Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 27. februar 2024 Gostujoča raziskovalca o prihodnjem sodelovanju z našo fakulteto

V preteklem tednu smo se pogovarjali s prof. dr. Fabiom Vlacci z Univerze degli Studi di Trieste in dr. Matteom Bisanti z Univerze v Firencah, ki sta gostovala pri nas v okviru Erasmus+ izmenjave in raziskovalnega projekta ter z nami delila svoje vtise in o možnosti nadaljnjega sodelovanja s fakulteto. 

Prof. Fabio Vlacci je prispel v Slovenijo 19. februarja in je na kratkoročni Erasmus+ izmenjavi gostoval pri izr. prof. Jasni Prezelj z Oddelka za matematiko, vse do 22. februarja. 

      
                                                            Prof. dr. 
Fabio Vlacci, Univerza degli Studi di Trieste 

Kot nam je zaupal v kratkem intervjuju, to ni bil njegov prvi obisk fakultete; že prej je sodeloval na več seminarjih, obisk pa ga vedno znova navdušuje. "UP Famnit mi predstavlja odlično priložnost, da lahko sodelujem s sodelavko dr. Jasno Prezelj in tudi bolje razumem aktivno univerzitetno življenje na vaši univerzi. V zadnjih letih sem Koper večkrat obiskal v okviru seminarjev, predavanj, konferenc, srečanj, občasno pa so me v te kraje pripeljali tudi bolj sproščeni dogodki. Vedno me je navdušila učinkovitost in prijaznost administrativnega osebja ter odlična kakovost raziskovalne in pedagoške dejavnosti na UP Famnit. Hvala, ker ste me sprejeli kot privilegiranega gosta te zelo dinamične, mlade, a mednarodno priznane univerze: Hvala lepa!," se je zahvalil v slovenščini. 


Septembra pa nas je v okviru raziskovalnega obiska na UP FAMNIT obiskal dr. Matteo Bisanti z Univerze v Firencah, ki v obdobju 6 mesecev gostuje pri prof. dr. Eleni Bužan z Oddelka za biodiverziteto. 

Raziskovalec, ki se primarno osredotoča na oblikovanje in evalvacijo izobraževalnih ter igrivih dejavnosti, povezanih s trajnostjo, ga zanimajo predvsem načini, kako javne ustanove uporabljajo igre v svoje namene. Pred kratkim se je začel ukvarjati z igrifikacijo in trajnostjo v zvezi s znanstvenimi projekti državljanov - igrami za družbene spremembe ter igrami za OGS (Nacionalni inštitut za oceanografijo in uporabno geofiziko o ladjah 'Laura Bassi'). Dr. Bisanti pa je tudi član raziskovalnega centra za znanost o igrah - meduniverzitetnega raziskovalnega centra - ki se ukvarja z raziskavami o igrah.

                                                                       dr. Matteo Bisanti, Univerza v Firencah

Sam je priznal, da ga področje biotske raznovrstnosti navdušuje, vendar je nedavno našel tudi nove izzive."Čeprav me vedno navdušujeta evolucijska biologija in genetika, sem se nedavno usmeril k naravoslovnim vidikom in znanstvenim projektom državljanske znanosti, s poudarkom na uporabi iger kot orodij za vključevanje javnosti. Med drugim, moj zadnji članek vključuje igro igranja vlog med predavanji iz ekonomije v Firencah, s katero simuliramo makroekonomske ukrepe za obravnavanje podnebnih sprememb," dodaja.

Trenutno dr. Bisanti, ki je tudi urednik posebne številke revije Frontiers in Education, s poudarkom na igrah za družbene spremembe, v sklopu projekta ERGA sodeluje z dr. Eleno Bužan z Oddelka za biodiverziteto, kjer skupaj razvijata videoigro, ki obravnava zaporedje evropskih vrst. Poleg tega spremlja tudi magistrsko delo enega od naših študentov, ki se osredotoča na igrifikacijo aplikacije za evropski projekt Step Change. Sam pa v prihodnje vidi še veliko drugih priložnosti za nadaljnje sodelovanje s fakulteto. "Verjamem, da se bodo pojavile številne priložnosti za nadaljnje sodelovanje s prof. Bužan in njeno skupino, še posebej v sklopu evropskih projektov, s poudarkom na državljanski znanosti in vključenosti državljanov," pojasnjuje dr. Bisanti.