Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

LanGuide

natisni

UP FAMNIT koordinira Erasmus+ projekt LanGuide (Language guidance tool for improving language knowledge), pri katerem bodo sodelovale univerze iz petih različnih jezikovnih in geografskih delov Evrope, ki so specializirane za pridobivanje jezikovnega znanja in razvoj programske opreme.

UP FAMNIT, Univerza v Zadru in Univerza na Reki (Hrvaška), Univerza Brašov (Romunija), Universidad de Castilla – La Mancha (Španija) in Maelardalens Hoegskola (Švedska) bodo razvijale skupno metodologijo za pripravo smernic, osredotočenih na jezik za posebne namene (LSP). Razvita metodologija bo uporabljena pri pripravi jezikovnih virov za izbrana polja LSP za angleščino. Razviti viri, ki bodo zajemali tri stopnje zahtevnosti, bodo nato vključeni v programsko opremo za jezikovno vodenje in mobilno aplikacijo. V zadnjem delu projekta bodo dodana tudi izbrana polja LSP za jezike projektnih partnerjev.

Z namenom promoviranja mobilnosti in medkulturnega razumevanja predstavlja pridobivanje jezikovnega znanja in večjezičnosti pomemben element jezikovne politike EU. Projekt LanGuide, katerega vodja je izr. prof. dr. Mojca Kompara Lukančič, je tako v okviru te politike osredotočen na mednarodno izobraževanje, izboljšanje digitalnega učenja ter oblikovanje prilagodljivih učnih poti glede na potrebe in cilje uporabnika.

Končna cilja projekta sta zato izgradnja odprtega dostopa do orodja, ki bo študente, učitelje in administrativno osebje vodilo do izboljšanja jezikovnega znanja, in podpora pridobivanja jezikovnega znanja prek tega orodja.