Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 31. januar 2024 Informativni dnevi 2024

Vabimo vas, da se nam pridružite na Informativnih dnevih, kjer vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip življenja na fakulteti in prednosti naših programov.

***

16. 2. in 17. 2. 2024 | od 9.00 naprej | v živo    

    

Predstavitve za študijske programe MatematikaMatematika v ekonomiji in financahRačunalništvo in informatika in Biopsihologija bodo potekale na UP FAMNIT v Kopru (Glagoljaška 8, Koper).

Predstavitve za študijske programe  BioinformatikaVarstvena biologija in Agronomija bodo potekale v objektu Livade 1.0 v Izoli (Livade 6, Izola).

Več informacij o Informativnih dnevih > TUKAJ

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih  > TUKAJ


sreda, 31. januar 2024 Vabljeni k ogledu 4. posnetka Famnitovih bioloških večerov: Obnova podvodnih gozdičkov rjavih alg iz rodu Cystoseira s.l.

Četrto predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov z naslovom “Obnova podvodnih gozdičkov rjavih alg iz rodu Cystoseira s.l.,” je izvedla Ana Lokovšek, z Morske biološke postaje Piran (NIB). Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

V tokratnem predavanju je bilo govora o rjavih algah iz rodu Cystoseira s.l. (vključujoč rodove Cystoseira, Gongolaria in Ericaria), ki so pomembni gradniki habitata v Jadranskem morju in tudi širše v Sredozemskem morju. Za njih je značilna razvejana, tridimenzionalna struktura steljke, ki tvori t.i. krošnje, te pa se združujejo v prave podvodne gozdičke. Ti podvodni gozdički so po pomembnosti in številu vrst lahko primerljivi celo z gozdovi na kopnem in nudijo številne ekosistemske storitve, kot so visoka primarna produkcija, dolgotrajni ponor ogljika in zaščita obalnega pasu pred vremenskimi vplivi. Krošnje cistozir nudijo tudi življenjski prostor, bogati ribji in nevretenčarski združbo, substrat za številne vrste epifitov, vir hrane za številne organizme in jasli za ribje mladice. Zaradi antropogenih pritiskov, kot so prelov velikih predatornih rib, gradnja v obalnem pasu, onesnaževanje in evtrofikacija voda ter segrevanje morja, so populacije cistozir v zadnjih desetletjih v upadanju. Zaradi slabe širitvene kapacitete, fragmentiranih populacij in intenzivne paše s strani morskih ježkov in rastlinojedih rib je naravna obnova populacij malo verjetna. Dobro organizirani in usmerjeni obnovitveni ukrepi so tako nujni za ohranitev teh pomembnih habitatov.

O predavateljici: Ana Lokovšek je magistrica programa Varstvo narave na UP FAMNIT in zaposlena kot mlada raziskovalka na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). Raziskovalno se ukvarja z ekologijo makroalg in ohranjanjem morskih habitatov. V sklopu doktorata se osredotoča na obnovo gozdičkov rjavih alg iz rodu Cystoseira s.l. v severnem Jadranskem morju. Že od nekdaj jo je zanimal podvodni svet in tako je že od malih nog številne ure preživela ob občudovanju rib, ki jih je gojila v številnih akvarijih. Skrb za vodne organizme jo je tako prevzela, da si je po končanem podiplomskem študiju našla delo v nacionalnem akvariju na Malti. Vendar pa je ob spoznanju, da so številni morski habitati vedno bolj ogroženi, odločila, da želi s svojim delom resneje pripomoči k ohranjanju le-teh. Tako je izobraževanje nadaljevala na področju varstva narave, s poudarkom na morju.Tudi v prostem času se rada potaplja in raziskuje morske pokrajine, ko pa je doma, pa svoj mali podvodni svet še vedno vzdržuje in občuduje v številnih akvarijih.


      

Naslednje predavanje z naslovom "Raznovrstni pristopi k ohranitvi primatov; primer dobre prakse iz Severnega Sulavezija" bo izvedla Živa Justinek, program Selamatkan Yaki, v sredo, 21. februarja 2024, ob 19.00, preko videokonferenčne povezave ZOOM. 

Vabljeni!


sreda, 31. januar 2024 NATEČAJ PIEZIJE V SLOVENŠČINI: združevanje umetnosti in matematike

Pifilologija zajema različne mnemotehnične tehnike, ki nam lahko pomagajo pri znanju največjega možnega števila decimalk števila pi. En od načinov je piezija – torej poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila pi.

    

Nekaj prvih decimalk števila pi lahko najdete na TUKAJ.

Piezija v angleščini "How I wish I could calculate pi" nam da prvih sedem števk števila pi (3,141592).

Prvo izbiranje piezije v slovenščini z natečajem smo izvedli leta 2014. Navdušeni smo bili nad umetniško vrednostjo prispelih del, ki so bila zapisana v različnih oblikah, presegala pa so 130 decimalk števila pi.

Prve slovenske piezije lahko preberete na povezavi.

Verjamemo, da ustvarjanje, ki združuje umetnost in matematiko ni izpeto, zato ponovno organiziramo NATEČAJ za piezijo v slovenščini. Zmagovalno piezijo bomo razglasili na posebnem dogodku v okviru Tedna Univerze na Primorskem, prav na dan števila pi, ki ga obeležujemo 14. 3. 2024. Svoja dela nam lahko posredujete prek elektronske pošte do 3. 3. 2024.

Kako lahko sodelujem?

Sodelujete lahko z literarnim prispevkom (prozo ali poezijo), ki ustreza naslednjim kriterijem:

  • Zapisan je v zborni slovenščini.
  • Ustreza zahtevam pifilologije, torej mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila pi. Za cifro 0 uporabite besedo z desetimi črkami.
  • Besedilo mora biti smiselno vsebinsko povezano.
  • Dodatne točke za izvirnost si avtor lahko pridobi z zapisom, ki sledi pravilom določenih literarnih zvrsti (npr. v primeru poezije upoštevajte rimo, strukturo v obliki kitic, akrostih, carmen figuratum ipd.).
  • Besedilo še ni sodelovalo na preteklih natečajih za PIezijo.
  • Besedilo je avtorsko delo fizične osebe.

Nagrade, izbor in objava

Izbrali bomo tri najboljše piezije, katerih avtorji bodo prejeli naslednje nagrade

  • 1. nagrada:  trije boni (Akvarij Piran in Arheološki park Simonov zaliv), matematična stenska ura
  • 2. nagrada:  dva bona (Akvarij Piran in Arheološki park Simonov zaliv), nahrbtnik
  • 3. nagrada: en bon (Akvarij Piran in Arheološki park Simonov zaliv)

Vsi ostali sodelujoči prejmejo simbolično nagrado.

Kako oddam prispevek?

Prispevek oddate po elektronski pošti na naslov matematika.promo@famnit.upr.si v obliki Word ali druge tekstovne datoteke (ne pdf). Obenem v sporočilu dopišite ime in priimek, naslov in kontakt (telefonska številka, elektronski naslov) avtorja prispevka. Če ne želite objave osebnih podatkov ob razglasitvi, dodajte še psevdonim.

Vse informacije o načinu sodelovanja 

PRENOS PLAKATA


torek, 30. januar 2024 Podaljšan rok prijave za delovno mesto v Kadrovski službi FAMNIT/IAM

Podaljšujemo rok prijave za razpisano delovno mesto J017100 SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/1 v Kadrovski službi UP FAMNIT in UP IAM. Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja in trimesečnim poskusnim delom.

Predviden začetek dela s 1. marcem 2024. 

Kandidatke in kandidati svoje pisne prijave z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljejo na e-naslov: razpisi@famnit.upr.si

Podaljšan rok prijave do 3. februarja 2024. 
Več o razpisu na povezavi.


torek, 30. januar 2024 Sodelavci HICUB Lab na 8. konferenci HCI SI

V petek, 26. januarja 2023, je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI UM) potekala 8. edicija konference HCI Slovenija.

     

HCI SI je letno srečanje skupnosti strokovnjakov s področja interakcij človek-računalnik (human-computer interactions - HCI) v Sloveniji in bližnjih regijah, ki ga organizira Bled SIGCHI. Letošnjo edicijo konference je soorganiziral HICUP Lab (Humans Interacting with Computers at University of Primorska).

Na konferenci so člani HICUP Lab predstavili številne raziskave iz različnih projektov, ki jih izvaja raziskovalna skupina:

  • Nuwan T Attygalle je predstavljal delo z naslovom Towards Hand Gesture Recognition Prototype Using the IWR6843ISK Radar Sensor and Leap Motion,
  • Matjaž Kljun in Klen Čopič Pucihar sta predstavljala delo z naslovom Manipulating and Augmenting Digital Content Through Physical Counterpart,
  • Karolina Trajkovska je predstavljala delo z naslovom Name and Face Recall Cognitive Failure: Presenting a Short Literature Review and System Design,
  • Nikola Kovačević je predstavljal delo z naslovom Retzzles: Do Jigsaw Puzzle Actions on Interactive Display Maps Increase the Retention of Map Information?,
  • Uroš Sergaš je predstavljal delo z naslovom Cross-country analysis on connection between Financial Lifestyle and Happiness,
  • Jordan Aiko Deja je predstavljal delo z naslovom Teach Me How to ImproVISe: Co-Designing an Augmented Piano Training System for Improvisation in
  • Marko Tkalčič je predstavljal delo z naslovom Ranking Footballers with Multilevel Modeling.

Več o konferenci in laboratoriju si lahko preberete na povezavi hicup.famnit.upr.si.

     

    


ponedeljek, 29. januar 2024 Strokovno srečanje Piran po Piranu

Raziskovalke Slovenskega centra za raziskovanje samomora (SCSR UP IAM) so v četrtek, 25. januarja 2024, predstavile svoje aktualno raziskovalno delo na strokovnem srečanju z naslovom Piran po Piranu.

Na 32. svetovnem kongresu Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (IASP), ki smo ga na Univerzi na Primorskem soorganizirali od 19. do 23. septembra 2023, je svoje delo na področju raziskovanja samomora, klinične prakse in preventivnih dejavnosti predstavilo tudi več slovenskih strokovnjakov.

Strokovno srečanje Piran po Piranu je nastalo v želji, da bi se z najnovejšimi dosežki na področju suicidologije v svetu, predvsem pa v Sloveniji, seznanili slovenski strokovnjaki, ki se kongresa niso udeležili. Svoje prispevke s kongresa so slovenski suicidologi predstavili strokovnjakom s področja, se z njimi srečali in svoja spoznanja predstavili širši slovenski javnosti.

Dogodek je potekal hibridno v organizaciji Slovenskega združenja za preprečevanje samomora in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Raziskovalke centra za raziskovanje samomora so o svoji izkušnji povedale:

»V veselje mi je bilo sodelovati na dogodku, na katerem smo kljub različnim načinom udeležbe s sodelavkami uspešno posredovale izsledke raziskav, ki jih izvajamo na Slovenskem centru za raziskovanje samomora, naše znanje in izkušje, ob tem pa se še bolj povezovale tudi z drugimi raziskovalci in strokovnjaki s področja. Program dogodka je izpostavil izjemno širino aktivnosti na tem področju, kar nas navdihuje in motivira za nadaljnje delo in sodelovanje.«

Doc. dr. Nuša Zadravec Šedivy, raziskovalka SCSR UP IAM in docentka na UP Famnit

»Srečanje je predstavljalo veliko dodano vrednost mednarodnemu kongresu, saj smo udeleženci imeli možnost, da smo se srečali z drugimi strokovnjaki iz Slovenije, slišali njihove prispevke ter naša spoznanja predstavili širši slovenski javnosti. Hkrati pa je dogodek dokazal, da je področje suicidologije v Sloveniji izjemno dobro razvito, kreirajo pa ga številni ugledni strokovnjaki in strokovnjakinje.«

Nina Krohne, mlada raziskovalka SCSR UP IAM in asistentka na UP Famnit

»Dogodek je ponesel vsebine svetovnega kongresa med slovenske strokovnjake, ki se kongresa sicer niso mogli udeležiti. Poleg tega je predstavljal priložnost za povezovanje med raziskovalci, ki se ukvarjamo s temo samomora v slovenskem prostoru. Osebno sem dogodek doživela kot dragocen tudi z vidika, da sem lahko v nekoliko bolj sproščenem vzdušju prisluhnila predstavitvam sodelavk in drugih slovenskih kolegov, ki jih na kongresu, zaradi sočasnih obveznosti z organizacijo, nisem uspela spremljati.«

Polonca Borko, raziskovalka SCSR UP IAM


ponedeljek, 29. januar 2024 Avtorji, med njimi tudi raziskovalki UP FAMNIT, predlagajo nov pristop k spremljanju genetske raznolikosti v Evropi, da bi se vrste lažje prilagajale podnebnim spremembam

Genetska raznolikost je ključna za prilagajanje vrst podnebnim spremembam. Mednarodna študija, objavljena v reviji Nature Ecology & Evolution, ki vključuje tudi raziskovalki Univerze na Primorskem (FAMNIT), kaže, da so sedanji programi za spremljanje genetske raznolikosti v Evropi nepopolni in nezadostni. Študija predlaga inovativen pristop k identifikaciji in natančnemu določanju ključnih geografskih območij, na katere bi se osredotočili.

Vsaka živa stvar na našem planetu se razlikuje od ostalih živih bitij po majhnih razlikah v svojem dednem materialu. Tako, ko se okolje spremeni in postane neprijazno populacijam vrst, kot so rastline in živali, lahko genetska variabilnost omogoči prilagajanje novim pogojem, namesto izumiranja ali selitve na druga okolja.

Preprosto povedano je genetska raznolikost ena od ključnih elementov preživetja vrst. Leta 2022 je mednarodna Konvencija o biološki raznovrstnosti (CBD) poudarila povečano potrebo po zaščiti genetske raznolikosti divjih vrst, osnovne sestavine biološke raznolikosti, ki je bila pred tem splošno zanemarjena.

Globalno segrevanje že močno vpliva na mnoge vrste v Evropi. Sposobnost vrst, da se upirajo večjim vročinam ali suši, kot tudi nove vrste, ki kolonizirajo njihovo okolje, določa njihovo preživetje. Prav v teh mejnih situacijah je najbolj nujno meriti genetsko raznolikost, da se lahko oceni sposobnost obravnavane vrste za preživetje.

Z analizo vseh programov genetskega spremljanja v Evropi je študija pokazala, da obstajajo geografska območja, kjer so pri spremljanju potrebni večji vložki in posodobitev postopkov.


Geografska porazdelitev prizadevanj za spremljanje populacijske genetske raznolikosti
Vir: https://www.nature.com/articles/s41559-023-02260-0

»Brez boljšega evropskega spremljanja genetske raznolikosti tvegamo izgubo pomembnih genetskih variant,« je povzel prof. dr. Peter Pearman, vodilni avtor študije.

Izboljšano spremljanje bi omogočilo odkrivanje območij, ki so naklonjena tem variantam, ter njihovo zaščito, da bi ohranili genetsko raznolikost, ki je bistvena za dolgoročno preživetje vrst. Nekatere od teh ogroženih vrst prav tako zagotavljajo neprecenljive storitve ljudem, kot so opraševanje pridelkov, nadzor škodljivcev, čiščenje vode in regulacija podnebja.

Celoten članek, katerega soavtorici sta prof. dr. Elena Bužan, sicer tudi članica Upravnega odbora Evropskega konzorcija (ERGA),  in Laura Iacolina, gostujoča raziskovalka, obe z Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT, je dostopen tukaj. Povzetek izsledkov je dostopen tukaj.

   


petek, 26. januar 2024 UP FAMNIT NA 15. INFORMATIVI 2024

UP je tudi letos bila prisotna na Informativi, največjem slovenskem sejmu izobraževanja in poklicev. Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču je tako kot lansko leto prinesla odprtost mediteranskega okolja in pristopa k dijakom, ki so lahko ne le našli informacije o študiju, temveč tudi obštudijskih dejavnostih ali vsebinah, povezanih s študentskim življenjem. Tokrat so bila tudi z oznakami poudarjeno predstavljena različna področja, ki jih ponujajo pedagoške članice UP.

Tako v petek kot soboto sta bili na voljo tudi delavnici "Male skrivnosti velikih študentov" - s pogovorom in praktičnimi primeri, odgovori na vprašanja, so dijaki prejeli odlične pripomočke za študij, ne glede na izbiro fakultete ali smeri študija.

Več informacij o študiju bodo dijakinje in dijaki lahko izvedeli tudi na uradnih informativnih dnevih 16. in 17. februarja,  kamor bodo lahko v petek prišli s posebnim avtobusom.


Več o drugih informativnih dogodkih je na voljo tudi na podstrani.

    


sreda, 24. januar 2024 UJEMIMO DIGITALNO PRIHODNOST S PROJEKTOM SRC-EDIH

KOPER, 24. 1. 2024 - V prostorih Pretorske palače v Kopru je danes potekala novinarska konferenca, na kateri so govorniki predstavili storitve ter osebne izkušnje, ki jih za namene digitalizacije lastnega dela podjetjem in javnim zavodom nudi projekt Evropsko digitalno inovacijsko stičišče SRC-EDIH. Podjetja in javni zavodi, ki bodo vključeni v projekt, bodo pridobili ocene o njihovem obstoječem digitalnem razvoju ter znanja in storitve za uporabo digitalnih tehnologij, s katerimi bodo lahko izboljšali svoje poslovne in proizvodne procese, izdelke ali storitve v prihodnje.

Danes je digitalna preobrazba nujen del uspešnega poslovanja in doseganja konkurenčnosti tako pri delu v gospodarstvu kot tudi javnega sektorja. Preobrazba poslovanja v digitalna okolja zahteva uvajanje novih tehnologij, spremembe v poslovnih procesih, pa tudi kulturi in načinu razmišljanja zaposlenih znotraj organizacij.

Evropska unija je v podporo podjetjem in javnemu sektorju pri uvajanju sprememb v smer digitalnega delovanja ustanovila mrežo evropskih digitalnih inovacijskih stičišč (EDIH). Ta vključuje 151 stičišč v 31 državah Evropske unije in SRC-EDIH je eno od dveh v Sloveniji. Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem je s svojimi raziskovalci s Fakultete za management in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije eden od osrednjih projektnih partnerjev v Sloveniji. Koordinator SRC-EDIH projekta v Sloveniji je Razvojni center Novo mesto.

V naslednjih dveh letih bo stičišče SRC-EDIH pri pridobivanju digitalnih znanj in kompetenc v Sloveniji podprlo prek 100 organizacij in več kot 1000 zaposlenih. Vsem v projekt vključenim organizacijam in zavodom bo omogočen dostop do tehničnega in strokovnega znanja, preko 100 različnih izobraževanj in dostop do 11 testnih okolij, v katerih bo omogočeno testiranje naprednih digitalnih tehnologij pred vlaganjem vanje. Na voljo so tudi storitve svetovanja pri financiranju ter dostop do inovacijskega ekosistema. Vse storitve projekta so 80-100 % subvencionirane.

SRC-EDIH v Sloveniji sicer sestavlja konzorcij 16 partnerskih organizacij in njenih strokovnjakov, ki bodo s svojim znanjem in izkušnjami na področju različnih digitalnih tehnologij v naslednjih letih spodbujali digitalno preobrazbo organizacij v Sloveniji. Konzorcij sestavljajo naslednje regionalne razvojne agencije, fakultete in univerze, občine, gospodarska zbornica in podjetja ter različna interesna združenja:

  • Razvojni center Novo mesto
  • Mestna občina Novo mesto
  • Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto
  • Fakulteta za informacijske študije Novo mesto
  • Občina Ajdovščina
  • Univerza na Primorskem
  • Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine
  • Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici
  • Razvojno informacijski center Bela krajina
  • Koofr, d. o. o.
  • CadCam Lab, d. o. o.
  • Univerza v Novi Gorici
  • Mikrografija, d. o. o.
  • Razvojna agencija ROD Ajdovščina
  • Združenje delodajalcev Slovenije
  • Združenje regionalnih razvojnih agencij GIZ

Delovanje stičišča podpirata tako Evropska komisija kot tudi Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki projekt SRC-EDIH sofinancirata.

Rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar je v uvodnem nagovoru izpostavila pomen projekta SRC-EDIH za Univerzo na Primorskem in njegovo vpetost v širše družbeno okolje v občini, regiji in državi.

»SRC-EDIH projekt je za Univerzo na Primorskem eden izmed najbolj pomembnih strateških projektov trenutnega razvojnega obdobja. Republika Slovenija si je zastavila cilj uvrstitve med deset najuspešnejših držav EU, merjeno z evropskim inovacijskim indeksom. Kljub temu da je v zadnjih letih zaznati izboljšanje, se še vedno uvrščamo v skupino držav zmernih inovatork. Za uspešno realizacijo tega nacionalnega strateškega cilja, je pomembno izvajanje ukrepov za dvig vrednosti posameznih kazalnikov v evropskem inovacijskem indeksu. Med njimi številni naslavljajo digitalizacijo in uporabo informacijskih tehnologij v družbi. Prepričani smo, da bo Republika Slovenija tudi s pomočjo projekta SRC-EDIH bistveno izboljšala zgoraj omenjeni evropski inovacijski indeks Projekt SRC-EDIH tako za Univerzo na Primorskem predstavlja enega ključnih projektov, preko katerega univerza izvršuje svoje družbeno poslanstvo v lokalnem in širšem okolju,« je izpostavila rektorica Univerze na Primorskem.

Franci Bratkovič, direktor Razvojnega centra Novo mesto, je poudaril nujnost digitalizacije organizacij za njihovo uspešnost in konkurenčnost v prihodnosti. »Priložnosti stičišča je smotrno in nujno izkoristiti, saj ponuja celostno podporo pri spoznavanju in uvajanju digitalnih tehnologij. Prvi korak procesa digitalne preobrazbe s SRC-EDIH je izvedba ocene digitalne zrelosti organizacije, na podlagi katere se določijo nadaljnji koraki vaše digitalne preobrazbe. Ti koraki so običajno pridobivanje digitalnih kompetenc, testiranje tehnologij in njena kasnejša integracija ter iskanje finančnih virov in partnerjev za izvedbo integracije. Vsi ti koraki se lahko izvedejo s podporo našega stičišča. Tesno sodelovanje in podpora Evropske komisije in Ministrstva za digitalno preobrazbo predstavljata ključno gonilo za naš uspeh in uresničitev vizije digitalne preobrazbe Slovenije. Projekt se sicer zaključi s septembrom 2025, a pričakujemo, da se bo na osnovi dobrih rezultatov in potreb v družbi sodelovanje nadaljevalo tudi po zaključku projekta,« je pojasnil.

Andrej Erzetič, svetovalec župana za digitalni razvoj, Služba za digitalni razvoj in pisarniško poslovanje na Mestni občini Koper je predstavil vizijo digitalnega razvoja Mestne občine Koper in izkušnje z uporabo orodja za ocenjevanje digitalne zrelosti projekta SRC-EDIH 

»Načeloma velja, da če ne veš kje si, potem ne veš, kam greš. Da želimo in moramo iti v smeri vedno večje digitalizacije je jasno. Da gre digitalna preobrazba v pravi smeri in na pravi način pa je dobrodošlo, tudi to, da se primerjamo z drugimi. Vse to so vodila Mestne občine Koper pri digitalni preobrazbi njenega delovanja,« je povedal Erzetič.

Marko Krnec, direktor podjetja K2PACK, ki že aktivno sodeluje v projektu SRC-EDIH je svoje izkušnje z dosedanjih sodelovanjem na projektu strnil v naslednji oceni

»Za sodelovanje v projektu smo se odločili, ker smo ravno v letu 2023 dokončali prvo investicijo v digitalna orodja, ki je bila sofinancirana z razpisom P4D. Želeli smo videti na katerih področjih smo močni in na katerih moramo še delati. Prav tako smo želeli videti primerjavo naše digitalne zrelosti z ostalimi podjetji iz Slovenije in Evrope. Že dosedanje sodelovanje na projektu nam je pomembno pomagalo tudi pri naši spremembi notranje organizacije dela, ko smo digitalnemu razvoju dali še dodaten delovni zagon in zaposlili novo osebo za namene tega dela v podjetju,« je sodelovanje opisal direktor K2PACK.


ponedeljek, 22. januar 2024 Prosto delovno mesto v Kadrovski službi FAMNIT/IAM

Kadrovska služba UP FAMNIT in UP IAM razpisuje delovno mesto J017100 SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/1. Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja in trimesečnim poskusnim delom.

     

Predviden začetek dela s 1. marcem 2024. 

Pogoji za opravljanje dela:

  • diploma študijskega programa 1. stopnje oz. ekvivalentna (visokošolska strokovna izobrazba – prejšnja)
  • aktivno znanje slovenskega in angleškega jezika.

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

  • natančnost in zanesljivost,
  • sposobnost timskega dela,
  • znanje za delo z računalnikom (Excel, Word, E-pošta),
  • samostojnost in odgovornost.

Splošen opis del in nalog:

  • pripravljanje dokumentacije za organiziranje in izvajanje dejavnosti službe,
  • sodelovanje pri izdelavi predlogov in planov s področja dela službe,
  • pripravljanje objav in razpisov ter vodenje postopkov s področja dela,
  • opravljanje drugih sorodnih del po nalogu nadrejenega delavca.

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • priprava podatkov o prisotnosti zaposlenih ter obračun potnih stroškov za izplačilo,
  • priprava podatkov za obračun avtorskih honorarjev, jubilejnih nagrad, redne uspešnosti,
  • priprava statističnih poročil s področja dela,
  • priprava medsebojnih sporazumov, soglasij in druge dokumentacije s področja dela,
  • vnos, priprava in vodenje različnih kadrovskih podatkov/evidenc ter urejanje arhiva.

Kandidatke in kandidati svoje pisne prijave z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljejo na e-naslov: razpisi@famnit.upr.si

Rok prijave je 31. januar 2024. 


četrtek, 18. januar 2024 Drugo predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2023/24

Vljudno vabljeni na drugo letošnje predavanje z naslovom

»Kako z matematičnimi prijemi premagati nasprotnika v igri SET«,

ki bo v sredo, 24. januarja 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in
prek ZOOM povezave,

predaval bo Dr. Vito Vitrih, UP FAMNIT in UP IAM. 

O predavanju: Igra SET je igra s posebnim kompletom 81 kart. Vsaka izmed kart je določena s štirimi lastnostmi, to so število, barva, oblika in polnilo simbolov na njej. Cilj je poiskati tako imenovane SET-e, to je nabore treh kart, ki so si po vsaki izmed štirih lastnosti med seboj vse enake ali pa vse povsem različne. Igra poteka tako, da imamo na mizi razporejene različne karte, igralci pa skušajo najti ustrezne kombinacije treh kart, ki izpolnjujejo opisan kriterij. Če uspejo najti pravilen set, ga poberejo z mize, na mesto odstranjenih kart pa se položijo nove. Na predavanju bomo spoznali, kako nam lahko nekateri preprosti prijemi iz verjetnosti in kombinatorike pomagajo pri razumevanju te igre in omogočijo, da imamo v primerjavi s soigralci večje možnosti za zmago. Igra je lahko zabavna tako za otroke kot tudi za odrasle.


O predavatelju: Vito Vitrih je študiral uporabno matematiko na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, kjer je leta 2010 tudi doktoriral. Raziskovalno se ukvarja z numerično matematiko in računalniško podprtim geometrijskim načrtovanjem. Zaposlen je kot profesor za matematiko na UP FAMNIT in na Inštitutu Andrej Marušič, kjer je tudi direktor.

 

 


Prenos plakata


četrtek, 18. januar 2024 D010001 ASISTENT – ASISTENT NA PROJEKTU TRANSPLANT

Članica univerze: UP FAMNIT

Univerza na Primorskem vabi zainteresirane kandidate, da oddate prijavo na razpisano delovno mesto D010001 ASISTENT – ASISTENT na projektu TransPlant. Delovno mesto je sklenjeno za polni delovni čas (40 ur na teden), za leto dni, s tri mesečno poskusno dobo - možnost podaljšanja. 

Datum pričetka dela s 1. 4. 2024.

     

Pogoji za opravljanje dela:

  • magistrska izobrazba s področja biološko-ekološke smeri (druga bolonjska stopnja) ali
  • visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja),
  • aktivno znanje svetovnega jezika (angleščina).

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

  • znanja za delo z računalnikom,
  • poznavanje osnovnih računalniških orodij (Microsoft Office, osnove GIS, osnove statistične obdelave podatkov),
  • organizacijske sposobnosti,
  • sposobnost timskega dela,
  • samostojnost,
  •  zanesljivost.

Splošen opis del in nalog:

  • sodelovanje pri izvajanju domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov, programov in nalog,
  • izdelovanje statističnih, kronoloških in bibliografskih pregledov in pomagal za lastno in širšo uporabo,
  • pisanje prispevkov s področja raziskave in strokovnega dela za objavo, poročil o publikacijah in posvetovanjih za objavo,
  • sodelovanje na znanstveno-raziskovalnih in strokovnih posvetovanjih in srečanjih,
  • sodelovanje pri delu strokovnih organov ter pri skupnih projektih in nalogah,
  • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

Podroben opis nalog:

  • pomoč pri organizaciji in izvedbi komunikacijskih dejavnosti na projektu,
  • vzpostavitev in vzdrževanje stikov s projektnimi sodelavci,
  • sodelovanje pri objavljanju izsledkov raziskovalnega in strokovnega dela.

Drugi zahtevani pogoji:

  • izvolitev v ustrezen znanstveni naziv (asistent) oziroma izpolnjevanje pogojev za izvolitev navedeni naziv na Univerzi na Primorskem,
  • vozniški izpit kategorije B in lasten avto,
  • prednost imajo kandidati z izkušnjami terenskega dela in zanimanjem za botanične vsebine.

O projektu:

Projekt transPlant - Integralna čezmejna zaščita Natura 2000 rastlinskih vrst je usmerjen v pripravo varstvenih smernic in ukrepov za tri Natura 2000 vrste rastlin: dinarsko smiljko, Scopolijev repnjak in raznolistno mačino. Te vrste uspevajo na čezmejnem območju med Slovenijo in Hrvaško, za njihovo dolgoročno ohranjanje pa je potrebo zagotoviti skupne varstvene strategije, ki bodo temeljile na aktivnih in-situ ter ex-situ varstvenih ukrepih, na poznavanju razširjenosti vrst ter razumevanju vpliva podnebnih sprememb v prihodnosti. Pri tem se bomo osredotočili na poznavanje biologije, populacijske genetike in reprodukcijskega stanja populacij. Strategijo bomo razvili v sodelovanju z deležniki, to so uporabniki prostora in zainteresirana javnost. Projekt, ki ga bo vodil Prirodoslovni muzej Reka je bil pripravljen v sodelovanju osmih partnerjev iz Slovenije (Regijski park Škocjanske jame, Univerza na Primorskem, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Znanstveno-raziskovalni center Slovenske Akademije Znanosti in Umetnosti) ter Hrvaške (Prirodoslovni Muzej Reka - vodilni partner, Istrska Županija, Občina Matulji, Nacionalni park Risnjak).

Rok prijave je 31. 1. 2024.

Kandidatke oziroma kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljejo na e-naslov vanessa.pobega@famnit.upr.si


Celoten razpis


četrtek, 18. januar 2024 Študijska izmenjava: postopek prijave in prvi koraki do izmenjave

V zvezi z novim razpisom za študijske izmenjave Erasmus + v študijskem letu 2024/2025 vabimo vse, ki bi se želeli prijaviti na izmenjavo, da se nam pridružite na predstavitvi postopka prijave in prvih korakov na poti do uspešne realizacije vaše izmenjave.

V sklopu srečanja, bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja in razjasnili morebitne nejasnosti.

Srečanje bo izvedeno prek zoom povezave v dveh terminih, in sicer:

  • v torek, 23. 1. 2024 in

  • v torek, 30. 1. 2024.

Srečanje bo potekalo ob 13. uri v slovenščini, za tem pa bo ob 14. uri sledilo srečanje v angleščini.

Oba termina sta dostopna preko naslednje > Zoom povezave. 

    


četrtek, 18. januar 2024 Zaključna konferenca COST akcije ConservePlants

V sklopu COST akcije CA18201 - An integrated approach to conservation of threatened plants for the 21st Century (ConservePlants) bo 12. in 13. 2. 2024, v objektu Livade 1.0 v Izoli, potekala zaključna konferenca.

Poleg pregleda najpomembnejših dosežkov projekta, bo 12. 2. popoldne potekala tudi predstavitev zbirke štirih otroških knjig »Zgodbe o ogroženih rastlinah«, ki je nastala v okviru akcije. Na dogodku bodo prisotne avtorice vseh štirih knjig.

Natančen program konference je dostopen tukaj.

Glavni cilj akcije ConservePlants je izboljšati ohranjanje rastlin v Evropi z vzpostavitvijo mreže znanstvenikov in drugih zainteresiranih, ki se ukvarjajo z različnimi vidiki ohranjanja rastlin. To lahko vključuje taksonomijo rastlin, ekologijo, varstvena genetika in fiziologijo ter reproduktivne biologije do upravljavcev zavarovanih območij. Pomembno je tudi, da ne pozabimo na družboslovce, ki so ključni pri delu s širšo javnostjo.

Vodja projekta je dr. Živa Fišer z Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT.

Uradna spletna stran ConservePlants je dostopna tukaj.


torek, 16. januar 2024 Preizkusno predavanje dr. Domen Šoberl

Dr. Domen Šoberl bo imel v ponedeljek, 22. 1. 2024 ob 16:00preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Računalništvo in informatika«.

Predavanje z naslovom »Qualitative Reasoning in Artificial Intelligence — bridging the gap between machine learning and human reasoning« bo potekalo na UP FAMNIT, v predavalnici Famnit-VP3, Glagoljaška 8, 6000 Koper (2. nadstropje).

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 10. januar 2024 Oddelek za biodiverziteto vabi na 2. letošnji seminar iz kopenskih vsebin

Drugi letošnji seminar, iz kopenskih vsebin, z naslovom "Issues with operationalising ecosystem services for policy," bo izvedla Ilona Rac, v sredo, 17. januarja 2024, prek ZOOM povezave, od 12. do 13. ure. 

      

The seminar talk will focus on issues around implementing the concept of ecosystem services in policy and practice. While ecosystem services have been hailed as a promising concept to reconcile different interests in the uses of nature, actually implementing them in practice has proven to be trickier. The talk will include a brief overview of the concept of ecosystem services, state of the art on its implementation and personal research experience, especially with regard to the inclusion of stakeholders.


The primary background of Ilona Rac is  Law and Agronomy; she has recently acquired her PhD in the field of Economics of natural resources. Her work mainly consists of agricultural policy analysis and advice with regard to environmental issues. She has worked in several EU and national projects dealing with agriculture and its related environmental issues, including ecosystem services, as well as projects dealing with the issue of food waste. In this seminar, she will present her experience with research projects aiming to assess ecosystem services in order to provide support for evidence-based policymaking.


torek, 9. januar 2024 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Simone Kralj Fišer

Vljudno vas vabimo na inavguracijsko predavanje prof. dr. Simone Kralj Fišer, redne profesorice za področje Biologija, z naslovom: »SPOLNI DIMORFIZEM«, ki bo v petek, 19. januarja 2024, ob 9:30 v predavalnici Famnit-VP3, Glagoljaška 8, Koper (2. nadstropje).


ponedeljek, 8. januar 2024 Evropska komisija izpostavila InnoRenew CoE kot primer dobre prakse za medsektorsko mobilnost

Evropska komisija je objavila poročilo »Incentives and Skills: Focus on Research Talent. Mutual Learning Exercise on Knowledge Valorisation – Focus on Skills, Intersectoral Cooperation and Incentive Systems«, ki se osredotoča na to, kako gojiti raziskovalne talente, kar je bistveno za učinkovito izkoriščanje znanja.

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je predstavljen v poglavju o najboljših praksah, saj spodbuja dinamično okolje za sodelovanje in medsektorsko mobilnost. Ena od glavnih tem v poročilu obravnava tudi pomen zagotavljanja spodbud za raziskovalce in njihove ekipe z možnostmi financiranja, poklicnega napredovanja in prepoznavnosti, ki so bistvenega pomena za pospeševanje valorizacije znanja.

Celotno poročilo si lahko preberete tukaj.


petek, 5. januar 2024 D010001 ASISTENT - ASISTENT Z DOKTORATOM ZA PODROČJE RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE - M/Ž

     

Pogoji za opravljanje dela:

  • doktorat znanosti (prejšnji) oziroma doktorat znanosti s področja Računalništva in informatike,

  • aktivno znanje slovenskega jezika, zaradi opravljanja pedagoškega dela,

  • aktivno znanje svetovnega jezika.

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

  • znanja za delo z računalnikom,

  • ravnanje z avdiovizualno opremo,

  • sposobnost timskega dela,

  • organizacijske sposobnosti

  • sposobnost svetovanja,

  • samostojnost,

  • komunikativnost,

  • praktične spretnosti.

Druga zaželena znanja:

izvolitev v naziv visokošolski sodelavec – asistent s področja Računalništva in informatike oziroma izpolnjevanje pogojev za izvolitev v navedeni naziv.

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • sodelovanje pri izvajanju izobraževalnega, znanstveno-raziskovalnega in umetniškega dela ter opravljanje drugih nalog določenih  v aktih UP in članic,

  • vodenje različnih oblik vaj oz. usposabljanje študentov pri predmetu po navodilih nosilca predmeta, sodelovanje z učiteljem pri pripravi in izvedbi preizkusov znanja študentov in pri drugih pedagoških aktivnostih,

  • pripravljanje učnega gradiva, opreme in pripomočkov za izvedbo vaj,

  • izvajanje konzultacij s študenti in mentoriranje in/ali somentoriranje študentom skladno z akti UP in članic,

  • udejstvovanje na znanstveno-raziskovalnem področju, prenašanje rezultatov znanstveno raziskovalnega dela v študijski proces ter sodelovanje pri aktivnostih vezanih na pedagoško in znanstveno–raziskovalno delo na področju stroke,

  • opravljanje drugega strokovnega in razvojnega dela s katerim se uresničuje poslanstvo univerze in dviguje ugled univerze, njene članice, stroke,

  • sodelovanje pri delu organov, delovnih teles in komisij članice oz. univerze,

  • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom 40 ur na teden (100 %), za določen čas 12 mesecev.

Zainteresirani kandidati naj pošljejo prijavo z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev v elektronski obliki na naslov: vanessa.pobega@famnit.upr.si

Rok za prijavo je: 31.1. 2024

Celoten razpis


petek, 5. januar 2024 Preizkusno predavanje dr. Marko Devetak

Dr. Marko Devetak bo imel v petek, 12. 1. 2024 ob 9:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj – višji predavatelj za področje »Rastlinska produkcija in predelava«.

Predavanje z naslovom »Varstvo oljk – pregled škodljivih organizmov«, bo potekalo v  predavalnici Livade-EPSILON (pritličje), v prostorih objekta Livade 1.0, Livade 6, 6310 Izola.


sreda, 3. januar 2024 Vabljeni k ogledu 3. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2023/24

Tretje predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov z naslovom “To be stressed or not to be stressed – Antioxidants for plants and humans,” je izvedla Anna Gasperl. Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

Antioksidanti pomagajo ljudem ohranjati zdravje in hkrati preprečujejo morebitne poškodbe. Morda se vam zdi slednje znano? Takšne izjave se namreč pogosto uporabljajo v oglasih pri izboljšanju imunskega sistema, saj so antioksidanti kot taki kemična spojina, ki lahko nevtralizirajo proste radikale. Ti pa lahko od drugih molekul odvzamejo elektron, kar pomaga pri celični komunikaciji. V primeru, da ti presegajo določeno mejo tolerance, pa lahko povzročijo poškodbe DNK, puščanje celic in druge resne težave. Nekatere antioksidante, kot je glutation, lahko človeško telo proizvaja samo, medtem ko je potrebno ostale vnašati s hrano. V prvem delu predavanja je predavateljica razložila, kako rastlinski antioksidanti delujejo pri rastlinah in pri ljudeh.V drugem delu pa se je osredotočila na delovanje antioksidantov pri ljudeh in rastlinah, kjer je bilo govora o njihovi zaznavi v rastlinskih celicah ter kako njihovo premikanje pomaga pri spopadanju z neugodnimi razmerami.

O predavateljici: Anna Gasperl je rastlinska fiziologinja in zunanja predavateljica na Inštitutu za biologijo, Univerze v Gradcu. Leta 2006 je predavateljica končala dodiplomski študij Biodiverziteta in ekologija na Univerzi v Gradcu, leta 2009 pa magistrski študij Botanika, v okviru katerega je opravila tudi terensko delo v Južni Afriki (Univerza Stellenbosch). Svoj doktorski študij je zaključila leta 2017, v okviru katerega je preučevala vpliv mraza in hormonov na presnovo sladkorja pri rastlinah. Predavateljica je delovala tudi kot asistentka v skupini »Stres in celična biologija rastlin« (2018-2021). V okviru naravoslovnega izobraževanja je nadgrajevala svoje znanje z delom v Botaničnem vrtu in Prirodoslovnem muzeju v Gradcu ter na Akademiji za sadje in zelenjavo Frutura. Danes skupaj z Dr. Mario Müller preučuje odpornost rastlin na stres v povezavi s spremembo svetlobe, dostopnost vode ali okužbo s patogenimi mikroorganizmi. Raziskuje tudi fiziološko prilagajanje rastlin na neugodne razmere.


Naslednji predavanje z naslovom "Obnova podvodnih gozdičkov rjavih alg iz rodu Cystoseira s.l.," bo izvedla Ana Lokovšek, v sredo, 10. januarja 2024, ob 19.00, preko aplikacije ZOOM.

   

Več info. > TUKAJ


sreda, 3. januar 2024 Vabljeni na četrto predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2023/24

Vljudno vabljeni na četrto letošnje predavanje z naslovom

»Obnova podvodnih gozdičkov rjavih alg iz rodu Cystoseira s.l.«,

ki bo v sredo, 10. januarja 2024, ob 19.00, 
prek ZOOM povezave.

Predavala bo Ana Lokovšek, Morska biološka postaja Piran.  


Rjave alge iz rodu Cystoseira s.l. (vključujoč rodove Cystoseira, Gongolaria in Ericaria), so pomembni gradniki habitata v Jadranskem morju in tudi širše v Sredozemskem morju. Za njih je značilna razvejana, tridimenzionalna struktura steljke, ki tvori t.i. krošnje, te pa se združujejo v prave podvodne gozdičke. Ti podvodni gozdički so po pomembnosti in številu vrst lahko primerljivi celo z gozdovi na kopnem in nudijo številne ekosistemske storitve, kot so visoka primarna produkcija, dolgotrajni ponor ogljika in zaščita obalnega pasu pred vremenskimi vplivi. Krošnje cistozir nudijo tudi življenjski prostor, bogati ribji in nevretenčarski združbo, substrat za številne vrste epifitov, vir hrane za številne organizme in jasli za ribje mladice. Zaradi antropogenih pritiskov, kot so prelov velikih predatornih rib, gradnja v obalnem pasu, onesnaževanje in evtrofikacija voda ter segrevanje morja, so populacije cistozir v zadnjih desetletjih v upadanju. Zaradi slabe širitvene kapacitete, fragmentiranih populacij in intenzivne paše s strani morskih ježkov in rastlinojedih rib je naravna obnova populacij malo verjetna. Dobro organizirani in usmerjeni obnovitveni ukrepi so tako nujni za ohranitev teh pomembnih habitatov.


O PREDAVATELJICI:

Ana Lokovšek je magistrica programa Varstvo narave na UP FAMNIT in zaposlena kot mlada raziskovalka na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo. Raziskovalno se ukvarja z ekologijo makroalg in ohranjanjem morskih habitatov. V sklopu doktorata se osredotoča na obnovo gozdičkov rjavih alg iz rodu Cystoseira s.l. v severnem Jadranskem morju. Že od nekdaj jo je zanimal podvodni svet in tako je že od malih nog številne ure preživela ob občudovanju rib, ki jih je gojila v številnih akvarijih. Skrb za vodne organizme jo je tako prevzela, da si je po končanem podiplomskem študiju našla delo v nacionalnem akvariju na Malti. Vendar pa je ob spoznanju, da so številni morski habitati vedno bolj ogroženi, odločila, da želi s svojim delom resneje pripomoči k ohranjanju le-teh. Tako je izobraževanje nadaljevala na področju varstva narave, s poudarkom na morju.Tudi v prostem času se rada potaplja in raziskuje morske pokrajine, ko pa je doma, pa svoj mali podvodni svet še vedno vzdržuje in občuduje v številnih akvarijih.

 


Prenos plakata