Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 26. april 2024 PODALJŠAN ROK PRIJAVE DO 7. MAJA | ALUMNI BIOLOŠKI TABOR

Kdaj? 17. 5. - 19. 5. 2024

Kje? območje Rakovega Škocjana

Prijave: TUKAJ. Prijave zbiramo do 7. maja 2024.

Več: TUKAJ!

Vabimo vas, da se nam pridružite na prvem ALUMNI BIOLOŠKEM TABORU in z nami soustvarjate!

Dogodek je namenjen diplomantom študijskih programov Biodiverziteta, Varstvena biologija in Varstvo narave ter preostalim diplomantom Univerze na Primorskem, ki se navdušujejo nad naravo.


Glavni cilji dogodka so mreženje in prostor za ponovno srečanje, obujanje spominov, krepitev obstoječih vezi in tkanje novih poznanstev.

Ker so diplomante, medgeneracijsko povezovali ravno dogodki, povezani s terenjenjem, bo dogodek potekal na način sproščenega terenskega vikenda, v obliki mini biološkega tabora. Ta bo ponujal 5 tematskih skupin, katerim se lahko pridružite:

  • dvoživke,
  • metulji,
  • opraševalci,
  • plazilci in
  • ptice.

Skupine bodo vodili izkušeni mentorji iz posameznega področja. Terenjenju bo sledilo večerno druženje s piknikom, dogodek pa bo zaključen z nedeljskim pohodom. Tabora se je možno udeležiti tudi deloma (več informacij v prijavnem obrazcu).

Udeležba na dogodku je brezplačna!

Prijave do 7. maja 2024 oziroma do zapolnitve kapacitet (do 50 udeležencev). Da si zagotovite mesto v želeni skupini, se prijavite čimprej, saj bodo udeleženci med skupinami enakomerno porazdeljeni do zasedbe mest v posamezni skupini. Glede na izražene želje, bodo prednost pri izbiri imeli hitrejši!

     

PROGRAM

  • Petek, 17. 5. 2024

Spoznavni večer z druženjem. Prihod možen v večernih urah (predvidoma od 18.00 dalje). Za večerjo in prenočišča bo poskrbljeno.

  • Sobota, 18. 5. 2024

Od jutranjih ur do 17.00 bo potekalo terenjenje po skupinah. Namen terenjenja je obnova oz. izmenjava znanj, ter druženje. Ob 17. bomo nadaljevali s piknikom in večernim druženjem. Za obroke in prenočišča bo poskrbljeno.

  • Nedelja, 19. 5. 2024

Skupinski pohod do enega izmed okoliških hribov, ki ga zaključimo v času kosila. Za terensko malico je poskrbljeno.

Za dodatne informacije glede poteka in vsebine tabora nas lahko kontaktirate na:

martin.senic@famnit.upr.si

nina.loncarevic@famnit.upr.si.

     

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visokošolstvo, znanost in inovacije, in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.

Vabilo


petek, 26. april 2024 Nov doktor znanosti, Campos Mijangos Cuauhtlii

Danes, 26. 4. 2024, smo na UP FAMNIT pozdravili še enega doktorja znanosti. 

Campos Mijangos Cuauhtliištudent doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Designing Interactive Paper Displays by Interlacing Physical and Digital Content Using Horizontal Touchscreen, pod mentorstvom izr. prof. dr. Klena Čopiča Puciharja in somentorstvom izr. prof. dr. Matjaža Kljuna. 

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!   

    

    

 ,   


petek, 26. april 2024 Vabljeni na informativne dneve za magistrski študij na UP FAMNIT

Interdisciplinarni, raznoliki in sodobno naravnani magistrski študijski programi na UP FAMNIT ponujajo vse, kar si študentke in študenti želijo: znanje, projektno delo, sodelovanje s podjetji, raziskovanje, mednarodne izkušnje, sodobno laboratorijsko in računalniško opremo. 

     

UP FAMNIT izvaja sedem študijskih programov 2. stopnje: Matematične znanostiRačunalništvo in informatikaVarstvo naraveBiopsihologijaPsihologijaTrajnostno grajeno okolje in Podatkovna znanost 

*** 

Vabimo vas, da se udeležite virtualnih predstavitev magistrskih študijskih programov, ki bodo potekale med 20. 5. in 21. 5. 2024, preko video-konferenčnega sistema ZOOM.  

Z vami bodo koordinatorji študijskih programov, za vprašanja, ki so vezana na prijavno-vpisni postopek, pa bo na voljo tudi Referat za študente. 

Informativna srečanja za programe, ki jih izvajamo tudi v angleškem jeziku, bodo potekala v angleščini. 

Predstavitve študijskih programov v slovenskem jeziku bodo potekale 20. maja 2024 ob 17.00 uri, medtem ko bodo predstavitve študijskih programov v angleškem jeziku potekale dan kasneje, 21. maja 2024 ob 17.00 uri. 

Več informacij o informativnih dogodkih in Zoom povezave najdete > TUKAJ

Vsi aktualni roki in prijavno - vpisni postopek > TUKAJ    

Dan in ura

                                       Študijski program

20. 5., 17.00

Biopsihologija  - ZOOM 

20. 5., 17.00

Varstvo narave  - ZOOM 

20. 5., 17.00

Računalništvo in informatika  - ZOOM 

20. 5., 17.00

Podatkovna znanost  | PREDSTAVITEV V ANGLEŠČINI - ZOOM

20. 5., 17.00

Matematične znanosti - ZOOM 

20. 5., 17.00

Psihologija - ZOOM 

20.5., 17.00

Trajnostno grajeno okolje - ZOOM 

21. 5., 17.00

 Data Science PREDSTAVITEV V ANGLEŠČINI - ZOOM 

21. 5., 17.00

Mathematical Sciences - PREDSTAVITEV V ANGLEŠČINI -  ZOOM 

21.5., 17.00

Sustainable built environments - PREDSTAVITEV V ANGLEŠČINI - ZOOM 


četrtek, 25. april 2024 Rektorska konferenca - internacionalizacija visokega šolstva

Rektorska konferenca RS skupaj s CMEPIUS organizira konferenco na temo internacionalizacije visokega šolstva, ki bo izvedena v angleškem jeziku. Namen konference je izmenjati mnenja, opraviti refleksijo, deliti dobre prakse in predstaviti priložnosti za razvoj in krepitev kompetenc ter dviga kakovosti in poučevanja v okviru internacionalizacije.

Ciljne skupine so: vodstva univerz in fakultet, tajniki univerz in članic, mednarodne pisarne, vodje oddelkov in snovalci politik internacionalizacije na oddelkih, fakultetah in univerzah ter širše, vsi zainteresirani. Prijava je možna tukaj.


sreda, 24. april 2024 Lekov dogodek ScienceBeat za študente naravoslovnih in poslovnih ved

Farmacevtsko podjetje Lek, član skupine Sandoz, v sodelovanju s slovenskimi javnimi univerzami organizira vrhunski znanstveni in strokovni dogodek ScienceBEAT, ki bo potekal od 11. do 14. 9. 2024 v Ljubljani, Mariboru in Lendavi. Mladim talentom omogoča vstop v globalno mrežo strokovne odličnosti na področjih znanosti in podjetništva.

Udeleženci bodo lahko pridobili edinstven vpogled v trende in izzive sodobne farmacevtske industrije ter začutili utrip globalnega farmacevtskega podjetja, ki je vodilno na področju razvoja in proizvodnje podobnih bioloških zdravil in generičnih farmacevtskih izdelkov.

Prav tako bodo imeli izjemno priložnost mreženja in pridobivanja neprecenljivega znanja ter strokovnega vpogleda od svetovno priznanih znanstvenikov in podjetnikov inovatorjev, ki premikajo meje na svojih področjih. Na dogodku bodo udeleženci pridobili tudi praktične izkušnje s skupinskim delom na zastavljenem farmacevtsko-poslovnem izzivu ter priložnost za prikaz znanja in veščin v praksi. Nenazadnje bodo prejeli tudi dostop do globalne mreže strokovnjakov in kariernih priložnosti v agilnem in navdihujočem poslovnem okolju, ki temelji na vključenosti, pravičnosti in vrednotenju raznolikosti.

V Leku z različnimi projekti nagovarjajo mlade perspektivne študente in strokovnjake z različnih področij, ki lahko v mednarodnem okolju Sandozove globalne mreže sodelujejo s tujimi strokovnjaki, pridobivajo nova znanja in veščine, razvijajo svoje talente in ustvarjalnost ter gradijo kariero. Pritegniti želijo najboljše posameznike z zaposlitvenih trgov, fakultet, raziskovalnih inštitutov in drugih ustanov v Sloveniji in tujini.

Dogodek ScienceBEAT je tako namenjen perspektivnim študentom zadnjega letnika dodiplomskega študija ter študentom magistrskega, doktorskega in postdoktorskega študija naravoslovnih in poslovnih ved iz Slovenije in tujine. Več informacij o samem dogodku in prijavah lahko pridobite na spletni strani ScienceBEAT - Lek.



sreda, 24. april 2024 April v znamenju kvantne mehanike: Kvantni dogodek v Centru eksperimentov DMFA Koper | 25. april

Društvo matematikov in fizikov Koper si skupaj z UP FAMNIT prizadeva vpeljati kvantno programiranje med mlajše generacije ter vključiti tako študente kot tudi usmerjati razvijalce v izdelavo kvantnih programov za potrebe logistike.

S tem namenom DMFA Koper organizira kvantni dogodek v Centru eksperimentov (DMFA Koper), v četrtek, 25. aprila, ob 18.30, kjer bodo člani društva skupaj z Univerzo in Polo Tecnologico Alto Adriatico ter raziskovalci s Famnita razpravljali o temi: Harbor and High TechPovabljeni pa so tudi predstavniki podjetij, ki bodo prispevali k razvoju idej. Na dogodek pa so za razvoj idej še posebej vabljeni informatiki ter razvijalci. 

DMFA Koper je skupaj z UP FAMNIT ter Qworld organiziral že tri uvodne tečaje. Pridobili pa so tudi edini osebni kvantni računalnik na svetovnem trgu, kar jima omogoča, da ozaveščajo študente ter organizacije glede nove tehnologije. 

                                                 


ponedeljek, 22. april 2024 MEETUP 2024 OKREPIL POVEZANOST ALUMNI UP SKUPNOSTI

V četrtek, 18. aprila 2024, se je v avli UP FAMNIT odvilo letno srečanje alumnov Univerze na Primorskem – Alumni MeetUP, ki ga je letos zaznamovala prva podelitv nagrad in priznanj Alumni UP.

     

Alumni klub Univerze na Primorskem uradno združuje diplomantke in diplomante UP ter predstavlja pomembno stičišče medsebojnega povezovanja diplomantov, nudi priložnosti mreženja in spodbujanja nadaljnjega profesionalnega ter osebnega razvoja, vseživljenjskega učenja in nadaljnjega raziskovanja.

Letošnjo srečanje smo otvorili z nastopom vokalne skupine Kaelestis, ki je ustvarila prijetno vzdušje. Alumnom UP sta rektorica UP in prva doktorantka UP FAMNIT prof. dr. Klavdija Kutnar in predsednik kluba Alumni UP, izr. prof. dr. Mirko Prosen, namenila nekaj spodbudnih besed. Častni gost, izr. prof. UP FTŠ – Turistice in pevec kultne rock skupine Zmelkoow, Gorazd Sedmak, je prisotnim podal izjemno dragocene nasvet o iskanju ravnovesja med delom in strastjo.

Velika novost letošnjega dogodka MeetUP je bila podelitev nagrad Alumni UP, članom skupnosti, ki so se posebej izkazali v svoji karieri in življenju. Podpornike naše dejavnosti pa smo počastili s priznanji Alumni UP.

Iskreno čestitamo Đorđetu Mitroviću, alumnu UP FAMNIT, za prejem nagrade »Mladi UP«, Đejmi Hadrovič, alumni UP FHŠ, za prejem nagrade Alumni UP za odličnost in Vanji Kosmina Novak, alumni UP FVZ, prejemnici nagrade Alumni UP za izjemne dosežke na strokovnem področju. Za njihov trud, prizadevnost in uspeh čestitamo tudi prejemnikom priznanj – Tadeju Rogelji, alumnu UP FTŠ – Turistica, Lovrencu Habetu, alumnu UP PEF in Vasiliju Žbogarju, alumnu UP FM. Vsi nagrajenci so v ponos tako skupnosti Alumni UP, kot celotni Univerzi.

Srečanje smo uspešno zaključili z druženjem in mreženjem študentovalumnov, profesorjev, zaposlenih in vseh ostalih prisotnih, ki smo ob pogostitvi in glasbi navezali veliko novih stikov, podelili obilico dobrih nasvetov, prigod, anekdot, spodbudnih besed ter se stežka poslovili z nasmehom na obrazu, novimi idejami, upi in spletenimi prijateljstvi.

     

     

     


petek, 19. april 2024 Zagovor doktorske disertacije študenta Camposa Mijangosa Cuauhtlija

Campos Mijangos Cuauhtli, študent doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Designing Interactive Paper Displays by Interlacing Physical and Digital Content Using Horizontal Touchscreen, pod mentorstvom izr. prof. dr. Klena Čopiča Puciharja in somentorstvom izr. prof. dr. Matjaža Kljuna.

Zagovor bo potekal v petek, 26. 4. 2024 ob 9. uri prek IKT orodja Zoom:

https://upr-si.zoom.us/j/89763642857?pwd=UGptT3FsVVVtK0l6d0xyd09SVDNiZz09

Meeting ID: 897 6364 2857 Passcode: 264850

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 18. april 2024 V APRILU ŽE DRUGI SEJEM UPGRADE - RAZŠIRI SVOJE ZNANJE!

Študij na prvi stopnji predstavlja pogosto priložnost za razmislek o smeri nadaljevanja študija in pa karierne usmeritve, saj so smeri nadaljevanja različne. Z željo podati čimveč podpore in pomoči vsem študentkam in študentom, je UP zasnovala sejem podiplomskih programov, ki sega onkraj predstavljanja smeri matične fakultete.

    

Tako je sejem potekal v sredo, 17. aprila 2024, na Muzejskem trgu in v avli UP Famnit, kjer so se predstavile posamezne fakultete tako z lastnimi programi kot predstavljanjem možnosti prehajanja med smermi znotraj fakultete ali univerze, saj se pogoji razlikujejo. Ob tem so bile na voljo svetovalne aktivnosti Kariernega centra in Kadrovske službe UP – slednja je predstavljala tudi različne možnosti zaposlitve na UP. Poseben poudarek je bil na opciji karierne usmeritve v raziskovanje, kar sta predstavljala tako inštitut UP IAM kot Center znanosti UP. Mednarodno usmeritev univerze je zastopalo področje internacionalizacije, kjer so lahko spoznali široke možnosti sodelovanja s tujino, ki jih omogoča močna mednarodna vpetost UP. Pomembno podporo med študijem pa kolegicam in kolegom ponujajo in predstavljajo tako Študentski svetovi (krovni in fakultetni) kot Tutorji UP.

Posebnost dogodka pa so bile pogovorne točke, na katerih so bili na voljo študentje, Alumni in zaposleni, ob kavi so z udeleženci delili svoje izkušnje in vtise o vzporednem študiju, popolni menjavi smeri, delni menjavi smeri - pridobivanju drugih kompetenc, ponovnem vpisu na isto stopnjo študija po pridobljeni diplomi, delu mladega raziskovalca na UP, delu v strokovnih službah UP, študiju v zrelih letih ter dokončanju študija po tem, ko manjka zgolj še zapis diplome/zaključne naloge.

Vsi zainteresirani bodo lahko dodatne informacije o posameznih programih prejeli na informativnih dogodkih posameznih fakultet, ki jih objavljajo prek svojih kanalov.

     

      

     

   

   

   


četrtek, 18. april 2024 Vabljeni k ogledu zadnjih dveh posnetkov letošnjih Famnitovih bioloških večerov 2023/24

Sedmo predavanje letošnjega cikla bioloških večerov z naslovom "Skrivnostna kozača (Strix uralensis) kot končni plenilec v gozdnem eksosistemu: od favnističnih popisov do ekosistemskih raziskav, “je izvedel Doc. dr. Al Vrezec, Nacionalni inštitut za biologijo. Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

Doc. dr. Al Vrezec je znanstveni svetnik na Nacionalnem inštitutu za biologijo in muzejski svetovalec na Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani, kjer je tudi strokovni vodja Slovenskega centra za obročkanje ptičev. Njegovo področje delovanja so raziskave v ekologiji, zlasti na področju ptic (ornitologija) in žuželk (entomologija), kjer večji del raziskovalnega dela posveča hroščem, v zadnjem času pa se raziskovalno intenzivno ukvarja tudi s potočnimi raki in problematiko tujerodnih vrst. Posebno raziskovalno področje so medvrstne interakcije in ekosistemska vloga vrst. Kot predavatelj trenutno sodeluje z Univerzo v Ljubljani in Mednarodno podiplomsko šolo Jožefa Stefana, kjer je tudi mentor večim magistrskim in doktorskim študentom. Je član več domačih in mednarodnih strokovnih združenj, vodil je mednarodni program EURAPMON pri Evropski znanstveni fundaciji, v letu 2017 pa ga je upravni odbor COST akcije ERBFacility za vzpostavitev sheme biomonitoring ujed in sov v Evropi imenoval za podpredsednika, akcijo pa je vodila Univerza v Oxfordu. Od leta 2006 je koordinator nacionalnega monitoringa hroščev v okviru omrežuja Natura 2000 v Sloveniji. Med leti 2002 in 2004 je kot glavni urednik urejal slovensko znanstveno ornitološko revijo Acrocephalus, sicer pa je član uredniškega odbora več domačih in tujih revij. Do sedaj je objavil skoraj 900 del, med njimi prek 120 znanstvenih člankov in prispevkov. Dejaven je tudi na področju poljudno-znanstvenega pisanja, kjer je objavil več knjig, poleg tega pa je tudi avtor dveh srednješolskih učbenikov.

V gozdnih eksosistemih predstavljajo sove kot nočni plenilci navadno vrh prehranjevalne verige. A se raziskovalci sov po vsem svetu običajno soočajo s pomanjkanjem osnovnih informacij o vrstah, ki jih preučujejo, tj. razširjenosti in številčnosti, saj so sove kot nočno dejavne ptice navadno izključene iz običajnih popisov ptic. Nedavni pregled monitoringa plenilskih ptic v Evropi je pokazal, da je shem monitoringa sov znatno manj v primerjavi z dnevnimi ujedami. V predstavitvi je predavatelj predstavil primer večvrstne sheme monitoringa sov iz osrednje Slovenije, ki zajema že prek 20 let neprekinjenega zbiranja podatkov za kozačo (Strix uralensis), lesno sovo (Strix aluco) in koconogega čuka (Aegolius funereus). Poudarek je bil na največji vrsti v preučevani združbi sov, to je kozači, ki predstavlja v Sloveniji ledenodobni relikt. V 90-tih letih je bila ta sova v Sloveniji izjemno slabo poznana, danes pa ne poznamo dobro le njene razširjenosti, pač pa njene vpetosti v ekosistemske porocese, ki se kažajo v odnosu plenilec-plen kot v odnosu plenilec-plenilec. Ti odnosi pa se skozi podnebne spremembe spreminjajo, kar vpliva tako na kozačo kot vrsto, kot na vrste s katerimi ta velika sova sobiva. Predavanje je bilo izvedeno v okviru projekta Interreg IT-Si eNat2Care, katerega cilj je izboljšati monitoring kozače v Sloveniji in Italiji, kamor se ta vrsta danes širi, kakor tudi razviti kompleksnejšo shemo monitoringa, ki bo sposobna prepoznavati tudi eksosistemske spremembe, ki vplivajo na spremembe v populaciji kozač.


Šesto predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Dobrine, vrednote in koristi narave v območju UNESCO biosfernega območja Kras“ je izvedla Nina Lončarević, z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM. 

             

Nina Lončarević je diplomirala iz varstva okolja na Univerzi v Črni Gori (2017) in končala magistrski študij krajinske ekologije na Univerzi Hohenheim v Nemčiji in Švedski kmetijski Univerzi (2019). Prej in v teku študija je opravljala različna prostovoljna dela, od prostovoljstva v nevladnih organizacijah do TEDx, WWOOF, programa za opolnomočenje mladih itn. Od 2019 do 2022 je delala v NVO sektorju, v varstvu narave v Črni Gori, od koder prihaja. Oktobra 2022 se je pridružila ekipi Oddelka za biodiverziteto na Univerzi na Primorskem. Njeni hobiji so pohodništvo, fotografija in vadba v fitnesu. Njena velika želja je živeti v naravnem domu iz gline in poglobljenih odnosov z drugimi ljudmi. 

Dobrine, vrednote in koristi narave so že desetletja predmet znanstvene obravnave. Raziskovalci razvrščajo vse dobrine in storitve, ki jih ljudje dobimo od narave, v štiri glavne skupine: oskrbovalna (hrana, voda, les ...), regulacijska (varovanje pred poplavami in požari; preprečevanje erozije; regulacija čistote vode ...) in kulturna (rekreacija, estetska vrednost narave, navdih …) skupina. V sklopu predavanja je predavateljica predstavila raziskavo omenjenih storitve narave na UNESCOvem Biosfernem rezervatu Kras, ki obsega štiri občine: Divačo, Hrpelje-Kozino, Pivko in Ilirsko Bistrico. Raziskava je potekala od oktobra 2022 do decembra 2023. Njen namen je bil zagotoviti vpogled v storitve narave  in sodelovati v oblikovanju novega plana upravljanja Biosfernega območja. 


torek, 16. april 2024 Prva delavnica o interakciji med človekom in računalnikom na osnovi radarja: Beyond Radar Waves

V sklopu EICS 2024 16. simpozija o inženirskih interaktivnih računalniških sistemih ACM SIGCHI bo 25. junija 2024, v Cagliari v Italiji, potekala prva delavnica o interakciji med človekom in računalnikom na osnovi radarja: Beyond Radar Waves. 

   

Delavnico organizira izr. prof. dr. Klen Čopič Pucihar z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (UP FAMNIT), eden od vodij Laboratorija za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem – HICUP, skupaj z izkušenemi raziskovcalci s področja umetne inteligence in strojnega učenja. (Beyond Radar Waves: The First Workshop on Radar-Based Human-Computer Interaction (upr.si). 

                                   

Sprva se je radarska tehnologija uporabljala pri nadzoru in zaznavanju predmetov, vendar so raziskovalci HCI to nedavno začeli uporabljati za ustvarjanje novih uporabniških izkušenj. Te vključujejo interakcijo na podlagi gest s pomočjo radarskega zaznavanja, prepoznavanje materialov ter omogočanje interakcij prek tkanin in površin. Na delavnici bodo udeleženci skozi praktično uporabo raziskali temeljne, praktične in eksperimentalne izzive radarske interakcije v igrah, virtualnih in razširjenih resničnostih, zdravstvu, sistemih za odzivanje v sili in pametnih okoljih. 

Pomembni datumi: 

  • Rok za oddajo prispevkov: 10. maj 2024 
  • Povratna informacija: 31. maj 2024 
  • Rok za prijavo na delavnico: 7. junij 2024 
  • Končni program delavnice: 15. junij 2024 
  • Delavnica (celodnevna): 25. junij 2024 
  • Predlog poglavja za knjigo RBI: 30. junij 2024. Avtorji morajo navesti začasni naslov, seznam avtorjev in povzetek. Ti podatki bodo uporabljeni za predložitev predloga za knjigo v seriji HCI založbe Springer. 
  • Oddaja predloga knjige s strani organizatorjev delavnice v serijo Springer HCI: 7. julij 2024. 
  • Obvestilo o odločitvi: 1. avgust 2024 
  • Oddaja poglavja po delavnici: 23. avgust 2024 
  • Začetek izdelave knjige: september 2024 

Odvisno od sprejetih člankov se predvideva predlog za knjigo v seriji Springer HCI. Ostali rezultati delavnice, kot so videoposnetki in predstavitve, bodo na voljo na spletni strani delavnice. 

EICS 2024 je šestnajsta mednarodna konferenca - ACM SIGCHI, posvečena inženiringu interaktivnih računalniških sistemov in njihovim uporabniškim vmesnikomki obravnavajo enega ali več dejavnikov kakovosti programske opreme, kot so uporabnost, uporabniška izkušnja, zanesljivost, varnost, itd. Ta bo potekala od 24. do 28. junija 2024 v Cagliari, Italija. 


torek, 16. april 2024 DELOVNO MESTO: D010001 ASISTENT - ASISTENT Z DOKTORATOM

Članica: UP FAMNIT

Področje: Matemtika

Mentor: prof. dr. Martin Milanič

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom 40 ur na teden (100 %), za določen čas 24 mesecev, predvidoma v mesecu oktobru 2024.

   

 Pogoji za opravljanje dela:

  • doktorat znanosti (prejšnji) oziroma doktorat znanosti s področja matematike, računalništva ali sorodnega področja - kandidati morajo imeti (ali pričakovati, da bodo kmalu pridobili) doktorat iz matematike, računalništva ali sorodnega področja in izkazati odličnost na področju diskretne matematike ali teoretičnega računalništva,
  • zahteva se ustrezno strokovno znanje na področju strukturne in algoritmične teorije grafov, vključno s solidnim poznavanjem različnih vidikov teorije grafov, algoritmov in teorije računske zahtevnosti,
  • delovno mesto bo zahtevalo poučevanje največ dveh predmetov na leto, v okviru študijskih programov Matematike oz. Računalništva in informatike na UP FAMNIT (odvisno od kandidatovega znanja in izkušenj),
  • aktivno znanje svetovnega jezika.

Druga zaželena znanja:

  • izvolitev v naziv visokošolski sodelavec – asistent s področja Matematike oziroma izpolnjevanje pogojev za izvolitev v ta naziv.

Več o vsebini razpisa

Nudimo:

  • podoktorski raziskovalec bo imel dostop do določenega zneska financiranja za potovanja, konference in raziskovalne goste.

Rok in postopek prijave:

Za prijavo pošljite naslednje dokumente v elektronski obliki neposredno na mail razpisi@famnit.upr.si z besedilom »Univerza na Primorskem Postdok 2024« v polju Zadeva.

K vlogi priložite:

  • življenjepis,
  • seznam znanstvenih objav,
  • opis raziskovalnih interesov,
  • kopije največ treh nedavnih člankov ali prednatisov,
  • imena in e-poštne naslove dveh ali treh oseb, na katere se lahko obrne za referenco (in so se strinjale, da se z njimi vzpostavi stik).

 Neuradna vprašanja lahko naslovite na prof. dr. Martina Milaniča (martin.milanic@upr.si).

Rok za prijavo je: 15. maj 2024


ponedeljek, 15. april 2024 Peto predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2023/24

Vljudno vabljeni na peto letošnje predavanje z naslovom

»Discovering Hidden Order in the Chaos« 

ki bo v sredo, 24. aprila 2024, ob 18.00,Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT  in prek ZOOM povezave,

predavala bo Dr. Alejandra Ramos Rivera, UP in IMFM.

Ste se kdaj spraševali, ali obstaja metoda za to, kar se zdi naključje? Pridružite se nam na potovanju v svet, kjer iz kaosa nastaja red. Med predavanjem bomo raziskovali, kako se vzorci nenadoma pojavljajo v navidezno nepovezanih stvareh. Od vsakdanjih situacij do ugank, ki zmedejo matematike, bomo pokazali presenetljive primere, kjer se struktura naravno pojavi. Med predavanjem bomo razmišljali o vprašanjih, kot so: kako velik mora biti nabor števil, točk ali predmetov, da najdemo vzorec? Ali lahko vedno najdemo pravilen vzorec? Pogledali si bomo tudi nekaj primerov in odprtih problemov na različnih področjih matematike, ki vzbujajo zanimanje širše javnosti. 

O predavateljici:

Alejandra Ramos Rivera je zaključila dodiplomski študij uporabne matematike na Metropolitan Autonomous univerzi v Mexico Cityju (2012) in nadaljevala magistrski študij matematičnih znanosti na Matematičnem inštitutu UNAM (2014), kjer je delala na področju abstraktnih politopov. Doktorirala je iz matematike leta 2019 na Inštitut Andreja Marušiča Univerze na Primorskem. Trenutno je zaposlena na Univerzi na Primorskem in na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko v Ljubljani. Njen raziskovalni interes je uporaba algebraičnih orodij za preučevanje simetrije v diskretnih objektih in sorodnih področjih.

 

 

 

 

Prenos plakata


četrtek, 11. april 2024 Predstavitev konzorcija NEBA Alliance na festivalu Novega evropskega Bauhausa v Bruslju

Akademija Novega evropskega Bauhausa (NEB Academy) je vodilna pobuda Evropske komisije, katere namen je pospešiti nadgradnjo znanj in prekvalifikacijo strokovnjakov s področja arhitekture, gradbeništva in inženirstva (ACE) ter podobnih področij. Z mrežo vozlišč za usposabljanje po vsej Evropi združujejo regionalne kompetence in omogočajo dostop do vsebin o trajnostnosti, krožnosti in znanju o biotskih materialih. Močno partnerstvo univerz, regionalnih centrov za usposabljanje, organov oblasti in evropskih organizacij je predstavilo delovanje konzorcija NEBA Alliance in pričelo soustvarjati to novo platformo za gradbeni sektor.

Pospešitev prenosa znanja glede blažitve podnebnih sprememb med delavce, podjetja, oblikovalce politik in javnost je nujno potrebna zaradi pereče podnebne krize in gradbeništva, ki je odgovoren za več kot 40 % emisij toplogrednih plinov. Prav zato je Ursula Von der Leyen, predsednica Evropske komisije, novembra 2022 napovedala Akademijo Novega evropskega Bauhausa (NEB Academy) kot glavno in vodilno smer razvoja pobude Novega evropskega Bauhausa.

V okviru pobude bomo omogočili enostaven dostop do gradiva za usposabljanje in ponujali predavanja. Izvajali jih bomo v mednarodni mreži, ki vzpostavlja vse večje število vozlišč po vsej Evropi, in s tem zagotavlja regionalno pokritost in strokovno znanje o določenih temah. Na tak način bomo z usmerjenimi programi podpirali prehod iz linearnega in na fosilnih virih temelječega sistema, v bolj krožno, regenerativno in distributivno gospodarstvo.

Namen Akademije (NEB Academy) je povečati ozaveščenost, izboljšati znanja in spretnosti ter spodbuditi zavezanost zainteresiranih deležnikov k spodbujanju sprememb. Krepitev industrializacije na biotski osnovi in digitalizacije v gradbeništvu, drugem največjem industrijskem ekosistemu v Evropi, bo ustvarila priložnosti za privabljanje mladih talentov in usposobljenih delavcev ter prispevala k rasti krožnega biogospodarstva in uresničevanju Evropskega zelenega dogovora. Z Valom prenove pobuda podpira cilj odprtja 160.000 dodatnih zelenih delovnih mest v evropskem gradbeništvu.

Akademija (NEB Academy) bo vzpostavila platformo, ki bo omogočala usklajevanje visokokakovostnih usposabljanj s potrebami po znanju in spretnostih ter zahtevami različnih ciljnih skupin. Vzpostavitev osrednjega portala in zbirke podatkov o certificiranih gradivih za usposabljanje, predavanjih in modulih ter izbor najboljših pedagoških praks bo omogočila široko razširjanje usposabljanja o biotskih materialih v trajnostnem gradbeništvu. Z upravljanjem zbirke predavanj Akademije (NEB Academy), ki jo bomo sprotno preverjali glede na tematska področja in vrednote NEB, bo učiteljem in udeležencem usposabljanja omogočala, da takoj poiščejo najprimernejše možnosti za usposabljanje.

“Usposabljanje akterjev v celotnem ekosistemu gradbeništva, po vsej Evropi, bo pripomoglo k večji uporabi biomaterialov in več ljudi bo imelo dostop do zdravih in lepih stavb za delo, bivanje in učenje.”Prof. dr.

Andreja Kutnar, Univerza na Primorskem, Slovenija, koordinatorka NEBA Alliance

“Pozdravljam konzorcij Akademije novega evropskega Bauhausa (NEBA Alliance), ki združuje 14 evropskih partnerjev in je pripravljen vzpostaviti mrežo za usposabljanje po vsej Evropi. To bo trdna podpora za evropsko gradbeno industrijo, ki bo obravnavala pomanjkanje delovne sile in spodbujala izmenjavo znanja, vključno s trajnostnimi rešitvami na biotski osnovi, kot je krožna uporaba lesa in drugih inovativnih materialov.”

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

“Novi evropski Bauhaus želi v naše bivalne prostore vnesti Evropski zeleni dogovor. Da bi bil uspešen, moramo gradbeništvo opremiti z veščinami in znanjem, ki jih potrebuje za izkoriščanje potenciala trajnostnih rešitev. Namen Akademije NEB je prispevati pomembne spremembe.”

Iliana Ivanova, Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade

“Pozdravljam konzorcij Akademije novega evropskega Bauhausa (NEBA Alliance), ki bo s svojim raznolikim strokovnim znanjem in izkušnjami po vsej Evropi obravnaval vrzeli v znanju in spretnostih v trajnostnem in krožnem gradbeništvu ter ustvaril boljše zaposlitvene možnosti na regionalni in nacionalni ravni. Hkrati pa v gradbeništvu spodbujal visoko kakovost in vključenost.”

Elisa Ferreira, Evropska komisarka za kohezijo in reforme

Vir uradnega sporočila za javnost Evropske komisije (v angleškem jeziku):
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_6593

Forum na festival NEB 2024 – uradna otvoritev konzorcija NEBA Alliance (v angleškem jeziku):
https://new-european-bauhaus.europa.eu/festival/forum_en

Sledi nam na LinkedIn !
https://bit.ly/nebali

The project is supported by the Circular Bio-based Europe Joint Undertaking and its members under Horizon Europe grant no. 101160532 | cordis.europa.eu/project/id/101160532      

Splošne informacije

NEBAP Hub: Univerza na Primorskem, Slovenija, ponuja izobraževanje na področju raziskav in izobraževanja o trajnostnih grajenih okoljih. Gosti katedro UNESCO za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini in je ustanovila začetno vozlišče NEB Academy Pioneer Hub. upr.si

Holzbau Austria, Zveza avstrijskih mizarjev, ki zastopa obrtna MSP podjetja in je partner pri nacionalni in evropski standardizaciji (Timber Construction Europe). holzbauaustria.at

Lodz University of Technology, Poljska, je vodilna univerza na področju arhitekturnega in urbanističnega oblikovanja, prilagodljive ponovne uporabe, urbane regeneracije, ohranjanja dediščine, naravnih rešitev v arhitekturi in urbanizmu ter digitalnih tehnologij (BIM, GIS). p.lodz.pl/en

Nordic Bauhaus Hub: RISE Research Institutes of Sweden je nacionalni inštitut in inovacijski partner, ki deluje na področju upravljanja sprememb, uporabnih raziskav in razvoja, preskušanja, pregledovanja in certificiranja ter vseživljenjskega učenja. ri.se

Aalto University združuje umetnost in znanost ter je vodilna nordijska univerza na področju visokošolskega izobraževanja o oblikovanju, arhitekturi, umetnosti in medijih. Priznani oddelek za arhitekturo se osredotoča na trajnostno gradnjo in je aktiven na področju multidisciplinarnih raziskav življenjskih okolij. aalto.fi

Estonian Academy of Arts je edina javna univerza v Estoniji, ki nudi visokošolsko izobraževanje na področju likovne umetnosti, oblikovanja, arhitekture, medijev, vizualnih študij, umetnostne zgodovine in konservatorstva ter možnosti vseživljenjskega učenja prek Odprte akademije. artun.ee

Central Hub: Bauhaus Earth je “think tank” s sedežem v Berlinu, ki se ukvarja z globalnimi vplivi stavb na podnebje, političnimi načrti za biotske materiale, upravljanjem spremembe in programi krepitve zmogljivosti za javne uprave. bauhauserde.org

TU Delft je med najbolje uvrščenimi univerzami v Evropi na področju gradbeništva, arhitekture in strojništva. Je vodilna na področju spletnega izobraževanja z več kot 3,5 milijona študentov po vsem svetu, ponuja 130 MOOC, 10 spletnih akademskih predmetov, 45 strokovnih izobraževalnih predmetov, 35 kratkih programov, ki jih izvaja 400 predanih predavateljev. https://online-learning.tudelft.nl

South Hub: IAAC Institute for Advanced Architecture of Catalonia, Španija, je pionir na področju oblikovanja in urbanizma, trajnostne gradnje, tehnologije materialov, digitalne izdelave, naprednega in ekološkega oblikovanja, robotike, praktičnega izobraževanja na področju oblikovanja in gradnje. iaac.net

Regione Liguria je teritorialna javna ustanova, ki se ukvarja z intenzivno krepitvijo zmogljivosti na področju tem in kulture NEB za zainteresirane deležnike, kot so občine, pokrajine, upravni organi parkov, raziskovalni organi, podjetja, izobraževalni akterji, združenja državljanov in terciarni sektor. regione.liguria.it

CESEFOR Foundation regije Kastilja in Léon v Španiji spodbuja celotno gozdno lesno vrednostno verigo k trajnosti, biogospodarstvu in ohranjanju biotske raznovrstnosti. Glavna prednostna naloga je izpopolnjevanje in nova delovna mesta v lesni gradnji in sektorju habitatov. cesefor.com

EU Outreach Hub: InnovaWood je evropska mreža za raziskave, inovacije in izobraževanje v lesarstvu z več kot 70 organizacijami iz 30 evropskih držav. IW predseduje zavezništvu Wood4Bauhaus, ki ga sestavlja pet evropskih krovnih organizacij v lesarstvu. innovawood.com

EAAE European Association for Architectural Education je mednarodna organizacija več kot 150 arhitekturnih šol, ki si prizadeva za izboljšanje kakovosti arhitekturnega izobraževanja in spodbujanje kakovosti arhitekture v Evropi. eaae.be

BOKU / European Bioeconomy University je mreža osmih vodilnih univerz v vseh sektorjih biogospodarstva. Članice EBU si izmenjujejo znanje ter se medsebojno podpirajo pri evropskih projektih v okviru programov Obzorje, Erasmus, Marie Curie-Sklodoswka in drugih. Univerza BOKU na Dunaju trenutno predseduje EBU. european-bioeconomy-university.eu

EC CORDIS spletna stran (v angleškem jeziku) cordis.europa.eu/project/id/101160532


četrtek, 11. april 2024 S skupnimi močmi do obnove travniških in mokriščnih ekosistemov: Uspešen zaključek projekta ReNature – obnova mreže mokrišč in travišč

Po dveh letih se je v Parku Škocjanske jame uspešno zaključil projekt ReNature - obnova mreže mokrišč in travišč, ki so pomembna za Natura 2000 in druge zavarovane vrste ter habitatne tipe v Biosfernem območju Kras in porečju reke ter Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera. 

  
                                                                                Arhiv: PŠJ

V projektu so sodelovali tudi strokovnjaki UP FAMNIT (Oddelek za biodiverziteto) s področja biologije, ekologije in varstva narave ter partnerji z Norveškega inštituta za raziskovanje narave, ki so v sklopu projekta kartirali in popisali ekosistemske storitve (koristi človeka od lokalne krajine in narave), ki jih nudijo travniški in mokriščni ekosistemi. 

V torek, 9. 4. 2024, je potekal zaključni dogodek projekta, s predstavitvijo aktivnosti, ki so jih izvedli v preteklih dveh letih.  Sledila je novinarska konferenca in ekskurzija po Biosfernem območju Kras z ogledom obnovljenih kalov, na novo vzpostavljenih travišč in visokodebelnega sadovnjaka.

    
                                                                              Arhiv PŠJ

Najobsežnejšo obnovo travnikov so izvedli na območju Vremščice, kjer so pod vodstvom ljubljanske Veterinarske fakultete izkrčili 39 hektarov zaraščajoče se površine, s tem pa zagotovili dodaten prostor za pašo črede avtohtonih ovc istrskih pramenk, kar bo preprečilo ponovno zaraščenje 

Nekaj več kot pet hektarov travnikov so obnovili tudi v občini Pivka in tako prispevali k ohranjanju življenjskega prostora pomembnih vrst ptic in metuljev. V bližini dvorca Ravne so zasadili manjši travniški sadovnjak, saj je tudi teh vse manj, nudijo pa dom več vrstam ptic. Na območju Brkinov pa je Park Škocjanske jame obnovil več mokriščnih življenjskih okolij,osem kalov in en obokan oz. narečno 'velban' studenec, ki je posebnost brkinskega območja. 

Strokovnjaki so se povezali tudi z domačini ter s skupnimi močmi ugotavljali, kako pomembno je ohranjanje kulturne krajine in dediščine. Nalogo vzdrževanja kalov so prevzele vaške skupnosti. Za pomoč pri ohranjanju travnikov so se dogovorili s kmeti. 

Območja veljajo za zelo učinkovite zbiralnike ogljika in življenjski prostor evropsko pomembnih živalskih in rastlinskih vrst Nature 2000. Njihove funkcije so pomembne za življenje različnih rastlinskih in živalskih vrst ter za človekove dejavnosti, ki zaradi podnebnih sprememb, suše, erozije, spremenjene rabe zemljišč in vnašanja tujerodnih vrst rastlin in živali hitro izginjajo. S projektom so želeli to izginjanje ustaviti. 

Projekt ReNature se je izvajal v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, v sklopu Izboljšano upravljanje ekosistemov pod pritiskom zaradi podnebnih sprememb – Boljša usposobljenost za upravljanje ekosistemov. 

Vodilni partner je bil Javni zavod Park Škocjanske jame, poleg Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, so sodelovali še Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani in Norveški inštitut za raziskovanje narave. Skupna vrednost projekta je bila 1,2 milijona evrov, sofinancirali so ga s sredstvi norveškega finančnega mehanizma. 

      
                                                                             Arhiv PŠJ

       
                                                                                 Arhiv PŠJ


sreda, 10. april 2024 Vabimo vas na 3. REGALNICO - popis zelene rege (Hyla arborea) v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu

Vabimo vas na 3. REGALNICO - popis zelene rege (Hyla arborea) v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu

Zelena rega (Hyla arborea) je med 3 in 5 cm velika in izjemno prikupna dvoživka. Je edina vrsta rege v Sloveniji. Poleg njenega videza je posebej markantna zaradi njenih plezalnih sposobnosti, ki jih omogočajo okrogle oprijemalne blazinice na konicah prstov. Spretno pleza po listih in vejah dreves in grmovnic, po trstičju in drugih rastlinah podobnih velikosti. Večinoma je aktivna podnevi, a njeno prisotnost najlažje zaznamo po sončnem zahodu v času parjenja (pozno spomladi in zgodaj poleti), ko se odrasli samci posebej intenzivno oglašajo. Uglašeno oglašanje skupine samčkov se ob tihem večeru zlahka sliši tudi nekaj kilometrov daleč. Zelena rega je zavarovana vrsta in je na slovenski Rdeči seznam uvrščena v kategorijo ranljiva (V). Predvsem jo ogroža hitro izginjanje primernih habitatov zaradi urbanizacije, zasipavanja in izsuševanja. Resen problem so tudi vse vrste onesnaževanja, ki lahko privedejo do sprememb v kakovosti vode. Prav tako pa grožnjo predstavlja vnos rib v vodne habitate, kjer se razmnožuje.


V sodelovnju s Parkom Škocjanske jame, bo v soboto 11. maja 2024 potekala tokrat že tradicionalna 3. REGALNICA, s pričetkom ob 18. uri. Izhodiščna točka dogodka bo Promocijski kongresni center Pr Nanetovih (Park Škocjanske jame, Matavun 8, 6215 Divača). Dogodek se bo zaključil okoli polnoči. Uvodoma bomo pričeli z družabnim dogodkom, kateremu bo sledila predstavitev lanskih rezultatov in terenskega dela. Nato se bomo razdelili v skupine in se podali na teren. Vsaka skupina bo dobila nekaj koordinat, nato pa se bo podala na popis prisotnosti zelene rege na območju Parka Škocjanske jame, Brkinov, Krasa in Slovenske Istre.

Udeležba na dogodku je brezplačna, a je potrebna prijava, saj je število mest omejeno.

Prijavite se preko spletnega obrazca (prijave se odprejo 15. aprila 2024 in bodo odprte do zapolnitve mest) na povezavi.

Organizatorji dogodka:

Dogodek bo izveden v sodelovanju med Oddelkom za biodiverziteto UP FAMNIT in Javnim zavodom Park Škocjanske jame - PŠJ, s podporo projekta ENGREEN 2 – Kapitalizacija krepitve zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.

Organizacijska zasedba:

Doc. dr. Martina Lužnik (UP FAMNIT), asist. Martin Senič (UP FAMNIT), Sara Strah (NIB), dr. Renata Rozman (PŠJ), Nina Štekelj (PŠJ), Erika Zuodar (PŠJ).

Dnevni red

Sobota 11. maj 2024:

  • 18.00    Zbor

Predstavitev popisa zelene rege, skupaj s predstavitvijo lanskih rezultatov

Razdelitev v skupine in prejem podrobnejših navodil po skupinah

Uvodno druženje z malico

  • 20.00    Odhod na teren - pričetek popisa zelene rege na območju Parka Škocjanske jame, Brkinov,  Krasa in Slovenske Istre
  • 00.00    Povratek na izhodišče

Nekaj o začetkih in pomenu organizacije takšnih dogodkov

Maja 2022 smo s podporo AEBR (The Association of European Border Regions) in Parka Škocjanske jame izvedli 1. REGALNICO – popis zelene rege v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu. Dogodka se je udeležilo 50 udeležencev, med katerimi ni manjkalo študentov bioloških smeri, strokovnjakov in drugih zainteresiranih iz lokalnega okolja kot tudi širše. Po družabnem uvodnem delu smo se razdelili v 16 skupin in opravili večerni terenski popis. Skupno smo pregledali 112 lokacij – kalov in tudi drugih vodnih habitatov – od tega je bila zelena rega zaznana na 25 lokacijah. Glavni cilj takšnega dogodka je s pristopom ljudske znanosti, ob podpori strokovnjakov, preveriti prisotnost zelene rege na lokacijah, kjer je bila v preteklosti že zaznana. Rezultati REGALNICE pri tembistveno prispevajo k boljšemu poznavanju stanja lokalnih populacij zelene rege na pregledanem območju.

Zaradi dobrega odziva javnosti in uspešnosti izvedenega dogodka smo se odločili, da dogodek ponovimo. Organizatorji smo zopet združili moči in tako je maja 2023 bila izvedena 2. REGALNICA. Tokrat v še lepši zasedbi, s kar 70 udeleženci. Pregledali smo 115, prisotnost zelene rege pa potrdili na 30 lokacijah.

     
                                                                     Arhiv: 2. REGALNICA, 2023

Z letošnjo načrtovano izvedbo 3. REGALNICE, ta postaja že tradicionalna. Veseli nas, da je bila prepoznana vrednost takšnih prizadevanj. Tako iz vidika pomena za poznavanja stanja vrste na tem območju, kot tudi iz vidika izobraževalne ter ozaveščevalne note, ki ju takšen dogodek zagotovo nudi.


sreda, 10. april 2024 Usmerjanje državljanske znanosti v novo smer: Zaključuje se mednarodni projekt Step Change

Pretekli teden je na Dunaju potekala 5. konferenca Evropskega združenja za državljansko znanost (European Citizen Science Association ECSA), v sklopu katere je bil organiziran tudi zaključni dogodek mednarodnega projekta Step Change. Pod geslom »Usmerjanje državljanske znanosti v novo smer, korak za korakom,« so partnerji predstavili rezultate vseh delovnih skupin (Citizen Science Initiatives) in horizontalnih dejavnosti. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki UP FAMNIT, ki je vodilna partnerica projekta.

V sklopu konference je v dunajskem Prirodoslovnem muzeju potekal tudi pridruženi dogodek z naslovom »Citizen Science Day«. Predstavniki skupine za molekularno ekologijo z UP FAMNIT so predstavili različne metode monitoringa prostoživečih živali v Sloveniji (foto pasti, aplikacija SRNA, eDNA) ter z otroci izvedli kratko spominsko igro v povezavi z aplikacijo SRNA (aplikacija za monitoring prostoživečih živali).

ECSA 2024 je potekala pod pokroviteljstvom dr. Alexandra Van der Bellena, predsednika Republike Avstrije.

O projektu Step Change

Mednarodni projekt Step Change poteka pod okriljem programa Obzorje 2020, vodi in koordinira ga Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT. Vodja projekta, vrednega dobrih 2 milijona evrov, je prof. dr. Elena Bužan. Step Change se je začel marca 2021 in temelji na strokovnem znanju 11 partnerjev iz 7 evropskih držav in Ugande.

Projekt STEP CHANGE temelji na predpostavki, da lahko državljanska znanost igra celo širšo družbeno in znanstveno vlogo, kot je splošno priznano. Splošni cilj projekta je raziskati potencial državljanske znanosti in oblikovati priporočila in instrumente za boljše utrjevanje tega pristopa v institucijah za raziskave in inovacije.

V Sloveniji se iniciativa osredotoča na problematiko prostoživečih živali v Sloveniji, kar bo pripomoglo k dodatnemu razvoju in povečanju uporabne vrednosti lovsko-informacijskega sistema ter še tesnejše sodelovanje med vodilnimi domačimi raziskovalci divjadi ter Lovsko zvezo Slovenije (LZS).

Projekt se bo uradno zaključil 30. aprila 2024.  


sreda, 10. april 2024 WINGS FOR LIFE SKUPINSKI TEK Z APLIKACIJO V ORGANIZACIJI UP

Prvo nedeljo v maju (5. maja) že nekaj let zaznamuje tek Wings for life, ki poteka na tri načine – na večjem dogodku, kjer tekače lovi zasledovalno vozilo (ta bo v Ljubljani) ali pa z aplikacijo. To lahko uporabi vsak, ki se bo na nedeljo ob 13.00 odpravil na tek, lahko pa se pridruži enemu od t. i. »app run« organiziranih tekov z aplikacijo, kjer vas lovi virtualni avtomobil. Letos bo tovrstni tek že drugič potekal ob morju v organizaciji Šport UP, ki na Univerzi na Primorskem skrbi za rekreacijo študentov in zaposlenih. Tekli bomo od stavbe UP FTŠ Turistica do zadnjega pomola portoroške plaže (krajši tek, obračališče po 2 km), do Seče (srednje dolg tek, 4,4 km v eno smer) ali do Sečoveljskih solin (8km). Letos je naš dogodek medijsko podprl tudi Radio Capris.

S tekom želimo najprej spodbuditi študente in zaposlene k dodatni rekreaciji ter prijetnem druženju, predvsem pa pomagati pri dobrodelnem projektu, saj se zavedamo pomena podpore dobrim raziskovalnim projektom. Pri tem želimo k skupnemu teku povabili lokalne in regionalne tekače, ki se za tek v prestolnici niso odločili, bi pa raje tekli v družbi. Vsi pa bomo sledili sloganu teka – tečem za tiste, ki ne morejo.

V poseben navdih nam bo zato ambasador ŠportUP Wings for life World Run 2023 – App Campus Run UP, in sicer naš alumni Aljoša Habjan, diplomant Aplikativne kineziologije UP FVZ. Aljoša se je tekom študija težko poškodoval in postal tetraplegik. Kljub temu je vztrajal in opravil vse manjkajoče predmete in vsebine ter decembra 2022, pod mentorstvom doc. dr. Mateja Plevnika uspešno zagovarjal zaključno nalogo z naslovom »Gibalna/športna aktivnost tetraplegikov«. Njegova zgodba o nesreči, ki ga ni ustavila, bo zagotovo motivacija za vsakega od nas.

Prijavo na tek opravite prek aplikacije teka, kjer tudi opravite donacijo v višini 18,00 EUR. Drugih stroškov s pridružitvijo organiziranemu teku ni, UP Pedagoška fakulteta pa bo poskrbela tudi za animacijo in varstvo otrok tekačev (od dopolnjenega 5. leta, s predhodno prijavo TUKAJ). Za vse tekače bosta po teku na voljo pijača in prigrizek na terasi UP Turistice, kjer se lahko podružijo in podelijo vtise.

Ne tečeš, bi pa pomagal? Rabimo pridne roke, ki bodo pomagale ob trasi usmerjati tekače, deliti vodo in ostale osvežilne pijače in hrano, ter z nami pomagali pri pripravi dogodka. Prideš? Prosim prijavi se TUKAJ.


sreda, 10. april 2024 V marcu dva nova projekta na UP FAMNIT in UP IAM

PROGRAM EU4Health EVROPSKE KOMISIJE

Modular Mental Health Toolbox, partnerji, vodilna organizacija: European Alliance Against Depression (EAAD), UP IAM, vodja na UP: dr. Vita Poštuvan

Projekt MentBox si prizadeva zapolniti vrzel med obstoječimi najboljšimi praksami na področju duševnega zdravja in sposobnostjo držav članic EU, da jih učinkovito izvajajo. Cilj projekta je identificirati in prilagoditi obetavne intervencije na področju duševnega zdravja, še posebej tiste, ki se osredotočajo na depresijo, samomor in neklinično duševno stisko. Prek Modularnega orodja za duševno zdravje (MH-Toolbox) bo projekt zagotovil podrobna navodila za izvajanje, vključno z intervencijami, ki temeljijo na dokazih, iz preteklih in tekočih projektov, financiranih s strani EU. Te intervencije bodo optimizirane in prilagojene različnim državam članicam EU prek sodelovanja z ministrstvi, zdravstvenimi strokovnjaki, pacienti in manjšinskimi skupnostmi. Pacienti in posamezniki z izkušnjami bodo prav tako prispevali k razvoju intervencij, da se zagotovi njihova ustreznost in sprejetost. Po projektu bo MHToolbox gostila Evropske zveze za preprečevanje depresije (EAAD), koordinatorica projekta s partnerji UP, Universidad Autonoma de Madrid, Servicio Andaluz de Salud, Fundación Pública Andaluza Investiga, and the Global Alliance of Mental Illness Advocacy Networks AISBL.

Več

ERC KOMPLEMENTARNA SHEMA (ARIS)

Onkraj redkosti: razredi grafov in širinski parametri, vodilni partner UP FAMNIT, partner UP IAM, vodja projekta: dr. Martin Milanič, vodja na partnerski članici: dr. Nina Chiarelli

Teorija redkosti grafov Nešetřila in Ossona de Mendeza je zelo aktivna in hitro razvijajoča se tema v kombinatoriki in teoriji grafov, ki se uporablja na številnih področjih, vključno z algoritmično teorijo grafov, teorijo kompleksnosti in testiranjem lastnosti. Nedavno je bil poudarek strukturne in algoritemske teorije grafov na razširitvi teorije redkosti grafov na razrede gostih grafov. Cilj predlaganega projekta je uvesti nove načine in metode za dosego tega cilja. To bo potekalo v naslednjih dveh medsebojno povezanih raziskovalnih smereh: prvič, z razvojem nedavno nastale in hitro razvijajoče se teorije parametrov širine in globine grafov s splošnim okvirom, ki temelji na merah grafov in poglobljeni analizi znanih in novih parametrov grafov; drugič, z razvojem biparametrične teorije dednih razredov grafov, v katerih je nek parameter omejen s funkcijo drugega parametra, s ciljem ugotoviti netrivialne strukturne in algoritmične implikacije. Naš pristop dopolnjuje teorijo razredov grafov z omejeno širino preloma, ki jo je nedavno razvil Toruńczyk, in bo vodil k boljšemu razumevanju meja rešljivosti za maksimalno neodvisno množico in več drugih praktično pomembnih problemov optimizacije grafov.

Več


torek, 9. april 2024 Matic Bončina, študent UP FAMNIT, na Nacionalnem tekmovanju v podjetniških idejah mladih - POPRI osvojil odlično 3. mesto

Pretekli teden, 4. aprila 2024, je v Novi Gorici potekal finale Nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih - POPRI, kjer se je potegovalo kar 103 nadobudnežev. 

Ekipe so se potegovale za zmago v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta, kar prinaša denarne nagrade in možnost udeležbe na mednarodnih tekmovanjih ter strokovnih ekskurzijah v tujini. Ugledni podjetniki v komisiji pa so odločali, kdo je svojo idejo najbolje razvil v poslovni model in ga tudi najbolj suvereno predstavil. 

   
                                     Matic Bončina, prejemnik nagrade na tekmovanju POPRI

V kategoriji mladi do 29. leta je v finalnem tekmovanju svojo idejo predstavil tudi Matic Bončina, študent 1. letnika programa Računalništva in informatike (UP FAMNT), skupaj z Matejem Aleksov (Univerza v Ljubljani), ki sta vzpostavila spletno storitev Repono in prejela odlično 3. mesto. Mesec prej pa sta na regionalnem tekmovanju osvojila 1. mesto.

Spletna storitev - Repono je namenjena študentom v študentskih domovih ali zasebnih nastanitvah, ki omogoča varno shranjevanje in selitev lastnine med počitnicami ali izven sezone. Njen glavni namen in delovanje pa povzema Matic Bončina, razvijalec aplikacije: "Pri Reponu poskrbimo za vse, od zagotavljanja materiala za pakiranje do varnega in zavarovanega shranjevanja stvari študentov ter prevzema in dostave, vse skupaj pa je omogočeno prek spletne platforme, ki je enostavna za uporabo. To študentom omogoča, da se med izpitnim obdobjem osredotočijo le na študij brez dodatnega stresa zaradi selitve." 

  
   Spletna stran Repono

Prve tri najbolje uvrščene ekipe v kategoriji Mladi do 29. leta bodo lahko koristile tudi podjetniško usposabljanje v tujini preko programa Erasmus, kar omogoča Tehnološki park Ljubljana. 

Gala prireditev s podelitvijo nagrad zmagovalcem je potekala v Kulturnem domu Nova Gorica. Zbrane sta nagovorila minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in župan mestne občine Nova Gorica Samo Turel, ki sta tudi podelila nagrade. 

Enaindvajseta sezona POPRI je bila rekordna, saj se je na tekmovanje prijavilo skoraj trideset odstotkov več mladih kot leto pred tem. 203 ekipe (607 tekmovalcev) iz vse Slovenije in zamejstva so tako ob podpori 137 mentorjev v 98 izobraževalnih ustanovah pripravile poslovne modele za svoje ideje. Več kot 60 izkušenih podjetnikov iz vse države si je vzelo čas, da so preučili podjetniške modele, ki so jih razvili mladi. 

POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javno agencijo, in Slovenskim podjetniškim skladom, ki zagotavlja tudi nagradni sklad tekmovanja. Ostali organizatorji so Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetuMestna občina Nova Gorica ter Občina Šempeter-Vrtojba." 

Iskrene čestitke! 

    

   

    


torek, 9. april 2024 Elham Motamedi Mohammadabadi, nova doktorica znanosti

Danes, 9. 4. 2024, smo na UP FAMNIT pozdravili še eno doktorico znanosti. 

Elham Motamedi Mohammadabadi, študentka doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom User and Item Modelling Using Eudaimonic and Hedonic Characteristics for Personalised Recommender Systems, pod mentorstvom izr. prof. dr. Marka Tkalčiča in somentorstvom izr. prof. dr. Mehdija Elahija 

Novi doktorici znanosti iskreno čestitamo in ji želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!   

    

     

     


ponedeljek, 8. april 2024 Objavljen je razpis za mlade raziskovalce na UP v letu 2024

Univerza na Primorskem je objavila razpis za mlade raziskovalce, ki se bodo v prihodnjih štirih letih usposabljali po programu, ki je sestavljen iz raziskovalnega in študijskega sklopa. Posamezen mladi raziskovalec bo pod mentorstvom izvajal raziskovalno nalogo, ki bo ustrezno umeščena v raziskovalni program na članici UP.

V letu 2024 so razpisana štiri prosta mesta za mlade raziskovalce, od teh sta na UP IAM skupno razpisani dve mesti. 

Kandidati se lahko prijavijo za usposabljanje pri naslednjih mentorjih, na raziskovalnih področjih in v okviru matičnih raziskovalnih programov UP.

Prof. dr. Michel Lavrauw – raziskovalno področje Matematika, raziskovalni program P1-0285 Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger, UP Inštitut Andrej Marušič (UP IAM),

Prof. dr. Enes Pasalic – raziskovalno področje Matematika, raziskovalni program P1-0404: Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij, UP Inštitut Andrej Marušič (UP IAM).

Kandidati morajo imeti zaključen študijski program druge stopnje v zadnjih štirih letih in povprečno oceno vseh izpitov in vaj, vključno z oceno magistrskega dela, vsaj 8.

Pri mentorju je lahko izbran samo en kandidat, s katerim se bo sklenila pogodba o zaposlitvi za poln delovni čas, za dobo do štirih let. V primeru, da je kandidatov več, se razvrstijo po seštevku doseženih točk. Izbran je kandidat z najvišjim seštevkom točk. V primeru, da dva kandidata dosežeta enako število točk, se da prednost kandidatu iz podreprezentiranega spola na določenem raziskovalnem področju, v kolikor je za raziskovalno področje značilna spolna neuravnoteženost raziskovalcev na UP (več kot 60 %/40 % v korist/škodo enega spola).

Rok oddaje je do vključno 15. 6. 2024, do konca dneva. Kandidati oddajo prijave in priloge v elektronski obliki (skenirani dokumenti v formatu PDF) na e-naslov: razpis.mr@upr.si.

Celoten razpis MR 2024  //  Prijavni obrazec MR 2024

      


ponedeljek, 8. april 2024 VABLJENI K UDELEŽBI NA FESTIVALU NOVEGA EVROPSKEGA BAUHAUSA

Evropska komisija bo v Bruslju med 9. in 13. aprilom 2024 organizirala drugi festival Novega evropskega Bauhausa. Med udeleženci bo tudi dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE in koordinatorka Akademije Novega evropskega Bauhausa (NEBA), evropska komisarka Iliana Ivanova pa bo tudi uradno otvorila Akademijo NEBA, ki jo vodi Univerza na Primorskem.

         

Evropska komisija v sodelovanju z belgijskim predsedstvom Sveta Evropske unije, organizira Festival Novega evropskega Bauhausa z namenom združevanja različnih deležnikov – predstavnikov industrije, mnenjskih voditeljev, strokovnjakov za inovacije, znanstvenikov in umetnikov – da skupaj razpravljajo o ključnih temah, ki so potrebne za trajnostno preobrazbo naše družbe.

Med udeleženci festivala bo tudi dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE in koordinatorka Akademije Novega evropskega Bauhausa (NEBA): »Na festivalu bom predstavila zgodbo in proces ustanavljanja Akademije Novega evropskega Bauhausa na Univerzi na Primorskem ter izpostavila načrtovane dejavnosti tega vseevropskega konzorcija, ki združuje 14 partnerjev iz Avstrije, Belgije, Estonije, Finske, Nemčije, Italije, Poljske, Španije, Švedske in Nizozemske.« 

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Iliana Ivanova bo na festivalu tudi uradno otvorila Akademijo Novega evropskega Bauhausa, katere ključen cilj je razviti mednarodno zvezo izobraževalnih akterjev in ponudnikov usposabljanja po celi Evropi ter tako ponuditi prilagojene in visokokakovostne storitve in programe usposabljanja, na področju trajnostnih gradbenih rešitev. V Evropski komisiji so prepričani, da je Akademija NEBA trdna podpora za evropsko gradbeno industrijo, saj obravnava tudi pomembno temo pomanjkanja delovne sile in spodbuja izmenjavo znanja o trajnostnih rešitvah, kot je denimo krožna uporaba lesa in drugih inovativnih materialov.  

Na festivalu se bodo zbrali ljudje z vse Evrope, ki bodo delili svojo vizijo in ukrepe za trajnostno, lepo in vključujočo prihodnost. V sklopu različnih aktivnosti bodo razglasili prejemnike nagrad Novega evropskega Bauhausa 2024, za katero se poteguje tudi raziskovalni inštitut InnoRenew CoE.

Udeležba na festivalu je brezplačna in odprta za vse, potrebna pa je predhodna registracija. Vljudno vabljeni k udeležbi!


petek, 5. april 2024 Vabljeni na sedmo in zadnje letošnje predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2023/24

Vljudno vabljeni na sedmo letošnje predavanje z naslovom  

» Skrivnostna kozača (Strix uralensis) kot končni plenilec v gozdnem eksosistemu: od favnističnih popisov do ekosistemskih raziskav «, 

ki bo v sredo, 10. aprila 2024, ob 19.00 prek ZOOM povezave. 

Predaval bo Doc. dr. Al Vrezec, Nacionalni inštitut za biologijo. 

O PREDAVANJU:

V gozdnih eksosistemih predstavljajo sove kot nočni plenilci navadno vrh prehranjevalne verige. A se raziskovalci sov po vsem svetu običajno soočajo s pomanjkanjem osnovnih informacij o vrstah, ki jih preučujejo, tj. razširjenosti in številčnosti, saj so sove kot nočno dejavne ptice navadno izključene iz običajnih popisov ptic. Nedavni pregled monitoringa plenilskih ptic v Evropi je pokazal, da je shem monitoringa sov znatno manj v primerjavi z dnevnimi ujedami. V predstavitvi bomo spoznali primer večvrstne sheme monitoringa sov iz osrednje Slovenije, ki zajema že prek 20 let neprekinjenega zbiranja podatkov za kozačo (Strix uralensis), lesno sovo (Strix aluco) in koconogega čuka (Aegolius funereus). Poudarek bo na največji vrsti v preučevani združbi sov, to je kozači, ki predstavlja v Sloveniji ledenodobni relikt. V 90-tih letij je bila ta sova v Sloveniji izjemno slabo poznana, danes pa ne poznamo dobro le njene razširjenosti, pač pa njene vpetosti v ekosistemske porocese, ki se kažajo v odnosu plenilec-plen kot v odnosu plenilec-plenilec. Ti odnosi pa se se skozi podnebne spremembe spreminjajo, kar vpliva tako na kozačo kot vrsto, kot na vrste s katerimi ta velika sova sobiva. Predavanje bo izvedeno v okviru projekta Interreg IT-Si eNat2Care, katerega cilj je izboljšati monitoring kozače v Sloveniji in Italiji, kamor se ta vrsta danes širi, kakor tudi razviti kompleksnejšo shemo monitoringa, ki bo sposobna prepoznavati tudi eksosistemske spremembe, ki vplivajo na spremembe v populaciji kozač.     

O PREDAVATELJU:

Doc. dr. Al Vrezec je znanstveni svetnik na Nacionalnem inštitutu za biologijo in muzejski svetovalec na Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani, kjer je tudi strokovni vodja Slovenskega centra za obročkanje ptičev. Njegovo področje delovanja so raziskave v ekologiji, zlasti na področju ptic (ornitologija) in žuželk (entomologija), kjer večji del raziskovalnega dela posveča hroščem, v zadnjem času pa se raziskovalno intenzivno ukvarja tudi s potočnimi raki in problematiko tujerodnih vrst. Posebno raziskovalno področje so medvrstne interakcije in ekosistemska vloga vrst. Kot predavatelj trenutno sodeluje z Univerzo v Ljubljani in Mednarodno podiplomsko šolo Jožefa Stefana, kjer je tudi mentor večim magistrskim in doktorskim študentom. Je član več domačih in mednarodnih strokovnih združenj, vodil je mednarodni program EURAPMON pri Evropski znanstveni fundaciji, v letu 2017 pa ga je upravni odbor COST akcije ERBFacility za vzpostavitev sheme biomonitoring ujed in sov v Evropi imenoval za podpredsednika, akcijo pa je vodila Univerza v Oxfordu. Od leta 2006 je koordinator nacionalnega monitoringa hroščev v okviru omrežuja Natura 2000 v Sloveniji. Med leti 2002 in 2004 je kot glavni urednik urejal slovensko znanstveno ornitološko revijo Acrocephalus, sicer pa je član uredniškega odbora več domačih in tujih revij. Do sedaj je objavil skoraj 900 del, med njimi prek 120 znanstvenih člankov in prispevkov. Dejaven je tudi na področju poljudno-znanstvenega pisanja, kjer je objavil več knjig, poleg tega pa je tudi avtor dveh srednješolskih učbenikov.  


Prenos plakata


četrtek, 4. april 2024 Zagovor doktorske disertacije študentke Elham Motamedi Mohammadabadi

Elham Motamedi Mohammadabi, študentka doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom User and Item Modelling Using Eudaimonic and Hedonic Characteristics for Personalised Recommender Systems, pod mentorstvom izr. prof. dr. Marka Tkalčiča in somentorstvom izr. prof. dr. Mehdija Elahija.

Zagovor bo potekal v torek, 9. 4. 2024 ob 10:00 uri v predavalnici Famnit-VP1.

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!


sreda, 3. april 2024 Razpis - raziskovalec/ka področje Psihologija

Na UP IAM je razpisano prosto delovno mesto H017004 RAZISKOVALEC za področje Psihologija. Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta in s trimesečnim poskusnim delom. Pričetek dela je predviden s 1. majem 2024.

     

Kandidatke in kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljejo na e-naslov razpisi.famnitiam@upr.si​​​​​​​.

Rok prijave je 17. april 2024. 


Pogoji za opravljanje dela:

  • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja) ali visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali – magistrska izobrazba s področja (Bio)Psihologije (s povprečno oceno najmanj prav dobro (8), tako da se pri izračunu povprečja upoštevajo ocene vseh opravljenih izpitov, vaj in drugih ocenjenih študijskih obveznosti),
  • aktivno znanje svetovnega jezika.

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

  • znanja za delo z računalnikom,
  • ravnanje z avdiovizualno opremo,
  • organizacijske sposobnosti,
  • sposobnost timskega dela,
  • samostojnost,

Druga zaželena znanja:

  • izvolitev v ustrezen znanstveni naziv (asistent) oziroma izpolnjevanje pogojev za izvolitev navedeni naziv na Univerzi na Primorskem.

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • sodelovanje pri izvajanju domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov, programov in nalog,
  • izdelovanje statističnih, kronoloških in bibliografskih pregledov in pomagal za lastno in širšo uporabo,
  • pisanje prispevkov s področja raziskave in strokovnega dela za objavo, poročil o publikacijah in posvetovanjih za objavo,
  • sodelovanje na znanstveno-raziskovalnih in strokovnih posvetovanjih in srečanjih,
  • sodelovanje pri delu strokovnih organov ter pri skupnih 
  • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

Delo na projektih Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM, v povezavi z delom na Oddelku za psihologijo UP Famnit, vključuje koordinacijo različnih delovnih sklopov projektov, izobraževanja, izvajanje aktivnosti na terenu, izdelovanje statističnih, kronoloških in bibliografskih pregledov, pisanje prispevkov, strokovnih del in poročil s področja raziskovalnega dela za objavo, sodelovanje na znanstveno-raziskovalnih in strokovnih posvetovanjih in srečanjih, sodelovanje pri organizaciji konferenc in kongresov, sodelovanje pri delu strokovnih organov ter opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

Delo med drugim na projektih:

  • Živ? Živ! – Raziskovanje in preprečevanje samomora
  • A (se) štekaš?!? Integriran pristop krepitve duševnega zdravja in primarne preventive samomorilnega vedenja za mladostnike
  • Človek v primežu Covid-19: psihološke posledice epidemije in preventivnih zaščitnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb
  • Družbeni mediji in samomorilno vedenje: študija vpliva objav novinarskih prispevkov o samomoru na komentatorje in bralce
  • Osamljen? Študija mešane metode v splošni in ranljivih populacijah za razumevanje povezanosti osamljenosti in duševnega zdravja

torek, 2. april 2024 Sejem magistrskih in doktorskih študijskih programov “UPgrade! - razširi svoje znanje”

Že veš kam naprej? Poznaš vse svoje možnosti? Si željan novega znanja, pa se ti zdi, da si za študij že prestar? Pridi in se pozanimaj! 

Univerza na Primorskem pripravlja že drugi sejem magistrskih in doktorskih študijskih programov “UPgrade! - razširi svoje znanje”, ki bo potekal v sredo, 17 aprila med 11. in 17. uro na Muzejskem trgu ob UP FAMNIT.  

    

Na dogodku, ki bo ponujal mnogo več kot le predstavitev študijskih programov 2. in 3. stopnje študija, boste lahko obiskovalci pridobili informacije tudi o

  • mednarodnih izmenjavah,
  • vpisnih pogojih in postopkih,
  • pomembnosti kompetenc,
  • možnostih nadaljevanja kariere na UP in
  • razlogih, zakaj se za odločiti za študij ob delu tudi v kasnejših letih. 

Od 15. ure dalje pa ti bodo na različnih pogovornih točkah na voljo študentje, Alumni in zaposleni, s katerimi lahko ob kavi poklepetaš o njihovih izkušnjah in vtisih ter se tako lažje odločiš za nadaljevanje. S teboj bodo poklepetali o:

  • vzporednem študiju,
  • popolni menjavi smeri,
  • delni menjavi smeri - pridobivanju drugih kompetenc,
  • ponovnem vpisu na isto stopnjo študija po pridobljeni diplomi,
  • delu mladega raziskovalca na UP
  • delu v strokovnih službah UP
  • študiju v zrelilh letih ter
  • dokončanju študija po tem, ko ti manjka zgolj še zapis diplome/zaključne nalog

   


torek, 2. april 2024 Nuwan Tharanga Attygalle, nov doktor znanosti

Danes, 2. 4. 2024, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti. 

Nuwan Tharanga Attygalle, študent doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Improving interaction with radar-based gesture recognition when sensing through materials, pod mentorstvom izr. prof. dr. Klena Čopič Puciharja in somentorstvom izr. prof. dr. Matjaža Kljuna. 

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!