Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 3. januar 2024 Vabljeni k ogledu 3. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2023/24

Tretje predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov z naslovom “To be stressed or not to be stressed – Antioxidants for plants and humans,” je izvedla Anna Gasperl. Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

Antioksidanti pomagajo ljudem ohranjati zdravje in hkrati preprečujejo morebitne poškodbe. Morda se vam zdi slednje znano? Takšne izjave se namreč pogosto uporabljajo v oglasih pri izboljšanju imunskega sistema, saj so antioksidanti kot taki kemična spojina, ki lahko nevtralizirajo proste radikale. Ti pa lahko od drugih molekul odvzamejo elektron, kar pomaga pri celični komunikaciji. V primeru, da ti presegajo določeno mejo tolerance, pa lahko povzročijo poškodbe DNK, puščanje celic in druge resne težave. Nekatere antioksidante, kot je glutation, lahko človeško telo proizvaja samo, medtem ko je potrebno ostale vnašati s hrano. V prvem delu predavanja je predavateljica razložila, kako rastlinski antioksidanti delujejo pri rastlinah in pri ljudeh.V drugem delu pa se je osredotočila na delovanje antioksidantov pri ljudeh in rastlinah, kjer je bilo govora o njihovi zaznavi v rastlinskih celicah ter kako njihovo premikanje pomaga pri spopadanju z neugodnimi razmerami.

O predavateljici: Anna Gasperl je rastlinska fiziologinja in zunanja predavateljica na Inštitutu za biologijo, Univerze v Gradcu. Leta 2006 je predavateljica končala dodiplomski študij Biodiverziteta in ekologija na Univerzi v Gradcu, leta 2009 pa magistrski študij Botanika, v okviru katerega je opravila tudi terensko delo v Južni Afriki (Univerza Stellenbosch). Svoj doktorski študij je zaključila leta 2017, v okviru katerega je preučevala vpliv mraza in hormonov na presnovo sladkorja pri rastlinah. Predavateljica je delovala tudi kot asistentka v skupini »Stres in celična biologija rastlin« (2018-2021). V okviru naravoslovnega izobraževanja je nadgrajevala svoje znanje z delom v Botaničnem vrtu in Prirodoslovnem muzeju v Gradcu ter na Akademiji za sadje in zelenjavo Frutura. Danes skupaj z Dr. Mario Müller preučuje odpornost rastlin na stres v povezavi s spremembo svetlobe, dostopnost vode ali okužbo s patogenimi mikroorganizmi. Raziskuje tudi fiziološko prilagajanje rastlin na neugodne razmere.


Naslednji predavanje z naslovom "Obnova podvodnih gozdičkov rjavih alg iz rodu Cystoseira s.l.," bo izvedla Ana Lokovšek, v sredo, 10. januarja 2024, ob 19.00, preko aplikacije ZOOM.

   

Več info. > TUKAJ