Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 28. februar 2024 Oddelek za biodiverziteto sodeloval na največjem znanstvenem srečanju na temo ribištva

Med 19. in 23. februarjem 2024 je v Antaliji v Turčiji potekal Forum o ribiških znanostih na Mediteranu in Črnem morju (GFCM), ki sta ga organizirala Generalna komisija za ribištvo v Sredozemlju in Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).  

    

V vsebinskem sklopu "Better Science for Better Advice," ki se je osredotočal na strategije za upravljanje ribištva, je bil prisoten tudi predstavnik Oddelka za biodiverziteto, Matic Jančič, s predavanjem "Neustreznost monitoringa prilova zavarovanih vrst v pridenih mrežah v vzhodnem Jadranu," kjer je delil svoje izkušnje o projektih LIFE EUROTURTLES in LIFE DELFI. 

S soavtorji so v sodelovanju z lokalnimi ribiči zaznali veliko neskladje med uradno objavljenimi podatki monitoringa prilova in opaženo količino prilova v malem priobalnem ribolovu s pasivnimi mrežami v letih 2018-2021 v hrvaški Istri. Predstavljeni rezultati so bili pridobljeni v okviru sodelovanja med UP FAMNIT, Inštitutom za raziskovanje in ohranjanje morja Plavi Svijet, Hrvaškim prirodoslovnim muzejem in programom morskih znanosti Univerze Juraja Dobrile v Pulju. 

Forum, ki velja za enega največjih znanstvenih srečanj, posvečenih ribištvu in z njim povezanim vsebinam v regiji, spodbuja razprave in sodelovanje med znanstveniki ter oblikovalci politik pri pripravi strokovnih napotkov. Ta pa pokriva oceanografske, družbene in ekonomske vidike raziskav ribištva.