predstavitev – zainteresirani študentje izberejo ustreznega glede na stopnjo študija oz. trenutno fazo raziskovalnega dela:

  • Predstavitev dispozicije magistrske naloge: Predstavitev vključuje teoretično ozadje naloge, namen oz. cilje, raziskovalna vprašanja oz. hipoteze ter predvideno metodologijo. Študentje v procesu zbiranja podatkov ali začetne analize podatkov lahko vključijo tudi preliminarne rezultate.
  • Predstavitev rezultatov magistrske naloge: Predstavitev dodatno (v primerjavi s prejšnjim formatom) vključuje še rezultate in interpretacijo.
  • Predstavitev raziskovalnega dela v okviru doktorskega študija

Za posamezno predstavitev bo predvidoma na voljo med 10 in 15 minut (vključno z diskusijo). Natančnejša navodila za pripravo oz. predstavitev prispevka (vključno s časovno omejitvijo) bodo prijavljeni študentje prejeli naknadno, ko bodo zbrane prijave na konferenco.

Prosimo, da svoj načrtovani prispevek prijavite čim prej, najkasneje pa do 10. maja 2024. Tudi v kolikor se nameravate konference udeležiti kot poslušalec, vas prosimo za prijavo do navedenega datuma.

Prijave potekajo preko spletne povezave: https://1ka.arnes.si/a/b5a08200

Udeležba na konferenci je brezplačna.

Veselimo se srečanja z vami na Psihološki magistrski konferenci 2024!


ponedeljek, 5. februar 2024 Študentki Varstvene biologije na konferenci EcoFlor na Portugalskem

Študentki Varstvene biologije Staša Simčič in Adela Horvat sta se 1. in 2. februarja udeležili konference EcoFlor v Coimbri na Portugalskem, kjer sta predstavljali svoje raziskovalno delo na invazivni zajčji deteljici (Oxalis pes-caprae) .

Študentki sta predstavljali kompleksno biologijo razmnoževanje vrste s poudarkom na fluorescentni mikroskopiji brazd s pelodnimi zrni in morfometriji cvetov. Njuno delo je del obsežne raziskave na tej invazivni vrsti, pri kateri sodelujejo številni raziskovalci iz 12 sredozemskih držav, vodita pa jo Univerza na Primroskem in Univerza v Coimbri. Raziskava je nastala kot rezultat sodelovanja v okviru COST projekta ConservePlants.

Letno srečanje EcoFlor združuje znanstvenike s področja ekologija in evolucija rastlin. Dogodek spodbuja razprave, mreženje ter ustvarjalnost v znanosti, hkrati pa vključuje študente v odprtem in prijaznem okolju.  

   

     

     


petek, 2. februar 2024 Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe Univerze na Primorskem v študijskem letu 2024/2025

Univerza na Primorskem je v okviru Razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2024/2025 na 30 dodiplomskih študijskih programih (7 visokošolskih strokovnih in 23 univerzitetnih) razpisala:

  • 545 mest za državljane RS in državljane članic EU, od tega 1.230 za redni študij in 315 za izredni študij,
  • 76 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva, od tega 60 za redni in 16 za izredni študij,
  • 195 mest za državljane držav Zahodnega Balkana, s katerimi ima RS sklenjene bilateralne sporazume na področju izobraževanja (BiH, Črna gora, Kosovo, Srbija, Severna Makedonija), od tega 175 za redni in 20 za izredni študij,
  • 72 mest za tujce izven EU, od tega 59 za redni in 13 za izredni študij.

Za 1. letnik je posebej razpisala še 100 mest za kandidate za vzporedni študij.

Razpis s potrebnimi navodili za prijavo je objavljen na tej povezavi.


Prijava za vpis je v celoti elektronska na spletnem portalu eVŠ. Kandidat/ka odda prijavo s sredstvom elektronske identifikacije najmanj srednje ravni zanesljivosti (s kvalificiranim digitalnim potrdilom, smsPASS-om, e-osebno izkaznico) ali z AAI-računom (račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture) ali z uporabniškim imenom in geslom preko sistema SI-PASS, ki deluje v okviru Državnega centra za storitve zaupanja. 

Kandidat/ka lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oziroma bo do rokov izpolnjeval/a pogoje za vpis. Pomemben je vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat/ka uvrščen/a v prvega, za katerega bo izpolnil/a vse pogoje.


Prvi prijavni rok za vpis bo potekal:

  • za slovenske državljane/ke in državljane/ke držav članic EU ter Slovence/ke brez slovenskega državljanstva od 20. februarja do 20. marca 2024,
  • za državljane držav izven EU od 20. februarja do 23. maja 2024.

NOVOSTI

Novosti za vpis na UP FAMNIT v študijskem letu 2024/2025 so naslednje:

  • visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo, ki ga izvaja UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je preimenovan v Agronomija;

Za izvedbo (tudi) v angleškem jeziku so na UP FAMNIT razpisani naslednji dodiplomski študijski programi:

  • Bioinformatika / Bioinformatics, univerzitetni (UP FAMNIT)
  • Računalništvo in informatika / Computer Science, univerzitetni (UP FAMNIT)
  • Matematika / Mathematics, univerzitetni (UP FAMNIT)

petek, 2. februar 2024 Na Famnit-u v dveh srečanjih v sklopu Matematičnega dneva skoraj 200 dijakov in dijakinj

V prostorih UP FAMNIT se je v dveh srečanjih v sredo, 24. januarja in v četrtek, 1. februarja 2024,  zbralo skoraj 200 dijakov in dijakinj z gimnazije Koper in gimnazije Piran, ki so poslušali predavanja o uporabnost matematike v vsakdanjem življenju.

     

V sredo 24. januarja 2024, so v uvodnem pozdravu dijake pozdravili prof. dr. Marko Orel, prof. dr. Ademir Hujdurovič, dekan UP FAMNIT in  prof. dr. Bojan Kuzma, predstojnik Oddelka za matematiko UP FAMNIT.  

Zelo razgiban program je ponujal široko paleto vsebin, ki so jo predavatelji na interaktiven način predali dijakom.

Na predavanju z naslovom "Rubikova kocka: od teorije grup prek algoritmov do hitrostnega reševanja", ki ga je izvedel izr. prof. dr. Branko Kavšek, so dijaki spoznavali, kaj sploh je Rubikova kocka, kako je sestavljena, kaj pomeni permutacija Rubikove kocke in kako permutacije lahko opišemo z matematično teorijo grup. Dijaki so med predavanji igrali tudi namizne igre ter hkrati preštevali poti, napovedovali vreme in opazovali, kaj se dogaja na borznem trgu. Vse to so spoznavali na predavanju "Od kač in lestev do cene delnic", ki ga je izvedla asist. dr. Ana Zalokar.

Izr. prof. Jasna Prezelj je predstavila, na prvi pogled ne povezane vsebine - "Milni mehurčki, verižice, trulli in stolnica sv. Pavla", ki se skozi matematična očala, prelevijo v posebne primere variacijskega računa. Predavanje "Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave" je izvedel prof. dr. Marko Orel , ki je na poljudnoznanstven način prikazal matematiko, odgovorno za delovanje prvega tomografa. Izr. prof. dr. Mihael Perman pa je predaval o pomenu nadzora ruletnih cilindrov.

     


Teden kasneje, v četrtek, 1. februarja 2024, smo dijake razporedili v dve skupini, pozdravila pa sta jihdr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT in dr. Bojan Kuzma, predstojnik Oddelka za matematiko na UP FAMNIT.

Na prvi delavnici, ki jo je izvedel izr. prof. dr. Rok Požar je bilo govora o človeških možganih z matematičnega vidika. Namreč, če jih pogledamo od blizu, opazimo veliko podobnosti z matematičnim objektom, imenovanim graf.  Doc. dr. Nastja Cepak, pa je nato dijakom predstavila delovanje veriženja podatkov - blockchain, in sicer kako sploh deluje ter kam v to zgodbo sodijo bitcoin in ostale kriptovalute. 

Tudi tokrat je predavala asist. dr. Ana Zalokar, ki je obrazložila kaj imata skupnega namizna igra Kače in lestve in gibanje cen delnic.Doc. dr. Barbara Boldin pa je s predavanjem o Igrah v naravi popeljala mlade entuziaste v naravo, kjer živali za svoje preživetje vsakodnevno tekmujejo in sodelujejo z drugimi živalmi. Udeleženci so spoznali, da lahko odločanje živali v različnih situacijah predstavimo v obliki matematičnih iger.

    

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem ponuja šest študijskih programov na dodiplomski stopnji, med njimi sta tudi Matematika in Matematika v ekonomiji in financah. Več informacij o študijskih programih in študiju na Famnitu pa lahko dijaki izvedo tudi na prihajajočih Informativnih dnevih, ki bodo potekali 16. in 17. februarja 2024.

   

   

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


petek, 2. februar 2024 Famnitove priprave na matematična tekmovanja za dijake

Oddelek za matematiko na UP FAMNIT organizira že tradicionalne priprave na matematična tekmovanja za dijakinje in dijake vseh letnikov. Priprave bodo potekale v treh terminih (z različnimi nalogami) in sicer v:

  • Soboto, 9. marca 2024 s pričetkom ob 9.00 in zaključkom do 12.00 (na daljavo preko sistema Zoom),
  • Soboto, 16. marca 2024 s pričetkom ob 9.00 in zaključkom do 12.00 (na daljavo preko sistema Zoom), ter
  • Soboto, 6. aprila 2024 s pričetkom ob 9.00 in zaključkom do 12.00 (način izvedbe bo določen naknadno).

Udeleženci bodo razdeljeni v dve skupini (1. in 2. letnik ter 3. in 4. letnik) in bodo reševali naloge s preteklih tekmovanj.

Podrobnejše informacije o obisku fakultete bodo prijavljeni udeleženci prejeli naknadno. Prijavljeni udeleženci bodo po elektronski pošti prejeli Zoom povezavo vsaj en dan pred začetkom priprav. 

Dijakinje in dijaki se lahko na priprave prijavijo najkasneje do četrteka, 7. marca, preko e-naslova priprave2024@famnit.upr.si. Ob prijavi prosimo, da sporočite naslednje podatke:

  • ime in priimek,
  • letnik študija,
  • naslov šole,
  • elektronski naslov.

Udeležba na pripravah je brezplačna, vendar pa je število mest omejeno, zato vse, ki se želijo udeležiti dogodkov, vabimo, da si s čimprejšnjo prijavo zagotovijo svoje mesto.

  


četrtek, 1. februar 2024 Odprta nova doktorska pozicija na programu Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja(UP FAMNIT)

Raziskovalec se bo zaposlil na Univerzi na Primorskem v skupini za gradbeništvo in postal doktorant Univerze na Primorskem v okviru doktorskega študijskega programa Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja na UP FAMNIT.

***

Iščemo dinamičnega in motiviranega doktorskega kandidata za delo na področju razvoja in vrednotenja razgradljivih kompozitnih sistemov les-beton.

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja, s 3 mesečno poskusno dobo in predvidenim začetkom dela s 1. 10. 2024.

Cilji in naloge:

Doktorska raziskava bo namenjena obravnavanju naraščajočega povpraševanja po trajnostnih gradbenih praksah z razvojem inovativnih rešitev, ki upoštevajo krožnost zgradb s poudarkom na hibridnih kompozitnih sistemih les-beton. To bo doseženo z raziskovanjem načinov za izboljšanje okoljskih vidikov hibridnih lesno-betonskih sistemov z zasnovo za dekonstrukcijo in ponovno uporabo materiala. Kandidat bo odgovoren za: 

  • izvajanje pregleda literature za razumevanje obstoječih metodologij in izzivov,
  • razvijanje novih oblikovalskih rešitev, ki dajejo prednost in omogočajo enostavno razstavljanje in predelavo materiala,
  • izvajanje naprednih eksperimentalnih in analitičnih metod za oceno strukturne zmogljivosti in drugih implikacij razvitih rešitev,
  • razširjanje izsledkov raziskav z objavami v recenziranih revijah in predstavitvami na konferencah.

Ponujamo:

  • brezplačna šolnina doktorskega študija,
  • priložnost za sodelovanje v drugih tekočih prestižnih evropskih projektih.

Zaposlitvene priložnosti, sprejemna pravila, dejavnosti, storitve in objekti Univerze na Primorskem ne izključujejo nobene osebe na podlagi rase, barve kože, starosti, spola, spolne usmerjenosti, vere, narodnega izvora ali invalidnosti. Pri obdelavi vaše prijave bo upoštevan GDPR in vaših podatkov ne bomo delili izven dotičnega osebja Univerze na Primorskem. Z oddajo svoje prijave se strinjate, da bodo podatki, ki jih posredujete, pregledani s strani organizacij.


Pregled prijav se začne takoj in traja do zapolnitve delovnega mesta. Za dodatne informacije o raziskovalni temi se lahko obrnite na doc. dr. Mohammada Derikvanda na e-naslov mohammad.derikvand@famnit.upr.si.

Svojo prijavo pošljete na e-naslov razpisi.famnitiam@upr.si, vključuje naj:

  • življenjepis (vključno s kratkimi opisi vseh predhodnih izobrazb, kvalifikacij in raziskovalnih ali delovnih izkušenj),
  • motivacijsko pismo (največ ena stran A4),
  • seznam publikacij (če obstaja),
  • vsa gradiva naj bodo v angleškem jeziku in v formatu PDF.

Rok prijave je 15. marec 2024
> CELOTEN RAZPIS <

    


četrtek, 1. februar 2024 Slovenski predstavnik, Milan Nikolič, študent magistrskega programa Računalništvo in informatika (UP FAMNIT), je v sklopu zaključne slovesnosti "Seeds for the Future European Grand Finale, v Pekingu, prejel priznanje "Digital Change Maker”

V ponedeljek, 29. januarja 2024, je na zaključni slovesnosti "Seeds for the Future European Grand Finale", Huawei Europe predstavil skupne dosežke nadarjenih mladih tehnoloških talentov, ki so se predhodno udeležili izobraževalnih programov, organiziranih v svojih državah. 

V Sloveniji je v novembru program uspešno zaključila že četrta generacija študentov, kjer so sodelovali udeleženci iz šestih slovenskih fakultet: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI ), Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani in DOBA fakulteta. 

     
                         Vir: Računalniške novice, 2023 ( 
Milana Nikolić izbran slovenski predstavnik)

Med vsemi slovenskimi predstavniki je Huawei v osem-dnevnem programu izbral študenta Milana Nikolića, študenta magistrskega programa Računalništvo in informatika (UP FAMNIT), ki ga je za nagrado čakala nepozabna izkušnja na mednarodnem dogodku "Seeds for the Future European Grand Finale" v Pekingu, na Kitajskem, kjer je prejel tudi priznanje "Digital Change Maker".  

Milan meni, da bi moral vsak študent razmisliti o prijavi na program Seeds of The Future, saj služi kot odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi, še posebej ambicioznih posameznikov, ter odkrivanju novih kultur. 

“Želel bi se zahvaliti Huawei-u za odlično organizacijo programa in pohvaliti njihovo predanost k izobraževanju mladih. Celoten program Seeds of The Future in Tech4Good tekmovanje sta bila res izjemna izkušnja zame.  Strokovnjaki, ki so sodelovali na različnih dogodkih, so bili izredno kompetentni in veseli deliti svoje znanje, ideje in izkušnje. Prav tako sem bil navdušen nad pozitivno energijo in prijaznostjo ostalih udeležencev, ki so res postali tudi prijatelji. Prepričan sem, da se bomo še srečali, tako družabno kot poslovno. Poleg tega sem imel čast prejeti še eno nagrado od Huawei-a, "Digital Change Maker", kar mi daje priložnost, da se udeležim MWC v Barceloni. Celotna izkušnja bo vedno ostala v mojem spominu kot nepozabna, saj mi je prinesla ogromno novega znanja in izkušenj. Priporočam jo vsem študentom, saj je to priložnost, ki je ne smete zamuditi. Vsak študent bi moral razmisliti o prijavi na program Seeds of The Future,” dodaja. 

      
                                                         Vir: O-STA, 2024 ( Zaključna slovesnost v Pekingu)

Seeds for the Future je globalni program za mlade tehnološke talente, ki je od leta 2008 vključeval udeležence iz več kot 140 držav in regij. V Sloveniji je bil prvič organiziran leta 2020. Študenti in študentke se v programu usposabljajo na področjih tehnologije 5G, umetne inteligence, kibernetske varnosti, v okviru programa pa spoznavajo tudi teorije vodenja in kitajsko kulturo. Vsi, ki uspešno zaključijo program pridobijo certifikat, nagrado za udeležbo ter priložnost, da se vključijo v globalni Seeds for the Future klub (alumni) , ki jim ponuja nadaljnje vsebine in možnost globalnega mreženja.