Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 2. februar 2024 Na Famnit-u v dveh srečanjih v sklopu Matematičnega dneva skoraj 200 dijakov in dijakinj

V prostorih UP FAMNIT se je v dveh srečanjih v sredo, 24. januarja in v četrtek, 1. februarja 2024,  zbralo skoraj 200 dijakov in dijakinj z gimnazije Koper in gimnazije Piran, ki so poslušali predavanja o uporabnost matematike v vsakdanjem življenju.

     

V sredo 24. januarja 2024, so v uvodnem pozdravu dijake pozdravili prof. dr. Marko Orel, prof. dr. Ademir Hujdurovič, dekan UP FAMNIT in  prof. dr. Bojan Kuzma, predstojnik Oddelka za matematiko UP FAMNIT.  

Zelo razgiban program je ponujal široko paleto vsebin, ki so jo predavatelji na interaktiven način predali dijakom.

Na predavanju z naslovom "Rubikova kocka: od teorije grup prek algoritmov do hitrostnega reševanja", ki ga je izvedel izr. prof. dr. Branko Kavšek, so dijaki spoznavali, kaj sploh je Rubikova kocka, kako je sestavljena, kaj pomeni permutacija Rubikove kocke in kako permutacije lahko opišemo z matematično teorijo grup. Dijaki so med predavanji igrali tudi namizne igre ter hkrati preštevali poti, napovedovali vreme in opazovali, kaj se dogaja na borznem trgu. Vse to so spoznavali na predavanju "Od kač in lestev do cene delnic", ki ga je izvedla asist. dr. Ana Zalokar.

Izr. prof. Jasna Prezelj je predstavila, na prvi pogled ne povezane vsebine - "Milni mehurčki, verižice, trulli in stolnica sv. Pavla", ki se skozi matematična očala, prelevijo v posebne primere variacijskega računa. Predavanje "Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave" je izvedel prof. dr. Marko Orel , ki je na poljudnoznanstven način prikazal matematiko, odgovorno za delovanje prvega tomografa. Izr. prof. dr. Mihael Perman pa je predaval o pomenu nadzora ruletnih cilindrov.

     


Teden kasneje, v četrtek, 1. februarja 2024, smo dijake razporedili v dve skupini, pozdravila pa sta jihdr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT in dr. Bojan Kuzma, predstojnik Oddelka za matematiko na UP FAMNIT.

Na prvi delavnici, ki jo je izvedel izr. prof. dr. Rok Požar je bilo govora o človeških možganih z matematičnega vidika. Namreč, če jih pogledamo od blizu, opazimo veliko podobnosti z matematičnim objektom, imenovanim graf.  Doc. dr. Nastja Cepak, pa je nato dijakom predstavila delovanje veriženja podatkov - blockchain, in sicer kako sploh deluje ter kam v to zgodbo sodijo bitcoin in ostale kriptovalute. 

Tudi tokrat je predavala asist. dr. Ana Zalokar, ki je obrazložila kaj imata skupnega namizna igra Kače in lestve in gibanje cen delnic.Doc. dr. Barbara Boldin pa je s predavanjem o Igrah v naravi popeljala mlade entuziaste v naravo, kjer živali za svoje preživetje vsakodnevno tekmujejo in sodelujejo z drugimi živalmi. Udeleženci so spoznali, da lahko odločanje živali v različnih situacijah predstavimo v obliki matematičnih iger.

    

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem ponuja šest študijskih programov na dodiplomski stopnji, med njimi sta tudi Matematika in Matematika v ekonomiji in financah. Več informacij o študijskih programih in študiju na Famnitu pa lahko dijaki izvedo tudi na prihajajočih Informativnih dnevih, ki bodo potekali 16. in 17. februarja 2024.

   

   

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!